Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:15: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

17 Νοέμβρη 2020

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ

Πέρυσι αυτές τις μέρες, ήταν η βίαια επίθεση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, ο άγριος ξυλοδαρμός των φοιτητών, η ρίψη χημικών και η αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στην Πανεπιστημιακή Σχολή και στους γύρω δρόμους, που θύμιζαν τις οιμωγές, τον πανικό και τη βιαιότητα των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973 από τη χούντα.

Φέτος η κυβέρνηση επεκτείνει τις χουντικές μεθόδους σε όλη την επικράτεια. Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων, απαγόρευση κατάθεσης στεφάνου από πολίτες, περιπολίες αστυνομικών παντού σε όλη τη χώρα – και μάλιστα με τη συνδρομή ελικοπτέρων και drones! Σε συνδυασμό με τις ήδη εφαρμοζόμενες αποφάσεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας χωρίς άδεια, ελέγχου ταυτοτήτων όσων κυκλοφορούν στους δρόμους, απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, ελέγχου εργαζομένων αν έχουν άδεια από τον εργοδότη τους, απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα κλπ, οι κυβερνητικές πρακτικές δεν θυμίζουν απλώς χούντα. Είναι χούντα!

Η χώρα ολόκληρη έχει τεθεί σε καθεστώς κατάστασης πολιορκίας, χωρίς να κρατούνται καν, έστω και τύποις, τα προσχήματα. Πράγμα που ούτε η χούντα των συνταγματαρχών είχε αποτολμήσει, αφού εκείνη τουλάχιστον, επικαλέστηκε ως άλλοθι το σχετικό νόμο «περί κηρύξεως της χώρας εις κατάστασιν πολιορκίας και αναστολής άρθρων του συντάγματος». Ποιον νόμο επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση που να της δίνει το δικαίωμα να κηρύττει άτυπα κατάσταση πολιορκίας καταπατώντας στην πράξη άρθρα του συνταγματικού χάρτη;

Είτε το καταλύεις «de jure» το σύνταγμα χρησιμοποιώντας φύλλα συκής όπως έκαναν τότε οι συνταγματάρχες, είτε το αδρανοποιείς de facto τσαλαπατώντας τα άρθρα του όπως κάνουν σήμερα οι κυβερνώντες, η βαρύτητα της ποινικής ευθύνης είναι ίδια. Είτε χρησιμοποιείς το πρόσχημα του «κομμουνιστικού κινδύνου» είτε το πρόσχημα «της διασποράς του κορωνοϊού», η κατάλυση ή η αδρανοποίηση άρθρων του συντάγματος έχει το ίδιο αποτέλεσμα και συνεπώς, εμπίπτει στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Δεν γνωρίζουμε αν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, που εξέδωσε την χουντικής έμπνευσης απόφαση για το τριήμερο της επετείου του Πολυτεχνείου, ενήργησε ως υποχείριο του πολιτικού προϊσταμένου του, του κυρίου εκείνου που δεν βρήκε το χρόνο να διαβάσει όχι μόνο τα μνημόνια αλλά ούτε και το σύνταγμα της χώρας. Ούτε γνωρίζουμε, εν τοιαύτη περιπτώσει, αν ο κ. Χρυσοχοΐδης ενήργησε αυτοβούλως ή ως μαριονέτα του κ. Μητσοτάκη. Ο οποίος, αποδεικνύοντας τη σοφία της ελληνικής παροιμίας «το μήλο θα πέσει κάτω απ’ τη μηλιά», κατέστησε τις αστυνομικές δυνάμεις κυρίαρχες στην καθημερινότητα του πολίτη με τους συνεχείς ελέγχους σε κάθε δρόμο, στενό και σοκάκι της χώρας και με την απειλή της επιβολής εξοντωτικών προστίμων. Όταν ο πατέρας του, ως πρωθυπουργός το 1990, έλεγε στα σώματα ασφαλείας «Εσείς είστε το κράτος», σίγουρα δεν φανταζόταν ότι το όραμά του αυτό θα το επετύγχανε πλήρως και ολοκληρωτικώς ο γόνος του. Ο οποίος πλέον, δεν απέχει πολύ από τα μεγαλεία και τη δόξα του εκλιπόντος πατρός του, τότε που ένας ολόκληρος λαός κραύγαζε ρυθμικά «Μη-τσο-τά-κη κά-θα-ρμα» με τις παλάμες ανοιχτές.

Είτε ενεργούμενο των πολιτικών προϊσταμένων του είτε όχι, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας καταχράστηκε την ιδιότητά του ως ανώτερος κρατικός υπάλληλος. Τα όργανα της διοίκησης, έχουν την υποχρέωση να τιμούν τον όρκο τους στο σύνταγμα της χώρας και όχι να γίνονται οι ορντινάντσες τυχάρπαστων επιλογών της εκάστοτε εξουσίας, τροφοδοτώντας έτσι τον εκφασισμό. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δεν τίμησε ούτε τον όρκο του ούτε την τήρηση του συντάγματος, ενεργώντας με την απόφασή του, καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του. Η μήνυση/έγκληση που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, μαζί με τους επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης του Μετώπου, εστιάζει και χαρακτηρίζει την απόφασή του εγκληματική σε βαθμό κακουργήματος. Γιατί σε παρόμοιες νοοτροπίες, στηρίχτηκαν οι συνταγματάρχες για να εγκαθιδρύσουν και να διατηρήσουν επί μια επταετία το καθεστώς ζόφου και τρόμου.

Ζούμε πάλι στιγμές και μέρες της χούντας του ’73. Βιώνουμε και πάλι ένα καθεστώς ολοκληρωτικό, αυτή τη φορά όμως με υπερενισχυμένες και τεχνολογικά εξοπλισμένες τις μεθόδους αστυνόμευσης, ελέγχου και καταστολής των πολιτών. Με ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΥΜΕΤ, ΟΠΚΕ, ηλεκτρονικά μέσα, ελικόπτερα και drones. Αλλά όπως και τότε, χωρίς ΨΩΜΙ, χωρίς ΠΑΙΔΕΙΑ, χωρίς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Και με τη βουβή οργή να πάλλεται υπόγεια και να θεριεύει.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται, γι’ αυτό και τα εντεινόμενα κατασταλτικά μέτρα με αφορμή τα διάφορα προσχήματα. Ο φόβος ενός ξεσπάσματος, ενός νέου Πολυτεχνείου που αυτή τη φορά, μπορεί να τους πάρει και να τους σηκώσει!

Γι’ αυτό το λόγο κρατάμε το Πολυτεχνείο, την νεανική αυτή, ενωτική και λαϊκή εξέγερση, ζωντανό μέσ’ στις καρδιές μας.

Γιατί το Πολυτεχνείο ζει και θα συνεχίσει να ζει όσο τα προτάγματά του συνεχίζουν να ζητούν δικαίωση.

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τοποθετείται για την επέτειο του Πολυτεχνείου και προκαλεί έκπληξη με την ψύχραιμη στάση της

Με άρθρο-παρέμβασή της, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τοποθετείται για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, το πραγματικό νόημά της και τους “όψιμους κομματικούς πατέρες” της επετείου, που επιδίδονται σε “επαναστατική γυμναστική” προσκαλώντας τους πολίτες να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους χάριν δήθεν αντιπολίτευσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εντυπωσιάζει με τη ρεαλιστική και ψύχραιμη στάση της απέναντι στον ντόρο που προκλήθηκε με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, αφού διαφοροποιείται σε σχέση με τους πρώην συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “το να χάσεις τη ζωή σου αγνοώντας επιδεικτικά και χάριν δήθεν αντιπολίτευσης τα μέτρα προστασίας της υγείας σου, είναι βλακώδες και τραγικό. Το να προσκαλείς άλλους να θέσουν σε διακινδύνευση τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι εγκληματικό”.

Ολόκληρο το άρθρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα, ανήκει στους απλούς ανθρώπους

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια πηγαία κι ακηδεμόνευτη φοιτητική εξέγερση ενάντια στη Χούντα, χωρίς κομματική αναφορά ή χροιά, χωρίς κομματική ή άλλη πειθαρχία, χωρίς σιγουριά και υπογραφές, μια εξέγερση με αναφορά στην Ελευθερία, που η Χούντα είχε βίαια αφαιρέσει. Μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα και που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπνέει όσους αγωνίζονται για δημοκρατία κι ελευθερία.

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε τους όψιμους “πατέρες” του Πολυτεχνείου, να επιζητούν την προσοχή των πολιτών, διεκδικώντας δήθεν να τιμήσουν την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μιας εξέγερσης που τα Κόμματα της εποχής όχι απλώς δεν τη στήριξαν, αλλά αρχικά την κατήγγειλαν.

Κι όμως, σήμερα, οργανωμένα κόμματα του Κοινοβουλίου παριστάνουν ότι η εξέγερση των φοιτητών του 1973 τους ανήκει. Και καμώνονται ότι δικαιούνται εκείνοι, περισσότερο από τους απλούς ανθρώπους να τιμήσουν την Επέτειο, κάνοντας πορεία και “εγγυώμενοι την τήρηση των μέτρων”.

Είδαμε τον Δ.Κουτσούμπα του ΚΚΕ να διαβεβαιώνει ότι “το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ξέρει να τηρεί τα μέτρα”, παραπέμποντας στην στρατιωτικού τύπου και πειθαρχίας πορεία που οργάνωσε το κόμμα του την Πρωτομαγιά.

Είδαμε τον Γ.Βαρουφάκη του Μέρα25 να κομπάζει ότι “θα κάνουν την πορεία μόνον οι βουλευτές και 2 κεντρικά στελέχη του Κόμματος και θα ζητήσουν από τα μέλη να μην έρθουν”.

Είδαμε και τους 2 αυτούς αρχηγούς και τα κόμματά τους, να συμμαχούν και να συνυπογράφουν κείμενο “υπεράσπισης του Συντάγματος” από κοινού με τον Α.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επί 4 χρόνια επέβαλλαν Μνημόνια παρά τη λαϊκή εντολή, έκαναν κουρέλι το Σύνταγμα, κατέφυγαν στην ακραία καταστολή και ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης και εξέδωσαν ουκ ολίγες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, ακόμη και παραμονές της Επετείου του Πολυτεχνείου, και μάλιστα χάριν της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ (14-11-2016)…

Αυτές οι κομματικές δράσεις και αντιδράσεις δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με την μεγαλειώδη δράση των φοιτητών του 1973 ούτε με το πνεύμα της Επετείου της Εξέγερσής τους. Δεν είναι παρά μια θλιβερή προσπάθεια αντιποίησης των αγώνων εκείνων που πράγματι αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, πολλοί από αυτούς χάνοντας τη ζωή τους, επί Χούντας.

Το να χάσεις τη ζωή σου παλεύοντας κατά της Χούντας και κάθε απολυταρχίας, αγωνιζόμενος για την Ελευθερία, είναι μεγαλειώδες. Το να χάσεις τη ζωή σου αγνοώντας επιδεικτικά και χάριν δήθεν αντιπολίτευσης τα μέτρα προστασίας της υγείας σου, είναι βλακώδες και τραγικό. Το να προσκαλείς άλλους να θέσουν σε διακινδύνευση τη ζωή τους και τη ζωή των συνανθρώπων τους κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι εγκληματικό. Το να φαντασιώνεσαι ότι μια γελοία, προκλητική και περιττή, εν μέσω lockdown, αστυνομική απαγόρευση συγκεντρώσεων εξομοιώνεται με τα τανκς της Χούντας είναι προσβλητικό. Το να ισχυρίζεσαι ότι έτσι τιμάς την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ύβρις και εξευτελισμός της Επετείου.

Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στα Κόμματα. Ανήκει στους απλούς ανθρώπους. Δεν έχει ανάγκη από κομματικούς πάτρωνες και τοποτηρητές, έχει ανάγκη από μια ζωντανή κοινωνία. Και φέτος, οι συνθήκες επιβάλλουν να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των απλών ανθρώπων, για να μπορούν στο μέλλον να συμμετάσχουν ξανά στις πορείες και στις διαδηλώσεις που θα γίνουν, αλλά και στους αγώνες που είναι αναγκαίοι και σήμερα. Όχι εν είδει εθίμου ή επαναστατικής γυμναστικής, αλλά για τους πραγματικούς λόγους που αξίζει και πρέπει κανείς να παλεύει, να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να υφίσταται το κόστος.

Πηγή: thetoc.gr

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ακρότητες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – «Εξαιρετικά ακραίο μέτρο η απαγόρευση των συγκεντρώσεων», είπε μεταξύ άλλων 

«Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι εξαιρετικά ιδιαίτερος. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από λίγο η Νεολαία του κόμματος, με θέμα «Ένας Διαρκής Αγώνας για τη Δημοκρατία, Πολυτεχνείο 1973-2020».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, αλλά και στέρησης της ελευθερίας «είτε οικειοθελώς, είτε με πειθάρχηση», εστιάζοντας στην κυβερνητική απόπειρα «στοχοποίησης και στιγματισμού» της νέας γενιάς. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο ανεπίστρεπτης ρήξης γενεών» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας την νεολαία ως τον εύκολο ένοχο μιας «στοχοποίησης που είναι μεθοδευμένη» σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ και από την κυβέρνηση. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ακρότητες» πρόσθεσε ο ίδιος και αποτίμησε την πανδημία ως την αφορμή «για να δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης απαγόρευσης ο κ. Μητσοτάκης».

«Εξαιρετικά ακραίο μέτρο η απαγόρευση των συγκεντρώσεων»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων ως «εξαιρετικά ακραίο μέτρο», ενώ τοποθετώντας τη συζήτηση σε ιδεολογικά συμφραζόμενα υποστήριξε πως «το Πολυτεχνείο δεν ήταν ποτέ μια εθνική εορτή και για αυτό ενοχλεί. Για αυτό ενοχλούσε πάντα τη Δεξιά, γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κατά πολλούς το στοιχείο που προσέδωσε στην Μεταπολίτευση την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η αντίσταση της νεολαίας και της πρωτοπορίας του κινήματος και των δυνάμεων της αριστεράς στην ξενοκίνητη επτάχρονη δικτατορία. Αυτό που ενοχλούσε όσο περνούσε ο καιρός ήταν η προβολή της εξέγερσης στο σήμερα. Η αμφισβήτηση της δεξιάς για το Πολυτεχνείο αφορούσε και τις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και κυρίως την προβολή στους αγώνες του σήμερα. Ήταν πάντοτε αμφισβήτηση στους αγώνες του σήμερα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Ο αυταρχισμός της δεξιάς στην Ελλάδα είχε πάντοτε στόχο τη νεολαία. Η νεολαία ήταν και παραμένει αυτή που συνιστά την απειλή. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται. Πάντα έτσι ήταν. Οι μεγάλοι αγώνες του 114, τους αντιδικτατορικούς αγώνες, οι μεγάλοι αγώνες της μεταπολίτευσης που έφεραν τις σημαντικές κατακτήσεις στην παιδεία και την εργασία. Το δικό μας μαθητικό κίνημα του 90-91, οι αγώνες ενάντια στο νόμο Αρσένη (97) και το κίνημα υπεράσπισης του άρθρου 16 (06-07), ο Δεκέμβρης του 2008».

«Επί 40 χρόνια σε αυτή η ώρα τον νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί ένα πονοκέφαλο για το σύστημα εξουσίας στη χώρα μας και για την παράταξη της δεξιάς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως «αφορμή στάθηκε η πανδημία πιστεύω για να υπάρξει ένα κρεσέντο αυταρχισμού. Πιστεύω ότι η νέα γενιά στη χώρα είναι μια μεγάλη ελπίδα όπως ήταν πάντοτε ελπίδα για το αύριο οι εκάστοτε νέες γενιές».

«Το πως θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει ένα σχέδιο, το οποίο περνά μέσα από το σχέδιο που θα διαμορφώσουμε για την νέα γενιά» συνιστά προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κ. Τσίπρα να συμπεραίνει τελικά πως «από ό,τι φαίνεται τα κατάλοιπα των απαγορεύσεων και του συντηρητισμού είναι βαθιά χαραγμένα» στη δεξιά παράταξη.

Πηγή: protothema.gr – Γεωργία Σαδανά

Της Κύρας Αδάμ

Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο-όταν αυτή οριστικοποιηθεί εκτός απροόπτου- έχει δημιουργήσει εκ των προτέρων και χωρίς σαφή στοιχεία, την προσδοκία, που αγγίζει την ψευδαίσθηση, ότι η αμερικανική πλάστιγγα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα γύρει υπέρ της Αθήνας.

Υπάρχουν ωστόσο δύο σταθερές μεταβλητές που δεν συνάδουν με την επιδιωκόμενη ευφορία στις ελληνοαμερικανικές αλλά και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  • Η πάγια πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στα ελληνοτουρκικά είναι η μη ανάμειξη της, χωρίς αυτό να σημαίνει και πολιτική ίσων αποστάσεων, διότι οι ΗΠΑ παίρνουν πάντα πολύ σοβαρά υπόψη τους την θέση της Τουρκίας ως ισχυρού κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, και δεν υιοθετούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις, είτε στο θέμα των 10νμ του ελληνικού εναερίου χώρου είτε στο θέμα των χωρικών υδάτων, ( όπως μας υπενθύμισε η πρόσφατη νομική θέση του Στέητ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο). Με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην ενοχλούνται και τόσο πολύ από τη δημιουργία «τετελεσμένων» της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα…
  • Η σταθερή « παντός καιρού» επιθετική και παράνομη πολιτική της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές ΝΑVΤΕΧ στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου- Κρήτης για παράνομες έρευνες του Ορους Ρέις στην παράνομη τουρκική ΑΟΖ, που δεν μειώνεται, όσο αυξάνονται οι φραστικές διαμαρτυρίες Ελλάδας και εταίρων.

Για την Ουάσιγκτον, ένα μείζον θέμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ήταν και παραμένει η εγκατάσταση και χρησιμοποίηση των S- 400 στην Τουρκία, με το αμερικανικό Κογκρέσο να  προωθεί την άμεση επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ο Ντ Τραμπ είχε φρενάρει το θέμα, αλλά βεβαίως δεν μπορούσε να το αρνηθεί , αφού η πλειοψηφία των γερουσιαστών έχουν ταχθεί υπέρ των κυρώσεων. Μια κυβέρνηση Μπάιντεν, μέσα σε ένα Κογκρέσο Δημοκρατικών, δεν μπορεί ούτε και αυτός να παραβλέψει το θέμα. Όμως, και η κυβέρνηση Μπάιντεν, (όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα), ενδεχομένως θα στεφθεί πολλές φορές αν θα τα βάλει με έναν από τους πιο ισχυρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα όμως φαίνεται ότι απασχολεί σοβαρά και την Άγκυρα στην μετά-Τραμπ εποχή, γι’ αυτό και ο Τούρκος ΥΕΘΑ Ακσάρ έσπευσε να προτείνει στην Ουάσιγκτον  την ενεργοποίηση ομάδας εργασίας «που θα εξετάσει την συμβατότητα των S- 400 με τα αμερικανικά αεροσκάφη F- 35, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πολιτική Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία θα δοκιμαστεί στη Λιβύη, στη Συρία, αλλά ευρύτερα και στην Αν Μεσόγειο.

Άγνωστη ακόμα παραμένει η τύχη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς προεκλογικώς ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί στην απόσυρση του από ξένα εδάφη -εκτός της βάσης στο Ραμστάιν (Γερμανία).

Η αναδιάρθρωση  της σχέσης Ουάσιγκτον – Άγκυρας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση θέτει την ΕΕ μπροστά στα δικά της διλλήματα για την πορεία των σχέσεων της με την Τουρκία.

Αν δηλαδή η ΕΕ, στην αναμενόμενη αναθέρμανση των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον του κ Μπάιντεν, θα είναι πρόθυμη να ακολουθήσει την αμερικανική κυβέρνηση σε πορεία πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια κυρωτικών κινήσεων απέναντι στην Άγκυρα , συνεπικουρούμενη από ευρωπαϊκές χώρες, (πχ Γαλλία Αυστρία κα), ώστε να σταματήσει η παράνομη τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Αν όμως η ΕΕ, ( με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία , αλλά και την Ιταλία Ισπανία κα), επιλέξει  να επιχειρήσει το ρόλο «της γέφυρας» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία , ώστε να μην πληγωθούν πολύ οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τότε η Αθήνα δεν θα έχει μεγάλο περιθώριο καταλυτικών κινήσεων σε βάρος της Τουρκίας.

pronews.gr

photo credits: atexnos.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, περιοχές της βόρειας Συρίας, περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ενδεχόμενοι στόχοι του Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Την προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023, εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.

«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, περιοχές της βόρειας Συρίας, περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ενδεχόμενοι στόχοι του κ. Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών για το 2021.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πληροφόρηση είναι πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών.

«Η ουσιαστική προσπάθεια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με επαφές της κ. Λουτ, και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, και αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως χτες το βράδυ μίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 11 Δεκεμβρίου. Σημείωσε ακόμα πως ο κ. Μπορέλ επικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για να του ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πέραν της ομοσπονδίας και πως οι ιδέες για δυο κράτη δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού συνεχίζει να αποτελεί την υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα ειδικότερα στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πως «η προσοχή μας επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Επεσήμανε πως δυστυχώς οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζονται. «Η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται βασικά σε δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την υλοποίηση μιας νεο-οθωμανικής προσέγγισης από τον κ. Ερντογάν που θέλει τη Τουρκία μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο, και ο δεύτερος αφορά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου, είτε επί του εδάφους, όπως στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κορυφώνονται.

Ανέφερε πως «η αντίδρασή μας πέραν από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών μελών με την Τουρκία».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είπε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πώς θα κινηθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί».

Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί στην Ελλάδα, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη. «Εργαλειοποιεί τους μετανάστες, εργαλειοποιεί τη θρησκεία, προσπαθεί να υποβαθμίσει καθεστώτα της περιοχής», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «χωρίς καμία υπερβολή από το 1923 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αναθεωρητική Τουρκία στον βαθμό που την βλέπουμε».

Ανέφερε εξάλλου πως για την Αμμόχωστο «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που λάβαμε σε επίπεδο Γενικού Εισαγγελέα» στις οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια.

Σε ότι αφορά την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε πως έγιναν παρεμβάσεις από την ΕΕ και από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως «μίλησαν με την Τουρκία για να μην γίνει η επίσκεψη».

Για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά του κ. Ερντογάν και της πολιτικής του, είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν ληφθεί υπόψη ιδιαίτερα από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είπε πως αυτός έχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «στο τέλος της ημέρας ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα εργαστεί για το πώς θα προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση για την Κύπρο θα είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης στην ευρύτερη περιοχή», είπε, σημειώνοντας πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ποίοι θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την πολιτική, αν θα επανέλθουν άτομα τα οποία ήταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση».

Πηγή:protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με χούντα παρομοιάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Μια χούντα η οποία όμως είναι μαριονέτα ξέων.

Τονίζει μάλιστα ότι ακόμα και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αντισυνταγματικά.

«Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιβολή δικτατορίας και ολοκληρωτικού καθεστώτος εκ μέρους του ημιπαράφρονα και ανθρώπου των Γερμανών Μητσοτάκη» λέει χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι Χούντα. Φέρνει εθνική καταστροφή. Είναι μαριονέτα των ξένων. Σιγά σιγά δικαστικό σώμα, αντιπολίτευση, και Τύπος, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο γερμανόφιλος και δωσίλογος πρωθυπουργός αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες με την ανοχή της επιλεγμένης από τους Γερμανούς κυρίας Σακελλαροπούλου, γνωστή για την αγάπη της και την συμπάθειά της προς την εταιρεία χρυσού της Χαλκιδικής και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιβολή δικτατορίας και ολοκληρωτικού καθεστώτος εκ μέρους του ημιπαράφρονα και ανθρώπου των Γερμανών Μητσοτάκη.

Δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν ότι γίνεται κατάχρηση εξουσίας και καταπατάται το Σύνταγμα με την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων και Δικαστών σε κείμενό της αναφέρει:

«Παραβιάζεται το άρθρο 11 παρ.2 το οποίο ορίζει ότι ‘υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…’.

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια), διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου ξεσηκώνεται καταγγέλλοντας την αστυνομοκρατία που επιβάλλεται με πρόσχημα τον covid19. Ήδη η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι ο Μητσοτάκης μετατρέπει το Μαξίμου σε Καγκελαρία: «Η ιδέα της διακυβέρνησης μέσω μιας «καγκελαρίας», δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς υπουργούς που θα νιώθουν ως μέλη μιας ομάδας με ιδιοκτησία επιτυχιών και αποτυχιών»

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλάνε για ένα lockdown που θα κρατήσει έως και τέσσερις μήνες

Τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτηση του covid19 φέρνουν εκρήξεις στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδηλώνουν παρά τον φόβο και τον πανικό που σκορπούν οι ανακοινώσεις για αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων. Στη Λεμεσό είχαμε εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με καταστροφές οχημάτων και καταστημάτων. Οδομαχίες στη Μ. Βρετανία και στην Πορτογαλία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μιλάνε για ένα lockdown που θα κρατήσει έως και τέσσερις μήνες και οι Γερμανοί έβγαλαν ένα διαφημιστικό σποτ στο οποίο ένας ηλικιωμένος θυμάται τα νιάτα του και λέει ότι αντιμετώπισε τον ιό με όπλο τον καναπέ και την πλήρη παθητικότητα και ακινησία. «Δεν κάναμε τίποτα», λέει ο Γερμανός γέροντας και ο φακός ζουμάρει στο χαμογελαστό και ήρεμο πρόσωπό του. Έτσι η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται στο μηδέν αναμένοντας τα θαυματουργά εμβόλια, ενώ διαχέεται διατεταγμένα η πληροφόρηση για το πόσοι άνθρωποι θα εμβολιαστούν και θα καταγραφούν σε υγειονομικό μητρώο. Φυσικά θα ακολουθήσει η υγειονομική ταυτότητα και το υγειονομικό διαβατήριο.

Είτε είσαι συνωμοσιολόγος είτε όχι, αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι όλο αυτό το φακέλωμα δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία. Είναι ο απόλυτος έλεγχος του πληθυσμού και για αυτό φροντίζουν σε παγκόσμια κλίμακα όσοι δουλεύουν για τους γύπες του διαδικτύου.

Εδώ στην Ελλάδα, όσων αφορά το δικό μας φακέλωμα, όπως μου λένε, έχει φροντίσει ο κύριος Μητσοτάκης, μέσω του κυρίου Πιερρακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, να προσλάβει τους κατάλληλους. Ο κύριος Ζαριφόπουλος υπήρξε διευθυντής Νοτίου Ευρώπης της Google. Σύμφωνα με όσα φτάνουν στα αυτιά μου, επιμελείται όλης της νομοθεσίας που θα διέπει αυτό το φακέλωμα.

Η ατμόσφαιρα που ζούμε είναι καθαρά αστυνομική. Δεν έχει καμία σχέση με υγειονομικά μέτρα και με οργανωμένη άμυνα εναντίον ενός ιού. Οι περισσότεροι που προσβάλλονται με τον ιό εξακολουθούν να είναι ασυμπτωματικοί. Σίγουρα υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους υποδοχείς των νοσούντων από covid19. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα καταλήξουν σε πρόωρο θάνατο λόγω της αναστολής των προγραμματισμένων γενικών χειρουργείων.

Εκατομμύρια Έλληνες εντός ολίγου θα χάσουν τις περιουσίες τους και θα βγούνε στους δρόμους αναζητώντας ψωμί, εργασία, παιδεία και ελευθερία. Πόσο μπορεί να αντέξει ένας ολόκληρος πληθυσμός να ζει όπως τα ζώα που είναι κλεισμένα σε στάβλους; Πόσο μπορεί να αντέξει ο λαός μας να παρακολουθεί τα προγράμματα τρόμου που εκπέμπουν ο ΣΚΑΪ και άλλα κανάλια;

Ουσιαστικά δεν μας επιτρέπουν ούτε να αναπνέουμε με το επιχείρημα ότι θα μολύνουμε ο ένας τον άλλον παίρνοντας τις ψυχές μας και τις ζωές μας, σπρώχνοντας πολλούς σε ψυχασθένειες και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις.

Με το αφηρημένο επιχείρημα ότι πιέζεται το σύστημα υγείας, απομονώνουν πόλεις και χωριά, και απαγορεύουν την κοινωνικές επαφές έστω και αν τηρούνται οι αποστάσεις ή γίνεται χρήση μάσκας. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος πολιτισμού. Έχει αντικατασταθεί από την εμφάνιση λοιμωξιολόγων – μαϊντανών στα παράθυρα της τηλεόρασης. Μιλάμε για γιατρούς που πρέπει να ντρέπονται γιατί οι περισσότεροι επιχορηγούνται από πολυεθνικές φαρμάκων και θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατοχής, ενώ οι συμπατριώτες τους πεθαίνουν και χάνουν τις περιουσίες τους.

Ο Γερμανός του Μαξίμου απαγόρευσε τις εθνικές επετείους, απαγόρευσε το εκκλησίασμα. Τώρα απαγορεύει ακόμη και την κατάθεση στεφάνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο Τσολάκογλου της εποχής μας, απαγορεύει τα πάντα. Οτιδήποτε έχει σχέση με ιστορία, παραδόσεις και αγώνες του λαού. Σε λίγο τόσο ο πολιτικός κόσμος της χώρας όσο και ολόκληρος ο λαός θα καταλάβουν, θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο εχθρός δεν είναι ο covid19, δεν είναι ο κορονοϊός, είναι ο ιός του φασισμού και του ολοκληρωτισμού.

Ο Μητσοτάκης παίρνει απευθείας οδηγίες από την Καγκελαρία του Βερολίνου αλλά και από τους συνεταίρους της κυρίας Μέρκελ, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζορτζ Σόρος, η BigPharma και οι γύπες του διαδικτύου.

Ενώ μιλάμε για προαιρετικό εμβολιασμό, ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι θα υπάρχει υγειονομικό μητρώο που θα διαχωρίσει τους καλούς πολίτες από τα μιάσματα. Μιάσματα θα είναι όσοι δεν κάνουν τα αλλεπάλληλα εμβόλια που απαιτούνται. Μπορεί να είναι σε μία δόση σε δύο ή σε τρεις. Ανάλογα με τις μεταλλάξεις του ιού αλλά και την κερδοσκοπία στην οποία αποβλέπουν οι χορηγοί της κυρίας Μέρκελ, η λέσχη των δισεκατομμυριούχων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον που δείχνουν τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και των Αμερικανών που βγαίνουν στους δρόμους και ζητάνε πίσω την ελευθερία τους.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνο των Κυπρίων, των Βρετανών, των Πορτογάλων και των Αμερικανών που μάχονται το lockdown σε όλο τον πλανήτη. Σε λίγο θα είναι παγκόσμιο το κίνημα εναντίον του πολιτικού ζόφου και των αστυνομικών μέτρων. Σε λίγο η ζωή θα νικήσει την ακινησία, την παθητικοποίηση, το φασισμό και τον οικονομικό θάνατο.

Επικοινωνείτε με τους φίλους σας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανταλλάσσεται μηνύματα συμπαράστασης και ενθάρρυνσης. Αυτό που συμβαίνει σε βάρος της Δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών δεν θα περάσει. Όσα κάνουν αυτή τη στιγμή πολιτικοί και λοιμωξιολόγοι δεν έχουν καμία λογική, γιατί ο ιός είτε τώρα είτε αύριο είτε μεθαύριο θα διατρέξει όλο τον πληθυσμό. Οι περισσότεροι φορείς θα είναι ασυμπτωματικοί αλλά εξαιτίας των ακραίων αυτών μέτρων θα γεννηθούν χιλιάδες καρδιαγγειακά, καρκίνοι και ψυχασθένειες, και έτσι θα χάσουμε πολλοί περισσότερους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα που κλείνει ερμητικά τον κόσμο στα σπίτια του, οι Τούρκοι προελαύνουν τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Προελαύνουν χωρίς αντίσταση, χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά. Ο Ταγίπ Ερντογάν επίσημα χθες διχοτόμησε την Κύπρο, προσάρτησε την Αμμόχωστο στην Τουρκία. Ο πολιτικά ανόητος και ακατοίκητος κυνηγάει τους Έλληνες και επιβάλλει πρόστιμα, ενώ οι Τούρκοι κατακτούν και προσαρτούν εδάφη του Ελληνισμού. Το Βερολίνο σιωπά. Το ίδιο και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με τον ιό.

Τα δελτία ειδήσεων του φιλογερμανικού, δωσιλογικού καθεστώτος έχουν τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο θέμα την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και την προσάρτηση της Αμμοχώστου παρά τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ουδείς μιλάει, ουδείς αντιστέκεται στον Ερντογάν. Και οι Ροζάκηδες εθνομηδενιστές των Αθηνών επίμονα και προδοτικά υποστηρίζουν ότι έχει και η Τουρκία συμφέροντα στο Αιγαίο.

Ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο. Δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρειες ποιες οδηγίες παίρνει ο Μητσοτάκης απευθείας από το Βερολίνο.

Δεν γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι ο Ερντογάν κατακτά με τον άλφα ή βήτα τρόπο εδάφη στη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Κύπρο και στη Λιβύη, ενώ στα Βόρεια σύνορά μας ο Έντι Ράμα κινείται με βάση οδηγίες του. Δεν υπάρχει πολιτικός στη Μεταπολίτευση που να έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τον Μητσοτάκη.»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Πρωτοφανή πρόκληση από την Άγκυρα! Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Λευκωσία και ελεύθερες περιοχές και συνέχισαν πτήση τους προς τα Κατεχόμενα.

Μάλιστα τα τουρκικά μαχητικά σχημάτισαν και την σημαία της Τουρκία στον ουρανό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Tην ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπαίνει με αέρα «Πορθητή» στα Κατεχόμενα οι Τούρκοι βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να προκαλέσουν. 

Εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις περί διχοτόμησης της Κύπρου, τουρκικά F-16 πέταξαν στον ουρανό της Λευκωσίας σε μία επίδειξη δύναμης. 

KyriakosKyriakou

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

To ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση των απαγορευτικών μέτρων.

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ΜέΡΑ25 να «παγώσει» την ισχύ της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ που προβλέπει την καθολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω εν όψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πριν από λίγο η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ.Σαρπ απέρριψε το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19. Έτσι η επίμαχη απόφαση της Αστυνομίας διατηρείται σε ισχύ και με τη βούλα του ΣτΕ απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν προσφύγει σήμερα η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και δύο πολίτες, ζητώντας την ακύρωση, την αναστολή και την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 11 του Συντάγματος, που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και ευρωπαϊκή νομολογία.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία: Intime / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφορικά με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει πως το Μητρώο Αθλητικών Φορέων διχάζει αντί να ενώνει.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου:

“Κυρία Υπουργέ,

Ο Αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενδείκνυται για συναίνεση, σύμπνοια και ενότητα. Η πολιτική σας, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το Μητρώο των Αθλητικών Φορέων έχει προκαλέσει εντάσεις και μία έκρυθμη κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η σημασία που έχει η χαρτογράφηση του χώρου είναι αδιαμφισβήτητη. Πράγματι, το Μητρώο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτομία για τη χώρα, καθώς υπάρχει αδήριτη ανάγκη από τη Δημόσια Διοίκηση να γνωρίζει με στοιχεία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αλλά αποτελεί και δικαίωμα του Έλληνα πολίτη και αθλούμενου η πρόσβαση σε μια διαφανή βάση, ώστε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για το σωματείο που αθλείται ο ίδιος και το παιδί του.

Ωστόσο, ο τρόπος που σήμερα υλοποιείται το Μητρώο από το Υπουργείο, δεν συμβάλει στην εξάλειψη χρόνιων παθογενειών. Δεν συμβάλει επίσης, ούτε στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης, ώστε να υπάρξει πραγματικά συναίνεση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και το Μητρώο να αγκαλιαστεί ως ένα πραγματικό εργαλείο του αθλητισμού.

Στην υλοποίηση του Μητρώου, έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα το 60-70% των σωματείων να μένουν εκτός και χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα είναι επίσης, να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη χρήση εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα και από τη συμμετοχή σε αρχαιρεσίες.

Μείζον ζήτημα αποτελεί επίσης, το ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων αποκλείονται, δεν κατάφερε να εγγραφεί λόγω ενός προβληματικού επί σειρά ετών πλαισίου δραστηριοποίησής τους.

Ειδικότερα, ζητήματα όπως μη αναγνωρισμένοι προπονητές, απουσία απολογισμών βεβαιωμένων από την περιφέρεια, εκκρεμοδικίες από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και διάφορα άλλα έθεσαν σοβαρά εμπόδια για την εγγραφή τους.

Τα ζητήματα αυτά, όμως, δεν προκλήθηκαν -όπως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ατυχώς επισημαίνει- από τα ίδια τα σωματεία αλλά από το κράτος.

Γι’ αυτό και ατυχείς διατυπώσεις για «κέντρα παρανομίας» και «απόλυτο χάος στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό» στον δημόσιο λόγο, πυροδοτούν την ένταση, οξύνουν τις αντιπαραθέσεις και δεν οδηγούν σε λύσεις.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Σκοπεύει το Υπουργείο να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες στο πλαίσιο εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο, ώστε τα σωματεία να διευκολυνθούν στην εγγραφή τους και να μην υφίστανται αποκλεισμούς για λόγους γραφειοκρατίας που ουσιαστικά οφείλονται στην πρακτική που επικρατούσε επί σειρά ετών στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

Πόσες αιτήσεις συνολικά έχουν γίνει, πόσες έχουν ολοκληρωθεί και ελεγχθεί εξαρχής και κατόπιν θεραπείας και πόσες έχουν απορριφθεί; “

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαδικτυακή συναυλία της ΚΝΕ στις 17 Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο - Αυξάνονται οι συμμετοχές καλλιτεχνών

Διαδικτυακή συναυλία της ΚΝΕ για τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τίτλο: «Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…», θα προβληθεί livestream από το κανάλι της ΚΝΕ στο youtube την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 21:00.

Εκτός από τους καλλιτέχνες που είχαν ανακοινωθεί, θα συμμετέχουν επίσης οι (με αλφαβητική σειρά): Μάγδα Βαρούχα, Βασίλης Γισδάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώργος Νταλάρας, Θύμιος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής.

Ειδικότερα:

“Έτσι, η λίστα των καλλιτεχνών (με αλφαβητική σειρά) διαμορφώνεται ως εξής:

Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Βαρούχα Μάγδα, Γισδάκης Βασίλης, Γραμμένος Σπύρος, Δεληβοριάς Φοίβος, Δρογώσης Στάθης, Θηβαίος Χρήστος, Ίκαρη Βιολέτα, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Κοινοί Θνητοί, Λούντζη Μαριλίζα, Μαγαλιός Στέλιος (Sober on Tuxedos), Μεράντζας Γιώργος, Μπαλτατζή Πέννυ, Μποφίλιου Νατάσσα, Νταλάρας Γιώργος, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Πάχου Μιρέλα, Ρίζος Απόστολος, Τριανταφυλλίδης Κώστας,Τσακνής Διονύσης, Φάμελλος Μανώλης, Χουλιαράς Θανάσης (KollektivA), Ψαραδέλλης Μάκης

Επίσης, το Podcast της ΚΝΕ μας «μεταφέρει» στο Πολυτεχνείο και στις κρίσιμες στιγμές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και της αντιδικτατορικής πάλης.

Καλεσμένοι οι:

 Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
 Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973
 Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Πρώτη livestream προβολή σήμερα στις 7 μ.μ. στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube.

Μείνετε συντονισμένοι!”

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2