Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Μία ιδιαιτέρως εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας είχε σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο κλάδος του λιανεμπορίου σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της κρίσης που προκαλεί η πρωτόγνωρη πανδημία.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ενώ στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης η Αιτωλοακαρνανία κράτησε τον ιό έξω από τα σύνορά της, σήμερα, ο νομός έχει γίνει «κόκκινος» και επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους. Ο κ. Λιβανός συμμερίστηκε την αγωνία των εκπροσώπων των εμπόρων για τις συνέπειες του lockdown στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της ΕΣΣΕΕ, ευχαρίστησαν τον βουλευτή για την άμεση ανταπόκρισή του και για το διαρκές ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την επίλυση των πολυεπίπεδων προβλημάτων του κλάδου. Όλοι οι συμμετέχοντες απαρίθμησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την έναρξη της πανδημίας, και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τόνισε την ανάγκη ο εμπορικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας να έχει ενιαία και συντεταγμένη φωνή και δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει άμεσα στους συναρμόδιους υπουργούς τα προβλήματα και τις προτάσεις των εμπορικών συλλόγων του νομού.

Τέλος, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι είναι αρωγός στην προσπάθεια του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας να σταθεί όρθιος μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, όπως άλλωστε πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ από την περασμένη άνοιξη, αναπροσαρμόζοντας διαρκώς τα μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον Covid-19.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν o Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Κωστίκογλου και ο Γενικος Γραμματεας κ. Γιοπανος, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπακτίας κ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών-Εμπόρων Αμφιλοχίας κ. Αυγερινός και ο εκπρόσωπος της Ε.Σ.Ε.Ε κ. Πασιόπουλος.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ευρεία πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Με 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Παράλληλα, με 631 υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά ψήφισαν 3.

cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

15 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων χρειάζονται για να καλύψουν όλο τον πλανήτη. Πως θα φτάσουν σε κάθε χώρα και σε κάθε πολίτη. Τα μισά θα μεταφερθούν οδικώς και τα άλλα μισά αεροπορικώς. Φωτογραφίες από το αεροδρόμιο του Σίπχολ που είναι έτοιμο για την διανομή.

Πώς θα μεταφερθούν με ταχύτητα και ασφάλεια δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, όταν θα είναι τελικά έτοιμα; Οι επαγγελματίες της αλυσίδας μεταφορά/συντήρηση/αποθήκευση/διανομή (logistics) προετοιμάζονται, προσπαθώντας να λύσουν εξισώσεις με πολλαπλούς αγνώστους.

Πόσα εμβόλια θα χρειαστούν;
Μεταξύ 12 και 15 δισεκατομμύρια δόσεις πρέπει να παραχθούν στον κόσμο, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών.

«Τα σημερινά μοντέλα προβλέπουν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό πριν από το 2023 ή 2024», εκτιμά το Duke University που παρακολουθεί την αναδυόμενη αγορά 200 περίπου υποψήφιων εμβολίων.

Ολα τα εμβόλια θα μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο;
Τα εργαστήρια ετοιμάζουν δύο τύπους εμβολίων: ορισμένα, όπως το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, θα απαιτήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συντήρησης, μέχρι τους -80 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλα θα συντηρούνται σε πιο συμβατικές θερμοκρασίες μεταξύ -2 και -8 βαθμών Κελσίου.

Ο πρώτος τύπος εμβολίου, που παραπέμπει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μεταφοράς, «θα αφορά περί το 30% των δόσεων που θα διανεμηθούν στον κόσμο», εκτιμά ο Ματιέ Φρίντμπεργκ, γενικός διευθυντής της Ceva (όμιλος CMA-CGM).

Υπάλληλος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ γεμίζει ειδικό χώρο αποθήκευσης με ξηρό πάγο

Για το 70% του δεύτερου τύπου των εμβολίων, «εξακολουθούν να απαιτούνται ειδικές συνθήκες μεταφοράς/αποθήκευσης. Πρόκειται για φάρμακα και αυτά είναι πάντοτε ευαίσθητα, αλλά υπάρχουν λιγότερες τεχνικές δυσκολίες από τους -80 βαθμούς», λέει.

Θα πάρουν το αεροπλάνο;
Για τον διευθυντή της εταιρείας, τα μισά εμβόλια θα μεταφερθούν οδικώς από τον τόπο παραγωγής στον τόπο αποθήκευσης και στη συνέχεια στα κέντρα εμβολιασμού.

Το άλλο μισό θα απαιτήσει μία διαδικασία μεταφοράς/αποθήκευσης/διανομής που θα συνδυάσει αεροπορική και χερσαία μεταφορά.

Ολα θα εξαρτηθούν από τις αποστάσεις και τον επείγοντα χαρακτήρα της μεταφοράς.

Πώς θα οργανωθεί η αεροπορική μεταφορά;
«Θα υπάρξει ανάγκη για την οργάνωση κάποιου είδους αερογέφυρας», λέει ο Γκλιν Χιουζ, υπεύθυνος cargo της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (Iata). Για να φτάσει κάθε δόση σε κάθε κάτοικο του πλανήτη θα απαιτηθούν 8.000 μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη.

Για να υπάρξει μία ιδέα των όγκων, τα 99 επιβατηγά μεγάλων αποστάσεων μπορούν το καθένα να μεταφέρει 400.000 δόσεις, ενώ τα Boeing 777 cargo περισσότερο από ένα εκατομμύριο δόσεις.

«Οι εμπορικές πτήσεις με ικανότητα μεταφοράς φορτίου στον χώρο των αποσκευών πρέπει να αυξηθούν», λέει ο διευθυντής της Iata Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.«Τα σύνορα θα πρέπει να είναι ανοικτά για να επιτρέψουν την διανομή».

Η σημερινή ικανότητα μεταφοράς cargo είναι ανεπαρκής για την αντιμετώπιση της ζήτησης. Η κατάρρευση των αερομεταφορών έχει περιορίσει την προσφορά, αφού το 60% των εμπορευμάτων μεταφέρεται στους χώρους των αποσκευών των εμπορικών πτήσεων.

Πώς οργανώνονται οι μεταφορικές εταιρείες;
Σε όλα τα επίπεδα, έχουν συγκροτηθεί task force, ομάδες εργασίες σε επίπεδο κρατών, τομέων δραστηριότητας και επιχειρήσεων για να εξετάσουν την κατάσταση της αγοράς στον τομέα της συσκευασίας, των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, χερσαίων , αεροπορικών, θαλάσσιων.

Η ιδιαιτερότητα της παρούσας κατάστασης είναι ότι τα ίδια τα εργαστήρια θα ασχοληθούν με την πιστοποίηση των μέσων μεταφοράς.

«Η σειρά είναι ότι ένας θεσμός ή υγειονομική αρχή μίας χώρας συνεργάζεται με ένα εργαστήριο, το εργαστήριο δίνει πιστοποίηση της δικής του αλυσίδας μεταφοράς/αποθήκευσης και είναι δουλειά δική του και των υπεργολάβων αυτή η αλυσίδα μεταφοράς/αποθήκευσης να πληροί τα κριτήρια», λέει ο γενικός διευθυντής της Ceva.

Θα είναι όλος ο κόσμος έτοιμος;
«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες: οι ποσότητες προς μεταφοράν, οι θερμοκρασίες, τα χρονοδιαγράμματα, τα σχήματα διανομής κλπ. Ομως, οι επαγγελματίες του τομέα δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμοι.

Τον περισσότερο καιρό, οι αλυσίδες μεταφοράς της φαρμακοβιομηχανίας περνούν απαρατήρητες, δηλώνει ο Ματιέ Φρίντμπεργκ, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία για την μεταφορά στους -80 βαθμούς Κελσίου υπάρχει ήδη για την μεταφορά οργάνων. «Αυτό που αλλάζει είναι ο όγκος και οι σχετικά σύντομοι χρόνοι».

φωτογραφίες: Reuters

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 19:02

Τουρκικά τετελεσμένα !

Ζούμε σε μια εποχή πολέμου, υβριδικού κατά βάση, ο οποίος έχει διάφορες μορφές, απορρέουσες από τις κατηγορίες ισχύος που επιδεικνύονται από τους συντελεστές του πολέμου.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ισχύος στη διεθνή πρακτική, η  «σκληρή ισχύς» (hard power) και η «ήπια ισχύς» (soft power).

Η σκληρή ισχύς, μεταφράζεται κυρίως στην ικανότητα κάποιας χώρας να εξαναγκάζει μια άλλη σε αποδοχή των βουλήσεών της, με κύριο μοχλό την στρατιωτική της δύναμη και με την χρήση ή την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας. Η ήπια ισχύς, είναι η ικανότητα κάποιας χώρας να έλκει και να πείθει, μέσω της οικονομικής δύναμης και διείσδυσης, της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και της επιθετικής εξωτερικής της πολιτικής.

Αμφότερες οι εφαρμογές αυτές ισχύος δύνανται να αποφέρουν τετελεσμένα γεγονότα ή τετελεσμένες καταστάσεις, είτε πρόκειται για «κατά νόμο» (de jure) καταστάσεις, όπως πχ μια έγγραφη συμφωνία, είτε πρόκειται για «εκ των πραγμάτων/γεγονότων» (de facto) καταστάσεις, οι οποίες κατά κανόνα παγιώνονται και στο τέλος καθίστανται νόμιμες.

Η αξιολόγηση των de facto καταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα κάθε χώρας, μικρής ή μεγάλης. Σίγουρα όμως αποτελούν δυνατό χαρτί για αυτόν που δημιουργεί τις καταστάσεις αυτές, στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, που συνήθως ακολουθούν, για τη νομιμοποίησή τους.

Στην περίπτωση της Ελληνοτουρκικής διένεξης παρατηρούμε ότι η Τουρκία εφαρμόζει και σκληρή και ήπια ισχύ, για την επίτευξη των στόχων της. 

Η πολιτική «σκληρής ισχύος» εφαρμόζεται με την συνεχή άσκηση πίεσης διά μέσου της επίδειξης πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης, δια των καθημερινών απειλών και των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, της ευθείας αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και της διεκδίκησης περιοχών, όπως η Θράκη, τα νησιά και το Αιγαίο, καθώς επίσης και με την ευθεία αμφισβήτηση της έκτασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η πολιτική της «ήπιας ισχύος» ενορχηστρώνεται μέσω της κουλτούρας, (βλ. τουρκικές τηλεοπτικές σειρές), μέσω της οικονομικής διείσδυσης (βλ. σωρεία τουρκικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων), καθώς και της διεκδικητικής εξωτερικής της πολιτικής.

Η χώρα μας, με την «ηλίθια» πολιτική του λεγόμενου κατευνασμού, επιτρέπει την Τουρκία, με την κατακλυσμιαία χρήση της ισχύος της, να έχει πάντοτε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δημιουργεί συνεχώς de facto καταστάσεις, εκμεταλλευόμενη την συνεχή υποχωρητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Έτσι έχουμε διαχρονικά την de facto κατοχή της Βόρειας Κύπρου, τις ανήκουστες διεκδικήσεις στη Θράκη, την συνεχή προβολή της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας», την «κλοπή» της ΑΟΖ με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις απίστευτες απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου,  την ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των νησιών, την de facto κατοχή της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την μόνιμη καταπάτηση της ΑΟΖ της Κύπρου, την «απόβαση» Ερντογάν στα Βαρώσια της Αμμοχώστου κλπ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού οδεύουμε προς Χάγη για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διένεξης. Οι de facto καταστάσεις που δημιουργεί η Τουρκία, όλες θα τεθούν εκ μέρους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς άραγε γιατί πάμε στη Χάγη; Τι θα θέσουμε; Έχουμε κάτι να κερδίσουμε; 

Προσοχή λοιπόν! Η Τουρκία δημιουργεί με έξυπνο τρόπο τετελεσμένα!

Εάν δεν αλλάξουμε πολιτική, τότε σύντομα θα έχουμε απώλειες, όχι μόνον θαλάσσιες (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ) αλλά και εδαφικές! 

Ενισχύουμε λοιπόν σημαντικά τις Ένοπλες δυνάμεις μας, με προσωπικό και οπλικά συστήματα, και με όπλο την ισχύ τους εφαρμόζουμε επιθετική εξωτερική πολιτική! Αλλιώς δεν αντιμετωπίζεται ο Τούρκος!

 

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας

photo credits: poimin.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικώς με Υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση.

Στη διαδικασία συμμετείχαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.).

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης πληροφόρησε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για:
Την Αναβάθμιση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου “Sperwer”,
Την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache”,
Τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων “Penguin MK2”,
Την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “Patriot”,
Την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “S-300” και επαναπιστοποίηση πυραύλων 48Η, καθώς και
Τη Σύναψη Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130.

Αναπτύχθηκαν επίσης τέσσερα θέματα προς γνωμοδότηση αρμοδιότητος του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης. Πρόκειται για την ενεργοποίηση του Υποπρογράμματος για την προμήθεια ανταλλακτικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache” και την εν συνεχεία υποστήριξη ανακατασκευή – αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό υφισταμένων ταχυπλόων σκαφών. Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις για την προμήθεια γυροπυξίδων για πολεμικά πλοία και υποβρύχια, αλλά και έκδοση κατακυρωτικής αποφάσεως διαγωνισμού σχετικώς με την προμήθεια υλικών λήξεως ορίου λειτουργίας και ζωής, καθώς και ανταλλακτικών γενικών επισκευών ανασχετήρων.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ανακοίνωσε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος – Μίλησε για επτά «κόκκινες» περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβο – Υπενθύμισε ότι «απαγορεύεται η ανταλλαγή επισκέψεων» – Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μία σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 », τόνισε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

Υπογράμμισε επίσης ότι απαγορεύεται η ανταλλαγή επισκέψεων. Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην Πάτρα εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, καλώντας να μην γίνει ακόμα μία μεγάλη γιορτή «αφορμή για υπερμετάδοση».

Οπως είπε, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι:  Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Λέσβος. «Η κυβέρνηση με την βοήθεια των ειδκών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Τα επόμενα βήματα θα ανακοινωθούν όταν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021 -με το καλό- να ανοίξει μια νέα εποχή για την χώρα μας. Οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1260 κλίνες ΜΕΘ».

«Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Και τρίτον, πριν από την πανδημία – για την ακρίβεια το 2018- δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω».

«Παράλληλα η κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου».

«Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».

«Η κυβέρνηση -και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες- είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς, που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».

Πηγή:protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/11/2020

Των:    Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:    «Μείωση των “Τελών Κυκλοφορίας” και των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από μία περίοδο με παρατεταμένα «lock-down», που συνέβησαν το μισό Μάρτιο, τον Απρίλιο και το Νοέμβριο, η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την κατά αναλογία μείωση, τόσο των Τελών Κυκλοφορίας, όσο και των ασφαλιστικών χρεώσεων για τα επιβατικά αυτοκίνητα, που θα απαιτηθεί να εξοφληθούν από τους πολίτες. Το ενδεχόμενο παράτασης 15 ημερών για το Δεκέμβριο ή ακόμη και ενός μήνα δεν επιλύει το πρόβλημα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την αναλογική μείωση των Τελών Κυκλοφορίας του επόμενου έτους αλλά και των σχετικών ασφαλίστρων των αυτοκινήτων, ώστε, να ελαφρυνθούν οι πολίτες από αυτόν τον έμμεσο φόρο και τις σχετικές χρεώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τα αυτοκίνητα, με σχετικό συμψηφισμό στις χρεώσεις που θα αφορούν στο επόμενο έτος, για όσο διάστημα θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του τρέχοντος έτους;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, στη σημερινή του ομιλία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων:  

Για τον προϋπολογισμό του 2021: “Ο προϋπολογισμός 2021 κατατίθεται σε συνθήκες που έχουν ανατρέψει όλα τα έως τώρα δεδομένα και υπό τις οποίες το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Και πρέπει να γίνει σαφές και κατανοητό σε όλους ότι το προσεχές διάστημα θα είναι δύσκολο, ακριβώς γιατί δεν θα παρέχει καμία βεβαιότητα. Γι’ αυτό και απαιτείται απ’ όλους εμάς συνεργατικότητα, χαμηλοί τόνοι, αυτοσυγκράτηση, λιγότερα λόγια, και, βεβαίως, περισσότερη δουλειά για να γιατρέψουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, οι συνέπειές της και η οικονομική κρίση. Κόντρα στην απαισιοδοξία της συγκυρίας, και παρά το θολό και γκρίζο τοπίο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει έναν προϋπολογισμό που ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη μιας μακρόπνοης αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Έναν προϋπολογισμό που αντικατοπτρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία για μετάβαση από το σκοτάδι της πανδημίας στο φως της επόμενη μέρας του εμβολίου”.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ:Η σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Οφείλουμε να το αντιληφθούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και να καταλήξουμε σε μία ουσιαστική εθνική συνεννόηση για τις ανάγκες και το μέλλον της οικονομία την επόμενη δεκαετία.
 
Γι’ αυτό και θέλουμε και χρειαζόμαστε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Μια κριτική αντιπολίτευση με προτάσεις, όχι μαξιμαλιστική και δημαγωγική με μοναδικό γνώμονα τα μικροκομματικά συμφέροντα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι σοβαρή η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν αναλώνεται σε κριτική για την κριτική, σκιαμαχώντας με τον αόρατο και ανύπαρκτο νεοφιλελευθερισμό που ανασύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «Βάρβαρος» για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του αντιδραστικού πολιτικού του λόγου. Όταν κατηγορεί την Κυβέρνηση για συνεχή αλλαγή των προβλέψεων, λες και θα μπορούσε να είναι διαφορετικά μέσα στο τοπίο πρωτόγνωρης αβεβαιότητας που βιώνουμε. Ούτε όταν ο αρχηγός της ειρωνεύεται τον Πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας χιλιοειπωμένα ανέκδοτα εν μέσω τραγωδίας, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ούτε όταν βουλευτές και κομματικά όργανα τυμβωρυχούν επενδύοντας στην καταστροφή. Ούτε, βεβαίως, όταν ως δήθεν ευαίσθητοι και αριστεροί καταψηφίσουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντί να έρχεται στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος να ερμηνεύει αυθαίρετα τον Κέυνς, ας μας απαντήσει συγκεκριμένα γιατί δεν ψηφίζει αναπτυξιακά και φιλοεργατικά μέτρα.

Για την έκθεση Πισσαρίδη:H Κυβέρνηση πιστή στην προοδευτική της άποψη να συμβουλεύεται τους επιστήμονες, να αφουγκράζεται την κοινωνία, δεν κατέθεσε μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά δημιούργησε και την επιτροπή Πισσαρίδη. Μία επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών επιστημόνων, που κατέθεσε μια ανεξάρτητη οικονομική έκθεση”.

Kλείνοντας την ομιλία του: “Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι είναι εδώ έχοντας πραγματική διάθεση για διάλογο και συνεννόηση, ανοιχτοί να ακούσουν σοβαρή κριτική και εφαρμόσιμες προτάσεις. Είναι εδώ, προκειμένου, και με τη συνεργασία όλων όσων το επιθυμούν, να οδηγήσουν την Ελλάδα στη νέα εποχή.Μία μετάβαση που απαιτεί μια νέα κοινωνική συμφωνία και νέους κανόνες για την αγορά. Μία μετάβαση που θα έρθει μέσα από τολμηρές και δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες και τελικά την αύξηση του εισοδήματος σε επίπεδα υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μία μετάβαση που θα διασφαλίσει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη." 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, από την Βουλευτή του ΜέΡΑ 25 κ. Σοφία Σακοράφα.

Κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή από την Βουλευτή του ΜέΡΑ 25 κα Σοφία Σακοράφα, επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, με αποδέκτη τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, που αφορά το θέμα της υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Η κα Σακοράφα μετά την απλή αναφορά που έκανε στην Ελληνική Βουλή στις 14 Σεπτεμβρίου για το επίμαχο θέμα, επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση αυτή την φορά, καλώντας τον Υπουργό να έρθει ο ίδιος στην Βουλή και να απαντήσει για τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα.

Η κα Σακοράφα έχει δηλώσει για το θέμα την ανεπιφύλακτη στήριξη της στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, να μείνει καθαρή η παράκτια ζώνη από ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, ότι είναι στην διάθεση της Επιτροπής Αγώνα να βοηθήσει τόσο η ίδια, να διαθέσει προς βοήθεια και επιστημονικούς της συνεργάτες, να παραβρεθεί και δια ζώσης στο Ξηρομέρο, σε οποιαδήποτε εκδήλωση πραγματοποιήσει η Επιτροπή Αγώνα για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ.
Συνεχίζουμε την ενημέρωση της θεσμικής εξουσίας για το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται ποιο δυναμικά και στοχευμένα μέχρι την τελική δικαίωση. Τετελεσμένα και εν άγνοια μας δεν επιτρέπουμε.

Επισυνάπτεται η επίκαιρη ερώτηση της κας Σακοράφα: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Π.Ο.Α.Υ ΑΠΟ ΜέΡΑ 25

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιμένουν στην διατήρηση των υψηλών βαρών για μισθωτούς που διαμόρφωσε ο νόμος Κατρούγκαλου – Ο ΣΥΡΙΖΑ «είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων»  σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας

Την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην διατήρηση των υψηλών βαρών για μισθωτούς που διαμόρφωσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 31 του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία φέρνει νέα μείωση των εισφορών κατά 3% και εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εισόδημα των μισθωτών από 100 εως 450 ευρώ ανά έτος ενώ σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», όπως και το MέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση,  ενώ ΚΚΕ επίσης καταψήφισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μελανό σημείο σε ό,τι αφορά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνονται πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους στερούσε αυτή την ελάφρυνση. Εχουμε μια αριστερά του χαβιαριού που αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι το κόμμα της καταψηφίζει την ευνοϊκή ρύθμιση καθώς η μείωση των εισφορών στερεί πόρους από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν πρόκειται να θιγούν επιδόματα και προγράμματα στήριξης ανέργων και εργαζόμενων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε: «Κι όμως δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είχε όχι στην αύξηση τηςν απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».

protothema.gr