Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:01: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 10:43

Οργή ΥΠΕΞ για τη νέα NAVTEX της Τουρκίας: Ευθεία απειλή, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται!

Η Τουρκία αποδεικνύει με τη νέα NAVTEX και το… σουλάτσο του Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο ότι παραμένει παράγοντας αστάθειας και δεν θέλει διάλογο, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Χαρακτηρίζει δε την Τουρκία αναξιόπιστη και την καλεί να πάρει πίσω την απόφασή της.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την ημέρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνούσαν πως η Άγκυρα θα επέλεγε ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αλλά αντί γι’ αυτό, η Τουρκία άρχισε ξανά τις προκλήσεις και με νέα NAVTEX “έστειλε” το Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο!

Η νέα NAVTEX από την Τουρκία “βγήκε” αργά το βράδυ της Κυριακής και προκάλεσε οργή στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, το Oruç Reis θα κάνει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 12 έως 20 Οκτωβρίου. Συγχρόνως, άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες μέρες πριν από τη Σύνορο Κορυφής, να μην της επιβάλει κυρώσεις. Και το κατάφερε…

Οργισμένη Αθήνα: Ανακαλέστε άμεσα 

Η νέα NAVTEX από την Τουρκία που στέλνει ξανά το Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο εξόργισε, όπως ήταν αναμενόμενο, την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι “νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή”!

Σημειώνει δε ότι παρά το γεγονός πως η Τουρία είχε δεσμευτεί να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, επιλέγει το δρόμο της πρόκλησης και δείχνει ξανά την αναξιοπιστία της και το γεγονός πως δεν θέλει διάλογο, ενώ εμμένοντας σε “επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων”, επιβεβαιώνει “περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ”.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και τα σταματήσει τις παράνομες ενέργειες γιατί “η Ελλάδα δεν εκβιάζεται”.

Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη νέα NAVTEX της Τουρκίας

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

newsit.gr

Διαβάστηκε 688 φορές