Τρίτη, 22η Οκτωμβρίου 2024  12:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε δημοσιογράφους στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τη Ρωσία με έμφαση, όπως είναι φυσικό, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε μεταξύ άλλων, σε ερώτηση αναφορικά με μια υποτιθέμενη ανταλλαγή εδαφών που ε΄χουν καταλάβει οι Ουκρανοί στο Κουρσκ με τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία λέγοντας:

Δεν καταλαβαίνω όταν μιλάτε για ανταλλαγή εδαφών. Τα παιδιά μας που πολεμούν τώρα εκεί, πολεμούν στη δική μας γη. Στο Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα Για ποια ανταλλαγή μιλάτε;”, για να συνεχίσει λέγοντας:

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Η νίκη θα είναι δική μας.”

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι δεν απασχολούν τη Μόσχα συμφωνίες κατάπαυσης πυρός για να δώσουν την ευκαιρία στις χώρες του νΑΤΟ να επανεξοπλίσουν την Ουκρανία.

“Δεν μας ενδιαφέρουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε οι χώρες του ΝΑΤΟ να επανεξοπλίσουν την Ουκρανία.

Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε σταθερές και διαρκείς συνθήκες ασφάλειας για όλους.

Κάποιοι που έλεγαν για στρατηγική ήττα της Ρωσίας κατάλαβαν το λάθος τους και άλλαξαν γνώμη τώρα. Θέλω απλά να τους συγχαρώ “

Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το ΑΕΠ των χωρών μελών του BRICS έχει ήδη ξεπεράσει αυτό των G7 και αυτό θα έχει φανεί πιο ξεκάθαρα έως το 2027.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Tσάσιβ Γιαρ έχουν εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό και ήδη στο Κίεβο πιστεύουν ότι η πόλη θα πέσει σε λίγες μέρες.

Για έξι μήνες, οι Ρώσοι κρατήθηκαν πίσω από το κανάλι του ποταμού Σεβέρσκι Ντόνετς, αλλά αυτή την εβδομάδα κατάφεραν να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές όπως ομολογεί, ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. 

«Χρειάζεται μόνο ένα λάθος και ο Τσάσιβ Γιαρ θα μπορούσε να πέσει μέσα σε λίγες μέρες», αναφέρει η εφημερίδα.

Η απώλεια του Τσάσιβ Γιαρ, μαζί με του Ποκρόβσκ, «είναι το κλειδί για τις προσπάθειες της Μόσχας» να ανακαταλάβει την περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ρώσοι θέλουν να ανακαταλάβουν και τις δύο πόλεις πριν πέσουν τα φύλλα λόγω του φθινοπώρου, στερώντας από τα ουκρανικά στρατεύματα, ζωτικής σημασίας καταφύγια και πριν από τις χειμερινές βροχές και την έλευση της λάσπης.

Σημειώνεται ότι από χθες οι Ρώσοι έχουν καταλάβει ολόκληρο το νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης και πλέον έχουν πρόσβαση για να επιτεθούν στο κεντρικό της σημείο το οποίο βρίσκεται σε ύψωμα.

Ταυτόχρονα όμως δραματικές εξελίξεις και την πόλη του Σελίντοβο καθώς έχει επιχειρησιακά περικυκλωθεί και έχει απομείνει μόνο μία οδός διαφυγής για να βγει η ουκρανική φρουρά.

Το Σελίντοβο έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με το Ποκρόβσκ και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους Ρώσους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση για την Ουκρανία στα πολεμικά μέτωπα απεικονίζεται στο παρακάτω βίντεο στο οποίο φαίνονται κορίτσια στην εφηβεία να σκάβουν χαρακώματα για να σταματήσουν κάποια μελλοντική επίθεση των Ρώσων!

Λόγω της λειψανδρίας η κυβέρνηση Ζελένσκι αναγκάζεται να προσφύγει σε ακραία μέτρα που είναι η χρήση παιδιών έστω και σε βοηθητικές πολεμικές εργασίες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση με drones εξαπέλυσε νωρίς το πρωί η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ στοχοποιώντας ισραηλινή βάση και το σπίτι του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου το οποίο και έπληξε!

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε σήμερα εναντίον της κατοικίας του Βενιαμίν Νετανιάχου στη βόρεια ισραηλινή πόλη της Καισάρειας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν βρισκόταν στην περιοχή και ότι δεν υπήρξαν θύματα. 

Στην ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζεται αν χτυπήθηκε το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού όμως σίγουρα έχει χτυπηθεί κάποιο κτίριο, είτε η ίδια η πρωθυπουργική κατοικία είτε κάποιο παρακείμενο οίκημα.

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι έχει πληγεί η κατοικία του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Το drone διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα και έπεσε σε κτίριο στην Καισάρεια (Caesaria), μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χάιφα.

Νέα ερωτήματα για την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ προκύπτουν μετά τη νέα επίθεση της Χεζμπολάχ.

Η αεράμυνα το Ισραήλ για αρκετό καιρό ήταν πολύ αποτελεσματική. Ίσως αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια βλημάτων μετά από ένα χρόνο πολέμου.

Στόχος των drones ήταν και η βάση στο Glilot, που είναι τα κεντρικά της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το The Times of Israel, οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν στην Καισάρεια, όπου κατοικεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ διεμήνυσε ότι «ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ δε θα σταματήσει τον “Άξονα της Αντίστασης”» και ότι «η Χαμάς θα συνεχίσει να υπάρχει».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι να θέλει να σύρει τον πλανήτη σε μία παγκόσμια σύγκρουση και αυτή τη φορά απαιτεί από τις δυτικές χώρες να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να ετοιμαστούν δυτικές ταξιαρχίες για να αντικαταστήσουν τις ουκρανικές.

«Το μήνυμά μας προς όλες τις χώρες είναι: Ετοιμάστε ταξιαρχίες, να μπορούν να γίνουν εφεδρεία και να είναι σε θέση  να αντικαταστήσουν τους κουρασμένους στρατιώτες μας, Να τους αντικαταστήσουν στο πεδίο της μάχης», είπε ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου σε κοινή ενημέρωση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε.

Νωρίτερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ δήλωναν ότι δεν θα στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του πολέμου, για να μην μπουν σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Εξαίρεση αποτελούν οι δηλώσεις Μακρόν στις αρχές του έτους ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία.

Αλλά δεν υποστηρίχθηκαν από τις ηγετικές χώρες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη η Τουρκία «έκλεισε» την προμήθεια των Eurofighter Tranche 4.

Οι πληροφορίες μιλούν για 40 μονάδες και πιθανότατα θα ξεκινήσει άμεσα η παράδοσή τους από την παρτίδα που επρόκειτο να πάρει ο στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, το Κατάρ!

Η Τουρκία και το Κατάρ δημιούργησαν κοινή Μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις, όπως ανακοινώθηκε στην Ντόχα από τον αρχηγό της τουρκικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, η Τουρκία συμμετέχει στη Μοίρα με μαχητικά F-16, ενώ το Κατάρ με Rafale, Eurofighter Typhoon.

Η Τουρκία αξιολόγησε και τα δύο ευρωπαϊκά μαχητικά του Κατάρ και κατέληξε ότι το Eurofighter σαφώς υπερέχει των ελληνικών μαχητικών Rafale F.3, ενώ δεν έχει πρόβλημα με τα F-16 Viper, καθώς θα προμηθευτεί μέχρι και 119 μονάδες του τύπου από το πρόγραμμα αναβάθμισης και αφοράς των F-16V από τις ΗΠΑ.

Το αεροσκάφος είναι το κορυφαίο αεροσκάφος αερομαχιών του ΝΑΤΟ μετά το αμερικανικό F-22, ενώ οι εκτιμήσεις πολλών αμυντικών αναλυτών τοποθετούν την τελευταία παρτίδα (Tranche 4) ως ανώτερο και του F-35 σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής.

Απαξ και εν τέλει υλοποιηθεί η προμήθεια, η Τουρκία ανακτά πλήρη υπεροχή σε αποστολές αέρος-αέρος στο Αιγαίο, καθώς τα Rafale F.3 υπολείπονται σαφώς στις αερομαχίες, βασικά λόγω υποδεέστερης ισχύος κινητήρα.

«Οι συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία είναι «έργο σε εξέλιξη» και η Βρετανία έχει τον ενεργό ρόλο σε αυτές» δήλωσε ο Σoλτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχουμε και συγκεκριμένες αποφάσεις για αυτά τα θέματα». 

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία ήδη έχουν εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία!

Ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με θέμα των Eurofighter είπε: «Στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Και θα υπάρξουν και άλλες αποφάσεις. Φυσικά, τα πρότζεκτ που υπάρχουν είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση. Φυσικά, θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό. Θα υπάρξει πρόοδος».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ δήλωσε: «Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στο Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε.

Η ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε διεθνή πίεση, ώστε να κηρυχθεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς με συνείδηση να πουν ‘στοπ’ το Ισραήλ».

«Η δολοφονία 50.000 ανθρώπων και ο τραυματισμός 100.000 ανθρώπων δεν θα μας κάνει να πούμε: “Χτυπήσατε καλά με τα F-35, καλά κάνατε”. Τότε γιατί ιδρύθηκε αυτό το Δικαστήριο; Αυτό έχει γίνει», πρόσθεσε.

«Περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες ήρθαν σε εμάς από τη Συρία αρχικά. 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας της κ. Μέρκελ, εργαστήκαμε και συναντηθήκαμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία.

Η πόρτα μας ήταν πάντα ανοιχτή γι’ αυτούς και είναι ανοιχτή και τώρα. Αν κάποιος από τη Μέση Ανατολή ή το Λίβανο έρθει στη χώρα μας, έχουμε κρατήσει την πόρτα μας ανοιχτή. Υπάρχουν επίσης Τουρκομάνοι στον Λίβανο. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή».

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα. Είμαστε της άποψης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε από πλευράς του ο Όλαφ Σολτς.

«Η αποκλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS+ στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου θα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη καθώς αναμένεται στην ατζέντα να ενταχθεί η δημιουργία του κοινού νομίσματος!

Η Σύνοδος είναι η πρώτη μετά την επέκτασή του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν μέλη των BRICS+ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Επιπλέον, χώρες όπως η Σρι Λάνκα, η Κούβα, η Μαλαισία, η Λευκορωσία και το Πακιστάν έχουν εκφράσει την προθυμία ή έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στους BRICS.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης ζητήσει επίσημα να ενταχθεί στην ομάδα BRICS καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της, ανέφερε το Bloomberg.

«Φέτος, η συνεδρίαση των BRICS μπορεί να αποδειχθεί ακόμη ένα σημείο καμπής, ειδικά για τα διεθνή χρηματοοικονομικά», σημειώνει ο Kar Yong Ang, αναλυτής χρηματοοικονομικής αγοράς.

« [Tο κοινό νόμισμα BRICS] είναι αναμφισβήτητα το πιο φιλόδοξο project στο διεθνές νομισματικό καθεστώς από την εισαγωγή του ευρώ το 1999», λέει ο Kar Yong Ang, σημειώνοντας ότι ενώ οι φήμες για το νόμισμα BRICS κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, είναι τώρα πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, δεν αναμένεται ότι ένα νέο νόμισμα θα αποκαλυφθεί πλήρως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Kazan, αλλά λάβει χώρα ουσιαστική πρόοδος στο σχεδιασμό και την ανάπτυξή του.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά του, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν εφαρμοστεί με επιτυχία ένα τέτοιο νόμισμα.

Επιπλέον, δεν είναι απολύτως σαφές, εάν οι BRICS στοχεύουν στη δημιουργία ενός απλού μέσου ανταλλαγής μεταξύ των μελών της για τον διακανονισμό συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο ή χτίζουν κάτι πιο φιλόδοξο, όπως μια Νομισματική Ένωση, παρόμοια με την Ευρωζώνη, με τη δική της κεντρική τράπεζα .

Η δομή του νέου νομίσματος

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ένα νέο νόμισμα BRICS (ή νομισματική νονάδα mBridge) θα βασίζεται στον χρυσό και στο καλάθι των κρατικών νομισμάτων με αναλογία 40% προς 60%—δηλαδή 40% χρυσό και 60% νομίσματα των κρατών μελών της ομάδας των BRICS.

Δεδομένου ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομία των BRIC, θεωρείται ότι σύμφωνα με την πρόταση που αναμένεται να καταταθεί, στο καλάθι των νομισμάτων θα κυριαρχεί το γουάν.

Ωστόσο, μένει να δούμε αν η Ινδία θα υποστηρίξει αυτή τη λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις στις σχέσεις της με την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι BRICS ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη προς το κοινό νόμισμα ή άλλως σημειώσουν πρόοδο στην καθιέρωσή του, η ανάπτυξη ενός νομίσματος BRICS μπορεί να επηρεάσει το δολάριο και τις αγορές χρυσού.

Πράγματι, εάν οι BRICS επιτύχουν να λανσάρουν μια πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων peer-to-peer για διασυνοριακές πληρωμές, η ζήτηση για δολάρια σχεδόν σίγουρα θα μειωθεί.

Αντίθετα, η ζήτηση για χρυσό θα αυξηθεί.

Στην πραγματικότητα, τον τελευταίο χρόνο περίπου οι κεντρικές τράπεζες των BRICS έκαναν ακριβώς αυτό – αγοράζοντας χρυσό και πουλώντας ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Δεν είναι περίεργο που ο χρυσός σημειώνει νέα υψηλά κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2024 και συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών.

Συνολικά, ένα νέο νόμισμα θα επιτρέψει στα μέλη της ομάδας των BRICS να πραγματοποιούν απρόσκοπτες πληρωμές διασυνοριακά, να μειώσουν το κόστος συναλλαγών και να τις καταστήσουν πιο ανεξάρτητες.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος σε παγκόσμια κλίμακα είναι δύσκολο να αναλυθεί, αλλά μπορεί δυνητικά να είναι πολύ σημαντικός.

Ποτέ πριν η ηγεμονία του δολαρίου των ΗΠΑ δεν αμφισβητήθηκε σε τέτοιο βαθμό που η ίδια η θέση του ως αποθεματικού νομίσματος γίνεται αμφίβολη.

Αν και οι BRICS απέχουν ακόμη πολύ από το να αντικαταστήσουν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, η πρωτοβουλία μπορεί να εισαγάγει νέα δυναμική που θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και θα αλλάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη για την παρουσίαση και συζήτηση των κειμένων για τις Θέσεις και το Καταστατικό του κόμματος, εν όψει του του 1ο Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21/10/2024 στις 19:00 στην Αίθουσα Βιβλιοπαρουσιάσεων της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (Λαχαναγορά-Πλατεία Δημάδη) και είναι ανοιχτή σε μέλη και φίλους της Νέας Αριστεράς.

Εισηγητής των κειμένων για τις Θέσεις και το Καταστατικό θα είναι ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γραφείο Τύπου Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας