Τρίτη, 22η Οκτωμβρίου 2024  12:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024

Η Κίνα έστειλε έντονο μήνυμα στην Δύση και τους τοπικούς συμμάχους της, Ιαπωνία και Κίνα πριν από λίγο: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζιπίνγκ έδωσε εντολή στις ναυτικές και στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις να είναι σε «πλήρη ετοιμότητα μάχης».

Το Πεκίνο θεωρεί ότι «πλησιάζει η ώρα για την ένωση με την Ταϊβάν», ενώ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ «ή θα συμφωνήσουν στην επανένωση της Κίνας ή θα ηττηθούν αν προσπαθήσουν να την αποτρέψουν»

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιθεώρησε την Πέμπτη μια ταξιαρχία της Πυραυλικής Δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, προτρέποντας τα στρατεύματα να ενισχύσουν τις «αποτρεπτικές και μαχητικές τους ικανότητες».

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης ο Σι προέτρεψε επίσης την Διοίκηση Στρατηγικών Όπλων «να εκπληρώσουν αποφασιστικά τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από το Κόμμα και τον λαό», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τον περασμένο μήνα η Κίνα πραγματοποίησε μια σπάνια εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πυρηνική ισχύ της χώρας που μπορεί πλέον να πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Σάββατο (19/10) μίλησε ξαφνικά για εφαρμογή του «Εθνικού Όρκου» με αφαίρεση εδαφών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιράκ και Συρία!

«Δεν θα κοιτάμε τα δάκρυα οποιουδήποτε έχει βλέψεις στην πατρίδα μας. Δεν θα ανεχτούμε κανέναν που θα επιχειρήσει κατά της πατρίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία επέμβαση ούτε στα 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της πατρίδας μας, ούτε στη γεωγραφία του Εθνικού Όρκου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διάφορες εκδοχές των συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Όρκο:

Ο τουρκικός εθνικός όρκος (τουρκικά: Misakı Milli) είναι διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920, με αναφορά τις αποφάσεις της συνελεύσεων των Τούρκων εθνικιστών στο Ερζερούμ και στη Σεβάστεια.

O όρκος έθετε τα σύνορα της μελλοντικής Τουρκικής Δημοκρατίας, στη βάση των πρόσφατων συνόρων της, ηττημένης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, «τις περιοχές του Κιρκούκ, της Θεσσαλονίκης, του Χαλεπίου και της Μοσούλης».

Οι βασικές γραμμές του Όρκου διαμορφώθηκαν στο εθνικό Συνέδριο του Ερζερούμ (Erzurum Kongresi, 22 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 1919) και στο αντίστοιχο της Σεβάστειας (Sivas Kongresi, 4-11 Σεπτεμβρίου 1919), του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος και του Μουσταφά Κεμάλ.

Οι αναφορές του Όρκου

Οι όροι του τουρκικού εθνικού όρκου είναι:

  • Το μέλλον των περιοχών που κατοικούνταν από Άραβες κατά πλειοψηφία, τη στιγμή της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου, θα καθοριστεί με δημοψήφισμα. Οι περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονταν υπό την κατοχή των συμμάχων την περίοδο της υπογραφής της εκεχειρίας και είχαν τουρκική-μουσουλμανική πλειοψηφία αποτελούν την πατρίδα του τουρκικού έθνους.
  • Το μέλλον των περιοχών του Καρς, Αρνταχάν και Βατούμ θα καθοριστεί με δημοψήφισμα.
  • Το καθεστώς της περιοχής της Δυτικής Θράκης θα καθοριστεί με την ψήφο των κατοίκων της.
  • Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Κωνσταντινουπόλεως, και της θάλασσας του Μαρμαρά. Το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης προϊόντων καθώς οι μεταφορές μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα καθοριστεί μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων ενδιαφερομένων κρατών.
  • Τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα εξασφαλιστούν με βάση την αμοιβαιότητα των δικαιωμάτων των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις γειτονικές χώρες.
  • Με στόχο την ανάπτυξη της χώρας σε κάθε επίπεδο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία της, κάτι που θα επιτευχθεί με την άρση κάθε εμποδίου στο οικονομικό, πολιτικό και δικαϊκό πεδίο.

Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 αναιρεί τον τουρκικό εθνικό όρκο, ωστόσο η σύγχρονή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να τον αναβιώνει μαζί με τον τουρκικό εθνικισμό. Η Αλεξανδρέττα (προσαρτήθηκε με αμφισβητούμενο δημοψήφισμα το 1939) και η κατεχόμενη Κύπρος ευρίσκονται εντός των ορίων του τουρκικού εθνικού όρκου, όπως και εδάφη ξένων και κυρίαρχων κρατών στα οποία επιχειρεί σήμερα η Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση τους (Ιράκ, Συρία).

Σε ότι αφορά τα ελληνικά εδάφη, η δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα και ολόκληρη η Κύπρος περιλαμβάνονται στα όρια του αναβιούμενου τουρκικού εθνικού όρκου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε πριν λίγο ότι η χώρα του είναι έτοιμη εισέλθει στο επόμενο στάδιο του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της κατάστασης με την 98η Μεραρχία στα βόρεια σύνορα, ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο..

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο Γκάλαντ σε συνεργασία με την Διοίκηση της 98ης Μεραρχίας εξέτασαν την πρόοδο του IDF μέχρι τώρα, στο νότιο Λίβανο.

«Ουσιαστικά κινούμαστε από μια κατάσταση νίκης επί του εχθρού σε όλα τα σημεία επαφής σε μια κατάσταση καταστροφής – ανατινάζοντας σήραγγες, ανατινάζοντας αποθήκες πυρομαχικών, για την εξάρθρωση της Χεζμπολάχ», είπε ο Gallant.

“Βρισκόμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Ο IDF προετοιμάζεται για περαιτέρω καθήκοντα, αλλά πρώτα και κύρια, πρέπει να εκτελέσει σωστά αυτή την επιχείρηση”, πρόσθεσε ο Ισραηλίνός υπουργός Άμυνας.

Ο Γκάλαντ δεν ανέφερε το Ιράν στις δηλώσεις του παρά το γεγονός ότι όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι το Τελ Αβίβ δεν αργήσει πολύ στο να εξαπολύσει την επίθεση αντιποίνων κατά της Τεχεράνης.

Σήμερα στις 7:30 ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας του στα στρατιωτικά κεντρικά γραφεία Κίρια στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ενημέρωση ενός από τους υπουργούς στα ισραηλινά ΜΜΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για να χτυπήσει το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που ξεκίνησε από την Ισλαμική Δημοκρατία στις 1 Οκτωβρίου.

Τα σχέδια του Ισραήλ κατά του Ιράν για επίθεση που ήταν προετοιμασμένη για τις 15 και 16 Οκτωβρίου διέρρευσαν μέσω του αμερικανικού Πενταγώνου και έτσι η επίθεση αναβλήθηκε.

Το Ισραήλ είναι φανερά εξοργισμένο με την Ουάσιγκτον καθώς θεωρεί ότι ευθύνεται για την διαρροή των σχεδίων αυτών.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα, έπειτα από μια ισραηλινή επίθεση εχθές στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ερευνά τις αναφορές για το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς εδώ και μήνες.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή καταδίκασε σήμερα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Αυτό ακολουθεί εβδομάδες ολοένα και πιο εντεινόμενων επιχειρήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα πλήθος απωλειών μεταξύ των αμάχων και σχεδόν πλήρη απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας για να φθάσει στους πληθυσμούς στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Τορ Βένεσλαντ, ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ενέτεινε τις επιθέσεις στη βόρεια Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να αποτρέψει τους μαχητές της Χαμάς από το να ανασυνταχθούν.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε μια «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ

Από την πλευρά της η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση.

Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Το Ισραήλ χτύπησε το επιτελείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επλήγησαν οι συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, προπύργια του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισράηλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ’ ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Πριν από τα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους δύο συνοικιών των νότιων προαστίων να τις εκκενώσουν, ενόψει επίθεσης εναντίον δύο πολυκατοικιών στις οποίες στεγάζονταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται στις συνοικίες Χάρετ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

«Βρίσκεστε δίπλα σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα δράσουν στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν αφού χθες, Σάββατο, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εκτοξεύθηκε προς την ιδιωτική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια (κεντρικό Ισραήλ) χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, έκανε ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξέσπασαν οι πολίτες κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε πρόσφατη εμφάνιση που έκανε καθώς φαίνεται να είναι εξοργισμένοι με την εγκατάλειψη της υγείας και τα πανάκριβα φάρμακα.

Η πραγματικότητα φαίνεται πως διαψεύδει τα δήθεν υποστηρικτικά μηνύματα που λέει ότι δέχεται ο υπουργός Υγείας.

Οι πολίτες ακούγονται να γιουχάρουν τον Άδωνι Γεωργιάδη, την ώρα που εκείνος προσπαθεί να περάσει από το πλήθος, και να του φωνάζουν «δολοφόνε» και «πόσα παίρνεις».

Μια γυναίκα τον πλησιάζει και απηυδισμένη του εξηγεί την κατάσταση που αντιμετωπίζει με τα πανάκριβα φάρμακά της.

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια αγνοώντας τη φαίνεται να φορά γρήγορα γρήγορα ένα κράνος και να αποχωρεί όπως όπως ως συνεπιβάτης με ένα μηχανάκι.

Σύμφωνα με τον Α.Γεωργιάδη, οι αυξήσεις στα φάρμακα αφορούν «διάφορα φθηνά φάρμακα» και «κατά κανόνα πρόκειται για προσαρμογές τιμών στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους τη τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στη περίοδο της κρίσης».

pronews.gr

Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα βρεθεί αύριο ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊούρας.

Αύριο, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 και στις 11 το πρωί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, θα επισκεφθεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αντικείμενο την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Την ώρα που τα περιστατικά και τα διάφορα συμβάντα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων πραγματοποίησαν απεργία με αιτήματα μεταξύ άλλων προσλήψεις προσωπικού και τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Παρά την απόπειρα νέας απεργίας από τους εργαζόμενους με παρόμοια αιτήματα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς μετά από προσφυγή της HellenicTrain, η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι ένας συρμός του Προαστιακού στη γραμμή του Αεροδρομίου μπήκε κατά λάθος στη γραμμή του μετρό, ενώ το τελευταίο διάστημα, έχουν καταγραφεί μια σειρά από ανησυχητικά ατυχήματα στα τρένα.

pronews.gr

Μπορείς να οδηγήσεις σε έναν δρόμο που κόβει το νερό στη μέση

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε ιδιαίτερες διαδρομές της Ελλάδας. Από δρόμους που περνάνε κάτω από το νερό, έως την ψηλότερη ασφαλτοστρωμένη διαδρομή. Η συγκεκριμένη όμως έχει το δικό της μοναδικό στοιχείο, καθώς πρόκειται για έναν δρόμο που βρίσκεται «πάνω» στο νερό και έχει μήκος 10 χιλιομέτρων.

Βρίσκεται κοντά στην Αρτα και ενώνει τη στεριά με ένα νησί

Η μαγική αυτή διαδρομή βρίσκεται περίπου μισή ώρα νότια της Αρτας και οδηγεί στην Κορωνησία, ένα μικρό νησάκι μέσα στον Αμβρακικό Κόλπο. Ο προορισμός μπορεί να είναι άγνωστος σε πολλούς, ωστόσο η φυσική ομορφιά του σημείου θα κερδίσει και τους πλέον απαιτητικούς.

dromos panw sti thalassa 1 disc2Η διαδρομή οδηγεί στην Κορωνησία.

Από τη μια μεριά έχεις τον Αμβρακικό Κόλπο και από την άλλη λιμνοθάλασσα

Για να βρεθείς στην Κορωνησία, πρέπει να πας στην πόλη της Αρτας και στη συνέχεια να ακολουθήσεις την Επαρχιακή Οδό Αρτας-Σαλαώρας, κατευθυνόμενος προς τον Αμβρακικό Κόλπο. Μετά από περίπου 15 χιλιόμετρα θα προσέξεις ότι κινείσαι σε έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης που και από τις δύο μεριές του περιβάλλεται από νερό. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή της διαδρομής ο δρόμος περνά μέσα από τις λιμνοθάλασσες Τσουκάλιου και Λογαρού, τις οποίες και χωρίζει. Συνεχίζοντας, θα βρεις στο δεξί σου χέρι τον Αμβρακικό Κόλπο, ενώ μετά από περίπου 10 χλμ. «πάνω στο νερό» θα βρεθείς σε ένα απόμερο και πανέμορφο νησί.

Το νησί έχει λιγότερους από 170 κατοίκους, αλλά μπορείς να βρεις τα πάντα

Η Κορωνησία, ή αλλιώς Πέρα Νησί, είναι ένα γραφικό ψαρονήσι στη μέση του Αμβρακικού, στο οποίο μπορείς να βρεις και να φας και να μείνεις. Η διαδρομή συνεχίζει λίγα ακόμα χιλιόμετρα, πάλι με νερό και στις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ για το τοπίο είναι ιδανικό για τους λάτρεις την φωτογραφίας.

autotriti.gr

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024 19:15

Οι πατριώτες της φακής

Του Νίκου Ιγγλέση

Αλήθεια, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να επιτεθεί και μάλιστα από τις Βρυξέλλες, σε κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και σε διάφορα ΜΜΕ για τις «εξαιρετικά ακραίες φωνές», όπως τις χαρακτήρισε, που ακούγονται στο εσωτερικό σχετικά με τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο;

Τι είναι αυτό που φοβάται και προσπαθεί να προκαταλάβει τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης; Μήπως αυτή η επίθεση δείχνει πολιτική αδυναμία να καθησυχάσει για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του;

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κατηγορούν τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τον υπουργό των Εξωτερικών ότι είναι μειοδότες επειδή συζητούν με την Τουρκία. Μα, ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε: «Αν είναι να αφήσω μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια γειτονιά η οποία θα είναι ήρεμη, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης»!  Απίστευτη, πραγματικά, δήλωση για έναν υπουργό Εξωτερικών. Προαναγγέλλει μειοδοσία, δηλαδή προδοσία των εθνικών συμφερόντων, έναντι παρακαταθήκης ηρεμίας. Υπάρχει και το παλαιότερο: «Κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και όταν υπογράψαμε την  ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτοί οι υπερπατριώτες, όπως τους χαρακτηρίσατε, κ. Μητσοτάκη σας έλεγαν τότε και σας λένε και τώρα ότι πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατά μας στα 12 μίλια σ’ όλες τις ακτές μας, στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, όπως έχουμε το δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης σας έλεγαν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο δε θα έπρεπε να είναι μερική (μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό – αφήνοντας εκτός της μισή Ρόδο και το Καστελόριζο), καθώς και ότι δε θα έπρεπε τα νησιά (Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος) να έχουν μειωμένη  επήρεια, αντίθετα με το Δίκαιο της Θάλασσας που τους δίνει τα ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές ακτές. Αυτά τα ολίγα για να μην παραπονιέστε ότι: «η ακραία ρητορική δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι».

«Οι πατριώτες της φακής», όπως τους χαρακτηρίσατε κ. Μητσοτάκη, είναι απλώς οι έλληνες πατριώτες και δε θα είναι οι πρώτοι που σε μια πραγματική κρίση θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια, όπως είπατε.

Κάποιοι άλλοι, δήθεν ρεαλιστές, έχουν βάλει από τώρα την ουρά στα σκέλια, όταν συνομιλούν με τους Τούρκους. Έβαλαν την ουρά στα σκέλια στην Κάσο, για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο. Έβαλαν την ουρά στα σκέλια με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που απαιτεί Οδηγία της ΕΕ και προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμο. Έβαλαν την ουρά στα σκέλια με τα Θαλάσσια Πάρκα που, αν υπάρξουν, μάλλον θα περιοριστούν στα 6 μίλια των υπαρχόντων χωρικών υδάτων. Έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια μη παραχωρώντας θαλάσσια τεμάχια για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την ΑΟΖ της, όπως έχει κάνει αυθαίρετα η Τουρκία με τη «Γαλάζια Πατρίδα»; Ποίοι αλήθεια είναι «οι πατριώτες της φακής» και ποιοι οι πραγματικοί πατριώτες;

Γιατί κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία αποσκοπούν στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ; Δεν μπορεί να μη γνωρίζετε ότι δε γίνεται να κάνετε δύο  οριοθετήσεις. Στην ΑΟΖ περιλαμβάνεται και η υφαλοκρηπίδα, ενώ στην υφαλοκρηπίδα δεν περιλαμβάνεται η υπερκείμενη  θάλασσα. Ένα από τα δύο θα οριοθετήσετε. Οι Τούρκοι θέλουν να συζητήσουν μόνο για υφαλοκρηπίδα, όπως είπε  πρόσφατα και ο υπουργός τους των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να ισχυριστούν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Γιατί αναφέρεστε συνεχώς σε υφαλοκρηπίδα;

Κύριε Μητσοτάκη νομίζετε ότι μπορείτε να συζητάτε «πολιτισμένα», όπως λέτε, με την Τουρκία, αλλά, έτσι την αποενοχοποιείται και τη διευκολύνεται. Η Διακήρυξη των Αθηνών διευκόλυνε τον Ερντογάν στην απόκτηση των αμερικανικών F-16 (40 + 80 αεροσκάφη). Η συνέχιση του διαλόγου δίνει άλλοθι στη «φίλη» Γερμανία για να επιτρέψει την πώληση των Eurofighter-Thyphoon.

Υ.Γ. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε πρόσφατη ομιλία του κατά την παρουσίαση βιβλίου, είπε ότι: «Το μόνο θέμα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο»! Θα ξέχασε την Α. Μεσόγειο. Μόνο που, αν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα των χιλιάδων νησιών του Αιγαίου (εφ’ όσον οι Τούρκοι αποδεχτούν ότι διαθέτουν-πράγμα αμφίβολο) δεν μπορεί να υπάρξει καμιά οριοθέτηση ΑΟΖ, ούτε μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών. Η ελληνική ΑΟΖ θα συναντάει άμεσα την υφαλοκρηπίδα των νησιών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα γεωγραφικής επαφής με την αντίστοιχη τουρκική. Μιλάμε για αχταρμά επί του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Άγνοια αποκλείεται, σκοπιμότητα για καλλιέργεια σύγχυσης, το πιθανότερο.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο μέλλον ,η ιστορία θα κατατάξει τον Κασσελάκη στους πιο αποτελεσματικούς πολιτικούς τής εποχής μας …Μια αμφιλεγόμενη πολιτική φιγούρα, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις τού καιρού του και που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να φέρει εις πέρας τον πολιτικό στόχο τον οποίο είχε αναλάβει …Ένας «ουρανοκατέβατος» παράγοντας, ο οποίος με ανύπαρκτα προσόντα και απίστευτο θράσος έγινε μέσα σε ελάχιστες ημέρες μια καταιγίδα που άλλαξε το υ πολιτικό «τοπίο».

Αυτό, το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι η προσπάθεια των «τζακιών», που μονοπωλούσαν την εξουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, να ρυθμίσουν την κατάσταση, ώστε να συνεχιστεί αυτό το μονοπώλιο …Ένα δικομματικό μονοπώλιο, που το σοκ των Μνημονίων και η φυσική αντίδραση του λαού έδειχνε ικανή να το ανατρέψει. Αυτό το μονοπώλιο στήθηκε επάνω στο ΠΑΣΟΚ. Δεν προέκυψε από τύχη ή από «εκφυλισμό» μιας λάθος κατάστασης …Προέκυψε από προμελέτη και έγινε μέσα από έναν πολύ ακριβή σχεδιασμό. Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ήταν η «επένδυση» του εξωγενούς παράγοντα, ο οποίος έχει τον έλεγχο της Ελλάδας …Τον απόλυτο έλεγχο! Το ΠΑΣΟΚ με δάνεια, επιδοτήσεις, διορισμούς πρόωρες και πολλαπλές συντάξεις και κάθε λογής προεκλογικά «πακέτα» παροχών, μονοπώλησε την εξουσία στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Απέκτησε «επαγγελματίες» οπαδούς και άλωσε το κράτος. Μεγιστοποίησε το μέγεθος και την ισχύ τού παρακράτους και έλεγξε τα πάντα Αυτή η κομματικοποίηση έδωσε την ευκαιρία στον «συνέταιρό» του Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο και για λογαριασμό τής ΝΔ και φτάσαμε στο μονοπώλιο της εξουσίας από δύο κομματικούς «δεινόσαυρους», οι οποίοι κατέλυσαν τη Δημοκρατία και παρέδωσαν την εξουσία σε δύο οικογένειες                                                                                                       Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο «ελαφρύς» —και λίγο «ροζ»— Κασσελάκης; …Ο Κασσελάκης «φυτεύτηκε»,, για να «σώσει» την δικομματική επένδυση! Ο Κασσελάκης, ο οποίος, με τον ερχομό του στην Ελλάδα, έσπευσε να «προσκυνήσει» τους τάφους των Βενιζέλων, ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένα συγκεκριμένο έργο. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος προσελήφθη στη Goldman Sachs —που μας έβαλε στα Μνημόνια— ανέλαβε να εξυπηρετήσει τα αφεντικά της στην ελληνική «επένδυσή» τους …Να γίνει κι αυτός ένα ακόμα «swap», που θα βυθίσει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στην αθλιότητα. Ο «ροζ» οπαδός τού Κούλη και θαυμαστής τού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία τού πάλαι ποτέ ΚΚΕ-Εσωτερικού, ήρθε στην Ελλάδα με συγκεκριμένη ατζέντα! Ο «ομογάλακτος» του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιωργάκη Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κολέγιο Αθηνών ήρθε στην Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα επιτευχθεί βάση ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου! Ακόμα και τα «φτερά και τα πούπουλα» που αφήνει στο πέρασμά του είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και όχι τυχαίες γραφικότητες. Από τη στιγμή που κατάφεραν κι έβαλαν την Ελλάδα στα Μνημόνια, το αμέσως επόμενο πράγμα που έπρεπε να πετύχουν ήταν να σώσουν την «επένδυσή» τους και σε έναν ασφαλή χρόνο να επιστρέψουν στον αρχικό σχεδιασμό και στην αρχική του ρύθμιση …Στη δοκιμασμένη κι απολύτως ασφαλή —και γι’ αυτούς— δικομματική ρύθμιση της Μεταπολίτευσης!

Για να το καταφέρουν αυτό, έκαναν πολύ συγκεκριμένα πράγματα …«Μετακίνησαν» οργανωμένα ένα μέρος τού «βαθέως» συστήματος του ΠΑΣΟΚ ατόφιο στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην χαθεί η «συνέχεια» της εξουσίας —και τα κρίσιμα κρατικά πόστα— και προπάντων να μην αναδειχθούν νέες πολιτικές προσωπικότητες, οι οποίες θ’ αναζητούσαν την αλήθεια των Μνημονίων και βέβαια θα «σκάλιζαν» τα «ιερά και τα απόκρυφα» του παρακράτους στην Ελλάδα.

Όλον αυτόν τον καιρό το ΠΑΣΟΚ είχε μπει σε ένα τεχνητό «πολιτικό κώμα», που, ελλείψει Ελλήνων πολιτών, το συντηρούσαν και με πακιστανικό «ορό» υποστηρικτών. Το διατηρούσαν «ζωντανό», αλλά όχι κινητικό ,αλλά όχι προκλητικό. Ακόμα και οι ίδιοι οι Παπανδρέου «εξαφανίστηκαν» από το πολιτικό προσκήνιο «αδιαμαρτύρητα» …«Αδιαμαρτύρητα», γιατί, ως δισεκατομμυριούχοι πλέον  απολάμβαναν τη θέα του Hyde Park στα πανάκριβα διαμερίσματα του Knightsbridge. Γι’ αυτόν τον λόγο ανέλαβε την ηγεσία τού ΠΑΣΟΚ ένας ατάλαντος κι απολύτως άχρωμος κι άγευστος, όπως ο βενιζελικός Ανδρουλάκης κι αυτό βέβαια ήταν το προσόν του για την ηγεσία αυτού του «ημιθανούς» πολιτικού «οργανισμού».

Ο δε…ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ…απολαμβάνει των δημοκρατικών του κατακτήσεων και δηλώνει έτοιμος για νεους αγωνες…

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΤΕ;;;;;

Χρήστος Ρήγας πρόεδρος 
Λ.Ε.Π.ΕΝ

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ