Σάββατο, 21η Δεκεμβρίου 2024  4:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου άμυνας του Ισραήλ, ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα να τερματιστούν σύντομα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο (όπου κατονομάζεται βέβαια ως βορράς).

«Στον βορρά, υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σύντομα στην ολοκλήρωση (των επιχειρήσεων). Εξαρθρώσαμε σε βάθος τα ανώτερα κλιμάκια στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ», είπε ο στρατηγός Χαλέβι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σχετικά με την αξιολόγηση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σκληρή άμυνα της Χεζμπολάχ και οι απώλειες του ισραηλινού στρατού σε συνδυασμό με την άνω του ενός έτους επιστρατευμένη κοινωνία ίσως δείχνουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Χτυπήματα από την σιιτική οργάνωση όπως ότι σε τρεις βδομάδες έχουν χαθεί 28 άρματα, με τις μάχες να είναι ακόμα στα σύνορα δυσκολεύουν το ισραηλινό επιτελείο να επιχειρήσει ευρεία εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα ανακοίνωσε απόψε ότι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου εδώ και μερικές εβδομάδες διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι στρατιώτες, όλοι τους έφεδροι, «έπεσαν σε μάχη στον νότιο Λίβανο» την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, από την έναρξη των επιχειρήσεων στον Λίβανο, στις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 26 Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την δυσαρέσκειά της να δει την Τουρκία ως μέλος των BRICS+ γνωστοποίησε η Ινδία, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με το Πακιστάν, όπως αποκάλυψε τούρκος διπλωμάτης σε σχετική του συνέντευξη και μεταδίδει η BILD.

Η Ινδία θέτει ζητήματα ασφαλείας και θεωρεί ότι η Τουρκία και η παροχή βοήθειας που δίνει στο Πακιστάν δεν επιτρέπουν να ενσωματωθεί στον νέο παγκόσμιο οργανισμό.

Έτσι παρά την επιθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν να προσχωρήσει στον συγκεκριμένο οργανισμό εν όψει της 16ης συνόδου, αυτό που γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές είναι πως αυτή η προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει.

Θυμίζουμε πως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία εντάχθηκαν πρόσφατα στο μπλοκ των BRICS.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη ωστόσο ακόμη δεν έχουν λάβει θετική απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «εισχώρηση» μιας χώρας στην οικογένεια των BRICS+ πρέπει να βρίσκει ομόφωνα όλα τα μέλη, διαφορετικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην 16η Σύνοδο των BRICS+ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε το πρώτο (ανεπίσημο) χαρτονόμισμα του μεγάλου γεωπολιτικού μπλοκ!

Αυτή δεν θα είναι η τελική του μορφή καθώς ακόμα είναι υπό συζήτηση και σχεδιασμό ως προς το ποια θα είναι η τελική εμφάνιση του, η ουσία όμως είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι που βρίσκεται ακόμα στο χώρο των ιδεών.

Πρόκειται για ένα μη επίσημο χαρτονόμισμα το οποίο εμφανίστηκε για συμβολικούς λόγους.

Μάλιστα όταν το είδε η πρόεδρος της Κεντρικής Tράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είπε ότι δεν της αρέσει αισθητικά και θα ήθελε έναν άλλο σχεδιασμό.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά το νέο νόμισμα των BRICS+, θα στηρίζεται κατά 40% σε αποθέματα χρυσού και αυτό θα του δώσει ιδιαίτερη ισχύ και βαρύτητα σε μία εποχή που το δολάριο και το ευρώ έχουν καταστεί ουσιαστικά πληθωριστικά νομίσματα.

Το οικονομικό μπλοκ της ομάδας των BRICS προωθεί εδώ και καιρό σχέδια για την ανάπτυξη ενός νομισματικού συστήματος που θα διευκολύνει τις διεθνείς πληρωμές εκτός του συστήματος του δολαρίου, με τον χρυσό να διαδραματίζει κύριο ρόλο στη νέα νομισματική τάξη.

Αρκετά από τα υπό ανάπτυξη projects περιλαμβάνουν μια κοινή λογιστική μονάδα (νόμισμα), μια πλατφόρμα για διεθνείς πληρωμές με χρήση ψηφιακού νομίσματος BRICS, ένα σύστημα πληρωμών, ένα αποθετήριο διακανονισμών, ένα σύστημα ασφαλών συναλλαγών και μια επιτροπή επιτήρησης.

Σύμφωνα με το TASS, το κλειδί για το νέο σύστημα είναι η «αποκέντρωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αλληλεπίδρασης».

Το αποθετήριο διακανονισμών θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain «για την καταγραφή τίτλων και την ανταλλαγή τους».

Η κοινή λογιστική μονάδα θα ήταν συνδεδεμένη κατά 40% με την τιμή του χρυσού.

Το υπόλοιπο 60% θα ήταν συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων BRICS.

Ο χρυσός βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη απόδοση από το 2010, ξεπερνώντας ακόμη και το κέρδος 25,1% του 2020, καθώς η πανδημία του COVID-19 έδωσε ώθηση στο «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

Εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιδεινωθεί, οι τιμές του χρυσού θα έχουν ανοδική ώθηση. Αλλά δεν είναι μόνο η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που ενισχύει τον χρυσό, καθώς οι ειδικοί συνδέουν την αυξημένη… όρεξη για χρυσό με γεωπολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως, μεταξύ άλλων από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Hamas.

Ο όγκος των παγκόσμιων αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει τριπλασιαστεί από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία επίσης ανησυχεί για την άνοδο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ.

Τα δύο μεγαλύτερα χρόνια για αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα που έχουν καταγραφεί ήταν το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να ενισχύσει τα αποθέματά της σε χρυσό από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί αγορών χρυσού 18 μηνών.

Οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσκολληθούν στο μέταλλο που θεωρείται πηγή αξίας για αιώνες, ξεπερνώντας τις αμέτρητες νομισματικές αλλαγές και συγκρούσεις.

Ο χρυσός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε έως και 255 δολάρια ανά ουγγιά το 2001, έχει γνωρίσει τρία ξεχωριστά ράλι από το 2000, συμπεριλαμβανομένων γύρω από την οικονομική κρίση του 2008, γύρω από την πανδημία COVID-19 και την περίοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού των τελευταίων δύο ετών.

Η συσσώρευση δολαρίων στο εξωτερικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη στήριξη του δολαρίου.

Επειδή λειτουργεί ως αποθεματικό νόμισμα, ο κόσμος χρειάζεται δολάρια Αυτή η ζήτηση για δολάρια δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να προχωρούν σε ασταμάτητο τύπωμα του νομίσματός τους.

Εάν η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια μειωθεί, θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική οικονομία.

Μια υπερβολική προσφορά δολαρίων θα υποτιμούσε περαιτέρω το νόμισμα και θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών στις Η.Π.Α.

Εάν η αποδολαριοποίηση φτάσει αρκετά μακριά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, δηλαδή σχδόν πλήρη εκμηδένιση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου.

Ενώ το δολάριο εξακολουθεί να είναι το κύριο παγκόσμιο μέσο συναλλαγής, ο ρόλος του ως αποθεματικού νομίσματος ήδη διαβρώνεται.

Τα αποθεματικά του δολαρίου παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 14% από το 2002 και η αποδολαριοποίηση επιταχύνθηκε όταν οι Η.Π.Α. και οι δυτικοί σύμμαχοί της επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την επέμβαση στην Ουκρανία. 

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του χαρτονομίσματος η σημαντική εξέλιξη από την σύνοδο των BRICS+, καθώς ανακοινώθηκε η ένταξη 13 χωρών στον οργανισμό ως εταίρων, όχι ακόμα ως κανονικών μελών και ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Τουρκία!

Οι υπόλοιπες 12 χώρες είναι: Αλγερία, Λευκορωσία, Κούβα, Βολιβία, Ινδονησία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ουγκάντα και Βολιβία!

Σημειώνεται ότι η διευρυμένη ομάδα BRICS+ έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα κράτη της ομάδας αντιπροσωπεύουν περίπου το 42% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O N.Τραμπ αποδέχτηκε το «δώρο» που του έκανε η Κ.Χάρις, η οποία ουσιαστικά έδιωξε τους χριστιανούς από την «δεξαμενή» ψηφοφόρων της ξεκινώντας τις δικές του συγκεντρώσεις με το «Πάτερ Ημών».

Η Κ.Χάρις είπε σε υποστηρικτή της το Σάββατο «φίλε είσαι σε λάθος συγκέντρωση» επειδή εκείνος είχε φωνάξει «Ο Ιησούς είναι ο Κύριος μας» κατά την διάρκεια της ομιλίας της!

Ήδη χιλιάδες ψηφοφόρων που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως χριστιανούς σπεύδουν να ψηφίσουν Ν.Τραμπ.

Πρέπει να τονιστεί ότι έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές σε κάποιες Πολιτείες και τα σημάδια είναι πολύ άσχημα για τους Δημοκρατικούς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία πραγματική προέλαση του πρώην Αμερικανού προέδρου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει ξανά επικεφαλής της αμερικανικής εξουσίας (προηγείται στους μέσους όρους στις λεγόμενες Πολιτείες-κλειδιά ενώ έχει κλείσει την «ψαλίδα» με την Χάρις σε εθνικό επίπεδο, στο 0,2%, την στιγμή που ο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 προηγούνταν παντού με μεγάλες διαφορές).

Ίσως το λάθος αυτό που έκανε η Χάρις με τους χριστιανούς να είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις ελπίδες της να κερδίσει την προεδρία στις ΗΠΑ.

Αν και οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών θεωρούνται πιο… προοδευτικοί, ωστόσο μία πολύ μεγάλη μερίδα τους πιστεύουν σε κάποιο χριστιανικό δόγμα.

Μάλιστα οι καθολικοί Αμερικανοί (κύριος ανήκουν στην ιρλανδική κοινότητα) σχεδόν «μονοκούκι» ψηφίζουν Δημοκρατικούς (οι πιστοί τον προτεσταντικών ομολογιών παραδοσιακά ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους καθώς προέρχονται από τους πρώτους αποίκους οι οποίοι ήταν πουριτανοί προτεστάντες).

Όλα θα φανούν σε λίγες ημέρες αλλά μάλλον το λάθος αυτό θα μετρήσει πάρα πολύ…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σύνοδο των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν, δήλωσε ότι «η Ουκρανία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας».

«Η Ουκρανία χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρίσιμων απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ (αυτοί που τη χρησιμοποιούν) αγνοούν τα ζωτικά μας συμφέροντα, τις δίκαιες ανησυχίες για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού, και τώρα δεν κρύβουν ούτε τον στόχο της πρόκλησης μιας στρατηγικής ήττας στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόσθεσε ότι όσοι επιδιώκουν την ήττα της χώρας του, κάνουν «απατηλούς υπολογισμούς», δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ρωσίας και δεν λαμβάνουν υπόψη την ενότητα, τη δύναμη του πνεύματος και τη συνοχή που έχουν «σφυρηλατηθεί» επί αιώνες.

Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο, ζήτησε ο Σι Τζινπίνγκ

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης.

«Πρέπει να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουμε το δρόμο για μια πολιτική διευθέτηση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι ηγέτες των χωρών της BRICS, συζήτησαν για ένα εναλλακτικό, σύστημα πληρωμών και για το πως θα «τελειώσουν» το αμερικανικό δολάριο, ενώ την ίδια στιγμή στην Δύση σκέφτονται πως θα ακολουθήσουν και θα επιβάλουν ακόμα περισσότερες… «πράσινες» πολιτικές.

Οι BRICS είναι σήμερα μια ομάδα κρατών που αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας “τελείωσαν” με το δολάριο την ίδια στιγμή που μόνο απομόνωση δεν υπήρξε για την Ρωσία.

Ακόμα και ο ΓΓ. του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες παρέστη κάτι που βάζει την Δύση σε δύσκολη θέση καθώς τα όσα αναφέρουν για κυρώσεις δεν φαίνεται να αφορούν παρά έναν μικρό αριθμό κρατών.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής των BRICS είναι πραγματικά ένα δώρο (σσ για τον Πούτιν)», δήλωσε ο Alex Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο. «Το μήνυμα θα είναι: πώς μπορείτε να μιλάτε για την παγκόσμια απομόνωση της Ρωσίας όταν (όλοι αυτοί) οι ηγέτες έρχονται στο Καζάν».

Η πρόσφατη συμπερίληψη στις BRICS του Ιράν φέρνει έναν στενό εταίρο ακόμη πιο κοντά στη Μόσχα.

Στο τελικό ανακοινωθέν, έκτασης 43 σελίδων, γίνεται αναφορά από τα γεωπολιτικά ζητήματα μέχρι τα ναρκωτικά, την αντιμετώπιση των μελλοντικών πανδημιών και την τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και για την προστασία των μεγάλων αιλουροειδών, όμως για ορισμένα σημαντικά θέματα δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες.

Μεταξύ άλλων, αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος προς τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, που κάποιες χώρες ελπίζουν ότι θα βοηθούσε στις συναλλαγές μεταξύ των μελών της BRICS. Το δολάριο δεν αναφέρεται καθόλου.

«Συμφωνούμε να συζητήσουμε και να μελετήσουμε τη δυνατότητα υλοποίησης μιας ανεξάρτητης, διασυνοριακής δομής, της BRICS Clear, μιας πρωτοβουλίας που θα συμπληρώνει την υπάρχουσα δομή των χρηματοπιστωτικών αγορών» και «αναθέτουμε στους υπουργούς Οικονομικών και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να συνεχίσουν να μελετούν το ζήτημα των τοπικών νομισμάτων, των μεθόδων πληρωμών και των πλατφορμών και να μας υποβάλουν αναφορά» στην επόμενη σύνοδο.

Το ανακοινωθέν χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου ζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και καταγγέλλονται οι ισραηλινές «επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων, προσωπικού και σημείων διανομής» βοήθειας.

Οι ηγέτες ζητούν επίσης από το Ισράηλ «να σταματήσει αμέσως» τις επιθέσεις εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας.

Η Ουκρανία αναφέρεται μόνο μία φορά. «Υπενθυμίζουμε τις εθνικές μας θέσεις όσον αφορά την κατάσταση εντός και γύρω από την Ουκρανία, όπως έχουν εκφραστεί στα αρμόδια φόρουμ. Σημειώνουμε με εκτίμηση τις σχετικές προτάσεις μεσολάβησης και θετικής παρέμβασης που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Οι ηγέτες είπαν ότι θα επιδιώξουν την ανάπτυξη της ομάδας, αλλά δεν ήταν σαφείς για το αν θα διευρυνθεί περαιτέρω ή όχι.

Ο Πούτιν είπε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην ομάδα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία.

Το γεωπολιτικό μπλοκ των BRICS μετρούσε το 2009, όταν δηλαδή συστάθηκε, τέσσερα μέλη – τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.

Από το πρώτο γράμμα της κάθε χώρας προήλθε και το αρχικό ακρωνύμιο (Brazil, Russia, India, China). Το 2010 εντάχθηκε σε αυτόν τον συνασπισμό η Νότια Αφρική κι από εφέτος συμμετέχουν άλλες τέσσερις χώρες. Πρόκειται για την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Και την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ συγκέντρωσε του ΥΠΟΙΚ της Δύσης για να συζητήσουν τις… πράσινες πολιτικές.

Έτσι στην ετήσια Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις (Coalition of Finance Ministers for Climate Action), της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος το θέμα είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η οικονομική Εισαγγελία αποφάσισε να βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis αλλά το ζήτημα είναι ότι πλέον αυτοί οι μάρτυρες έχουν καθεστώς προστασίας από την αμερικανική δικαιοσύνη όπου και είχαν συνεργαστεί για την υπόθεση λαμβάνοντας μάλιστα και τεράστια χρηματικά ποσά.

Μάλιστα έχουν πλέον αλλάξει ονόματα και πρακτικά κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί την στιγμή που πλέον έχουν “βγει από το κάδρο” μάλλον δεν θα δείξουν κάτι περισσότερο εκτός του ότι θα επαναφέρουν μια υπόθεση που είχε στιγματίσει μεταξύ άλλων και τον Α.Σαμαρά.

Κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της  Νovartis.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τους οποίους αίρεται το καθεστώς είναι δύο και έφεραν τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Μετά την σοβαρή αυτή εξέλιξη πολιτικοί που ενεπλάκη το όνομα τους στην υπόθεση,  μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μπορούν να στραφούν σε βάρος τους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις τραγικές συνέπειες στην Αιτωλοακαρνανία από την κακοκαιρία «Κασσάνδρα» που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου, οδηγώντας στην απώλεια ενός ανθρώπου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή Λεπενού του Δήμου Αγρινίου, έφερε στη Βουλή με ερώτηση της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, ζητώντας παράλληλα την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων εκ μέρους της Πολιτείας.

Όπως αναφέρει, «Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας που ξέσπασε ξημερώματα Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου, ήταν ιδιαίτερα έντονα σε Δ.Ε. του δήμου Αγρινίου όπως τις Δ.Ε. Στράτου, Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού, Παραβόλας και Μακρυνείας, καθώς επίσης και σε άλλα χωριά της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας όπως το Ρίβιο, το Μπαμπαλιό, τη Μαλεσιάδα, τους Αμοργιανούς, την Πετρώνα και την Βαρετάδα. Συγκεκριμένα, χείμαρροι υπερχείλισαν, έσπασαν ρέματα, έκλεισαν δρόμοι ενώ άλλοι κόπηκαν στα δύο, πλημμύρισαν σπίτια, επιχειρήσεις, στάνες, αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες.»

Συνεχίζοντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη διαχρονική αποτυχία της να προστατέψει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τους από το κράτος με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μη μετράμε κάθε χρόνο απώλειες σε ανθρώπινο, φυτικό, ζωικό και υλικό επίπεδο. Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά απευθύνει καίρια ερωτήματα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και Υποδομών για το θέμα. Συγκεκριμένα, ζητάει ενημέρωση για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στην Αιτωλοακαρνανία για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, τον τρόπο αποζημίωσης των ήδη δοκιμαζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων των οποίων καταστράφηκαν πλέον και οι περιουσίες τους, καθώς και τα μέτρα που σχεδιάζονται ώστε να προστατευτεί ο νομός από αντίστοιχα φαινόμενα ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Ολόκληρη η ερώτηση με όλα τα στοχευμένα υποερωτήματα μπορεί να αναζητηθεί εδώ.

Η έκδοση Τουρκικής ΝΑVTEX, με αφορμή την εγκατάσταση καλωδίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, επιβεβαιώνει ότι το αφήγημα των "ήρεμων νερών" που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, πάσχει ποικιλοτρόπως.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο.

Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ετοιμάζεται για τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.