Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2024  1:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ - «Άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις» λέει ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ζήσιμος, μιλώντας στη «Σ», ο οποίος σχολιάζει τη συγκρότηση του Πολιτικού Κέντρου από το Ν. Ανδρουλάκη

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ήδη σε «λίφτινγκ» στην ηγετική ομάδα.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης ανακοινώθηκε και 9μελές πολιτικό κέντρο που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαίο επίπεδο, στο οποίο μετέχουν εκτός του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δούκας, ο κ. Γερουλάνος και η κα. Διαμαντοπούλου που ήταν συνυποψήφιοι του επανεκλεγμένου Προέδρου στην «κούρσα» της Προεδρίας, όπως επίσης και άλλα πρόσωπα.

Επίσης, ανακοινώθηκε και η «σκιώδης κυβέρνηση» στην οποία μετέχουν και οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του στην «κούρσα», ο κ. Κατρίνης και η κα. Γιαννακοπούλου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας Άμυνας και Μετανάστευσης - Ασύλου αντίστοιχα.

Βέβαια υπήρξε μια γκρίνια από την πλευρά του Χάρη Δούκα αναφορικά με τη συγκρότηση του Πολιτικού Κέντρου και τη μη συμμετοχή των Κατρίνη και Γιαννακοπούλου, με πλευρά Ανδρουλάκη να απαντά με νόημα πως δεν θα κάνει καλό στο κόμμα η διατήρηση του προεκλογικού κλίματος…

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ζήσιμος μιλώντας στη «Σ» σχολίασε τόσο τις τοποθετήσεις των προσώπων όσο και την εκλογική διαδικασία μέσω της οποίας επανεκλέχθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά και τα πρώτα σχόλια που του κ. Δούκα.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ - «Άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις» λέει ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας

Ο Γιώργος Ζήσιμος

Συγκεκριμένα ο κ. Ζήσιμος επεσήμανε: «οι τοποθετήσεις των προσώπων που έγιναν από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη -κατά την άποψη μου- σηματοδοτούν ένα άνοιγμα. Κάλεσε όλους να είναι στα όργανα που θα διαμορφώσουν την πολιτική μας την επόμενη μέρα.

Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να δούμε και στην πράξη το άνοιγμα αυτό, ενώ πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί το άνοιγμα αυτό για το ΠΑΣΟΚ, διότι στα «γραπτά» όλα έγιναν καλά και πιστεύω μάλιστα πως δεν έκανε κανένα λάθος ως προς τις τοποθετήσεις που έκανε. Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως έλαβε όλα τα μηνύματα από κάθε κατεύθυνση ο κ. Ανδρουλάκης και θεωρώ ότι είναι μονόδρομος το άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις.

Στην Αιτωλοακαρνανία διαμορφώθηκαν κάποιες τάσεις που εγώ προσωπικά δεν τις ανέμενα, όπως λχ η τάση του κ. Γερουλάνου, όχι τόσο της κα. Διαμαντοπούλου, όπως πανελλαδικά και της κα. Διαμαντοπούλου. Στο ΠΑΣΟΚ εξάλλου πάντα υπήρχαν τάσεις, άλλος δηλαδή εξέφραζε την αριστερόστροφη παρέα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, άλλος την δεξιόστροφη, άλλη τους κεντρώους. Συνεπώς, όπως ανέκαθεν υπήρχαν διάφορες τάσεις, έτσι είναι και σήμερα.

Όλα αυτά είναι στο χέρι του κ. Ανδρουλάκη να τα κεφαλαιοποιήσει προς τη σωστή κατεύθυνση και για το καλό της παράταξης, ώστε κατ’ επέκταση το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες και να μπορέσει να βάλει πλάτη για τα δύσκολα που έρχονται στη χώρα μας ξανά.

Δεν εννοώ κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά το λέω με την έννοια ότι γύρω μας γίνονται πόλεμοι που δεν ξέρουμε την εξέλιξή τους, ενώ επίσης η οικονομία της χώρας μας είναι στα χειρότερά της και θεωρώ ότι οι επόμενες χρονιές που έρχονται δεν θα είναι και τόσο καλές. Μακάρι να διαψευστώ για το καλό όλων μας.

Το σχόλιο του κ. Δούκα κατά την άποψή μου ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Δούκας θα έπρεπε υποτίθεται με κάποιον τρόπο να καλύψει όλους αυτούς τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του. Αυτή την ερμηνεία δίνω.

Αν υποθέσουμε ότι δεν έβαλε τον κ.Κατρίνη και την κα. Γιαννακοπούλου στο Συμβούλιο, δεν νομίζω ότι είναι κάτι μεμπτό. Αν υπήρχαν δηλαδή 20 υποψήφιοι πρόεδροι και οι 20 θα έπρεπε να πάρουν θέση; Τότε με την λογική αυτή θα έπρεπε όλοι να θέσουν υποψηφιότητα για αρχηγοί.

Άρα δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ακόμη ευρωβουλευτής, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή ήταν ο κ. Κατρίνης και είχε γίνει ευρέως γνωστό ότι άλλα έλεγε ο κ. Ανδρουλάκης και άλλα εκπροσωπούσε ο κ. Κατρίνης. Θέλω να πω δηλαδή ότι κατά την άποψή μου έκανε καλά που δεν τον έβαλε.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού, αξιοπρεπέστατη θεωρώ, χωρίς να υπάρξουν πρόβλημα ή παρατράγουδα. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια παραδίδουμε σεμινάρια προς άλλα κόμματα για το πώς γίνονται οι έγκυρες και σωστές εσωκομματικές εκλογές σε ένα πολιτικό χώρο. Εξάλλου, στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις νομίζω ότι και τα ΜΜΕ μας έδιναν τα εύσημα για τις εκλογές που πραγματοποιούσαμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η 16η Σύνοδος των BRICS+ που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν, αποτελεί παρελθόν, αλλά τα θετικά αποτελέσματα της προκαλούν τριγμούς και ανησυχίες στην Δύση καθώς αποτελούν προσωπική επιτυχία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να φανεί σαν ηγέτης που προκαλεί παγκόσμιες κοσμογονικές εξελίξεις.

O πρόεδρος της Ρωσίας έφερε επιτυχώς σε στενή επαφή 35 χώρες αναδεικνύοντας ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις, είναι αποτελεσματικός και το κυριότερο όλοι τον υπολογίζουν.

Ταυτόχρονα η Σύνοδος κατέδειξε ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι έχει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται καλύτερα με την Ρωσία παρά με την Δύση και τις ΗΠΑ!

Αυτό από μόνο του είναι μία κοσμοϊστορική αλλαγή που πολύ λίγοι την έχουν καταλάβει!

Στη σύνοδο κορυφής του Καζάν συμμετείχαν ηγέτες από χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), καταρρίπτοντας αποτελεσματικά τον μύθο της απομόνωσης της Ρωσίας!

Ειδικά η εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν να περιτριγυρίζεται από δεκάδες ηγέτες ισχυρότατων χωρών προκάλεσε σοκ στην Δύση που επί τρία σχεδόν χρόνια προσπαθούσε με τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ να τον παρουσιάσει, στις δυτικές κοινωνίες ως διεθνή παρία.

Λίγοι επίσης παρατήρησαν ότι στην Σύνοδο εγκρίθηκε ο κατάλογος των κρατών εταίρων.

Συνολικά πρόκειται για 13 χώρες και ανάμεσα τους βρίσκεται και η Τουρκία.

Η εισαγωγή αυτής της νέας κατηγορίας θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να συμμετάσχουν σε έργα που τις ενδιαφέρουν «χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τους εθνικούς τους πόρους».

Αυτό διευκολύνει επίσης την ομαλότερη ενσωμάτωση τους χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα το γεωπολιτικού οργανισμού.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάπτυξη ενός νέου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και συστήματος πληρωμών.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του συστήματος BRICS.

Για πολλούς η Σύνοδος αποτελεί το ορόσημο της δημιουργίας αντιπάλου δέους ως προς το δολάριο και το ευρώ.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Η Ινδία έχει επιλέξει σαφέστατα σε ποιο γεωπολιτικό στρατόπεδο θέλει να ανήκει.

Στις ΗΠΑ είχαν την ψευδαίσθηση πως μπορούσαν να τραβήξουν το Νέο Δελχί προς το μέρος τους.

Το ότι Ινδία κοιτάζει τα συμφέροντά της και βρίσκεται σε μία διαμάχη με την Κίνα δε σημαίνει ότι αυτά δεν θα τα εξυπηρετήσει εντός των BRICS+ και ότι δεν θα βρει τρόπο λειτουργίας με το Πεκίνο.

Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο φροντίζει η ίδια η Μόσχα, να υπάρξει δηλαδή μία λύση στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας, για το συμφέρον όλων των BRICS+.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το είπε ξεκάθαρα: «Θα οικοδομήσουμε μία νέα παγκόσμια τάξη που θα προκαλέσει αυτήν της Δύσης».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει λογικούς συμβιβασμούς για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τι θέμα».

«Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Πούτιν, το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να είναι υπέρ της Ρωσίας και να βασίζεται στις πραγματικότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο της μάχης. «Και, χωρίς καμία αμφιβολία, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση εδώ, δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές», τόνισε.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, σημείωσε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «παράλογη τη συμπεριφορά της ηγεσίας του Κιέβου» η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διαπραγματευτεί. Ως παράδειγμα ανέφερε την πρωτοβουλία της Τουρκίας να διασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα: σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα συμφώνησε, αλλά το Κίεβο είπε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Πριν από αρκετές ημέρες, η Τουρκία, επικαλούμενη την Ουκρανία, πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες σχετικά με την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά στη συνέχεια το Κίεβο τις απέρριψε και πάλι, είπε ο επικεφαλής του κράτους.

Τόνισε, ακόμα, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά μόνο με βάση τις πραγματικότητες που αναπτύσσονται επί τόπου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι οποιαδήποτε κίνηση να στείλει στρατεύματά της για να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο επιβεβαιώνοντας εμμέσως την εξέλιξη.

Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «είναι δουλειά της Μόσχας να εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγκγιάνγκ»

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Γιονγκ Γκιου δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν εμπλέκεται άμεσα σε θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας και δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο για το οποίο μιλούν τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, νομίζω ότι θα είναι μια ενέργεια σύμφωνη με τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου».

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής ενός νέου αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε όπλα στη Ρωσία, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα αρνήθηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει βορειοκορεατικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης από τις 27 έως τις 28 Οκτωβρίου, επικαλούμενος αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) ανακοίνωσε χθες ότι οι πρώτες μονάδες Βορειοκορεατών στρατιωτών, που εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, έχουν αναπτυχθεί στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μια ρωσική συνοριακή περιοχή όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισβάλει.

Η GUR τόνισε ότι περίπου 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και η εκπαίδευση λάμβανε χώρα σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο διάσημος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του ΤΜΖ.

Πιο συγκεκριμένα ο Γκίμπσον απέρριψε την Χάρις εξαιτίας του απαράδεκτου ιστορικού που έχει η υποψήφια των Δημοκρατικών όπως είπε.

“Ποιον θα ψηφίσετε; Αφήστε με να μαντέψω. Τον Ντ.΄Τραμπ,” τον ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο Γκίμπςσον απάντησε:

Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή πρόβλεψη.

Ακούστε, η Καμαλά έχει ένα άθλιο ιστορικό, ένα φρικτό ιστορικό. Δεν έχει καμια πολιτική για να σχολιάσουμε,. Εκτός του ότι έχει ένα IQ όσο και ένα παλούκι”.

Πέφτουν τα ποσοστά των Δημοκρατικών

Δύο μήνες μετά τη ανάληψη από την Κάμαλα Χάρις του χρίσματος των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητά της στις αμερικανικές εκλογές απέναντι στον Ρεπουμπλικανό, Ντόναλντ Τραμπ, η ενθουσιώδης αρχική στήριξή της έχει αρχίζει να εξατμίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, παρά τη σημαντική άνοδο που κατέγραφε αρχικά στις δημοσκοπήσεις, η Χάρις φαίνεται να προσελκύει μόνο τους παραδοσιακούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούσαν για την ικανότητα του 81χρονου Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει προσελκύσει στο Δημοκρατικό Κόμμα νέα κοινά.

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, η Χάρις καλείται να διευρύνει τη βάση της προσπαθώντας να προσελκύσει ανεξάρτητους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει αμφίρροπη, ενώ ο Τραμπ κερδίζει συνεχώς έδαφος στις κρίσιμες «μπλε» πολιτείες – Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσυλβάνια – ενώ έρχεται πρώτος μεταξύ των μαύρων και Λατίνων ψηφοφόρων.

Οι ανησυχίες για τη Χάρις είναι έντονες, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά, όπου πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να αισθάνονται ότι δεν τη γνωρίζουν αρκετά.

Και πως να την γνωρίζουν αφού επί τριχοτόμηση χρόνια ήταν πρακτικά εξαφανισμένη.

Η ίδια αρχικά αποδοκίμασε τον Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τον «ασόβαρο» και «παράξενο», αλλά πρόσφατα υιοθέτησε έναν πιο σκληρό τόνο, αποκαλώντας τον «φασίστα» και «ασταθή», βλέποντας τα ποσοστά της να καταρρέουν.

Η αρχική της πρόθεση να μεταφέρει ένα μήνυμα “χαράς και ελπίδας”, έχει αντικατασταθεί από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Χάρις μπορεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει το εκλεκτορικό σώμα, όπου η νίκη σε βασικές πολιτείες είναι κρίσιμη.

Η δημοσκοπική ισοδυναμία με τον Τραμπ σε αυτές τις πολιτείες σημαίνει ότι η τελική έκβαση μπορεί να κριθεί στην ελάχιστη λεπτομέρεια.

Την ίδια ώρα, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν αμφότεροι το 48% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/Siena College που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το αποτέλεσμα, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών και ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, δεν δείχνει ενθαρρυντικό για την Κάμαλα, σύμφωνα με τους New York Times.

Στις πρόσφατες εκλογές, οι Δημοκρατικοί είχαν προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο, ακόμη και όταν έχαναν το Κολέγιο Εκλεκτόρων και συνεπώς τον Λευκό Οίκο. Προσδοκούσαν από την Χάρις να οικοδομήσει ένα ισχυρό εθνικό προβάδισμα ως ένδειξη ότι θα τα πάει καλά σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Η Χάρις και ο Τραμπ παραμένουν ουσιαστικά ισόπαλοι ακόμη και μετά από τρεις από τους πιο ταραχώδεις μήνες στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική ιστορία.

Ένα ντιμπέιτ υψηλού επιπέδου, δύο απόπειρες δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού, δεκάδες συγκεντρώσεις σε επτά πολιτείες-πεδία μάχης και εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για διαφημίσεις φαίνεται ότι δεν έκαναν πολλά για να αλλάξουν την πορεία της κούρσας.

Η θέση της Χάρις, αν μη τι άλλο, δείχνει πως έχει χάσει έδαφος μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση των Times/Siena College, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Τότε, είχε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ, 49% έναντι 46%. Η συγκεκριμένη μεταβολή είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Ενώ αυτή η τελευταία δημοσκόπηση των Times/Siena College προσφέρει μια ματιά στο εθνικό κλίμα, οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στις επτά πολιτείες μάχης όπου η Χάρις και ο Τραμπ έχουν αφιερώσει το συντριπτικό μέρος του χρόνου και των πόρων τους.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις σε αυτές τις πολιτείες – Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν – δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι οριακή.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μεγάλο κτύπημα για την Καμάλα Χάρις καθώς η παραδοσιακή υποστηρικτής των Δημοκρατικών εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ανακοίνωσε πως δεν θα υποστηρίξει υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Παρόλο που η προεδρική κούρσα μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις είναι στήθος με στήθος, η Washington Post αποφάσισε να μην υποστηρίξει υποψήφιο πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος.

«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας να μην υποστηρίζουμε προεδρικούς υποψηφίους», έγραψε ο Γουίλ Λιούις σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Αναφέρθηκε στην πολιτική της εφημερίδας τις δεκαετίες πριν από το 1976, όταν, μετά το σκάνδαλο Watergate που αποκάλυψε η Post , υποστήριξε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζίμι Κάρτερ.

Η τελευταία φορά που η Post δεν υποστήριξε προεδρικό υποψήφιο στις γενικές εκλογές ήταν το 1988, σύμφωνα με μια έρευνα στα αρχεία της.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 21:39

Η Ελλάδα απέστειλε C-130 στον Λίβανο

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έστειλε αίτημα αποστολής μεταγωγικών αεροσκαφών σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, η οποία απάντησε θετικά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα απέστειλε μετά τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένα C-130 με ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συντονίζει τις προσπάθειές της με την κυβέρνηση του Λιβάνου, με στόχο την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των αμάχων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την αποστολή συνόδευσαν αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στα πρατήρια της Αττικής, ο οποίος είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «πρωθυπουργό των λίγων».

Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο προσφάτως διαγραμμένος από τη ΝΔ βουλευτής, κατήγγειλε πως στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έξαρση που εμφανίζει το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων και άφησε αιχμές πως καρατομήθηκε για το λόγο αυτό.

«Οι έλεγχοι που κάνετε είναι αναποτελεσματικοί. Ήσασταν κ. Παπαδημήτριου στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις ευρωεκλογές που είπα στον πρωθυπουργό ότι δεν καταλαβαίνετε πως οι αλυσίδες βενζινάδικων κλέβουν τον κόσμο;», είπε.

Επίσης πρόσθεσε με νόημα: «Ήρθε ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης να με ρωτήσει τι εννοείς Μάριε; Θιχτήκατε κιόλας και επειδή έκανα την ερώτηση είμαι ξένο σώμα για τη ΝΔ».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός για τους λίγους…» λέει ο Σαλμάς

Από την πλευρά της υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάνη Παπαδημήτριου, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας αλλά αρκέστηκε να παραθέσει στοιχεία ελέγχουν που έχουν γίνει από τους αρμόδιους μηχανισμούς προκειμένου να αποδείξει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Αυτό που έκανε ωστόσο είναι να αμφισβητήσει ακόμα και τη μεθοδολογία της έρευνας του ΕΜΠ που μιλά για παραβάσεις του 27% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν- και πάνω στην οποία βασίστηκε η ερώτηση.

«Η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου με θεσμούς, η έρευνα που αναφέρεστε θα μπορούσε να απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία και να τεθεί υπόψη σε θεσμικό επίπεδο.

Η έρευνα αυτή όμως δεν απεστάλη ποτέ στα αρμόδια υπουργεία με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να λάβουμε γνώση, πότε, πως έγινε, ούτε αν η μεθοδολογία ελέγχου πληρούν τις απαιτήσεις αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων», είπε.

«Το ΕΜΠ δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή για να ορίζετε εσείς τους προέδρους του.

Το αμφισβητείτε; Σας είπε ότι 1/4 πρατήρια κλέβουν το κόσμο για ποιους χιλιάδες ελέγχους μου λέτε εσείς τώρα;

Εν γνώση σας συντελείτε η τεράστια κλοπή των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός για τους λίγους, δημιουργούνται ολιγαρχίες και ολιγοπώλια που απομυζούν τους πολλούς», απάντησε ο κ. Σαλμάς.

pronews.gr

Τρομερά χαμηλό ποσοστό αποδοχής από το εκλογικό σώμα της κυβέρνησης σε ότι αφορά τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά καταγράφει Δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 34,7% λέει πως «σίγουρα» ή «μάλλον» εμπιστεύεται την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση των ζητημάτων με την Τουρκία.

Αντίθετα, το 58,6% λέει «μάλλον» ή «σίγουρα» πως δεν εμπιστεύεται το κυβερνητικό επιτελείο στους χειρισμούς του στις σχέσεις με την Τουρκία, δηλαδή την πολιτική του “ήπιου κλίματος” και τον επιδιωκόμενο διάλογο στον οποίο θα συζητηθούν όλες οι απαιτήσεις της Τουρκίας χωρίς η Ελλάδα να ζητά απολύτως τίποτα!

Σε ερώτηση για τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ως προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, το 48,9% λέει πως «σίγουρα συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί». Αντίθετα, το 33,3% λέει πως «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, το 49,1% των ψηφοφόρων λέει πως «σίγουρα» ή «μάλλον» διαφωνεί με τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών, ενώ το 38,1% «σίγουρα» ή «μάλλον» συμφωνεί.

Δηλαδή, 4 στους 10 ψηφοφόρους λένε ουσιαστικά «καλά κάνουν», όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Σε ότι αφορά τα ποσοστά των κομμάτων η δημοσκόπηση καταδεικνύει

παγίωση του ΠΑΣΟΚ στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB βρίσκεται στη δεύτερη θέση με διαφορά λιγότερα από δέκα μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ: 21,7%

ΣΥΡΙΖΑ: 7,5%

ΠΑΣΟΚ: 14,1%

ΚΚΕ: 7,5%

Ελληνική Λύση: 8,5%

Νίκη: 2,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 4,1%

Φωνή Λογικής: 3,6%

ΜέΡΑ25: 3%

Νέα Αριστερά: 1,2%

Άλλο κόμμα: 2%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

ΝΔ: 28,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 8,3%

ΠΑΣΟΚ: 18,2%

ΚΚΕ: 9,7%

Ελληνική Λύση: 11%

Νίκη: 3,8%

Πλεύση Ελευθερίας: 5,3%

Φωνή Λογικής: 4,7%

ΜέΡΑ25: 3,9%

Νέα Αριστερά: 1,6%

Άλλο κόμμα: 2,4%

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 21,8% και ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,9%, η Ζωή Κωσνταντοπούλου με 6,4%, ο Στέφανος Κασσελάκης: 5%, και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3%

Στον ποιόν θεωρούν οι πολίτες ηγέτη της αντιπολίτευσης ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 26,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 12%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 8,6%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 7,8%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 5,8% και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 3,2%.

Στους αναποφάσιστους ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και εδώ με 14,2% με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ακολουθεί με 12,3% και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με 7%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος καταγράφει ποσοστό 5,4%, ο Γιάνης Βαρουφάκης 3%, ο Στέφανος Κασσελάκης 2,1% και ο Αφροδίτη Λατινοπούλου με 1,1%.

pronews.gr

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου Σπύρο Διαμαντόπουλο στο Δημαρχείο Μεσολογγίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου κ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε στον κ. Παπαθανάση τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο αναγνωρίζοντας την επί δεκαετίες ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα προβλήματά της.  Εστίασε, λοιπόν, στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε την ικανοποιησή του για τη συνάντηση και δεσμεύτηκε να είναι αρωγός στις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για ανάπτυξη του Δήμου. 

Η συνάντηση αυτή ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του Βουλευτή και των τοπικών αρχών, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

« Ως άνθρωπος προερχόμενος από την Αυτοδιοίκηση και με την εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια βρίσκομαι διαρκώς δίπλα στους πολίτες και βέβαια κοντά στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης που καθημερινά αγωνίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή έχω δεσμευτεί να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους φορείς του νομού μας και σκληρή δουλειά διεκδικούμε και στοχεύουμε σε έργα που θα προσφέρουν ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας ».

papathanasis diamantopoulos

Σελίδα 1 από 2