Οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ για τον άνθρωπο που καταλάβει τον προεδρικό θώκο δεν θα επηρεάσουν μόνο την αμερικανική ήπειρο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια επανεκλογή Ν.Τραμπ καθώς η Κ.Χάρις δεν έχει δείξει ότι έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό από την διοίκηση Τ.Μπάιντεν.
Η νέα θητεία, σε περίπτωση που κερδίσει και πάλι, θα έχει ως πρώτο εξωτερικό ζήτημα το ουκρανικό όπου εκεί θα τελειώσει με την πολεμική σύγκρουση μέσα στο 2025 και ως δεύτερο ζήτημα το βαθύ εγχώριο σύστημα που τον οδήγησε στην εκλογική ήττα του 2020 και τον πόλεμο που δέχεται μέχρι σήμερα με το κύριο μέτωπο να είναι τα social media και η πολιτικοποιήσή τους.
1.Μια επάνοδος στην προεδρία για τον Ν.Τραμπ θα σημάνει την έναρξη της μετωπικής σύγκρουσης του με τους ιδιοκτήτες των social media και κατά όσων τον κατηγόρησαν για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 κατά παράνομο τρόπο.
2.Facebook και η θυγατρική του instagram μαζί με το Tik-Tok των Κινέζων (εδώ μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο από τον Τ.Μπάιντεν και να το καταργήσει στις ΗΠΑ), ενώ το Twitter άλλαξε ιδιοκτήτη και πολιτική χρήσης, θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να απαντήσουν γιατί συνέδεσαν τον Ν.Τραμπ και γιατί υπήρξε τόσο μονομερής ενημέρωση.
3.Μάλιστα με την Ρωσία θα κλείσει κάθε μέτωπο καθώς ο κύριος «εχθρός» (αλλά με την εμπορική έννοια του όρου) για τον Ν.Τραμπ είναι η Κίνα επί της οποίας θα επιβληθούν δασμοί άνευ προηγουμένου για να σώσει την αμερικανική οικονομία και βιομηχανία από την πτώση στην οποία έχει μεταπέσει.
200% δασμοί για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και 60% σε κάθε προϊόν είναι οι πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο Ν.Τραμπ σε μια δεύτερη θητεία του.
Αλλά και ο άλλος εμπορικός «εχθρός» των ΗΠΑ, η ΕΕ δηλαδή, θα δει τους δασμούς σε ποσοστό 20% να θέτονται στα προϊόντα που θέλουν να εισάγουν στην αμερικανική αγορά.
4.Οι Βρυξέλλες όμως πρόκειται να δουν και ακόμα μια «πολεμική» κίνηση του Ν.Τραμπ σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι όπου τις εξουσίες που πιστεύει ότι έχει η Κομισιόν ο Αμερικανός πρόεδρος απλά θα τις προσπεράσει.
Ο Ν.Τραμπ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία πολιτική εξουσία στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους συν αυτή και θα μιλά απευθείας με τα κράτη τα οποία ειδικά όσα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα ακούν το «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ.
5.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ηγέτες χωρών που δεν θα τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, όπως ο Β.Όρμπαν της Ουγγαρίας, η Τ.Μελόνι της Ιταλίας αλλά και η Γαλλία αν σε μια πολιτική αλλαγή θα υπάρχει πλέον στο «τιμόνι» η Μ.Λεπέν ή διάδοχός της.
6.Σε ότι αφορά την Ελλάδα. Η ηγεσία της ΝΔ δεν θα αντέξει την νέα διακυβέρνηση του Ν.Τραμπ καθώς εξολοκλήρου είχαν σταθεί στο πλευρό του Ν.Μπάιντεν και πλέον Κ.Χάρις.
Βέβαια πλέον γεωπολιτικά η Ελλάδα είναι ένας κόκκος άμμου στο παγκόσμιο σύστημα επομένως μικρότερη θα είναι η επίπτωση.
7.Σε επίπεδο Τουρκίας, δεν μπορεί κανείς να κρύψει ότι υπάρχει «χημεία» με τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τα όσα λέγονται, γιατί απλά ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «έμπορος» και γι αυτό δεν θέλει ταραχές σε καμία περιοχή.
Να σημειώσουμε και το ζήτημα των F-35 όπου παρά τα όσα λέγονταν ήταν η κυβέρνηση του Ν.Τραμπ που έδιωξε από το πρόγραμμα την Τουρκία εφαρμόζοντας τον νόμο CAATSA, αν κι μεγάλη πίεση από τον γερουσιαστή Ρ.Μενέντεζ ο οποίος βέβαια κατηγορήθηκε για διαφθορά, ένα ζήτημα που όμως δεν έχει συζητηθεί αρκετά στην Ελλάδα.
8.Αυτό όμως το «έμπορος» δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί η Ελλάδα γιατί δεν έχει κάποιον να συνομιλήσει για «δουλειές» μαζί του σε κάθε τομέα ενδιαφέροντος.
Ευτυχώς το 80% των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων και του επιτελείου του τον στηρίζουν, όπως τον είχαν στηρίξει και το 2020, ασχέτως αν δεν εξελέγη.
Αυτό που θα σώσει την κατάσταση θα ήταν μια αλλαγή πολιτικής, αλλά επειδή τα μικρά κόμματα στα Δεξιά της ΝΔ δεν πρόκειται να ενωθούν (και επειδή δεν έχουν κυβερνητική πείρα) η λύση θα προέλθει από τη ΝΔ και το εσωτερικό της, που καλώς ή κακώς προσφέρει λύση κυβερνησιμότητας.
9.Στα γεωπολιτικά με Β.Κορέα και Ρωσία οι σχέσεις μπορεί να είναι καλές αλλά με την Κίνα θα υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πολεμική εμπλοκή, ακόμα και για το ζήτημα της Ταιβάν.
10. Τέλος σε ότι αφορά την εγχώρια οικονομία εκτός των όσων προαναφέραμε για την συμπεριφορά με τα άλλα κράτη ο Ν.Τραμπ θέλει να εκμεταλλευτεί την κακή οικονομική κατάσταση που παραδίδει η διακυβέρνηση Τ.Μπάιντεν και εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αιτία της ήττας της Κ.Χάρις αν ηττηθεί, γιατί οι πόλεμοι που έχει εμπλακεί η αμερικανική κυβέρνηση, έφερε πληθωρισμό, όπου πληθωρισμός σημαίνει ακρίβεια και διάλυση της μεσαίας τάξης.
Κάποιοι στο αμερικανικό επιτελείο εκτίμησαν λάθος με την Ρωσία, ότι οι κυρώσεις θα την έθεταν εκτός αλλά αυτό γύρισε μπούμερανγκ στην αμερικανική κοινωνία.
Το CNN επιβεβαιώνει αυτό που ανέφερε το pronews.gr σε χθεσινή του δημοσιεύσιμο ότι το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ, ως αντίποινα για την επίθεση που πραγματοποίησε η ισραηλινή Αεροπορία κατά στρατιωτικών του βάσεων.
Όπως αναφέρεται ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διεμήνυσαν ότι έχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι το Ιράν δεν θα μείνει αδρανές στην ισραηλινή επίθεση και ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση αντιποίνων, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να απαντηθεί η ισραηλινή επίθεση λόγω του γεγονότος ότι επιχείρησαν να κτυπήσουν -ή κτύπησαν- στρατηγικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν στρατηγός Μ.Μπαγκερί και αντίθετα με την γενική εντύπωση που υπήρχε ότι η Τεχεράνη δεν θα απαντούσε στην επίθεση δήλωσε ότι:
«Το Ιράν θα απαντήσει στο Ισραήλ» για την επιδρομή που εξαπέλυσε μέσα στη νύχτα σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις υποστηρίζει
«Θα κτυπήσουμε το Ισραήλ με τόση δύναμη όσο ποτέ πριν» είχε αναφέρει σε δήλωσή του και μένει να φανεί αν όντως αυτό θα συμβεί, καθώς η γενική εντύπωση ήταν ότι τελικά η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση, καθώς η Τεχεράνη δεν είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό (το Ισραήλ συγκριτικά είχε δεχθεί περισσότερα πλήγματα στην ιρανική επίθεση).
«Το Ιράν δεν γνωρίζει όρια όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, την εδαφική ακεραιότητα και τον λαό του», είχε προειδοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε πριν λίγο ότι «η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα δώσει την αρμόζουσα απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων». «Θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε.
Σχετική δήλωση έκανε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Σαγιέντ Αμπάς Αραγτσί ο οποίος σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε ότι το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στην «εγκληματική επίθεση» του Ισραήλ, ζητώντας επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με σκοπό να καταδικάσει τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν.
Ειδικότερα, στην επιστολή που έστειλε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε «επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Αμπάς Αρακτσί δηλώνει ότι «τα περισσότερα βλήματα αναχαιτίσθηκαν από τα ιρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», αλλά σημειώνει ότι η επίθεση «προκάλεσε ζημιές στους στόχους» και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών.
Η ισραηλινή επίθεση συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας» του Ιράν, το οποίο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος (…) να απαντήσει σε αυτήν την εγκληματική επίθεση», γράφει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται επειγόντως αύριο για να συζητήσει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή κατόπιν αιτήματος του Ιράν, ανακοίνωσε η ελβετική προεδρία του Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Νέας Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδος) και διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης που υποστηρίχθηκε από την Αλγερία, την Κίνα και την Ρωσία, διευκρίνισε η προεδρία.
Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις θα είναι νόμιμος στόχος εάν εμπλακούν στις μάχες κατά της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν για τις ΗΠΑ ο στόχος αυτός θα μπορεί να πληγεί μόνο στην Ουκρανία ή και εάν βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βόρεια Κορέα θα στείλει σύντομα μια δεύτερη δύναμη στρατευμάτων στη Ρωσία, που σύμφωνα με τους Αμερικανούς θα είναι πλέον «πιθανοί στόχοι», εάν επιτεθούν στην Ουκρανία.
Οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η πρώτη δύναμη των 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας εκπαιδεύονται ήδη στη ρωσική Άπω Ανατολή. Συνολικά αναμένονται περίπου 10.000 στρατιώτες
Από τον περασμένο Αύγουστο, η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει περίπου 8 εκατομμύρια οβίδες στη Ρωσία. Η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαρματικά συστήματα κατασκευής Βόρειας Κορέας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε:
«Εάν τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας αναπτυχθούν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, θα είναι νόμιμοι στόχοι. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα αμυνθούν κατά των βορειοκορεατικών στρατευμάτων με τον ίδιο τρόπο που αμύνονται έναντι των ρωσικών στρατευμάτων.», είπε ο Κίρμπι για να συμπληρώσει:
«Το ενδεχόμενο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά υψηλό».
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι δήλωσε επικαλούμενος αναφορές των υπηρεσιών Πληροφοριών, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει επιπλέον Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, ξεκινώντας από τις 27-28 Οκτωβρίου.
«Σύμφωνα με τις αναφορές των υπηρεσιών Πληροφοριών, στις 27-28 Οκτωβρίου, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα βορειοκορεατικά στρατεύματα σε ζώνες μάχης», δήλωσε ο ίδιος μέσω Telegram αφού έλαβε αναφορές από τον ανώτατο διοικητή του.
Αυτό σημαίνει ότι είτε οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες για την εμπλοκή των Βορειοκορεατών είτε ότι ο Ζελένσκι διασπείρει ψευδή νέα για την εμπλοκή τους.
Δημοσκόπηση του CNN δείχνει ότι ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ πάρει και τη λαϊκή ψήφο και όχι μόνο τους εκλέκτορες, ενώ η επίσης φιλο-δημοκρατική Ουάσινγκτον Ποστ του Τζον Μπέζος, αποφάσισε να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο, κόντρα στην παράδοση της εφημερίδας.
«Η δυναμική της Κάμαλα εξασθενεί σχεδόν καθημερινά και αυτή την στιγμή που μιλάμε προηγείται στο Γουισκόνσιν και το Μίσιγκαν κατα 0,2 μονάδες και κατα 0,4 μονάδες αντίστοιχα. Στις άλλες πέντε κρίσιμες πολιτείες προηγείται ο Τραμπ ο οποίος μειώνει και την διαφορά του σε επίπεδο λαϊκής ψήφου», δήλωσε η Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
«Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα αυτών των τόσο κρίσιμων και απρόβλεπτων εκλογών, υπάρχει η αίσθηση ότι το δημοκρατικό επιτελείο και η Κάμαλα έχουν λίγες πιθανότητες να επικρατήσουν και ο λόγος φαίνεται πως είναι ότι δεν κατάφεραν να πείσουν για τις πολιτικές θέσεις τους και να προσελκύσουν αυτούς τους αναποφάσιστους που θα έκαναν την διαφορά, ούτε όμως κατάφεραν να αποδομήσουν τον αντίπαλό τους το μήνυμα του οποίου -για μια Αμερική που θα είναι οικονομικά ισχυρότερη και από όλες τις πλευρές πιο ασφαλής- φαίνεται πως πουλάει περισσότερο», δήλωσε η ανταποκρίτρια Λένα Αργύρη στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Ισλαμιστική οργάνωση εκτόξευσε drone κατά του Ισραήλ από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.
Συγκεκριμένα, η Ισλαμική Αντίσταση στη χώρα των δύο Ιερών Τζαμιών πραγματοποίησε επίθεση στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας drones, για να υποστηρίξει την αντίσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο.
Να σημειωθεί ότι το θέμα ερευνούν και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το Ισραήλ εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, κατά τη διάρκεια των οποίων επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security) και ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν.
Ο Έβελεθ ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Χοτζίρ στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τρία κύματα ισραηλινών αεροσκαφών έπληξαν εργοστάσια πυραύλων και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν νωρίς το Σάββατο σε αντίποινα για το πυραυλικό μπαράζ της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου.
Σε αναρτήσεις στο X, ο Όλμπραϊτ ανέφερε ότι δορυφορικές εικόνες έδειξαν πως το Ισραήλ χτύπησε κτίριο στο Παρτσίν που ονομάζεται Taleghan 2 το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για δοκιμές κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Amad, του ανενεργού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του Ιράν.
Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Χοτζίρ γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.
Ο Έβελεθ τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ιλάμ και Χουζεστάν, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.
Ο Ντέκερ Έβελεθ δήλωσε ότι λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Χοτζίρ, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους.
Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο Αμερικανός ερευνητής.
Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.
Ο Έβελεθ λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.
Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου. «Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.
Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Χούθι της Υεμένης και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.
Ο ένας στους δυο ψηφοφόρους του συνόλου των ερωτηθέντων (48,9%) συμφωνούν και επιδοκιμάζουν την κριτική του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά ως προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, έναντι 33,3% που διαφωνούν.
Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου καθίσταται μεγαλύτερο καθώς με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς συμφωνεί το 38,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ, έναντι 49,1% που διαφωνεί.
Ποσοστά που αποτυπώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το σοβαρότατο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα κύρια θέματα είναι τα εθνικά όπου ίσως υπήρχαν άλλοι προγραμματισμοί στο κυβερνητικό σχήμα.