Ένα άγριο επεισόδιο ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην Ντόρα Μπακογιάννη «σημάδεψε» μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Γιατί μπορεί η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να ήρθε σε ένταση με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ενοχλημένη με την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών από τον Μιχάλη Χουρδάκη, ωστόσο οι «θύελλες» στη Διάσκεψη των Προέδρων σηκώθηκαν κατά τη σύγκρουσή της με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Αφορμή στάθηκε η ένσταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου σχετικά με την πρόταση να κλείνουν τα μικρόφωνα στη Βουλή, όταν οι βουλευτές ξεπερνούν τον χρόνο κατά τις ομιλίες τους.
Μάλιστα, τόνισε πως η τακτική αυτή συμβαίνει κατ΄εξοχήν στην Πλεύση Ελευθερίας και στην ίδια, επικαλούμενη στοιχεία σεξισμού, καθώς είναι η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος.
«Έχετε εφαρμόσει μία τρομακτική πρακτική, που είναι το κλείσιμο των μικροφώνων, όταν ενοχλεί η Αντιπολίτευση, κλείσιμο των μικροφώνων, το οποίο εφαρμόζεται μόνο στην Αντιπολίτευση και κατ’ εξοχήν στην Πλεύση Ελευθερίας και σε εμένα προσωπικά, ως μοναδική γυναίκα Αρχηγό -γιατί ενέχει και σεξισμό αυτή η πρακτική σας-, εμείς έχουμε να καταγγείλουμε ότι πρόκειται για μία αντιδημοκρατική πρακτική, πρακτική λογοκρισίας», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Αν έρχονται και σας κλαίγονται, μπορείτε να τις προσκαλέσετε»
Οι δηλώσεις της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία παίρνοντας τον λόγο, είπε : «Για όνομα του Θεού! Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω, είναι κάθε φορά η οποιαδήποτε διαφωνία με την κ. Κωνσταντοπούλου να μεταφράζεται σε σεξισμό. Δηλαδή, εγώ είμαι γυναίκα, έχω δώσει μάχες όλη μου τη ζωή ενάντια στον σεξισμό, αλλά δεν μπορεί κάθε διαφωνία ή κάθε παρατήρηση προς την κυρία Κωνσταντοπούλου να μεταφράζεται ότι είναι μία πολιτική εναντίον των γυναικών. Έλεος, κύριε Πρόεδρε, πλέον! Υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς οι γυναίκες έχουμε δώσει πάρα πολλές μάχες για την ισότητά μας. Εάν φτάσουμε στο άλλο άκρο, τελικά αδικούμε τον αγώνα, τον οποίο έχουμε κάνει».
Απαντώντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε γυναίκες βουλευτές από τη ΝΔ. «Ξέρετε πόσες γυναίκες του κόμματός σας παραπονιούνται για το πώς τους φέρεστε; Πόσες γυναίκες του κόμματός σας παραπονιούνται, ξέρετε; Έχετε ιδέα πόσες έρχονται σε μένα;».
«Κυρία Κωνσταντοπούλου, εάν οι γυναίκες του κόμματός μου έρχονται σε εσάς και κλαίγονται, μπορείτε πάντα να τις προσκαλέσετε», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη.
«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι για το καφενείο»
Παρά τις παρεμβάσεις του κ. Τασούλα, η κόντρα έλαβε νέες διαστάσεις και για τις αναφορές περί φασισμού και χούντας.
«Εμένα η υπομονή δεν ήταν ποτέ μέσα στα προσόντα μου και δεν είμαι διατεθειμένη να ακούω αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ή τη Βουλή των Ελλήνων από ανθρώπους, που εν πάση περιπτώσει έχουν μία άποψη περί της δικτατορίας, την οποία όμως δικτατορία κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτεροι έχουμε πολεμήσει στην πράξη. Δεν είναι δυνατόν, πλέον, αυτή την καπηλεία, κύριε Πρόεδρε, να τη δέχεται η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι δυνατόν να τη δεχόμαστε εμείς. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί έχουν θέση εντός του καφενείου. Εντός της Βουλής των Ελλήνων οι λέξεις έχουν σημασία και οι χαρακτηρισμοί έχουν σημασία. Και αυτοί οι χαρακτηρισμοί από τη Νέα Δημοκρατία δεν γίνονται αποδεκτοί», είπε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ελάτε, ελάτε! Είμαστε Διάσκεψη Προέδρων, δεν είμαστε κοινοβουλευτικός έλεγχος», είπε ο κ. Τασούλας, με τα πνεύματα να ηρεμούν, όταν έλαβε τον λόγο ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής.
Το ρωσικό επιτελείο έχει λάβει την απόφαση της γενικής επίθεσης σε καίριους τομείς του πεδίου με τους Ουκρανούς από την άλλη δεχόμενη για ακόμα μια φορά ισχυρή βοήθεια σε υλικά από την Δύση να προσπαθούν να οργανώσουν αποτελεσματική άμυνα.
Σήμερα εντοπίστηκαν δεκάδες κομβόι τρένων να μεταφέρουν χιλιάδες νέα τεθωρακισμένα, πυροβόλα και εφόδια στην περιοχή του Ντονέτσκ την ίδια στιγμή που στο Κουρσκ οι ρωσικές δυνάμεις ήδη έχουν ξεκινήσει και “ξηλώνουν” τα ουκρανικά ερείσματα.
Κουρσκ, Ποκρόβσκ (το κέντρο επιμελητείας του ουκρανικού στρατού στο Ντονέτσκ) και Τορέτσκ αναμένεται να δεχθούν τεράστια πίεση με τους Ρώσους να δείχνουν ότι θέλουν να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό αυτά τα μέτωπα εκμεταλλευόμενοι την ουκρανική αδυναμία ενίσχυσής τους με περισσότερο στρατό.
Οι κύριοι τομείς ευθύνης των ρωσικών επιθέσεων βρίσκονται ήδη σε πίεση με τις ρωσικές δυνάμεις να απελευθερώνουν και την Μαξιμιλονοβκα στην κατεύθυνση του Κουράκοβο.
Μάλιστα σε εκείνο το σημείο αποκαλύφθηκε και ο σεβασμός των Ρώσων προς τους αντιπάλους από τον τρόπο που διπλώνουν και βάζουν στην τσέπη την ουκρανική σημαία που κατέβασαν και δεν έχει καμία σχέση με τα όσα οι Ουκρανοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν κάνει.
Παράλληλα τα ρωσικά στρατεύματα πλέον έχουν θέσει υπό την ζώνη πυρός όλη την περιοχή στην περιοχή του Κουπιάνσκ επί του ποταμού Οσκίλ κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να υποχωρήσουν οι να καταστραφούν.
Οι Ουκρανοί προσπαθούν να οργανώσουν αμυντικές γραμμές σε αυτές τις περιοχές , με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι είναι κάπως αργά.
Πάντως ποντάρουν στην νέα μεγάλη γερμανική βοήθεια που έχουν λάβει και με βάση αυτά τα υλικά έχουν βοηθηθεί αρκετά για να φέρουν αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.
Η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη με τα κυριότερα απο αυτά να είναι τα α/α συστήματα IRIS-T SLM/SLS, τα PZH-2000, τα ΤΟΜΑ Marder, και πακτωλός πυρομαχικών κάθε είδους, ενώ αναμένονται επιπλέον υλικά και αντιαεροπορικά.
Πάντως οι νέες τακτικές του ρωσικού Στρατού και πλέον τα νέα όπλα με την εμπειρία που έχουν οι μονάδες δείχνουν συχνά την αποτελεσματικότητά τους έναντι των ουκρανικών στόχων όπως έκαναν άνδρες του τάγματος «Σπάρτη» των ρωσόφωνων (τους έχει αποδοθεί βέβαια, πλέον, η ρωσική υπηκοότητα) μαχητών του Ντονέτσκ, έξω από το Τορέτσκ, όπου κυριολεκτικά γέμισαν το πεδίο με ουκρανικά κατεστραμμένα τεθωρακισμένα.
Ένα Marder, 4 άρματα T-64 και δύο ΤΟΜΠ M-133 έπεσαν θύμα των αντιαρματικών τακτικών των Ρώσων με χρήση drone.
Το ίδιο συνέβη και με φάλαγγα τεθωρακισμένων στο Κουρσκ όπου οι Ρώσοι τους εντόπισαν και τους κατέστρεψαν.
Στην ρωσική επαρχία που δέχεται ακόμα ουκρανική εισβολή, αν και φθίνει μετά την νέα ρωσική αντεπίθεση, το ρωσικό ΥΠΑΜ αποκάλυψε ότι οι Ουκρανοί έχουν δημιουργήσει δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτών κοντά στο χωριό Ολέσνια και στη Γιουνοκοβκα στο Σούμι όπου περίπου 1.100 Ρώσοι πολίτες κρατούνται ως αιχμάλωτοι σε άθλιες συνθήκες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους όρους της ρωσικής πλευράς προκειμένου να τερματιστεί ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία
Οι όροι αυτοί είναι:
1) Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ
2) Ουδέτερο καθεστώς
3) Αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ρωσικού πληθυσμού
4) Αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
5) Καμία πιθανότητα η Δύση να χρησιμοποιήσει ξανά την Ουκρανία ως πληρεξούσιο
6) Τα καταληφθέντα εδάφη στην Ουκρανία γίνονται ρωσικά
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες επαγγελματίες μαχητές εκπαιδεύονται στα ρωσικά δόγματα μάχης αυτή την στιγμή στην ανατολική Ρωσία, βάσει της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Μόσχας-Πιονγκ Γιανγκ, αν και οι Ρώσοι δεν επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για Βορειοκορεάτες, αλλά για «Ρώσους με σχιστά μάτια»!
Δηλαδή ότι προέρχονται από τους πληθυσμούς της ανατολικής Σιβηρίας που έχουν κοινά φυλετικά χαρακτηριστικά μαζί τους.
Πάντως το βίντεο που έχει διαρρεύσει δείχνει σαφώς στρατιώτες της «κίτρινης» φυλής να εκπαιδεύονται σε ρωσικό κέντρο.
Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται για τους Βορειοκορεάτες και μιλούν για «παγκόσμιο πόλεμο» και 11.000 προσωπικό που ήδη εκπαιδεύεται και θα πολεμήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 40.000 Βορειοκορεάτες και οι Ρώσοι τηρούν «σιγήν ιχθύος» επισήμως.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας αριθμούν 1 εκατ. προσωπικό!
Θα αλλάξουν τις εξελίξεις του πολέμου; Σίγουρα θα τις επιταχύνουν: Πρόκειται για κορυφαίας ποιότητας στρατεύματα, όπως έχει φανεί σε όλες τις αψιμαχίες Βορείου και Νοτίου Κορέας τα τελευταία 30 χρόνια. Και με μια μεγάλη παράδοση νικηφόρων αγώνων ακόμα και κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο 1950-1954.
Πάντως όλα δείχνουν ότι η πολύ ισχυρή (σε χερσαίες δυνάμεις και πολεμική βιομηχανία, αλλά και πυρηνική δύναμη πλέον) βορειοκορεατική πολεμική μηχανή έχει τεθεί στην διάθεση της Ρωσίας με αντάλλαγμα την επίλυση του χρόνιου διατροφικού προβλήματος της Βόρειας Κορέας, αλλά και την πρόσβαση σε υψηλές ρωσικές τεχνολογίες όπως τα υπερ-υπερηχητικά όπλα.
Oι Νοτιοκορεάτες έχουν επίσης εντοπίσει ότι μέσα σε αυτές τις 11.000 βρίσκονται 1.500 μέλη των βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων, εξαιρετικά υψηλής μαχητικής αξίας.
«Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει πάνω από 13.000 κοντέινερ με βλήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαρματικούς πυραύλους στη Ρωσία από πέρυσι τον Αύγουστο. Συνολικά, πάνω από οκτώ εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και πύραυλοι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία» σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαδικασιών για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που θα λάβει χώρα στο Καζάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις, μιλώντας παράλληλα και για τον ζωτικής σημασίας ρόλο των κρατών που ανήκουν στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων δήλωσε πως:
«Οι χώρες στην ένωσή μας είναι ουσιαστικά οι οδηγοί της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Στο προβλεπτό μέλλον, οι BRICS θα παράγουν την κύρια αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν απευθυνόμενος σε Ρώσους επιχειρηματίες και αξιωματούχους, στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού φόρουμ που διεξήχθη στη Μόσχα.
Θυμίζουμε ότι οι BRICS στοχεύουν στη δημιουργία ενός έτερου ισχυρού οικονομικού πόλου απέναντι στη Δύση, με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και τα ΗΑΕ να ανήκουν σε αυτόν τον οργανισμό.
Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS αναμένεται να λάβει χώρα στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου και στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των αμερικανικών κυρώσεων, στις ασθενέστερες χώρες του συγκεκριμένου οικονομικού φορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, τόνισε ότι «ο Στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση και έχει λάβει σχετικές οδηγίες παρά την ηρεμία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο»!
Μίλησε μάλιστα απαξιωτικά για την Ελλάδα υπενθυμίζοντας πως ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την οποία αποσπάστηκε όταν αποφάσισε να ετεροπροσδιοριστεί!
Με λίγα λόγια επιχείρησε να παρουσιάσει την Ελλάδα ως μέρος της Τουρκίας που από «καπρίτσιο» της αρέσει να θεωρεί τον εαυτό της ως κάτι διαφορετικό…
Αυτή είναι η βασική αντίληψη των Τούρκων για την Ελλάδα και όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί.
Μίλησε για λύση των προβλημάτων προς το συμφέρον των δύο χωρών, θέτοντας εκ νέου τις μονομερείς τουρκικές απαιτήσεις για ζητήματα στο Αιγαίο και για δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη!
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι υπάρχει μια αναζήτηση ομαλοποίησης που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών με την Ελλάδα μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 και ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν αυτό το πρόβλημα ειρηνικά.
«Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.
Βέβαια δεν μας εξήγησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών τι ακριβώς συζητάει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο ίδιος εκφράζει τις τουρκικές απαιτήσεις οι οποίες είναι ίδιες και απαράλλακτες εδώ και πέντε δεκαετίες.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ από γνωρίζουμε δεν ζητάει απολύτως τίποτα άρα συζητάει τις τουρκικές απαιτήσεις.
Όλες οι τουρκικές απαιτήσεις αποτελούν κατάργηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Συνεπώς, τι ακριβώς θέλει να πετύχει συζητώντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ;
«Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης.
Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ και προσέθεσε:
«Πώς μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία σε πρακτικές λύσεις;
Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».
«Υπάρχει μια άποψη για το πώς μπορούμε να λύσουμε όλα αυτά τα ζητήματα προς το συμφέρον και των δύο χωρών, με έναν τρόπο που και οι δύο χώρες μπορούν να αποδεχθούν» είπε ο Χακάν Φιντάν και τόνισε ότι «ακόμη και αυτή η ίδια η άποψη είναι πραγματικά απίστευτα πολύτιμη».
Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».
Ο Χακάν Φιντάν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Haber Global είπε επίσης:
«Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το ‘”έτερο εγώ’ μας.
Δεν είμαστε σε μια κατάσταση όπου τα πολιτικά μας κόμματα την χρειάζονται (σ.σ. την Ελλάδα) πάρα πολύ για να υπάρξουν στην πολιτική.
Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγνοούμε αυτά τα προβλήματα.
Όχι, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα.
Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με εξαίρεση ένα διάστημα που το ενδιαφέρον της Αθήνας είχε στραφεί στα Σκόπια για το πρόβλημα της ονομασίας, «που αφορούσε την ιστορική ταυτότητα της Ελλάδας», όπως είπε, «στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ειδικά σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων, το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία».
Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού πρακτορείου Ειδήσεων, αναρωτήθηκε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με πιο ειρηνικές μεθόδους, λέγοντας ότι περιοχή χρειάζεται ειρήνη και ηρεμία.
«Εννοώ, υπάρχει ήδη ένας μεγάλος πόλεμος που γίνεται στη Μαύρη Θάλασσα, και αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο είναι τόσο πολύτιμη, το να δράσουμε συνειδητά και υπεύθυνα» είπε και συμπλήρωσε: «Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο Στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Έχει λάβει σχετικές οδηγίες.
Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».
Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.
«Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση.
Τις περισσότερες φορές, λέγεται ‘έτσι είναι’ χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς.
Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή.
Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 17/10/2024
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: «Διαρροή του οργανογράμματος του ελληνικού FBI»
Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ΕΛ. ΑΣ. η διαρροή του οργανογράμματος του ελληνικού FBI και των 554 ονομάτων της νέας υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί εξέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των στελεχών που θα προωθηθούν στις νέες θέσεις, καθώς οι διωκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω και άλλων πληροφοριών στο Διαδίκτυο, να συγκεντρώνουν και άλλα στοιχεία για όλους τους αστυνομικούς της νεοσύστατης υπηρεσίας και να γίνουν έτσι εύκολος στόχος τους σε περίπτωση εκδικητικού ανταποδοτικού χτυπήματος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ