Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 23:47

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό; Business Insider: «Η Moderna το δημιούργησε μέσα σε… δύο ημέρες»!

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της αμερικανικής εταιρείας Moderna «κατασκευάστηκε» μέσα σε δύο μόλις ημέρες! Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα του "Business Insider" αναφερόμενο στην τεχνολογία που ακολούθησε  η εταιρεία παρουσιάζοντας ποσοστό επιτυχίας στο 94,5%, αλλά και αφήνοντας ανοικτό το θέμα της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και πιθανών επιπτώσεων που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ήταν αναπάντεχα  σύντομη και μόνο οι Pfizer και BioNTech, (που υιοθέτησαν την ίδια τεχνολογία με την αμερικανική εταιρεία) κατάφεραν να ανακοινώσουν αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου γρηγορότερα από την Moderna.

Όπως σημειώνεται το πειραματικό αυτό εμβόλιο ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από ότι αναμενόταν και ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων είχε ανακοινώσει ότι θα ενέκρινε οποιοδήποτε εμβόλιο   που θα ήταν έστω και 50% αποτελεσματικό, στις κλινικές δοκιμές.

Ο Δρ. Anthony Fauci επικεφαλής του αμερικανικού ινστιτούτου αλλεργιών και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είχε πει ότι ήλπιζε σε ένα εμβόλιο η αποτελεσματικότητα του οποίου θα έφτανε σε ποσοστό της τάξης του 70%.

Τέτοιο ποσοστό πέτυχε η AstraZeneca την ώρα που η Pfizer-BioNTech ανακοίνωσε 95%.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως η Moderna έφτιαξε το εμβόλιό της μέσα σε μόνο δύο ημέρες και αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν καλά καλά ο κόσμος δεν ήξερε καν τον… κορωνοϊό!

kasper 29 11 2020

Τι περιθώρια μακροπρόθεσμης ασφάλειας και όχι βραχυπρόθεσμης επιτυχίας μπορεί να έχει ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε μέσα σε δύο μόλις ημέρες; 

Είναι ένα εύλογο ερώτημα αλλά απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει, αλλά όπως επιμένουν τα δημοσιεύματα, αυτό έγινε δυνατό χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύχτηκε, την τεχνολογία mRNA, όπου το m ο "διακομιστής".

Το “Messenger RNA” είναι υλικό το οποίο δίνει εντολή στα κύτταρα να κατασκευάζουν τα συμπλέγματα πρωτεϊνών. Έτσι το εμβόλιο της Moderna, αλλά και της Pfizer-BioNTech εγχέουν ένα μικρό τμήμα του mRNA του κορωνοϊού το οποίο περιέχει τον κωδικό της  πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα κύτταρα του οργανισμού.

Το εμβόλιο δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε ο  οργανισμός να κατασκευάσει την πρωτεΐνη αυτή και στη συνέχεια με τη σειρά του να προχωρήσει στην διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τους υπέρμαχους της νέας αυτής τεχνολογίας τόσο η Pfizer  όσο και η Moderna το μόνο που ήθελαν ήταν η γενετική ακολουθία του COVID-19 γφια να δημιουργήσουν το εμβόλιο και όχι η καλλιέργεια του ιού σε εργαστήριο, μια διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει και χρόνια.

Έτσι υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε ο χρόνος-ρεκόρ στη δημιουργία του εμβολίου.

Το μόνο που δεν έχουν πει βέβαια είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει (ή και να μην έχει αλλά δεν το γνωρίζουμε) στον ανθρώπινο  οργανισμό.

 Αυτά τα εμβόλια τα κράτη θα τα κάνουν εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά, όσο και αν υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε εθελοντική βάση.

Ήδη ο πρωθυπουργός εχθές δήλωσε ότι όσοι δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν. «Τόσο απλά», σημείωσε, χαρακτηριστικά.

 <a href=

pronews.gr

 
Διαβάστηκε 545 φορές