Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 18:18

Oruc Reis: Προειδοποίηση Βερολίνου στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το Βερολίνο, δείχνοντας την αλληλεγγύη της στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία.

«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Σε Αθήνα και Λευκωσία ο Μάας

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισκέπτεται σήμερα Αθήνα και Λευκωσία για συναντήσεις, χωρίς ωστόσο να επισκεφτεί την Τουρκία.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γερμανού αξιωματούχου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ενώ στη συνέχεια ο Χάικο Μάας θα συναντήσει και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αργά το απόγευμα, ο κ. Μάας αναμένεται στην Αθήνα, με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι προγραμματισμένη για τις 19:00.

Αργότερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον Νίκο Δένδια, για να τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρισκόταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ωστόσο όπως έγινε γνωστό το ταξίδι αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν, όμως, ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

«Σιγή» για τις κυρώσεις

Παρότι φαίνεται πως υπάρχει δυσφορία στο Βερολίνο για τους τακτικισμούς της Άγκυρας, αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία συζήτηση για κυρώσεις.

Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος των Βαρωσίων για επισκέπτες την επόμενη εβδομάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε χθες τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

«Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα» δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Πηγή: cnn.gr