Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2024 19:17

Ισραηλινός Τύπος: «Οι ΗΠΑ ρίχνουν το βάρος στην τουρκική διαμεσολάβηση για αποτροπή του πολέμου στη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι επιδίδεται σε ρητορική απειλών για τη Μέση Ανατολή, παραμένει κρίσιμος για τις ΗΠΑ στην αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, παρά την αναμονή της ισραηλινής επίθεσης από το Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση και στρατός δεν έχουν προετοιμάσει τον πληθυσμό «όσο θα έπρεπε».

Οι ανακοινώσεις των ισραηλινών αρχών δεν παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και αφήνουν τους πολίτες να αυτοσχεδιάσουν για την προστασία τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπογραμμίζεται ότι η αποφυγή της αντιπαράθεσης με το Ιράν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, όπως φάνηκε τη νύχτα της 13ης-14ης Απριλίου, θα είχε δυσκολέψει την ιρανική απειλή.

Τα κράτη της περιοχής παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες και άνοιξαν τον εναέριο χώρο τους για να αναχαιτιστούν οι ιρανικοί πύραυλοι.

«Χωρίς αυτή τη συμμαχία, η τρέχουσα απειλή είναι πιο επικίνδυνη» τονίζει το ισραηλινό μέσο.

Η Ιορδανία, ανησυχώντας για τη μετατροπή του εδάφους της σε πεδίο μάχης, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και έχει επιτρέψει στη Γαλλία την ανάπτυξη ραντάρ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έστειλε τον ΥΠΕΞ Σαφάντι στην Τεχεράνη να ζητήσει από την ιρανική ηγεσία να αποφύγει την εμπλοκή της χώρας του. Αν και απέτυχε, η Ιορδανία δεν θα παραμείνει αδρανής αν ιρανικοί πύραυλοι περάσουν από το έδαφός της.

Η Σαουδική Αραβία, παρότι δεν είναι άμεσος στόχος, θα συμβάλει με πληροφορίες στον εντοπισμό ενδείξεων ιρανικής επίθεσης.

Οι ανανεωμένες σχέσεις της με το Ιράν μέσω κινεζικής διαμεσολάβησης προσφέρουν μια προστασία, αλλά σε περίπτωση πολυμέτωπης ιρανικής επίθεσης, η συνεργασία της με τις ΗΠΑ μπορεί να την καταστήσει στόχο των Χούθι.

Ο Ερντογάν, παρά τις απειλές για εισβολή στο Ισραήλ, έχει περιοριστεί σε ρητορική και οικονομικό εμπάργκο.

Η Τουρκία εμπλέκεται σε διπλωματικές κινήσεις για να περιορίσει το εύρος της ιρανικής επίθεσης και δέχθηκε τα εύσημα από τις ΗΠΑ για τη μεσολάβηση σε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

pronews.gr