Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 19:46

Αινιγματική δήλωση της Ισραηλινής υπουργού Μίρι Ρεγκέβ: «Το Ισραήλ θα ζητήσει βοήθεια από Αθήνα και Λευκωσία» – Τι εννοεί;

Με δήλωσή της η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ, ανακοίνωσε την πρόθεση του Τελ Αβίβ να ζητήσει βοήθεια από Αθήνα και Λευκωσία, άγνωστο σε ποιο επίπεδο

Την ώρα που η χώρα της βρίσκεται σε επιφυλακή, η Μ. Ρεγκέβ δήλωσε: «Εάν δεχτούμε επίθεση, θα μπορούσαμε να καλέσουμε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και πλωτά μέσα μεταφοράς από την Ελλάδα και την Κύπρο».

Η Μ.Ρεγκέβ χρησιμοποίησε την φράση «πλωτά μέσα μεταφοράς» (sea busses) ενδέχεται να αναφέρεται σε κάποια επιχείρηση εκκένωσης Ισραηλινών πολιτών από περιοχές που θα κινδυνεύσουν να πληγούν από την ιρανική αντεπίθεση, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια των όσων ανέφερε η υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση αυτή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγους μόλις μήνες μετά την αεροπορική άσκηση που έγινε νοτίως της Κρήτης ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η οποία λειτούργησε ως πρόβα για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Υεμένη λίγες εβδομάδες αργότερα.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, σύμφωνα με την  ΕΡΤ, ερωτηθείς, διευκρίνισε ότι «Η Κύπρος δεν δύναται και δεν προτίθεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ή όποιο άλλο κράτος και πως το θέμα αφορά μόνο την παροχή Μέσων, ναυλωμένων από το Ισραήλ, για την εκκένωση πολιτών και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες εάν παραστεί ανάγκη».

Μέσα σε όλα αυτά νησυχία για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή είναι έκδηλη.

Η αγωνία για τους συνολικά, 3.500 Έλληνες που κατοικούν στον Λίβανο, κυρίως στη Βηρυτό και στο βόρειο τμήμα της χώρας μεγαλώνει καθώς σύμφωνα με αυτά που μεταφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κλιμάκωση είναι θέμα 24ώρων.

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης για την παροχή προξενικής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες παρόλα ταύτα προς το παρόν δεν υπάρχουν αιτήματα για την αποχώρησή τους  από την περιοχή.

Παράλληλα, με τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού F462 «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», που συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου, είναι σε ετοιμότητα.

Αν κριθεί απαραίτητο, το πλοίο θα συνδράμει σε ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης διπλωματικών αποστολών δυτικών κρατών από την χώρα.

pronews.gr