Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  7:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 19:40

Tι προκάλεσε το παγκόσμιο sell-off στα Χρηματιστήρια – Εικόνα 2008 σε όλες τις κεφαλαιαγορές – Τι θα συμβεί αν συνεχιστεί

«Βουτιά» καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% και κάτω από τις 1.400 μονάδες ακολουθώντας το παγκόσμιο  sell-off, το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες υπό το φόβο μίας μεγάλης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Όλα στις κεφαλαιαγορές αυτή την στιγμή θυμίζουν το κραχ του 2008 που έφερε στην εξουσία τον Μπάρακ Ομπάμα και άλλαξε την πορεία των ΗΠΑ προς μία woke ατζέντα, μακριά από τις αξίες και τα ιδανικά του Ελεύθερου Κόσμου.

Μία ύφεση για την οποία το pronews.gr, έχει προειδοποιήσει πολλάκις, καθώς η διακυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε σε τρομακτικό βαθμό το αμερικανικό χρέος με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η εξυπηρέτηση του.

Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι οι χώρες των BRICS+ εφαρμόζουν τάχιστα προγράμματα αποδολαριοποίησης των συναλλαγών τους και δημιουργίας δικών τους συστημάτων τραπεζικών πληρωμών κάτι το οποίο δημιουργεί σκοτεινές προοπτικές για την αμερικανική οικονομία.

Η βασική αιτία όλων αυτών δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα «απόνερα» του πολέμου της Ουκρανίας. όπου κυρώσεις στην Ρωσία, οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από πλευράς δυτικών και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας και Δύσης.

Αλλά και ο φόβος για «ακραίες» καταστάσεις στην Μέση Ανατολή με το Ιράν να υποστηρίζει ότι «Αυτή την φορά η επίθεσή μας κατά του Ισραήλ δεν θα είναι σαν την προηγούμενη», εννοώντας ότι θα επιδιώξουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του Τελ Αβίβ και όχι έναν ανώδυνο βομβαρδισμό πολιτικού εντυπωσιασμού.

Συγκεκριμένα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει ακρίβεια σε καύσιμα, πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και η αυξημένη πιθανότητα για την έναρξη μίας νέας απρόβλεπτης γενικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, καθώς αναμένεται χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες.

Συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές (άλλωστε υπάρχει μεγάλος φόβος και για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα από το οποίο εξαρτώνται όλες οι δυτικές τράπεζες), αλλά και άλλους τίτλους που το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί ανοδικά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.368,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,38%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%).

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Oι Financial Times αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες αγορές «ταλανίζονται από την προοπτική ύφεσης των ΗΠΑ».

Από το πρωί καταρρέουν οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την αγορά του Τόκιο να εισέρχεται κυριολεκτικά σε bear market.

O δείκτης Topix βρίσκεται σε πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση μετά το πυρηνικό «melt down» της Φουκουσίμα το 2011.

Οι επενδυτές φοβούνται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναβάλει την μείωση των επιτοκίων μετά τα αρνητικά στοιχεία που προέκυψαν για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε βουτιά 12,4%, κλείνοντας στις 31.458,42 μονάδες. Οι απώλειες είναι οι μεγαλύτερες από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

Ο δείκτης έχασε 4.451,28 μονάδες που αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του. 

Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 12,23% και έκλεισε στις 2.227,15 μονάδες.

Αντίστοιχα το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας εμφανίζει πτώση 7%!

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν και αυτές με «βουτιά» διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 6 μηνών, με τους επενδυτές να θέλουν να ξεφορτωθούν μετοχές.

Ο τραπεζικός τομέας είναι αυτός που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με απώλειες που φθάνουν στο 3,5%.

Πτώση 3,05% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,33%, τον FTSE 100 να έχει πτώση 1,97%, ενώ ο CAC 40 ακολουθεί ανάλογη πορεία και αποδυναμώνεται 1,99%. Ισχυρές πιέσεις και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB να υποχωρεί 2,85% και τον ΙΒΕΧ 35 κατά 2,25%.

Συνέχεια στο sell off υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στην αιχμή, καθώς ο Nasdaq υποχωρεί άνω του -4%. Πτώση 1,53% για τον Dow Jones, ενώ ο S&P 500 έχει απώλειες 2,5% 

Πιο μαζεμένη η πτώση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να αποδυναμώνεται 0,53% στα 76,39%, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,67% στα 73 δολάρια.

Πτωτική κίνηση και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να αποδυναμώνεται 1,6% στα 36,05 ευρώ. 

Διαφορετική κατεύθυνση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός έχει άνοδο 0,21% στα 2.474,20 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 0,29% στα 28,30 δολάρια.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει η συνεχόμενη άνοδος στην τιμή του χρυσού…

Όταν «σκάνε» οι «φούσκες» και «εξαφανίζονται» νομίσματα το μόνο που απομένει είναι ο χρυσός.

Τα επόμενα 24ωρα θα φανεί αν πρόκειται για «εκτόνωση» της «φούσκας» ή όντως εισερχόμαστε σε μία περίοδο παγκόσμιας ύφεσης.

pronews.gr

Διαβάστηκε 221 φορές