Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διασφαλίσουν «μια αξιόπιστη και στιβαρή αποτροπή» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, περιλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν μια αξιόπιστη, στιβαρή, έτοιμη για εφαρμογή αποτροπή στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, περιλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν», επέμεινε ο Πιτ Χέγκσεθ έπειτα από συναντήσεις στο Τόκιο με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γκεν Νακατάνι.
«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι σθεναρά ενωμένες απέναντι σε επιθετικές ενέργειες των Κινέζων κομμουνιστών»
«Η Ιαπωνία θα ήταν στην πρώτη γραμμή σε κάθε ενδεχόμενο στον δυτικό Ειρηνικό, και είμαστε αλληλέγγυοι (…). Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είναι σθεναρά ενωμένες απέναντι σε επιθετικές ενέργειες των Κινέζων κομμουνιστών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.
«Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Νακατάνι και εγώ συζητήσαμε σήμερα την κρίσιμη και επείγουσα κατάσταση ασφαλείας γύρω από την Ιαπωνία, και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο Πιτ Χέγκσεθ στους δημοσιογράφους.
Με τις σχεδόν καθημερινές αεροπορικές παρεισφρήσεις του, το Πεκίνο ενέτεινε τη στρατιωτική πίεση που ασκεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την Ταϊβάν, ένα αυτόνομο de facto νησί την κυριαρχία του οποίου όμως διεκδικεί η Κίνα που δεν αποκλείει να πάρει τον έλεγχό του διά της βίας.
«Οι σημερινές συναντήσεις επιβεβαίωσαν την αξιοσημείωτη ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας (…). Για εμένα είναι σαφές πως η συμμαχία μας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», επέμεινε ο Χέγκσεθ.
Η Ιαπωνία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της: 54.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος, κυρίως στην Οκινάουα, ανατολικά της Ταϊβάν.
Η Ουάσινγκτον πιέζει το Τόκιο να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες
Ενώ η Ουάσινγκτον πιέζει το Τόκιο να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, «δεν αναφέραμε συγκεκριμένους αριθμούς» σχετικά με το θέμα, είπε ακόμη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Εγκαταλείποντας την αυστηρή ειρηνιστική τοποθέτησή του, το Τόκιο προσπαθεί να αποκτήσει ικανότητες «αντεπίθεσης» και να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες του ώστε να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ, όμως οι ΗΠΑ μπορεί να του ζητήσουν να προχωρήσει περισσότερο.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Ιαπωνία θα λάβει τις σωστές αποφάσεις για τις ικανότητες που απαιτούνται στο πλαίσιο της συμμαχίας μας προκειμένου να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας. Η Ιαπωνία ήταν ένα υπόδειγμα συμμάχου, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί, όμως αναγνωρίζουμε από κοινού ότι πρέπει ο καθένας να κάνει περισσότερα», είπε ο Χέγκσεθ.
Ο Πιτ Χέγκσεθ ξεκίνησε την περιοδεία του στη Ασία με μια επίσκεψη στη Μανίλα, όπου δήλωσε προχθές, Παρασκευή, πως οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες πρέπει να στέκονται «αλληλέγγυες» απέναντι στις «απειλές των Κινέζων κομμουνιστών».
Η κινεζική ακτοφυλακή έχει συχνά διενέξεις με αυτήν των Φιλιππίνων, καθώς το Πεκίνο διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος νησιών και υφάλων της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Ρωσικά βομβαρδιστικά Su-34 κτύπησαν με σφοδρότητα θέσεις του ουκρανικού Στρατού στο Ντόνετσκ την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωναν τις τελευταίες ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ.
Τα βομβαρδιστικά προερχόμενα από την 11η Στρατιά ων Φρουρών εξαπέλυσαν κατευθυνόμενες βόμβες FAB κατά των Ουκρανών στην περιοχή του Κομάρ περί τα 70 χλμ. δυτικά και νότια απο την πόλη του Ντόνετσκ.
Ταυτόχρονα στο Κουρσκ ο ρωσικός Στρατός μεσώ της ομάδας δυνάμεων Sever συνέχισε τις επιθετικές του επιχειρήσεις στις περιοχές Gornal, Guyevo και Oleshnya, χρησιμοποιώντας ελεύθερους σκοπευτές της 44ης Στρατιάς οι οποίοι εξουδετέρωσαν Ουκρανούς στην κατεύθυνση του Χαρκόβου.
Πλήγματα πραγματοποίησαν ο Στρατ5ός και το πυροβολικό προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Ουκρανούς και στην περιοχή του Σούμι.
Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι απώλειες της AFU ήταν περισσότεροι από 160 στρατιώτες, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, έξι μηχανοκίνητα οχήματα, ένα ATV και τέσσερις θέσεις διοίκησης UAV.
Την ίδια ώρα η πολυπόθητη εκεχειρία φαίνεται να παραμακρύνεται καθώς παρά τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτές δεν φαίνεται να αποδίδουν λόγω της ουκρανικής αδιαλλαξίας, η οποία διατυμπανίζει ότι στηρίζεται στην Ευρώπη για την συνέχιση του πολέμου.
Οι προτάσεις και οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να υπάρξει σύγκλιση και να γίνουν βήματα που θα φέρουν Ρωσία και Ουκρανία στο σημείο να υπογραφεί συνθήκη οριστικής κατάπαυσης του πυρός δεν αποδίδουν.
Η Ουκρανία, παρά το γεγονός της συμφωνίας για εκεχειρία στις υποδομές πλήττει σημεία εντός ρωσικών εδαφών, βάζοντας ξεκάθαρα στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές για τις οποίες είχε συμφωνήσει επί της αρχής με τις ΗΠΑ να σταματήσει να πλήττει.
Η κατάσταση παραμένει στο επίπεδο που την παρέλαβε ο Τραμπ από τη διοίκηση Μπάιντεν και καθημερινά αποδεικνύεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν στη στρατηγική πίεσης μόνο προς το Κίεβο, στέλνοντας πίσω τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με τους όρους που είχαν αρχικά πριν από ενάμισι μήνα προτείνει στον Ζελένσκι και δεν έλαβαν ποτέ ουκρανική υπογραφή. Η Ουάσιγκτον μιλά ακόμη για χαλάρωση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, η οποία όμως δεν προβληματίζεται τόσο από την Αμερικανική όσο από την Ευρωπαϊκή πλευρά…
Την ενόχλησή τους εξέφρασαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την δημόσια τοποθέτηση δυο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια οι οποίοι ζητούν οι αυξήσεις που δόθηκαν στους ένστολους να συμπεριλάβουν και του άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού σώματος.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μάξιμου είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις υπουργών και βουλευτών για αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων.
Υπενθυμίζουν δε, ότι οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό ‘Αμυνας, θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο, ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά – και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων.
Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Επίσης, υπενθυμίζουν ότι από το 2023 έως σήμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο Δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή ο 13ος μισθός έχει ήδη δοθεί και «πάμε» για τον 14ο, με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έγιναν για τρεις λόγους:
Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής, δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.
Δεύτερον, γιατί το υπουργείο ‘Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών, με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (π.χ. περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών, καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.
Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις ένοπλες δυνάμεις και να στελεχώσουν τις στρατιωτικές σχολές.
Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου, αναφέροντας τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ενστόλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ). Αναφέρουν δε, ότι ήδη με βάση τον Προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ένστολων, ενώ από την 1η Απριλίου, όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια ανατριχιαστική αλήθεια.
Τα σκουπίδια έχουν φτάσει ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα και ανέγγιχτα βάθη του ωκεανού, σημειώνει το Daily Galaxy.
Μια ομάδα διεθνών ερευνητών έκανε μια απογοητευτική ανακάλυψη στhn Tάφρο της Καλυψώς, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Μεσογείου. Σε μια πρόσφατη επανδρωμένη αποστολή με τη χρήση ενός από τα πιο προηγμένα υποβρύχια σκάφη στον κόσμο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ενδείξεις εκτεταμένων ανθρώπινων επιπτώσεων σε βάθος άνω των 5.100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Ανθρωπογενής ρύπανση στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου
Τα ευρήματα της αποστολής, τα οποία δημοσιεύονται στο Marine Pollution Bulletin, αποκαλύπτουν την αυξανόμενη εμβέλεια της ρύπανσης που προκαλεί ο άνθρωπος, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα και αφιλόξενα περιβάλλοντα του ωκεανού.
Η τάφρος της Καλυψώς που βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, φτάνει σε βάθος 5.112 μέτρων και είναι μία από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Με ακραία πίεση, σκοτάδι και θερμοκρασίες σχεδόν παγωμένες, θεωρείται εδώ και καιρό βιολογικά απομονωμένο και σχετικά προστατευμένο από τις περιβαλλοντικές διαταραχές σε επίπεδο επιφάνειας.
Η τελευταία αποστολή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα επανδρωμένο υποβρύχιο κατεβαίνει σε αυτό το σημείο για επιστημονική έρευνα. Η κατάδυση αποτέλεσε μέρος μιας πολυεθνικής συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν ερευνητές βαθέων υδάτων, θαλάσσιοι βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι με στόχο τη μελέτη της βιοποικιλότητας, της σύνθεσης των ιζημάτων και των πιθανών ενδείξεων ανθρωπογενούς επιρροής.
Για να φθάσουν στον πυθμένα της τάφρου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Limiting Factor, ένα υποβρύχιο τιτανίου που μπορεί να αντέξει την έντονη πίεση. Κατά τη διάρκεια μιας 43λεπτης έρευνας, η ομάδα εντόπισε οπτικά 148 σκουπίδια και αντικείμενα.
Τα αντικείμενα περιλάμβαναν πλαστικές σακούλες, γυαλί, μεταλλικά θραύσματα και απορρίμματα με βάση το χαρτί, πολλά από τα οποία ήταν μερικώς θαμμένα ή σφηνωμένα στο ίζημα. «Αυτό που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό», σημείωσαν οι επιστήμονες, ήταν η γραμμική ευθυγράμμιση των σωρών απορριμμάτων, γεγονός που υποδηλώνει σκόπιμη απόρριψη.
«Σκάφη έριχναν σακούλες γεμάτες σκουπίδια»
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Miquel Canals του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, «βρήκαμε επίσης αποδείξεις ότι τα σκάφη έριχναν σακούλες γεμάτες σκουπίδια, όπως αποκαλύπτεται από τη συσσώρευση διαφορετικών τύπων απορριμμάτων που ακολουθούνται από ένα σχεδόν ευθύγραμμο αυλάκι».
Αυτό το μοτίβο, σε συνδυασμό με το είδος των υλικών που ανακαλύφθηκαν, υποδεικνύει ότι ορισμένα συντρίμμια πιθανότατα έφτασαν μέσω άμεσης απόρριψης από τη θάλασσα, ενώ άλλα αντικείμενα μπορεί να έχουν πάρει μια πιο κυκλική διαδρομή μέσα στον ωκεανό.
Πώς όμως τα σκουπίδια έφτασαν τόσο βαθιά; Σύμφωνα με τον Canals, «τα σκουπίδια στον πυθμένα προέρχονται από διάφορες πηγές, τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες. Θα μπορούσαν να έχουν φθάσει από διάφορες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων τόσο της μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις από τα ωκεάνια ρεύματα όσο και της άμεσης απόρριψης,από κάποιο σκάφος».
Τα ρεύματα, η απορροή παίζουν ρόλο στην κάθοδο των συντριμμιών. «Κάποια ελαφρά απορρίμματα, όπως τα πλαστικά, προέρχονται από την ακτή, από όπου διαφεύγουν στην τάφρο, μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά», εξήγησε.
«Κάποια πλαστικά, όπως οι σακούλες, παρασύρονται ακριβώς πάνω από τον πυθμένα μέχρι να θαφτούν μερικώς ή πλήρως ή να διαλυθούν σε μικρότερα θραύσματα». Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και οι απομακρυσμένες τάφροι δεν είναι απομονωμένες, αλλά βαθιά συνδεδεμένες με δίκτυα ρύπανσης που ξεκινούν από την ξηρά, τις παράκτιες πόλεις ή τα πλοία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η τάφρος της Καλυψώς συσσωρεύει τόσα πολλά απόβλητα έγκειται στη δομή και τη δυναμική των ρευμάτων του. Πρόκειται για ένα κλειστό, με απότομα τοιχώματα βύθισμα που περιορίζει την κυκλοφορία του νερού και επιτρέπει στα συντρίμμια να καταλήξουν στο έδαφος.
«Η τάφρος Καλυψώ παγιδεύει και συσσωρεύει τα ανθρωπογενή υλικά που φτάνουν στον πυθμένα της», δήλωσε ο Canals.
«Πρόκειται για μια κλειστή κοιλότητα, η οποία ευνοεί τη συσσώρευση απορριμμάτων στο εσωτερικό της. Τα ασθενή ρεύματα στην τάφρο – περίπου δύο εκατοστά ανά δευτερόλεπτο και, κατ’ εξαίρεση, 18 – διευκολύνουν επίσης την απόθεση ελαφρών απορριμμάτων στον πυθμένα».
Αυτές οι συνθήκες σημαίνουν ότι μόλις τα απόβλητα φτάσουν στην Καλυψώ, τείνουν να παραμείνουν εκεί, συμβάλλοντας σε ένα αυξανόμενο απόθεμα ρύπων. Με την πάροδο του χρόνου, τα πλαστικά αποσυντίθενται σε μικροπλαστικά, τα οποία διεισδύουν στο ίζημα των βαθιών θαλασσών και, ενδεχομένως, στις τροφικές αλυσίδες.
«Αόρατος» κίδυνος κάτω από την επιφάνεια
Αν και η βιοποικιλότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης ήταν περιορισμένη, καταγράφηκαν μερικά είδη, όπως το Coryphaenoides mediterraneus, ένα ψάρι βαθιάς θάλασσας, και το Acanthephyra eximia, ένα είδος γαρίδας.
Ακόμη και όταν η βιοποικιλότητα είναι χαμηλή, οι οικολογικές συνέπειες των συνθετικών αποβλήτων σε τέτοια σταθερά περιβάλλοντα μπορεί να είναι εκτεταμένες και μακροχρόνιες. Πυρήνες ιζημάτων από άλλες βαθιές λεκάνες έχουν δείξει ότι τα πλαστικά παραμένουν επί δεκαετίες – μερικές φορές επί αιώνες. «Δυστυχώς, όσον αφορά τη Μεσόγειο», προειδοποίησε ο Canals, «δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι ούτε μια σπιθαμή της δεν είναι καθαρή».
Πηγή: iefimerida.gr
Η κυβέρνηση Ν.Τραμπ τελειώνει οριστικά τα «περίφημα» προγράμματα ενσωμάτωσης (DEI) του Τ.Μπάιντεν όπου εταιρείες υποχρεώνοντας να προσλαμβάνουν υποχρεωτικά τρανσέξουαλ ακόμα και αν δεν είχαν τα προσόντα, δηλώνοντας ότι αυτό θα ισχύει και για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει στις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια με το αμερικανικό Δημόσιο να συμμορφωθούν με το διάταγμα Τραμπ κατά των πολιτικών για τη διαφορετικότητα αν θέλουν να τα κρατήσουν.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι από αμερικανικές πρεσβείες στις Ευρώπη, όπως αυτή στο Παρίσι, έχουν αποσταλεί επιστολές σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες με τις οποίες τις προειδοποιούν να συμμορφωθούν με το προεδρικό διάταγμα κατά των πολιτικών DEI (διαφορετικότητα, ισότητα, συμπερίληψη).
Οι πρεσβείες απέστειλαν επίσης ερωτηματολόγιο που υποχρέωνε τις εταιρείες να βεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους. Το έγγραφο, το οποίο είδαν οι Financial Times, φέρει τον τίτλο «Πιστοποίηση σχετικά με τη συμμόρφωση με την ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία κατά των διακρίσεων».
Η επιστολή εστάλη επίσης από Αμερικανούς διπλωμάτες κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στο Βέλγιο.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι προμηθευτές της αμερικανικής κυβέρνησης σε αγαθά ή υπηρεσίες. Δεν είναι σαφές σε ποιες ακριβώς εταιρείες εστάλη επιστολή, την ύπαρξη της οποίας ανέφερε πρώτη η γαλλική εφημερίδα Les Échos.
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο αναφέρει ότι «οι συνεργάτες του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν εφαρμόζουν προγράμματα προώθησης του DEI που παραβιάζουν οποιονδήποτε ισχύοντα νόμο κατά των διακρίσεων και συμφωνούν ότι η εν λόγω πιστοποίηση είναι ουσιώδης για τους σκοπούς της απόφασης να αποζημιωθούν από την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, υπόκειται στον νόμο περί ψευδών απαιτήσεων».
Η επιστολή κατέληγε: «Εάν δεν συμφωνείτε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο, θα σας ήμασταν ευγνώμονες εάν θα μπορούσατε να μας δώσετε λεπτομερείς λόγους, τους οποίους θα διαβιβάσουμε στη νομική μας υπηρεσία».
Οι αντιδράσεις, όπως τις καταγράφουν οι FT, ήταν και αρνητικές. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο Παρίσι δήλωσε… σοκαρισμένος: «Είναι τρελό, αλλά όλα είναι πλέον δυνατά. Τώρα επικρατεί ο νόμος του πιο δυνατού».
Αλλά και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε τις ανησυχίες του αφότου ορισμένες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες το ενημέρωσαν για την κίνηση. «Η πρακτική αυτή αντανακλά τις αξίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν είναι ίδιες με τις δικές μας», δήλωσε πρόσωπο που πρόσκειται στον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Ερίκ Λομπάρ. «Το υπουργείο θα το υπενθυμίσει αυτό στους ομολόγους του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Εταιρείες που έχουν κάνει μια πρώτη εκτίμηση της απόφασης σε νομικό επίπεδο λένε ότι πιθανόν δεν είναι εκτελεστή, για αυτό και αποφάσισαν να μην απαντήσουν προς το παρόν.
Παρίσι: «Απαράδεκτη η επέμβαση»
Το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας κατήγγειλε τις «αμερικανικές παρεμβάσεις» σε γαλλικές εταιρείες, δηλαδή την επιστολή με το αίτημα που έλαβαν για τα προγράμματα DEI.
«Οι αμερικανικές παρεμβάσεις στην πολιτική συμπερίληψης των γαλλικών εταιρειών, όπως οι απειλές αδικαιολόγητων δασμών, είναι απαράδεκτες», σχολιάζει το υπουργείο, τονίζοντας ότι η Γαλλία και η Ευρώπη «θα υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις τους, τους καταναλωτές τους και τις αξίες τους».
Το υπουργείο εκτίμησε ότι «μερικές δεκάδες» εταιρείες έχουν λάβει μέχρι στιγμής την επιστολή.
Οι μεγάλοι όμιλοι με τους οποίους επικοινώνησε το AFP είπαν ότι δεν έχουν λάβει κάποια επιστολή, η μορφή της οποίας είναι ασυνήθιστη.
«Δεν φέρει το λογότυπο της πρεσβείας, ούτε του προξενείου, ούτε κάποιας αμερικανικής υπηρεσίας», σχολίασε ο Κρίστοφερ Μέσνου, Αμερικανός δικηγόρος της νομικής εταιρείας Fieldfisher που εδρεύει στο Παρίσι. «Εάν την έλαβαν σε αυτή τη μορφή, τότε δεν είναι κάποια επίσημη επικοινωνία, ούτε διπλωματική. Επειδή μεταφέρει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή της στις εταιρείες», πρόσθεσε.
Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτήσει από γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τον δικό της νόμο.
«Όχι. Οι γαλλικές εταιρίες δεν θα υποχρεωθούν τώρα να εφαρμόσουν τον ομοσπονδιακό νόμο (των ΗΠΑ) κατά των θετικών διακρίσεων», είπε ο Μέσνου, υπενθυμίζοντας ότι στη Γαλλία δεν επιτρέπονται οι «θετικές διακρίσεις» λόγω καταγωγής, θρησκείας ή εθνότητας. Ωστόσο, στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζομένους από το 2021 ο γαλλικός νόμος επιβάλλει το 30% των στελεχών τους να είναι γυναίκες, στο πλαίσιο της ισότητας ανδρών-γυναικών. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 40% το 2030. Από αυτήν την άποψη, οι εταιρείες που θα επιλέξουν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην επιστολή, θα έπρατταν κάτι παράνομο, με βάση το γαλλικό δίκαιο.
Ανώτερος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος φέρεται να είπε στην The Telegraph ότι το Ιράν θα χτυπήσει την κοινή ναυτική βάση ΗΠΑ-ΗΒ στο Ντιέγκο Γκαρσία αλλά και στην Τουρκία ως απάντηση σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση.
«Δεν θα υπάρχει καμία διάκριση στο να στοχεύσουμε βρετανικές ή αμερικανικές δυνάμεις εάν το Ιράν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε βάση στην περιοχή ή εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων», είπε το Σάββατο.
Και πρόσθεσε: «Όταν έρθει η ώρα, δεν θα έχει σημασία αν είστε Αμερικανός, Βρετανός ή Τούρκος στρατιώτης – θα στοχοποιηθείτε εάν η βάση σας χρησιμοποιείται από Αμερικανούς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσημη ηγεσία του Ιραν όπου ανέφερε ότι θα πλήξει αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει την προειδοποίησή της για στρατιωτικές επιπτώσεις για το Ιράν στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου.
Δεν είναι τυχαίο το βίντεο της ιρανικής τηλεόρασης με τις υπόγειες εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.
Το αμερικανικό ΥΠΑΜ έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει η καταστροφή των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι ΗΠΑ υποβαθμίζουν ένα χτύπημα στη Ντιέγκο Γκαρσία, μια απομακρυσμένη βάση ΗΠΑ-ΗΒ στον Ινδικό Ωκεανό, δεδομένης της απομόνωσής της – παρά τη στρατηγική της σημασία ως κόμβου για τα βομβαρδιστικά B-2 Spirit.
Αλλά η απειλή του Ιράν να στοχεύσει την Τουρκία εάν οι βάσεις των ΗΠΑ χρησιμοποιηθούν εναντίον της είναι πολύ πιο ανησυχητική.
Ένα χτύπημα σε τουρκικό έδαφος πιθανότατα θα πυροδοτούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπου μια επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση εναντίον όλων, κλιμακώνοντας ενδεχομένως τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο πόλεμο.
Λιμουζίνα παρόμοιου τύπου με αυτή που χρησιμοποιεί ο στόλος του Βλαντιμίρ Πούτιν παραδόθηκε στις φλόγες, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) στη Μόσχα, με πολλές αναφορές να κάνουν λόγο για έκρηξη πριν την πυρκαγιά και τα φυτικά ΜΜΕ έπαθαν παράκρουση και μιλούσαν ακόμα και για θάνατο του Ρώσου προέδρου.
Δημοσιεύματα κατευθείαν δήλωσαν ότι η έκρηξη της λιμουζίνας ίσως να αποτελεί απόπειρα δολοφονίας, με κάποιους να συνδέουν το περιστατικό με τα λόγια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν θα πεθάνει σύντομα.
Το περιστατικό συνέβη κοντά στην έδρα της μυστικής υπηρεσίας FSB στην περιοχή Λουμπιάνκα, ενώ το αυτοκίνητο ήταν ένα Aurus Senat, αξίας περίπου 329.000 ευρώ.
Όμως
Σύμφωνα με το SHOT, ένα Aurus Senat έπιασε φωτιά στο κέντρο της Μόσχας σήμερα. Η φωτιά ξεκίνησε στο χώρο του κινητήρα στην οδό Σρέτενκα και επεκτάθηκε στην καμπίνα.
Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έφτασαν γρήγορα και έσβησαν τη φωτιά.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Από παθολογικά αίτια φαίνεται πως επήλθε σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων ο θάνατος του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου.
Σύμφωνα με τη RealNews, από τις εξετάσεις δεν προκύπτουν στοιχεία που να συνηγορούν στην αυτοχειρία ή στη δολοφονία του Βασίλη Καλογήρου.
Αντιθέτως, προκύπτουν στοιχεία για θάνατο από παθολογικά αίτια, συνεπικουρούμενα από ασιτία και αφυδάτωση.
Στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύθηκε ουσία νόμιμου αντιψυχωσικού φαρμάκου, το οποίο φέρεται να λάμβανε ο Βασίλης Καλογήρου με χειρόγραφη συνταγογράφηση από φαρμακείο στην Αθήνα.
Ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός φέρεται να επιβεβαίωσε το γεγονός με κατάθεσή του στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.
Ερωτήματα για τον Βασίλη Καλογήρου
Ωστόσο, μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να δώσει με σαφήνεια μια απάντηση γιατί ο Βασίλης Καλογήρου έφυγε από το σπίτι του και μάλιστα χωρίς το κινητό του, διήνυσε μια διαδρομή περισσότερων των 18 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας σε κακοτράχαλο έδαφος, και τελικά κατέληξε νεκρός στο συγκεκριμένο δύσβατο σημείο.
Αυτό παραμένει μυστήριο για τους ερευνητές της Αστυνομίας που ακόμη δεν είναι σε θέση να δώσουν μια απάντηση.
Ωστόσο, εάν από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του 39χρονου οι αστυνομικοί είχαν λάβει γνώση της φαρμακευτικής αγωγής, των προβλημάτων υγείας, αλλά και της ψυχικής κατάστασής του, ίσως οι έρευνες να είχαν πάρει εντελώς διαφορετική πορεία.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι γονείς του Βασίλη Καλογήρου συνεχίζουν να πιστεύουν πως το παιδί τους δολοφονήθηκε.
Ο ειδικός πραγματογνώμονας οικογενειών των θυμάτων του εγκλήματος Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή τόνισε πώς «κάποιοι γεμίζουν τη δικογραφία με ανοησίες και αυτό δημιουργεί πρόβλημα».
Παράλληλα μιλώντας για την έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της αστυνομίας, είπε πως το ότι είναι γνήσια τα βίντεο δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε παράνομο φορτίο.
«Το πόρισμα δεν γράφει πως δεν υπάρχει φορτίο. Λέει “δεν φαίνεται”, είναι άλλο το “δεν φαίνεται” και άλλο το “δεν υπάρχει”.
Οι τίτλοι πουν μπαίνουν στα δημοσιεύματα, δεν είναι απαραίτητα αυτό που λέει το πόρισμα. Το ότι δεν φαίνεται φορτίο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Δεν είναι δική μας δουλειά να βρούμε εάν υπάρχει φορτίο, αυτό θα έπρεπε να το είχαν κάνει οι ανακριτικές αρχές. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε ανάκριση», είπε αρχικά και συνέχισε, λέγοντας:
«Οι οικογένειες των θυμάτων μου έχουν αναθέσει να βρούμε την αλήθεια, και εμείς θα το κάνουμε μέχρι το σημείο που μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα.
Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάποια πράγματα, θα αποφύγουμε να γεμίσουμε τη δικογραφία με ανοησίες, όπως κάνουν άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με εντολή άλλων οικογενειών.
Υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις, οι οποίες διαψεύδουν προηγούμενες και γεμίσουν τη δικογραφία με ανοησίες».
Αναφερόμενος στην τεχνική έκθεση βρετανικής εταιρείας επιστημόνων και μηχανικών για την τραγωδία, η οποία αναφέρει πως η φωτιά μπορεί να προέκυψε από έλαια σιλικόνης, ο κ. Λακαφώσης είπε:
«Αυτό δεν ήρθε τώρα αλλά την έχουμε δει εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν της δώσαμε σημασία γιατί θεωρώ πως είναι επιστημονικά αδύναμη, δεν έχει αναλύσει πράγματα.
Ο Άγγλος που κάνει το πείραμα για να διαπιστώσει εάν καίγονται τα λάδια σιλικόνης, χρησιμοποιεί λάδια 150 βαθμών Κελσίου αντοχής στη φωτιά, ενώ στο τρένο είχαμε 300 βαθμών, δηλαδή τη διπλάσια ικανότητα αντοχής στη φωτιά. Εγώ θεωρώ ότι στο δικαστήριο δεν μπορεί να σταθεί αυτή η έκθεση».
Μιλώντας στο Mega ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης σχολίασε πως η υπόθεση Τριαντόπουλου έχει την εξής ιδιαιτερότητα:
«Δεν γίνεται σε νεκρό χρόνο, έχει ήδη διενεργηθεί ήδη μία προκαταρκτική και μία Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έχει μία εμπεριστατωμένη διάταξη, όπου τέσσερα φυσικά πρόσωπα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο αστυνομικός διευθυντής και ο υπεύθυνος της πυροσβεστικής ήδη παραπέμπονται, τους έχει ασκηθεί δίωξη».
Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, «έχουν γίνει ανακριτικές πράξεις και λέμε πως το υλικό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι επαρκέστατο και το αξιολογούμε ως ικανό υλικό για να ασκηθεί ποινική δίωξη».
Την Πέμπτη 27/03 μέλη του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής που ερευνούν τις πυρκαγιές πήγαν ξανά στο Κουλούρι και πήραν δείγματα από το φρέον, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε το ψυκτικό υγρό να πάρει φωτιά.
Φρένο σε 13ο και 14ο μισθό στους δημόσιους υπαλλήλους έβαλε την Κυριακή (30/3) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του, όπου με δημιουργική λογιστική δηλώνει ότι θα δώσει και… 14ο μισθό!
Η εξέλιξη είναι αναμενόμενη και εδώ στο pronews.gr είχαμε για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο γράψει: «Όσοι ονειρεύεστε 13ο και 14ο μισθό αλλάξτε πλευρό».
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (μεικτά) από την 1η Απριλίου, γράφοντας το εξής:
«Ξεκινώ αμέσως με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που θα ισχύσει από μεθαύριο 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας, πολλά βοηθήματα και επιδόματα και τον βασικό μισθό στο Δημόσιο. Σε καθαρούς όρους, αφαιρώντας ασφαλιστικές εισφορές και φόρο εισοδήματος, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 34 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους χωρίς παιδιά και 43 ευρώ για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά.
Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 και 606 ευρώ αντίστοιχα. Θυμίζω ότι συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι χωρίς παιδιά παίρνουν επιπλέον 2.730 ευρώ καθαρά τον χρόνο, ενώ οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 3.010 ευρώ.
Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ό,τι αφορά το ύψος του μικτού βασικού μισθού και στην 13η θέση ως προς την αγοραστική δύναμη».
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – και στους δημόσιους υπαλλήλους, τονίζοντας: «Συνολικά, με αυτήν την πέμπτη κατά σειρά αύξηση στον κατώτατο μισθό, ωφελούνται άμεσα τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ έμμεσα επηρεάζεται προς τα πάνω και ο μέσος μισθός.
Όπως προανέφερα, αναπροσαρμόζονται και οι βασικοί μισθοί στον δημόσιο τομέα με 30 ευρώ επιπλέον τον μήνα, τα οποία προστίθενται στα 70 ευρώ μηνιαίως τα οποία έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2024 -οι πρώτες αυξήσεις στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια.
Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους είναι συνολικά 22 από το 2023 έως σήμερα και αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια».