Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Βρετανία φέρονται να εκπονούν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.
Οι δύο χώρες ηγούνται της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», η οποία συνεδριάζει σήμερα στο Παρίσι, με αντικείμενο τον σχεδιασμό μιας πιθανής ευρωπαϊκής παρέμβασης για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται φέρεται να είναι και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων εντός ουκρανικού εδάφους – μια προοπτική που η Μόσχα θεωρεί απολύτως απαράδεκτη, σύμφωνα με το Sky News.
H εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ έκανε τις δηλώσεις της λίγες μόλις ώρες αφότου η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.
Μιλώντας στο συνέδριο «Ευρώπη 2025» με θέμα την ευρωπαϊκή κυριαρχία, η Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων στην ήπειρο:
«Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε 150 διαφορετικά οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, που δεν είναι καν συμβατά μεταξύ τους, τότε μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα λεφτά του κόσμου πάνω τους – δεν θα είμαστε ποτέ αρκετά αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η ευρωπαϊκή αμυντική ένωση δεν είναι πια θέμα του αν, αλλά του πόσο γρήγορα θα την υλοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε μια επιβεβαίωση του pronews.gr ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης από το Παρίσι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ειδικά όσο δεν αποδέχεται η Ρωσία την ανάπτυξη αυτών.
Αρχικά ανέφερε ότι «η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας» και συνέχισε:
«Κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μία κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Όπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση για μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μην συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, τις οποίες, ενδεχομένως, άλλες χώρες μπορούν να παρέχουν προς την Ουκρανία.
Κοινός τόπος και θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας. Και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφώνησαν όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν και στη σημερινή διάσκεψη» συνέχισε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας «συμμαχίας προθύμων».
Και θεωρεί, επίσης, ότι«όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».
Και επίσημα παραδόθηκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε δύσβατο σημείο στον Τύρναβο, μετά από 50 ημέρες που είχαν χαθεί τα ίχνη του.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Open, στο αίμα του άτυχου 39χρονου εντοπίστηκε σε χαμηλές τιμές αντιψυχωσικό φάρμακο, που δεν αγγίζει ούτε τα θεραπευτικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις ο Βασίλης δεν είχε πάρει ξανά άλλη δόση από τη στιγμή που έφυγε από το σπίτι, ενώ δεν ανιχνεύθηκε κανένα άλλο φάρμακο ή ουσία στον οργανισμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, τμήμα του δακτύλου του Βασίλη Καλογήρου ήταν κομμένο με τομή, σαν να κόπηκε με αιχμηρό αντικείμενο, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές σχετικά με το αν υπάρχει τελικά εγκληματική ενέργεια.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγουν οι ιστολογικές εξετάσεις, όπου θα δοθεί ακριβής απάντηση.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφαιρέθηκε η εποπτεία της ανάκρισης της υπόθεσης των Τεμπών από την εισαγγελέα Λάρισας, Σοφία Αποστολάκη, η οποία έχασε τον γιο της Βασίλη Καλογήρου, κάτω από συνθήκες που ερευνώνται.
Σύμφωνα με το Open, η υπόθεση των Τεμπών φεύγει πλέον από τα χέρια της μητέρας του Βασίλη Καλογήρου και θα ανατεθεί πλέον στον αντιεισαγγελέα Λάρισας, Λάμπρο Τσόγκα, καθώς αυτός είναι ο αρχαιότερος Αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας.
Για πρώτη φορά Αθήνα επιδεικνύει θετική στάση στο θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τέσσερις απαράβατοι όροι:
Η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων θα γίνει μόνο έπειτα από υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Η όποια ελληνική δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας.
Σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.
Με λίγα λόγια αυτό που θα ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού είναι ότι η ελληνική δύναμη θα είναι ξεκάθαρα ειρηνευτική.
Όλα αυτά για να συμβούν θα πρέπει να τηρηθεί και ένας τέταρτος όρος, ο οποίος είναι και ο βασικότερος, να αποδεχθεί η Μόσχα την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
Κατά την ελληνική αντίληψη η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως ήταν η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη του κόσμου και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να συμβάλουν με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία.
Υπήρξε άλλωστε συζήτηση και για συμμετοχή κινεζικών δυνάμεων καθώς οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή εμπιστεύονται από τις μεγάλες δυνάμεις μόνο την Κίνα.
Οι Κινέζοι έχουν αρνηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά η γνώμη τους μπορεί να αλλάξει εάν η Μόσχα αποδεχτεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που όλα αυτά πραγματοποιηθούν δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην ειρηνευτική δύναμη, εάν δηλαδή θα στείλει χερσαίες δυνάμεις ή αν απλώς θα συμμετάσχει σε κάποια ναυτική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα.
Για ευνόητους λόγους η Αθήνα θα προτιμούσε να συμμετάσχει στο ναυτικό σκέλος αλλά εδώ υπάρχει το πρόβλημα ότι η Τουρκία έχει ζητήσει την διοίκηση τις δυνάμεις που θα επιβλέπει την τήρηση της τάξης στην περιοχή.
Η Τουρκία ήδη έχει επικαλεστεί την Συνθήκη του Μοντρέ για να διεκδικήσει τον πρώτο ρόλο στο ναυτικό σκέλος της ειρηνευτικής αποστολής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συνθήκης για το καθεστώς των Στενών, επιτρέπεται πλήρης πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μόνο για τα παράκτια κράτη (τα υπόλοιπα με χρονικούς περιορισμούς), γι’ αυτό η Άγκυρα ζήτησε να αναλάβει τη διοίκηση της θαλάσσιας δύναμης σε συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σε ότι αφορά τις χερσαίες δυνάμεις που θα μπορούσε να αποστείλει η Αθήνα, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνέψει η ζωή κανενός Έλληνα στρατιώτη.
Γι’ αυτό το λόγο την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της ελληνικής δυνάμεις να γίνει σε μία απομακρυσμένη περιοχή όπως το Λβιβ στην δυτική Ουκρανία και όχι κοντά στην σημερινή γραμμή επαφής και σίγουρα όχι κάπου στο Ντόνμπας ή στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.
Πάντως στην περίπτωση που τελικώς η Μόσχα αποδεχτεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης η Αθήνα θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχει για να βρίσκεται εντός των γεωπολιτικών εξελίξεων και αυτή η οπτική γωνία είναι ορθή.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε ένα από τα γνωστά παραληρήματα του πώς ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν «θα πεθάνει σύντομα, αυτό είναι γεγονός, και όλα θα τελειώσουν».
Ο Πούτιν ελπίζει να «παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του», δήλωσε ο Ζελένσκι, και οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «άμεση αντιπαράθεση με τη Δύση».
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι κρίσιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην βγάλουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πολιτική και οικονομική απομόνωση κάτι το οποίο δεν ισχύει καθώς η Ρωσία αναπτυχθεί και οικονομικά κατά τη διάρκεια του πολέμου και πολιτικά τάσσονται μαζί της περισσότερες από 100 χώρες του πλανήτη.
«Είναι πολύ σημαντικό η Αμερική να μην βοηθήσει τον Πούτιν να βγει από την παγκόσμια απομόνωση τώρα», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι. «Πιστεύω ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Αυτή είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές».
Ο Ζελένσκι κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες στην άσκηση πίεσης στον Πούτιν.
«Ο Ρώσος ηγέτης φοβάται την ευρωπαϊκή-αμερικανική συμμαχία και ελπίζει να τη διασπάσει», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να χαλαρώσουν ορισμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ως μέρος μιας συμφωνίας για περιορισμένη κατάπαυση του πυρός.
Οι ΗΠΑ «θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, θα μειώσουν το κόστος ασφάλισης στη ναυτιλία και θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε λιμάνια και συστήματα πληρωμών για τέτοιου είδους συναλλαγές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η περιορισμένη κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα «είναι σίγουρα ένα βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου», αλλά τόνισε τη δέσμευση της Ουκρανίας για ολική παύση των εχθροπραξιών. «Σε γενικές γραμμές, ήμασταν έτοιμοι για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός».
Η Μόσχα ανέφερε ότι η θαλάσσια εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τρίτη για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των εμπορικών πλοίων θα αρχίσει μόνο όταν αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί στο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε πάνελ στο Παρίσι με δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε από το BBC αν οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στις ρωσικές πιέσεις και απάντησε: «Το ελπίζω. Ο Θεός να τους ευλογεί, θα το κάνουν. Αλλά θα το δούμε».
Είπε ότι είναι «πολύ ευγνώμων» για την υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά δήλωσε ότι φοβάται ότι ορισμένοι βρίσκονται «υπό την επιρροή των ρωσικών αφηγήσεων». «Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις αφηγήσεις», είπε.
Όταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει στενότερη σχέση με τον ίδιο ή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν γνωρίζει. «Δεν ξέρω, μου είναι δύσκολο να πω», σημείωσε. «Δεν ξέρω τι σχέσεις έχει, δεν ξέρω πόσες συζητήσεις έχει κάνει».
Ο Ουκρανός ηγέτης ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τα σχόλια του απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος απέρριψε τις προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει έναν «συνασπισμό των προθύμων» για τη στήριξη της Ουκρανίας σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
Απαντώντας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θα «οδηγηθεί βιαστικά σε συμπεράσματα». Δήλωσε ότι ο Γουίτκοφ, ο οποίος έχει παρελθόν στην ανάπτυξη ακινήτων, δεν είχε «αυτή την εμπειρία».
«Απ’ όσο γνωρίζω, ξέρει πολύ καλά πώς να αγοράζει και να πουλάει ακίνητα, αλλά αυτό είναι κάπως διαφορετικό», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το BBC ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι πώς θα τον θυμούνται στα βιβλία της ιστορίας: ως τον άνθρωπο που έσωσε την Ουκρανία ή ως τον άνθρωπο που την άφησε να πέσει;
«Δεν ξέρω τι θα γράψουν τα βιβλία της ιστορίας για μένα», είπε. «Δεν είναι αυτός ο σκοπός ή ο στόχος μου». Είπε ότι στόχος του είναι να υπερασπιστεί την Ουκρανία και να δει τα παιδιά του «να περπατούν στους δρόμους χωρίς να κρύβονται».
«Θα κάνω ό,τι μπορώ μέχρι το τέλος των ημερών μου για να υπερασπιστώ την Ουκρανία όσο περισσότερο μπορώ», πρόσθεσε.
Σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το “σκληροτράχηλο” έθνος του θα έκανε τη συμμαχία ισχυρότερη, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποκλείσει την ένταξη του Κιέβου.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, όπου ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας προς τιμήν του.
Τα «πράσινα άλογα» και οι «ενεργειακές μεταβάσεις» είναι καλές στα παραμύθια, αλλά όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας μόνο τα ορυκτά καύσιμα και οι ο λοιπός ορυκτός πλούτος μας σώζει: Σήμερα στην Ελλάδα διασώθηκε η παραγωγή βωξίτη, νικέλιου, κοβάλτιου, μαγνησίτη, χαλαζία υψηλής ποιότητας.
Και υπάρχει γεωλογική αναγνώριση, δηλαδή έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα ή σχεδιάζεται η παραγωγή, για εννέα πρόσθετες κρίσιμες πρώτες ύλες (αρσενικό, γάλλιο, ελαφριές σπάνιες γαίες, βαριές σπάνιες γαίες, σκάνδιο, ομάδα λευκόχρυσου, βολφράμιο, γερμάνιο, γραφίτη και φυσικά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο νότιο Ιόνιο
Όμως, λόγω της εγκληματικής ηλιθιότητας της απολιγνιτοποίησης, ο κλάδος της εξόρυξης πιέστηκε τα τελευταία χρόνια.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. το 2023, από 1,2 δισ. το 2020 (+27,1%) και 2,1 δισ. το 2018 (-27,6%). Το 2023 στη χώρα μας είχαμε παραγωγή περίπου τριών εκατ. τόνων μεταλλευτικών προϊόντων (+135 ουγγιές χρυσού).
Θα προλάβουμε να σωθούμε ή θα μείνουμε με τις ανεμογεννήτριες στο χέρι;
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκός Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα γίνει πράξη άμεσα.
«Με διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή με το επόμενο νομοσχέδιο, το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται πλήρως από τα ένδικα μέσα για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη στις εφέσεις για τις πρωτόδικες αποφάσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα» είπε ο κ. Πιερρακάκης, για να προσθέσει:
«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».
Πηγή: newsit.gr
«Η ΝΔ είναι μια μεγάλη ιστορική παράταξη με αρχές που τώρα δεν εφαρμόζονται. Έπρεπε οι βουλευτές της ΝΔ να κινήσουν διαδικασίες αλλαγής αρχηγού εν πτήσει…» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας ώστε να μπορέσει να κρατήσει το πλεονέκτημα η ΝΔ που είναι ένα σοβαρό κόμμα. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα που μπορούν να τον διαδεχθούν. Η διαφορά μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Πρωθυπουργός συμφερόντων- Πάρτι χωρίς προηγούμενο
«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν πολιτικά σχήματα από την κοινωνία. Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, ο οποίος ευνοεί τη δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ. Είναι πρωθυπουργός των συμφερόντων. Του το έχω πει αυτό. Δείτε τί έχει συμβεί με την Ενέργεια, τα σούπερ μάρκετ που έχουν τεράστια κερδοφορία τα τελευταία χρόνια λόγω της ακρίβειας, τις τράπεζες που και αυτές έχουν τεράστια υπερκερδοφορία και επέστρεψαν τα μεγάλα μπόνους, την κινητή τηλεφωνία που έχει υπερκέρδη… ‘Ολους αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση δεν θέλει να τους ελέγξει, είναι ανεξέλεγκτη αυτή η κερδοφορία. Επίσης τα δημόσια έργα γίνονται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Αυτό το πάρτι που γίνεται δεν έχει προηγούμενο».
Κατέβασε από το καράβι όσους τον ενοχλούσαν
«Δεν έχει αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση. Έλεγα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρίψει το καράβι. Αντί να ακούσει αυτά που του έλεγα εγώ, που τα έλεγε και η κοινωνία κι άλλοι βουλευτές, να στρίψει προς την κοινωνία, συνεχίζει και πάει στους λίγους. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέβασε από το καράβι όσους τον ενοχλούσαν».
Κάνει τα πάντα για να πάει τη ΝΔ στο 22%.
«Ο Πρωθυπουργός “παίζει” μόνος του, χωρίς να έχει αντιπολίτευση με εναλλακτική πρόταση και λύση. Ο ίδιος κάνει τα πάντα για να πάει στο 22%».
Ανήκεστος η βλάβη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού
«Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ΝΔ δύσκολα θα ανακάμψει, είναι ανήκεστος η βλάβη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, γιατί δεν έχει εκλείψει ο λόγος για τον οποίο οι πολίτες του γύρισαν τη πλάτη…»
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 26/3/2025
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επανακατάθεση θέματος κατασκευής οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία»
Κύριοι Υπουργοί,
Προ τριετίας σας είχε υποβληθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ ερώτησή μας εν θέματι «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία». Η εν λόγω ερώτηση δεν έτυχε του ενδιαφέροντος των Υπουργείων, στα οποία είχε αποσταλεί με συνέπεια να υποπέσει στην κατάσταση της ανυποληψίας και να παραμένει εισέτι αναπάντητη. Το δε κείμενό της ήταν το ακόλουθο:
«Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Πλατυγιάλι, Αγρίνιο, Καρπενήσι και Λαμία, δηλαδή του εγκάρσιου άξονα που θα συνδέσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του κορμού της χώρας. Εξαιτίας της αναγκαιότητάς του, είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών από το μακρινό 1995 και από τότε παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε μελέτη και κατασκευή. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων τριών Νομών, αυτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, καθώς η κατασκευή του θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, θα τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα αναδείξει τις ως άνω περιοχές, που φημίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους, ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλάκις οι κάτοικοι των Νομών αυτών έχουν αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη κατασκευής αυτού του οδικού άξονα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι μονής κυκλοφορίας και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων, η ποιότητα του οδοστρώματος κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα η χάραξή του είναι γεμάτη με απότομες στροφές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο υπάρχων δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς επί παραδείγματι ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση από το Αγρίνιο στο Καρπενήσι, που απέχουν μεταξύ τους εκατόν έντεκα χιλιόμετρα, ξεπερνά τις δυόμιση ώρες».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε όπως, αφενός μας ενημερώσετε τους λόγους εξαιτίας των οποίων δεν είχε απαντηθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ κι αφετέρου, «…προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία, που είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το 1995, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση τριών Νομών μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα επιφέρει την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς»;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 26/3/2025
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: «Εγκαταλελειμμένος ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αγρινίου»
Κυρία Υπουργέ,
Όπως ενημερωθήκαμε, ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου Αγρινίου είναι το αποκορύφωμα της διαχρονικής κρατικής αναλγησίας, διότι, ενώ ο εν λόγω θα έπρεπε να αποτελεί διαμάντι ιστορικής μνήμης στην ευρύτερή του περιοχή, έχει αφεθεί στη μοίρα του και στην ανυποληψία επί σειρά ετών. Το αρχαίο Αγρίνιο υπήρξε ένας σημαντικός οικισμός κατά την αρχαιότητα, με σπουδαία συμβολή στην ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένο που αδιάψευστα το καταμαρτυρούν τα αρχαιολογικά του ευρήματα. Οι όποιοι επισκέπτες του - αμελητέος αριθμός εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει - αντικρίζουν αντί εκπάγλου αρχαιολογικού χώρου ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο στο οποίο βρίθει η χλωρίδα αφενός κι αφετέρου ο αναφερόμενος στερείται οποιασδήποτε κατάλληλης συντήρησης, σήμανσης ή φύλαξης. Τα δε τέλος εναπομείναντα επιφανειακά ευρήματα καταστρέφονται από την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως ενεργήσετε καταλλήλως, προκειμένου να αναδειχθεί το αρχαίο Αγρίνιο, διότι η ανάπλαση και η προβολή του χώρου του θα προσέλκυε αφενός αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών κι αφετέρου ο αρχαιολογικός του χώρος θα συνέδεε άρρηκτα την τοπική ταυτότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με το παρελθόν τους ενδυναμώνοντας την πολιτιστική τους συνείδηση;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ