Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, στην τελετή καθιέρωσης απονομής υποτροφίας στη μνήμη της 19χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όταν ο πατέρας της, Αντώνης Ψαρόπουλος ανέβηκε στο βήμα, η φωνή του «έσπασε» και λύγισε. «Αυτό το ”μπαμπάκα”, αυτό το ”Αντώνη” από τα χειλάκια της Μάρθης μου, δεν το ακούω πια και δε θα το ακούσω μέχρι να πεθάνω. Αυτό το σκανδαλιάρικο γλυκό χαμόγελο της θα το βλέπω μόνο σε φωτογραφίες» είπε για την κόρη του που «χάθηκε» στα Τέμπη.
«Άλλος ήλιος έχει βγει σε άλλη θάλασσα άλλη γη. Ευχαριστώ την κόρη μου που υπήρξε, υπάρχει και με καθοδηγεί. Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας φως στο σκοτάδι τους. Σας ευχαριστώ», δήλωσε η μητέρα της Μαρία Καρυστιανού.
Συγκίνησαν τα λόγια της Γιολάντας. Η καλύτερη φίλη της Μάρθης μοιράστηκε με το κοινό όσα έζησαν μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος κοιτώντας στα μάτια την μητέρα και τον πατέρα της.
«Είχε όνειρα, στόχους, τόσα πράγματα που θα κατάφερνε. Θυμάμαι λέγαμε τα νέα μας και τη ρώτησα, πως είναι οι γονείς σου; Και με ένα χαμόγελο, μια χαρά αληθινή μου απάντησε, καλά Γιολάντα, τους αγαπάω και τους το λέω. Ένιωθα τόση χαρά που την βλέπω χαρούμενη».
Υποτροφία στη μνήμη της 19χρονης Μάρθη, θεσπίστηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη και δόθηκε στον πρώτο φοιτητή.
Το όνομα της Μάρθης Ψαροπούλου θα δοθεί σε αίθουσα αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου…
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει διαπραγμάτευση για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να φτάσουμε με επιτυχία σε αυτήν εντός δύο εβδομάδων», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.
Ο ίδιος χαιρέτισε τη χθεσινή (18.03.2025) τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, κατά την οποία οι δύο «συμφώνησαν σε μια πορεία προς μια κατάπαυση του πυρός υπό όρους».
Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι είναι «πιθανόν να πραγματοποιηθεί» μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε ένα μορατόριουμ σε πλήγματα κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών για 30 ημέρες.
Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σε επίπεδο «τεχνικών ομάδων» πρόκειται να γίνουν «Δευτέρα ή Τρίτη» στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για αυτήν την εκεχειρία, τόνισε ο Γουίτκοφ.
Ο Μάικ Γουόλτς, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε ότι οι τεχνικές μας ομάδες θα συναντηθούν στο Ριάντ τις επόμενες ημέρες για να επικεντρωθούν στην εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός που εξασφάλισε ο Πρόεδρος Τραμπ από τη Ρωσία», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.
Το Κίεβο δεν έχει ακόμη απαντήσει αν αποδέχεται το μορατόριουμ 30 ημερών σε πλήγματα κατά ενεργειακών υποδομών.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι αρνούνται μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου μετά από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία, ενώ ουκρανικές δυνάμεις στοχοθέτησαν μια αποθήκη πετρελαίου σε ρωσικό έδαφος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε την ανάγνωση της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ήταν «μια θετική, πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση» και ότι πιστεύει ότι «υπό την αμερικανική ηγεσία μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη φέτος».
Ο Ζελένσκι λέει ότι ο Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες της χθεσινής του συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και σε απάντηση επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να «εφαρμόσει» μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις πολιτικές υποδομές.
«Η αμερικανική πλευρά πρότεινε επίσης μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη μετωπική γραμμή και η Ουκρανία αποδέχθηκε και αυτή την πρόταση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το πραγματοποιήσουμε αυτό», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι ηγέτες του «έδωσαν εντολή στις ομάδες μας να επιλύσουν τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός».
Η πλήρης δήλωση
«Είχα μια θετική, πολύ ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Τον ευχαρίστησα για την καλή και παραγωγική έναρξη των εργασιών των ουκρανικών και αμερικανικών ομάδων στην Τζέντα στις 11 Μαρτίου – αυτή η συνάντηση των ομάδων βοήθησε σημαντικά στην πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου. Συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την επίτευξη πραγματικού τερματισμού του πολέμου και διαρκούς ειρήνης. Πιστεύουμε ότι μαζί με την Αμερική, με τον Πρόεδρο Τραμπ και υπό την αμερικανική ηγεσία, η διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί φέτος.
Ο Πρόεδρος Τραμπ μοιράστηκε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Πούτιν και τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν. Ένα από τα πρώτα βήματα για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός των χτυπημάτων κατά της ενέργειας και άλλων πολιτικών υποδομών. Υποστήριξα αυτό το βήμα και η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε. Οι ομάδες μας συζήτησαν αυτό το βήμα στην Τζέντα. Η αμερικανική πλευρά πρότεινε επίσης μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός στη μετωπική γραμμή και η Ουκρανία αποδέχθηκε και αυτή την πρόταση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι τέτοια βήματα είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί η δυνατότητα προετοιμασίας μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.
Παρείχα επίσης μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις συνέπειες των ρωσικών επιθέσεων. Μιλήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ, αναφερθήκαμε στο θέμα της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων πολέμου και στην επιστροφή των ουκρανικών παιδιών που απήχθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της αεράμυνας της Ουκρανίας και τη δυνατότητα ενίσχυσής της για την προστασία ζωών.
Δώσαμε εντολή στις ομάδες μας να επιλύσουν τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή και την επέκταση της μερικής κατάπαυσης του πυρός. Ουκρανικές και αμερικανικές ομάδες είναι έτοιμες να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να συνεχίσουν να συντονίζουν τα βήματα προς την ειρήνη. Δώσαμε εντολή στους συμβούλους και τους εκπροσώπους μας να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό το συντομότερο δυνατό. Σημειώσαμε το θετικό έργο των συμβούλων και εκπροσώπων μας – Ρούμπιο, Γουόλτς, Κέλογκ, Γιέρμακ, Σίμπιχα, Ουμέροφ και Παλίσα. Σε περαιτέρω συναντήσεις, οι ομάδες μπορούν να συμφωνήσουν σε όλες τις απαραίτητες πτυχές της προώθησης προς τη διαρκή ειρήνη και τις εγγυήσεις ασφάλειας.
Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο Τραμπ και τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή τους. Τόνισα ότι οι Ουκρανοί επιθυμούν την ειρήνη, γι’ αυτό και η Ουκρανία αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους. Τόνισα τη σημασία της έννοιας του Προέδρου Τραμπ για ειρήνη μέσω της ισχύος. Συμφωνήσαμε να διατηρούμε συνεχή επαφή, μεταξύ άλλων σε ανώτατο επίπεδο και μέσω των ομάδων μας».
Αποβλήθηκε από το κοινό ταμείο για την άμυνα ύψους 150+ 650 δισ.ευρώ η Τουρκία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια μια σημαντική επιτυχία μετά από πιέσεις της Αθήνας .
Έτσι η «Λευκή Βίβλος» δεν περιλαμβάνει την Τουρκία κάτι που σημαίνει ότι ύστερα από καιρό η Ελλάδα κατήγαγε μια σημαντική επιτυχίας, και μάλιστα με συντονισμένη προσπάθεια που έφερε το θετικό αποτέλεσμα.
Η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε στο non-paper με το οποίο ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια με την ΕΕ οπότε δεν μπορει να συμμετάσχει σε αυτο το πακέτο.
Από ελληνικής πλευράς αυτό είναι μεγάλη επιτυχία καθώς πέρασε η θέση ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από τα 800 δισ. ευρώ διότι ακόμα και ένα μέρος αυτού του πακέτου θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο την βιομηχανία των drone και των ναυπηγείων.
Μάλιστα για πρώτη φορά έγινε παράθεση σε παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας για τους κινδύνους της πιθανότητας ενίσχυσης των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών.
Ευήκοα ώτα έτεινε η Γαλλία στο ελληνικό αίτημα η οποία το μόνο που δεν θέλει είναι η περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής βιομηχανίας.
Στα κείμενα που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή σημειώνει πως προϋπόθεση για την συμμετοχή στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που ονομάζεται SAFE, θα είναι η υπογραφή «εταιρικών σχέσεων για την ασφάλεια και την άμυνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μολονότι οι λεπτομέρειες του νέου ταμείου δεν έχουν οριστικοποιηθεί και θα συζητηθούν στο επίπεδο των ηγετών το επόμενο διάστημα, στα έγγραφα της Κομισιόν αναφέρεται πως χάρη στο SAFE «τα κράτη μέλη θα μπορούν να αυξήσουν άμεσα και μαζικά τις αμυντικές επενδύσεις τους, μέσω κοινών προμηθειών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
Αυτό υποδεικνύει πως η γαλλική θέση για προτεραιοποίηση ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων έχει κερδίσει έδαφος.
Η πρόταση των Βρυξελλών προς τα 27 κράτη μέλη προβλέπει ότι τουλάχιστον το 65% των δαπανών πρέπει να γίνει εντός της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας.
Τα υπόλοιπα χρήματα μπορούν να διοχετευτούν σε εξοπλισμούς από τρίτες χώρες, οι οποίες όμως θα έχουν υπογράψει συμφωνίες για την άμυνα και την ασφάλεια.
Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο SAFE κατά τα επόμενα στάδια διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι με τις υφιστάμενες διατυπώσεις εξαιρούνται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ορισμένα αμερικανικά όπλα όπως το σύστημα αεράμυνας Patriot εξαιρούνται.
ΗΕΕ έχει αρχίσει σχετικές συζητήσεις με το Λονδίνο. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις καθυστερούν επειδή υπάρχουν αιτήματα για υπογραφή ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας, που θα καλύπτει και «αγκάθια» που έχουν μείνει άλυτα μετά το Brexit, όπως η παροχή αλιευτικών δικαιωμάτων και η διαχείριση της μετανάστευσης.
Μια συνολική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 800 δις ευρώ, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, είναι το περίγραμμα της πρότασης που ετοιμάζει η Κομισιόν, για να χρηματοδοτήσει την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έδωσε δύο σημεία αναφοράς για την πρότασή της, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά αναπάντητα.
Το πρώτο που ξεκαθάρισε, είναι ότι θα εισηγηθεί ένα Ταμείο Άμυνας, με αρχικό κεφάλαιο 150 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αντληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τις αγορές, ως κοινό χρέος. Το νέο αυτό Ταμείο θα αποτελέσει την “Τράπεζα”, η οποία θα δανείζει στα κράτη μέλη για να κάνουν επενδύσεις στην άμυνα. Ακριβώς όπως γίνεται σήμερα, με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί με ένα σύνολο πόρων ύψους 800 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 150 δισ. ευρώ που θα είναι το πρώτο κεφάλαιο για το νέο Ευρωπαίο Ταμείο Άμυνας, τα υπόλοιπα 650 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία θα προχωρήσουν τα κράτη μέλη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση για επενδύσεις άμυνας.
Αυτό σημαίνει ότι εντός των ορίων που θέτει το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας για χρέος και έλλειμμα θα λειτουργήσει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για την περίοδο 2025 -2028 σύμφωνα με την “Λευκή Βίβλο” για την κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευελιξία στον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών, το κείμενο της Επιτροπής διευκρινίζει ότι αυτή θα υπάρξει μέσα από τις ρήτρες διαφυγής που θα πρέπει να ζητήσουν τα κράτη-μέλη μέχρι και το τέλος Απριλίου.
Η ισχύς της ρήτρας θα είναι τετραετής για τα έτη 2025-2028 και μπορεί να παραταθεί αν μετά από εισήγηση της Επιτροπής κριθεί ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα στο τομέα της κοινής άμυνας. Διευκρινίζεται επίσης ότι βάση για τον υπολογισμό της αύξησης των δαπανών οι οποίες θα εξαιρούνται από το έλλειμμα, θα είναι οι αμυντικές δαπάνες που είχαν κάνει τα κράτη μέλη το 2021.
Το όριο αύξησης των αμυντικών δαπανών το οποίο δεν θα υπολογίζεται στο έλλειμμα θα είναι το 1,5% του ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών πάνω αυτό το όριο δεν θα υπόκειται στην ρήτρα διαφυγής και θα υπακούει στους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι λόγω της ειδικής φύσης των αμυντικών δαπανών στη ρήτρα διαφυγής, οι αμυντικές δαπάνες θα υπολογίζονται κατά την υπογραφή ενός συμβολαίου προμήθειας αμυντικού υλικού και όχι κατά την μεταγενέστερη παραλαβή και πληρωμή του υλικού από το κράτος μέλος.
Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να ασχοληθούν με το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, να περάσουν οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές υπό αμερικανική ιδιοκτησία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Λευκού Οίκου, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «ιδιαίτερα χρήσιμες στη διαχείριση αυτών των μονάδων χάρη στην τεχνογνωσία τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι «η αμερικανική ιδιοκτησία αυτών των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη προστασία για αυτή την κρίσιμη ενεργειακή υποδομή».
Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματευτές ΗΠΑ-Ρωσίας είχαν ήδη επισημάνει ορισμένα θέματα προς συζήτηση και σε αυτά ήταν και η ενέργεια.
«Θα μιλήσουμε για γη. Πολλή γη είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο, όπως γνωρίζετε. Θα μιλάμε για γη, θα μιλάμε για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα», υπογράμμισε.
Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου μίας ώρας, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ξεκίνησε στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (18/03), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε να σταματήσει προσωρινά τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνία που είχε την προηγούμενη ημέρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την ευθυγράμμιση των απαιτήσεων και των αναγκών τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.
O ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως την χαρακτήρισε «πολύ καλή» , τονίζοντας ότι «τα πράγματα οδηγούνται σε καλό δρόμο», όπως έγραψε σε ανάρτηση που έκανε στο Truth Social.
Δείτε την σχετική ανάρτηση:
Τέλος, προανήγγειλε επίσημη ενημέρωση για τα βασικά σημεία της συζήτησης. Όπως ανέφερε, τον ρόλο αυτόν θα αναλάβουν ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Γουόλτς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια ακριβή αποτύπωση των όσων συζητήθηκαν.
Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε χιλιάδες αρχεία σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, τα οποία όπως ανακοίνωσε είχαν προηγουμένως ήταν απόρρητα.
Πολλά από τα αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του JFK έχουν ήδη αποκαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας δόσης 13.000 εγγράφων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ωστόσο, πολλά από τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη είχαν αποκρυβεί στο παρελθόν.
Ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι «οι άνθρωποι περίμεναν για δεκαετίες» για να δουν τις 80.000 σελίδες αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κένεντι.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που δίνει εντολή για τη δημόσια δημοσίευση χιλιάδων αρχείων που σχετίζονται με τις δολοφονίες των Kennedy, Robert F. Kennedy και Martin Luther King Jr.
Τα έγγραφα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων το απόγευμα της Τρίτης.
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουν οι ερευνητές που έχουν μελετήσει τη δολοφονία του JFK να εξετάσουν τα πρόσφατα δημοσιευμένα 1.123 έγγραφα, τα οποία αναγνωρίστηκαν μόνο με αριθμούς και χωρίς περιγραφές.
Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα αρχεία θα περιέχουν «βόμβες», σύμφωνα με έναν άνδρα που έχει δει πολλά από τα αρχεία ήδη.
Ο Tom Samoluk ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Assassination Records Review Board, μιας κυβερνητικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 για να μελετήσει αρχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία.
Αυτός και μια ομάδα δεκάδων επανεξέτασαν πλήθος εγγράφων που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1994 και 1998.
Από όσα εξέτασε, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει το τρέχον συμπέρασμα της δολοφονίας του Κένεντι.
Η διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Tulsi Gabbard είπε σε δήλωση της ότι τα αρχεία περιέχουν «περίπου 80.000 σελίδες προηγουμένως διαβαθμισμένων αρχείων που θα δημοσιευθούν χωρίς διορθώσεις».
Υπάρχουν πρόσθετα έγγραφα, είπε, που «φυλάσσονται υπό τη σφραγίδα του δικαστηρίου ή για το απόρρητο των ενόρκων, και τα αρχεία που υπόκεινται στην ενότητα 6103 του Κώδικα Εσωτερικών Εσόδων, πρέπει να αποσφραγιστούν πριν απελευθερωθούν».
Τα Εθνικά Αρχεία συνεργάζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να επισπεύσουν την αποσφράγιση αυτών των αρχείων, πρόσθεσε.
Παγιώνεται στη δεύτερη θέση το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου όπως δείχνει ακόμα μια δημοσκόπηση ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ ενώ παράλληλα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζονται.
Στην έρευνα της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action 24, ενώ η ΝΔ καταγράφεται στα επίπεδα των ευρωεκλογών στην εκτίμηση ψήφου (γιατί στην πρόθεση βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα) και αυτό ίσως δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις όπως σας είχαμε αναφέρει νωρίτερα.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει και νέα πτώση δείχνοντας να μην μπορεί να βρει θέση στην κοινωνία.
H έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, δύο μήνες μετά την τελευταία δημοσιευθείσα έρευνα της εταιρείας και διερευνά το πολιτικό αποτύπωμα του τελευταίου εκρηκτικού δίμηνου, στο οποίο κυριάρχησαν τα συλλαλητήρια για την τραγωδία των Τεμπών.
Έτσι στην πρόθεση ψήφου έχουμε τη ΝΔ να λαμβάνει μόλις 23,6% την ίδια στιγμή που στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας που παγιώνεται και λαμβάνει 13,3%, το ΠΑΣΟΚ με 12%, η Ελληνική Λύση με 9,5%, το Κ.Κ.Ε με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5% και η Φωνή Λογικής με 2,6%.
Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ εμφανίζει σημαντικές φθορές της τάξης του 2.7% ( 30.8% τον Ιανουάριο) , αλλά εμφανίζεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 28.1% και με διαφορά 12.2% από το δεύτερο κόμμα που είναι πια η Πλεύση Ελευθερίας με 15.9% , αυξάνοντας κατά 10% το ποσοστό της δείχνοντας ότι αναγάγεται σε βασικό φορέα έκφρασης της οργής και της διαμαρτυρίας σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παρουσιάζει απώλειες φτάνοντας από το 20.4% τον Νοέμβριο και από το 17. 4% τον Ιανουάριο, στο 14.3% στην συγκεκριμένη μέτρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται στο 6% από το 7.5% πάντα σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας Ιανουαρίου , το Κ.Κ.Ε στο 8.3% ( 8.6%), η Ελληνική Λύση στο 11.4 % ( 8.6%), η ΝΙΚΗ 3.1% ( 2.9%), η Φωνή Λογικής 4.1% ( 6.1%), οι Σπαρτιάτες 1.2% ( 1.2%) , η Νέα Αριστερά 1.2% ( 2.1%), το κόμμα Κασσελάκη 2.4% ( 4.2%) και το ΜεΡΑ25 2.3% ( 2.9%). Δύο μόνο κόμματα – Πλεύση Ελευθερίας , Ελληνική Λύση – ενισχύονται αυτό το δίμηνο με αθροιστική άνοδο 13%.
Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι η ακρίβεια με 50.7% και η Οικονομία με 29.9% , με την τριάδα να συμπληρώνει η απονομή Δικαιοσύνης / Κράτος Δικαίου που εμφανίζεται για πρώτη φορά και προφανώς λόγω των Τεμπών στο 28.7%.
Το 60.1% δηλώνει ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια και φαίνεται να έχουν συμμετάσχει πολίτες ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή ιδεολογικό αυτοκαθορισμό, το 80.2% κρίνουν επίσης ότι εξέπεμψαν μήνυμα συνολικά στο Πολιτικό Σύστημα και το 17.8% ότι εξέπεμψαν μήνυμα μόνο προς την Κυβέρνηση.
Το 80.1 πιστεύει ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε ότι θα μπορούσε για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών. Επίσης την ίδια άποψη έχει το 76.1% για την Δικαιοσύνη.
Ταυτόχρονα 80.7% θεωρεί ότι αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση των Τεμπών. Σημειώνεται ότι το 86.4% θεωρεί σημαντικό την γρήγορη έναρξη της δίκης για την αποκάλυψη της αλήθειας για τα Τέμπη.
Το 25.4% πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός που έγινε σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου, με το 72.5% να έχει αντίθετη άποψη
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, επανέλαβε τη στάση της Ευρώπης για να γίνει άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων για τη σύμβαση 717 ενώ πρόσθεσε πως διεξάγεται έρευνα για το παράνομο φορτίο που φέρεται να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία την τραγική εκείνη νύχτα που έλαβε χώρα το έγκλημα των Τεμπών.
Πιο συγκεκριμένα, ο απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδειξε ότι η Ευρώπη ασχολείται με την υπόθεση, με την ίδια να αναφέρεται και για παράνομο φορτίο στην αμαξοστοιχία, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.
Πρώτα απ’ όλα ο Ευρωβουλευτής επισήμανε: «Αυτό το φορτίο δεν δηλώθηκε ποτέ σε επίσημα παραστατικά, δηλαδή μιλάμε για ισχυρότατες ενδείξεις παράνομης διασυνοριακής διακίνησης φορτίου με πιθανή εμπλοκή περισσότερων χωρών για το οποίο δεν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες δεσμοί.
Άρα έχουμε μία υπόθεση που εμπίπτει απολύτως στις αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Θα ήθελα να μάθω αν θα ασχοληθείτε με αυτό το ζήτημα», ενώ ζήτησε και τον λόγο για τον οποίο η Ευρώπη δεν ζήτησε απευθείας από το ελληνικό κοινοβούλιο την άρση ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη,
Τότε, η Λάουρα Κοβέσι του απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν αυτή την υπόθεση, φυσικά είχαμε πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση αυτών των υγρών καυσίμων, το ψάχνουμε και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Τον Δεκέμβριο του 2023 είχαμε κατηγορίες κατά διαφόρων ατόμων, μεταξύ άλλων κατά 8 δημοσίων υπαλλήλων για τις συμβάσεις για την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Η έρευνα ξεκίνησε πριν το δυστύχημα. Δεν ερευνούμε το δυστύχημα αυτό καθαυτό αλλά το πώς έχουν δαπανηθεί οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μία περίπτωση είδαμε πιθανή συμμετοχή βουλευτών αλλά σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε, έπρεπε να παραπέμψουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την πιθανή εγκληματική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.
Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τώρα τίθεται το ερώτημα γιατί δεν είχαμε ακροάσεις.
Αν δεν άρει κανείς την ασυλία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Με ποια ιδιότητα μπορώ να ζητήσω από κάποιον να έρθει μάρτυρας ή κατηγορούμενος αν δεν έχει αρθεί η ασυλία του; Δεν έχουμε αυτή την αρμοδιότητα»
Τον δρόμο της πρόωρης κάλπης αποφασίζει να επιλέξει ο Κ.Μητσοτάκης καθώς αυτή την στιγμή ο μοναδικός πραγματικός του αντίπαλος είναι το «Κόμμα των Τεμπών».
Αυτή την φορά δεν υπάρχει πολιτική πίεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει όμως κοινωνική πίεση, η οποία αυξάνεται καθημερινά προς έκπληξη του ίδιου και των συνεργατών του.
Το «Κόμμα των Τεμπών» επισήμως μπορεί να μην υπάρχει αλλά αποτελείται από ανθρώπους που δεν είναι οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα και είναι αποφασισμένοι να τα αλλάξουν όλα όπως δήλωσε άλλωστε η ίδια η Μαρία Καρυστιανού, η οποία άλλωστε έχει πλέον ποσοστά δημοφιλίας στις δημοσκοπήσεις που αγγίζουν επίπεδα πρωθυπουργίας.
Για αυτό το λόγο, ο Κ.Μητσοτάκης συζητά ακόμα και για συγκυβέρνηση και θεωρεί ότι υπάρχουν «υποψήφιοι», είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η «Ελληνική Λύση».
Το ενδεχόμενο της πρόωρης «κάλπης» προκύπτει από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ένα ποσοστό πολύ πάνω από το 50% των πολιτών επιθυμούν άμεσα εκλογές.
Ποσοστά τα οποία εμφανίζονται από «φιλικές» μέχρι σήμερα, προς την κυβέρνηση, εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες πάντα στα αποτελέσματά τους τον παρουσίαζαν ως αδιαφιλονίκητο και διαρκές «φαβορί» για να κερδίζει εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.
Εάν δεν επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία της χώρας την προοπτική πρόωρων εκλογών δεν θα υπήρχε και ουσιαστικός λόγος να τεθεί το συγκεκριμένο ερώτημα στις δημοσκοπήσεις γιατί στην πραγματικότητα είναι πολιτικά αποδεκτό γι’αυτήν στην παρούσα συγκυρία να δημοσιευτούν οι απαντήσεις του εκλογικού σώματος.
Πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κερδίσει την αυτοδυναμία αλλά θεωρεί το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης όχι μόνο ως υπαρκτό αλλά και καλοδεχούμενο εάν είναι αναπόφευκτο.
Στην κυβέρνηση φοβούνται την Μαρία Καρυστιανού την οποία την παρακολουθούν προσεκτικά, γιατί μπορεί εύκολα να καταθέσει μία υποψηφιότητα μαζί με άλλα 100 άτομα σε όλη την Ελλάδα.
Μία αντίπαλος η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί όχι μόνο λόγω της δημοφιλίας της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μία νέα τετραετία για να κλείσει μία σειρά από ζητήματα με πρώτο απ’ όλα τα ελληνοτουρκικά.
Για όποιον απορεί για την τοποθέτηση του Νίκου Τσάφου ως υφυπουργού Ενέργειας και ζητεί μάλιστα την παραίτησή του από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, για την διατύπωση αντεθνικών θέσεων απέναντι στην Τουρκία, να τον ενημερώσουμε ότι ο Ν.Τσάφος, υπήρχε λόγος που έγινε υφυπουργός Ενέργειας από τον Κ.Μητσοτάκη:
Θα είναι βασικός «παίκτης» σε αυτό που στήνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και λέγεται διαμοιρασμός των ελληνικών δικαιωμάτων στα ενεργειακά κοιτάσματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (δεν υπάρχει προς διαπραγμάτευση κανένα τουρκικό «δικαίωμα»)!
Το 2020 μετά την κρίση με το Oruc Reis, όπου de facto παραχωρήθηκε η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Τουρκία με τον Γ.Γεραπετρίτη να δηλώνει «Ελληνικός χώρος είναι μόνο μέχρι τα 6 ν.μ.» ο Τσάφος δημοσίευσε έναν χάρτη που δείχνει πως αντιλαμβάνεται την τουρκική ΑΟΖ (πόσο έλειψαν εκείνες τις στιγμές του 2020 ένας Κ.Καραμανλής, ένας Α/ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψας ακόμα κι ένας Θ.Μολυβιάτης, αν και δεν ήταν ΥΠΕΞ το 2008, όταν ειπώθηκε στους Τούρκους του ερευνητικού «Μαλένε Οστερβολντ» ή«Ή φεύγετε ή σας βυθίζουμε» 85 μίλια νότια του Καστελόριζου)!
Ιδού ο χάρτης που δημοσίευε αναγνωρίζοντας την τουρκική ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου:
Δείχνει ως τουρκικές θαλάσσιες περιοχές την μισή ελληνική και την μισή κυπριακή ΑΟΖ!
Και απλά χαρακτηρίζει ως «νέα διεκδίκηση» τον επιχειρούμενο στραγγαλισμό και αρπαγή των ελληνικών θαλάσσιων περιοχών ανατολικά Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης!
Για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν το συζητάμε! Το έχει προεντάξει στην τουρκική επικράτεια όπως φαίνεται στο άρθρο του, εδώ:
Θέλει επίσης ο Κ.Μητσοτάκης να διαγράψει όλα τα «στραβά» της κυβέρνησης του που έχουν συμβεί μέχρι τώρα και είναι πολλά και το κυριότερο ο κόσμος πλέον τα βλέπει.
Σε ό,τι αφορά μία μελλοντική πιθανή συγκυβέρνηση, ο Κ.Μητσοτάκης έχει την δυνατότητα να επιλέξει και μία χαοτική διαδικασία συνεχόμενων εκλογών μέχρι να πετύχει την ποθητή οριακή αυτοδυναμία.
Αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, στις πρώτες τουλάχιστον δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε ποσοστά η Νέα Δημοκρατία το 27%, ενώ χρειάζεται για την επίτευξη αυτοδυναμίας ένα ποσοστό της τάξης του 32%.
Είναι πολύ πιθανό ακόμα και να προχωρήσει σε διεξαγωγή μέχρι και τρίτων εκλογών, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο!