Η Μαρία Καρυστιανού, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέψευσε τη δημιουργία κόμματος από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνος στόχος είναι να λάμψει η αλήθεια».
Τόνισε ότι στόχος είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο αυτή.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού:
«Τα δημοσιεύματα που μιλούν για τη δημιουργία κόμματος από τους συγγενείς των θυμάτων ή με τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων είναι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ, καθώς αξιοποιούν μεμονωμένες λέξεις – ατομικές απόψεις προσώπων που καν δεν εκπροσωπούν τον Σύλλογο των Συγγενών των Θυμάτων των Τεμπών.
Συνεπώς καλούνται όλα τα ΜΜΕ να κάνουν τους αναγκαίους διαχωρισμούς, όπως δεοντολογικά οφείλουν, ώστε να μην παραπλανούν το αναγνωστικό κοινό και τους ακροατές τους.
Μόνος Στόχος του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών είναι η ΔΙΚΑΙΩΣΗ των αδικοχαμένων ψυχών και η αποκάλυψη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, που όλοι οι ιθύνοντες -σε κάθε επίπεδο- θέλουν να θάψουν.
Δεν θα το επιτρέψουμε. Η αλήθεια για τους αγαπημένους μας θα βγει στο φως».
Υπάρχουν κάποια βασικά πολιτικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις οποίες απεικονίζεται ότι ενώ όλα τα δεξιά κόμματα (όπως και τα υπόλοιπα πλην Πλεύσης Ελευθερίας) πέφτουν σε σχέση με τις μετρήσεις του Φεβρουαρίου, το μόνο που ανέβηκε είναι το κόμμα της «Νίκης».
Έπεσε σε ποσοστά ακόμα και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Γιατί αυτό; Διότι απλούστατα ο κόσμος θέλει πλέον ακτιβιστικές ενέργειες. Θέλει πράξεις γιατί έχει βαρεθεί τα λόγια.
Διότι τα λόγια δεν επέφεραν καμία βελτίωση στην ζωή των πολιτών και συνεχίστηκαν οι ίδιες εθνοκτόνες και καταστροφικές πολιτικές από τα χρόνια των Mνημονίων μέχρι και σήμερα.
Πλην της Νίκης, που στην χθεσινή μέτρηση της Pulse εμφανίζει άνοδο μίας μονάδας στην πρόθεση ψήφου και φτάνει στο 4% στην εκτίμηση ψήφου «ισοφαρίζοντας» την Φωνή Λογικής που εμφανίζει ζημιά μισής μονάδας, όλα τα κόμματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον Φεβρουάριο (με εξαίρεση βέβαια το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει σχεδόν τριπλασιάσει το ποσοστό της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 που μπορεί να μην προβαίνει σε ακτιβιστικές ενέργειες αλλά σίγουρα έχει ακτιβιστικό λόγο).
Σε ό,τι αφορά την Αφροδίτη Λατινοπούλου διέπραξε ένα λάθος πολιτικής ως προς το ζήτημα των Τεμπών.
Τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους όσον αφορά το έγκλημα των Τεμπών, το θεωρούν ως το πιο σημαντικό ή ένα από τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν, με τις γυναίκες από 17 ως 44 χρόνων, όπως και τους άνδρες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας να απαντούν έτσι σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90%.
Με λίγα λόγια η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία είχε πρόσβαση στους νέους ανθρώπους καθότι νέα και η ίδια, με το λάθος χειρισμό της στο έγκλημα των Τεμπών, σταμάτησε την διείσδυση της σε αυτό το εκλογικό κοινό.
Ένα λάθος το οποίο δεν έγινε επίτηδες αλλά συνέβη λόγω πολιτικής απειρίας.
Θα χρειαστεί καιρός για να ξεχαστεί και να μπορέσει εκ νέου να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος πριν κάποια χρόνια πούλαγε την χριστιανική πίστη με τις περιβόητες «επιστολές του Ιησού» (τις οποίες όπως έλεγε τις είχε συγγράψει ο ίδιος ο Θεάνθρωπος).
Μετά όταν κατανόησε πόσο λάθος ήταν αυτοί οι ισχυρισμοί έλεγε πως δεν το είχε πει ποτέ αυτό (κάτι που φυσικά δεν ήταν αλήθεια)!
Παρόλα αυτά τα λάθη συνεχίζει στις δημοσκοπήσεις να βρίσκεται ψηλά.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου θα έχει τις ευκαιρίες στο μέλλον να αποδείξει ότι επρόκειτο για μία λάθος εκτίμηση και όχι για την στάση και την θέση της απέναντι στο κίνημα των Τεμπών.
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έθιξε ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να υφίσταται σε κάποιο βαθμό αλλά δεν ήταν προς «συζήτηση επί του παρόντος».
Δηλαδή, ότι η Αριστερά εκμεταλλεύεται το κίνημα που δημιουργήθηκε λόγω του εγκλήματος των Τεμπών και το έχει «αγκαλιάσει».
Η ίδια η Μαρία Καρυστιανού, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, άρα η θέση της Αφροδίτης Λατινοπούλου ότι στο Ευρωκοινοβούλιο «θα συκοφαντούσαν την πατρίδα μου οι αριστεροί και γι’ αυτό δεν έπρεπε να πάει προς συζήτηση το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών» (πιθανότατα οι ψήφοι της ομάδας της Α.Λατινοπούλου να μην ήταν αρκετοί ούτε για να πάει, ούτε για να μην πάει προς συζήτηση το ζήτημα των Τεμπών), μπορεί ιδεολογικά να είχε κάποια βάση αλλά τα Τέμπη δεν είναι… η Αριστερά.
Τα Τέμπη είναι ένα πανελλήνιο κίνημα. Έκανε λοιπόν μία κακή εκτίμηση την οποία την έχει πληρώσει ακριβά στις δημοσκοπήσεις.
Μπορεί στην συνέχεια να συνέλθει με κάποιες κινήσεις που θα κάνει στο μέλλον. Αυτό μένει να φανεί.
Έχει τον χρόνο και την πρόθεση για να τα καταφέρει.
Όσο για την «Νίκη», για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, «εξαργύρωσε» δημοσκοπικά την ακτιβιστική ενέργεια του βουλευτή της Νίκου Παπαδόπουλου, όταν έσπασε προθήκες στην Εθνική Πινακοθήκη που περιείχαν βλάσφημα έργα ως προς τα πρόσωπα του Κυρίου Ιησού Χριστού και της Παναγίας.
Η πράξη του αυτή αν και στην αρχή δεν έτυχε αποδοχής από την ηγεσία του κόμματος, πρόσφερε στην «Νίκη» σημαντικό πολιτικό κέρδος και το κυριότερο εμπέδωσε στους πολίτες ότι είναι αξιόπιστη.
Η ηγεσία του κόμματος όταν κατανόησε λίγο αργότερα το μέγεθος της πράξης και το πόσο σημαντική είναι για την κοινωνία την στήριξε με τον πρέποντα τρόπο.
Δεν μπορεί κανείς να προσβάλει καμία θρησκεία και καμία ιδεολογία.
Και αν οι ιδεολογίες ανάγονται στο πολιτικό τμήμα της ζωής ενός ανθρώπου η θρησκεία όμως είναι η ψυχή του.
Όταν κάποιος προσβάλλει και αποδομεί την ψυχή του τότε αποδομεί την ίδια του την ύπαρξη κι αυτός θα αντιδράσει.
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν τέτοιες συμπεριφορές και απαιτούν να μην έχουν και να μην υποστούν συνέπειες.
Στο ζήτημα των θρησκειών, αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος των Ευρωπαίων οι οποίοι «μαγάρισαν» τα σύμβολα του Ισλάμ σε κάποιες περιπτώσεις προκαλώντας μίσος και επαναφέροντας στο συλλογικό ασυνείδητο τους, την αναβίωση των Σταυροφόρων.
Aπό τέτοιες συμπεριφορές γεννήθηκε το ISIS.
Στη συνέχεια η Ευρώπη πέρασε στο άλλο άκρο: Να «βεβηλώνει» τα χριστιανικά σύμβολα, για να νιώθουν καλύτερα όλοι οι αλλόθρησκοι που συγκεντρώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της παράλογης μεταναστευτικής πολιτικής.
Τα λάθη δεν διορθώνονται με νέα λάθη. Τα λάθη διορθώνονται με αποκατάσταση. Μετά όλα βρίσκουν το δρόμο τους φυσιολογικά και όμορφα.
Είναι νομοτελειακό ζήτημα.
Η Ελλάδα είναι «η χώρα της δυστυχίας» και επισήμως αφού βρίσκεται στην 81η θέση σε επίπεδο χαράς και την πέρασε μέχρι και η αιματοκυλισμένη Λιβύη που είναι διαλυμένη και διαιρεμένη σε δυτικό και ανατολικό τμήμα από το 2011 όταν ανατράπηκε ο Συνταγματάρχης Μ.Καντάφι!
Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο βρίσκεται για όγδοη συνεχή χρονιά η Φινλανδία.
Σύμφωνα με την έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2025, οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία, κατέλαβαν επίσης τις πρώτες θέσεις.
Προσοχή! Μιλάμε για χώρες που έχουν περιορισμένη ηλιοφάνεια και απίστευτο κρύο, πράγματα που δημιουργούν «κλειστές» κοινωνίες «μπλαζέ» ανθρώπων.
Χώρες οι οποίες στο παρελθόν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με υψηλά επίπεδα αυτοκτονιών.
Στα χρόνια των εθνοκτόνων Μνημονίων το πρόβλημα αυτό ήρθε στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι 81η στη λίστα, αρκετές θέσεις πιο κάτω από πέρσι που ήταν στην 64η θέση, ενώ η Κύπρος στην 67η.
Δηλαδή σε σχέση με πέρσι οι Έλληνες πολίτες νιώθουν πολύ πιο δυστυχισμένοι!
Αυτό από μόνο του καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι τα πράγματα στη χώρα συνεχώς βελτιώνονται και πάνε καλύτερα.
Εκτός εάν η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν καταλαβαίνουν πόσο ευτυχείς είναι…
Οι κατατάξεις βασίστηκαν στον βαθμό ικανοποίησης που νιώθουν οι πολίτες των διάφορων χωρών.
Ακριβώς εδώ είναι και το πρόβλημα:
Οι Έλληνες πολίτες δεν νιώθουν καμιά ικανοποίηση με τη ζωή τους. Κάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν, πληρώνονται με πολύ χαμηλές αποδοχές και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι τους από το κράτος, το οποίο τους προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες και παροχές.
Πολύ γλαφυρά είχε εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα ο διευθυντής του Pronews Τάσος Γκουριώτης στον Αντώνη Μυλωνάκη προ ημερών στην εκπομπή «Η Ώρα της Αλήθειας».
Αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας είπε:
«Η χώρα δυστυχώς κακά τα ψέματα να το πούμε ότι είναι 15-16 χρόνια τώρα όπου έχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.
Μιλάω για την οικονομία και για την κοινωνική κρίση γιατί δεν είναι μόνο οικονομία είναι και η κοινωνική κρίση.
Εδώ έχουμε πλέον μία προϊούσα κατάρρευση μιας χώρας η οποία πραγματικά είναι κάθε πέρσι και καλύτερα και δεν έχει να κάνει με το ότι ήτανε καλύτεροι κάποιοι δείκτες πέρσι ή φέτος ή οτιδήποτε άλλο για μένα το πρόβλημα αυτή τη στιγμή της Ελλάδας είναι κυρίως κοινωνικό είναι σε όλα τα επίπεδα βλέπω μία παραίτηση από τον κόσμο και επειδή πλέον οι γενιές έρχονται και παρέρχονται δημοσιεύσαμε προχθές κάποια στοιχεία στο pronews.gr τα οποία είναι συγκλονιστικά.
Η χώρα είναι από πλευράς ΑΕΠ είναι στο 2009, με μία διαφορά ότι τότε η αγοραστική δύναμη ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι τώρα.
Αυτό τώρα που το κάνει πιο έντονο είναι ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο λιγότεροι οι γηγενείς Έλληνες, οι Έλληνες στο γένος που κατοικούν σε αυτή τη χώρα, και παρόλα αυτά οι μισθοί είναι χαμηλότεροι.
Κανονικά θα πρεπε να ταν υψηλότεροι έστω και με το ίδιο ΑΕΠ και όμως είναι πραγματικά χαμηλότεροι.
Τι σημαίνει χαμηλότεροι μισθοί; Σημαίνει χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.
Είμαστε η τελευταία χώρα μας πέρασε και η Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη δεν μιλάω για την οικονομία της που είναι προτελευταία λέω σε αγοραστική δύναμη μιλάμε τα του Έλληνα να ζήσει να επιβιώσει και μας έχει περάσει και η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια μιλάμε πάντα για αγοραστική δύναμη.
Τα πράγματα δεν είναι μαύρα σαν το μπλουζάκι που φοράω τα πράγματα είναι σκούρα μαύρα και ο Έλληνας πλέον έχει κατάθλιψη σε μεγάλο βαθμό διότι όλα αυτά επιφέρουν ψυχολογικά προβλήματα μέσα σε όλα με αυτά που συμβαίνουν και πάλι καλά που δεν έχουνε αυτοκτονήσει ομαδικά.
Ειλικρινά σας μιλάω εμείς το τονίζουμε είναι η μαύρη μέρα που ξημερώνει γι αυτό κατέβηκαν στο δρόμο αυτή είναι η βαθύτερη αιτία και η αφορμή βέβαια είναι τα Τέμπη και
όσα έγιναν στα Τέμπη τα απίστευτα που έγιναν με αυτό το έγκλημα το οποίο συντελέστηκε ήταν απόρροια όλων αυτών που είπαμε αυτή τη στιγμή συν το ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ζητάει οξυγόνο δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησαν οξυγόνο, το οξυγόνο είναι κάτι το οποίο δίνει ζωή χωρίς οξυγόνο πεθαίνεις άρα σου λέει πεθαίνουμε δώστε μας οξυγόνο, θέλουμε οξυγόνο, τι άλλο ζήτησε ο κόσμος ζήτησε την αλήθεια λείπει η αλήθεια μεταξύ μας είναι απίστευτο αυτό το πράγμα».
Το top 20 των πιο ευτυχισμένων χωρών είναι:
1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Σουηδία
5. Ολλανδία
6. Κόστα Ρίκα
7. Νορβηγία
8. Ισραήλ
9. Λουξεμβούργο
10. Μεξικό
12. Νέα Ζηλανδία
13. Ελβετία
14. Βέλγιο
15. Ιρλανδία
16. Λιθουανία
17. Αυστρία
18. Καναδάς
19. Σλοβενία
20. Τσεχία
Το Αφγανιστάν (νούμερο 147) είναι και πάλι το τελευταίο στην λίστα. Ακολουθούν: Η Σιέρα Λεόνε (νούμερο 146), ο Λίβανος (νούμερο 145), το Μαλάουι (νούμερο 144) και η Ζιμπάμπουε (νούμερο 143).
Γράφει η Βασιλική Σιούτη για τη lifo.gr
Στην επιστολή που έστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι επιθυμία του είναι, «όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει», να κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη, «κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών...». Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όμως, μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η πρόταση για άσκηση δίωξης υπουργού ή υφυπουργού υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές, όπως έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η οποία είχε ως συνέπεια την απώλεια κρίσιμων στοιχείων για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στη συνέχεια η Βουλή, με απόφασή της, η οποία χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, συγκροτεί μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπως επίσης συνέβη. Το πόρισμα στο οποίο θα κατέληγε η Προανακριτική Επιτροπή θα εισαγόταν στην Ολομέλεια της Βουλής, και αυτή θα αποφάσιζε για την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα.
Επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, η απόφαση για τη δίωξη του κ. Τριαντόπουλου δεν θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς τους βουλευτές της. Ο Μάκης Βορίδης, ωστόσο, πριν από μερικές μέρες στη Βουλή (και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της Προανακριτικής) είχε προεξοφλήσει ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έπρεπε να διωχθεί. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, θα ενισχυόταν στην κοινωνία η αντίληψη περί συγκάλυψης, ειδικά αν στο μεταξύ είχαν παρουσιαστεί στοιχεία που θα αποδείκνυαν την εμπλοκή του στην αλλοίωση του χώρου. Οπότε το κυβερνών κόμμα θα ερχόταν σε δύσκολη θέση με όποια απόφαση και αν λάμβανε. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν ότι αν υποβάλλονταν στη βάσανο των καθημερινών αποκαλύψεων της Προανακριτικής σε απευθείας μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής, θα συντηρούσαν το θέμα των Τεμπών στην επικαιρότητα, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα χειρότερα, γνώριζαν πως κάποιοι από την αντιπολίτευση θα ζητούσαν να κληθεί και να καταθέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι είναι ο ηθικός αυτουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να αποφύγει πάση θυσία αυτό που χαρακτηρίζει ως σόου της αντιπολίτευσης.
Για την εκδίκαση των υποθέσεων υπουργών και υφυπουργών, μετά την άσκηση της δίωξης, αρμόδιο είναι το Ειδικό Δικαστήριο. Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων δικαστηρίων. Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου λειτουργεί το Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής και η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος. Καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που προκύπτει επίσης από κλήρωση και, όπως ορίζει ο νόμος, στην περίπτωση που παραπεμφθεί πρόσωπο που είναι ή διετέλεσε υπουργός ή υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι.
Η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Αυγούστου περιλάμβανε καταθέσεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες ανέφεραν ότι ο Χρ. Τριαντόπουλος συμμετείχε σε συσκέψεις για την απομάκρυνση υλικών και χωμάτων από τον τόπο του δυστυχήματος. Τη δικογραφία εκείνη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, την είχε χαρακτηρίσει ως «συμπληρωματικά στοιχεία» της δικογραφίας με τις μηνύσεις των συγγενών που είχε σταλεί τον Μάιο και δεν την ανακοίνωσε στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος.
Η Νέα Δημοκρατία αποσιώπησε τότε το γεγονός και δεν ενδιαφέρθηκε να εξετάσει εάν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, παρά τις παλαιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα έριχνε άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης των Τεμπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλήφθηκε εγκαίρως τη βαρύτητα των στοιχείων της δικογραφίας σε βάρος του κ. Τριαντόπουλου, μίλησε αμέσως μόλις αυτή ήρθε στη Βουλή για σύσταση Προανακριτικής, για να υποχωρήσει όμως ανεξήγητα και σιωπηλά λίγο μετά, χωρίς να αναφερθεί σε αυτό ξανά.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τότε δεν είχε αντιληφθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που είχε έρθει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει, παρότι αυτή είχε γίνει και πρωτοσέλιδο τον περασμένο Αύγουστο, και μόνο μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη την ανακάλυψε, όταν αναζήτησε τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει για να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που ανέσυρε τη δικογραφία κάτω από αυτές τις συνθήκες, ζητώντας τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής με σκοπό να ασκηθεί δίωξη στον Χρήστο Τριαντόπουλο, και τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούσαν παρά να το ακολουθήσουν, όπως έκανε ακόμα και η ΝΔ, παρά την απροθυμία της, για να μην ενισχύσει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης. Παρ' όλα αυτά, παρότι δηλαδή ψήφισε και αυτή την Προανακριτική και εξέλεξε τα μέλη και το προεδρείο της, η ηγεσία της ΝΔ δεν έπαψε όλο αυτό το διάστημα να προβληματίζεται για όσα θα ακολουθούσαν, ειδικά για την καθημερινή δημόσια προβολή των καταθέσεων, που θα κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα.
Φαίνεται πως η διέξοδος βρέθηκε στην πρόταση που είχε κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, αν και πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή θα μπορούσε να ακολουθηθεί μόνο αν είχε μπει ως πρόβλεψη μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο, μέχρι να αλλάξει, πρέπει να ακολουθείται πιστά. Αυτή η πρόταση, πάντως, είχε το μειονέκτημα ότι θα έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα δίωξης σε βάρος του Χρ. Τριαντόπουλου, κάτι για το οποίο θα ψήφιζαν στην Ολομέλεια μετά το πέρας της Προανακριτικής και η Νέα Δημοκρατία είχε την πλειοψηφία να μην το κάνει δεκτό· αλλά σε αυτή την περίπτωση θα εντείνονταν οι κατηγορίες περί συγκάλυψης.
Αποφάσισε να ντριμπλάρει την αντιπολίτευση, ζητώντας να ασκηθεί κατευθείαν δίωξη στον Τριαντόπουλο για να δικαστεί, προσπερνώντας τη διαδικασία της Προανακριτικής και όσα προβλέπει σχετικά το Σύνταγμα. Χωρίς να προκύψει πόρισμα και να συγκεντρωθεί αποδεικτικό υλικό. Έτσι θα γλιτώσουν από τις διαδικασίες της Προανακριτικής και από όσα αυτές τυχόν θα αποκάλυπταν. Η δίκη του Χρ. Τριαντόπουλου δεν θα μεταδίδεται ζωντανά, όπως θα μεταδιδόταν από το Κανάλι της Βουλής η Προανακριτική, από την οποία μόνο η αντιπολίτευση είχε να κερδίσει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το χειρότερο σενάριο για τον Χρ. Τριαντόπουλο τώρα είναι να καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος, όπως έχει καταδικαστεί και ο Νίκος Παππάς. Θα έχει γλιτώσει όμως τη Νέα Δημοκρατία από το καθημερινό στρίμωγμα της αντιπολίτευσης σε ένα πεδίο που δεν την ευνοεί, καθώς και από τυχόν αποκαλύψεις που θα έφερναν την κυβέρνηση σε δυσχερέστερη θέση και θα τροφοδοτούσαν την οργή των Τεμπών. Πολλοί νομικοί ωστόσο, από προχθές που διατυπώθηκε η πρόταση για παράλειψη της Προανακριτικής, εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική και κανείς δεν μπορεί να παραιτηθεί από αυτήν.
Με πρωτοβουλία της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνας Σταρακά και με τις συνυπογραφές των βουλευτών, Παύλου Χρηστίδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και της Κατερίνας Καζάνη, τομεάρχη κοινωνικής συνοχής και οικογένειας του Κινήματος, μεταφέρθηκαν στη Βουλή οι δίκαιες ανησυχίες της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για το πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης των ανέργων.
Στην εν λόγω επιστολή που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ως Αναφορά στη Βουλή, προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ν. Κεραμέως, αναφέρεται ότι η οριζόντια εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος επιδότησης ανεργίας θα είναι βλαπτική στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων. Χαρακτηριστικά, όπως τονίζουν οι Βουλευτές « ένας επιδοτούμενος άνεργος γονέας 6 παιδιών, με το πιλοτικό πρόγραμμα, θα έχει απώλεια 2400 ευρώ ετησίως! Επίσης, μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί του Υπ. Παιδείας που δεν συμπληρώνουν ολόκληρη την 9μηνη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, εργαζόμενοι με 7μηνα και 8μηνα σε δήμους και φορείς του δημοσίου θα χάσουν εντελώς το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με την επιστολή της Ομοσπονδίας».
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, στην επιστολή της παρουσιάζει αναλυτικά τα ποσά που θα χάσει ένας άνεργος από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος υποστηρίζοντας πως το πιλοτικό πρόγραμμα επιδόματος ανεργίας θα αφορά 15 χιλιάδες απολυμένους που θα ενταχθούν σε αυτό με τη νομοθετική προϋπόθεση πως θα λάβουν «ίσο ή μεγαλύτερο συνολικό ποσό από ότι με το ισχύον σύστημα» ενώ δεν θα ενταχθούν σε αυτό όσοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας τα τελευταία 4 χρόνια. Πρόκειται συνεπώς, για ένα πρόγραμμα, που στο πέρας του θα δείξει μια εντελώς στρεβλή εικόνα, αφού με τη νομοθετική προϋπόθεση θα απεικονίζει βασικά τους ελάχιστους επωφελούμενους από αυτό. Και κάπως έτσι η μεγάλη πλειοψηφία θα πληγεί όταν το «Πιλοτικό» θα γίνει κανονικό.
Για τους παραπάνω λόγους, η Χριστίνα Σταρακά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε από την αρμόδια Υπουργό ενημέρωση για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να χειριστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που εκθέτουν οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκει τον ανεκτίμητο δασικό πλούτο της χώρας μας σε άμεση απειλή. Και αντί κάθε χρόνο να παρακολουθούμε τη Δασική Υπηρεσία να απαξιώνεται και την κυβέρνηση να παραδίδει τα δάση σε ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία τονίζουν πως οφείλουμε να πατήσουμε φρένο και να αλλάξουμε πολιτικές.
Η δασοπροστασία οφείλει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, όχι μόνο γιατί αποτελεί συνταγματική υποχρέωση κράτους και πολιτών, αλλά και γιατί το επιβάλλουν οι καταστροφικές επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών τεράστιων δασικών εκτάσεων και εξαιρετικά σημαντικών οικοσυστημάτων, καθώς και της ελλιπούς διαχείρισης και αποκατάστασής τους μετά από αυτές. Σημαντικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα αλλά και στις καμένες εκτάσεις επιφέρουν επίσης και οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, ιδίως στις ορεινές βραχώδεις και νησιωτικές δασικές εκτάσεις και κυρίως εξαιτίας της μεγάλης απαίτησης σε συνοδά έργα, όπως η διάνοιξη νέου οδικού δικτύου και η διατάραξη του δασικού περιβάλλοντος.
Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ANTINERO για την απόληψη της βιομάζας από διάφορα εύφλεκτα οικοσυστήματα κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι μαζί με τις απανωτές αναθέσεις αποκατάστασης σε ιδιώτες απέχουν πολύ από τη δασική επιστήμη και την οικολογική διαχείριση με βάση το δημόσιο συμφέρον, καθώς απουσιάζει κάθε προσπάθεια επιστημονικής αξιολόγησης των «καθαρισμών» της υποβλάστησης. Και αφού ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια με καταστροφικό τρόπο, τώρα προβάλλουν τα «Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα» για μια «ορθολογική διαχείριση», αναβαθμίζοντας απλώς την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της δασικής βιομάζας και μετατρέποντας τους δασικούς συνεταιρισμούς σε εξαρτήματα ενός μηχανισμού κερδοφορίας.
Πρόληψη, όμως, δεν είναι η σαρωτική αφαίρεση και καταστροφή του υπορόφου των δασών, ιδίως αυτών με ευαίσθητη βιοκοινότητα όπως τα αμμοθινικού υποβάθρου, όπως γίνεται με το βαριά εσφαλμένο πρόγραμμα ANTINERO, αλλά η εφαρμογή με επιλεκτικό και προσεκτικό ως προς τη διατήρηση της πανίδας τρόπο, μέτρων αφαίρεσης καύσιμης βιομάζας, έτσι ώστε η βιοκοινότητα χλωρίδας και πανίδας να μην αποδιοργανώνεται με τραγικές απώλειες. Αν συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των δασών, λόγω της ανομβρίας, της ξηρασίας και της δυσκολίας προσαρμογής κάποιων απαιτητικών ειδών (φυτικών και ζωικών) σε αυτή, είναι αναπόφευκτο η απώλεια των δασών σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.
Μια συνεκτική πολιτική για την προστασία και την αειφορική διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων με βάση τις αρχές της πολυλειτουργικής μεσογειακής δασοπονίας είναι απαραίτητη για να μετατραπούν ξανά τα δάση σε έναν πολύτιμο δημόσιο παραγωγικό πόρο, που δημιουργεί τοπική και εθνική οικονομική δραστηριότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα ατελώς πλειάδα οικοσυστημικών υπηρεσιών και άυλων αγαθών αλλά και δημιουργεί θέσεις εργασίας ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Για τον σκοπό αυτό οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία διεκδικούν:
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία ορίζεται ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, στις 17.00, στο Προεδρικό Μέγαρο».
Ποιος είναι ο Σταύρος Καλαφάτης
Ο Σταύρος Καλαφάτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Είναι Δικηγόρος. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στον Τομέα των Διεθνών Σπουδών (Τμήμα Νομικής, Α.Π.Θ.) και στο Sports Management με ειδίκευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών (University of Maryland, Η.Π.Α.). Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Εργάστηκε ως Διευθυντής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας εφημερίδων Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Σύμβουλος Οργάνωσης και Επικοινωνίας της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε πανελλήνια αθλητικά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες ως ομιλητής. Δίδαξε την επιστήμη του αθλητικού management σε ιδιωτικά ΙΕΚ.
Διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης (2007 – 2009), Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης (2009), Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2012 – 2014), Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης (2021 – 2023). Στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν επιλαχών με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ορκίστηκε Βουλευτής τον Ιανουάριο του 2003. Επανεξελέγη βουλευτής το 2004, το 2007, το 2009, το 2012, το 2015, το 2019. Στις εκλογές του 2023 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄Θεσσαλονίκης. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (2019 – 2021), θέση την οποία κατέχει και σήμερα, από τον Σεπτέμβριο του 2023 κατόπιν προτάσεως του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο 2016 ως τον Ιούλιο του 2019 και Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ από τον Μάρτιο 2015 ως τον Ιανουάριο 2016. Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουρισμού της ΝΔ από τον Νοέμβριο 2004 ως τον Σεπτέμβριο 2007. Υπηρέτησε επί χρόνια τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης (1999 – 2006). Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Εντεταλμένος Σύμβουλος επί Θεμάτων Αδελφοποιημένων Πόλεων και Δικτύου Βαλκανικών Χωρών και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης (2014 – 2019). Τακτικό μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. (2014 – 2019).
Αθλητής των ομάδων χειροσφαίρισης ΧΑΝ Καλαμαριάς 1981 – 1989 και ΤΡΙΤΩΝ 1994 – 1998 ενώ το 1982 και το 1984 υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Χειροσφαίρισης Νέων. Διετέλεσε προπονητής της ομάδας χειροσφαίρισης της ΧΑΝ Καλαμαριάς (Α΄ Εθνική κατηγορία) 1986 – 1987 και συμμετείχε σε ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης. Μέλος του Συλλόγου AHEPA, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων Αθηνών, του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ εν Αθήναις και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Έγγαμος με την Βίκυ Μωυσιάδου και πατέρας δύο παιδιών.
sinidisi.gr
«Αποφεύγω να τοποθετούμαι γενικά για τα εσωτερικά τεκταινόμενα, όταν βρίσκομαι στις Βρυξέλλες» ανέφερε αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση για την Προανακριτική και τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Και συνέχισε: «Έχω ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό αλλά θα ζητούσα πραγματικά από όλες και από όλους να δούμε την μεγάλη εικόνα».
«Είμαι 21 χρόνια βουλευτής και από το 2006 για πρώτη φορά μίλησα για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, έτσι ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ως πολιτικό σύστημα ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αντιμετωπίζουμε τις ποινικές ευθύνες πολιτικών. Από τότε έγιναν κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Με δική μας πρωτοβουλία, η πλειοψηφία κατήργησε την αποσβεστική προθεσμία και τώρα ουσιαστικά ο κ. Τριαντόπουλος με μία γενναία πράξη, κάνει πράξη αυτό το οποίο ζητούσαν όλοι να δικαστεί από τον φυσικό του δικαστή. Με έναν τρόπο, η επιλογή αυτή ανοίγει το δρόμο και για μία πιο γενναία αναθεώρηση του άρθρου 86 στην κατεύθυνση για την οποία όλοι μιλούσαμε. Απορώ πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να έρχονται και τα λένε ακριβώς ανάποδο από αυτό το οποίο έλεγαν ακριβώς πριν από μία βδομάδα» παρατήρησε.
«Δεν νομίζω ότι χτίζουμε έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτικού συστήματος. Εγώ ως ένας πολιτικός ο οποίος αγωνιστικά πάντα σε αυτή την κατεύθυνση, θα ηγηθώ της προσπάθειας να αλλάξουμε το άρθρο 86 όπως έχω δεσμευτεί και νομίζω ότι και οι πολίτες προτιμούν και οι πολιτικοί να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές, εν προκειμένω από το ανώτατο δικαστήριο το οποίο έχουμε. Εξάλλου έχουμε δει πολλές προκαταρκτικές και εξεταστικές και έχουμε δει που έχουν καταλήξει» συμπλήρωσε σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Δικαίωση της πάγιας ελληνικής θέσης για τη ρήτρα διαφυγής
«Ελπίζω η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο και να αφορά το έτος 2025. Είναι μια δικαίωση η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο» είπε ακόμη στις δηλώσεις του. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά μια τετραετή περίοδο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό, καθώς χρειαζόμαστε χρόνο, προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες» προσέθεσε.
«Αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο για να γνωρίζουμε τον βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας τον οποίον θα έχουμε σχετικά με τις αμυντικές μας δαπάνες για τα επόμενα χρόνια» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Θέλω επίσης να θυμίσω ότι στις αρχές Απριλίου θα βρεθώ στη Βουλή, όπου θα παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του νέου δεκαετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς της πατρίδας μας. Σε μια συζήτηση που ελπίζω να μπορέσει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών. Διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης, καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας» υπογράμμισε.
«Στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών, μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Ανησυχία για την Τουρκία
Για τη σύλληψη Ιμάμογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ανησυχώ για τις εξελίξεις. Η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ». «Δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή μου στην Άγκυρα» συμπλήρωσε.
«Χαίρομαι γιατί η ΕΕ κατευθύνεται και προς τις αποτελεσματικές επιστροφές μεταναστών. 8 στους 10 παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη δεν επιστρέφουν και αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε για το μεταναστευτικό.
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές και δεν ετεροπροσδιορίζονται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.