Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 18:28

Ουκρανοί: «Αργά ή γρήγορα οι Ρώσοι θα μας σταματήσουν στο Κουρσκ – Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και εμείς»

Την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας επιδιώκει η Ουκρανία στο Γαλλικό πρακτορείο Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας που όμως όταν ρωτήθηκε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ είπε απλά «θα δούμε».

Η ρωσική πλευρά όμως απαντά λακωνικά με μια αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: «Η απάντησή μας έρχεται σύντομα» και πλέον όλοι κρατούν την αναπνοή για το τι πραγματικά θα συμβεί.

Πάντως όλα δείχνουν ότι ένας από τους στόχους της Ουκρανίας να «τρομάξει» την ρωσική ηγεσία και να μεταφέρει άρον-άρον δυνάμεις από τα άλλα μέτωπα δεν επιτυγχάνεται με την Ρωσία να ασκεί πίεση τώρα καθώς γνωρίζει ότι κάθε ουκρανική εφεδρεία μετακινείται για το Κουρσκ (μεγάλες αποστάσεις αναδιάταξης, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν νωρίτερα γιατί θα γίνονταν αντιληπτοί), αλλά δεν μετακινεί ούτε καν από το Χάρκοβο όπου το Βοβτσάνσκ πλέον είναι ένα βήμα πριν κηρυχθεί ρωσική πόλη.

Εξηγώντας τους στρατηγικούς στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ουκρανία επιδιώκει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να μεταφέρει τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια.

«Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, είπε πως ο αριθμός των Ουκρανών ανέρχεται σε «χιλιάδες» με αναφορές να θέλουν τέσσερις πλήρεις ταξιαρχίες να βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος.

Η αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε χθες το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναπτέρωσε το ηθικό της κοινωνίας και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν εξαντληθεί από τα δυόμιση χρόνια της ρωσικής επιχείρησης που δεν έχει κινητοποιήσει κάποια σημαντική εφεδρεία.

«Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση», που «έπιασε τους Ρώσους στον ύπνο» και «πράγματι ενίσχυσε το ηθικό μας, εκείνου του ουκρανικού στρατού, του Κράτους και της κοινωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. Έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο, «αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου (βορειοανατολικά) και του Ντομπάς (ανατολικά) προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, που είναι λιγότερα σε αριθμό και με ελλείψεις σε εξοπλισμούς.

Προς το παρόν, παραδέχθηκε, η επίθεση δεν έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο.

«Καταρχήν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», ακόμα κι αν «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αργά ή γρήγορα, είπε ο αξιωματούχος, η Ρωσία θα σταματήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ. Όμως, αν δεν καταφέρει να ανακτήσει τα εδάφη «θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με όσα είπε, η Ρωσία προετοίμαζε μια μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων αποφάσεων» στην Ουκρανία για να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση.

Ο Ουκρανός ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή. «Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» σε αυτήν την επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της», είπε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με την Ουκρανία για να γνωρίσει περισσότερα σχετικά με τους «στόχους» της εισβολής.

Στο ερώτημα αν γνωρίζει εάν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα, είναι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, εκείνος απάντησε: «Θα δούμε (…). Σίγουρα δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας».

pronews.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 18:33