Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  10:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από εκείνους τους τρομακτικούς, για την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, μήνες, όταν κατά μέσο όρο έπρεπε να πληρώσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ύψους περίπου 2.000 ευρώ.

Στην τωρινή περίοδο οι τιμές είναι φυσιολογικές και μάλιστα τείνουν να χαρακτηριστούν (με βάση τις εποχές που ζούμε βεβαίως), ακόμα και φθηνές.

Δημιουργείται βέβαια απορία τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο και «τσουρουφλίστηκε» ο Έλληνας τόσο πολύ από το ηλεκτρικό ρεύμα;

Γιατί κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον προσιτό για τον μέσο Έλληνα «πληβείο».

Τότε όταν η τιμή του είχε εκτιναχτεί σε απίστευτα ύψη στα δελτία ειδήσεων που υποστήριζαν τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία έλεγαν πως γι’ αυτό ευθύνεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας…

Πράγματι, κατηγορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ευθύνονταν για τις ογκώδεις αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και βοηθούσε στα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Όμως, το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και κάθε χρηματιστήριο ακολουθώ κάποιους κανόνες λογικής.

Αυτοί οι κανόνες λένε το εξής απλό: Πώς παράγεις την ενέργεια σου; Κυρίως από το φυσικό αέριο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρώτο εξαρτάται από που το αγοράζεις. Η δεύτερη επιλογή, κακά τα ψέματα, ακόμα δεν είναι φθηνή.

Ας δούμε την πρώτη επιλογή που δεν μπορούσε να αλλάξει και αφορούσε το φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μείωσε σε υπερθετικό βαθμό την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο τυγχάνει να είναι ιδιαίτερα φθηνό και αντίθετα επέλεξε να το αντικαταστήσει με το περίφημο αμερικανικό LΝG, το οποίο όμως είχε μία ιδιαιτερότητα:

Ήταν πέντε έως και έξι φορές ακριβότερο από το ρώσικο αέριο.

Τι σημαίνει αυτό με απλά μαθηματικά επιπέδου Δημοτικού; Ότι το ρεύμα που παράχθηκε θα είχε ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος όπως και συνέβη γιατί η αγορά του αμερικανικού LNG έπρεπε να πληρωθεί από κάποιους.

Οι «κάποιοι» δεν είναι ποτέ οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί είναι πάντοτε αυτοί που τους ψηφίζουν.

Τι συμβαίνει αντίστοιχα τώρα στην σημερινή περίοδο που οι τιμές έχουν «χαμηλώσει» αρκετά;

Για να μιλάμε με αριθμούς που λένε πάντα την αλήθεια:

Σε επίπεδα προ της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία έφθασε η συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου το 9μηνο του 2023 στην ελληνική αγορά, ενώ τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 72%.

Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο συνολικό μείγμα της εσωτερικής αγοράς από 35,7% το 9μηνο του 2022 και 14,3% στο σύνολο του έτους (μείωση κατά 68,3% σε σχέση με το 2021) αυξήθηκε στο 9μηνο του 2023 στο 45%.

Τι συμβαίνει όμως τους πρώτους μήνες του 2024;

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2024 καθώς έφτασε το +30.1% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, με τους καταναλωτές να στρέφονται στο αέριο λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών, όπως προκύπτει από την έκθεση του Τhe Green Tank για τον Φεβρουάριο 2024.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι ότι κύρια πηγή εισαγωγών αερίου είναι και πάλι η Gazprom της Ρωσίας.

Κατά την εννεάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 30% αυτές της αντίστοιχης εννιάμηνης περιόδου Ιούνιος 2021 ― Φεβρουάριος 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία!

Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εισαγωγές ρωσικού LNG, καθώς κατά την εννιάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 τουλάχιστον το 29.2% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου ήταν με τη μορφή LNG.

Εν ολίγοις, αποκαταστάθηκαν οι εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε πάλι φθηνό.

Για το «χάλι» που συνέβη πρόπερσι αρκεί να υπενθυμιστεί ξανά η ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στις αρχές του 2024 στο πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία πρωτοφανή ομολογία, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα και άρα οι Έλληνες φορολογούμενοι, πλήρωσαν 7 φορές περισσότερα χρήματα για αγορά φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε πει πως «η Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας»!

Το pronews.gr από την αρχή είχε αποκαλύψει πως μόνο το κόστος του αμερικανικού LNG είναι έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό του ρωσικού αερίου.

Είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

«Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης.

Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή.

Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο»!

Εδώ, ο πρωθυπουργός παραδέχεται όχι μόνο ότι κατέληξε η χώρα να αγοράζει σε εξωφρενικές τιμές φυσικό αέριο από τους λεγόμενους «εναλλακτικούς παρόχους» τύπου ΗΠΑ και Κατάρ, αλλά και το πόσο στοίχισε στην ελληνική κοινωνία, η αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ενεργειακά απροστάτευτη και φτωχή.

Στις αρχές του 2022 ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις επακόλουθες τραγικά άστοχες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες τελικά έπληξαν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία και εννοείται την Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπολόγισε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά τα αμερικανικά!

Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι αυτές που κερδίζουν από τον πόλεμο αυτό καθώς όλοι αναγκάζονταν να αγοράσουν το πανάκριβο LNG τους.

Καμιά απορία λοιπόν γιατί κατέβηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και γιατί είχε εκτοξευτεί εκείνη την περίοδο.

Mόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί η είδηση ότι ο επικεφαλής της εταιρείας ΔΕΠΑ Εμπορική, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ανακοίνωσε την έναρξη της διαιτητικής διαδικασίας με την Gazprom λόγω της άρνησης του Ρώσου προμηθευτή να μειώσει το κόστος του φυσικού αερίου!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί στην χώρα οι πολίτες να ψάχνουν την βιώσιμη ανάπτυξη για να ζήσουν αλλά η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη “αγχώνεται” για το πως θα έχει “βιώσιμη ανάπτυξη” η Ουκρανία!

«Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η Ουκρανία σε μια δήλωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της Ρωσίας.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της αποστολής φορτίων το άδειασμα των αποθηκών πυρομαχικών του ΕΣ στις Κεχριές, τα οποία ήδη τα έχει στείλει στην Ουκρανία, περνώντας από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μία συμφωνία… πώλησης τους στην Τσεχία!

Με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση θέλησε να καλύψει την παράνομη εξαγωγή των πυρομαχικών από τη χώρα.

Πρόκειται κυρίως για βλήματα των 155 χλστ. τα οποία η κυβέρνηση του Κιέβου ζητάει επιμόνως και μετά τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν παραμείνει εδώ αυτή η ενίσχυση ή θα συνεχιστεί.

Ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΝΑΤΟ για δύο λόγους, όπως είπε: «Ο πρώτος είναι η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που διαχρονικά έχει συμβάλει θετικά στην ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας παγκοσμίως. Επιπλέον, εορτάζουμε την προσχώρηση της Σουηδίας. Χάρηκα που είδα τη σουηδική σημαία στην έδρα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία. Η Ελλάδα υποστήριξε την προσχώρησή της εξ αρχής. Χαιρόμαστε που τα τελευταία 20 χρόνια το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστικά διπλασιάσει τα μέλη του, ένδειξη ιδιαίτερα θετική για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο».

Στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με το θέμα της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, επισημαίνοντας: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση. Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους τρόπους για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο Γ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη Νότια Γειτονία. «Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχει έξαρση της επιθετικότητας στην περιοχή αυτή», τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν η κατάσταση στη Γάζα και κυρίως, οι τάσεις διάχυσης στη Συρία, στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν μέγιστη σημασία παγκοσμίως. Και, ασφαλώς, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να δούμε όσον αφορά τις σύγχρονες μορφές ασφάλειας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από την παραπληροφόρηση».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Το ΝΑΤΟ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Η Διατλαντική συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, το διεθνές δίκαιο και προφανώς, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό δίκαιο».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Για τρίτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI να μείνει ανοιχτή η αναφορά της και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE.

Η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την 20χρονη κόρη της Μάρθη είναι αποφασισμένη να δικαιώσει τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών όσες φορές και αν χρειαστεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Κάθε φορά καθηλώνει ακόμα περισσότερο καθώς έρχεται να αποδομήσει με στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες την αναλγησία της κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να δικαιώσει τους 57 νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών.

Στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου βρέθηκαν η πρόεδρος της Επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου Karima Delli, ο Επικεφαλής Μονάδας Μεταφορών- Κινητικότητας της Κομισιόν Keir Fitch καθώς και νομικοί, εκπρόσωποι εργαζομένων στον ελληνικό σιδηρόδρομο, επιζώντες και συγγενείς θυμάτων, ευρωβουλευτές και βουλευτές.

Παίρνοντας το λόγο η Μαρία Καρυστιανού ξεκίνησε λέγοντας πως θα μιλήσει για ένα αδιανόητο σιδηροδρομικό έγκλημα, στο οποίο έχασαν την ζωή τους 57 ψυχές.

Ανέλυσε το πώς οδηγήθηκε στην σημερινή του κατάσταση ο σιδηρόδρομος και πως τα οικονομικά συμφέροντα μπήκαν ακόμα και πάνω από την ανθρώπινη ζωή. «Πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας στην μετακίνηση των επιβατών εν έτη 2023» αναρωτήθηκε και επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει προειδοποιήσεις για την μη ασφαλή κίνηση των τρένων, χωρίς όμως να κάνει τίποτα επί της ουσίας, αφού αποδεδειγμένα αγνόησε κάθε προειδοποίηση.

Μετέπειτα, γνωστοποίησε στους ευρωπαίους πως η κατάσταση παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα. «Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ η άνοδος γίνεται κάθοδος και το αντίστροφο ενώ τρένα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ επικρατούν τυφλές συνθήκες κίνησης αφού ούτε σηματοδότηση υπάρχει, ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Έχουν κατά τύχη και τελευταία στιγμή αποφευχθεί κι άλλες μετωπικές συγκρούσεις κατά τη χρόνια που διανύουμε. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο μετακίνησης των επιβατών».

Η φράση της δε «οι άνθρωποι μας και εμείς μαζί γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης. Οι διαχειριστές της ζωής και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αποφάσισαν ότι οι πολίτες μπορούν να θυσιάζονται στον βωμό της υποτιθέμενης βελτίωσης» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Η Μαρία Καρυστιανού περιγράφοντας τα κατάφωρα λάθη, τις παραλείψεις και όσα έγιναν παραβαίνοντας κάθε υπάρχον πρωτόκολλο σχολίασε πως «σε ένα κράτος δικαίου, είναι επιτρεπτό να γίνει τέτοια παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία; Σε ένα δημοκρατικό κράτος, θα αδιαφορούσε τόσο απροκάλυπτα για την μη τήρηση των πρωτοκόλλων και των νόμων, η δικαστική εξουσία; Βέβαια, σε ένα κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική κοινωνία , δεν θα διορίζονταν , οι ανώτατοι δικαστικοί από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως συμβαίνει δυστυχώς στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες».

«Αποφεύγουν την ευθύνη κρυμμένοι στην ασυλία τους»

«Στη χώρα μας ωστόσο- συνέχισε- οι άνθρωποι στις μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης, αρνούνται και αποφεύγουν την ευθύνη κρυμμένοι στη βουλευτική ασυλία τους. Και όταν τα πράγματα ζορίζουν, αντεπιτίθενται με επιχειρήματα ,του τύπου, έχουν ξανασυμβεί εγκλήματα κατά πολιτών με κυβερνητικές ευθύνες χωρίς να αποδοθεί τιμωρία. Γιατί τώρα? Τους φαίνεται λογικό και δίκαιο να συνεχίζει το σάπιο σύστημα να παραμένει σάπιο.

Το έγκλημα στα Τέμπη καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη διαφθορά στον σιδηρόδρομο ως μέρος ενός γενικότερου διεφθαρμένου συστήματος όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα».

Φτάνοντας προς το τέλος της ομιλίας της αναφέρθηκε και στην απαξίωση που δέχονται οι χαροκαμένοι γονείς από πολιτικούς και μερίδα του Τύπου. «Εμάς εδώ τους γονείς που βλέπετε αλλά και εκείνους τους γονείς των οποίων τον πόνο και το δίκιο εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, εμάς, μας κατηγορούν. Κατηγορούμαστε από πολιτικούς και δημοσιογράφους, επειδή ακουγόμαστε, επειδή επιζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση των νεκρών μας, επειδή αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας είτε ζουν είτε είναι πεθαμένα. Επειδή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας».

Κλείνοντας και πριν καταχειροκροτηθεί είπε χαρακτηριστικά:

«Εδώ βρίσκονται 3 από τους γονείς των χαμένων μας παιδιών. Δυο μανάδες και ένας πατέρας. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας. Έχουμε μαζί μας τον πόνο και την ψυχή όλων των υπόλοιπων οικογενειών που χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε. Είμαστε ακόμη οι σχεδόν 1.400 εκατ., όσοι κατάφεραν τελικά, παρά τον αλγόριθμο, να υπογράψουν το ψήφισμα για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είμαστε σχεδόν όλη η κοινωνία, είμαστε πλέον μια ομάδα, μια ελληνική ψυχή. Σας ευχαριστώ»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Al Mayadeen, η CIA φέρεται να έχει ειδοποιήσει το Ισραήλ για μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες αν και πέρα από τα γνωστά βίντεο των Ιρανών φρουρών δεν φαίνεται ότι υπάρχει ετοιμασία για κάτι τόσο μαζικό.

Η Τεχεράνη, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, δεν θέλει να πυροδοτήσει μια ευρεία στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρεται το Ιράν προσπαθεί να διαμορφώσει μια απάντηση, η οποία να δείχνει ότι οι Ιρανοί μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις χωρίς όμως να κλιμακώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιχείρηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό από drone και πυραύλους κρουζ, με στόχο βασικές στρατηγικές τοποθεσίες εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, το δημοσίευμα της εφημερίδας έρχεται εν μέσω δημοσίων απειλών του Ιράν για εκδίκηση, γεγονός που «φουντώνει» τις ανησυχίες για μια επικείμενη επίθεση. Το χτύπημα του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει μια σειρά έντονων απειλών από τα υψηλότερα κλιμάκια της χώρας, καθώς όχι μόνο σκότωσε τον Ζαχεντί, κορυφαία φυσιογνωμία του Ιράν στην περιοχή, αλλά και πολλούς άλλους αξιωματικούς.

«Σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες νέων θανατηφόρων επιθέσεων κατά του Ισραήλ και το μέτωπο της αντίστασης θα εκπληρώσει το καθήκον του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του των Φρουρών της Επανάστασης, Ραμαντάν Σαρίφ.

Ο υποστράτηγος Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και μέλος του Στρατηγικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων του Ιράν, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η τιμωρία της σιωνιστικής οντότητας θα είναι αναπόφευκτη».

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε πως «το σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τα χέρια των γενναίων ανδρών μας», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, υποσχέθηκε ότι «αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς απάντηση».

Σύμφωνα με αναφορές σε ιρανικά κανάλια στην πλατφόρμα του Telegram, οι Ιρανοί ηγέτες ισχυρίζονται ότι τα αντίποινα θα στοχεύουν «τρεις κορυφαίους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ηγέτες».

Αξιωματούχος της CIA που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία «απίστευτα απερίσκεπτο», προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί γράφουν επιταγές που θα πρέπει να εξαργυρώσουν οι δυνάμεις της CentCom των ΗΠΑ», αναφερόμενος στην Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.

«Θα οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν σε αντίποινα από τους συνεργάτες της Τεχεράνης» δήλωσε ο αξιωματούχος της CIA.

Σημειώνεται, ότι η εγκατάσταση στη Δαμασκό που χτυπήθηκε κατά το ισραηλινό πλήγμα από προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης για την κατεύθυνση των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και τον Λίβανο, υπό την ηγεσία του Ζαχεντί.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο στοιχείο που προκαλεί ντροπή έφερε στο φως της δημοσιότητας τηλεοπτικός σταθμός, καθώς ο τηλεφωνητής της ΕΛ.ΑΣ όταν πήρε η 28χρονη Κυριακή για να ζητήσει περιπολικό να τη συνοδέψει έλαβε την απάντηση «Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου»!

Η άτυχη γυναίκα βγήκε από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό να την συνοδεύσει στο σπίτι της.

Έξω από το ΑΤ πήρε τηλέφωνο και ζήτησε περιπολικό για να λάβει την απάντηση «Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου».

Δευτερόλεπτα αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή με τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας να τα ακούει αυτά ζωντανά!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την απόφασή του να εισάγει στο νομοσχέδιο για την Υγεία εξουσιοδοτική διάταξη για τη δυνατότητα ιδιωτικών γιατρών να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει προσθήκη στο νομοσχέδιο για την Υγεία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου όχι μόνο σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

«Θα κάνω δεκτό το αίτημα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην Ολομέλεια, στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου που αφορά τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ζητήσω και θα συμπεριλάβουμε εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορούν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, επί πληρωμή των ιδιωτών γιατρών προς το νοσοκομείο. Όχι αυτό που έχουμε σήμερα, το μπλοκάκι», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Σήμερα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και εάν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση, τη ζητάει η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουμε. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε, ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουνε και να χειρουργεί με τη χειρουργική του ομάδα, μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη, όπως κάναμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ότι στη διάταξη η οποία επιτρέπει και την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, θα συμπεριληφθούν και οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό όμως, όπως τόνισε, θα γίνεται με τον όρο ότι οι προσωπικοί γιατροί δεν μπορούν να έχουν ασθενείς στο ιδιωτικό τους έργο, εκείνους τους ασθενείς που έχουν χρεωθεί τα ΑΜΚΑ τους, ως προσωπικοί τους γιατροί.

Ο κ. Γεωργιάδης αφαίρεσε από το νομοσχέδιο εξ ολοκλήρου το άρθρο 35 που αναφέρεται στη δυνατότητα εκκίνησης της πειθαρχικής προδικασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας. «Μετά την ακρόαση των φορέων και όσα ακούστηκαν έχω αποφασίσει να αφαιρέσω το άρθρο 35, αφ΄ης στιγμής υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ακούσαμε εδώ τη διαφωνία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου. Είναι και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι που διαφωνούν και άρα δεν υπάρχει consensus, όπως στην αρχή θεωρούσα για το άρθρο αυτό. Εμένα σκοπός της νομοθεσίας δεν είναι να φέρω τους γιατρούς να τσακώνονται μεταξύ τους», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αφαίρεσε από το νομοσχέδιο και την παράγραφο 4 του άρθρου 65 που καταργούσε την πρόβλεψη ότι «ιατρικός σύλλογος δεν δικαιούται να συμμετέχει με εκπροσώπους του στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αν, τριάντα (30) ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες, δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένος».

Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε και το άρθρο 44 που αφορά στην άδεια λειτουργίας Ιδιωτικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, προκειμένου να επαναξιολογηθούν επιστημονικής φύσεως ζητήματα από τον ΕΟΜ. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο επόμενο νομοσχέδιο με τον τρόπο που ο ΕΟΜ θα εισηγηθεί.

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή, θετική ψήφο, επί της αρχής του νομοσχεδίου, έδωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατά της αρχής, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη, το ΚΚΕ καταψήφισε, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε, η «Νίκη» καταψήφισε, η Νέα Αριστερά καταψήφισε, η Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκε.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα έκανε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ώστε ο κόσμος να στηρίξει το ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές και να ενισχύει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του κόμματος

Σκοπός του καλέσματος αυτού είναι να δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυναμική και να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για να βγαίνουν στο φως τα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζονται και λαμβάνονται στην Ε.Ε. όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Μάλιστα ο κ. Παπαναστάσης τόνισε πως για το ΚΕΕ δεν ξεκινά τώρα η προεκλογική εκστρατεία, καθώς το κόμμα ήταν δίπλα στους αγρότες όταν κινητοποιήθηκαν, δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, δίπλα στους ψαράδες της λιμνοθάλασσας της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού, συνεπώς ο αγώνας για το ΚΚΕ δεν σταμάτησε ποτέ.  

Ο Νίκος Παπαναστάσης μίλησε νωρίτερα το απόγευμα στο Αγρίνιο στην παλιά αγορά της πόλης, στην πλατεία Δημάδη, σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» τόνισε ο κ. Παπαναστάσης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει αποφασιστική απάντηση στην ΕΕ της βαρβαρότητας των μονοπωλίων, δύναμη στην πάλη του λαού μας και των άλλων λαών για αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικής ένωσης, ελπίδα για το μέλλον του εργαζομένου λαού σε μια Ευρώπη της συνεργασίας αυτών που παράγουν τον πλούτο, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του Σοσιαλισμού».

Κάλεσε σε ενίσχυση «της αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στις κάλπες και τους δρόµους της διεκδίκησης. Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Στην ΕΕ της βαρβαρότητας να στείλουμε το κατάλληλο µήνυµα: πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο µαζικοί αγώνες αντεπίθεσης για το δίκιο των λαών. Μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες τις 9ης Ιούνη μπορεί να εκφραστεί η μαζική καταδίκη στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, και όλων των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τους λίγους και τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώµατα».

Η μεγαλύτερη δύναμη που έδωσαν στο κόμμα οι πολίτες στις βουλευτικές και στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές του 2023 έγινε αμέσως δύναμη πάλης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, δύναμη πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, τα σχέδια του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ.

«Έχουμε πλέον μπόλικες αποδείξεις ότι η ΕΕ είναι φυλακή των λαών! Η ΕΕ είναι "μια μεγάλη οικογένεια" μόνο για τα μεγάλα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, ενάντια στα δικαιώματα των λαών. Αυτό αποδεικνύει όλη η πορεία της εδώ και 3 δεκαετίες, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ στην Ελληνική Βουλή το 1992, μέχρι σήμερα. Αποδείχτηκε παραμύθι ότι η ενιαία ευρωενωσιακή αγορά και ο ανταγωνισμός θα έφερναν οικονομική ανάπτυξη για όλους, ευημερία, καλούς μισθούς στους εργαζομένους, χαμηλές τιμές για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης» τόνισε.

Ο Τίμος Παπανικολάου

Tον κ. Παπαναστάση προλόγισε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον Δήμο Αγρινίου Τίμος Παπανικολάου

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας (1/4).

Σύμφωνα με πληροφοριες, το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εστάλη ατόφιο από χθες, από την ίδια την Αστυνομία στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛΑΣ.

Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛΑΣ και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Υπενθυμίζεται ότι το ηχητικό περιλαμβάνεται, είναι μέρος της δικογραφίας και πως η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από χθες. Ελέγχονται όλοι, ενδελεχώς και στο ΑΤ και στο 100, έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους και μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα από τα χωριά του δήμου Αγρινίου να μην μετέχει συνειδητά στις προσεχείς ευρωεκλογές; Κι όμως, αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει οι κάτοικοι στην Μακρυνού, όπως εξηγούν, λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να επιδιορθώσουν τις ζημιές από την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή το 2021!

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2021 όταν μια θεομηνία είχε αφήσει πίσω της αποκλεισμένους οικισμούς και σημαντικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, ευρύτερα στη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας. Το μεσημέρι της 13ης Δεκεμβρίου είχαν εκκενωθεί τέσσερα σπίτια στη Μεσάριστα, τα χωριά Μακρυνού, Μεσάριστα και Ποταμούλα Μακρυνείας είχαν πληγεί περισσότερο ενώ οι οικισμοί Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι, και Κυψέλη είχαν μείνει αποκλεισμένοι λόγω κατολισθήσεων.

Η κυκλοφορία ήταν αδύνατη και πολλά σπίτια είχαν μείνει για τρεις μέρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, παρά το ότι από την αρχή συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούσαν για να διορθώσουν τις ζημιές. Μάλιστα, είχαν άμεσα συγκροτηθεί επιτροπές ελέγχου από μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου για την καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος.

Και κάπου εκεί μοιάζει ο χρόνος να…πάγωσε! Όπως τότε περιέγραφε την κατάσταση ως τραγική και αποκαρδιωτική ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυνούς, Βασίλης Γαλατσίδας, ακριβώς το ίδιο κάνει και τώρα, προσθέτοντας ακόμη περισσότερους χαρακτηρισμούς 2,5 χρόνια μετά: «Ούτε σε υπανάπτυκτες χώρες δεν συμβαίνει αυτό που βιώνουμε μεταξύ των οικισμών της περιοχής. Τότε λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χρειαστούν μέρες να ανοίξουν οι δρόμοι, τελικά πέρασαν χρόνια και δεν άνοιξαν!

Είμαστε 800 πολίτες στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον εμείς οι 300 στην κοινότητα Μακρυνούς αποφασίσαμε να μην μετέχουμε στις προσεχείς ευρωεκλογές. Δεν έχουμε άλλο μέσο πίεσης, ούτως ή άλλως αποδείχτηκε τροχοπέδη το γεγονός ότι είμαστε μια ορεινή περιοχή που αγγίζουμε τις περιοχές πίσω προς την ορεινή Ναυπακτία. Φαίνεται ότι τελικά παίρνουμε ακόμη και για τους δημοτικούς δρόμους ό, τι περισσέψει», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας στο sinidisi.gr.

Η απόφαση των κατοίκων είναι μια κραυγή αγωνίας για τον μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει η περιοχή, ο οποίος αφορά εξίσου Μακρυνού, Μεσάριστα, Λιθοβούνι και Ποταμούλα Μακρυνειας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι οικισμοί Κυψέλη, Μεταξά, Αγία Τριάδα και Αγ. Απόστολοι έχουν επικοινωνία με το κέντρο της κοινότητας από έναν χωματόδρομο που όταν βρέχει είναι αδιάβατος και στην πραγματικότητα για να προσεγγίσει κάποιος πρέπει να κατέβει πρώτα στην Κάτω Μακρυνού για να ανέβει κατόπιν στην Άνω, κάνοντας σχεδόν 20 χιλιόμετρα απόσταση!

«Η τραγική κατάσταση που περιγράφουμε είναι χειροπιαστή δεν είναι λόγια. Στο χωριό μας οι μαθητές συγκεντρώνονται από διάφορα σημεία, περνώντας από χωματόδρομους, στην πλατεία του χωριού για να μεταφερθούν για το σχολείο τους! Για την εκκλησία τους κάποιοι συμπολίτες μας χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο γύρο 15 χιλιομέτρων για να έρθουν στο χωριό από τα σημεία που έχει κοπεί η πρόσβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κτηνοτρόφοι μας (φωτο) μεταφέρουν το γάλα τους με το καρότσι(!) για να το πάνε στο βυτίο, πολλές φορές με χαλάζι και καταρρακτώδη βροχή! Είναι αυτές εικόνες που ταιριάζουν με το 2024 που ζούμε; Δεν βρίσκουμε άλλο μέσο να πιέσουμε παρά μόνο την αποχή μας από τις ευρωεκλογές καθώς είμαστε στον τρίτο χρόνο που ζούμε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Γαλατσίδας.

Κάτι πολύ χαρακτηριστικό: αν για κάθε κοινότητα και χωριό της Ελλάδας υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, το οποίο είναι συνήθως το καφενείο και η ψησταριά όπου θα φιλοξενηθεί ο επισκέπτης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μακρυνού η μοναδική ψησταριά που υπήρχε, έκλεισε! «Τι να κάνει ο άνθρωπος; Έτσι φαίνεται ο μαρασμός μας. Δεν είχε δρόμο να περάσει ο κόσμος, έστω να φάει κάτι στην κοινότητά μας», λένε κάτοικοι της περιοχής…

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Απόφαση υπέρ του Δικαίου, της διασφάλισης των ελαιοπαραγωγών και των εξαγωγέων της χώρας μας» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ.

Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ελιά Καλαμών και δικαίωση για το 98% των ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν την επιτραπέζια ποικιλία ελιάς “Καλαμών/ Καλαμάτα” και το σύνολο των μεταποιητικών-τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας που εξάγουν με την ονομασία “Κalamata Οlives”.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και έκρινε πλέον οριστικά, ότι η ονομασία «Κalamata Οlives», νόμιμα καταχωρίζεται ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών». Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια των ελληνικών εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα/Kalamata κρίνοντας το ΣτΕ ότι η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά νόμιμα καταχώρισε την ονομασία kalamata ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

«Επιτέλους μπαίνει τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα χιλιάδων παραγωγών και επιχειρήσεων του τόπου μας. Η διασφάλιση του εθνικού αυτού προϊόντος αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη καθώς δικαιώνονται το 98% των ελαιοπαραγωγών της χώρας και εξασφαλίζονται εξαγωγές άνω των 250 εκ.ευρώ ετησίως για την Ελλάδα. Εξάλλου δικαιώνονται και οι παραγωγοί του νομού μας όπου παράγεται το 50% της ελιάς Καλαμών της χώρας.

 Η συνδρομή όλων των θεσμικών φορέων ήταν καθοριστική. Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το δίκαιο αίτημα για τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και την χώρα μας. Η Υπουργική Απόφαση Γεωργαντά έβαλε τις ισχυρές βάσεις για την δίκαιη λύση και την διασφάλιση του Εθνικού μας προϊόντος.

Όταν οι προσπάθειες είναι συντονισμένες και είμαστε ενωμένοι τα αποτελέσματα είναι θετικά» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Σελίδα 1 από 2