Πέμπτη, 9η Μαίου 2024  4:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ενώ όλοι οι ένοικοι στην κεντροαριστερή πολυκατοικία διαγκωνίζονται για το ρετιρέ της, ο Πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση. 

Το αποδεικνύει καθημερινά. 

Το απέδειξε και με τις άτοπες και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Εννέα χρόνια Ευρωβουλευτής… θα έπρεπε να ξέρει! 

Όσο για τον #ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πάρει τις απαντήσεις του εντός των επομένων 24ώρων…

Η ανάρτηση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη :


https://x.com/l_avgenakis/status/1784257739494985975?s=46

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανάρτησή της στα social media, ξέσπασε για τα λεγόμενα του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη σχετικά με την στάση της στο έγκλημα των Τεμπών, τονίζοντας πως «μετά την κατάρρευση του αφηγήματος της πολιτικής, επιμένουν ακόμη να σπιλώνουν τον αγώνα μας και οι άλλοτε κρυμμένοι του συστήματος». 

Παράλληλα, αναφέρει πως «γονιός, και μάλιστα υποτίθεται μαχητής του δικαίου, να στέκεται τόσο απάνθρωπα, απέναντί μας!».

Επισημαίνει, δε, ότι

Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού

«Μου έστειλαν να διαβάσω ένα post…

Περιγράφεται η στάση μου εκεί αδιάφορη ως προς στοιχεία πολύ σημαντικά για το πως σκότωσαν το παιδί μου και μάλιστα ότι αρνούμαι να τα δω…

Μετά την κατάρρευση του αφηγήματος της πολιτικής , επιμένουν ακόμη να σπιλώνουν τον αγώνα μας και οι άλλοτε κρυμμένοι του συστήματος.

Κ.Αντωνιάδη!

Ανεβάσατε ένα μήνυμα που μου στείλατε πριν ένα μήνα… 1 κλήση από εσάς και αμέσως μετά 1 μήνυμα.

Είδα αργά το βράδυ και τα δύο…

Δεν αναφέρατε όμως ότι τελικά ,σας κάλεσα και δεν απαντήσατε ούτε με καλέσατε ξανά ποτέ.
Δεν επέμενα. Δεν σας εμπιστεύομαι.  

Σκοπίμως ξεχάσατε να πείτε όλη την αλήθεια, όποτε θα το κάνω εγώ.

Η ιστορία είναι παλιά, παραμένει όμως στην μνήμη μου, σαν να ήταν χθες…

Ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Θυμάμαι όταν ήρθε στο ιατρείο , ο κοινός γνωστός μας Κ. και μου είπε:

“Ο Αντωνιάδης , μου ανέφερε, ότι έχει ένα στικάκι όπου είναι καταγεγραμμένο τι συνέβη στα Τέμπη”…
Αναστατώθηκα!

Ήμασταν στα τυφλά, ακόμη τότε. Κάτι τέτοιο ακουγόταν ως σανίδα σωτηρίας…
Πόσο παρακάλεσα και πόσες φορές ευχήθηκα να το πάρω…

Θυμάμαι να λέω στον Κ.:

“Να τον πάρουμε τηλέφωνο. Δεν τον ενδιαφέρει να μας το δώσει;; Δε θέλει να μας βοηθήσει;;; Θα μας βοηθήσει;;;;…”

Οι μέρες περνούσαν κι εμένα η σκέψη διαρκώς εκεί! Έπαιρνα τηλέφωνο και έστελνα μηνύματα στον Κ.

“Τι έγινε; Το πήρες; Τι σου είπε;;;….”

Τελικά μου μετέφερε την απάντηση σας: “Επειδή δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ εγώ, με τα Τέμπη… δε δίνω σε κανέναν το στικάκι…”

Κατέρρευσα… Καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας, πλέον….

Μου φαινόταν αδιανόητο ένας γονιός, και μάλιστα υποτίθεται μαχητής του δικαίου, να στέκεται τόσο απάνθρωπα, απέναντί μας!

Θυμηθήκατε με 6 μήνες καθυστέρηση (1 μήνα πριν τις εκλογές…), να μου κάνετε 1 τηλέφωνο, να μου στείλετε 1 μήνυμα (σταγόνα μέσα στον όγκο μηνυμάτων που δέχομαι καθημερινά) και έπειτα τι;

Υπαινίσεστε τι;;;;

Να μάθει ,λοιπόν ,ο κόσμος , και αφού υπήρξε δημόσια τοποθέτηση προς το πρόσωπό μου , ότι ο κ. Αντωνιάδης , δε σκέφτηκε να με ξαναπάρει (σίγουρα είδε την κλήση μου) , να μιλήσει με οποιονδήποτε άλλο γονιό, οποιονδήποτε δικηγόρο που εργάζεται στην υπόθεση , έναν πραγματογνώμονα έστω….

Και ενώ γνώρισε, όπως και όλη η Ελλάδα, ότι ψάχνουμε για στοιχεία ….. Είχαμε βγάλει ανακοίνωση στη σελίδα του συλλόγου…εδώ και μήνες!!!

Παρόλαυτα, ένα μήνα μετά τη μία και μοναδική προσπάθεια επικοινωνίας του , αποφάσισε να βγάλει αυτό το post !

Δυο πράγματα διακρίνω:

1. Θέλει να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το τέλος του παιδιού μου από εμένα….

2. Για λόγους δημοσιότητας επιδιώκει να παρουσιαστεί ως ο ένας και μοναδικός γνωστής και ο μόνος ακριβοδίκαιος άνθρωπος που αποφάσισε (ένα χρόνο και ένα μήνα μετά) να ασχοληθεί με τα Τέμπη…

Δεν πείθετε πλέον… κ. Αντωνιάδη! Η καλοσύνη και ο αλτρουισμός έχουν και ταπεινότητα και συνεργασία και σεβασμό!

Με σεμνότητα , περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια….πόσο μάλλον ψευτιές… είστε χιλιόμετρα μακριά…

Και επειδή επιτίθεστε σε άνθρωπο που βιώνει τον πιο ασύλληπτο πόνο (για να εξυπηρετήσετε ποιόν άραγε;;;), είστε το λιγότερο αχαρακτήριστος…

Παρεμπιπτόντως, το βίντεο το είδαν οι πραγματογνώμονες μας. Είναι ένα κάκιστο βίντεο-μοντάζ. Παρουσιάζει το εμπορικό με παράθυρα…

Πως τολμάτε να ισχυρίζεστε ότι δείχνει τι ακριβώς συνέβη στα Τέμπη; Από ποιες γνώσεις ακριβώς αντλείτε αυτή τη σιγουριά;

Μοιάζετε με αλαζόνα πρωθυπουργό, που υποστηρίζει ανεδαφικά και επιπόλαια ότι επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος…

Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι θα βγάζατε κάτι ανούσιο, τελικά, μόνο και μόνο για να παρουσιαστείτε για ακόμη μια φορά σπουδαίος…

Δεν πέτυχε…

Άλλη μια σειρήνα παραπλάνησης για τους Έλληνες.

Δεν ανεχόμαστε επιθέσεις σκοπιμότητας.

Αν ήσασταν άξιος υποστηρικτής του δικαίου θα ήσασταν δίπλα μας εξ αρχής και όχι αντιμέτωπός μας ένα μήνα πριν τις εκλογές».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών, μελών της Ιεράς Συνόδου, αλλά και οι απλοί κληρικοί, όπως και οι Ιερές Μονές όλη της χώρας, έχουν κηρύξει «πανστρατιά» για να «ηττηθεί» η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές.

Τι εννοούμε να «ηττηθεί» αφού η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη, ούτως ή άλλων: Να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το 30%.

Και να αμφισβητηθεί στην πράξη η ύπαρξη αυτοδυναμίας της.

Γιατί αν ο πήχης για τη ΝΔ είναι στο 33%, δηλαδή το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, για τους πολιτικούς της αντιπάλους και ειδικά για τον χώρο της Εκκλησίας το νομοσχέδιο για τον γάμο των ΛΟΑΤΚΙ+ και την υιοθεσία παιδιών από αυτούς, είναι casus belli.

Οι απλοί κληρικοί που είχαν στηρίξει Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, είναι πλέον 100% εναντίον του.

Και μπορεί η γκάφα του Κ.Βελόπουλου να έδωσε μια αφορμή στο Μαξίμου και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ρίξει «σωσίβιο» στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο Ιερώνύμος είναι μία ψήφος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κληρικοί, οι οικογένειές τους και το «στενό» ποίμνιό τους ετοιμάζονται να ρίξουν «μαύρο» σαν τα ράσα των ιερέων, στην κυβέρνηση.

Στο Άγιο Όρος, επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα κατά της κυβέρνησης, αφού το νομοσχέδιο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ απλά έριξε «λάδι στην φωτιά» που καίει στο «Βατικανό της Ορθοδοξίας» για την στάση του Κ.Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, που όχι μόνο «κατάπιε» την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την ενίσχυσε.

Τα κόμματα που θα ευνοηθούν είναι τα τρία που εμφανίζονται να λαμβάνουν τις περισσότερες ψήφους, όπως η Νίκη, η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αλλά και αρκετά μικροκόμματα που κινούναι στο χώρο και θα είναι υποψήφια.

Αν τα δεξιά κόμματα ξεπεράσουν το 20%, και ταυτόχρονα η ΝΔ υποχωρήσει κάτω από το 30% τότε θα έχουμε συνολικά, πολιτικές εξελίξεις…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο πήρε την έγκριση του Κρεμλίνου σε ότι αφορά την κατεύθυνση της μεγάλης ρωσικής επίθεσης που προετοιμάζεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά την παρέλαση της Νίκης της 9ης Μαΐου στην Μόσχα και αυτό θα είναι το Χάρκοβο.

Kαι όχι η Οδησσός για μία σειρά λόγων που έχουν να κάνουν κυρίως με την εγγύτητα των γραμμών εφοδιασμού του ρωσικού Στρατού και όχι μόνο.

Η επιλογή του Χάρκοβου ως κεντρικού αντικειμενικού στόχου της νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης μετά τον Φεβρουάριο του 2022, εγκρίθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν.

Το Χάρκοβο είναι το κέντρο των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών μεταξύ ανατολικής Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο από τις ρωσόφωνες περιοχές (το Χάρκοβο κατά 70% κατοικείται από ρωσόφωνους) έχει καταστραφεί από τους Ουκρανούς πριν την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό πλάνο, οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που πλέον εντάσσονται στην Ρωσία και έχουν καταληφθεί ή πρόκειται να καταληφθούν, πρέπει να ξεκινήσουν να εισέρχονται σε μία ομαλή οικονομική παραγωγή από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι Ρώσοι υπολογίζουν αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον τρεις μονάδες ανά έτος από την οικονομική επανεκκίνηση των νέων περιοχών και πλέον γι αυτούς προϋπόθεση είναι να τεθεί το Χάρκοβο υπό ρωσικό έλεγχο.

Η πλήρης κατάληψή του είναι δύσκολη, οπότε στοχεύουν στην κύκλωσή του και στην απομόνωση από το Κίεβο και σταδιακά στην κατάληψή του με την παράδοση των Ουκρανών, χωρίς να χρειαστεί να καταστραφεί η πόλη. Τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουν.

Ήδη η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση της περιοχής Μπαλακλάβα, στο Χάρκοβο, ανέφερε πυραυλικό πλήγμα στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού που οδηγεί από το Χάρκοβο στο Ντονμπάς.

Μέχρι τώρα, η κίνηση των τρένων και των ηλεκτρικών τρένων σε αυτό το τμήμα περιορίζεται πλέον από το Χάρκοβο προς τη Μπαλακλάβα και δεν προχωρά προς Ιζιούμ, το οποίο έχει πέσει στα χέρια των Ουκρανών από το φθινόπωρο του 2022..

Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων σε τρεις διαφορετικές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Ντόνετσκ, Τσερκάσι και Χάρκοβο.

Ρωσικές πηγές επιβεβαίωσαν την επίθεση στην πόλη Smela, στην περιοχή Cherkasy, με δύο πυραύλους Iskander-M. Κτυπήθηκε το αμαξοστάσιο, η σιδηροδρομική γραμμή και το κτίριο του σταθμού.

Πάντως επειδή σε ένα μήνα από σήμερα η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική σε ότι αφορά την δυναμική των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων η ρωσική Αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρές και μαζικές επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Αντίθετα η Οδησσός δεν έχει την κρίσιμη σημασία που έχει το Χάρκοβο για την ρωσική οικονομία.

Σίγουρα θα αποτελέσει τον επόμενο ρωσικό στόχο, αφού ο αποκλεισμός της (όποιας) Ουκρανίας απομείνει από την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα αποτελεί βασικό και τελικό στόχο της Ρωσίας.

Μέχρι τότε πάντως υπάρχει μεγάλη απόσταση και πρέπει να νικηθεί το ίδιο το ΝΑΤΟ που «δίνει τα πάντα» για την καταστροφή της ρωσικής επίθεσης.

Για την ώρα η Οδησσός βομβαρδίζεται καθώς η Ρωσία καταστρέφει όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές για να καθυστερήσει την άφιξη του ΝΑΤΟϊκού οπλισμού και την προώθηση του στους τομείς του μετώπου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την παρουσία ξένων στρατιωτών Βρετανών και Γάλλων στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια απάντησής του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Β.Πούτιν είπε ότι μεγάλος αριθμός Βρετανών και Γάλλων μάχονται στην Ουκρανία, αλλά όπως διευκρίνισε πρόκειται για μια αιματηρή για αυτούς υπόθεση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις “σκοτώνουν πολλοίς από αυτούς”.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε ειδικά το Παρίσι να μην αναλώνεται σε τέτοιες υποθέσεις, αλλά καλύτερα να προωθεί ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Είπε πιο ειδικά ο Β.Πούτιν:

“Στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία. Το γνωρίζουμε. Μιλάνε γαλλικά και αγγλικά το γνωρίζουμε και αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτα το καλό σ αυτό. Πρώτα απ όλα για τους ίδιους γιατί σκοτώνονται κατά μεγάλο αριθμό.

Κι αν κάποιος θέλει να καλύψει έτσι τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του με μια επιθετική ρητορική, είναι μια πρακτική αρκετά γνωστή που χρησιμοποιείται πολύ.

Ωστόσο θα προτιμούσα η Γαλλία να μην έπαιζε αυτό το ρόλο που το μόνο που κάνει είναι να επιδεινώνει τη σύγκρουση, αλλά αντίθετα να προχωρά σε ενέργειες για ειρηνευτικές λύσεις.

Η Γαλλία θα μπορούσε να παίξει αυτό το ρόλο και τίποτα για την ώρα δεν έχει χαθεί”

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε σήμερα πως σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό στο Δημόσιο.

Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο Στέφανος Κασσελάκης σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρθηκε σε «υποστελέχωση και ανασφάλεια του Δημοσίου» και πρόσθεσε πως «ο Έλληνας πολίτης πρέπει να αξιολογεί την αποδοτικότητα του Δημοσίου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για «επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο».

«Έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση»

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη δήλωσή του «περί επιπλέον επένδυσης τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ» και τόνισε ότι «έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση». Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε την τροπολογία που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την οποία απέρριψε η Ν.Δ.. «Να σταματήσουμε να είμαστε η χώρα της ατιμωρησίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των βουλευτικών προνομίων σε περίπτωση που εκλεγεί ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σημασία της ύπαρξης του κοινωνικού κράτους και έκανε λόγο για «φτωχοποίηση της Ελληνίδας και του Έλληνα». Σχετικά με τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως ζητά την ανατροπή, τονίζοντας πως το κόμμα του «είναι δημοκρατικό και προοδευτικό». Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχω έναν στόχο. Θέλω το κόμμα μας να αλλάξει αυτόν τον τόπο προς την πρόοδο, την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, προς τις αξίες της αλληλεγγύης. Βλέπω μία κοινωνία σαν να έχει μούδιασμα, χαμηλών προσδοκιών, σε παραίτηση. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον μας. Δεν είμαστε μία κοινωνία της ατομικής ευθύνης».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε: «Σε όλα τα νησιά που έχω πάει, είναι πραγματικά συνταρακτική, σοκαριστική η κατάσταση. Γίνονται χημειοθεραπείες χωρίς ογκολόγους. Υπάρχει εξοπλισμός χωρίς ακτινολόγους. Δεν υπάρχουν ψυχίατροι. Στη Νίσυρο μίλησα με δύο μπαμπάδες ανήλικων παιδιών που υπέστησαν παρενόχληση και με ένα από αυτά τα παιδάκια, δεν υπάρχει ψυχίατρος. Δεν υπάρχει ψυχίατρος και στην Κω. Πάει για λίγες μία ψυχίατρος από τη Ρόδο».

«Δεν υπάρχει άλλο τόσο προοδευτικό κόμμα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περί ανατροπής και διενέργειας εθνικών εκλογών, λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές αρά θεωρώ το θέμα δυστυχώς για τον ελληνικό λαό λήξαν. Την ανατροπή τη ζητώ ως επιβράβευση της προσπάθειας που έχουμε κάνει για πρώτη φορά να έχουμε να έχουμε ένα κόμμα που έχει ανοιχτεί στην κοινωνία. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που εμπιστεύτηκε την κοινωνία για να καθορίσει το ψηφοδέλτιό του. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει τόσο ξεκάθαρη στάση για την ισότητα στον γάμο, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα κάνουν να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια στα νησιά μας. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να είναι τόσο βαθιά προοδευτικό και ξεκάθαρο».

pronews.gr

Οι FT παρουσίασαν πρόσφατα την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης.

Η εξέλιξη των πραγματικών μισθών τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα και στις χώρες της Δύσης εξηγεί την μετανάστευση των νέων Ελλήνων, το νυν κενό σε 150 χιλιάδες θέσεις εργασίας, τη χαμηλή αγοραστική ισχύ, όπως και την αδυναμία για brain regain στην Ελλάδα.

Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν πέσει κατά ένα ποσοστό της τάξης του 30% την ίδια στιγμή που η ακρίβεια «καλπάζει» κυριολεκτικά!

Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι ότι η μέτρηση αφορά μόνο τα δυτικά κράτη, όχι Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ, αραβικές χώρες κλπ. γιατί τότε η Ελλάδα θα ήταν ακόμα πιο κάτω!

Όπως επισημαίνει η ανάλυση, αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης, η οποία δημιούργησε μια «τρύπα» από την οποία θα χρειαστεί να περάσει μια γενιά προτού η Ελλάδα καταφέρει να βγει (δηλαδή άλλα 25 χρόνια)!

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος μειώθηκε πράγματι κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 162% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2023, την ώρα, για παράδειγμα, που η γερμανική συρρικνώθηκε κατά 0,3%.

Από το 2019 η Ελλάδα εμφανίζει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, μαζί με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης βοηθούν.

Ενώ σύμφωνα με τους FT, βοηθούν επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όμως, η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ανεβάσει μόνο λίγο το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι αυτή τη στιγμή η φτωχότερη στην Ευρωζώνη!

Όπως σημειώνουν οι FT, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2009.

Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα. Συνεπώς, η χώρα είναι σήμερα η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στην Ευρωζώνη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την λιτότητα στα χρόνια της κρίσης χρέους. Η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24%, οι κρατικές δαπάνες κατά 20% και οι επενδύσεις κατά 65%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο.

Η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν στο 30%.

Σήμερα, η ελληνική οικονομία είναι περίπου 19% μικρότερη από ό,τι ήταν το 2007, την ώρα που η οικονομία της ΕΕ είναι κατά 17% μεγαλύτερη!

Με λίγα λόγια δημιουργήθηκε ένα απίστευτο οικονομικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Το οικονομικό πλήγμα  είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι τον Γιώργο Λαγαριά, επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Wealth Management.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 και είναι κατά 30% χαμηλότεροι σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Και την ίδια στιγμή, οι FT επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως οι χαμηλές επενδύσεις η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, και το δυσμενές δημογραφικό με τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων!

Το τελευταίο, το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Eλληνισμός στα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να «σβήσει» από το επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα το οποίο όμως συνδέεται άμεσα με το ελληνικό χρέος που κυμαίνεται κυριολεκτικά… σε «γαλαξιακά» επίπεδα (παρά την υποτιθέμενη μείωση που αναφέρουν οι FT).

Χρέος το οποίο πρέπει να διαγραφεί.

Αυτή είναι η κατεξοχήν βέλτιστη λύση με την αμέσως επόμενη να είναι η μετάθεσή του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο όμως δε λύνει το πρόβλημα απλά το μεταφέρει σε βάθος χρόνου.

Γιατί με αυτό το χρέος η Ελλάδα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει ποτέ και οι Έλληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά.

Το ελληνικό χρέος είναι 35% μεγαλύτερο τώρα από ότι ήταν όταν μπήκαμε στα Μνημόνια, κάτι που κάνει την Ελλάδα πραγματική πρωταθλήτρια στο να χρωστάει.

Οπως έγραφε το pronews.gr στις 31 Μαρτίου 2010 το χρέος ήταν 310,384 δισ. ευρώ και τότε τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν 7,159 δις ευρώ και οι εγγυήσεις που είχαν παρασχεθεί από το δημόσιο στα 25,408 δισ. ευρώ.

Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023, έφτασε τα 360,17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος καταγράφοντας άνοδο από τα 358,046 δισ. που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο!

Χρωστούσαμε δηλαδή, δύο μήνες πριν μπούμε στο Μνημόνιο πολύ λιγότερα από αυτά που χρωστάμε τώρα!

Όλα αυτά μετά από τρία Μνημόνια κι ένα «κούρεμα» ομολόγων (PSI) που αποτελείωσε την ελληνική οικονομία το 2012.

Το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ έχει σκαρφαλώσει στο 168% το 2023, από 126% που ήταν το 2010.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα χειρότερα μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα από το 2032 και μετά όταν και η χώρα θα ξεκινήσει πάλι να πληρώνει δόσεις και τοκοχρεολύσια.

Τι θα γίνει τότε; Με μία ελληνική οικονομία αναιμική που δεν παράγει τίποτα και με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πως θα συνεχίσει να πληρώνει η Ελλάδα αυτό το απίστευτο χρέος;

Το μόνο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα είναι μία μονομερής διαγραφή χρέους. Ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να το κάνει αυτό;

Σίγουρα θα απαιτηθεί ένα καινούργιο και διαφορετικό πολιτικό σύστημα από το υπάρχον.

Αποτελούμενο από ανθρώπους που σκέφτονται εθνοκεντρικά και έχουν το θάρρος να προωθήσουν τις λύσεις που χρειάζονται.

Είναι πλέον ζήτημα ύπαρξης. Αν η χώρα θέλει να συνεχίσει να υπάρχει ως έθνος πρέπει να αρχίσει να γεννάει. Για να γεννάει πρέπει να μη χρωστάει (και να αλλάξει και η παιδεία που προσφέρεται στην σημερινή νεολαία η οποία τους μαθαίνει να σκέφτονται αποκλειστικά τον εαυτό τους και όχι τους άλλους και το κοινωνικό σύνολο).

Χρειάζονται κίνητρα όπως αυτά της Ουγγαρίας. Δεν μπορούν να δοθούν από μία χώρα η οποία δεν ελέγχει την οικονομία της και δεν μπορεί να διαθέσει τους πόρους της εκεί που θέλει και εκεί που απαιτούνται.

Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος τις χώρες που είχαν μεγάλα χρέη.

Όπως για παράδειγμα η Ρωσία τη δεκαετία του ’90, όταν και δεν γεννούσε κάνεις καθώς η ρωσική οικονομία ήταν υπό διάλυση και η φτώχεια είχε χτυπήσει «κόκκινο» και το κράτος βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ.

Τότε ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε και μόλις τα τελευταία χρόνια με την συνεχή αύξηση του βιοτικού επιπέδου κατάφεραν οι ρώσικες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν την πτωτική τάση.

Το χρέος δε σκοτώνει απλά το βιοτικό επίπεδο και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, σκοτώνει τον «πυρήνα» ενός έθνους γιατί του στερεί την δυνατότητα να αναπαραχθεί και να συνεχίσει την διαιώνιση του μέσα στην Ιστορία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην χώρα και ειδικά το Αγρίνιο, για το ενεργειακό κόστος και τόνισε πως ο λαός πρέπει να στείλει το δικό του μήνυμα στην κάλπη στις 9 Ιουνίου.

Δεσμεύτηκε προσωπικά πως δεν θα προδώσει κανέναν και έστειλε μήνυμα συσπείρωσης ενόψει Ευρωεκλογών, για έναν αγώνα αξιοπρέπειας ενάντια σε όσους περιφρονούν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

sinidisi.gr