Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  6:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στον Βόλο τόνισε πως «θάβουμε τους νεκρούς μας και βλέπουμε σε βίντεο τη συγκάλυψη του εγκλήματος και της λαθρεμπορίας από τους κυβερνώντες σα να παρακολουθούμε ταινία τρόμου και όχι την ίδια την πραγματικότητα».

«Ζούμε την απόλυτη κατάρρευση της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης. Της ισονομίας. Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλα αυτά μαζί με τη φτώχεια που γεννά αβεβαιότητα για το αύριο. Άραγε πόσο κουράγιο να βρεις να αντιδράσεις. Ευτελισμός της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της υγείας, της παιδείας», πρόσθεσε.

«Αντί να ακούμε ότι είναι δεύτερη χώρα σε διαφθορά η Ελλάδα και προτελευταία σε μισθούς, ακούμε πόσο τυχεροί είμαστε και πόσο σπουδαίοι είναι οι κυβερνώντες», κατέληξε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, καταχειροκροτήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα στο ΤΕΕ Μαγνησίας, σε εκδήλωση που έγινε στον Βόλο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καταπέλτης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς βγάζει στη «σέντρα» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αστυνομική βία, το Predator, για το κράτος δικαίου και για την διαφθορά.

Πρόκειται για έκθεση 46 σελίδων που ξεπερνά τις 10.000 λέξεις όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Στην εισαγωγή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων στη φυλακή και μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αρχές επιβολής του νόμου, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών, φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας που στοχεύουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς, queer ή ιντερσεξ άτομα».

«Αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει τις καταγγελίες»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε σε άλλα μέρη της κυβέρνησης».

Ωστόσο, όπως τονίζει, «υπήρξαν, καταγγελίες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

Το Σύνταγμα και ο νόμος απαγόρευαν τέτοιες πρακτικές. Υπήρξαν, ωστόσο, αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και την ακτοφυλακή, συμπεριλαμβανομένων μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει λέγοντας ότι «στις 11 Μαρτίου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών με την κατηγορία «βασανιστηρίων και άλλων αδικημάτων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» αφού φέρεται να ξυλοκόπησαν κρατούμενο κατά τη διέλευση μεταξύ των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

«Κόλαση» οι φυλακές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι «οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης παρέμεναν υπερπλήρη, συχνά με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής ή υγειονομικής περίθαλψης. Τον Ιανουάριο, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Ψυχογιός, κατήγγειλε «την επιδείνωση των συνθηκών» στα προαναχωρητικά κέντρα που απέδωσε στην έλλειψη ζωτικής σημασίας υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Τον Αύγουστο, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας δημοσίευσε μια έκθεση με βάση την επίσκεψή της τον Νοέμβριο του 2022 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Η έκθεση σημείωσε «υπερπληθυσμένα και ερειπωμένα» δωμάτια χωρίς «πραγματικές δραστηριότητες εργοθεραπείας» και ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό για τους 170 ασθενείς. Για την περίοδο 2022-2023, η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα ειδικό πρόγραμμα, αξίας 24 εκατομμυρίων ευρώ (25,9 εκατομμύρια δολάρια) και στόχευσης 7.000 δικαιούχων, για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης των κρατουμένων.

Οι κυβερνητικές στατιστικές Ιουλίου έδειξαν ότι ο πληθυσμός των φυλακών υπερέβη ελαφρά την ικανότητα κράτησης. Τα βίαια επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων συνέχισαν να μειώνονται και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.

Οι αναφορές στις υποκλοπές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε spyware “ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής”, αλλά χρησιμοποιούσε το κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον «δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών», και εξήγαγε το spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Άρτεμις Σίφορντ, πρώην υπάλληλος της Meta με διπλή ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, η οποία, σύμφωνα με έκθεση των New York Times στις 20 Μαρτίου, εργαζόταν σε θέματα πολιτικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδος μέσω του λογισμικού κατασκοπείας Predator από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2021. Η αντιπολίτευση και τα διεθνή μέσα υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις αρχές της χώρας».

Τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το 2022 τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες είχαν πέσει θύματα απόπειρας να στοχευθούν με το spyware Predator. Η Αρχή είπε ότι δεν είχε στοιχεία που να δείχνουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη».

Πιέσεις σε ΜΜΕ για να μην κάνουν κριτική στην κυβέρνηση

Αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά σεβάστηκε αυτό το δικαίωμα.

Ωστόσο, εγχώρια και διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν πίεση για να αποφύγουν την κριτική της κυβέρνησης ή την αναφορά σκανδάλων.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι “οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα”.

Τον Μάιο, μια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα ανέφερε ανησυχίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, που φέρεται να έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και μέσω του spyware Predator, συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, κυβερνητικό έλεγχο των δημοσίων μέσων ενημέρωσης και βία κατά δημοσιογράφων, κυρίως όσων καλύπτουν διαμαρτυρίες και το μεταναστευτικό».

Το ναυάγιο στην Πύλο

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «υπήρξαν αναφορές για σωματική κακοποίηση και βία από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος σε βάρος μεταναστών και αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απώθησης.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του τον Ιανουάριο, ο Μηχανισμός Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών, ένα όργανο που συγκλήθηκε υπό την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αποτελείται από πολλές ΜΚΟ υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, κατέγραψε 50 τέτοια περιστατικά μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2022, επηρεάζοντας περίπου 2.157 τα άτομα.

Από τις 58 μαρτυρίες, οι 51 καταγγέλλονταν βία κατά τη διάρκεια της σωματικής απομάκρυνσης, είτε εναντίον του ατόμου που κατέθεσε είτε εναντίον άλλων προσώπων της ομάδας που υποβλήθηκαν σε απωθήσεις. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν σωματική και λεκτική κακοποίηση και απειλές, σεξουαλική κακοποίηση και κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων.

Ορισμένοι τοπικοί και διεθνείς οργανισμοί ισχυρίστηκαν, βάσει μαρτυριών επιζώντων, ότι η βύθιση του υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους Adriana στις 14 Ιουνίου (σ.σ. ναυάγιο στην Πύλο) ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών της ακτοφυλακής να αποσύρει το σκάφος από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Οι δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τη βύθιση, κατά την οποία υπολογίζεται ότι 600 μετανάστες και αιτούντες άσυλο πέθαναν αφού εγκληματίες λαθρέμποροι τους έβαλαν σε επισφαλή κατάσταση.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα τη στιγμή του συμβάντος. Στις 26 Ιουλίου, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε πρόσβαση στα αρχεία του FRONTEX (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα) σχετικά με το ναυάγιο Adriana.

Τον Σεπτέμβριο, 40 επιζώντες από το ναυάγιο της Adriana υπέβαλαν μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Στις 10 Νοεμβρίου, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης ξεκίνησε μια ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο αφού η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος αρνήθηκε τα γραπτά του αιτήματα να διεξαγάγει ενδελεχή εσωτερική έρευνα.

Το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (RVRN) ανέφερε περιστατικά κακοποίησης με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματος, καθώς και κακοποίηση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω της συμμετοχής τους στην παροχή βοήθειας σε ομάδες μεταναστών».

Διαφθορά στην κυβέρνηση

«Ο νόμος προβλέπει ποινικές κυρώσεις για αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για διαφθορά και η κυβέρνηση γενικά εφάρμοσε αποτελεσματικά τον νόμο. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για κυβερνητική διαφθορά.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επέβλεψε την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς για την περίοδο 2022-2025, διεξήγαγε έρευνες και παρακολούθησε την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και τις δραστηριότητες λόμπινγκ.

Στη Γενική Διεύθυνση της Μονάδας Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών ανατέθηκαν υποθέσεις απάτης και διαφθοράς. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διερεύνησε τη διαφθορά εντός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τα όργανα επιβολής του νόμου διερεύνησε εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, που διαπράχθηκαν από τις αρχές επιβολής του νόμου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν το ανώτατο οικονομικό δικαστήριο και όργανο ελέγχου όσον αφορά τη χρήση των δημοσίων πόρων.

Οι πιο αξιοσημείωτες υποθέσεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια του έτους αφορούσαν την αστυνομία. Στις 29 Ιανουαρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος διέταξε τη διεξαγωγή προανάκρισης για δημοσίευμα Τύπου που καταγγέλλονταν διασυνδέσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αστυνομικών και αρχηγών εγκληματικών συμμοριών.

Στις 29 Μαΐου, οι αρχές συνέλαβαν πέντε αξιωματικούς της συνοριακής αστυνομίας με κατηγορίες για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίας που έφερνε μετανάστες από την Τουρκία».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, μετά τις δηλώσεις του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του προγράμματος πυρηνικού διαμοιρασμού του ΝΑΤΟ, τόνισε πως «μόλις εμφανιστούν οι σχετικές εγκαταστάσεις θα μπουν αμέσως στον κατάλογο των νόμιμων στόχων».

Παράλληλα ανέφερε πως «οι αρχές της Πολωνίας δεν κρύβουν την προσπάθειά τους να στηριχθούν περισσότερο στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν ενεργά αυτές τις φιλοδοξίες στην εχθρική τους ρωσική πολιτική».

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία θα λάβει υπόψη της στον στρατιωτικό της σχεδιασμό την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Πολωνία.

«Φαίνεται ότι η Βαρσοβία επιδιώκει σκόπιμα να προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή από όσους ασχολούνται με τον στρατιωτικό σχεδιασμό στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι μόλις εμφανιστούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, οι σχετικές εγκαταστάσεις θα μπουν αμέσως στον κατάλογο των νόμιμων στόχων σε περίπτωση άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ» , είπε.

Η ίδια χαρακτήρισε τη δήλωση του Α.Ντούντα ως «προκλητική».

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξηθούν μετά το 2027, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης!

Ο κύριος λόγος που ασκείται πίεση για σταδιακή αύξηση των ορίων είναι το δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού.

Η αυστηρότερη πρόβλεψη κάνει λόγο για 2,5 έτη! Υπάρχει δηλαδή ακόμα χειρότερο σενάριο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», επικαλούμενο διεθνείς οργανισμούς αναφέρει πως εκτιμούν ότι το 2030 η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει κατά ενάμιση έτος το έτος συνταξιοδότησης, στα 63,5 για όσους έχουν 40 χρόνια πλήρους ασφάλισης και στα 68,5 για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης.

Μάλιστα, σημειώνεται πως για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύουν αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 63,6 και στα 68,6, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμό αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021, που θα προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής.

Σημειώνεται ότι o υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης το Σάββατο, αποκάλυψε πως το 2027 είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην ανακαίνιση ενός σπιτιού, ο συνδυασμός της λειτουργικότητας με την αισθητική είναι πρωταρχικής σημασίας. Ειδικά όσον αφορά τον φωτισμό του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου της κατοικίας, μπορούμε να ενσωματώσουμε περίτεχνα κρεμαστά φωτιστικά https://ledokosmos.gr/grammika-fwtistika-epagelmatika/kremasta-yrammika δίνοντας έμφαση στα σημεία που θέλουμε να αναδείξουμε, είτε αυτά είναι μία εσωτερική σκάλα του σπιτιού μας, μια σύνθεση με κλασικά έπιπλα στο σαλόνι και οτιδήποτε άλλο θέλουμε να ξεχωρίσει από τον υπόλοιπο χώρο.

Επιπλέον, η εστίαση στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας μπορεί να προσφέρει μία νότα ζεστασιάς όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε, απολαμβάνοντάς την απογευματινή δροσιά του καλοκαιριού. Τα κρεμαστά φωτιστικά έχουν μια ιδιαίτερη κομψότητα και μπορούν να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως. Δεν είναι μόνο ο φωτισμός που προσφέρουν αλλά μπορούν, με την κατάλληλή ένταση φωτισμού, να καθορίσουν την ατμόσφαιρα ενός χώρου. Όταν επιλέγετε κρεμαστά φωτιστικά για εξωτερική χρήση, σκεφτείτε ότι πρέπει να είναι φτιαγμένα από υλικά που συμπληρώνουν το εξωτερικό στυλ του σπιτιού, ενώ είναι ανθεκτικά στη διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, το κλίμα της περιοχής θα καθορίσει και την τελική επιλογή σας. Για παράδειγμα, αν το σπίτι είναι κοντά σε παραλία, σιγουρά οι επιλογές που έχετε να κάνετε στον εξωτερικό φωτισμό ειναι ελάχιστες. Όπως και να έχει, κατευθυνθείτε σε κάτι μοντέρνο και μινιμαλιστικό που να έχει σχέση με το αρχιτεκτονικό στυλ του σπιτιού σας και το προσωπικό σας γούστο.

Τα κρεμαστά φωτιστικά έχουν μεγάλη ευελιξία και μπορούν να φωτίσουν βασικούς χώρους όπως τραπεζαρίες, υπαίθριες κουζίνες ή το καθιστικό της βεράντας σας, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για χαλάρωση ή ψυχαγωγία. Μπορείτε να τα διαμορφώσετε στο ύψος που θέλετε, ώστε να φωτίσετε τα σημεία εκείνα που θέλετε, αναδεικνύοντας τις διάφορες συνθέσεις φυτών και αρχιτεκτονικών σημείων του σπιτιού μέσα από το σκοτάδι, όπως μια κολώνα ή μια γλάστρα πάνω σε μια εξωτερική ανθοστήλη στην είσοδο του σπιτιού.

Τα ηλιακά φώτα εξωτερικού χώρου, από την άλλη πλευρά, προσφέρουν έναν απαράμιλλο συνδυασμό βιωσιμότητας και ευκολίας εγκατάστασης. Η αυτάρκειά τους τα καθιστά ιδανική επιλογή για ιδιοκτήτες κατοικιών με οικολογική συνείδηση, που δεν θέλουν να σπαταλούν πολλή ενέργεια για τον εξωτερικό φωτισμό του σπιτιού. Τα ηλιακά φώτα απορροφούν το φως του ήλιου την ημέρα για να φωτίσουν τον κήπο σας και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της κατοικίας σας, χωρίς να χρειάζονται περίπλοκες καλωδιώσεις ή κάποια ηλεκτρική εγκατάσταση. Πέρα όμως από την φωτισμό που προσφέρουν, τα ηλιακά φωτιστικά εξωτερικού χώρου είναι ιδανικά για την προστασία του σπιτιού όλο το βράδυ, μιας και μπορούν να είναι ανοιχτά για αρκετές ώρες μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα φωτεινότητας και των δύο τύπων φωτισμού είναι σε ισορροπία και διαχέονται σωστά σε όλο το σπίτι, χωρίς να δημιουργούνται έντονες αντιθέσεις φωτός. Ο ενιαίος φωτισμός δεν προκαλεί απόσπαση της προσοχής αλλά παρέχει μία ενιαία αίσθηση στον χώρο. Σε χώρο που θέλουμε να χαλαρώσουμε, προτιμούμε φωτισμό σε χαμηλούς τόνους. Οι πιο ζεστοί τόνοι είναι από 2700K έως 3000K και χρησιμοποιούνται από πολλούς ντεκορατέρ και αρχιτέκτονες για να δώσουν μια αίσθηση χαλαρότητας. Από την άλλη, οι πιο ψυχροί τόνοι (3500K-4000K) μπορούν να εστιάσουν έντονα στις μεριές που θέλουμε να εργαστούμε, όπως η κουζίνα ή το γραφείο του σπιτιού.

Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 18:53

Πρωτότυπα δώρα για τη δασκάλα σας

Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει από το να κάνετε ένα μικρό δωράκι στη δασκάλα σας στον αγιασμό. Με αυτό το δωράκι δείχνετε στη δασκάλα σας ότι αν και πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν ξεχάσατε  το σεβασμό και την αγάπη που έχετε προς εκείνη. Πάμε λοιπόν να δούμε μια λίστα με μερικά από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να επιλέξετε για να κάνετε.

Ένα κόσμημα 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων από την οποία μπορείτε να διαλέξετε βέβαια εμείς θα σας δώσουμε μερικές ιδέες. Ένα κομψό μικρό  κολιέ είναι ένα δωράκι το οποίο σίγουρα θα λατρέψει η δασκάλα σας. Μια ακόμα από τις επιλογές σας είναι το βραχιόλι. Μπορείτε να βρείτε μια λιτή χρυσή η ασημένια αλυσίδα και να προσθέσετε επάνω της ένα charm ή να βρείτε ένα έτοιμο βραχιόλι που πωλείται στην αγορά. Ένα ακόμα κόσμημα που σίγουρα θα φορεθεί και θα αποκτήσει ανεκτίμητη αξία για τη καθηγήτρια είναι τα σκουλαρίκια. Τα κοσμήματα είναι ένα δώρο το οποίο η δασκάλα σας θα κρατήσει για αρκετό καιρό και σίγουρα θα της κλέψει τη καρδιά μας και μπορεί να φορεθεί ξανά και ξανά.

Σημειωματάριο 

Ένα σημειωματάριο είναι το πιο έξυπνο και εκλεπτυσμένο δώρο που μπορείτε να κάνετε για να μπείτε στη νέα σχολική χρόνια απόλυτα προετοιμασμένοι και  οργανωμένοι. Στο σημειωματάριο η καθηγήτρια θα κρατάει σημειώσεις, σκέψεις, έξυπνες ερωτησούλες για να κάνει στους μαθητές, θα κρατάει βαθμούς από εργασίες και οποιαδήποτε άλλη σημείωση επιθυμεί. Είναι απολύτως χρήσιμο και μάλιστα πρόκειται για το κατάλληλο δώρο για μια καθηγήτρια καθώς της επιτρέπει να έχει μόνο σε ένα μικρό τετραδιάκι συγκροτημένες όλες τις σκέψεις της.

Ημερολόγιο 

Το ημερολόγιο 2024 μπορεί να γίνει όχι μόνο το δώρο της δασκάλας αλλά όλης της τάξης. Μπορείτε να στολίσετε με αυτό το ημερολόγιο όλη τη τάξη για να μετράτε αντίστροφα τις μέρες για τις επόμενες διακοπές ή και να κρατάτε σημειωμένες τις μέρες για τα σημαντικά διαγωνίσματα. Βέβαια αυτό το δώρο μπορεί  και να απευθύνεται προσωπικά στη δασκάλα δηλαδή πάνω σε αυτό να καταγράφει το πρόγραμμα διδασκαλίας κάθε εβδομάδας και να δημιουργεί ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο των τετραδίων και των ασκήσεων.

Μια ανθοδέσμη με λουλούδια 

Τι πιο συγκινητικό και γλυκό από το να δέχεστε μια δασκάλα μια ανθοδέσμη με λουλούδια τη μέρα του αγιασμού; Πραγματικά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό το συναίσθημα δηλαδή ότι οι μαθητές σου δεν σε ξέχασαν και έχουν μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά τους για εσένα. Μπορείτε στην ανθοδέσμη να επιλέξετε τα λουλουδάκια που θα βάλετε μέσα ώστε να έχετε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Αν θέλετε να κάνετε κάτι το οποίο θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό μπορείτε να κάνετε δώρο ένα μικρό φυτό εσωτερικού χώρου. Η δασκάλα θα μπορέσει να διακοσμήσει είτε το ίδιο της το σπίτι είτε το τμήμα σας με αυτό το μικρό φυτό και έτσι θα το έχει για αρκετό καιρό δίπλα της. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/03/2024

Του:               Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη οδικής σύνδεσης Αγρινίου - Καρπενησίου»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του Αγρινίου, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης από το αρμόδιο Υπουργείο, ότι καμία εξέλιξη δε θα υπάρξει για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι για τα επόμενα χρόνια. Όπως μας μετέφεραν υπάρχουν εδώ και χρόνια κατατεθειμένες σχετικές προμελέτες για κομμάτια της συγκεκριμένης οδικής σύνδεσης, υπάρχουν κομμάτια του δρόμου που προχώρησαν, καθώς και νέες μελέτες- προτάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο ακόμα και για καινούρια χάραξη. Θεωρούν οι ως άνω ότι η σύνδεση της πόλης τους με την έδρα γειτονικού νομού, θα βοηθήσει όπως είναι προφανές, την πολλαπλή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής τους. Ζητούν οι κάτοικοι να μην μπει «ταφόπλακα» στην οδική σύνδεση Αγρίνιου-Καρπενησίου, καθώς είναι αμοιβαίο το συμφέρον των γειτονικών περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προχωρήσει η οδική σύνδεση Αγρινίου - Καρπενησίου προς όφελος της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: Η με αρ. πρωτ. 3892/21-3-2024 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Σχετ: Το με α.π.88518/26-3-2024 έγγραφό σας, με συνημμένo το με αρ. πρωτ. 86635/22-3-2024 έγγραφο του Γρ. Νομικών &Κοινοβ/κών Θεμάτων και την με αρ. πρωτ. 3892/21-3-2024 Ερώτηση.

Σε απάντηση της με αριθμό 3892/21-3-2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, που μας διαβιβάστηκε με το ανωτέρω σχετικό, σας ενημερώνουμε ότι η ΔΟΥ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της εκπονεί τις παρακάτω μελέτες:

  1. «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου (κατά τμήματα). Τμήμα Αγρίνιο – Αγ. Βλάσσης», συμβατικού ποσού 1.741.213,03 € (με ΦΠΑ 19%).

Η αρχή της μελέτης είναι ο Κόμβος Ρουπακιάς επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και το τέλος της μελέτης βρίσκεται περί την χ.θ.28+500. Η τυπική διατομή είναι β2σ (πλάτος ασφαλτικού 11μ). Για λόγους επίσπευσης της υλοποίησης του έργου το οδικό τμήμα διαχωρίστηκε σε δύο υποτμήματα:

α.Υποτμήμα από χ.θ.0+000 έως χ.θ. 7+450, για το οποίο οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και το έργο κατασκευάζεται με αρμοδιότητα της ΕΥΔΕ/ΚΣΥΥ.

β.Υποτμήμα από χ.θ. 7+450 έως χ.θ. 28+550,για το οποίο οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Έχουν υποβληθεί οι υπολειπόμενες μελέτες που αφορούν στο υπόψη οδικό τμήμα, δηλ η Οριστική μελέτη οδοποιίας και των ισόπεδων κόμβων, η Οριστική μελέτη αποχέτευσης –αποστράγγισης της οδού, η προμελέτη των τεχνικών Γ4-Γ8 καθώς και οι γεωτεχνικές μελέτες επιχωμάτων-ορυγμάτων. Συντάχθηκε ο 1ος Συγκριτικός Πίνακας που περιλαμβάνει το απαραίτητο πρόσθετο μελετητικό αντικείμενο (πρόσθετα τεχνικά έργα που δεν είχαν περιληφθεί στο φάκελο έργου), των οποίων η αναγκαιότητα  προέκυψε   κατά   την   εκπόνηση    της   μελέτης  και   από    τους   εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους. Το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

  1. «Μελέτη Οδικού Άξονα   Λαμία-Καρπενήσι:   Τμήμα   σύνδεση   πέρατος   παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού».

Η μελέτη εκπονείται στα πλαίσια σύμβασης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου. Η αφετηρία του  μελετώμενου οδικού τμήματος είναι το πέρας του ανατολικού μετώπου της υφιστάμενηςσήραγγας Τυμφρηστού και το πέρας το δυτικό όριο της κατασκευασθείσας παράκαμψηςΜακρακώμης. Το έργο στο σύνολο σχεδόν του μήκους του (με εξαίρεση μικρά τμήματα στα άκρα του έργου) ακολουθεί νέα χάραξη.

Η αρτηρία έχει μελετάται ως οδός κατηγορίας ΑΙΙ, με ταχύτητα μελέτης 70χλμ/ω και τυπική διατομή β2 (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 8μ, που περιλαμβάνει μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ και εξωτερική λωρίδα καθοδήγησης 0,25μ ανά κατεύθυνση). Προβλέπεται Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας (ΠΛΚ) κατά τμήματα, ιδίως στο ανηφορικό ρεύμα. Στα τμήματα με προσθήκη ΠΛΚ, το συνολικό πλάτος της οδού είναι 11,5μ.

Έχουν εκπονηθεί η τοπογραφική αποτύπωση, η προμελέτη οδοποιίας, η προμελέτη αποχέτευσης- αποστράγγισης, η οριστική γεωλογική μελέτη και έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές μελέτες τεχνικών και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στα πλαίσια άλλης σύμβασης με τίτλο: «Εκπόνηση γεωτεχνικών ερευνών στα πλαίσια της μελέτης του Έργου : Οδική σύνδεση πέρατος Μακρακώμης-Ανατολικό στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού» εκτελείται πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών για την υποστήριξη των παραπάνω μελετών.

Το ανωτέρω έργο δημοπρατήθηκε στις 25/10/2023 μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με κλειστή διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4412/2016 μέσω δύο σταδίων:

Α’ Στάδιο: Προεπιλογή – Πρόσκληση εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής

Β’ Στάδιο: Πρόσκληση υποβολής προσφορών – Ανάθεση

Στη παρούσα φάση, έχει εγκριθεί το 1ο Πρακτικό που αφορά στην αξιολόγηση των (υπο)φακέλων του Α’ Σταδίου, όπου διαπιστώθηκε πως όλοι οι υποψήφιοι ικανοποιούν τους σχετικούς όρους καιτις ελάχιστες απαιτήσεις συμμετοχής. Με την ολοκλήρωση και έγκριση των ανωτέρω μελετών, η Αναθέτουσα Αρχή (Δ13) θα προχωρήσει στο Β’ στάδιο του διαγωνισμού, όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν την προσφορά τους.

Ο ΑΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δ.Ο.Υ.
ΙΩΑΝ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τοπ. Μηχ. με Α´β

 

ΘΕΜΑ:  Απάντηση στη με αριθμό 3892/21.03.2024 ερώτηση.                                            

Σχετ.              (α) Το με αρ. πρ. 86635/22-03-2024 έγγραφό σας (β) Η με αρ. 3892/21.03.2024 ερώτηση

(γ) Το με αρ. πρ. 94671/01-04-2024 έγγραφο της Δ13

(δ) Το με αρ. πρ. 92135/28-03-2024 έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ

Σε συνέχεια των (α) και (β) σχετικών σας στέλνουμε συνημμένα τα (γ) και (δ) όμοια έγγραφα των Δ13 και ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ με τα οποία συμφωνούμε.

Ο Αν. ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ
Πολ. Μηχανικός με Α΄β.

 

Θέμα:   «Ανάγκη οδικής σύνδεσης Αγρινίου - Καρπενησίου» Σχετ: Η Ερώτηση 3892/21.03.2024

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 94770/02.04.2024 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα.

Ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών
Χρήστος Σταϊκούρας

 

Θέμα: Απάντηση στη με αριθ. πρωτ. 3892/21-03-2024 Ερώτηση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Βουλευτή Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Σχετ. : α) Το με αρ. πρωτ. ΓΔΣΥ/88518/26-3-2024 έγγραφο της ΓΔΣΥ, με το οποίο διαβιβάστηκε το με αρ. 86635/22-3-2024 έγγραφο του Γραφείου Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

β) Η με αρ. 3892/21-3--2023 Ερώτηση του κ. Κ. Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, Βουλευτή Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Κατόπιν του (α) σχετικού εγγράφου, με το οποίο μας διαβιβάστηκε η (β) σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με θέμα: «Ανάγκη οδικής σύνδεσης Αγρινίου - Καρπενησίου», σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, η Υπηρεσία μας στο εν λόγω τμήμα εκτελεί το έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου (κατά τμήματα) – Τμήμα: Αγρίνιο –Αγ. Βλάσης», με ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., το οποίο είναι σε εξέλιξη, με εκτιμώμενη περαίωση εντός του 2024. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 5,25 χλμ περίπου της Ε.Ο. Αγρινίου - Καρπενησίου, στην περιοχή του Αγρινίου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ
ΔΗΜ. ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ
Πολ. Μηχ. με Α΄β.

 



Οι Πράσινοι-Οικολογία είναι αντίθετοι στις κοπές δέντρων στα στρατόπεδα και τις αντιπυρικές ζώνες  
 
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα εθνικών διαστάσεων, τονίζουν οι Πράσινοι-Οικολογία, με αφορμή τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας της κυβέρνησης. Και κάνουν μια σειρά προτάσεων για μια νέα στρατηγική για τα δάση, τα δέντρα, τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, θεωρούν προβληματικές τις εξαγγελίες του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασ. Κικίλια ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική μπαίνουν στα δάση για να κάνουν αντιπυρικές ζώνες. Και τις συνδυάζουν με τη μαζική κοπή δέντρων στα στρατόπεδα και τα ρέματα της χώρας.
Πρόκειται για ένα νέο δόγμα του κυβερνώντος κόμματος, που έρχεται να προστεθεί στο "Η φύση αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη" και θα υποστηρίζει ότι "Τα δέντρα είναι ο νέος εχθρός του κράτους"!... Ωστόσο, πρόκειται για προϊόν πανικού μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να διαχειριστεί την κλιματική κρίση και που με αντιδασικές και άλλες πολιτικές την υποδαυλίζει!  
Δεν θα μας σώσουν ούτε οι αποψιλώσεις των στρατοπέδων, ούτε οι αντιπυρικές ζώνες. Στη Δαδιά υπήρχαν 350 χιλιόμετρα αντιπυρικές λωρίδες και πάνω από 3.000 χιλμ δασικών δρόμων αλλά η καταστροφή ήταν τεράστια. Η ευθυγράμμιση και η αποψίλωση των ρεμάτων -αντί για σεβασμό και δενδροφυτεύσεις στη λεκάνη απορροής- ενισχύουν την ορμή των νερών και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα.
Την εποχή που η κλιματική κατάρρευση αλλάζει τον χαρακτήρα των πυρκαγιών και τις συνθήκες που επικρατούν (ξηρασία, καύσωνες κ.ά.) και μεγαλώνει την ένταση και τη διάρκειά τους, η χώρα πρέπει να χτίσει την ανθεκτικότητά της ώστε να περιορίσει το τεράστιο κόστος και να προστατεύσει τη ζωή σε όλες της τις μορφές.
Παρόλα αυτά, στο στρατόπεδο Προκοπίδη, στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, έχει αποφασιστεί η κοπή 500 πεύκων. Το ίδιο και στο στρατόπεδο Ράμναλη στον Λαγκαδά. Το ίδιο και στο στρατόπεδο Μακεδονομάχων στην Κοζάνη και στο στρατόπεδο Χόνδρου στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, όπου θα κόψουν ολόκληρο δάσος!
Τι συμβαίνει ακριβώς;
Βασιζόμενο σε μέτρα αντιπυρικής προστασίας («Aντιπυρική προστασία - Μικτές αντιπυρικές ζώνες κοντά σε οικισμούς και άλλες ανθρωπογενείς θέσεις - Πρόγραμμα ANTINERO έτους 2024»), το ΥΠΕΝ ζητά από Δασαρχεία και Δήμους ανά την Ελλάδα να καταγράψουν:
• Την ύπαρξη θέσεων σε δάση που γειτνιάζουν με οικισμούς ή βρίσκονται κοντά σε αυτούς, καθώς επίσης και ανθρωπογενών θέσεων, όπως κατασκηνώσεις, υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης κ.λ.π. και
• Την ιεράρχηση των ως άνω θέσεων αναφορικά με την ανάγκη διενέργειας
επεμβάσεων, ήτοι καθαρισμοί, κλαδεύσεις, αραιώσεις και δημιουργία αποψιλωμένων ζωνών πλάτους 5 έως 20 μ.
Και όλα αυτά με στόχο την παροχή συναίνεσης με αποφάσεις αρμοδίων οργάνων των Δήμων στη διενέργεια των απαιτούμενων επεμβάσεων σε Δημοτικά Δάση και δασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.
Έτσι, το ΥΠΕΝ έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με εργολαβικές κοινοπραξίες ώστε να προβούν με απευθείας ανάθεση "στην έγκαιρη, έντεχνη, άρτια, οικονομική και ασφαλή εκτέλεση του έργου «Δημιουργία Μικτών Αντιπυρικών Ζωνών σε οικισμούς και δρόμους»", αρμοδιότητας Δασαρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 16 παρ. 5 του ν. 998/1979».
Ένα παράδειγμα τέτοιας σύμβασης είναι και η υπ’ αριθ. ΑΔΑΜ 24SYMV014415876 2024-03-13 σύμβαση του ΥΠΕΝ, μέσω του δασαρχείου Λαγκαδά, στα πλαίσια δημιουργίας "αντιπυρικών ζωνών", με βάση την οποία θα κοπούν εκατοντάδες δέντρα σε στρατόπεδα του Δρυμού και του Λαγκαδά. 
Οι Πράσινοι-Οικολογία υποστηρίζουν ότι η πρόληψη μετράει και ότι η επανα-συμφιλίωση με τη φύση είναι πλέον όρος για την επιβίωσή μας. Τονίζουν ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τη ζωή, τα δάση, τις πυρκαγιές. Και καταθέτουν τις εξής προτάσεις:
  • Να ασχοληθεί σοβαρά η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση με την πρόληψη των πυρκαγιών σε δάση και δασικές περιοχές, με ενθάρρυνση για οικολογική διαχείριση των δασών και ανάπτυξη επαγγελμάτων που συμβάλλουν στην προστασία του.
  • Να σταματήσει η άμεση ή έμμεση υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, που με τα αέριά τους αλλάζουν το κλίμα.
  • Να μεταφερθεί η δασοπυρόσβεση στη Δασική Υπηρεσία, με σημαντική στελέχωσή της. Από την ανάθεσή της στην Πυροσβεστική το 1998 κάηκαν τόσα δάση όσα και στα προηγούμενα 180 χρόνια, παρόλο που ο χρόνος πρώτης επέμβασης έχει αυξηθεί σημαντικά. Η εμπειρία και από την πρόσληψη εποχιακών ατόμων στην δασοπυρόσβεση, χωρίς επάρκεια και γνώση του δάσους και των τεχνικών κατάσβεσης, απέδειξε το αδιέξοδο αυτής της επιλογής.
  • Να εγκαταλειφθεί το δόγμα ότι «προστατεύουμε κυρίως ανθρώπους και κτίρια και αφήνουμε τη φωτιά να εξελιχθεί» προς τα δάση και τις περιοχές «Natura 2000». Η καταστροφή του δάσους είναι εξίσου μεγάλη με την απώλεια ανθρώπινης ζωής.
  • Να εφαρμοστεί μια οικολογική διαχείριση των δασών και έγκαιρη επένδυση στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον περιορισμό των καταστροφών, με στρατηγικό στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και μέριμνα για την αναγέννηση του δάσους, τη διαχείριση των νερών με την καλλιέργεια των πηγών, αναδασώσεις για αντιπλημμυρική προστασία, κατασκευή και συντήρηση πυροφυλακίων, δεξαμενών ανεφοδιασμού δασοπυροσβεστικών οχημάτων, ειδικά σχέδια πυροπροστασίας κτλ.
  • Να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία, να ενισχυθεί η εθνική νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, να μη στηριχτεί η αντισυνταγματική “τακτοποίηση” με τις “οικιστικές πυκνώσεις” που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών, μετατρέποντας τις προστατευόμενες περιοχές Natura σε χώρους «ανάπτυξης».
  • Να αποκατασταθεί μια σχέση αλληλο-εξάρτησης τοπικών κοινωνιών και δάσους, με μια οικολογική οικονομία του δάσους αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό τους με μέσα κατάσβεσης, drones κτλ για άμεσο εντοπισμό των πυρκαγιών στο ξεκίνημά τους.
  • Να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2007, που είχε τεκμηριωμένες προτάσεις για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.
  • Να αξιοποιηθούν οι εκθέσεις και οι δασικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και στηρίζονται στην οικολογική και διεπιστημονική γνώση των χαρακτηριστικών κάθε δάσους.
Χωρίς δάση και σοβαρή προστασία του περιβάλλοντος καμιά αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και καμιά οικονομική ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά απειλείται και η επιβίωσή μας. Ο αγώνας είναι παγκόσμιος. Και οι ευρωεκλογές είναι μια στιγμή για να πάρουν και οι πολίτες με την ψήφο τους θέση και να στηρίξουν τις δυνάμεις που αγωνίζονται να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται!
 
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr  
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Σάββατο 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη πόλη του Αγρινίου, στο πεζόδρομο της Παπαστράτου (μπροστά από τα πρώην Public) στις 19:00, με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... Με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα!»

Το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει:
• Hip hop liveμετονMaterialist
• Ομιλία από τον Ανδρέα Ζάγκα, γραμματέα του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ
• Συναυλία με τον Θοδωρή Κόντο

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν:
- Έκθεση για τις Ευρωεκλογές με θέμα «Ψηφίζουμε ΚΚΕ! Στέλνουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αγώνα και ελπίδας! Καταδικάζουμε την ΕΕ των πολέμων και της εκμετάλλευσης!»
- Ταμπλό «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα για όλους»
- Έκθεση για το έγκλημα στα Τέμπη και τις μαθητικές κινητοποιήσεις
- Graffitispotγια το πόλεμο ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης
- Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή»


sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο "Ιωσήφ" ή "Κοντός", αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7, ο 27χρονος "ΟΜΛΕ", μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος "ηγέτης" συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, ένας 36χρονος χούλιγκαν γνωστός με το προσωνύμιο "Ρουμάνος", και δύο άνδρες 31 ετών με τα παρατσούκλια "Shark-Καρχαρίας" και "Κοκός" αντίστοιχα, έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις "ομάδες κρούσης", διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια, καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτοί οι πέντε φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, και είναι ανάμεσα στους 64 οργανωμένους οπαδούς, που συνελήφθησαν την Δευτέρα, στα πλαίσια των επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, με στόχο το… "ξήλωμα" της ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Α.Ε., της "ανώνυμης εταιρείας ανάληψης έργων βίας και δεξαμενής στρατολόγησης εγκληματικών ομάδων". Οι συνολικά 165 κατηγορούμενοι, φέρεται να εμπλέκονται εκτός από την δολοφονία του 31 ετών αστυνομικού, σε τουλάχιστον 10 περιστατικά βίας και επιθέσεων σε αθλητικές συναντήσεις.

"Αρχηγός" με 5.000 ευρώ στις τσέπες του
Ο 40χρονος "Ιωσήφ" ή "Κοντός", αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, φαίνεται να ήταν ο βασικός οργανωτής των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και της δολοφονίας του 31χρονου Γιώργου Λυγγερίδη. Η επίθεση στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη στου Ρέντη στις 7 Δεκεμβρίου 2023, ήταν προγραμματισμένα "αντίποινα" για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. "Πάμε να τους καθαρίσουμε, να τους τελειώσουμε" ήταν το σύνθημα που έλεγε ο "αρχηγός" εννοώντας τους αστυνομικούς που θα βρίσκονταν στου Ρέντη. Ο "Ιωσήφ" ή "Κοντός", συνελήφθη την Κυριακή στα Ιωάννινα και είχε πάνω του 4 κινητά τηλέφωνα και 5.000 ευρώ, με τους αστυνομικούς να εικάζουν πως θα επεδίωκε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο 27χρονος "ΟΜΛΕ", μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος "ηγέτης" συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, σε τουλάχιστον 4 δικογραφίες κατηγορούμενος, είναι αυτός που διαβίβασε τις εντολές της επίθεσης και έφερε ενισχύσεις. Ήταν ένας από τους "κλειδοκράτορες" της αποθήκης από την οποία φέρεται μετέφερε οπλισμό και ναυτικές φωτοβολίδες. Μάλιστα φέρεται να ήταν αυτός που έδωσε την μοιραία φωτοβολίδα στον 18χρονο, που ομολόγησε πως χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό.

Ένας 36χρονος με το προσωνύμιο "Ρουμάνος", και δύο 31χρονοι με τα παρατσούκλια "Shark-Καρχαρίας" και "Κοκός" αντίστοιχα, έδωσαν με τη σειρά τους τις εντολές επίθεσης στις "ομάδες κρούσης", διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο "Ρουμάνος" τον Απρίλιο του 2024, είχε συλληφθεί με δύο ακόμα άτομα, έπειτα από συμπλοκή ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού, στο γήπεδο "Γ.Καραϊσκάκης". Γνώριμος των αρχών, ήταν και ο "Κοκός", ο οποίος είχε συλληφθεί ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, για επίθεση σε κουρείο Πακιστανού στη Μεταμόρφωση το 2012 και για ακόμα τρεις ρατσιστικές επιθέσεις, που είχαν σημειωθεί το ίδιο έτος. Είχε στη κατοχή του το ένα από τα δύο πιστόλια, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σύλληψης.

Είκοσι ακόμη συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό εκτελεστικό "πυρήνα", τον περιφερόμενο "στρατό" για την εκδήλωση των επεισοδίων και επιθέσεων, ενώ ακόμη 40 ήταν οι "συνεργαζόμενοι" με έκτακτες συμμετοχές, προκειμένου να δώσουν μια αριθμητική υπεροπλία στο σχέδιο των ενεργειών.

DNA στα καμένα ρούχα
DNA, που συνδέει συλληφθέντες με τη δολοφονική επίθεση του περασμένου Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε ακόμα και στα ρούχα που είχαν επιχειρήσει να κάψουν ορισμένοι από τους φυσικούς αυτουργούς, στις τουαλέτες του γηπέδου "Μελίνα Μερκούρη" όπου βρήκαν καταφύγιο. Σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τις επισυνδέσεις υπόπτων, καθώς και από τις καταθέσεις οργανωμένων οπαδών που έχουν υποβάλλει αιτήματα υπαγωγής τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ρουχισμός που εντοπίστηκε στα πλαίσια των επιχειρήσεων, φέρεται να αποτυπώνεται στο βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές, από το εσωτερικού του κλειστού Γυμναστηρίου, την νύχτα της επίθεσης. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, ναυτικές φωτοβολίδες, μαχαίρια, πτυσσόμενα γκλομπ, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα ευρήματα.

Ήδη για την υπόθεση στου Ρέντη είχε συλληφθεί 18χρονος οργανωμένος οπαδός, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι ήταν εκείνος που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα πλήττοντας θανάσιμα τον άτυχο αστυνομικό. Είχαν βρεθεί ίχνη πυρίτιδας πάνω του, ενώ αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 16χρονου αδερφού του είχαν βρεθεί πάνω στον εκτοξευτήρα της μοιραίας φωτοβολίδας. Ο ανήλικος, είναι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων.

Επεισόδια… 16 χρόνια πίσω
"Ηγετικά μέλη αθλητικών συνδέσμων". Έτσι χαρακτηρίζουν αστυνομικοί τους περισσότερους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση τους, έχουν συμμετοχή δεκάδες επεισόδια και επιθέσεις, που χρονολογούνται ακόμα και… 16 χρόνια πίσω. Τα συγκεκριμένα άτομα φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών, και ως περιφερόμενοι "στρατοί" συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί γίνεται και η "διαλογή" ικανότητας των στρατολογημένων για την πιθανή ανέλιξη τους στην διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και ένταξή τους σε συμμορίες της Greek Mafia.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν συλληφθεί οι αρχηγοί, οι οργανωτές, οι υπαρχηγοί, οι ομαδάρχες, οι διαβιβαστές των ενεργειών, οι αποθηκάριοι οπλισμού και τα άτομα που αποτελούσαν τις ομάδες κρούσης. Πρόκειται για πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα 200 ατόμων, τα οποία φέρεται να τροφοδοτούν πέντε διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, οπαδών ισάριθμων ποδοσφαιρικών ομάδων. Η καθεμιά από αυτές, αποτελείται από περίπου 40 άτομα.

"Η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα", σημείωσε σε δήλωση του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

Εμπρησμοί, επιθέσεις, συμπλοκές, "ραντεβού" θανάτου
Στη λίστα των υποθέσεων, που φέρεται να εμπλέκονται οι συλληφθέντες, εμπεριέχονται περιστατικά απειλών και επιθέσεων εναντίον διαιτητών και δημοσιογράφων (ΠΣΑΤ) σε βάθος δεκαετίας. Μεταξύ αυτών, είναι οι απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου, που ήταν διαιτητής στον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-Ολυμπιακός, στον οποίο καταγράφηκαν τα πρόσφατα επεισόδια και ο εμπρηστικός μηχανισμός στο κατάστημα του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρη τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσα συνέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, ήταν προγραμματισμένα "αντίποινα" για όσα είχαν εξελιχθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα στον Βόλο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ενέργειες που αφορούν την δράση της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν καταγραφεί σε Γιάννενα, Βόλο, Λαμία, Αττική, Μαλακάσα, Ίλιον, Νέα Φιλαδέλφεια, Κρήτη, Τρίπολη.

"Να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου"
"Ήταν μία δύσκολη συναισθηματικά ημέρα, πολλά μπορούν να γίνουν, νόμοι υπάρχουν. Είναι μία δικαίωση, μία αρχή, η δική μου η δικαίωση βέβαια ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει", δήλωσε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, ο πατέρας του Γιώργου Λυγγερίδη, λίγες ώρες μετά τις πρώτες συλλήψεις των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του γιού του. Νωρίτερα, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την αθλητική βία, ανέφερε:

"Περιμένουμε την δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει. Σήμερα ξεκινήσανε, απ' ό,τι μάθαμε. Πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου. Ο ήρωας. Ο γιος μου. Για όλη την Ελλάδα, για όλη την αστυνομία. Είναι η καινούρια μου οικογένεια, όλα τα παιδιά μου εδώ μέσα είναι ο γιος μου. Όλους τους αγκάλιασα έναν - έναν. Αυτοί μου δίνουν κουράγιο, αυτοί με κρατάνε όρθιο". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν επίσης παρών στην εκδήλωση και διαβεβαίωσε την οικογένεια πως δεν θα είναι μόνοι τους και πως "ο Γιώργος συμβολίζει πόσο απεχθής είναι η βία σε κάθε κοινωνία".

thetoc.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2