Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  4:42: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε σε α’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή η επεξεργασία και ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης», τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛΛΥ, Νίκη, «Σπαρτιάτες» και Νέα Αριστερά καταψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημεία αιχμής του νομοσχεδίου, που προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν κυρίως η κατάργηση των ειρηνοδικείων, η κατανομή των εδρών των περιφερειακών πρωτοδικείων και της δικαστικής ύλης και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων.

Ι.Μπούγας: “Τίποτα δε θα γίνει χωρίς προετοιμασία”

Ο κ. Μπούγας απέρριψε καταρχήν τους ισχυρισμούς για βίαιες αλλαγές και για έλλειμμα ουσιαστικής και επαρκούς διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αντιτείνοντας ότι «έγινε ένας εξαντλητικός διάλογος μηνών με όλους όσους ήθελαν να έχουν φωνή».

Στις αντιρρήσεις για την κατάργηση ειρηνοδικείων με το επιχείρημα ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει ο θεσμός του ειρηνοδικείου, ο κ. Μπούγας απάντησε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες δικαστών, ενώ σημείωσε ότι ούτε οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή δεν φάνηκε να διαφωνούν επί της αρχής του νομοσχεδίου στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αλλά εστίασαν τις αντιρρήσεις τους στο πώς κατανέμονται οι περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων.

Παράλληλα, απέρριψε τη κριτική ότι οι ειρηνοδίκες καλούνται να εμπλακούν σε δίκες χωρίς να προηγηθεί η κατάλληλη επιμόρφωση τους, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς προετοιμασία.

«Καμία βίαιη αλλαγή δεν θα γίνει. Το νομοσχέδιο είναι η απαρχή της έναρξης της ενοποίησης. Προσεκτικά, βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε χωρίς να δημιουργούμε ανασφάλεια δικαίου μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του πρώτου βαθμού. Δεν κάνουμε κάτι με τρόπο βίαιο. Οι ειρηνοδίκες θα προετοιμαστούν κατάλληλα για να ασκήσουν ως ισότιμοι δικαστές τα καθήκοντα τους. Λαμβάνουμε μέριμνα για να μην υπάρξει καμία ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες. Θα εξακολουθούν να δικάζουν υποθέσεις που δίκαζαν μέχρι σήμερα. Όλα θα γίνουν με τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο, έτσι ώστε για υποθέσεις με αντικείμενα που δεν έχουν δικάσει μέχρι σήμερα να μπορούν στο διάστημα της 2ετίας, από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου, να έχουν το χρόνο να επιμορφωθούν κατάλληλα και να μπορούν να δικάσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε:

«Άρα οι ανησυχίες, οι αγωνίες και οι τυχόν αντιρρήσεις που εκφράζονται για την ενοποίηση, λόγω, όπως ειπώθηκε, μη επιμόρφωσης ειρηνοδικών, ακατάλληλων κτιριακών υποδομών, μη ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, δεν είναι για αυτά που θα συμβούν τώρα, αλλά σε αυτά που θα συμβούν το 2026. Εμείς λέμε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των δυόμιση ετών θα λύσουμε τα προβλήματα, θα καλυφθούν οι ανάγκες των περιφερειακών».

Ο κ. Μπούγας επέμεινε ότι «έτσι όπως έχει γίνει η χωροταξική κατανομή των δικαστικών σχηματισμών καλύπτεται το σύνολο της χώρας και το πιο απομακρυσμένο δικαστήριο είναι μία με μιάμιση ώρα από τις περιοχές των πολιτών, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας».

«Άρα, ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να δικάζει τις υποθέσεις του κοντά στον τόπο της κατοικίας του και να δικάζει όχι μόνο υποθέσεις ήσσονος σημασίας, όπως αυτές που δίκαζε μέχρι σήμερα, αλλά περίπου το 80% με 85% των αστικών υποθέσεων του», πρόσθεσε.

Και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κατέληξε:

«Το θέμα είναι πως θα επιτευχθεί η ταχύτερη αλλά και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης με την ορθολογική κατανομή των υποθέσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί βασική αρχή του νομοσχεδίου και επιτυγχάνεται με την δυνατότητα ορθολογικής κατανομής, από τον πρόεδρο πρωτοδικών κάθε πρωτοδικιακής περιφέρειας, γιατί όλος ο χάρτης λειτουργεί με τη φιλοσοφία της πρωτοδικιακής περιφέρειας, άρα μιας συνεκτικής περιοχής έτσι ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία ούτε των δικαστών ούτε των δικαστικών υπαλλήλων.

Τα ειρηνοδικεία που καταργούνται είναι λίγα, με μικρό αριθμό υποθέσεων, λίγες οργανικές θέσεις και πολύ λιγότερους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ στους δικηγόρους μάλλον οργανώνεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο τρόπος εργασίας τους».

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μία τεράστια μεταρρύθμιση, μέρος μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, που είναι απόλυτα αναγκαία για γρήγορη και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης».

Αλ.Αυλωνίτης για το νέο δικαστικό χάρτη: “Βιαστικό και πρόχειρο ν/σ”

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, έκανε λόγο για «απόλυτα βιαστικό, πρόχειρο και αποσπασματικό νομοσχέδιο, που βάζει πρώτα το κάρο μπροστά στο άλογο, δημιουργεί ένα διοικητικό έκτρωμα στα δικαστήρια και κάνει τους δικαστές περιοδεύοντα θίασο».

«Υποδαυλίζει τις διαφορές των τοπικών κοινωνιών. Προχωράτε σε μία βίαιη, ριζική, βάναυση αλλαγή στην απονομή της δικαιοσύνης. Η κατάργηση των ειρηνοδικείων είναι εγκληματική παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας. Στηρίζουμε τον θεσμό του ειρηνοδίκη, στηρίζουμε τους ειρηνοδίκες στον Γολγοθά τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αυλωνίτης, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, «για να βρεθεί ο κάθε βουλευτής ενώπιον των ευθυνών του για το τι ψηφίζει», όπως είπε.

Μ.Αποστολάκη: “Η συγκάλυψη συνεχίζεται”

Η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, άσκησε έντονη κριτική στο άρθρο 39, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, βάζοντας ένα ακόμα εμπόδιο στην ευρωπαϊκή εισαγγελέα, τροποποιώντας την διαδικασία ώστε η απολογία των κατηγορουμένων για πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς να μην γίνεται ενώπιον του Ευρωπαίου εισαγγελέα αλλά ενώπιον του ανακριτή».

Επίσης, επέκρινε τον τρόπο που γίνεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, υποστηρίζοντας ότι «ο εθνικός στόχος για επιτάχυνση της δικαιοσύνης γίνεται υπό προϋποθέσεις, με διάλογο, ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, επιμόρφωση των δικαστών, αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων».

«Αυτό που κάνετε είναι καθεστωτισμός και όχι μεταρρύθμιση», ανέφερε η κ. Αποστολάκη.

Η παρέμβαση Φλωρίδη για το νέο δικαστικό χάρτη

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης για να απαντήσει ότι «αυτό που γίνεται είναι εναρμόνιση της ελληνικής δικαιοσύνης με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και αφορά περιπτώσεις για κατάχρηση κονδυλίων».

«Σκοπός της προσαρμογής με τον ευρωπαϊκό κανονισμό είναι να ασκείται άμεσα, απευθείας, χωρίς παρεμβολή η ποινική δίωξη από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα», συμπλήρωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το νέο δικαστικό χάρτη

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει να αναπαράγει επιχειρήματα που καταρρίφθηκαν από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς στη δικαιοσύνη, τα οποία «ντύνει» με τον μανδύα της δήθεν ταχύτερης και δικαιότερης απονομής της δικαιοσύνης.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια πιο φιλική και αποτελεσματική δικαιοσύνη για τους επενδυτές, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, πιο εχθρική και ακριβή για τα λαϊκά στρώματα και πιο βασανιστική για τους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους», ανέφερε η κ. Κομνηνάκα.

«Για υποβάθμιση τουλάχιστον της ποινικής δικαιοσύνης» μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την χειραγώγηση της δικαιοσύνης, ενώ πίσω από το άρθρο 39 υποκρύπτεται σκοπιμότητα».

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κήρυξε εδώ και καιρό ένα ανηλεή πόλεμο για το κράτος δικαίου.

«Οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου είναι πρωτοφανείς και είχαν την συνολική και απόλυτη κατακραυγή των αρμόδιων φορέων. Υποπέσατε για άλλη μια φορά στο παράπτωμα της απόλυτης αλαζονείας σας, οχυρωμένοι πίσω από το 41% αλλά θα το βρείτε μπροστά σας και πολιτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Γιώργος Αποστολάκης, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου που, όπως είπε, «είναι ένα πρόχειρο, γεμάτο ασάφειες συνονθύλευμα, έρμαιο των τοπικών και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, στο οποίο είναι εναντίον όλος ο νομικός κόσμος και η κοινωνία, γιατί δεν έχει τίποτα να προσφέρει για το σκοπό που δήθεν επιδιώκει, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, υποστήριξε ότι «είναι ένα προβληματικό, άστοχο νομοσχέδιο που μετατρέπει τους δικαστές σε περιοδεύων θίασο και δεν θα οδηγήσει ούτε στην επιτάχυνση αλλά ούτε και στην ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης».

Τέλος, η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, ανέφερε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «είναι σκόπιμα ασαφής, απευθύνεται σε πολίτες άλλης χώρας και βασίζεται σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί η κυβέρνηση».

dikastiko.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος της σφαγής των Τεμπών σχολίασε τα όσα είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι «Μάλλον δεν τον πληροφορήσανε γι’ αυτό που συνέβη χθες ή μάλλον τον πληροφορήσανε και πήγε πάλι να πετάξει τις ευθύνες αλλού»

«Εγώ θέλω όχι πάλι να πάνε σε επιτροπές και να περάσει χρόνος. Εγώ απαιτώ σαν Έλληνας πολίτης την άρση της βουλευτικής ασυλίας και του Πλεύρη και του Μιχάλη Παπαδόπουλου και της Ζωής Ράπτη και του Τριαντόπουλου. Να κριθούν από τη δικαιοσύνη. Να πάνε στον ανακριτή και να σταματήσουν αυτό το μπαλάκι “το πάμε στον Άρειο Πάγο, το πάμε στη Βουλή, το γυρνάμε γύρω γύρω και στο τέλος θα αποφασίσουμε ότι δεν θα κάνει κανένας”» είπε:

Αναφορικά με το «ξεμπάζωμα», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την απομάκρυνση 300 κυβικών χώματος από το «σημείο μηδέν» της τραγωδίας, είπε: «Να έρθει ο κ. Τριαντόπουλος να μας πει πού βρέθηκαν σε μια νύχτα 700 χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια. Να μας πει για το τιμολόγιο που κόπηκε. Για την τηλεδιοίκηση της Λάρισας δεν δώσανε 200 χιλιάρικα και δώσανε 700 χιλιάρικα σε μια νύχτα για να κάνουν τη συγκάλυψη του αιώνα. Η επικοινωνία στα Τέμπη ήταν το πρόβλημα που τη διακόψανε και σκοτώσανε τον κόσμο», είπε ο κ. Ασλανίδης.

Ο πατέρας του 26χρονου Δημήτρη αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της Βίκυς Φλέσσα και του Γιώργου Αυτιά ότι «οι γονείς που πονάνε δεν μιλάνε» για τα Τέμπη, τονίζοντας ότι πρέπει να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους για ευρωβουλευτές. «Σώπα ρε Αυτιά, έτσι σας έχουν μάθει να λέτε; Αν δεν ήμασταν εμείς θα έβγαιναν όλα αυτά;», τόνισε.

Τέλος, ο Π. Ασλανίδης υπογράμμισε ότι οι συγγενείς των 57 θυμάτων δεν παλεύουν μόνο για τη δικαίωση των δικών τους παιδιών. «Δεν είναι μόνο στη μνήμη των παιδιών μας. Είναι πλέον και για να σωθούν τα επόμενα παιδιά της Ελλάδας» είπε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος κρίθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ο αστυνομικός και οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη, ως υπαίτιος του θανάτου του Ιάσωνα Λαλαούνη, ύστερα από τροχαίο έξω από τη Βουλή το Μάρτιο του 2021 ωστόσο όμως καταδικάστηκε με ποινή-«χάδι» τριών ετών με αναστολή και δεν του αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης!

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας από το Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου παρόντες ήταν η οικογένεια και οι φίλοι του 22χρονου μοτοσικλετιστή.

Προκαλεί εντύπωση ότι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή, ενώ δεν του χορηγήθηκε καμία ελαφρυντική περίσταση.

 

Και είναι άξιο απορίας πως δεν το αφαιρέθηκε το δίπλωμα όπως θα είχε γίνει σε οποιοδήποτε άλλο πολίτη εάν είχε εμπλακεί σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Εξ’ όσων φαίνονται από την απόφαση του δικαστηρίου δεν αποδίδεται κάποια ευθύνη στο θύμα.Η ενοχή είναι ξεκάθαρη του αστυνομικού.

Ας υποτεθεί όμως ότι η ποινή ήταν ελαφριά λόγω πρότερου έτοιμου βίου.

Γιατί όμως δεν του αφαιρέθηκε το δίπλωμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια συνυπευθυνότητας του θύματος;

 

Αξίζει όμως να υπενθυμιστούν κάποια πράγματα από εκείνο το τραγικό περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2021.

Το βίντεο το οποίο είχε δημοσιεύσει το pronews.gr ήταν συγκλονιστικό.

Ο τροχονόμος έξω από τη Βουλή επιτέθηκε κατά του διανομέα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε δει το περιστατικό και μάλιστα του έκοψε και κλήση επειδή δεν φορούσε κράνος!

Μάλιστα εν συνεχεία με μία… «ευγένεια» που «σπάει κόκαλα» του είπε «σήκω φύγε και εξαφανίσου»!

 

Όπως προκύπτει από το οπτικό υλικό, ο αστυνομικός που οδηγούσε το υπηρεσιακό όχημα της Διεύθυνσης Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. έστριψε από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας αριστερά για να μπει στο κοινοβούλιο.

Γιατί το υπηρεσιακό όχημα δεν έπρεπε να μπει από τη συγκεκριμένη πύλη

Από την ανάλυση των κανόνων εισόδου οχημάτων στη βουλή, αλλά και από το βίντεο του δραματικού συμβάντος αποκαλύπτεται ότι η στροφή στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας του υπηρεσιακού οχήματος που οδηγούσε ο συνοδός ασφαλείας της κυρίας Μπακογιάννη είναι με βάση τις διαδικασίες της βουλής, που έχει ορίσει η ελληνική αστυνομία, παράνομη.

Όταν στα οχήματα δεν επιβαίνουν υπουργοί και βουλευτές δεν εισέρχονται από εκείνο το σημείο, αλλά τους έχουν δοθεί εντολές να εισέρχονται στο γκαράζ ή σε άλλες εισόδους από τη Λεωφόρο Αμαλίας, από την πλευρά δηλαδή της πλατείας Συντάγματος.

Ο οδηγός του οχήματος της φρουράς της Ν.Μπακογιάννη, έστριψε παρότι στο σημείο δεν υπήρχε τροχονόμος που ρυθμίζει την είσοδο των οχημάτων στο προαύλιο της βουλής. Δεν έκανε ούτε ηχητικό σήμα στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην είσοδο του προαύλιου της βουλής. Κινήθηκε μόνος του, με αυθαίρετο τρόπο.

Αρκέστηκε στο γεγονός ότι του παραχώρησε προτεραιότητα ο οδηγός ταξί, που κινείτο στην αριστερή λωρίδα της ανόδου, μη αντιλαμβανόμενος ότι από τη δεξιά λωρίδα ερχόταν χωρίς να έχει παραβιάσει κόκκινο, ο άτυχος άνδρας ο οποίος τον χτύπησε στο πίσω δεξιά φανάρι.

Από τις κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι την ώρα που έστριβε ο αστυνομικός από τη Βασιλίσσης Σοφίας για να μπει στο κοινοβούλιο, από το αντίθετο ρεύμα περνούσε ένα ταξί, το οποίο έκοψε ταχύτητα για να περάσει το υπηρεσιακό όχημα κάθετα το δρόμο και να εισέλθει στη Βουλή.

Ο αστυνομικός δεν είδε, ωστόσο, ότι πίσω από το ταξί, στη δεξιά λωρίδα της ανόδου, ανέβαινε το δρόμο και η μοτοσικλέτα του Ιάσονα. Έτσι, ο αστυνομικός έστριψε αριστερά και λίγο πριν περάσει τη μπάρα της εισόδου της Βουλής η μοτοσικλέτα συγκρούστηκε στο πίσω μέρος του υπηρεσιακού οχήματος. Ο 23χρονος εκτοξεύτηκε στον αέρα και τότε το κράνος του έφυγε από το κεφάλι του για άγνωστο λόγο.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 εκλεγμένων βουλευτών των Σπαρτιατών, και ενός δικηγόρου για την υπόθεση της “εξαπάτησης του εκλογικού σώματος” σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών για την “εξαπάτηση” των ψηφοφόρων στις περσινές εκλογές, για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση στον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού και για συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα στον δικηγόρο.

Οι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές, που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες», είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της “εξαπάτησης” εκλογέων ενώ σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην “εξαπάτηση”.

Παράλληλα, κατηγορούμενος είναι και δικηγόρος, που μετείχε στις επαφές των υποψηφίων τότε βουλευτών με τον έγκλειστο πρώην βουλευτή, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στην “εξαπάτηση” των εκλογέων.

Η δίωξη σε βάρος του Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των «Σπαρτιατών», στηρίχθηκε σε στοιχεία από την έρευνα της κυρίας Αδειλίνη, από τα οποία προκύπτουν συνεχείς επαφές του μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των “Σπαρτιατών” των οποίων είχε την καθοδήγηση και έλεγχο παράνομα καθώς απαγορεύεται από τη νομοθεσία για όλους όσους έχουν καταδίκη για εγκληματική οργάνωση.

Η δικογραφία για την υπόθεση ξεκίνησε να σχηματίζεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Βασίλης Στίγκας κατήγγειλε παρασκηνιακές ενέργειες εντός του κόμματος του. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε τότε έρευνα που διενέργησε η ίδια. Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην κυρία Αδειλίνη η οποία κάλεσε σε εξηγήσεις τόσο τους βουλευτές του κόμματος, όσο και τον Ηλία Κασιδιάρη. Με το πέρας της έρευνας, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η επόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης για το κόμμα “Σπαρτιάτες” θα είναι η πλέον κρίσιμη καθώς αφορά την κρίση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που ως Εκλογοδικείο εκδίκασε τις προσφυγές που έχουν γίνει ως προς τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή, του κόμματος των Σπαρτιατών.

pronews.gr

Ανακατατάξεις στον χώρο των δεξιών κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, φέρνει η αποβολή για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία του τόπου, της συμμετοχής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος αλλά και το επεισόδιο μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τους Σπαρτιάτες Κ.Φλώρου και του βουλευτή και «δεξιού χεριού» του Κ.Βελόπουλου, του Β.Γραμμένου.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου να περιορίζεται δημοκοπικά, καθώς υπήρξε μία γενικότερη απογοήτευση στο δεξιό χώρο, στους πιθανούς νέους ψηφοφόρους του, από την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου το οποίο αποδείχτηκε χαμηλότερο των προσδοκιών ενός κόμματος που κάποια στιγμή φάνηκε ακόμα και να διεκδικεί και την τρίτη θέση στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα από τους 42 υποψήφιους μόλις οι 5 είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου ενώ σχεδόν όλοι είναι υπάλληλοι του κόμματος ή στενοί συγγενείς υπαλλήλων του, όπως και ατόμων που πρόσκεινται στο στενό περιβάλλον του Κυριάκου Βελόπουλου!

Το αποτέλεσμα ερμηνεύθηκε ως αδυναμία του Κ.Βελόπουλου να «ανοίξει» το κόμμα, κυρίως λόγω της γνωστής πολιτικής του ανασφάλειας.

Μία ανασφάλεια που κόστισε πολλά στις εθνικές εκλογές με την υπόθεση αποπομπής του κορυφαίου βουλευτή του κόμματος, σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και την αναγνωρισιμότητα, του Αντώνη Μυλωνάκη.

Καλώς ή κακώς, η ποιότητα ενός ψηφοδελτίου έχει την σημασία του, καθώς τα κόμματα επιλέγουν ή υποψηφίους με πολιτικό-ακαδημαϊκό έργο δεκαετιών, ή γνωστά πρόσωπα με κοινωνική αναγνώριση ή έστω αναγνωρισιμότητα.

Γενικά τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών θυμίζουν «πανηγυράκι» με χαρακτηριστικότερο όλων αυτό της Νέας Δημοκρατίας (Μελέτη, Αυτιάς, Δούνια κ.λ.π.), αλλά το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης δεν έχει τίποτα, ούτε καν από αυτά.

Το μόνο που έχει είναι άτομα εξαρτημένα άμεσα από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Να θυμίσουμε ότι και ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος, ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Φράγκος, είναι αρραβωνιασμένος με την κόρη κορυφαίου στελέχους της Ελληνικής Λύσης και προσώπου που βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπουλο.

Ακόμα και το επεισόδιο στη Βουλή και παρότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ.Φλώρος επιτέθηκε στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο, ακόμα και αυτό γύρισε εις βάρος του κόμματος όπως κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι ο βουλευτής της εξύβρισε τη μητέρα του ανεξάρτητου βουλευτή προκαλώντας την οργή του.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι το μόνο που δεν δέχονται και στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα αντιδρούσαν ανάλογα, είτε εντός είτε εκτός κοινοβουλίου, είναι η εξύβριση της μητέρας τους.

Αντίθετα, σταθερή και ελαφρά βελτιωμένη εμφανίζεται η «Νίκη» σε σχέση με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και υπό την «διοίκηση» του «γορίλα», του γνωστού συνεργάτη του Β.Ρέστη.

Παρουσίασε ένα καλό ψηφοδέλτιο με την έννοια ότι έχει κάνει «άνοιγμα» στην κοινωνία, και έχει ένα ενδιαφέρον μείγμα από επιστήμονες και από ανθρώπους που είναι γνωστοί στην κοινωνία από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Σε ότι αφορά το ποσοστό των Σπαρτιατών πιθανότατα ευνοημένο θα βγει, αφού ήταν το μόνο που τους στήριξε, το κόμμα «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Το οποίο έχει ένα ψηφοδέλτιο «αξιοπρεπές» με ένα καλό μείγμα επαγγελματιών και επιστημόνων, μη επαναλαμβάνοντας τα πολιτικά λάθη του παρελθόντος με τοποθετήσεις στιλ Βατίδου στο ψηφοδέλτιο.

Αντίθετα, το ΛΑΟΣ του Φίλιππου Καμπούρη υιοθέτησε την τακτική του «όσο πιο γνωστοί τόσο πιο καλοί» βάζοντας στο ευρωψηφοδέλτιο εκτός από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος τηλεπαρουσιαστή Φίλιππο Καμπούρη, την Εύη Βατίδου, την τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, τη γνωστή και συμπαθή τηλεσέφ Βέφα Αλεξιάδου, έστω κι αν έχει ξεπεράσει ηλικιακά τα 80 έτη.

Γενικά τα δεξιά κόμματα θα πάνε καλά στις ευρωεκλογές και σίγουρα θα έχουν υψηλότερα ποσοστά από τις εθνικές καθώς η υπόθεση του γάμου και της υιοθεσίας παιδιών από τους ΛΟΑΤΚΙ+, έχει «τραυματίσει» ανεπανόρθωτα το προφίλ του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στο μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων ενώ στην βόρεια Ελλάδα υπάρχει και «βουβή» αντίδραση κατά της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία.

Να πούμε ότι η κόντρα που έχει ξεκινήσει με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη θα είναι ένας ακόμα λόγος απομείωσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το ποσοστό των εθνικών εκλογών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πολλά θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες και από τα λάθη που θα κάνουν όλοι.

pronews.gr

Παραδόθηκε στις αρχές σήμερα Παρασκευή (26.4.24) το πόρισμα της μονάδας εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών για την αποστολή email στους αποδήμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε τρίτο πρόσωπο που έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση της κοινοποίησης στοιχείων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόσωπο αυτό κατέθεσε ότι τη λίστα που είχε στη διάθεσή του τη ζήτησε ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης και επειδή ήταν προϊστάμενός του, θεώρησε ότι θα έπρεπε να του τη δώσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, δεν ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει στον προϊστάμενό του τη λίστα με τα στοιχεία των αποδήμων.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η κ. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος παρέδωσαν σήμερα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.

Κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων.

Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στη βάση του πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου, η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός προχωρούν τις διαδικασίες για τις εν λόγω πειθαρχικές ενέργειες καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως αποδείχτηκε, η λίστα με τα επίμαχα email που έφυγαν μαζικά από το γραφείο της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, διέρρευσε από τη Βασιλίσσης Σοφίας μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, επί υπηρεσιακής δηλαδή κυβέρνησης.

Αποκτήθηκε από συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο για να φτάσει στα χέρια της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού. Κατόπιν αυτών, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποσύρθηκε από την κούρσα των υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» είναι το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Απαντώντας στις έμμεσες προτροπές του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες κατά πολιτικών το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως «έχουμε σταθερές γραμμές, δεν θα κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιαδήποτε πολιτικός, σεβόμαστε τους ανθρώπους».

«Δεν μπορώ να πάω σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο και εκείνος μπορεί να έχει τις απόψεις του, δεν μπορώ να ταυτιστώ με συμφέροντα προσωπικά», πρόσθεσε.

«Η εκκλησία μας καλεί όλους να αγαπά ο ένας τον άλλον να σέβεται ο ένας τον άλλον. Καθένας κάνει έναν αγώνα μόνος του και με τους άλλους», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ο λόγος του θεού, η εκκλησία λέει ”δεν κάνω διακρίσεις”, πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων, αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός και αλλιώς ο πιστός».

«Αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία. Κοιτάμε πως μπορούμε να τα πάμε μπροστά. Είναι η ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργάτες και συνεργασία», είπε.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στο 1o Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και στο 9ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά.

Ενόψει του Πάσχα η επίσκεψη είχε γιορτινό χαρακτήρα με την κ. Σταρακά να μοιράζει απλόχερα αγάπη, χαρά και πασχαλινά τσουρέκια στα παιδιά σε συνεργασία και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, ενώ εκείνα με την σειρά τους την υποδέχτηκαν με χαμόγελα και της τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου («Λαζαρικά»).

Παράλληλα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις δράσεις των σχολικών μονάδων από τους διευθυντές τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σε δηλώσεις της η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Η αγάπη, η προσφορά, η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι αξίες που μας αφορούν όλους. Η χαρά και η ελπίδα στα μάτια των παιδιών εξάλλου είναι ένα συναίσθημα μοναδικό. Στο πλαίσιο αυτό εύχομαι στους μικρούς μας φίλους και στις οικογένειες τους καλό Πάσχα με υγεία, πρόοδο και κάθε ευτυχία!»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά τις εκλογές, στο σύνδεσμο προπονητών ποδοσφαίρου που έγιναν την Κυριακή 21 Απριλίου, συγκροτήθηκε τη Πέμπτη 25 Απριλίου σε Σώμα η νέα Εκτελεστική Επιτροπή, και στην συνέχεια έγινε η κατανομή των αξιωμάτων.

Την θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Λαυράνος.

Κατόπιν τούτων, συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΑΓΕΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΣΠΑΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΤΟΥΡΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΜΟΥΧΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ: ΚΑΡΤΣΑΚΛΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΜΕΛΟΣ: ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Η παράνομη ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και την διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών.

Προϊόντα από άλλες χώρες, όπως λαχανικά, φρούτα,γαλακτοκομικά και κρέας, μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα και πωλούνται ως ελληνικά, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι Έλληνες παραγωγοί και να εξαπατούν τους καταναλωτές.

Οι συνέπειες για τους παραγωγούς μας είναι τραγικές αφού οδηγούνται στο να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους λόγω των εισαγόμενων φθηνότερων προϊόντων. Έτσι θέτονται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και των εισοδημάτων τους.

Έτσι λοιπόν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού οι παραγωγοί που τηρούν όλες τις προδιαγραφές έρχονται σε -σύγκρουση-  με προϊόντα εισαγωγής που δεν πληρούν τις σωστές  προδιαγραφές.

Η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και στην αγορά για τον εντοπισμό και την τιμωρία των παρανομούντων.

Να γίνουν επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την εύκολη διάκριση των ελληνικών από τα εισαγόμενα.

Να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών για την τήρηση υψηλών προδιαγραφών.

Η συνεργασία με τους εταίρους μας θα ήταν καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι η θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτρέποντας την αθέμιτη εμπορική δραστηριότητα και προστατεύοντας το κύρος των ευρωπαϊκών προϊόντων. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές για την αγορά γνήσιων ευρωπαϊκών προϊόντων. Νομίζω ότι έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το παραγωγικό ιστό της χώρας μας  αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  
Μολώνης Δ. Σπυρίδων



Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2