Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  11:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 22:15

Γιατί «έπεσε» η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος: Η κυβέρνηση προμηθεύεται ρωσικό αέριο σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι προπολεμικά

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από εκείνους τους τρομακτικούς, για την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, μήνες, όταν κατά μέσο όρο έπρεπε να πληρώσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ύψους περίπου 2.000 ευρώ.

Στην τωρινή περίοδο οι τιμές είναι φυσιολογικές και μάλιστα τείνουν να χαρακτηριστούν (με βάση τις εποχές που ζούμε βεβαίως), ακόμα και φθηνές.

Δημιουργείται βέβαια απορία τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο και «τσουρουφλίστηκε» ο Έλληνας τόσο πολύ από το ηλεκτρικό ρεύμα;

Γιατί κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον προσιτό για τον μέσο Έλληνα «πληβείο».

Τότε όταν η τιμή του είχε εκτιναχτεί σε απίστευτα ύψη στα δελτία ειδήσεων που υποστήριζαν τις επιλογές της κυβέρνησης ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία έλεγαν πως γι’ αυτό ευθύνεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας…

Πράγματι, κατηγορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ευθύνονταν για τις ογκώδεις αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και βοηθούσε στα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Όμως, το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και κάθε χρηματιστήριο ακολουθώ κάποιους κανόνες λογικής.

Αυτοί οι κανόνες λένε το εξής απλό: Πώς παράγεις την ενέργεια σου; Κυρίως από το φυσικό αέριο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πρώτο εξαρτάται από που το αγοράζεις. Η δεύτερη επιλογή, κακά τα ψέματα, ακόμα δεν είναι φθηνή.

Ας δούμε την πρώτη επιλογή που δεν μπορούσε να αλλάξει και αφορούσε το φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη μείωσε σε υπερθετικό βαθμό την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο τυγχάνει να είναι ιδιαίτερα φθηνό και αντίθετα επέλεξε να το αντικαταστήσει με το περίφημο αμερικανικό LΝG, το οποίο όμως είχε μία ιδιαιτερότητα:

Ήταν πέντε έως και έξι φορές ακριβότερο από το ρώσικο αέριο.

Τι σημαίνει αυτό με απλά μαθηματικά επιπέδου Δημοτικού; Ότι το ρεύμα που παράχθηκε θα είχε ένα ιδιαίτερα μεγάλο κόστος όπως και συνέβη γιατί η αγορά του αμερικανικού LNG έπρεπε να πληρωθεί από κάποιους.

Οι «κάποιοι» δεν είναι ποτέ οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί είναι πάντοτε αυτοί που τους ψηφίζουν.

Τι συμβαίνει αντίστοιχα τώρα στην σημερινή περίοδο που οι τιμές έχουν «χαμηλώσει» αρκετά;

Για να μιλάμε με αριθμούς που λένε πάντα την αλήθεια:

Σε επίπεδα προ της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία έφθασε η συμμετοχή του ρωσικού φυσικού αερίου το 9μηνο του 2023 στην ελληνική αγορά, ενώ τον μήνα Σεπτέμβριο σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 72%.

Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο συνολικό μείγμα της εσωτερικής αγοράς από 35,7% το 9μηνο του 2022 και 14,3% στο σύνολο του έτους (μείωση κατά 68,3% σε σχέση με το 2021) αυξήθηκε στο 9μηνο του 2023 στο 45%.

Τι συμβαίνει όμως τους πρώτους μήνες του 2024;

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2024 καθώς έφτασε το +30.1% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, με τους καταναλωτές να στρέφονται στο αέριο λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών, όπως προκύπτει από την έκθεση του Τhe Green Tank για τον Φεβρουάριο 2024.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι ότι κύρια πηγή εισαγωγών αερίου είναι και πάλι η Gazprom της Ρωσίας.

Κατά την εννεάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 30% αυτές της αντίστοιχης εννιάμηνης περιόδου Ιούνιος 2021 ― Φεβρουάριος 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία!

Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εισαγωγές ρωσικού LNG, καθώς κατά την εννιάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Φεβρουάριος 2024 τουλάχιστον το 29.2% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου ήταν με τη μορφή LNG.

Εν ολίγοις, αποκαταστάθηκαν οι εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε πάλι φθηνό.

Για το «χάλι» που συνέβη πρόπερσι αρκεί να υπενθυμιστεί ξανά η ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετείχε στις αρχές του 2024 στο πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία πρωτοφανή ομολογία, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα και άρα οι Έλληνες φορολογούμενοι, πλήρωσαν 7 φορές περισσότερα χρήματα για αγορά φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε πει πως «η Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας»!

Το pronews.gr από την αρχή είχε αποκαλύψει πως μόνο το κόστος του αμερικανικού LNG είναι έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό του ρωσικού αερίου.

Είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

«Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης.

Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή.

Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο»!

Εδώ, ο πρωθυπουργός παραδέχεται όχι μόνο ότι κατέληξε η χώρα να αγοράζει σε εξωφρενικές τιμές φυσικό αέριο από τους λεγόμενους «εναλλακτικούς παρόχους» τύπου ΗΠΑ και Κατάρ, αλλά και το πόσο στοίχισε στην ελληνική κοινωνία, η αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ενεργειακά απροστάτευτη και φτωχή.

Στις αρχές του 2022 ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις επακόλουθες τραγικά άστοχες δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες τελικά έπληξαν κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία και εννοείται την Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπολόγισε τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά τα αμερικανικά!

Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι αυτές που κερδίζουν από τον πόλεμο αυτό καθώς όλοι αναγκάζονταν να αγοράσουν το πανάκριβο LNG τους.

Καμιά απορία λοιπόν γιατί κατέβηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και γιατί είχε εκτοξευτεί εκείνη την περίοδο.

Mόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί η είδηση ότι ο επικεφαλής της εταιρείας ΔΕΠΑ Εμπορική, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ανακοίνωσε την έναρξη της διαιτητικής διαδικασίας με την Gazprom λόγω της άρνησης του Ρώσου προμηθευτή να μειώσει το κόστος του φυσικού αερίου!

pronews.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 22:18