Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  5:44: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 09:48

Απάτη μαμούθ με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης – Τα χρήματα γίνονταν Porsche, Lamborghini, Rolex και κρυπτονομίσματα

Το Politico αποκάλυψε χθες πως περισσότερα από 20 άτομα σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία Covid19.

Ύστερα από αίτημα των εισαγγελέων της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico, 150 αξιωματικοί -ειδικοί στα θέματα απάτης- και της οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για φερόμενη εγκληματική οργάνωση που θεωρείται ύποπτη για απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ για την Ιταλία.

Η αστυνομία έκανε επίσης επιδρομές σε σπίτια και επιχειρήσεις, κατάσχοντας και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, με 191,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση για να τηρήσει τις προθεσμίες του ταμείου για τις δαπάνες και την ολοκλήρωση των έργων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πώς είχε στηθεί η απάτη – μαμούθ
Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό φέρεται να πραγματοποιήθηκε από εγκληματική οργάνωση που περιλάμβανε επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η αστυνομία ανακατασκεύασε τις ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιούνταν μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο επιδέξια στην απόσπαση κεφαλαίων που διανέμονται από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματος, όπως η εκβίαση και η ληστεία, για να στραφούν στις επιδοτήσεις της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Οι επιχειρήσεις της Πέμπτης λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη συμμετοχή των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

Ο αριθμός των ερευνών για απάτες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκτησης της ΕΕ αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023, έγραψε η EPPO, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ, στην ετήσια έκθεσή της.

newsbeast.gr

Διαβάστηκε 671 φορές