Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  10:44: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 09:18

Η εξουδετέρωση δια της αναβαθμίσεως του Φρέντι Μπελέρη

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου

Ο Έλληνας, εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας και έγκλειστος στις αλβανικές φυλακές, με κατασκευασμένες κατηγορίες, Φρέντι Μπελέρης τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές.

 Έτσι, δια της αναβαθμίσεως, εξουδετερώνεται το ενοχλητικό πρόβλημα Μπελέρη που χαλούσε το κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και ανάγκαζε την Αθήνα να απειλεί ότι θα θέσει προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων. Το θέμα αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλες και το Βερολίνο που επιθυμούν την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Μετά την απόφαση Μητσοτάκη, είναι πολύ πιθανόν ο Φ. Μπελέρης, αν εκλεγεί ευρωβουλευτής, να αποφυλακιστεί, γιατί ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλει καλές σχέσεις με τους ευρωπαίους χρηματοδότες του. Ταυτόχρονα όμως ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου χάνει έναν από τους ηγέτες του που, το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει σύμβολο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από το Ευρωκοινοβούλιο ο Μπελέρης θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Αυτό βέβαια θα μπορούσαν – θα όφειλαν να το κάνουν όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές με εθνική συνείδηση.

Ο πατριώτης – αγωνιστής Φρέντι Μπελέρης, όμως, θα βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο όχι ως εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών, αλλά, ως έλληνας ευρωβουλευτής. Θα είναι υποχρεωμένος να στηρίζει  τις πολιτικές της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο αυτή ανήκει. Ως ευρωβουλευτής ο Φ. Μπελέρης θα έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες διαφοροποίησης από την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με το αλβανικό καθεστώς. Αυτό ακριβώς επιθυμούσε ο Κ. Μητσοτάκης και αυτό χαροποιεί τον Ε. Ράμα. Το εμπόδιο που εμφανίστηκε τον τελευταίο καιρό θα εξαλειφθεί.

Το εθνικό ζήτημα δεν είναι η αποφυλάκιση ενός πατριώτη, όπως ο Φ. Μπελέρης, αλλά η συνολική υπεράσπιση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από τις πολιτικές διακρίσεις, τον εκφοβισμό, την οικονομική εξαθλίωση και την αρπαγή των περιουσιών τους. Το εθνικό ζήτημα είναι να παραμείνει ζωντανή και να ευημερήσει η ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Το εθνικό ζήτημα είναι να αποτραπεί ο συστηματικός αφανισμός της από το αλβανικό καθεστώς. Σ’ όλα αυτά δεν βοηθάει η απομάκρυνση, με οποιοδήποτε πρόσχημα αναβάθμισης, των ηγετών της.

Αν το κίνητρο της ΝΔ ήταν η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο τότε, εκτός του Φ. Μπελέρη, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ψηφοδέλτιο και ένας Ελληνοκύπριος από την κατεχόμενη Καρπασία καθώς και ένας Έλληνας από την, υπό εξαφάνιση, μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Κάτι τέτοιο όμως θα εξόργιζε τον καλό «φίλο μας» Ερντογάν που μαζί με τον Μητσοτάκη έχουν υπογράψει την Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών και θα μας κατηγορούσε ότι την παραβιάζουμε, όπως κάνει με τα θαλάσσια πάρκα.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική και οικονομική πίεση στον Ε. Ράμα ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να αποφυλακιστεί και να αναλάβει δήμαρχος της Χιμάρας. Είναι ύβρις ένα σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να χρησιμοποιείται, εκτός των άλλων και για ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου η ΝΔ να συγκρατήσει το εκλογικό ποσοστό της.

Υ.Γ. Κανείς από τους πολυπράγμονες υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από τους celebrity υποψήφιους ευρωβουλευτές της δεν σκέφτηκε να προτείνει την ίδρυση μιας θυγατρικής ελληνικής τράπεζας στο Αργυρόκαστρο ή την Κορυτσά που θα χορηγεί άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις στους Βορειοηπειρώτες, προκειμένου να κρατήσουν τις περιουσίες τους και να αγοράσουν γη; Κάτι δηλαδή, σαν αυτό που κάνει η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat Bankast στη Θράκη.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 571 φορές