Τρίτη, 30η Απριλίου 2024  1:16: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 19:39

Πρώην διευθυντής Μοσάντ: «Πιθανή η επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»

«Το χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι στο τραπέζι», ο Ζ.Παλτί, πρώην διευθυντής της Μοσάντ, της κατασκοπικής υπηρεσίας του Ισραήλ, δήλωσε κάτι που ενίσχυσε τους φόβους πολλών για μια επίθεση που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Τεχεράνη.

Ο Ζοχάρ Παλτί μίλησε για τους πιθανούς στόχους του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

Ερωτηθείς αν όλα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Χωρίς αμφιβολία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή». Με τη δημοσιογράφο να επιμένει εάν αυτό περιλαμβάνει και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις είπε: «Συμπεριλαμβανομένων των πάντων».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα τονίσει πως η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη αντιστοιχεί με υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ και επιπλέον έχει διαμηνύσει πως επιδίωξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή είναι η εξάλειψη κάθε απειλής για το Ισραήλ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως μια τέτοια επιχείρηση θα οδηγούσε σε κλιμάκωση από την Τεχεράνη, η οποία ούτως ή άλλως έχει δηλώσει πως θα απαντήσει εάν δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση.

Παρά τις προτροπές από τη Δύση για αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ έχει τονίσει πως η απάντησή του θα είναι «επώδυνη». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, σχολιάζοντας τις «πιέσεις» από τους δυτικούς ηγέτες, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Έχουμε κάθε είδους προτάσεις και συμβουλές. Το εκτιμώ, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα λάβουμε τις αποφάσεις μόνοι μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

pronews.gr