Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 18:20

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή ερώτηση για τις καθυστερήσεις πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων βάμβακος και για ζητήματα με τους ελέγχους monitoring του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχετικά αγροτεμάχια

Η καθυστέρηση στις πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος καθώς και ζητήματα που ανακύπτουν σε βαμβακοπαραγωγούς από τα αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring επισημαίνονται σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση «Κάθε χρόνο η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Απρίλιο όπως παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωση του. Πέρα όμως από την καθυστέρηση ένα άλλο πρόβλημα αναστάτωσε τους βαμβακοπαραγωγούς, αυτό της ξαφνικής κοινοποίησης των αποτελεσμάτων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring  (δορυφόρος). Έτσι πολλοί παραγωγοί είδαν τα αγροτεμάχια τους να είναι μη επιλέξιμα. Για τους βαμβακοπαραγωγούς αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική σε  πολλές περιοχές της χώρας. Βγάζει πολλά αγροτεμάχια 'κίτρινα', σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και προτείνει στους καλλιεργητές βάμβακος να κινήσουν τη διαδικασία ένστασης μέσω των ΚΥΔ κάτι που έρχεται σε αναντιστοιχία με τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη καλλιέργεια τους και δεν είχαν κανένα πρόβλημα και γι’ αυτό τον λόγο απορούν πώς τα αγροτεμάχια τους χαρακτηρίζονται ακατάλληλα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του monitoring.»

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς το ΥπΑΑΤ για το αν πέραν των ελέγχων μέσω δορυφόρου έχουν πραγματοποιηθεί ή προβλέπονται δειγματοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τι έδειξαν, καθώς και πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα οι καλλιεργητές βάμβακος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δήλωσαν αντίρρηση για τα αποτελέσματα του monitoring.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση μπορεί να αναζητηθεί εδώ.