Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  4:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 09:08

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Σκοτεινές μεθοδεύσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα!

Καταγγελία των Πράσινων-Οικολογία στην επέτειο του Τσερνομπίλ

Στην υλοποίηση του κρυφού σχεδίου της να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο με ελληνική χρηματοδότηση στη Βουλγαρία προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταγγέλλουν οι Πράσινοι-Οικολογία. Και στην επέτειο των 38 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αρνηθούν τη δήθεν ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε απαραίτητη, ούτε βιώσιμη, αλλά προκαλεί τεράστια ατυχήματα και διαρροές θανατηφόρας ραδιενέργειας, ενισχύει τη συγκεντροποίηση της εξουσίας και διευκολύνει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ήδη από Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας έχει ζητηθεί να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου «διαχείρισης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας», που προωθεί από τις 5 Μαρτίου το ΥΠΕΝ. Το σχέδιο αυτό αναπτύσσεται ως υλοποίηση των συνεννοήσεων που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2022 με τη βουλγαρική για έμμεση ελληνική χρηματοδότησηνέας πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, μέσω εγγυημένης απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής της από τη χώρα μας για 30 χρόνια. Βεβαίως, υπήρχε διαφωνία σχετικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που οι Βούλγαροι αρνούνταν να παραμείνουν στη χώρα τους, όπως αποκάλυψε σε εκδήλωση των Βαλκάνιων Πράσινων στις 5.5.2022 ο τότε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο του 2023 η Βουλγαρία εντάχθηκε στη διακήρυξη των χωρών που θέτουν ως στόχο τον τριπλασιασμό του παγκόσμιου μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας και προχωρά στην κατασκευή των μονάδων 7 και 8 στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.
Παρόλο που στις 5.3.2024 το ΥΠΕΝ έθεσε προθεσμία 30 ημερών για τη διαβούλευση με το κοινό, αυτή δεν έγινε και τώρα γίνεται προσπάθεια να το εγκρίνουν οι Περιφέρειες κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Πρόσφατα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέβαλε επ’ αόριστο τη γνωμοδότησή της σχετικά με τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η σύμφωνη γνώμη των Περιφερειών γίνεται προσπάθεια να υποκλαπεί μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς ενημέρωση των συμβούλων. Τα υποτιθέμενα μέτρα και στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο στα αγγλικά, σε έναν όγκο που ξεπερνά τις 550 σελίδες!

Όλα αυτά, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε «πράσινο ξέπλυμα» των πυρηνικών, εντάσσοντάς τα στις «πράσινες» μορφές ενέργειας μαζί με το ορυκτό αέριο, ως υποτιθέμενες «εναλλακτικές λύσεις» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν ακολουθεί το υπόδειγμα της Γερμανίας, όπου πέρυσι έκλεισαν τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια μετά από δεκαετίες αγώνων των Γερμανών Πράσινων, αλλά φλερτάρει με τον πυρηνικό εφιάλτη. Και αντί να προβάλλει το αίτημα για Βαλκάνια και Μεσόγειο χωρίς πυρηνικά, με πολιτικές για ένα ασφαλέστερο, ειρηνικό και καθαρότερο μέλλον, συζητά ακόμη και με τον Ερντογάν, ο οποίος τον Δεκέμβριο πρότεινε στον Μητσοτάκη να πουλήσει στην Ελλάδα ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας και μάλιστα αυτόν που θα κατασκευάσει στην Ανατολική Θράκη, μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο.

Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα! Το Κοζλοντούι απέχει μόλις 350 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, από τη Θεσσαλονίκη. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το Τσερνομπίλ ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.

Οι Πράσινοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ήπια ενεργειακή μετάβαση, αυτονομία και εξοικονόμηση, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

www.prasinoi-oikologia.gr
https://facebook.com/prasinoi.oikologia.gr
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.