Σάββατο, 3η Μαίου 2025  3:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Μαϊος 2025

Παρασκευή, 02 Μαϊος 2025 22:06

Εκεί στην Γάζα τι γινεται;;;

PAPADOPOYLOS KOSTASγράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

- ΕΝΩ εμείς εδώ μέσα από χθες ασχολούμαστε με την "κόντρα" της Καρυστιανού με τον Κασσελάκη (και καλά κάναμε), εκεί στη Λωρίδα της Γάζας ένας λαός υποφέρει και, δυστυχώς, δεν είδα ν' ασχολείται κανένας, ούτε πολιτικοί και κόμματα αλλά ούτε εμείς οι απλοί πολίτες. Τα ΜΜΕ προτίμησαν να μάς παρουσιάσουν τις φωτιές γύρω απ' την Ιερουσαλήμ - για εμπρησμούς κάνει λόγο ο Νετανιάχου - ενώ για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα από τους Ισραηλινούς, μούγκα! Αναφέρθηκαν λίγο για το πλοίο που κτυπήθηκε από drones, σε διεθνή μάλιστα ύδατα, το οποίο ήταν γεμάτο από είδη ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους αυτής της "Λωρίδας". Αυτό και αν είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου! Διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο, ότι "πριν από δύο μήνες το Ισραήλ έκλεισε όλα τα περάσματα προς Γάζα εμποδίζοντας την είσοδο όλων των αγαθών, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων"!...

- ΜΟΛΙΣ σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε γνωστό πως οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας "είναι στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης".΄Και πως, "...εάν η παροχή βοήθειας δεν ξεκινήσει και πάλι άμεσα, δε θα υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα, προμήθειες, φάρμακα". Με λίγα λόγια, δηλαδή, οι ήδη λιμοκτονούντες πολίτες δε θα έχουν ούτε τι να φάνε αλλά ούτε και φαρμακευτική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως οι νεκροί, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, ξεπέρασαν ήδη τις 52 χιλιάδες και οι τραυματίες πάνω από 150 χιλιάδες. Με τους περισσότερους να είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Και προειδοποιεί πως, "χωρίς άμεση δράση, η Γάζα θα βρεθεί ακόμα πιο βαθιά σε χάος, από το οποίο δε θα μπορεί να τη σώσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια". Δηλαδή, τι άλλο πιο τραγικό να δούμε, για να καταδικάσουμε το Ισραήλ και το Νετανιάχου;;;

- ΑΠ' ΤΗΝ ΑΛΛΗ ο Νετανιάχου έθεσε το Ισραήλ σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" για τις φωτιές, από πολλές χώρες δέχτηκε βοήθεια και από την Ελλάδα φυσικά. Η δε, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καυχήθηκε λέγοντας: "Στηρίζουμε τη μάχη κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στο Ισραήλ. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη". Και γιατί, κυρία μου, δεν αναγκάζετε το Νετανιάχου ν' ανοίξει τις διόδους για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα;; Οι Ισραηλινοί έχουν ψυχή και οι Παλαιστίνιοι όχι;; Και κάτι τελευταίο: Καλά η κυβέρνηση που εναγκαλίζεται αυτόν τον "δεύτερο Χίτλερ" και το Ισραήλ, τα υπόλοιπα κόμματα όμως, αυτά της αντιπολίτευσης, δεν έχουν κάτι να πουν; Γιατί σιωπούν;;;

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ελευθερία του Τύπου, καταλαμβάνοντας την 89η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). 

Η χώρα μας μάλιστα σημείωσε πτώση από την 88η θέση της περσινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκέντρωσε 55,37 μονάδες στον σύνθετο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, μειωμένες από 57,15 το 2024, τοποθετώντας την στη «πορτοκαλί ζώνη» των προβληματικών χωρών.

Ενδεικτικά, η χώρα μας βρίσκεται πίσω από την Αργεντινή και την Ουγγαρία, και παραμένει σε χειρότερη κατάσταση από γείτονες της Βαλκανικής, όπως τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι πιο περιορισμένη και από χώρες της Αφρικής, με το Νίγηρα, τη Ζάμπια, την Μποτσουάνα και άλλες 17 αφρικανικές χώρες να κατατάσσονται υψηλότερα από την Ελλάδα.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως η Νορβηγία, η Εσθονία και η Ολλανδία, ενώ στις τελευταίες θέσεις το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Συρία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Η έκθεση RSF αναφέρει ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση από το 2021.

Την ίδια ώρα, η βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη της πολιτικής ελευθερίας του Τύπου είναι ακόμα χειρότερη από τον γενικό δείκτη.

Βαθμολογούμαστε με κάτω από τη βάση (44,4 στα 100. Βρισκόμαστε στην 94η θέση, εξαιτίας μιας σειράς συστημικών πληγών: Ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος στα δημόσια ΜΜΕ – που υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η ανεξαρτησία τους.

Η βραδύτητα και η αναποτελεσματικότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που δεν έχει αναμορφωθεί ουσιαστικά.

Τέλος, η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ – η οποία επίσης εποπτεύεται από τον πρωθυπουργό –  και η στοχοποίησή τους από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν ως απάντηση στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών Predatorgate, κρίνονται ανεπαρκείς για να προστατεύσουν τους πολίτες από την αυθαίρετη παρακολούθηση, καθώς δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Αγκάθι» για τη δικαιοσύνη είναι το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απάλλαξε την ΕΥΠ από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε στη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης επιτροπής δεοντολογίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης γίνεται αναφορά στην καταδίκη δημοσιογράφου για διάδοση ψευδών πληροφοριών, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία, μια χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP.

Από τους πέντε επί μέρους δείκτες που άπτονται της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο χειρότερος από όλους είναι η οικονομική κατάσταση. Εκεί η χώρα μας βρίσκεται στην 127η θέση, στην τελευταία ζώνη της παγκόσμιας κατάταξης, με μόλις 35 βαθμούς στους 100, σε χειρότερη κατάτσαση από την Κολομβία, το Περού και την Αϊτή.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του αναγνωστικού κοινού και των διαφημιστικών προϋπολογισμών, έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη επιβίωση πολλών μέσων ενημέρωσης. Ο αντίκτυπος της νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας και της χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης παραμένει αβέβαιος.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο πρώην πρόεδρος των Μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας, χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόλυσή του από τη Hellenic Train, ενώ υποστηρίζει πως «είμαι βασικός μάρτυρας στην υπόθεση των Τεμπών».

«Η απόλυσή μου είναι παράνομη, γιατί εκτός από συνδικαλιστής είμαι και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση των Τεμπών και θα πρέπει να προστατεύομαι, θεωρητικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο Β.Γενηδούνιας στο Mega News.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, ο ίδιος δέχθηκε ισχυρές συστάσεις από την εταιρεία για τις δημόσιες παρεμβάσεις του, αν και ο ίδιος, το 2023, είχε αποδεχθεί μία πρόταση της Hellenic Train να είναι επικεφαλής μίας δομής.

«Όποτε χρειαζόταν, έκανα δημόσιες παρεμβάσεις, είχα ισχυρές συστάσεις να μην μιλάω από τη Hellenic Train», είπε και σημείωσε ότι θα ήταν στη θέση του, αν δεν έβαζε υποψηφιότητα για το σωματείο.

Ο Β.Γενηδούνιας αναφέρθηκε και σε φημολογία περί επαγγελματικής ανεπάρκειας, ως αιτία απόλυσης, σχολιάζοντας ότι εκείνες τις ημέρες είχε λάβει από προϊστάμενό του «γραπτό μέιλ με συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνω».

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του Νίκου Πλακιά, ο συνδικαλιστής είπε ότι το σωματείο των μηχανοδηγών έδωσε 100 σελίδες στις αρχές, βάσει των οποίων χτίστηκε η δικογραφία.

Ο ίδιος προανήγγειλε δικαστική προσφυγή κατά της Hellenic Train για την απόλυσή του, καθώς όπως είπε δεν υπήρχε κανενός είδους προειδοποίηση, ενώ την ίδια ημέρα είχε λάβει τις ιατρικές εξετάσεις του, ως μηχανοδηγός.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος έλαβε η διαδικτυακή διαμάχη Μαρίας Καρυστιανού με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως φαίνεται από νέα ανάρτηση της μητέρας θύματος στην τραγωδία των Τεμπών.

Νωρίτερα, η Μαρία Καρυστιανού είχε κατηγορήσει τον Στέφανο Κασσελάκη με ανάρτησή της ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση των Τεμπών «όχι για την αλήθεια και την τιμή στη μνήμη των παιδιών μας, αλλά για το πολιτικό του συμφέρον».

«Πάντα ευχαριστώ και θα συνεχίσω να ευχαριστώ όλους όσους στέκονται δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για την αποκάλυψη της αλήθειας στο έγκλημα των Τεμπών» έγραψε στο Χ η κ. Καρυστιανού.

«Η θέση για τον αποκλεισμό των ελαίων σιλικόνης ως αιτία πρόκλησης της πυρόσφαιρας στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και τις σχετικές Μελέτες Χημικών Μηχανικών.

Συνεπώς το θέμα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους. Άρα παραμένει η θέση μου σταθερή ότι παρέλκει η ενασχόληση της Ευρώπης με θέματα ήδη λυμένα.

Σε ό,τι αφορά την Πρόταση του κ. Κασσελάκη και του Κινήματος Δημοκρατίας, το κείμενο της οποίας περιήλθε σε γνώση μου μετά την ανάρτησή μου στο Χ, έλαβα μόλις ενημέρωση από τη νομική ομάδα μου ότι αποτελεί ικανή βάση ώστε με τον δέοντα εμπλουτισμό της από το προανακριτικό υλικό, να αποτελέσει την αφετηρία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά των αναφερόμενων πολιτικών προσώπων» έγραψε αναλυτικότερα στο Χ, η Μαρία Καρυστιανού

  • Στέφανος Κασσελάκης: Κοινός μας αγώνας είναι η δικαιοσύνη και η αλήθεια

Είχε προηγηθεί βέβαια η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Μαρία Καρυστιανού, μετά την δριμεία κριτική που του άσκησε ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση των Τεμπών «όχι για την αλήθεια και την τιμή στη μνήμη των παιδιών μας, αλλά για το πολιτικό του συμφέρον».

«Κοινός μας αγώνας είναι η δικαιοσύνη και η αλήθεια», απάντησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «αγαπητή κυρία Καρυστιανού, σας έχω καλέσει επανειλημμένα, τελευταία φορά χθες και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η μεταξύ μας επικοινωνία.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκα ότι ο δικηγόρος σας έχει στα χέρια του το κατηγορητήριο το οποίο μελέτησε και ενέκρινε δημόσια.

Παρότι βρίσκομαι εν πτήσει είμαι στη διάθεση σας και φυσικά μόλις προσγειωθώ θα σας καλέσω εκ νέου. Κοινός μας αγώνας είναι η δικαιοσύνη και η αλήθεια», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή, σφοδρότατη  επίθεση κατά της  Γερμανίας που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά στα χρονικά των αμερικανο-γερμανικών σχέσεων από το τέλος του Β΄ ΠΠ και μετά για την απόφαση να χαρακτηριστεί εξτρεμιστικό κόμμα η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Αμερικανός υπουργός και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, από εχθές, έκανε λόγο ευθέως για μη δημοκρατική απόφαση και λέει ότι το κόμμα ενόχλησε το κατεστημένο γιατί αντιτίθεται στις πολιτικές των ανοιχτών συνόρων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι «αυτό που είναι πραγματικά εξτρεμιστικό δεν είναι τγο δημοφιλές AfD -το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές- αλλά οι θανατηφόρες πολιτικές του κατεστημένου για τα ανοιχτά σύνορα σε μετανάστες στις οποίες αντιτίθεται το AfD».

Καταλήγει γράφοντας ότι «η Γερμανία πρέπει να αντιστρέψει την πορεία της».

Είπε πιο συγκεκριμένα ο Ρούμπιο;

«Η Γερμανία μόλις έδωσε στην υπηρεσία κατασκοπείας της, νέες εξουσίες για να παρακολουθεί την αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι μια μεταμφιεσμένη τυραννία.

Αυτό που είναι πραγματικά εξτρεμιστικό δεν είναι το δημοφιλές AfD – το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές – αλλά μάλλον οι αδιέξοδες πολιτικές μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων του κατεστημένου, στις οποίες αντιτίθεται το AfD.»

Νωρίτερα σήμερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος χαρακτήρισε στο σύνολό την AfD «εξακριβωμένα ακροδεξιά». Έως τώρα το κόμμα ήταν κατηγοριοποιημένο ως «ύποπτη περίπτωση δεξιού εξτρεμισμού» και τοπικές οργανώσεις του είχαν ταξινομηθεί ως «εξακριβωμένα δεξιές εξτρεμιστικές». Η απόφαση της Υπηρεσίας δεν συνεπάγεται ωστόσο αυτόματη απαγόρευση του κόμματος, αλλά προς τα εκεί κλίνει η γενική όδευση.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η AfD έχει «εξακριβωμένες ακροδεξιές τάσεις» και είναι «αντίθετη στην ελεύθερη και δημοκρατική βασική τάξη», ενώ «περιφρονεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοκίνητο παρέσυρε πλήθος στη «καρδιά» της Στουτγάρδης, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) στη Charlottenplatz, μία πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της πόλης. που συνδέει τις οδούς B14 και B27.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά μια μητέρα που έσπρωχνε το καρότσι του μωρού της. Άγνωστη είναι η κατάσταση του παιδιού, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες.

Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη επί τόπου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον τρεις τραυματίες, όταν ένα Mercedes G-Class έπεσε πάνω σε πεζούς σε διάβαση, κοντά σε στάση του τραμ.

Η κυκλοφορία του τραμ στους γύρω σταθμούς έχει διακοπεί προσωρινά.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμη επιλογών για τον Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία, έχουν ετοιμάσει ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των συγκεκριμένων διεργασιών.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση, καθώς οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τα μέτρα που εξετάζονται.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πιέζουν την Ουάσινγκτον να αυξήσει τις κυρώσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να αποδεχτεί εκεχειρία με όρους που έχει προτείνει ο Τραμπ. Αν και οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή του 2022, η ρωσική οικονομία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Η κατάσταση έγινε περισσότερο περίπλοκη από την αιφνίδια απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ και τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως προσωρινού, τουλάχιστον, διαδόχου. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Ρούμπιο ενδέχεται να επιταχύνει τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς όπου κυριαρχούσαν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, ιδιαίτερα από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός απέναντι στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν συνεχίζει να αξιώνει την πλήρη κυριαρχία σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει εξ ολοκλήρου, ενώ απορρίπτει τα αμερικανικά αιτήματα για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Ουάσινγκτον μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα φυσικών πόρων, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ, ενώ στηρίζει πρόταση για άνευ όρων ανακωχή διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, δήλωσε πως ο Τραμπ «κατάφερε να ξεκινήσει τη διαδικασία», αλλά η ευθύνη πλέον ανήκει στο Κίεβο και τη Μόσχα:

«Τώρα που οι δύο πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις τους, είναι στο χέρι τους να βρουν λύση», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη ακόμη και να «αποχωρήσει» αν δεν υπάρξει συμβιβασμός. Την ίδια θέση, επανέλαβε την Παρασκευή και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την τερματισμό του πολέμου και τη ριζική αναθεώρηση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, έχει ήδη «απειλήσει» με νέες κυρώσεις τη Μόσχα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά από συνάντησή του με τον Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη, λέγοντας πως οι επιθέσεις σε αμάχους δείχνουν έλλειψη διάθεσης για κατάπαυση πυρός. Ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και δευτερευουσών κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παρουσίασε σχέδιο νόμου με τη στήριξη 72 γερουσιαστών για την επιβολή «συντριπτικών» νέων κυρώσεων, περιλαμβανομένου δασμού 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης πρόταση που έχει κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους: αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη, ακύρωση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και σταδιακή άρση των κυρώσεων, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο.

Ωστόσο, η Μόσχα φέρεται να απορρίπτει ακόμα και προτάσεις για επιστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές του πολέμου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο CBS, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την απαγόρευση του Ρουμάνου προεδρικού υποψήφιου Καλίν Γκεοργκέσκο, ο οποίος είχε έρθει πρώτος στον α΄ γύρο των εκλογών στη χώρα του και την καταδίκη της ηγέτιδας της «Εθνικής Συσπείρωσης» Μαρίν Λε Πεν και απαγόρευσης  (μέχρι την απόφαση του εφετείου το 2026) να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία, τώρα έρχεται και η σειρά του AfD να απαγορευθεί, υπό το πρόσχημα της τήρησης της «δημοκρατικής» τάξης.

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ η νέα κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για την απαγόρευση του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), μετά την επίσημη ταξινόμησή του ως «εξτρεμιστικής οργάνωσης», δήλωσε ο επικεφαλής του SPD και μελλοντικός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, σε συνέντευξή του στην Bild.

«Το AfD είναι μια επίθεση στη Γερμανία», τόνισε ο Κλίνγκμπαϊλ. «Θέλουν μια άλλη χώρα. Θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας. Κι αυτό πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά».

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας χαρακτήρισε επίσημα το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) «αποδεδειγμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση», στο πιο σοβαρό βήμα στις προσπάθειες του Βερολίνου να περιορίσει την ανερχόμενη πολιτική δύναμη, η οποία πλέον έρχεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις.

Η κίνηση, που ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), σημαίνει ότι το AfD δεν είναι πλέον απλώς υπό παρακολούθηση αλλά σύντομα και αυτό θα απαγορευθεί.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι έχει πλέον «αποδείξεις» ότι το κόμμα λειτουργεί εις βάρος του «δημοκρατικού» συστήματος της Γερμανίας και για αυτό το λόγο θα απαγορευθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Εσωτερική έκθεση 1.000 σελίδων, σύμφωνα με το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, στηρίζει την απόφαση, κάνοντας λόγο για παραβιάσεις βασικών συνταγματικών αρχών, όπως η ανθρώπινη «αξιοπρέπεια» και το κράτος «δικαίου».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την καθιέρωση της 8ης Μαΐου και της 11ης Νοεμβρίου ως «Ημέρες της Νίκης», σε ανάμνηση των καθοριστικών στιγμών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Όπως δήλωσε μέσω του Truth Social, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η 8η Μαΐου θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η 11η Νοεμβρίου ως Ημέρα της Νίκης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πολλοί σύμμαχοι και φίλοι μας γιορτάζουν την 8η Μαΐου ως την Ημέρα της Νίκης, αλλά εμείς έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πολύ περισσότερα, για να εξασφαλίσουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Τραμπ.

«Κερδίσαμε τους δύο πολέμους, κανένας δεν μας έφτανε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι από άποψη δύναμης, γενναιότητας ή στρατιωτικής διάνοιας, αλλά δεν γιορτάζουμε ποτέ τίποτα — αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε πια ηγέτες που να ξέρουν πώς να το κάνουν!» είπε ο πρόεδρος.

«Θα ξαναρχίσουμε να γιορτάζουμε τις νίκες μας!».

Οι ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στους δύο παγκοσμίους πολέμους, όπου ενεπλάκησαν στρατιωτικά, αλλά παρείχαν επίσης πολύ σημαντική υλική υποστήριξη στους Συμμάχους. Αντίθετα, δεν ήταν η χώρα που έστειλε τους περισσότερους στρατιώτες ή που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού αρχικά αρνήθηκαν να εμπλακούν στη σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μπουν στον πόλεμο το 1917, ωθούμενες κυρίως από την εντατικοποίηση του υποβρύχιου πολέμου από γερμανικής πλευράς, που έθετε στο στόχαστρο πλοία του αμερικανικού εμπορικού ναυτικού.

Κινητοποίησαν τέσσερα εκατομμύρια άνδρες, πολύ λιγότερους απ΄ό,τι οι συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη όπου διεξαγόταν το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης (σχεδόν εννέα εκατομμύρια για τη Γαλλία ή τη Βρετανία, περιλαμβανομένων των αποικιών, έξι εκατομμύρια για την Ιταλία, 18 εκατομμύρια για τη Ρωσία). Επίσης, η εκτίμηση για τις απώλειές τους είναι πολύ μικρότερη από εκείνες άλλων χωρών.

Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρέχουν βοήθεια στους Συμμάχους και μπήκαν στον πόλεμο αφού δέχθηκαν απευθείας επίθεση από την Ιαπωνία στο Περλ Χάρμπορ ατις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού εθνικού μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 416.800 στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου, περισσότερους από τη Βρετανία (383.600) αλλά λιγότερους από την ΕΣΣΔ, οι απώλειες της οποίας τοποθετούνται μεταξύ 8,8 και 10,7 εκατομμυρίων στρατιωτών, και την Κίνα (3-4 εκατομμύρια).

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ σε όλη την Αιτωλοακαρνία οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν χωρίς σχέδιο και τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν κάθε διαθέσιμη γη – ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας – το ζωτικής σημασίας έργο της Ενεργειακής Κοινότητας των ΤΟΕΒ παραμένει βαλτωμένο, με τους αγρότες σε απόγνωση και τον ΔΕΔΔΗΕ να κατεβάζει διακόπτες αντί να δίνει λύσεις.

Αυτό δεν είναι ενεργειακός σχεδιασμός – είναι ενεργειακή ασυδοσία εις βάρος των παραγωγών και της κοινωνίας. Μια Ενεργειακή Κοινότητα που θα εξασφάλιζε φθηνό ρεύμα για την άρδευση, αυτονομία και επιβίωση της αγροτικής παραγωγής, σαμποτάρεται με καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και προφάσεις, την ώρα που επενδυτικά συμφέροντα απολαμβάνουν πράσινα χαλιά και ταχεία αδειοδότηση.

Η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορεί να μετατραπεί σε αποικία ΑΠΕ με εξαγόμενη ενέργεια και εισαγόμενη φτώχεια. Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής ισότητας – όχι διακοσμητικό στα κυβερνητικά σχέδια. Οι αγρότες μας δεν ζητούν προνόμια. Ζητούν πρόσβαση στο αυτονόητο: φθηνή και δίκαιη ενέργεια.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν την κοροϊδία και να ξεμπλοκάρουν άμεσα το έργο.

Σελίδα 1 από 2