Ο Κινέζος Στρατηγός Σουν Τσου ανέφερε: «Αν γνωρίζεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις και τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό σου, για κάθε νίκη που θα κερδίσεις θα υποστείς και μια ήττα. Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό ούτε τον εαυτό σου, θα υποκύψεις σε όλες τις μάχες»
Υπό το πλαίσιο αυτό, το παρόν άρθρο θα επιδιώξει να αναλύσει την τουρκική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, για τις κινήσεις της Τουρκίας και το αν η λεγόμενη (από πολλούς στο εσωτερικό της Ελλάδας) γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας είναι πραγματική ή αποτελεί έναν ακόμη προπαγανδιστικό μύθο της Τουρκίας που οφείλεται σε συγκυριακές συμπτώσεις.
Για την αξιοπιστία και εγκυρότητα της εν λόγω ερευνητικής και αναλυτικής διαδικασίας, θα αξιοποιηθούν στοιχεία και πληροφορίες από έναν πρωταγωνιστή της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τον Χακάν Φιντάν.
Συγκεκριμένα, ο Χακάν Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής το 2023, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Turkish Foreign Policy at the Turn of the “Century of Türkiye”: Challenges, Vision, Objectives, and Transformation» για να περιγράψει τους στόχους της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής κατά την έναρξη του «Αιώνα της Τουρκίας» [βλέπε: Insight Türkiye, Vol. 25, No. 3 (2023)].
Στο άρθρο αυτό, σε σχέση με το όραμα για την Τουρκία ως Περιφερειακό, Δημιουργικό και Μετασχηματιστικό Παράγοντα ο κ. Φιντάν αναφέρει: «Η Τουρκία αναδεικνύεται και πάλι ως μια δύναμη του καλού, αναλαμβάνοντας έναν ενισχυμένο ρόλο ευθύνης στη διεθνή σκηνή. Ξεχωρίζει ως επιλυτής προβλημάτων, βελτιωτής του συστήματος και μετασχηματιστικός παράγοντας στην περιοχή και στις διεθνείς υποθέσεις, στο μεταίχμιο του “Αιώνα της Τουρκίας”.
Το διεθνές σύστημα, όπως το οραματίζεται η Τουρκία, εξελίσσεται πέρα από την παραδοσιακή έννοια μιας διεθνούς τάξης που καθορίζεται από πόλους ισχύος – είτε μονοπολικότητα, είτε διπολικότητα, είτε πολυπολικότητα. Η Τουρκία επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού, αποτελεσματικού, δίκαιου και ασφαλούς διεθνούς συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις· ενός ανθεκτικού συστήματος που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και όχι στην αντιπαλότητα.
Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, που απαιτεί στρατηγική υπομονή και αταλάντευτη αποφασιστικότητα. Η Τουρκία, με τη σταθερή πολιτική της βούληση και τις αυξανόμενες δυνατότητές της, είναι σε ισχυρή θέση για να γίνει ένας από τους αρχιτέκτονες ενός τέτοιου νέου διεθνούς συστήματος. Η αναζήτηση της Τουρκίας για μια πιο δίκαιη, συμπεριληπτική και ασφαλή παγκόσμια τάξη πηγάζει από τις αρχές της δικαιοσύνης και της συνείδησης, που είναι βαθιά ριζωμένες στον αιώνιο πολιτισμό και την ταυτότητα του τουρκικού λαού και αντανακλώνται αντίστοιχα στην εθνική εξωτερική πολιτική.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλα κράτη για την υπεράσπιση κοινών αξιών και την εκπλήρωση κοινών ευθυνών στην οικοδόμηση ενός διεθνούς συστήματος που δίνει έμφαση στην ανθρώπινη ευημερία, αντιμετωπίζει τις οικονομικές ανισότητες και προάγει την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία».
Επίσης, σε σχέση με τους κύριους στόχους της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο ίδιο άρθρο, επισήμανε την αναγκαιότητα μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής, όπου θεμελιώδη σημεία της αποτελούν η εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, η περαιτέρω θεσμοθέτηση των εξωτερικών σχέσεων της Τουρκίας σε δομική βάση, η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος ευημερίας και η προώθηση των παγκόσμιων στόχων της Τουρκίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι κύριοι στόχοι της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής είναι:
Αξιολογώντας τα ανωτέρω και εστιάζοντας στη συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στο διεθνές σύστημα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, τις οικονομικές και στρατιωτικές της δυνατότητες, αλλά και μέσω της εκδήλωσης μιας πιο ενεργητικής και επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεραίνεται ότι αντικειμενικός στόχος της Υψηλής Στρατηγικής της Τουρκίας είναι η ανάδειξη και εδραίωσή της ως μεσαίας δύναμης στο περιφερειακό σύστημα της ευρύτερης περιοχής μας (Βαλκάνια, Καύκασος, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική).
Η έννοια της «μεσαίας δύναμης» στις διεθνείς σχέσεις σχετίζεται με κράτη που δεν ανήκουν στις υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία), αλλά διαθέτουν σημαντική οικονομική, στρατιωτική ή πολιτική δύναμη για να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και να επηρεάζουν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Συγκεκριμένα, οι μεσαίες δυνάμεις επιδιώκουν να προωθήσουν την πολυμερή συνεργασία μέσω διεθνών οργανισμών (π.χ. ΟΗΕ, ΠΟΕ, ΟΑΣΕ κ.λπ.), να ασκήσουν διπλωματική επιρροή με συμμαχίες, οικονομική βοήθεια και μεσολάβηση σε διακρατικές συγκρούσεις και τέλος, επιδιώκουν να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε περιφερειακές κρίσεις.
Υπό το ανωτέρω πρίσμα, η Τουρκία είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αυξήσει τη γεωπολιτική της αξία και να αναδειχθεί ως μια σημαντική μεσαία δύναμη στη διεθνή πολιτική.
Ειδικότερα, αξιοποιεί αποτελεσματικά τους υλικούς και άυλους εθνικούς της πόρους, ώστε να εξασφαλίσει περιθώρια κινήσεων στη διεθνή κοινότητα, διαθέτει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται και σε κάποιο βαθμό να αντιστέκεται στις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων και επίσης, δεδομένου ότι δεν έχει την ικανότητα να ενεργεί αυτόνομα, επιδιώκει να ασκήσει επιρροή εντός περιφερειακών συλλογικών οργάνων και διεθνών οργανισμών.
Τέλος, η Τουρκία υιοθετώντας την άποψη των φιλελεύθερων θεωρητικών των διεθνών σχέσεων Cooper, Higgott και Nossal (Βλέπε: Relocating Middle Powers), που αναφέρουν ότι οι μεσαίες δυνάμεις επιδιώκουν να διαδραματίσουν τρεις ρόλους στη διεθνή κοινότητα: (α) του καταλύτη, (β) του διευκολυντή και (γ) του διαχειριστή επιδιώκει:
Παρά τις έως τώρα φιλότιμες προσπάθειές της όμως, η Τουρκία πόρρω απέχει από το να καταστεί μια αξιόπιστη μεσαία δύναμη και να διαδραματίσει το γεωπολιτικό ρόλο που επιθυμεί.
Αυτό οφείλεται τόσο σε ενδογενείς παράγοντες που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο λειτουργίας της Τουρκίας, όσο και με εξωγενείς παράγοντες του διεθνούς συστήματος.
Ειδικότερα, μια χώρα που επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού, αποτελεσματικού, δίκαιου και ασφαλούς διεθνούς συστήματος όπως επισημαίνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Χακάν Φιντάν, πρέπει να είναι δημοκρατική χώρα και να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας.
Επίσης, η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά για τη συμβολή της στην Ειρήνη και Ασφάλεια όταν έχει εισβάλει στην Κύπρο και κατέχει παράνομα το 36,2% των εδαφών της, αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την ενέργειά της.
Επιπλέον, η Τουρκία δεν επιτρέπεται να μιλά για το μεσολαβητικό της ρόλο στην επίλυση διεθνών συγκρούσεων όταν αποτελεί τον καταλύτη για την πρόκληση περιφερειακών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία, και τη Λιβύη. Υπό το πλαίσιο αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να διευκολύνει την επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων αφού εκτός από καταλύτης πρόκλησής τους είναι και μέρος αυτών των συγκρούσεων. Η εμπλοκή της σε πολλά ανοικτά περιφερειακά μέτωπα, την καθιστά ευάλωτη και λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδιά της για ανάδειξή της σε μεσαία δύναμη με αυξημένη γεωπολιτική αξία. Για του λόγου το αληθές, αν κλιμακωθεί η κατάσταση στη Συρία και προκληθεί εμπλοκή μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας, όλα τα σχέδιά της θα ακυρωθούν.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία διαθέτει συντελεστές ισχύος, αλλά δεν είναι άπειροι. Συγκεκριμένα, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα μιας παγκόσμιας στρατιωτικής επέμβασης. Η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας επίσης, έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, αλλά είναι ευάλωτη και εξαρτάται από την πολιτική βούληση μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία κ.α.) για το αν θα την προμηθεύσουν ή όχι με σημαντικά εξαρτήματα και υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή των όπλων της.
Επιπλέον, η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι τόσο ισχυρή για να υποστηρίξει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Ερντογάν και σε συνδυασμό με τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και τις εσωτερικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Τουρκία, καθιστούν ευάλωτη τη θέση της στο διεθνές σύστημα.
Τέλος, η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστη μεσαία δύναμη, διότι δέχεται συνεχώς πιέσεις από υπερδυνάμεις όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Κίνα και προσπαθεί να ισορροπήσει (πολλές φορές ανεπιτυχώς), ανάμεσα στις επιδιώξεις τους. Μπορεί να γνωρίζει καλά τα ανατολίτικό παζάρι, αλλά όταν οι υπερδυνάμεις διεκδικούν την ικανοποίηση των συμφερόντων τους δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, θα πρέπει να επισημανθούν επίσης και κάποιες διπλωματικές αποτυχίες της Τουρκίας που αποδεικνύουν ακόμη περισσότερο, ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη μεσαία δύναμη και πως δεν διαδραματίζει το γεωπολιτικό ρόλο που προβάλει. Συγκεκριμένα:
Σε σχέση με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, όπου αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας (εδώ και τέσσερα χρόνια), και την πίεση σε φιλικές προς αυτήν χώρες (π.χ. Γερμανία), η επιδίωξη αυτή δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και δεν είναι βέβαιο αν επιτευχθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Δεν έχει επιτευχθεί λόγω της σθεναρής στάσης της Ελλάδας και πολλών συμμάχων της που τηρούν επιφυλάξεις σε μια τέτοια προοπτική. Για του λόγου το αληθές, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική και έχει διαφωνήσει ανοικτά με τον Γερμανό ομόλογό του. Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν τάσσεται υπέρ μιας αυστηρά ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι οι πόροι που θα διατεθούν δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξοπλισμούς από τρίτες χώρες. Επίσης, υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από εξωτερικούς προμηθευτές.
Ακόμη και αν τελικά αποφασιστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί νίκη της Τουρκίας, αλλά ήττα της Ευρώπης.
Αποτελεί ήττα της Ευρώπης διότι αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ευρώπη σε μια εποχή κοσμογονικών γεωπολιτικών εξελίξεων δεν έχει ξεκάθαρη και ενιαία στρατηγική για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια και επίσης, δηλώνει αδυναμία να αναπτύξει μόνη της την αμυντική της βιομηχανία προσφεύγοντας στη βοήθεια τρίτων χωρών.
Αν και το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση, η πρόθεση να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την Ευρώπη και υποδηλώνει εκφυλισμό του αξιακού οικοδομήματος και λειτουργικού συστήματος της Ευρώπης.
Τέλος, αν η εξέλιξη αυτή συμβεί, θα αποδείξει την άγνοια κινδύνου των Ευρωπαίων Ηγετών, αφού θα βάλουν στα πόδια τους την Τουρκία που αποτελεί το Δούρειο Ίππο της Ρωσίας.
Συνοψίζοντας την ανωτέρω ανάλυση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία παρά κάποιες ευκαιριακές επιτυχίες της μέσω προβολής της στρατιωτικής ισχύος της και της επιθετικής και ενεργούς διπλωματίας της, δεν αποτελεί αξιόπιστη μεσαία δύναμη και δεν διαθέτει την γεωπολιτική ισχύ που προσπαθούν να προβάλλουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της.
Ο γεωπολιτικός της ρόλος αμφισβητείται από σημαντικούς παίκτες της περιοχής (Ισραήλ, Γαλλία, Ινδία κ.α.), και εξαρτάται από τις τρέχουσες συγκυρίες και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς των μεγάλων παικτών του διεθνούς συστήματος.
Εν κατακλείδι, καλό θα είναι όσοι σχολιάζουν ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και Ασφάλειας, να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο τι λένε και τι γράφουν.
Θα πρέπει, να μην λειτουργούν ως αναμεταδότες της τουρκικής προπαγάνδας, αναπαράγοντας έναν καλά αμπαλαρισμένο προπαγανδιστικό μύθο περί γεωπολιτικής αναβάθμισης της Τουρκίας.
«Όσο και αν μας φιμώνουν η αλήθεια είναι μία ότι η Ευρώπη δεν χωράει άλλους παράνομους μετανάστες» ήταν το κεντρικό μήνυμα που πέρασε η Ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» στην συνάντησή τους στην Αθήνα με οικοδεσπότη την Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στις 22–24 Μαΐου 2025, οι Ημέρες Μελέτης της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη».
Η Πρόεδρος της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και Ευρωβουλευτής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, είχε την τιμή να καλωσορίσει τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας και επόμενο Πρωθυπουργό της Γαλλίας, κ. Jordan Bardella, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ της Ουγγαρίας, κ. Balázs Hidvéghi, καθώς και 45 Ευρωβουλευτές από ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των Ημερών Μελέτης οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία επίσης να ξεναγηθούν στο Μουσείο και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η ισχυρή παρουσία των Πατριωτών στην Αθήνα αποδεικνύει ότι η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη — από θεατή σε πρωταγωνιστή, από παθητικό αποδέκτη σε διαμορφωτή εξελίξεων.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ:
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ – ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
1. Λαθρομετανάστευση: Το Τέλος της Αυταπάτης
Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελεί καταφύγιο για κάθε παρανόμως εισερχόμενο.
Οι Balázs Hidvéghi, Fabrice Leggeri (πρώην επικεφαλής της FRONTEX) και ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Ηλιόπουλος ανέδειξαν, με στοιχεία, τον υπαρξιακό κίνδυνο της ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής ροής.
Το δόγμα «όλοι ευπρόσδεκτοι» καταρρέει – ήρθε η ώρα των εθνικά υπεύθυνων λύσεων.
2. Ελευθερία του Λόγου και Δημοκρατικές Αξίες: Όχι Άλλες Σιωπές!
Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ελεύθερο λόγο.
Οι Csaba Domotor, Γιάννης Κουτσομύτης και ο Δρ. Παναγιώτης Αποστολόπουλος-Πέρρος αποκάλυψαν τον αυταρχισμό της πολιτικής ορθότητας και τις επιθέσεις σε όποιον εκφέρει “μη αποδεκτές” απόψεις.
Η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα — είναι συνενοχή.
3. Η Ποντιακή Γενοκτονία: Η Αλήθεια Δεν Διαπραγματεύεται
Τι είναι το ChatGPT για το οποίο μιλάνε όλοι;courses AI
Θες να σπουδάσεις οικονομία & διοίκηση επιχειρήσεων;https://www.idef.gr/
Η ιστορική μνήμη δεν είναι υπόθεση σκοπιμοτήτων.
Ο Δρ. Νικόλαος Μιχαηλίδης (Princeton) και η δημοσιογράφος Uzay Bulut επανέφεραν την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται για να εξυπηρετεί γεωπολιτικές ισορροπίες.
ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ”
Στο κλείσιμο των εργασιών, η Ομάδα “Πατριώτες για την Ευρώπη” ενέκρινε ομόφωνα τη “Διακήρυξη των Αθηνών για την Ελευθερία του Λόγου και τις Δημοκρατικές Αξίες”.
Ένα ιστορικό κείμενο που υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και προβάλλει τον αγώνα κατά του αυταρχισμού του σύγχρονου ευρωπαϊκού κατεστημένου.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ
Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της:
Να ενισχύει τη θέση της Ελλάδας, να δημιουργεί διεθνείς πατριωτικές συμμαχίες, να ανοίγει δρόμους για μια Ευρώπη κυρίαρχων εθνών και ελεύθερων λαών.
Η Αθήνα δεν είναι πια μόνο μια πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Είναι το σημείο εκκίνησης της επόμενης μεγάλης πολιτικής ανατροπής.
Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ και οι “Πατριώτες για την Ευρώπη” είναι εδώ — με θάρρος, με σχέδιο και με την Ιστορία με το μέρος τους.
Σε διαθεσιμότητα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, τέθηκε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού ξηράς, ο οποίος κατηγορείται για stalking δύο γυναικών.
Ο αξιωματικός μάλιστα θα περάσει Στρατοδικείο, το οποίο είχε οριστεί, αλλά έχουν γίνει δύο αναβολές.
Ο ίδιος ήταν προκλητικός στο δικαστήριο που αναβλήθηκε, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μάρτυρες κατηγορίας ήταν αρκετοί συνάδελφοί του στρατιωτικοί.
Οι γυναίκες που μήνυσαν τον στρατιωτικό εξιστορούν στις «Εξελίξεις τώρα» πώς μετατράπηκε η ζωή τους σε κόλαση με διαρκείς απειλές και εκβιασμούς.
Η ιστορία της πρώτης καταγγέλλουσας ξεκινάει το 2019, στην αρχή όπως λέει, ο κατηγορούμενος την πλησίασε φιλικά.
«Ξεκίνησε να μου λέει ότι έχει διαλόγους που έστελνα εγώ ερωτικά μηνύματα. Εκεί άρχισα να συνειδητοποιώ ότι είχε φτιάξει ψεύτικα προφίλ δικά μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως είναι το viber όπου είχε περάσει τα δικά μου στοιχεία και έστελνε από το δικό του προφίλ στα ψεύτικα προφίλ και μετά απάνταγε στον εαυτό του από τα ψεύτικα προφίλ. Εκεί ξεκίνησε να με απειλεί, να με εκβιάζει, να με εκφοβίζει, να με εξυβρίζει, δεν δίστασε να με παρακολουθεί από το χώρο εργασίας μου, στο σπίτι μου και γενικά όπου πήγαινα με παρακολουθούσε, είχε γίνει η σκιά μου. Δεν δίστασε ούτε να χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού μου όπου ήμουν μόνη μου με τα ανήλικα τέκνα μου», ανέφερε η καταγγέλλουσα.
Η κατάσταση όσο περνούσε ο καιρός έβγαινε εκτός ελέγχου.
«Οι απειλές που συνεχίζονταν καθώς και οι εκφοβισμοί και οι εκβιασμοί και όσο πέρναγε ο καιρός και δεν κατάφερνε τον σκοπό του εντείνονταν. Οι κλήσεις του μπορεί να άγγιζαν τις χιλιάδες καθημερινά. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τους οικείους μου, ούτε να δουλέψω στο χώρο εργασίας μου. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι τα ψεύτικα προφίλ άρχισαν να έχουν φωτογραφίες επεξεργασμένες και άρχισε να μιλάει με άτομα του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος καθώς και της εργασίας μου», συνέχισε η καταγγέλλουσα για τον stalker.
Η ίδια μάλιστα, αποκαλύπτει πως κλονίστηκε η υγεία της από την πίεση που ένιωθε.
«Έχω βγάλει αυτοάνοσο, έχω και άλλα προβλήματα υγείας πλέον. Και το κυριότερο δεν θέλω να συμβεί σε καμία άλλη γυναίκα. Δεν θέλω να ζήσει καμία γυναίκα την κόλαση που έχω περάσει εγώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στις «Εξελίξεις τώρα» μίλησε και δεύτερη γυναίκα, που έχει μηνύσει τον άνδρα καταγγέλλοντας ότι πέρασε το ίδιο μαρτύριο από τον ίδιο άντρα.
«Έπαιρνε διαρκώς στα τηλέφωνα της δουλειάς μου, απειλούσε τις συναδέλφους μου με ύβρεις και φωνές. Με απειλούσε πως θα διαλύσει τη ζωή μου , θα ενημερώσει τον πρώην σύζυγό μου με ψευδείς ισχυρισμούς για το παιδί, θα στείλει ανθρώπους να καταστρέψουν το μαγαζί μου, θα πάει να δείρει φίλους μου ή άτομα που νόμιζε πως είχα σχέση», αποκάλυψε η δεύτερη καταγγέλλουσα.
Ο δράστης έφτασε μάλιστα στο σημείο να βάλει στο στόχαστρο και τους γονείς της.
«Η παράνοια κορυφώθηκε όταν άρχισε να ενοχλεί τους γονείς μου, να τους βρίζει, να τους ξυπνάει τα ξημερώματα. Δεν άφησε κανέναν απέξω: φίλους, γνωστούς. Ακόμα και τους αστυνομικούς που τον καλούσαν αρχικά για συστάσεις. Όλους τους στοχοποιούσε, όλους τους απειλούσε, όλους τους πίεζε με φανταστικά σενάρια», συνέχισε η γυναίκα.
Κι όταν έφτασε στην αστυνομία για να καταγγείλει τον δράστη, η απάντηση που έλαβε ήταν πρωτοφανής.
«Όταν πήγα στην αστυνομία, οι αστυνομικοί έγιναν μάρτυρες των δεκάδων κλήσεων που δεχόμουν κάθε δευτερόλεπτο. Έμπαινε με νέα προφίλ κάθε φορά αφού του έκανα αποκλεισμό. Έβριζε χυδαία και τους ίδιους. Έφτασαν στο σημείο να με ρωτήσουν αν έχω αδερφό ή πατέρα “να τον κάνει μαύρο στο ξύλο”, γιατί –όπως μου είπαν– «δεν θα βγάλεις άκρη αλλιώς», κατήγγειλε χαρακτηριστικά.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ανάρτησή του Χ, αναφέρθηκε στους Ευρωπαίους συμμάχους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και όπως χαρακτηριστικά τόνισε «οι θλιβεροί μ@λ@κες που κρύβουν χαρτοπετσέτες για ναρκωτικά στα τρένα».
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ και το βίντεο που δημοσίευσε η Ζαχάροβα, με το οποίο υπαινίχθηκε ότι έκαναν χρήση ναρκωτικών.
Η ανάρτηση του Ν.Μεντβέντεφ:
«Τώρα οι θλιβεροί μ@λ@κες που κρύβουν χαρτοπετσέτες για ναρκωτικά στα τρένα θα ουρλιάζουν ξανά για τις δυσανάλογες επιθέσεις της Ρωσίας σε στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο, ζητώντας 30ήμερη εκεχειρία και κυρώσεις. Πρώτα, καταστρέψτε τις απαίσιες αιμορροΐδες στο βρόμικο σώμα σας!».
Με αφορμή την απώλεια του Χρήστου Ροκόφυλλου, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας επί σειρά ετών και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η Χριστίνα Σταρακά, βουλευτής Αιτωλ/νίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Αποχαιρετούμε σήμερα έναν σπουδαίο πολιτικό άνδρα, έναν βαθιά δημοκράτη και προοδευτικό άνθρωπο τον Χρήστο Ροκόφυλλο.
Έναν άνθρωπο που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή από τα νεανικά του χρόνια να μάχεται και να παλεύει για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην πατρίδα .
Βαθύς γνωστής της νομικής επιστήμης και της διπλωματίας την οποία υπηρέτησε για χρόνια.
Έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια , αποτελεσματικότητα και αίσθημα ευθύνης την δημοκρατική παράταξη, την πατρίδα μας και τον τόπο μας, την Αιτωλοακαρνανία, από πολλές θέσεις ευθύνης, με αποκορύφωμα τη θητεία του ως υπουργού και βουλευτή.
Μια τεράστια προσωπικότητα από αυτές που λείπουν σήμερα στο πολιτικό σύστημα.
Ο Χρήστος Ροκόφυλλος υπήρξε υπόδειγμα δημοκρατικού ήθους, πολιτικής μετριοπάθειας και ανιδιοτελούς προσφοράς. Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής του οποίου η πορεία χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα, ευγένεια και πραγματικό, γνήσιο ενδιαφέρον για τον πολίτη και τα προβλήματα του τόπου.
Η Αιτωλοακαρνανία σήμερα πενθεί έναν δικό της άνθρωπο. Προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από το έργο του και την παρακαταθήκη του».
Ο Χρήστος Ροκόφυλλος γεννήθηκε το 1931 στην Αμφιλοχία. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου έλαβε διδακτορικό στο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Paris II – Σορβόννη. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα» και υπερασπίστηκε αντιστασιακούς στις δίκες τους.
Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συνέβαλε στη συγχώνευση της οργάνωσης με το ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1977 και επανεκλέχθηκε διαδοχικά.
Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας (1994–1995) και Εξωτερικών (1999–2000). Υπηρέτησε επίσης ως πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, διαπιστευμένος στην UNESCO και στο Βατικανό, ενώ είχε αναλάβει και τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας.
Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ.
Ο Χρήστος Ροκόφυλλος αφήνει πίσω του σημαντική παρακαταθήκη στον πολιτικό και διπλωματικό χώρο της Ελλάδας.
sinidisi.gr
Με βίντεο στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να προπαγανδίσει τις δράσεις της ΔΥΠΑ, επισκεπτόμενος μία άνεργη κοπέλα η οποία με επιδότηση άνοιξε… καφετέρια!
Φυσικά εννοείται ότι είναι πολύ θετικό ότι η κοπέλα άνοιξε την επιχείρηση της αλλά πάλι μας δημιουργείται μια απορία:
Αυτή είναι η ανάπτυξη που σκέφτονται στην κυβέρνηση; Όλοι θα συνεχίζουν να ανοίγουν καφετέριες;
Δηλαδή σε αυτή τη χώρα ευδοκιμούν μόνο τα καφέ και η εστίαση και ο τουρισμός;
Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης θα συνεχίσουμε να έχουμε;
Σε ό,τι αφορά το καφέ το λειτουργούν δύο αδέλφια, η Άντζελα και ο Βασίλης, αξιοποιώντας το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ.
«Ήταν άνεργη, έκανε αίτηση στο πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και τώρα έχει το δικό της καφέ και έχει προσλάβει κόσμο», λέει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.