ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 26/3/2025
Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Επανακατάθεση θέματος κατασκευής οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία»
Κύριοι Υπουργοί,
Προ τριετίας σας είχε υποβληθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ ερώτησή μας εν θέματι «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία». Η εν λόγω ερώτηση δεν έτυχε του ενδιαφέροντος των Υπουργείων, στα οποία είχε αποσταλεί με συνέπεια να υποπέσει στην κατάσταση της ανυποληψίας και να παραμένει εισέτι αναπάντητη. Το δε κείμενό της ήταν το ακόλουθο:
«Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Πλατυγιάλι, Αγρίνιο, Καρπενήσι και Λαμία, δηλαδή του εγκάρσιου άξονα που θα συνδέσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του κορμού της χώρας. Εξαιτίας της αναγκαιότητάς του, είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών από το μακρινό 1995 και από τότε παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε μελέτη και κατασκευή. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων τριών Νομών, αυτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, καθώς η κατασκευή του θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, θα τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα αναδείξει τις ως άνω περιοχές, που φημίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους, ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλάκις οι κάτοικοι των Νομών αυτών έχουν αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη κατασκευής αυτού του οδικού άξονα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι μονής κυκλοφορίας και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων, η ποιότητα του οδοστρώματος κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα η χάραξή του είναι γεμάτη με απότομες στροφές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο υπάρχων δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς επί παραδείγματι ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση από το Αγρίνιο στο Καρπενήσι, που απέχουν μεταξύ τους εκατόν έντεκα χιλιόμετρα, ξεπερνά τις δυόμιση ώρες».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε όπως, αφενός μας ενημερώσετε τους λόγους εξαιτίας των οποίων δεν είχε απαντηθεί η υπ΄ Αριθμ. Πρωτ.: 4122/22-03-2022/ΔΚΕ/ΒτΕ κι αφετέρου, «…προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του οδικού άξονα Πλατυγιάλι - Αγρίνιο - Καρπενήσι - Λαμία, που είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το 1995, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση τριών Νομών μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα επιφέρει την ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς»;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θέμα: Απάντηση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης με θέμα «Οδικός άξονας Πλατυγυάλι- Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία»
ΣΧΕΤ: Το αρ. πρωτ. 17434/01-04-2025 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την από 26-03-2025 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου με θέμα «Επανακατάθεση θέματος κατασκευής οδικού άξονα Πλατυγιάλι -Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία», σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Το οδικό δίκτυο Πλατυγυάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία στο κομμάτι που διέρχεται από την Περιφέρειά μας, ήτοι Λαμία-Καρπενήσι-Γέφυρα Επισκοπής αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και το εθνικό μας οδικό δίκτυο. Στο εν λόγω οδικό δίκτυο έχουμε την αρμοδιότητα συντήρησής του και ως εκ τούτου ετήσια επενδύουμε σημαντικά ποσά απ’ το τεχνικό πρόγραμμα για την διατήρηση της λειτουργικής του κατάστασης. Σημαντικότερο δε είναι η κατασκευή του νέου οδικού άξονα σύγχρονων προδιαγραφών, η οποία και θα βγάλει το Νομό Ευρυτανίας από την απομόνωση. Προς τούτο έχει ήδη δημοπρατηθεί το κομμάτι «παράκαμψης Μακρακώμης- Σήραγγα Τυμφρηστού», ενώ σε διαδικασία μελέτης βρίσκεται το «Σταυρός-Καστρί». Επιπροσθέτως, στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας σε κατασκευή βρίσκεται το πρώτο κομμάτι Αγρινίου-Καρπενησίου ενώ έχουν προχωρήσει οι μελέτες για τα υπόλοιπα. Οι ανωτέρω νέες χαράξεις είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία και συνεργασία.
Σήμερα στις 11 π.μ. ο Πάπας τέλεσε την πρώτη του λειτουργία με τους καρδινάλιους στην Καπέλα Σιξτίνα .
Η Kathleen Sprows Cummings, καθηγήτρια ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame με ειδίκευση στους καθολικούς των ΗΠΑ, δήλωσε στην Washington Post ότι ο 69χρονος νέος ποντίφικας πληρούσε όλα τα κριτήρια κατά την ψηφοφορία του παπικού κονκλάβιου: «κατηχητική καρδιά, διοικητική εμπειρία και παγκόσμια όραση».
Ωστόσο η Washington Post υπενθυμίζει και κάτι ακόμη... Συγκεκριμένα ότι στις 25 Μαρτίου, η μεγαλύτερη αμερικανική ομάδα υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης από ιερείς υπέβαλε καταγγελία στο Βατικανό κατά του τότε Καρδινάλιου Ρόμπερτ Πρέβοστ, κατηγορώντας τον ότι συγκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση από τους ιερείς του.
Ο Shaun Dougherty, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Επιζώντων Κακοποιημένων από Ιερείς, δήλωσε: Σε μια επιστολή πέντε σελίδων προς ανώτερους αξιωματούχους του Βατικανού, η ομάδα κατηγόρησε τον Πρέβοστ ότι επέτρεψε σε ιερείς που κατηγορούνταν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων να συνεχίσουν να κηρύττουν. Χωρίς να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ή να ειδοποιηθούν οι πολιτικές αρχές.
Όπως αναφέρει η WP, πιο πρόσφατα, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη γνώση του για τις καταγγελίες κακοποίησης στην επισκοπή Τσικλάγιο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίσκοπος.
Δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών νεαρών κοριτσιών, και μια καταγγελία που υποβλήθηκε φέτος από το Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP) ισχυρίστηκε ότι «ο Πρέβοστ δεν άνοιξε έρευνα και έστειλε ανεπαρκείς πληροφορίες στη Ρώμη».
Το Βατικανό αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε παράνομη πράξη εκ μέρους του Πρέβοστ. «Δεδομένου του τι γνωρίζουμε για τη διάδοση των σεξουαλικών κακοποιήσεων από κληρικούς, είναι σίγουρα πιθανό να έχουν συμβεί κακοποιήσεις υπό την εποπτεία του. Ήταν γενικός ηγούμενος μιας ιερατικής αδελφότητας που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Cummings και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης απολύτως πιθανό ότι δεν ενήργησε αποφασιστικά για την τιμωρία των δραστών και την υποστήριξη των θυμάτων, αλλά, δυστυχώς, αυτό ισχύει για σχεδόν όλους τους άνδρες που κατείχαν υψηλές ηγετικές θέσεις στην Καθολική Εκκλησία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι καρδινάλιοι εκλέκτορες θα δυσκολευτούν να βρουν μεταξύ τους έναν άνδρα με άψογο ιστορικό σε αυτό το θέμα».
Σε προ διετίας συνέντευξή του ο πάπας Λέων ΙΔ΄είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο. Η κλίση μου, όπως κάθε Χριστιανού, είναι να είμαι ιεραπόστολος, να αναγγέλλω το Ευαγγέλιο όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Σίγουρα η ζωή μου έχει αλλάξει πολύ: Έχω την ευκαιρία να υπηρετώ τον Άγιο Πατέρα, να υπηρετώ την Εκκλησία σήμερα, εδώ, από τη Ρωμαϊκή Κουρία. Μια αποστολή πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά και μια νέα ευκαιρία να ζήσω μια διάσταση της ζωής μου που ήταν πάντα απλώς να απαντώ «ναι» όταν μου ζητούν μια υπηρεσία. Με αυτό το πνεύμα ολοκλήρωσα την αποστολή μου στο Περού, μετά από οκτώμισι χρόνια ως επίσκοπος και σχεδόν είκοσι χρόνια ως ιεραπόστολος, για να ξεκινήσω μια νέα στη Ρώμη».
«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είσαι «Καθολικός»: μερικές φορές ο επίσκοπος διακινδυνεύει να επικεντρωθεί μόνο στην τοπική διάσταση. Αλλά είναι καλό για έναν επίσκοπο να έχει ένα πολύ ευρύτερο όραμα για την Εκκλησία και την πραγματικότητα, και να βιώνει αυτή την καθολικότητα της Εκκλησίας. Χρειάζεται επίσης η ικανότητα να ακούει τους άλλους και να ζητά συμβουλές, καθώς και να έχει ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα. Ένα θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητας είναι να είναι κάποιος πάστορας, ικανός να βρίσκεται κοντά στα μέλη της κοινότητας, ξεκινώντας από τους ιερείς για τους οποίους ο επίσκοπος είναι πατέρας και αδελφός. Να ζει αυτή την εγγύτητα με όλους, χωρίς να αποκλείει κανέναν.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τις τέσσερις εγγύτητες: εγγύτητα με τον Θεό, με τους αδελφούς επισκόπους, με τους ιερείς και με όλο τον λαό του Θεού. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πειρασμό να ζούμε απομονωμένοι, χωρισμένοι σε ένα παλάτι, ικανοποιημένοι από ένα ορισμένο κοινωνικό επίπεδο ή από ένα ορισμένο επίπεδο μέσα στην Εκκλησία. Και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από μια ιδέα εξουσίας που δεν έχει πλέον νόημα σήμερα. Η εξουσία που έχουμε είναι να υπηρετούμε, να συνοδεύουμε τους ιερείς, να είμαστε πάστορες και δάσκαλοι.»
Πηγή: Μάνος Χατζηγιάννης για το newsbomb.gr
Του Νικηφόρου Βαρονέτου
Μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα (7-5-25) με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μια συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς». Σ’ αυτήν τη φράση υπάρχουν τρία ψέματα:
Πρώτο ψέμα. Η Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αφορά στην «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» αλλά στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα, τη συνορεύουσα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τα χωρικά ύδατα δεν απαιτούν οριοθέτηση παρά μόνο αν οι αντικείμενες ακτές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 24 ναυτικών μιλίων (δεν ισχύει αυτό με την Αίγυπτο). Η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ.
Δεύτερο ψέμα. Η Συμφωνία μόνο υποδειγματική δεν είναι, γιατί η οριοθέτηση είναι μερική και δε βασίζεται στη μέση γραμμή μεταξύ των ακτών (σημεία βάσης) των δύο χωρών. Η οριοθέτηση έγινε μεταξύ του 26ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Κρήτης) και 28ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Ρόδου). Η επήρεια ενός σημαντικού τμήματος των βορειοανατολικών ακτών της Ρόδου και του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο) δεν περιελήφθη στην οριοθέτηση. Επίσης η συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια για όλα τα ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος) με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να λάβει το 56% της οριοθετημένης περιοχής και η Ελλάδα το 44%. Η υποδειγματική, κατά τον κ. Μητσοτάκη, Συμφωνία δεν αποκρούει τις τουρκικές διεκδικήσεις ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και αποτελεί ελληνικό προηγούμενο για μειωμένη επήρεια των νησιών έναντι των ηπειρωτικών ακτών (βλέπε χάρτη).
Τρίτο ψέμα. Η Συμφωνία δεν αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει τολμήσει να χαράξει θαλάσσια τεμάχια στην ΑΟΖ και να τα βγάλει σε δημοπρασία προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως έχει κάνει η Αίγυπτος από τη δική της πλευρά.
Οι πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει σε ψέματα γι’ αυτά που σκοπεύουν να κάνουν, αλλά τα ψέματα γι’ αυτά που ήδη έχουν κάνει «έχουν πάντα κοντά ποδάρια».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα». Αβραάμ Λίνκολν
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr