Σάββατο, 3η Μαίου 2025  4:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 02 Μαϊος 2025 21:48

Ντ.Τραμπ: Σταθμίζει τις επιλογές του για την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων στην Ρωσία

Δέσμη επιλογών για τον Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης προς τη Ρωσία, έχουν ετοιμάσει ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των συγκεκριμένων διεργασιών.

Ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση, καθώς οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες για τα μέτρα που εξετάζονται.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πιέζουν την Ουάσινγκτον να αυξήσει τις κυρώσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να αποδεχτεί εκεχειρία με όρους που έχει προτείνει ο Τραμπ. Αν και οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή του 2022, η ρωσική οικονομία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σημαντικά.

Η κατάσταση έγινε περισσότερο περίπλοκη από την αιφνίδια απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ και τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ως προσωρινού, τουλάχιστον, διαδόχου. Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον Ρούμπιο ενδέχεται να επιταχύνει τη διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς όπου κυριαρχούσαν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, ιδιαίτερα από τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θεωρείται πιο διαλλακτικός απέναντι στη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν συνεχίζει να αξιώνει την πλήρη κυριαρχία σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει εξ ολοκλήρου, ενώ απορρίπτει τα αμερικανικά αιτήματα για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Από την άλλη πλευρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει στην Ουάσινγκτον μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα φυσικών πόρων, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ, ενώ στηρίζει πρόταση για άνευ όρων ανακωχή διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, σε συνέντευξή του την Πέμπτη, δήλωσε πως ο Τραμπ «κατάφερε να ξεκινήσει τη διαδικασία», αλλά η ευθύνη πλέον ανήκει στο Κίεβο και τη Μόσχα:

«Τώρα που οι δύο πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις τους, είναι στο χέρι τους να βρουν λύση», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη ακόμη και να «αποχωρήσει» αν δεν υπάρξει συμβιβασμός. Την ίδια θέση, επανέλαβε την Παρασκευή και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την τερματισμό του πολέμου και τη ριζική αναθεώρηση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, έχει ήδη «απειλήσει» με νέες κυρώσεις τη Μόσχα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά από συνάντησή του με τον Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την ειρήνη, λέγοντας πως οι επιθέσεις σε αμάχους δείχνουν έλλειψη διάθεσης για κατάπαυση πυρός. Ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό τραπεζικό τομέα και δευτερευουσών κυρώσεων σε τρίτες χώρες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ παρουσίασε σχέδιο νόμου με τη στήριξη 72 γερουσιαστών για την επιβολή «συντριπτικών» νέων κυρώσεων, περιλαμβανομένου δασμού 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ουράνιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης πρόταση που έχει κοινοποιηθεί στους Ευρωπαίους: αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών ελέγχου στα κατεχόμενα εδάφη, ακύρωση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και σταδιακή άρση των κυρώσεων, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο.

Ωστόσο, η Μόσχα φέρεται να απορρίπτει ακόμα και προτάσεις για επιστροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε στις αρχές του πολέμου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο CBS, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι».

pronews.gr

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call