Μεγάλες συγκεντρώσεις δυνάμεων έξω από το Χάρκοβο αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ ότι πραγματοποιεί η Ρωσία λέγοντας πως αυτή η κίνηση ίσως αποτελεί πρελούδιο της εξαπόλυσης μιας μεγάλης επίθεσης κατά της πόλης ούριο, όπως την αποκαλούν, της ανατολική Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει το SKY News, αφού απώθησαν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Κουρσκ, τη ρωσική περιοχή της οποίας οι Ουκρανοί κατείχαν τμήματα για πολλούς μήνες, ό,τι έχει απομείνει από τη ρωσική δύναμη των 50.000 ανδρών έχει τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τα σύνορα και το Χάρκοβο.
Νς σημειωθεί ότι το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται περί τα 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία
Μια σημαντική προώθηση κατά μήκος ολόκληρης ή μέρους της πρώτης γραμμής από τα στρατεύματα της Μόσχας αναμενόταν εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως, λένε οι αναλυτές.
Πιστεύεται ότι η Ρωσία έχει ένα «παράθυρο τεσσάρων μηνών» για να διαπεράσει τις ουκρανικές οχυρωμένες θέσεις πριν αρχίσει να αλλάζει ο καιρός και τα μειούμενα αποθέματα αρμάτων μάχης πιθανώς αρχίσουν να εξαντλούνται, αναφέρει το βρετανικό ΜΜΕ.
Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην άλλη πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό αξιωματικό.
«Ο εχθρός προσπαθεί να τραβήξει το προσωπικό του πιο κοντά στη γραμμή επαφής και να διεξάγει τουλάχιστον ορισμένες επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Αντρίι Πομαχάιμπους, αρχηγός του επιτελείου της 13ης Επιχειρησιακής Ταξιαρχίας.
«Γενικά, δεν τα καταφέρνουν».
Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι υπάρχει «σαφής προετοιμασία για ενεργές επιθετικές ενέργειες από τον εχθρό».
Ο στρατιωτικός αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλάρκ, λέει ότι η συσσώρευση στρατευμάτων προέρχεται από τη ρωσική επιχείρηση για την εκδίωξη της Ουκρανίας από την περιοχή Κουρσκ που είχαν καταλάβει, η οποία δεν απέχει πολύ από το Χάρκοβο.
«Τώρα που έχουν πίσω το Κουρσκ, το ερώτημα είναι: θα συνεχίσουν;»
Μερικοί από τους πιο έμπειρους στρατιώτες της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένων της επίλεκτης αερομεταφερόμενης μονάδας VDV – μετακινήθηκαν για να ενισχύσουν την εκστρατεία Κουρσκ και θα μπορούσαν να εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των συγκεντρωμένων στρατευμάτων.
Ο καθηγητής Κλάρκ προσθέτει: «Αν έχουν αφήσει αυτές τις μονάδες εκεί, αυτό υποδηλώνει ότι θέλουν να συνεχίσουν για κάπου άλλου.
«Αν όμως αυτές οι μονάδες επιστρέψουν γύρω από το Ποκρόφσκ (στο Ντόνετσκ), αυτό θα σήμαινε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν μια μεγάλη στρατηγική επίθεση κοντά στο Χάρκοβο.»
Ο καθηγητής Κλαρκ λέει ότι είναι πιθανό η Ρωσία να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση κοντά στις παραμεθόριες πόλεις Χάρκοβο και Σούμι.
Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε μια ευθεία επίθεση σε μία από τις πόλεις – ένα δύσκολο έργο δεδομένου του πόσο καλά είναι οχυρωμένες – είτε μια προσπάθεια κατάληψης μεγάλου μέρους της γύρω περιοχής που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Το Χάρκοβο βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου πριν από το 2022.
Θεωρείται «φρούριο» και τιμήθηκε με τη διάκριση Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας για την αντίστασή της κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικές στρατιωτικής επέμβασης του 2022.
Ωστόσο, ο καθηγητής Κλαρκ δεν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει τους πόρους για μια μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο ή το Σούμι αυτό το καλοκαίρι, αφού το Κρεμλίνο επέλεξε αντ’ αυτού να προσπαθήσει να επιτεθεί σε άλλα τμήματα της πρώτης γραμμής.
«Νομίζω ότι οι Ρώσοι ουσιαστικά χρησιμοποίησαν τις δυνάμεις που θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν χρησιμοποιήσει για μια στρατηγική επίθεση», λέει.
Αυτό, όπως υποστηρίζει ανάγκασε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.
«Και οι δύο πλευρές έχουν θυσιάσει την δυνατότητα μιας στρατηγικής επίθεσης σε αυτή τη συνεχιζόμενη μάχη φθοράς».
Ο Δρ Τζακ Γουάτλινγκ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το thinktank RUSI, υποστηρίζει ότι η Ρωσία πιθανότατα θα «ξεκινήσει μια ήπια επίθεση» αντί να προχωρήσει σε γρήγορους ελιγμούς από μεγάλες μηχανοκίνητες μονάδες.
«Οι Ρώσοι δεν έχουν την ποιότητα της δύναμης για να επιχειρήσουν με αυτόν τον τρόπο», λέει.
Αντίθετα, η καλοκαιρινή επίθεση πιθανότατα θα δει μια «σταθερή αύξηση στον αριθμό και την κλίμακα των επιθέσεων σε μια διευρυνόμενη περιοχή», πρόσθεσε. «Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει».
Ο καθηγητής Κλαρκ λέει ότι η Ρωσία έχει ένα «παράθυρο τεσσάρων μηνών» για να κάνει μια σημαντική ανατροπή στην Ουκρανία φέτος.
«Νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία χρονιά ανάπτυξης πριν φτάσουν σε ένα ορόσημο», προσθέτει, αναφερόμενος στα προβλήματα της Ρωσίας με την παραγωγή αρμάτων μάχης.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τεράστια αποθέματα οχημάτων που έχει απομείνει από τη σοβιετική εποχή, με μόνο περίπου το 25% των τεθωρακισμένων της να προέρχεται από νέα παραγωγή.
Ο Δρ Γουάτλινγκ συμφωνεί: «Τα ρωσικά αποθέματα παλαιού σοβιετικού εξοπλισμού, από άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, μέχρι πυροβόλα, θα εξαντληθούν από τώρα μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, έτσι ώστε η ικανότητα της Ρωσίας να αναπληρώσει τις απώλειες θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από το τι μπορεί να παράγει από την αρχή».
Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά την προοπτική νέων κυρώσεων από την Ευρώπη και ενδεχομένως την Αμερική ιδιαίτερα επίκαιρη.
Η Ρωσία εξαπέλυσε για δεύτερη νύχτα νέα επίθεση στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας Σαββάτου προς Κυριακή με βαλλιστικούς πυραύλους και drone να σφυροκοπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.
Τα χτυπήματα αποτελούν την ρωσική «απάντηση» όπως αποκαλύφθηκε στην ουκρανική απόπειρα δολοφονίας τους Β.Πούτιν.
Τα χτυπήματα έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην ουκρανική στρατιωτική διοίκηση και επιμελητεία καθώς 300 drones και 70 βαλλιστικοί πύραυλοι πέρασαν από την ουκρανική αεράμυνα η οποία δείχνει σταδιακά να ξεμένει από πυραύλους και εκτοξευτές.
Τα χτυπήματα ήταν και κατά της πόλης Βοβτσάνσκ στο Χάρκοβο όπου οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν δρόμο ισοπεδώνοντας τμήματα της πόλης με μαζικές ρίψεις FAB.
Η Αεροπορία της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει κύματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς πολλές περιοχές και εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για βαλλιστικούς πυραύλους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Την ίδια στιγμή εκρήξεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο, την Οδησσό, το Ντνίπρο, το Μικολαίβ, το Σούμι και το Κονότοπ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Suspilne.
Ο Τιμούρ Τκατσένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα δέχεται και πάλι επίθεση και συνέστησε στους κατοίκους να καταφύγουν.
«Η νύχτα δεν θα είναι εύκολη. Υπάρχει η απειλή ότι ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από στρατηγικά αεροσκάφη», προειδοποίησε ο Τκατσένκο, καθώς η αεράμυνα απωθούσε ενεργά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Κίεβο.
Παράλληλα αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες από το ρωσικό χτύπημα την προηγούμενη νύχτα καθώς και το πως χάθηκε πυροβολαρχία Patriot στο Κίεβο γιατί στην διάρκεια βολών του συστήματος Ουκρανοί κάτοικοι μετέδιδαν με live το βίντεο της εκτόξευσης.
Αποτέλεσμα, να χακαριστεί το βίντεο, να εντοπιστεί η θέση του εκτοξευτή και να δεχθεί καταστροφικό πλήγμα από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο.
Πρόκειται για τη δεύτερη νύκτα σημαντικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, αφού περίπου 250 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 14 βαλλιστικοι πύραυλοί είχαν εντοπισθεί τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας κατέρριψε 95 ουκρανικά drones, τα έξι κατευθύνονταν στη Μόσχα
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε 95 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορα σημεία της επικρατείας – συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας της Μόσχας – σε διάστημα τεσσάρων ωρών.
Σε ανάρτηση του δημάρχου Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, στην πλατφόρμα Telegram αναφέρεται πως έξι εχθρικά drones καταρρίφθηκαν καθώς κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα.
Για λόγους ασφαλείας, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας υποχρεώθηκε να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας.
Περιφερειακοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν εχθρικά drones στις πόλεις Τούλα (νότια της Μόσχας) και Τβερ (βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας).
Το ελικόπτερο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή του Κουρσκ σε μια αποκάλυψη του διοικητή της ρωσικής αεράμυνας.
«Στην πραγματικότητα στο επίκεντρο της απόκρουσης μιας μαζικής επίθεσης από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο διοικητής του τμήματος αεράμυνας Γιούρι Ντάσκιν στο πρόγραμμα “News of the Week” στο τηλεοπτικό κανάλι “Ρωσία 1”, όπως αναμεταδίδει το Ria Novosti.
«Το ελικόπτερο του προέδρου ήταν στην πραγματικότητα, στο επίκεντρο της απόκρουσης μιας μαζικής επίθεσης από εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Ντάσκιν, η μαζική επίθεση με drone αποκρούστηκε με επιτυχία, με τον ρωσικό στρατό να εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια του προέδρου.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή του Κουρσκ, στις 20 Μαΐου, όπου και συναντήθηκε με τους επικεφαλής των δήμων της περιοχής και τους εθελοντές και επισκέφθηκε επίσης τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στο Kurchatov.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πρόεδρος τόνισε ότι έχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς η κυβέρνηση, ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες του αναφέρουν γι ‘αυτό.
Καταδίκασε επίσης τις εγκληματικές ενέργειες της Ουκρανίας και έδωσε οδηγίες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών της περιοχής.
Η κα Καρύδη φανερά πικραμένη για την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση των Τεμπών μίλησε με τη γλώσσα της δικής της αλήθειας για όλους και για όλα.
Στο στόχαστρό της βρέθηκε ο κ. Λακαφώσης, τα media, οι δικηγόροι κάποιων οικογενειών, ο κ. Ψαρρόπουλος ενώ χαρακτήρισε «διχασμένο» τον ελληνικό λαό για την εικόνα που έχει σχηματιστεί σχετικά με το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών.
Η κα Καρύδη
28 Φεβρουαρίου 2023 και στην κοιλάδα των Τεμπών θα λάβει χώρα το πιο τραγικό δυστύχημα των τελευταίων ετών στη χώρα μας. Η κα Καρύδη γυρίζοντας των χρόνο πίσω θυμάται τι είχε συμβεί εκείνες τις ώρες.
«Ήταν μία από τις ελάχιστες βραδιές που κοιμηθήκαμε τόσο νωρίς και δεν μάθαμε καθόλου το δυστύχημα. Το παιδί ετοιμαζόταν να παντρευτεί με την κοπέλα του. Εγώ τους έδωσα το σπίτι στην Αθήνα και ήρθα να συνταξιοδοτηθώ ως εκπαιδευτικός στη Σκάλα Ωρωπού. 10:30 ήταν η τελευταία επικοινωνία με το παιδί μου. Νομίζω ήταν στον σταθμό των Νέων Πόρων. Άκουσα μία κοπέλα να του δίνει την τελευταία εντολή να περάσει. Θα τα λέγαμε το πρωί» αναφέρει συγκεκριμένα. Ωστόσο, μάνα και γιος δεν ξαναμίλησαν ποτέ…
«Ξημερώματα χτυπάει το τηλέφωνο. Σηκώθηκα αναστατωμένη. Με καθησύχασε η φωνή του μικρού μου γιου που ζήτησε από τον πατέρα του να του ανοίξει την πόρτα. Συνειδητοποιώ ότι και οι δύο αργούν να ανέβουν. Βγαίνω στο μπαλκόνι και βλέπω να παρκάρουν αυτοκίνητα το ένα μετά το άλλο. Μαζεύτηκαν φίλοι και συγγενείς. Όταν ο γιος μου είπε στον πατέρα του για το δυστύχημα εκείνος τον ρώτησε «με τη μηχανή ε;» και να του απαντήσει ο μικρός με το τραίνο. Όταν άκουσα ότι το δυστύχημα έγινε με το τραίνο ήμουν ήσυχη, δεν πήγαινε το μυαλό μου ποτέ στο γεγονός ότι θα μπορούσε να υπάρξει μοιραία μετωπική σύγκρουση. Όλοι ελπίζαμε μέχρι τελευταία στιγμή ότι ζουν τα παιδιά μας. Ήλπιζα ότι θα είναι σοβαρά αλλά θα ζει. Θα μας καταπλήξει όλους» συνεχίζει κάνοντας έντονα παράπονα για τη διαχείριση που υπήρξε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των θανάτων.
«Η διαχείριση ήταν τόσο πρόχειρη. Τηλεφωνούσαμε ο ένας στον άλλον κανείς δεν μας κατηύθυνε. Ήταν όλοι χαμένοι. Εγώ προσωπικά προσπαθούσα να διαχειριστώ το γεγονός ότι κάποιοι μας έκριναν ένοχους για όλο αυτό που συνέβη» συμπληρώνει.
Τέμπη: Τα… ρουσφέτια, τα media και η «σπίλωση» των νεκρών της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Την πικρία της εξέφρασε η κα Καρύδη για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τους δύο νεκρούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας τόσο ο κόσμος, όσο και τα media της χώρας. «Είχα απελπιστεί να ακούω συνέχεια για την επιβατική αμαξοστοιχία λες και στο εμπορικό δεν υπήρχαν δύο άνθρωποι. Από την αρχή είδα ότι υπήρχε μία επιλεκτική προβολή στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών. Έγιναν περιστατικά που ενώ πήγαμε να ενταχθούμε με τις άλλες οικογένειες μας έκοψαν τα φτερά. 5, 6 οικογένειες προβάλλονται στην τηλεόραση». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην «απουσία» του κόσμου, στις αρχές του αγώνα που ξεκίνησε με σκοπό τη δικαίωση, πριν βέβαια το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023 νομίζαμε ότι δεν υπήρξαν ποτέ τα Τέμπη. Δεν μιλούσε κανείς για την τραγωδία. Στις πρώτες συγκεντρώσεις πάνω από 100 άτομα δεν ήμασταν. Ένοιωσα απόλυτα απογοητευμένη».
Μιλώντας για την εξεταστική η μητέρα του εκλιπόντος μηχανοδηγού τόνισε ότι δεν τα περίμενε όλα αυτά που ακούστηκαν. «Όταν ξεκίνησε η ανάκριση αισθάνθηκα ότι ζούσα σε άλλο κόσμο. Μου περιέγραφε ο γιος μου όλα τα συστήματα, το πετάλ και τα υπόλοιπα. Που να φανταστώ εγώ ότι δεν θα εφαρμόζονταν στην πράξη; Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι ο ΟΣΕ ευθύνεται για όλες αυτές τις παραλείψεις στον σιδηρόδρομο. Ότι διορίζονταν με τα γνωστά ρουσφέτια. Το παράπονό μου είναι αφού τα νέα παιδιά είχαν τόσα προσόντα γιατί δεν τα έβαζαν στη θέση του σταθμάρχη που διορίστηκε όπως διορίστηκε; Τι θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά μας που είχαν τόσα πτυχία; Τι θα μπορούσαν να κάνουν αν ο άλλος τους έβαζε στην ίδια γραμμή; Έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Δεν το έκαναν για βιοποριστικούς λόγους» ανέφερε η κα. Καρύδη.
Τέμπη: «Ξεκίνησα τον αγώνα χάρη στον Λακαφώση» – «Ήρωες τα παιδιά μας»
Στο ερώτημα τι σημαίνει δικαίωση για εσάς και αν μία «νίκη» των συγγενών θυμάτων των Τεμπών μπορεί να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο που υπάρχει στη ψυχή της η κα Καρύδη απάντησε: «Παλεύω για να αποκαταστήσω τη μνήμη του Δημήτρη. Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Ο τρόπος που εξελίσσεται η υπόθεση είναι πολύ άσχημος για μένα. Κάποιες οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα βγαίνουν στις τηλεοράσεις, επηρεάζουν τον κόσμο με αποτέλεσμα να τον διχάζουν».
Ειδική αναφορά έκανε, ωστόσο, και στον κ. Κώστα Λακαφώση. «Χρωστάω χάρη στον Λακαφώση που εμφανιζόταν συχνά στην εκπομπή που περιέχει πολλά γραφήματα. Αν δεν ήταν αυτός να βάλει τα μπιτόνια μέσα στο κοκπιτ εγώ δεν θα ξεκινούσα τον αγώνα. Πήρα τον κ. Νίκο Πλακιά να τον ρωτήσω ένα πράγμα σχετικά με το βυτίο. Μου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό βυτίο».
Η κα Καρύδη, όντας φανερά εξοργισμένη, αναφέρθηκε και στα πορίσματα. «Το πόρισμα Τσακιρίδη κατέρριψε το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Δεν ξέραμε ότι πίσω από αυτό το πόρισμα κρύβεται ο Λακαφώσης με τον φίλο του τον Ψαρρόπουλο. Το γεγονός ότι ο κ. Ψαρρόπουλος κατηγόρησε τα παιδιά μας ότι γνώριζαν για το λαθρεμπόριο με σκότωσε. Δεν το διανοούμαι αυτό από έναν πατέρα».
Μάλιστα η κα. Καρύδη έφερε στο φως της δημοσιότητας και τη στιχομυθία που είχε με τον κ. Βασίλη Κοκοτσάκη. Ο ίδιος της είπε ότι «τα παιδιά σας είναι ήρωες. Γιατί αν με την ταχύτητα που υπήρχε πριν το βίαιο φρενάρισμα η σύγκρουση, γινόταν μέσα στο τούνελ δεν θα έβγαινε κανείς».
Κλείνοντας, η μητέρα του μηχανοδηγού ανέφερε και έναν διάλογο που είχαν οι συνάδελφοι του Δημήτρη. «Ή πέφτεις στην ακαριαία πέδηση (φρενάρισμα) και σκοτώνεσαι ή ανοίγεις την πόρτα και εκτοξεύεσαι και ίσως μείνεις ανάπηρος, αλλά θα ζήσεις» ήταν τα λόγια τους. «Ο γιος μου ήξερα τι θα έκανε. Έφυγε σαν ήρωας» λέει η κα Καρύδη, ξεσπώντας σε λυγμούς.
eleftherostypos.gr
Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου
Ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο φιλικό του Σκάϊ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα ζητήσουμε ευθέως από τους τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli ύστερα από 30 χρόνια, θα το πω και κατ’ ιδίαν στον Ταγίπ Ερντογάν».
Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έγκριση του κανονισμού SAFE της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με 150 δις ευρώ. Ο κανονισμός, που εγκρίθηκε με σχετική πλειοψηφία, επιτρέπει τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διαφώνησαν, αλλά ήταν απελπιστικά μόνες.
Ο κ. Μηστοτάκης στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι: «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με τρίτο κράτος απαιτείται ομοφωνία όλων. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο».
Είναι φανερό, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, ότι η Ελλάδα, για να συναινέσει στη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, θα απαιτήσει την άρση του casus belli (αιτία πολέμου). Αυτό το casus belli, που ισχύει από το 1995, σε συνδυασμό με το διαχρονικό φοβικό σύνδρομο των ελληνικών κυβερνήσεων, έχει αποτρέψει τη χώρα μας από το να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της πέραν των 6 ν.μ. στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Μόνο στο Ιόνιο, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατά μας στα 12 ν.μ.
Η φιλόδοξη νεο-οθωμανική Τουρκία θέλει να καταστεί ηγεμονική δύναμη της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό επιζητεί, με κάθε τρόπο, την περαιτέρω ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της και ιδιαίτερα την απόκτηση τεχνολογίας αιχμής σε ορισμένους τομείς.
Θα διακινδυνεύσουμε μία πρόβλεψη για το τι μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα. Η Άγκυρα δια κάποιου εκπροσώπου της ή με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα άρει το casus belli, αλλά με αστερίσκους, φανερούς ή κρυφούς, οι οποίοι θα υποχρεώνουν την Αθήνα να απεμπολήσει το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ. σ’ όλες τις ακτές της. Πιθανόν η Ελλάδα να προχωρήσει σε μια μερική και περιορισμένη επέκταση στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και σε κάποιες άλλες «ανώδυνες» για τους Τούρκους περιοχές.
Η ελληνική Κυβέρνηση, με τη βοήθεια των, ουκ ολίγων, στρατευμένων στην «ελληνοτουρκική φιλία» μέσων ενημέρωσης, θα μπορεί να πανηγυρίσει, αλλά η ουσία θα είναι ότι θα έχει ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω αναβάθμιση της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος. Έτσι, η Κυβέρνηση θα έχει το επικοινωνιακό άλλοθι να αποσύρει τις σημερινές αντιρρήσεις της για τη χρηματοδότηση και τις συμπαραγωγές της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί και το αντιρωσικό μένος της Γερμανίας και άλλων φιλοτουρκικών χωρών, ιδίως της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούν την Τουρκία μέρος του αντιρωσικού μετώπου.
Αλήθεια, πώς αποκαλεί ο λαός αυτούς που, δια πράξεων ή παραλείψεων, ενισχύουν τον εχθρό της πατρίδας μας;
Κύριε Μητσοτάκη, οι Τούρκοι δεν είναι φίλοι μας. Δεν είναι φίλοι μας αυτοί που διέπραξαν τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και του Πόντου. Δεν είναι φίλοι μας αυτοί που ξεκλήρισαν την ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Δεν μπορεί να είναι φίλοι μας αυτοί που εισέβαλαν και κατέχουν μέχρι σήμερα το 37% της Κύπρου, όπου πραγματοποίησαν εθνοκάθαρση και τώρα εποικισμό. Δεν μπορεί να είναι φίλοι μας αυτοί που διεκδικούν το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και θεωρούν ότι 153 νησιά και νησίδες του Αρχιπελάγους κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα. Δεν είναι φίλοι μας αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλα τα νησιά δε δικαιούνται ΑΟΖ. Δεν μπορεί να είναι φίλοι μας αυτοί που μας απειλούν ότι «Θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά». Τέλος δεν μπορεί να είναι φίλοι μας αυτοί που μοχλεύουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που τη θεωρούν τουρκική.
Κύριε Μητσοτάκη, εσείς μπορεί να θεωρείτε τους Τούρκους φίλους σας, αλλά, ο ελληνικός λαός τους θεωρεί προαιώνιους εχθρούς.
ΥΓ 1. Το Δεκέμβριο του 2024, η τουρκική εταιρεία Baykar (κατασκευάζει μεταξύ άλλων και τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar TB-2), που ανήκει στον Σ. Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του προέδρου Ερντογάν, εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία αεροναυπηγικής Piaggio που συνδέεται με τον κολοσσό της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Leonardo. Ως ευρωπαϊκή εταιρεία πλέον η Baykar–Piaggio θα δικαιούται θα μετέχει στις χρηματοδοτήσεις του SAFE. Η αγαπημένη μας Ευρωπαϊκή Ένωση!
ΥΓ 2. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόθεσή του, η μελλοντική τροποποίηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει και την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα σχεδόν τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν κυρίως μ’ αυτό το θέμα και όχι με την αναβάθμιση της τουρκικής απειλής. «Η μπάλα στην εξέδρα».
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr