Τρεις συριακές αεροπορικές βάσεις κατέστρεψε το Ισραήλ πριν η Τουρκία ολοκληρώσει την ανάπτυξη αντιαεροπορικών και όχι μόνο, συστοιχιών στο συριακό έδαφος που ελέγχεται πλέον από τους ισλαμιστές της Δαμασκού.
Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές αυτήν την εβδομάδα σε τρεις συριακές αεροπορικές βάσεις που φέρεται να είχαν πρόσφατα ερευνηθεί από την Τουρκία για πιθανή στρατιωτική ανάπτυξη, ανέφεραν αποκλειστικά στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σηματοδοτώντας μια απότομη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.
Οι βομβαρδισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός σφοδρού πλήγματος το βράδυ της Τετάρτης, στην αεροπορική βάση Τ-4 στόχευαν βασικές στρατιωτικές τοποθεσίες στην κεντρική Συρία.
Τα πλήγματα σημειώθηκαν παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να καθησυχάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η πιθανή κοινή αμυντική συμφωνία τους στη Συρία δεν στοχεύει το Ισραήλ.
Πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η Τουρκία αξιολογούσε τις αεροπορικές βάσεις Τ4 στην Παλμύρα, μια ακόμη στην επαρχία Χομς όπως και το κύριο αεροδρόμιο στην επαρχία Χάμα.
Οι επιθεωρήσεις ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να τεθούν τα θεμέλια για μια πιθανή αμυντική συμφωνία, τοποθετώντας την Τουρκία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Συρία μετά τον Άσαντ.
Τουρκικές ομάδες του τακτικού Στρατού και της Αεροπορίας είχαν αναλάβει τον έλεγχό τους πριν από δέκα ημέρες και επιθεωρούσαν την ετοιμότητά τους, αξιολογώντας την κατάσταση των διαδρόμων προσγείωσης, των υπόστεγων και των υποδομών, σύμφωνα με έναν περιφερειακό αξιωματούχο πληροφοριών, δύο συριακές στρατιωτικές πηγές και μια άλλη συριακή πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τ4 στις 25 Μαρτίου ακυρώθηκε αφού το Ισραήλ έπληξε και τις δύο τοποθεσίες λίγες ώρες νωρίτερα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
«Τα χτυπήματα στην Τ4 κατέστρεψαν τον διάδρομο προσγείωσης, τον πύργο, τα υπόστεγα και τα αεροπλάνα που ήταν καθηλωμένα. Ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί την διευρυμένη τουρκική παρουσία», δήλωσε ο περιφερειακός αξιωματούχος των πληροφοριών.
Μια άλλη συριακή πηγή κοντά στην Τουρκία πρόσθεσε:
«Η Τ4 είναι εντελώς άχρηστη τώρα».
Όταν ρωτήθηκε για τις επισκέψεις, ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε:
«Αναφορές και αναρτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία – είτε πραγματικές είτε υποτιθέμενες – που δεν προέρχονται από επίσημες αρχές δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, καθώς δεν έχουν αξιοπιστία και μπορεί να είναι παραπλανητικές.»
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Συρίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την Πέμπτη το Ισραήλ ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία».
Στους τέσσερις μήνες από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από ομάδες υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, το Ισραήλ έχει καταλάβει περισσότερο έδαφος στη νοτιοδυτική Συρία, έχει έρθει σε επαφή με τη μειονότητα των Δρούζων και έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένα πλήγματα σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η επίθεση της Τετάρτης σηματοδότησε μια από τις πιο έντονες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με Σύρους αξιωματούχους.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας είπε ότι το Ισραήλ έπληξε πέντε ξεχωριστές περιοχές μέσα σε ένα παράθυρο 30 λεπτών, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της βάσης της Χάμα και τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και στρατιωτών.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έπληξε την αεροπορική βάση Τ4 και άλλες τοποθεσίες σε αεροπορικές βάσεις στις επαρχίες Χάμα και Χομς, καθώς και στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή της Δαμασκού.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Israel Katz είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν μια προειδοποίηση ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα επιδιώκει ένα «τουρκικό προτεκτοράτο» στη Συρία.
Του Νίκου Ιγγλέση
Αυτό που έγινε στις 2 Απριλίου, με τις ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, δεν είναι εμπορικός πόλεμος, είναι μια επανάσταση για την ανατροπή του κυρίαρχου συστήματος της παγκοσμιοποίησης.
Σ’ έναν εμπορικό πόλεμο δεν αμφισβητείται το σύστημα συσσώρευσης κεφαλαίου και παραγωγής αγαθών, απλώς επιχειρείται μια ανακατανομή των μεριδίων μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Τώρα έχουμε κάτι πολύ διαφορετικό. Αμφισβητείται ο διασυνδεδεμένος κόσμος, αμφισβητείται η παγκόσμια οικονομική δομή, αμφισβητούνται οι περίφημες εφοδιαστικές αλυσίδες και δημιουργείται μια άλλη τάξη πραγμάτων.
Ο Τραμπ επιχειρώντας να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών κατεδαφίζει (συνειδητά ή ασυνείδητα είναι αδιάφορο) το οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης όπως έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Η επανάσταση του Τραμπ μόλις ξεκίνησε και δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει, παρά την αναμφισβήτητη οικονομική και στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ. Οι γκλομπαλιστές συσπειρώνονται από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα και επιδιώκουν «την παλινόρθωση των Βουρβόνων». Οργανώνουν και λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον του, σε Αμερική και Ευρώπη.
Οι αμερικανικοί δασμοί, μας λένε, είναι μια επίθεση στην παγκόσμια ευημερία! Αλήθεια που την είδαν αυτήν την παγκόσμια ευημερία; Μάλλον την ευημερία των πολυεθνικών επιχειρήσεων εννοούν. Οι δασμοί, μας λένε, θα προκαλέσουν ύφεση και πληθωρισμό. Εννοούν τις αναπόφευκτες αναταράξεις που προκαλούνται σε κάθε ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, μέχρι να σταθεροποιηθεί το καινούργιο.
Τους δασμούς, μας λένε, που θα αυξήσουν τις τιμές, θα τους πληρώσουν τελικά οι καταναλωτές. Σωστά, αλλά, μόνον εφ’ όσον οι τελευταίοι εξακολουθούν να αγοράζουν τα ακριβότερα εισαγόμενα προϊόντα και δεν τα αντικαταστήσουν από τα φθηνότερα πλέον εγχώρια. Οι συνήθειες βέβαια χρειάζονται λίγο χρόνο για να αλλάξουν, αλλά οι καταναλωτές δεν είναι και τόσο μαζοχιστές.
Η εγχώρια προσφορά, μας λένε, δε θα μπορέσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένους κλάδους ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος για αναδιάρθρωση της παραγωγής και νέες επενδύσεις. Όμως, η αμερικανική οικονομία έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και γρήγορα θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αυξημένης ζήτησης. Γι’ αυτό η επανάσταση κατά της παγκοσμιοποίησης μόνο από της ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει. Κάθε άλλη μικρότερη χώρα θα συνθλιβόταν από την επίθεση των αγορών.
Ο Τραμπ δεν ανακάλυψε τους δασμούς. Αυτοί υπήρχαν σ’ όλη την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας. Από τις πόλεις-κράτη και τις αρχαίες αυτοκρατορίες μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Οι μεγάλες δυνάμεις και οι αποικιακές αυτοκρατορίες επέβαλλαν δασμολογικά τείχη με δύο στόχους: α) Να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους από τον εξωτερικό ανταγωνισμό και β) Να αυξήσουν τα κρατικά έσοδά τους, που χρησιμοποιούνταν για περεταίρω ανάπτυξη.
Όταν τα ισχυρά κράτη επιτύγχαναν ικανή συγκέντρωση της παραγωγής (μεγάλες επιχειρήσεις) και του κεφαλαίου (τράπεζες), τότε απαιτούσαν την καθιέρωση του ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλους τους υπόλοιπους.
Το ελεύθερο εμπόριο δεν είναι δίκαιο εμπόριο, γιατί τα ίδια προϊόντα μπορούν να παράγονται σε χώρες με πολύ διαφορετικό κόστος εργασίας, διαφορετικές τιμές ενέργειας, διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, διαφορετική περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ευνοούνται από άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις. Το ελεύθερο εμπόριο είναι επικερδές για τους μεγάλους και καταστροφικό για όλους τους μικρούς παραγωγούς. Όπως είχε πει ο Αριστοτέλης: «Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ισότητα μεταξύ ανίσων».
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, δημιουργήθηκε, υπό τον ΟΗΕ, η Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) με στόχο τη μείωση των δασμών και την απελευθέρωση του εμπορίου από περιορισμούς, φραγμούς και άλλα διοικητικά μέτρα. Ακολούθησαν πολλοί Γύροι πολυετών διαπραγματεύσεων με κάθε φορά να επιτυγχάνεται μια μείωση των δασμών. Στο Γύρο της Ουρουγουάης (1986-1994) στις μειώσεις των δασμών συμπεριελήφθησαν τα αγροτικά προϊόντα και οι υπηρεσίες, ενώ η GATT αντικαταστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο τελευταίος Γύρος, αυτός της Ντόχα (1996-2008), κατέληξε σε αδιέξοδο.
Κατά την πρώτη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να επικυρώσει τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Σχέση (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που είχε προετοιμάσει η προεδρία Ομπάμα. Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Συνεργασίας των δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TTP) και αναθεώρησε τη Συμφωνία Διεθνούς Εμπορίου (NAFTA) μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Τους είχε προϊδεάσει όλους και όλοι προσπάθησαν, «με νύχια και με δόντια», να μην επανεκλεγεί.
Από τις αρχές της δεύτερης θητείας του ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων πριν φτάσουμε στην ημέρα της 2ας Απριλίου που «συντάραξε τον κόσμο» ή την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» όπως την ονόμασε ο Τραμπ. Εκτός από ένα γενικό δασμό 10% σ’ όλες τις αμερικανικές εισαγωγές από οποιαδήποτε χώρα, επιβλήθηκαν πολύ υψηλότεροι δασμοί στους κύριους εμπορικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Στην Κίνα 34%, στην Ταϊβάν 32%, στην Ινδία 26%, στη Ν. Κορέα 25%, στην Ιαπωνία 24% και στην ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η χώρας μας, 20%.
Η Ελλάδα υπέστη προοδευτικά τις επιπτώσεις του ελεύθερου εμπορίου από την ένταξή της το 1981 στην τότε ΕΟΚ, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ. Η αδύναμη ελληνική γεωργία, βιοτεχνία και βιομηχανία συρρικνώθηκαν, μέχρι εξαφανίσεως πολλών κλάδων, λόγω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών όχι μόνο από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης, αλλά και από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει τελωνιακές συμφωνίες με χαμηλούς δασμούς.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες με έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό τους κάτι λιγότερο από 5% του ΑΕΠ κάνουν μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό, η Ελλάδα, με έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό της περίπου 15% του ΑΕΠ της, δηλώνει δια του Κ. Μητσοτάκη: «Είμαστε μια χώρα υπέρμαχη του ελεύθερου εμπορίου». Μέχρι της τελικής εξαφάνισης, θα συμπληρώναμε εμείς.
Αν στην επιβολή των δασμών συνυπολογίσει κανείς την καταστολή της λαθρομετανάστευσης, την καθολική απόρριψη της WOKE ατζέντας, την άρνηση του έωλου αφηγήματος περί «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» και την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν, τότε ο Πρόεδρος Τραμπ είναι μια πραγματικά θανάσιμη απειλή για το σύστημα της παγκοσμιοποίησης. Πολλοί γκλομπαλιστές εκφράζουν ήδη την ευχή ότι: «Αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσον το δυνατόν λιγότερο». Σε τι άραγε ελπίζουν;
Υ.Γ. Δύο μέρες μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, την περασμένη Παρασκευή 4 Απριλίου η τιμή των πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, πλατίνα, άργυρος) αφού υποχώρησε στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε. Αντίθετα υποχώρησαν οι τιμές στα βιομηχανικά μέταλλα (αλουμίνιο, νικέλιο, χαλκός, μόλυβδος, κασσίτερος κ.α.). Υποχώρηση παρουσίασαν και οι τιμές των περισσότερων βασικών αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων. Τέλος η τιμή του πετρελαίου (Brent) υποχώρησε κατά 5,37% στα 66 $ το βαρέλι και του φυσικού αερίου κατά 7,25%. Η φούσκα των χρηματιστηρίων συνέχισε να ξεφουσκώνει με γοργό ρυθμό. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν προβλέψεις των αγορών για οικονομική στασιμότητα ή και ύφεση, αλλά όχι για πληθωρισμό. Τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς θα κινηθούν οι αγορές.
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr
Ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του στο έγκλημα των Τεμπών, το πρωί της Κυριακής (6/4) μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και απάντησε στον πραγματογνώμονα Τάσο Δέδε για την έκθεση που συνέταξε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κλείστε το τηλέφωνο τώρα. Παραπληροφορείτε τον κόσμο, κλείστε το τώρα. Η έκθεση σας είναι για τα σκουπίδια.
Δεν είστε ούτε χημικός μηχανικός, ούτε χάσατε παιδί εκεί πέρα για να βγαίνετε και να υποστηρίζετε ακόμα τα έλαια σιλικόνης».
Και συνέχισε: «Το Γενικό Χημείο του Κράτους παραποίησε τα στοιχεία. Δεν γνωρίζετε το πείραμα που έγινε τον Δεκέμβριο από τον καθηγητή Καρώνη;
Βγαίνετε ακόμα και μιλάτε για έλαια σιλικόνης; Δεν ντρέπεστε λίγο; Κάψανε τα παιδιά μας ζωντανά.
Σας έχει σταλεί εξώδικο, θα σας σταλεί και μήνυση, μαζευτείτε στην τρύπα σας και μην ξαναβγείτε να μιλήσετε για έλαια σιλικόνης».
Μαζικό χτύπημα κατά ουκρανικών θέσεων, αποθηκών όπλων και υποδομών που χρησιμοποιεί ο στρατός πραγματοποιεί εδώ και μία ώρα η ρωσική αεροπορία.
Τα χτυπήματα εκτός των drones πραγματοποιούνται από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95SM εκ των οποίων 13 αεροσκάφη βρέθηκαν στον αέρα έμφορτα κατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.
Το χτύπημα συμπληρώνονταν και από πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων Kalibr.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επιδρομή στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας δρουν για την αποκρούσουν, ανακοίνωσαν η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας και ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.
«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Αντιαεροπορικές άμυνες εργάζονται. Μείνετε στα καταφύγια!», ανέφερε ο δήμαρχος.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις περιφέρειες του Χαρκόβου, της Μικολάιφ και της Οδησσού, ενώ πύραυλοι κινούνται από βορρά στους αιθέρες «στην περιφέρεια Τσερνίχιβ» προς νότο.
Αντιδρώντας, η διοίκηση επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας ανέφερε πως πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα κι εστάλησαν στη νοτιοανατολική Πολωνία εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στη δυτική Ουκρανία.
Η εσπευσμένη απογείωση των μαχητικών αποφασίστηκε «λόγω της έντασης της δραστηριότητας της αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και σκοπός είναι τα αεροσκάφη «να εγγυηθούν την ασφάλεια» σε τομείς της πολωνικής επικράτειας που γειτονεύουν με τις περιοχές της Ουκρανίας που στοχοποιούνται, εξήγησε μέσω X.
Για «γενικευμένο εμπορικό “πόλεμο”» από τον οποίο «κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος» έκανε λόγο, την Κυριακή (6/4), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους δασμούς που έχει ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και αν και δεν επηρεάζεται η χώρα ιδιαίτερα, μάλιστα θα ωφεληθεί από την πτώση των τιμών καυσίμων, εντούτοις και πάλι ο πρωθυπουργός γράφει ότι θα είναι στους “μπροστάρηδες” της ευρωπαϊκής “απάντησης”!
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στο Facebook με την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Η πρώτη ανασκόπηση του Απριλίου μας βρίσκει στο νέο, αχαρτογράφητο ακόμη, τοπίο που δημιουργεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών. Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό “πόλεμο”. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία».
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χάρτη των διεθνών συμφερόντων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών. Το κάνει ήδη στον τομέα της Ασφάλειας. Έτσι, χάρη και στον δημοσιονομικό χώρο που μας έδωσε η ρήτρα διαφυγής -μια ευρωπαϊκή απόφαση στην οποία συνέβαλε η Ελλάδα καθοριστικά- μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα νέο τοπίο σε ό,τι αφορά την αμυντική μας θωράκιση».
Η δράση αυτή δίνει συνέχεια στη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο νομό και μάλιστα ένα χρόνο μετά το στήσιμο του μνημείου προς τιμήν των καπνεργατών και καπνεργατριών στα γραφεία της Κ.Ο. στον Άγιο Κωνσταντίνο και του λευκώματος που εκδόθηκε από την Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
sinidisi.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, την ημέρα που αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, το 1896.
Η ημέρα αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη δύναμη του αθλητισμού ως εργαλείο ενότητας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Είναι η ευκαιρία να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και να αγωνιστούμε για την προώθηση ίσων ευκαιριών που επιτρέπουν τον αθλητισμό χωρίς αποκλεισμούς για όλους.
Οι αξίες του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης, προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της καταγωγής του, την ευκαιρία να επιτύχει και να εκπληρώσει τα όνειρά του είναι η δύναμη του αθλητισμού όπως εκφράζεται από τα πανανθρώπινα ιδανικά του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
Ο αθλητισμός είναι ένα ισχυρό μέσο για την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της υγείας και της ευημερίας, καθώς και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ημέρα για να θυμηθούμε την ικανότητα του αθλητισμού να δημιουργεί γέφυρες και να καλλιεργεί την κατανόηση μεταξύ των λαών, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση ενός κόσμου πιο ειρηνικού και πιο δίκαιου για όλους. Έναν κόσμο αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας. Μια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, ώστε να είναι περήφανη που θα ζει σε αυτόν.