Βίντεο δείχνει τη στιγμή που ένας βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στο Κίεβο χθες το βράδυ.
Ενώ η Ουκρανία έχει “αδειάσει” από τους πυραύλους ATACMS των ΗΠΑ και τους Βρετανικό/Γαλλικούς Storm Shadows/Scalp-EG για μήνες, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να στέλνει βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 στη Ρωσία.
Το ινδικό αεροπλανοφόρο INS Vikrant εγκατέλειψε το λιμάνι του και κατευθύνεται προς το Πακιστάν.
Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Πακιστάν ανακοινώνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή ανοιχτά των πακιστανικών ακτών όπου θα αναπτυχθεί το INS Vikrant.
Το Πακιστάν θα πραγματοποιήσει δοκιμή αντιπλοϊκών πυραύλων στην περιοχή.
Μεγάλη είναι η συγκέντρωση δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή καθώς στην περιοχή βρίσκονται δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρου.
Αναλυτικότερα βρίσκονται οι ομάδες μάχης CSG 8 (Truman) και CSG 1 (Vinson) στα πλαίσια του τομέα επιχειρήσεων της CENTCOM και ειδικότερα στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται τα CVN-75, μαζί με τρία αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και ένα καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, ενώ στον Περσικό βρίσκεται το CVN-70, μαζί με ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke, και ένα καταδρομικό Ticonderoga.
Στο πλευρό του Πακιστάν φαίνεται να μπαίνει η Κίνα στην αντιπαράθεσή της με την Ινδία μετά το φονικό χτύπημα στο Κασμίρ που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ.
Έτσι ο Σι Ζιπίγνκ ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την ροή κάθε ποταμού που εισέρχεται στην Ινδία από την κινεζική πλευρά.
Τα περισσότερα και μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν την Ινδία πηγάζουν στο Θιβέτ που ανήκει στο κινεζικό κράτος.
Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε όλους τους Πακιστανούς στρατιωτικούς διπλωμάτες ως personae non gratae, προχωρώντας ακόμη σε αναστολή της συνθήκης διαμοιρασμού των υδάτων – γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και σοβαρά προβλήματα άρδευσης στο Πακιστάν.
Η Ινδία σήμερα ανέστειλε επίσημα την συνθήκη διαμοιρασμού νερού του Ινδού με το Πακιστάν που ήταν σε ισχύ από το 1960.
Η συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας εκχωρεί τα νερά 6 ποταμών στη λεκάνη του Ινδού.
Η Ινδία ελέγχει τους ανατολικούς ποταμούς (Sutlej, Beas, Ravi) με απεριόριστη χρήση, ενώ το Πακιστάν έχει πρωταρχικά δικαιώματα επί των δυτικών ποταμών (Indus, Jhelum, Chenab), αν και η Ινδία μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για μη καταναλωτικούς σκοπούς όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Εάν η Ινδία αρχίσει να εμποδίζει την πρόσβαση σε νερό και από τους 6 ποταμούς, το Πακιστάν θα πληγεί από κρίση λειψυδρίας και η οικονομία του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς το 70% των αναγκών του Πακιστάν σε νερό καλύπτεται από αυτά τα ποτάμια.
Οι επαρχίες Punjab και Sindh του Πακιστάν, που είναι βασικοί αγροτικοί κόμβοι, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού ακολουθούμενες από μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, επισιτιστική ανασφάλεια και οικονομικές απώλειες.
Μήνυμα προς Μόσχα και Κίεβο απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές «θέλουν ειρήνη», αλλά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες.
«Περιμένουμε πολύ καιρό. Πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και πιστεύω ότι θα υπάρξει ειρήνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των εξελίξεων.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Έχω το δικό μου χρονοδιάγραμμα» προσθέτοντας πως «μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπους και δε μου αρέσει να καθυστερούμε».
Παράλληλα, υπογράμμισε το έντονο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. «Υπάρχει πολύ μίσος, πολύ κακό αίμα, όμως πιστεύω ότι και οι δύο θέλουν ειρήνη», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιούνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος ρωτήθηκε για την πορεία των συνομιλιών και δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Χαιρετίζω τον Τραμπ για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», δήλωσε, προσθέτοντας πως «ανυπομονώ να δούμε τις λεπτομέρειες, διότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο».
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το πρώτο οικονομικό ρεκόρ επί προεδρίας Τραμπ εισπράττοντας από τους δασμούς 11,7 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα!
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που εισέπραξαν ποτέ σε μία ημέρα!
Το αμερικανικό χρέος, που έχει φτάσει τα 37 τρισ. δολάρια, είναι μη βιώσιμο, και αυξάνεται με ρυθμό που όλοι γνωρίζουν.
Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η καταστροφή, μέχρι να εμφανιστεί ο Τραμπ, κανείς δεν τολμούσε στις ΗΠΑ να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση για τους προφανείς λόγους.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αναδιάρθρωσης ή ακόμα και μέτριας προσαρμογής της «ανάπτυξης» που βασίζεται στο χρέος των ΗΠΑ, που μετατρέπει περίπου 1 τρισ. δολάρια χρέους κάθε 100 ημέρες σε λιγότερο από 200 δισ. δολάρια οικονομικής παραγωγής θα οδηγούσε σε πτώση των μετοχών, άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και το δολάριο να εξασθενήσει.
Γιατί η οικονομία των ΗΠΑ είχε δομηθεί με αυτό τον τρόπο: Να είναι ο «καταναλωτής» του πλανήτη και να τυπώνει αφειδώς χρήμα μέχρι κάποια στιγμή ο πλανήτης να γεμίσει τόσο πολύ από τα δολάρια που να μην έχουν πλέον καμία οικονομική χρησιμότητα.
Οι ΗΠΑ έπρεπε να ξεκινήσουν από κάπου και ο Τραμπ το έκανε, γιατί ήταν ο μόνος που είχε τα «κότσια» να το κάνει.
Η πολιτική του αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τη μορφή μιας τεράστιας αύξησης στα έσοδα από δασμούς.
Σύμφωνα με τη Δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 22 Απριλίου, το κράτος εισέπραξε ρεκόρ 11,7 δισ. δολάρια σε «δασμούς και ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης» το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσό στην ιστορία!
Συνολικά το μηνιαίο ποσό ανέρχεται περίπου στα 15,4 δισ. δολάρια μέχρι την συγκεκριμένη ημέρα.
Όπως κι αν το δει κανείς, το ποσό είναι εντυπωσιακό και διπλάσιο από το προηγούμενο μηνιαίο σύνολο, ενώ είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερο από το μηνιαίο ποσό της περιόδου πριν τον Τραμπ, που κυμαινόταν γύρω στα 2 δισ. δολάρια.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή: Μόλις αρχίσει η είσπραξη περισσότερων δασμών, τα μηνιαία έσοδα από δασμούς θα διπλασιαστούν ξανά, φτάνοντας τα 25, 30 δισ. δολάρια και παραπάνω… ποσά που πλέον παίζουν ρόλο σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Είναι δεδομένο ότι κάποιοι στα χρηματιστήρια θα «πονέσουν» όπως και θα πονέσουν όσοι ασχολούνται με τις εξαγωγές.
Αλλά δεν γίνεται να συνεχιστεί το μεγάλωμα μίας τεράστιας «φούσκας» η οποία όταν «σκάσει» θα μας παρασύρει όλους στην κόλαση.
Η περίοδος είναι μεταβατική αλλά όταν τελειώσει θα φέρει μία μεγάλη εποχή ευημερίας. Θα πρόκειται για μία ευημερία από την οποία θα ωφεληθούν όλοι και όχι μόνο οι ελίτ.
Έκκληση του Αμερικανού πρόεδρου Ν.Τραμπ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τα συντριπτικά κτυπήματα που έχει εξαπολύσει το τελευταίο 48ωρο κατά των Ουκρανών, ειδικά στο Κίεβο, ως απάντηση στην καταστροφή από τους Ουκρανούς της ρωσικής αποθήκης πυρομαχικών δυτικά της Μόσχας.
Ο Ν.Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social που θυμίζει έκκληση παρά οτιδήποτε άλλο, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο. Δεν ήταν απαραίτητο, και [έγινε] σε πολύ κακή χρονική συγκυρία. Βλαντιμίρ, σταμάτα! 5000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία Ειρήνης».
Σε ανακοίνωση μέσω Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «μαζικό χτύπημα» από ξηρά, αέρα και θάλασσα, που στόχευε βιομηχανίες αεροπορικού, πυραυλικού και διαστημικού εξοπλισμού, καθώς και μονάδες παραγωγής μηχανικών και θωρακισμένων συστημάτων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επλήγησαν εγκαταστάσεις που παράγουν προωθητικά καυσίμων και πυρίτιδα.
«Οι στόχοι της επιχείρησης επετεύχθησαν. Όλοι οι προβλεπόμενοι στόχοι καταστράφηκαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα της Μόσχας.
Ιστορικό περίπατο στο Αγρίνιο διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 27 Απριλίου, στις 11 πμ, με αφορμή την Πρωτομαγιά.
Τίτλος της δράσης: «Στους ξεσηκωμένους του πικρού καπνού…που ψήλωσαν το μπόι της τάξης
μας». Ο ιστορικός περίπατος, όπως αναφέρεται σε ενημερωτική ανακοίνωση, είναι αφιερωμένος στους αγώνες της εργατικής τάξης της πόλης μας, με πρωτοπόρους τους καπνεργάτες.
Σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Παναγοπούλου (σιντριβάνι) και σημείο τερματισμού, η οδός Αθανασίου Διάκου, όπου είναι βρίσκεται το αντίστοιχο μνημείο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
sinidisi.gr
Με αφορμή την δημοσίευση του ΠΔ 129/2025 με το οποίο τα ακίνητα κάτω από 2 στρέμματα, σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων γίνονται μη οικοδομήσιμα η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφαιρεί εν μία νυκτί από τον οικοδομικό χάρτη όλα τα οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις αφού στην ουσία τα οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια. Πρόκειται για σημαντική συρρίκνωση των ορίων θέτοντας ουσιαστικά στην εκτός σχεδίου δόμηση ιδιοκτησίες, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν εντός των οικισμών και βεβαίως είχαν σαφώς μικρότερες απαιτήσεις οικοδομησιμότητας.
Το Υπουργείο αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέσα σε ένα βράδυ φαίνεται να χάνουν τη δυνατότητα οικοδόμησης στα γεωτεμάχια που θεωρούσαν οικόπεδα, αλλά πλέον μετατρέπονται σε αγροτεμάχια παρά το γεγονός ότι πλήρωναν τον αντίστοιχο ΕΝΦΙΑ τόσα χρόνια έχοντας αγοράσει αυτά τα οικόπεδα σε τιμές οικοπέδων και όχι χωραφιών. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ελληνικής υπαίθρου που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνει πολλούς οικισμούς, όπου ζουν λιγότεροι από 2.000 κάτοικοι. Οι προβλεπόμενες διατάξεις του ΠΔ, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Την στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός της Αιτωλοακαρνανίας μειώθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά περίπου 10.000. Επιπλέον, το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο εντοπίζεται και σε Δήμους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες της αδικαιολόγητης και απαράδεκτης κυβερνητικής πρωτοβουλίας που απαξιώνει τις περιούσιες των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι σε πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες και αγνοούν πλήρως τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου όπως είναι η δημογραφική κατάρρευση στην επαρχία και η στεγαστική κρίση. Την ώρα που σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τα οικόπεδα οικισμών σε χωράφια χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της όποιας αξίας τους. Δεσμευόμαστε ότι θα λάβουμε όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε την βίαιη εφαρμογή αυτού του Διατάγματος.»