Της Ναταλίας Νέγρη
Οι δασμοί, συνολικά 124%, που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα και οι ανταποδοτικοί δασμοί που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές από την Αμερική, ουσιαστικά διέκοψαν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Το πλήγμα είναι μεγάλο για την παγκόσμια οικονομία, αφού αφορά ετήσιες συναλλαγές περίπου 575 δις δολαρίων. Το πρόβλημα το έχει κυρίως η Κίνα που θα πρέπει να αναπροσανατολίσει εξαγωγές 427 δις (τόσες ήταν οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ το 2023) προς άλλες αγορές, αν δε θέλει να δει «πολλά από τα φουγάρα των εργοστασίων της να σταματήσουν να καπνίζουν».
Ο αναπροσανατολισμός των κινεζικών εξαγωγών θα γίνει κατ’ αρχάς προς την άλλη αναπτυγμένη αγορά, αυτήν της Ευρώπης, που θα κατακλυστεί από κινεζικά προϊόντα. Οι άλλες αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής έχουν κατά κανόνα είτε περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης είτε παράγουν ομοειδή-ανταγωνιστικά προϊόντα.
Πολύ σύντομα η ΕΕ θα έχει το ίδιο πρόβλημα με αυτό των ΗΠΑ, δηλαδή, θα δει το εμπορικό έλλειμμά της με την Κίνα (291 δις δολάρια το 2023) να μεγεθύνεται. Τότε θα είναι υποχρεωμένη να λάβει και αυτή δασμολογικά ή άλλου είδους περιοριστικά μέτρα. Να σημειώσουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το εμπορικό έλλειμμά της με έκδοση ευρώ, όπως έκαναν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ με την έκδοση δολαρίων. Αυτό είναι που οδήγησε το αμερικανικό δημόσιο χρέος στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια ή στο 122% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αμερικανική οικονομία θα έχει και αυτή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, πρόβλημα υποκατάστασης των κινεζικών εισαγωγών. Το ισχυρό παραγωγικό δυναμικό των ΗΠΑ θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κενού. Θα απαιτηθεί όμως κάποιος χρόνος για την αναδιάρθρωση της παραγωγής και την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Ένα μέρος των κινεζικών προϊόντων θα αντικατασταθεί από εισαγωγές από άλλες χώρες, κυρίως της Ασίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τους πρόσθετους δασμούς (πέραν του 10%) για 90 ημέρες προκειμένου να επιτύχει τελωνειακές συμφωνίες με ορισμένες χώρες, οι οποίες όμως δε θα είναι ετεροβαρείς για το αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο. Για τον ίδιο λόγο εξαιρέθηκαν, προ ημερών, από τους δασμούς κάποια ηλεκτρονικά προϊόντα.
Η διεθνής εμπορική ανισορροπία είναι αυτή που υποχρέωσε τη νέα Διοίκηση Τραμπ να επιχειρήσει την ανατροπή των κανόνων που έχουν επιβληθεί από την παγκοσμιοποίηση. Με μέσο δασμό 1,7% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και 4,9% στα κινεζικά, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου οδηγήθηκε σε εμπορικά ελλείμματα 280 δις με την Κίνα, 209 δις με την ΕΕ, 143 δις με το Μεξικό και 68 δις με τον Καναδά. Ακόμα και με την Ελλάδα οι ΗΠΑ έχουν ένα μικρό έλλειμμα.
Ο Νίκος Ιγγλέσης στο τελευταίο άρθρο του «Η επανάσταση του Ντόναλντ Τραμπ» έγραψε: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν είναι δίκαιο εμπόριο, γιατί τα ίδια προϊόντα μπορούν να παράγονται σε χώρες με πολύ διαφορετικό κόστος εργασίας, διαφορετικές τιμές ενέργειας, διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, διαφορετική περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ευνοούνται από άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις…». Σ’ αυτά θα προσθέταμε και τη χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση συναλλαγματική ισοτιμία ενός εθνικού νομίσματος, που δεν είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση στις αγορές. Αυτή είναι η περίπτωση του κινεζικού γιουάν. Ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα προσφέρει πρόσθετο πλεονέκτημα στις εξαγωγές.
Οι ανά την υφήλιο γκλομπαλιστές, με αφορμή την αναβολή των πρόσθετων δασμών για 90 ημέρες και την εξαίρεση κάποιων προϊόντων, μιλούν για «κωλοτούμπα Τράμπ», για «ιστορική αναδίπλωση», για «αδυναμία», για «υπαναχώρηση», για «ανατροπή» και πολλά άλλα. Ο αντιτραμπικός παροξυσμός βρίσκεται στο ζενίθ του, γιατί το διακύβευμα, η τύχη της παγκοσμιοποίησης, είναι τεράστιο. Προσώρας, η γεωοικονομική αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Καμιά όμως ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανατροπή των δομών του υπάρχοντος συστήματος.
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr
γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης
Δεν είχα σκοπό να γράψω πάλι για τον Τούρκο ηγέτη, αλλά με κατέλαβε μια έντονη ανησυχία από τον διπλωματικό οργασμό και την πρωτοβουλία κινήσεων που αναπτύσσει ο Ερντογάν, γεγονός που τον έχει κατατάξει ως ένα από τους πιο δυναμικούς διεθνείς παίκτες στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτή η ανησυχία και το έντονο συναίσθημα της λύπης για την παθητική και αμήχανη στάση των αντιστοίχων πολιτικών μας ηγετών, με ώθησαν να δημοσιοποιήσω ένα λυπηρό στοχασμό αλληγορικής ειρωνείας: Είναι τελικά κακός ή μήπως καλός ο Τούρκος Πρόεδρος για την χώρα μας;
Καθημερινά, λοιπόν, βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε για τον επί 22 συναπτά έτη ηγέτη της γείτονος χώρας και τα πάσης φύσεως κατορθώματά του. Ο Ερντογάν στηριζόμενος κυρίως στην ισχύ των Ενόπλων του Δυνάμεων, έχει ήδη προωθήσει την χώρα του στο βάθρο της περιφερειακής δύναμης, εφαρμόζοντας παράλληλα μια ασφυκτική πίεση εναντίον της Ελλάδας. Χρόνια τώρα ζούμε κάτω από τις συχνές απειλές του, που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια του ημετέρου εξευτελισμού. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός σε συνδυασμό με την όσμωση κεμαλισμού-ισλαμισμού που επιδιώκει, είναι η στρατηγική του επιλογή, προς αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άνοδο της χώρας του στο βάθρο της μεγάλης δύναμης στο διεθνές σύστημα ισχύος!
Από την άλλη -την δική μας- πλευρά, στην ελληνική πολιτική σκηνή κυριαρχούν οι γνωστές οικογένειες και τα γνωστά τους δόγματα «Η Κύπρος κείται μακράν» και «Δεν διεκδικούμε τίποτε». Τα τελευταία χρόνια, οι απόγονοι και οι κλώνοι αυτών χρησιμοποιούν πολιτικές συνεχούς υποχώρησης που τις ονομάζουν «κατευνασμό», «αποτροπή», «στρατηγική ψυχραιμία», «ήρεμα νερά» και άλλες ασυναρτησίες.
Έτσι, η ελλαδική πολιτική ελίτ, οι θλιβεροί αυτοί εθνικά επικίνδυνοι πολιτικοί μας με την αδράνειά τους, εκουσίως και συνειδητά αφήνουν στον Τούρκο ηγέτη απίστευτα περιθώρια πολιτικών ελιγμών! Δεν ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στο ύψος που επιβάλλεται βάσει των υπαρχόντων απειλών, γι αυτό και ακολουθούν μια φοβική πολιτική «εξορκίζοντας» ότι έχει να κάνει με μία πιθανή σύγκρουση. Επιπλέον, εναποθέτουν την όλη πολιτική τους στην (πιθανή) παρέμβαση των ΗΠΑ, στην υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, θεωρώντας προφανώς ότι, σε περίπτωση σύγκρουσης, τα σύνορά μας θα τα φυλάξουν άλλοι κι όχι οι Έλληνες!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον είναι καλή «ευκαιρία» για την Ελλάδα που υπάρχει ο Ερντογάν, γιατί, εκτός από τον αυταρχικό του χαρακτήρα και τις απολυταρχικές του πράξεις:
-Μας κρατάει σε συναγερμό με την καθημερινή πολεμική ρητορική του και τον φρενήρη πολεμικό εξοπλισμό της Τουρκίας,
-Μας διδάσκει πώς να σχεδιάζουμε εθνικά οράματα και εθνική στρατηγική και πώς να τα κάνουμε πράξη,
-Μας μαθαίνει πώς να χειριζόμαστε τις διεθνείς σχέσεις και πώς να εξασκούμε διεθνή διπλωματία με βάση την εθνική στρατηγική,
-Μας «σερβίρει» κατά καιρούς τις ωραίες τηλεοπτικές του σειρές, με τις οποίες διδάσκει γενική και οικογενειακή ηθική, αφού οι ελληνικές σειρές ασχολούνται μόνο με σεξ και βία, ενώ παράλληλα προάγουν την διάλυση της οικογένειας και την ομοφυλοφιλία,
-Μας στέλνει πλούσιους επιχειρηματίες του για να αγοράσουν μέσα ενημέρωσης, ακίνητα και υπηρεσίες, διδάσκοντας πως γίνεται η οικονομική διείσδυση σε εχθρικό περιβάλλον,
-Μας λέει ξεκάθαρα ότι θέλει το μισό Αιγαίο και όλη την Ανατ. Μεσόγειο, με το γνωστό δόγμα Mavi Vatan (=Γαλάζια Πατρίδα), σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας που χρησιμοποιούν ως άλλοθι της αμηχανίας και αδράνειάς τους την «ελληνοτουρκική φιλία» και την δήθεν προσκόλληση στο διεθνές δίκαιο (που ο Τούρκος γράφει στα παλιά του παπούτσια),
-Μας «χαρίζει» δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο, δείχνοντας πως μπορείς ειρηνικά να κατακτήσεις μια χώρα διαλύοντας την κοινωνική της συνοχή,
-Μας αποδεικνύει καθημερινά ότι με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, μπορείς να ξεπεράσεις κάθε οικονομική κρίση και να εξασκήσεις εξωτερική πολιτική με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του έθνους.
Ο Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος ηγέτης για την Τουρκία. Και ουδείς εγγυάται ότι μέσα στην παραφροσύνη της «σουλτανικής» παντοδυναμίας του δεν θα τολμήσει να ενεργήσει θερμά εναντίον των εθνικών μας δικαίων. Και τότε, μια πιθανή απώλεια για τη χώρα μας θα είναι απόλυτα καταστροφική.
Και όπως πάντα, γεννάται το μέγιστο ερώτημα: Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Ο Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από ισχύ! Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, σε ένα κόσμο που μόνο ειρηνικός δεν είναι, επιβάλλεται να ενισχύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά με το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και τα απαραίτητα οπλικά συστήματα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες αποτελούν το πιο βασικό πυλώνα ισχύος του Ελληνικού Έθνους!
Έχοντας ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Τούρκος θα πάψει να μας ενοχλεί, η ειρήνη θα εδραιωθεί, η πολιτική και η οικονομία μας θα ξεπεράσουν την χρεωκοπία στην οποία έχουν περιέλθει και έτσι η πατρίδα μας θα ξαναβρεί το δρόμο που της αξίζει!
Κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την έκβαση των αμερικανο-ιρανικών συνομιλιών στο Ομάν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καθώς οι ιρανικές αρχές δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά τις εξαγγελίες του Ν.Τραμπ που συνοδεύτηκαν με στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή.
«Στο τέλος της σημερινής (σ.σ. χθεσινής) συνάντησης στο Ομάν, τόσο οι Ιρανοί όσο και οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν θετικές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που διεξήχθησαν», ανέφερε στο Telegram ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό», εκτίμησε.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συζητούσαν επί δυόμισι ώρες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και φέρονται να συμφώνησαν σε νέο γύρο συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης λέγοντας ότι πηγαίνουν «καλά».
«Νομίζω ότι πάνε καλά», δήλωσε ο Τραμπ. «Τίποτα δεν έχει σημασία μέχρι να το πετύχεις, οπότε δεν μου αρέσει να μιλάω γι’ αυτό. Αλλά όλα πάνε καλά. Η κατάσταση στο Ιράν πηγαίνει αρκετά καλά, νομίζω», συμπλήρωσε.
Οι χθεσινές συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Ομάν είχαν στόχο να επισπευσθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για το ταχύτατα εξελισσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί το Ιράν με ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δύο αεροπλανοφόρα στον Κόλπο, ενώ βομβαρδιστικά Β-2 έφτασαν στην βάση Ντιέγκο Γκαρσία και βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ παράλληλα ακόμα 6 πυροβολαρχίες Patriot έχουν ενισχύσει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι δημοσκοπήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ παραμένει σε χαμηλές πτήσεις αν και δείχνει να συγκρατεί πλέον περαιτέρω απώλειες, που είχε ειδικά στα δεξιά της, αλλά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου να σταθεροποιείται στην δεύτερη θέση, με το κυβερνητικό επιτελείο να περιμένει με αγωνία την ΔΕΘ όπου όλα δείχνουν ότι εκεί θα κριθεί το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης και του Κ.Μητσοτάκη.
Βέβαια το έγκλημα των Τεμπών και η έναρξη της δίκης αλλά και τα όσα φαίνεται ότι θα αποκαλυφθούν στην δίκη για τις υποκλοπές, κάνουν τον πρωθυπουργό να στριφογυρνά στην καρέκλα του, την στιγμή που βλέπει ότι οι απώλειες βρίσκονται και στα δεξιά λόγω της επιλογής πολιτικής κατευνασμού με την Τουρκία, αλλά και γιατί είχε υποστηρίξει τους ΛΟΑΤΚΙ+ και την woke ατζέντα σε σημείου που προκάλεσε διαγραφές και εκδίωξη του 13% των ψήφων στις ευρωεκλογές.
Στην κυβέρνηση πάντως θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα δυο πρόσωπα της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς από τη μια όπως λένε εμφανίζεται ως υπερασπίστρια των αδυνάμων και των γυναικών και από την άλλη στην πράξη αλλοίωσε όπως της προσάπτουν την βούληση των πολιτών, βάζοντας σε εκλόγιμες θέσεις όχι τους βουλευτές που είχαν προτιμήσει οι πολίτες αλλά εκείνους που προτιμούσε εκείνη.
Εξετάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και βλέποντας την διείσδυση που έχει η Πλεύση Ελευθερίας σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση οι επιτελείς του Μαξίμου τονίζουν ότι το επόμενο διάστημα απευθυνόμενοι στους πολίτες θα τους καλέσουν να επιλέξουν ξανά τη ΝΔ για αυτά που μπορεί να τους προσφέρει από εδώ και πέρα.
Στην κυβέρνηση συνεχίζεται η συζήτηση για το καλάθι της ΔΕΘ. Ολα τα μέτρα θα μπουν στη δημοσιονομική ζυγαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» ενώ υπό εξέταση είναι άλλες παρεμβάσεις όπως το επίδομα ενοικίου για νέους και η επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η ρήτρα διαφυγής και τα έξτρα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το πακέτο της ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού με το Μαξίμου που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως στη μεσαία τάξη να διαμηνύει πως η εποχή του «δώσ’ τα όλα» έχει τελειώσει και να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1. Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια.
4. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.