Πέμπτη, 2η Ιανουαρίου 2025  12:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024

Η αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας New York Post ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «έθαψαν» τις αποδείξεις ερευνητών, που θα παρουσιάζονταν σε έκθεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι ο COVID-19 ήταν προϊόν του εργαστηρίου της Γιουχάν επιβεβαιώνει όσα έλεγαν τότε και υποστήριζαν επιστήμονες και ελάχιστα ΜΜΕ.

Ένα από αυτά τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο, είναι και το pronews.gr το οποίο από το 2021 μιλούσε για ένα ιό κατασκεύασμα, ένα ενδεχόμενο όμως που οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, απέρριπταν με συνοπτικές διαδικασίες αποκαλώντας τες ως προϊόν συνωμοσιολογικών δημοσιευμάτων και θεωριών.

Παρ΄όλα αυτά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν επιβεβαιώνουν αυτό που γράφαμε στις 19/6/2021 αναφορικά με το ποιοι, πώς και γιατί δημιούργησαν τον Covid-19.

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σε όλο τον κόσμο έρευνες της Δικαιοσύνης και των αστυνομικών αρχών των κατά τόπους χωρών προκειμένου να ξεσκεπαστεί η συνωμοσία που στήθηκε προκειμένου για τον ύποπτο ρόλο του ζωολόγο Peter Daszak, προέδρου της EcoHealth Alliance, η οποία χρηματοδότησε την συγκάλυψη της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού εμπλέκοντας μάλιστα και Έλληνες επιστήμονες σε αυτή την, ακούσια ή εκούσια, συγκάλυψη.

Τα ονόματα των S. Tsiodras, G. Magiorkinis, D. Paraskevis, E.G. Kostaki, G. Panayiotakopoulos, φιγουράρουν στην «επιστημονική μελέτη» με τίτλο «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο biorxiv.org, ένα «αποθετήριο μελετών» που χρηματοδοτήθηκε από τον Zuckerberg του Facebook με αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Η σημασία της ψυχικής υγείαςNN Hellas

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα ανόδια στο σκάφος!Nautilus

Η συγκεκριμένη «μελέτη» ήρθε στην δημοσιότητα στην Ελλάδα όταν στις 30 Ιανουαρίου 2020 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προέβαλε την μελέτη γράφοντας: «Ερευνητές του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελετώντας τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου ιού απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτός να προέρχεται από ερπετά, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα νέο για τον άνθρωπο κορωνοϊό και όχι αποτέλεσμα πρόσφατης γενετικής ανάμειξης με άλλον ιό της ίδιας “οικογένειας”».

Τι έλεγε εκείνη η «μελέτη»; Ότι ο Covid-19 είχε γεννηθεί από την φύση και μεταδόθηκε στους ανθρώπους που έτρωγαν νυχτερίδες από την κρεαταγορά της Ουχάν, αθωώνοντας πλήρως τα κινεζικά βιολογικά εργαστήρια που έτσι ή αλλιώς εκτελούσαν παραγγελία από κύκλους των… ΗΠΑ!

Τότε μπορεί να μην τους ήξερε η πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά στην πανεπιστημιακή κοινότητα της ιατρικής, ήταν γνωστοί: Αναπληρωτής καθηγητής ο Δημήτριος Παρασκευής, και η  Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη, ο επίκουρος καθηγητής ο Γκίκας Μαγιορκίνης από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, επίκουρος καθηγητής και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ ο Γεώργιος Σουρβίνος και βέβαια, πάνω απ’όλους ο καθηγητής Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τότε δεν ήταν αστέρια της τηλεόρασης, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να αναπτύξουν θεωρίες που στήριζε το ίδρυμα EcoHealth Alliance: Ότι ο Covid-19 ήταν προϊόν της φύσης και όχι των βιολογικών εργαστηρίων της Ουχάν.

Δηλαδή οι άνθρωποι υπέγραψαν μία μελέτη που τους παραγγέλθηκε και κατέληξαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε ασφαλές συμπέρασμα ότι ο ιός είναι αποτέλεσμα φυσικών διαδικασιών!

Ως να είχαν γνώση μεθόδων και τεχνικών βιολογικού πολέμου και «γενετικού μαγειρέματος» ιών.

Η μελέτη των προαναφερθέντων Ελλήνων «ειδικών» λειτούργησε ως τμήμα του μηχανισμού από τον Peter Daszak της EcoHealth Alliance, συνεργάτη του Ιδρύματος Gates, επιθεωρητής-συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συνεργάτης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να κατασκευάσει «επιστημονική τεκμηρίωση» ότι ο ιός μόλυνε τον άνθρωπο με φυσικές διαδικασίες και ότι ο SARS-CoV2, ο ιός που προκαλεί την COVID-19, προέκυψε με φυσικό τρόπο από μια κρεαταγορά της Ουχάν.

Οι λεπτομέρειες περιέχονται σε μια αναλυτική έκθεση στο περιοδικό Vanity Fair. (www.vanityfair.com/news/2021/06/the-lab-leak-theory-inside-the-fight-to-uncover-covid-19s-origins)

Οι έρευνες των αρχών τεκμηριώνουν σταδιακά την απάντηση στο ερώτημα «Πώς αποκτήσαμε μια επιστημονική και μιντιακή συναίνεση ότι ο SARS-CoV2 προήλθε εξ’ αρχής από την κρεαταγορά της Ουχάν;».

Και η πρώτη απάντηση δίνεται από την περίφημη ομαδική επιστολή υπογεγραμμένη από κορυφαίους επιστήμονες που εμφανίστηκε στην αξιόπιστη επιστημονική έκδοση The Lancet (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30418-9/fulltext).

Η επιστολή συντάχθηκε και η συλλογή υπογραφών μεταξύ αυτών και των Ελλήνων επιστημόνων ενορχηστρώθηκαν από τον Peter Daszak, ο οποίος ο ίδιος συμμετείχε σε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με στόχο την παραγωγή θανατηφόρων ιών σε εργαστήρια της Κίνας!

Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί (της κυβέρνησης Ομπάμα) προσπάθησαν να καλύψουν ότι αυτοί είχαν χρηματοδοτήσει τα κινεζικά εργαστήρια (το παραδέχθηκε και ο Fauci σε βάρος του οποίου διεξάγεται τώρα έρευνα από την αμερικανική Γερουσία για τον λόγο αυτό). Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων του Δρ. Anthony Fauci!

Ο Daszak συνεργάστηκε με τον Ralph Baric του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και ο όμιλος του Daszak, η EcoHealth Alliance, συνεργάστηκε απευθείας με τα εργαστήρια της Κίνας στην Wuhan για να ερευνήσει κορωνοϊούς και δυνητικά να τούς κάνει περισσότερο μεταδοτικούς και περισσότερο θανατηφόρους.

Όταν ο Daszak έμαθε ότι ένας ιός από το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε «δραπετεύσει» και προκαλούσες εν δυνάμει παγκόσμια καταστροφή, κινήθηκε γρήγορα ώστε να ευθυγραμμίσει την επιστημονική κοινότητα για να δηλώσουν, χωρίς καμία πειστική απόδειξη, ότι ο COVID-19 είχε «φυσική προέλευση».

Και η μελέτη των Ελλήνων «ειδικών», που αναφέρεται βιβλιογραφικά στην επιστολή στο Lancet, φαίνεται να εξυπηρέτησε την κατασκευή κλίματος για αντιεπιστημονική ευθυγράμμιση επιστημόνων σε απόκρυψη πιθανού εγκλήματος και σε κάλυψη των ευθυνών του Daszak και του χώρου αμερικανικών κυβερνητικών Υπηρεσιών γύρω του.

Η «έρευνα» και οι υπογραφές των Ελλήνων επιστημόνων ήρθαν κατόπιν αμοιβής; Πιθανόν. Ο Daszak και η EcoHealth Alliance παίρνουν πλούσια χρηματοδότηση από διάφορες κρατικές υπηρεσίες ή οργανώσεις στις ΗΠΑ και διανέμουν ένα μέρος τους μεταξύ ερευνητών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, απλά για να στηρίζουν τις «μελέτες» τους.

Πλέον είναι βέβαιο ότι βάσει μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ελήφθησαν από μια ομάδα ελευθερίας πληροφοριών που ονομάζεται «ΗΠΑ Δικαίωμα Γνώσης», ότι ο Daszak όχι μόνο τελικά υπέγραψε, αλλά οργάνωσε την δήλωση επιρροής στο Lancet με την συμμετοχή και των Ελλήνων επιστημόνων, με την πρόθεση να κρύψει τον ρόλο του στη ανάπτυξη του Covid-19 και να δημιουργήσει την εντύπωση της επιστημονικής ομοφωνίας για την προέλευση του Covid-19.

Ο Daszak κινητοποιήθηκε τόσο γρήγορα για έναν λόγο, είπε ο Jamie Metzl: «Αν η πανδημία ξεκίνησε ως μέρος μιας εργαστηριακής διαρροής, είχε τη δυνατότητα να κάνει στην Ιολογία αυτό που έκανε το Three Mile Island και το Chernobyl στην πυρηνική επιστήμη: Θα μπορούσε να χτυπήσει τον τομέα επ’ αόριστον με μορατόριουμ και περιορισμούς χρηματοδότησης»!

Άρα πέρα από την απόσειση των ποινικών ευθυνών υπήρχε και οικονομικό θέμα: Θα έχαναν τις επιδοτήσεις!

Σύμφωνα με βίντεο που ανακαλύφθηκε από το The National Pulse ο Daszak φαίνεται να καυχιέται για τη χειραγώγηση των «δολοφόνων» κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS.

Ο Daszak προέβη σε αυτήν την παραδοχή σε ένα φόρουμ του 2016, συζητώντας για «αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες και την επόμενη πανδημία», το οποίο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την επανειλημμένη άρνηση του Fauci να χρηματοδοτήσει έρευνα στο Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν.

Ενώ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωσή του ακολουθεί θανατηφόρους ιούς, ο Daszak περιγράφει τη διαδικασία «εισαγωγής [spike protein] σε ιούς για να δουν αν μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινα κύτταρα όπως πραγματοποιούνται από τους συναδέλφους του στην Κίνα»!

Λέει ακριβώς: «Βρήκαμε άλλους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες, ένα πλήθος από αυτούς, μερικοί από αυτούς έμοιαζαν πολύ παρόμοιοι με το SARS. Έτσι, ακολουθήσαμε την αλληλουχία της ακίδα πρωτεΐνης: της πρωτεΐνης που προσκολλάται στα κύτταρα. Λοιπόν, δεν έκανα εγώ αυτό το έργο, αλλά οι συνάδελφοί μου στην Κίνα έκαναν τη δουλειά.

Δημιουργείτε ψευδο-σωματίδια, εισάγετε τις ακίδες πρωτεΐνες από αυτούς τους ιούς, βλέπετε αν συνδέονται με ανθρώπινα κύτταρα.

Σε κάθε βήμα αυτού, προχωράτε πιο κοντά σε αυτόν τον ιό που θα μπορούσε πραγματικά να γίνει παθογόνος στους ανθρώπους. Καταλήγεις με έναν μικρό αριθμό ιών που μοιάζουν πραγματικά με δολοφόνους»!

Τα σχόλια ακολουθούν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του Fauci έχει βαθιές οικονομικές σχέσεις με το Ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan και ότι η EcoHealth του Daszak ήταν ένας από τους κύριους αντιπροσώπους που διοχετεύουν τα χρήματα στο εργαστήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Τώρα ξεκίνησε επίσημη έρευνα για ποινική δίωξή του από την Γερουσία των ΗΠΑ.

Πάνω από δώδεκα ερευνητικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο επιχορήγησης του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν την διευθύντρια του Κέντρου Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του εργαστηρίου του Wuhan, Shi Zhengli ως συν-συγγραφέα μαζί με τον Daszak. Η Σι έχει συμπεριλάβει αυτές τις επιχορηγήσεις με υποστήριξη Fauci στο βιογραφικό της.

Όχι μόνο ο Daszak ενορχήστρωσε την σύνταξη και το κείμενο της επιστολής που συνυπέγραψαν και οι Έλληνες επιστήμονες στο Lancet, αλλά το έκανε, σύμφωνα με το Vanity Fair, «με την πρόθεση να κρύψει τον ρόλο του και να δημιουργήσει την εντύπωση της επιστημονικής ασυλίας».

Μάλιστα σε ένα από τα email που διέρρευσαν ο ο Daszak απευθύνεται στον Baric, και του λέει: «Δεν χρειάζεται να υπογράψεις την “Δήλωση” Ralph για να φανεί ότι έχει κάποια απόσταση από εμάς και ως εκ τούτου να μην λειτουργεί με αντιπαραγωγικό τρόπο. Στη συνέχεια θα το βγάλουμε με τρόπο που δεν θα το συνδέεται με τη συνεργασία μας, έτσι μεγιστοποιούμε μια ανεξάρτητη φωνή»!

Ο Baric συμφώνησε, απαντώντας,

«Διαφορετικά φαίνεται ως αυτοεξυπηρέτηση και χάνουμε τον αντίκτυπο»!

Όμως άλλοι έξι από αυτούς που υπέγραψαν την δήλωση είτε εργάστηκαν είτε είχαν λάβει χρηματοδότηση από την EcoHealth Alliance, σύμφωνα με το Vanity Fair.

Σε ένα βίντεο που λήφθηκε αρχικά στις 9 Δεκεμβρίου 2019, τρεις εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας της Wuhan μιας νέας μορφής πνευμονίας, ο ιολόγος Vincent Racaniello πήρε συνέντευξη από τον Βρετανό ζωολόγο και πρόεδρο της EcoHealth Alliance Peter Daszak για το έργο του στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία του κόσμου από την εμφάνιση νέων ασθενειών και την πρόβλεψη πανδημιών.

Από το 2014, η οργάνωση του Daszak έχει λάβει χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), τα οποία διοχετεύει στο WIV για να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τους κορωνοϊούς νυχτερίδας.»

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο 21χρονος Αλέξανδρος Τσιλίκας είναι αιχμάλωτος των Ουκρανών από τον περασμένο Αύγουστο και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ζητήσει από τον… «σύμμαχο» Ζελένσκι να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Τσιλίκας έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Star Κεντρικής Ελλάδας και ζητάει απεγνωσμένα την βοήθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να επιστρέψει ο γιος του σπίτι του.

«Περιγράψτε μας τι ακριβώς συνέβη με τον γιο σας, πώς βρέθηκε αιχμάλωτος στην Ουκρανία; Πείτε μας αναλυτικά τι έχει ακριβώς γίνει;

Κοιτάξτε ο γιος μου πήγε στο ρώσικο Στρατό.

Το Δεκέμβριο του 2022 λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, πιάστηκε αιχμάλωτος.

Τον στείλαν μάλλον οι Ρώσοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, πιάστηκε αιχμάλωτος 22 Αυγούστου 2024.

Ενημέρωσα εγώ βέβαια τις ελληνικές αρχές, ελληνικό προξενείο, το Υπουργείο Εξωτερικών στις 3 Σεπτεμβρίου.

Το έμαθα όμως 28 Αυγούστου ότι πιάστηκε αιχμάλωτος, γιατί στείλαν ένα βίντεο οι Ουκρανοί, τον βάλανε σε μια καρέκλα και μίλησε 17 δευτερόλεπτα και είπε ότι είναι αιχμάλωτος των Ουκρανών και τα λοιπά και του συμπεριφέρονται καλά. Αυτά ήταν τα λόγια του παιδιού, από τότε μέχρι σήμερα.

Τώρα έχουν περάσει… πάμε στον πέμπτο μήνα. Η ψυχολογία όπως καταλαβαίνετε δεν είναι αυτή που πρέπει… η δική μου. Επικοινωνία με το παιδί δεν έχω καμία δεν μπορούμε να έχουμε επικοινωνία. Αιχμάλωτος, φυσικά είναι και δεν μπορούμε να έχουμε.

Πήγε στο στρατό του 2022. Το λάθος που έκανε ήταν ότι υπέγραψε για να μείνει 2 χρόνια στο στρατό, με την προϋπόθεση ότι θα είναι εκπαιδευτής του στο Κραστοντάρ.

Είναι μια πόλη, κοντά στην πόλη που ζει και μετά από 5 μήνες οι Ρώσοι τον στείλαν στον πόλεμο, στην πρώτη γραμμή. Βρέθηκε δηλαδή στον πόλεμο. Στο Λουγκάνσκ συγκεκριμένα από ότι μπορούσα να μάθω και εκεί πιάστηκε αιχμάλωτος.

Εσείς δεν έχετε καταφέρει να μιλήσετε μαζί του έτσι;

Όχι, όχι καμία επικοινωνία μόνο, τον είδα σε μία συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο Ουκρανό και έπαιξε στα μέσα, στα μίντια των Ουκρανών και έτσι ήρθε στα χέρια μου η  συνέντευξη αυτή.

Εσείς αυτή τη στιγμή τώρα εδώ που μιλάμε, τι θα θέλατε να του μεταφέρετε; Αν μπορούσατε να του πείτε κάτι;

Σαν πατέρας. Πονάω, τον αγαπάω. Περιμένω να έρθει. Εν πάση περιπτώσει, μακάρι να μπορούσα να του μιλήσω, να τον πάρω μια αγκαλιά.

Σε τι συνθήκες θεωρείτε όμως πως βρίσκεται τώρα ο γιος σας; Έχετε κάποια εικόνα πως είναι που βρίσκεται στις φυλακές εκεί;

Κοιτάξτε. Αιχμάλωτος είναι οι συνθήκες, δεν πιστεύω ότι είναι και οι καλύτερες. Δεν ξέρω βέβαια δεν μπορώ να έχω άποψη, αλλά δεν νομίζω σε μια εμπόλεμη χώρα ότι και οι συνθήκες θα είναι καλές. Μακάρι να είναι καλές και να περνάει καλά. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό… τι συμβαίνει εκεί δεν ξέρω.

Υπέγραψε να παραμείνει 2 χρόνια στο στρατό. Κατόπιν αμοιβής, βέβαια, από το ρώσικο στρατό και τελικά με την προϋπόθεση όμως, όχι να πάει στον πόλεμο.

Είχε μιλήσει μαζί μου και τσακωθήκαμε συγκεκριμένα γιατί έβαλε την υπογραφή, γιατί του λέω, οι Ρώσοι θα σε στείλουν στον πόλεμο και μου λέει “Όχι μπαμπά” λέει. “Θα με κρατήσουν τον Κρασαντάρ σαν εκπαιδευτή”, λέω “εντάξει, μακάρι να είναι έτσι”, αλλά τελικά βρέθηκε στον πόλεμο.

Εφόσον το στείλαν στον πόλεμο πρέπει να πάει. Και από εκεί και πέρα, μετά τα γνωστά πιάστηκε αιχμάλωτος, τελείωσε. Δεν έχουμε επικοινωνία καμία.

Τι πιστεύετε τώρα; Πώς θα άλλαζε αυτή η κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί ο γιος;

Εγώ πιστεύω, ότι εάν, είχε… Ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, αν είχε δώσει μεγαλύτερη σημασία ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι θα τον είχαμε πάρει, δηλαδή θα τον είχαν δώσει οι Ουκρανοί στην Ελλάδα.

Απλά όχι ότι δεν ασχολούνται, ασχολούνται, αλλά πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς.

Και αυτό είναι ψυχοφθόρο για μένα, δηλαδή φανταστείτε ότι ζω την αγωνία, καθημερινή αγωνία αν θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να μου πούνε, ξέρετε το έχουν το παιδί στην ελληνική πρεσβεία στον Κίεβο ας πούμε θα είναι ασφαλής όταν θα φτάσει εκεί.

Από τη στιγμή που δεν χτυπάει το τηλέφωνο, για μένα οι συνθήκες είναι άσχημες… οι ψυχολογικές συνθήκες, εντελώς άσχημες. Δηλαδή είμαι κρεμασμένος από ένα τηλέφωνο και περιμένω.

Εσείς τώρα πώς νιώθετε που ο γιος σας δεν είναι κοντά σας, αυτούς τους 5 μήνες και βρίσκεται ουσιαστικά φυλακισμένος εκεί;

Κοιτάξτε σαν γονείς και εγώ βέβαια και με τη μητέρα του, γιατί με τη μητέρα του δεν έχουμε χωρίσει.

Ζει στη Ρωσία. Μιλάμε σε καθημερινή βάση. Η ίδια η μητέρα του από εκεί.

Πληγωμένη είναι πάρα πολύ, δεν μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια, γιατί οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς βρίσκονται σε αντιπαλότητα, βρίσκονται σε πόλεμο, όλες τις προσπάθειες, τις κάνω εγώ.

Κατά συνέπεια και αυτή δεν αισθάνεται καλά. Εγώ δεν αισθάνομαι καλά.

Είναι ψυχοφθόρο, αυτούς τους  5 μήνες τώρα υποφέρουμε. Πάμε στον πέμπτο μάλλον μήνα υποφέρουμε.

Από κει και πέρα δεν μπορείς σαν άνθρωπος όταν έχεις ένα παιδί και να κρατείται κάτω, που τέτοιες συνθήκες για να πεις ότι είσαι καλά. Είναι ημέρες εορτών, πίστευα ότι μπορεί να τον πάρουμε, κάτι μου έχει πει ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο.

Προσπαθώ μήπως τον πάρω πριν τις γιορτές, και τα λοιπά και τα λοιπά, τελικά δεν το κατάφερε; Δεν ξέρω για ποιο λόγο τι έγινε. Άρα λοιπόν, οι γιορτές για μένα.

Τις έχασα φέτος δεν το συζητάω καθόλου, να είναι ο γιος μου καλά και δεν πειράζει. Θα κάνουμε γιορτές του χρόνου.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πρεσβείας τι σας λένε για την διαδικασία αποστολής του γιου σας στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα που έχω εγώ με τις ελληνικές αρχές είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση σε μένα δηλαδή, εγώ παίρνω σε καθημερινή βάση το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Γραμματέα του.

Μιλάω σε καθημερινή βάση σχεδόν με την πρεσβείες μας του Κιέβου, όλοι λένε θα δούμε τι γίνεται, τι συμβαίνει και θα τους ενημερώσουμε και μέχρι σήμερα δεν με έχει πάρει κανείς τηλέφωνο, δηλαδή αυτό δείχνει μια αδιαφορία απέναντι σε μένα, δηλαδή ενώ σαν γονέας, εγώ περιμένω να έχω μία ενημέρωση.

Εν πάση περιπτώσει να πουν ότι κάνουμε αυτό ή βρίσκουμε αυτά τα εμπόδια αν θέλουν να μου το πούνε έτσι και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να περιμένεις. Έχεις μία ενημέρωση για το παιδί σου και στο τέλος, να μην σε παίρνει κανείς.

Τι ζητάτε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει; Πώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει και να φέρει τον γιο σας πίσω στην Ελλάδα;

Ζούμε στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος έχει βοηθήσει πάρα πολύ την Ουκρανία, σε αυτόν τον πόλεμο.

Εγώ δεν είμαι εναντίον των Ουκρανών σε καμία περίπτωση, από κει και πέρα όμως δηλαδή πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση, μια ισχυρή κυβέρνηση είναι τόση βοήθεια, έχει προσφέρει στην Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει έναν Έλληνα αιχμάλωτο, από εκεί ή Έλληνα υπήκοο… είναι Έλληνας υπήκοος, έχει ιθαγένεια και υπηκοότητα ελληνική.

Και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ, δηλαδή πώς να το δεχτώ σαν Έλληνας φορολογούμενος δηλαδή… κάντε μια προσπάθεια να πάρει το παιδί από εκεί.

Τότε μόνο θα ησυχάσω κι εγώ θα ησυχάσει και το παιδί.

Γιατί κακά τα ψέματα όταν είσαι αιχμάλωτος σε μία χώρα η οποία βρίσκεται σε πόλεμο, δεν μπορείς ποτέ να ηρεμήσεις και το ίδιο το παιδί δεν μπορεί να ηρεμήσει. Δηλαδή όποιος και να ήτανε το βράδυ που κοιμάται σίγουρα φοβάται δεν το συζητάμε.

Ούτε αυτός ,ούτε εγώ μπορώ να ηρεμήσω, ούτε η μητέρα του μπορεί να ηρεμήσει. Και όλοι βρισκόμαστε σε μια υπερένταση. Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω μαζί του, να τον ρωτήσω 2 πράγματα. Πλήρη άγνοια, εγώ αυτή βρίσκομαι στο σκοτάδι σε σχέση με το παιδί. Δεν υπάρχει τίποτα.

Τι χαρακτήρας είναι ο γιος; Τι παιδί είναι αν μπορείς να μας το περιγράψετε με λίγες λέξεις;

Ο Αλέξανδρος είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί, ευγενικό παιδί μεγάλωσε με αρχές.  Δεν είναι πολεμοχαρής, δηλαδή απεχθάνεται τα αίματα.

Ούτε κοτόπουλο δεν μπορεί να σφάξει να σου εξηγήσω για να καταλάβεις.

Από κει και πέρα είναι ένα παιδί το οποίο έχει αρχές. Θα σας πω το πιο απλό πράγμα.

Ας πούμε στο αυτοκίνητο δεν ανοίγει ποτέ το παράθυρο να πετάξει μία γόπα τσιγάρου έξω, έτσι θα το βάζει το τασάκι αυτό του τασάκι θα το πάρει και θα το πετάξει μέσα στο στο καλάθι. Ας πούμε στον κάδο. Ευγενικό παιδί, πάρα πολύ ευγενικό παιδί, τον αγαπάνε εδώ στο χωριό.

Είχε έρθει το 2018. Πηγαίνω εγώ στην Ρωσία, δηλαδή έρχεται το παιδί την πρώτη χρονιά μετά θα πάω εγώ και έχω μία επικοινωνία. Είναι πάρα πολύ καλό παιδί έχει καλά στοιχεία. Δηλαδή δεν είναι, είναι πάρα πολύ καλό.

 Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα; Τι θέλετε να πείτε; Κλείνοντας σε αυτή τη συνέντευξη;

Θέλω να πω το εξής και απευθύνομαι στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός είναι, τον σέβομαι, δεν μπορώ να πω κάτι.

Έκανε Χριστούγεννα με τα παιδιά του…έτσι, βέβαια δεν βρέθηκε ένα παιδί του πρωθυπουργού ή του Υπουργού στη θέση που βρίσκεται ο δικός μου ο γιος εκείνο που θέλω να πω είναι εάν με δει και με ακούσει, έχει τη δύναμη να με βοηθήσει να πάρουμε το παιδί από εκεί. Βρίσκεται πλέον όλη η ιστορία της στα χέρια του.

Απλά, πιστεύω ότι έχει ενημερωθεί γιατί του είχα στείλει εγώ 2 προσωπικά email., στο προσωπικό του email δεν ξέρω αν τα διαβάζει ο ίδιος ή να τα διαβάζει ή έχει κάποιους οι οποίοι παρακολουθούν το θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω είναι να με βοηθήσει αν μπορεί να μου φέρει τον γιό μου πίσω. 

Αυτό δεν θέλω κάτι άλλο, εγώ δεν επιδιώκω ούτε δημοσιότητα, ούτε κάτι.

Εκείνο που με καίει και πονάει είναι να έρθει ο γιος μου εδώ. Καταλάβατε λέω ούτε 4 μήνες και δεν βγήκα εγώ ο ίδιος.

Σε ένα κανάλι σε ένα μέσο ενημέρωσης για να δώσω στοιχεία και τα λοιπά και τα λοιπά γιατί δεν με ενδιέφερε η δημοσιότητα με ενδιέφερε να γίνει αναδειχθεί το θέμα. Να έρθει το παιδί εδώ, τίποτα άλλο».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν που κυβερνούν το Αφγανιστάν από το 2021 κήρυξαν πριν από λίγο τον πόλεμο στο Πακιστάν και σύμφωνα με αναφορές έχουν ήδη καταλάβει πολλά περάσματα και σημεία ελέγχου στα σύνορα των δύο χωρών!

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά από τα σύνορα στο Ντουράντ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ υπήρξε αντίστοιχη απάντηση από τον Στρατό του Πακιστάν.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 28ης Δεκεμβρίου, ξέσπασαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των πακιστανικών συνοριακών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής Ντουράντ, κυρίως στις περιοχές των επαρχιών Πάκτρια και Κχοστ.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν 19 Πακιστανοί στρατιώτες.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν, συνολικά 8 ταξιαρχίες, πραγματοποιούν μεγάλη κινητοποίηση στα σύνορα με το Πακιστάν προκειμένου να λάβουν δράση αντιποίνων για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πακιστανικής Αεροπορικά κατά αφγανικής πόλης.

Μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν έχουν καταστρέψει τρία διοικητικά κέντρα των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το αφγανικό ΥΠΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι αφγανικές δυνάμεις πλήττουν διάφορους στόχους μέσα στο Πακιστάν ως αντίποινα για τους προχθεσινούς βομβαρδισμούς σε αφγανικό έδαφος από την πακιστανική Αεροπορία που κόστισαν την ζωή σε 46 ανθρώπους, κυρίως γυναικόπαιδα. 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το απόρρητο ρωσικό πυραυλικό συγκρότημα «Oreshnik» έχει αποτελέσει αντικείμενο δυτικών προσομοιώσεων υπολογιστών, με ανησυχητικά αποτελέσματα.

Με ταχύτητες που φέρεται να φτάνουν τα 10-11 Mach, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ακόμη και προηγμένα συστήματα όπως Τα Patriot δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τις κεφαλές «Oreshnik» στο εύρος εμπλοκής, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αεράμυνας των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα του πυραύλου να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια στρατιωτική δυναμική. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου Q&A, ο Πούτιν πρότεινε μια «τεχνολογική μονομαχία» στο Κίεβο, προκαλώντας τη Δύση να βάλει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας της ενάντια στις δυνατότητες του «Oreshnik».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Προκαλεί ο Χουλουσί Ακάρ, τέως υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). Ο Ακάρ μίλησε για το Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και για «business» στη Συρία όπως η συμφωνία για ΑΟΖ.

Ο Ακάρ είπε: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες.

«Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, ‘’Τότε κολυμπήστε’’. Είπαμε, ‘’Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε’’» δήλωσε.

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

“Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε με τη Συρία”
«Αν η Συρία φτάσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, φυσικά, υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε ως δύο γειτονικές χώρες, δύο φίλοι, δύο αδερφές χώρες. Μια από αυτές, είναι φυσικά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες. (…) Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύ άνετα με μια σταθερή Συρία που θα είναι φίλη και αδελφή μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο επικοινωνίας και μεταφορών. Θα ήταν υπέρ των δραστηριοτήτων και των δύο χωρών» πρόσθεσε ο Ακάρ.

“Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα”
Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι το εθνικό ζήτημα της Τουρκίας, ο Ακάρ είπε: «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο νότος βλέπει τον βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας (περιοχή), λέμε ‘’όχι, είναι ίσοι’’. Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50 χρόνια, 60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’, υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’’. Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».

«Το να είσαι Τούρκος είναι δύσκολο γιατί πρέπει να παλέψεις με όλο τον κόσμο» υποστήριξε ακόμα.

«Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές γύρω από την Τουρκία γεωγραφικά τους οποίους πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, για το «τραγικό περιστατικό» στον ρωσικό εναέριο χώρο που αφορά το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 25 Δεκεμβρίου στο Καζακστάν.

Την Τετάρτη, αεροσκάφος Embraer 190 της εταιρείας Azerbaijan Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Μπακού-Γκρόζνι συνετρίβη στο δυτικό Καζακστάν

Οι ρωσικές αρχές επικαλέσθηκαν ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή του Γκρόζνι, την ομίχλη, αλλά δεν εξήγησαν για ποιον λόγο δεν επιτράπηκε η προσγείωση του αεροσκάφους σε ρωσικό αεροδρόμιο της περιοχής, αλλά αναγκάσθηκε να διασχίσει κατά πλάτος ολόκληρη την Κασπία Θάλασσα για να συντριβεί λίγα χιλιόμετρα πριν από το αεροδρόμιο του Ακτάου στο Καζακστάν..

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο και για μία ακόμη φορά εξέφρασε τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν ενεργή την Τετάρτη την ώρα που το αζερικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε ότι το αεροσκάφος επλήγη από τα ρωσικά συστήματα, αν και ζήτησε συγγνώμη για το «τραγικό περιστατικό».

«Κατά τη συνομιλία σημειώθηκε ότι το αζερικό επιβατικό αεροσκάφος, που πετούσε σύμφωνα με το σχέδιο, επανειλημμένα προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι. Εκείνη τη στιγμή, το Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαφκάζ δέχονταν επίθεση από ουκρανικά drone και τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απώθησαν τις επιθέσεις αυτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines επλήγη στη Ρωσία από «φυσική εξωτερική επέμβαση», δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ο Αζέρος ομόλογός του Ιλχάν Αλίεφ παραπέμποντας στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Embraer 190 δέχθηκε τα πυρά της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι πολλαπλές τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους, τα τραύματα των επιβατών και του πληρώματος (...) καθώς και οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών και των επιβατών που επέζησαν επιβεβαιώνουν τις αποδείξεις για φυσική και τεχνική εξωτερική επέμβαση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η αζερική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία Αλίεφ-Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι διαθέτει «προκαταρκτικές ενδείξεις που οδηγούν στο ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», συμπίπτοντας με τις απόψεις δυτικών εμπειρογνωμόνων που εκτιμούν ότι οι εικόνες που εμφανίζουν την άτρακτο του αεροσκάφους γεμάτη τρύπες οδηγούν στο σενάριο αυτό.

Επιβάτης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines (ΑΑ) το οποίο συνετρίβη στο Καζακστάν δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας δυνατός κρότος καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας.

Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».

Η πτήση J2-8243 συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν αφού άλλαξε πορεία από την νότια Ρωσία όπου η Μόσχα έχει επανειλημμένως χρησιμοποιήσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά ουκρανικών drone.

«Νόμιζα ότι το αεροπλάνο θα διαλυθεί», δήλωσε ο Σουμπχονκούλ Ραχίμοφ, ένας από τους επιζήσαντες της συντριβής, στο Reuters προσθέτοντας ότι μετά τον δυνατό κρότο είχε αρχίσει να κάνει τις προσευχές του προετοιμαζόμενος για το τέλος. Μετά τον κρότο, το αεροπλάνο άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, σαν να ήταν μεθυσμένο». «Ηταν σαν να ήταν μεθυσμένο. Δεν ήταν το ίδιο αεροπλάνο πια!».

Τέσσερις αζερικές πηγές με γνώση των προκαταρκτικών ευρημάτων της έρευνας δήλωσαν στο Reuters ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε «ταχεία και ανεξάρτητη» έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους. «Ζήτησα ταχεία και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα», έγραψε στο Χ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από ρωσικά πυρά αποτελεί βίαιη υπενθύμιση της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines η οποία κατερρίφθη από ρωσικό πύραυλο που χειρίζονταν οι φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

liberal.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τρόπους για να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά αναζητά η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια διαφορετική συνέντευξη που παραχώρησε την παραμονή των Χριστουγέννων στη Φωτεινή Γάλλου, μία νεαρή δημοσιογράφο η οποία αποφάσισε να επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πρώτη Σερρών, όπου και άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα».

Πρόκειται για μια εφημερίδα, μέσω της οποίας η νεαρή δημοσιογράφος προσπαθεί να αναδείξει τόσο τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας όσο και τα πλεονεκτήματα της επιστροφής στο χωριό. Τη Φωτεινή προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού έμαθε για την πρωτοβουλία της.

Η συζήτησή τους περιστράφηκε κυρίως γύρω από ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό: τη στήριξη των κατοίκων της περιφέρειας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα με βάση τις μοναδικές αρετές κάθε περιοχής, την παροχή κινήτρων για εγκατάσταση νέων και οικογενειών εκτός των μεγάλων πόλεων (όπως έγινε πρόσφατα με δέσμη μέτρων για τον Έβρο), και τη χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση ανισοτήτων μεταξύ της περιφέρειας και των πόλεων, ειδικά σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Γάλλου

Φωτεινή Γάλλου: Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή και την πρόσκληση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για «Τα Χωριάτικα» και για μένα προσωπικά, αλλά και για όλα τα χωριά, καθώς και τους νέους που παίρνω το θάρρος να εκπροσωπήσω σε σχέση με τα χωριά. Για εμάς είναι το σπίτι μας και το γεγονός ότι επιλέγετε να ρίξετε φως σε αυτό το θέμα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ να σε συγχαρώ, αρχικά, για το εγχείρημα. Το εντόπισα κάποια στιγμή στο διαδίκτυο και μου έκανε παρά πολλή εντύπωση το γεγονός ότι σου ήρθε η ιδέα να κάνεις κάτι τόσο καινοτόμο και να αναδείξεις τι σημαίνει να ζεις σήμερα σ ένα χωριό της ελληνικής περιφέρειας.

Φωτεινή Γάλλου: Ένα θέμα που απασχολεί εμένα προσωπικά και τους ανθρώπους που θέλω να πιστεύω ότι εκπροσωπώ, τους νέους και τα χωριά, είναι κάτι το οποίο συζητώ πολύ συχνά με φίλους μου που μπορεί να μένουν στο εξωτερικό, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη: το αν θα γυρίσουν κάποτε στο χωριό. Οι απαντήσεις είναι πολλές και διαφορετικές και αυτό που όλοι λένε είναι ότι λείπει το κίνητρο. Πρόσφατα, η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε κάποια κίνητρα για τα χωριά στον Έβρο. Είναι μέσα στα πλάνα σας το σχέδιο της αποκέντρωσης και η προσέλκυση των νέων πίσω στο χωριό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, τα κίνητρα το οποία ανακοινώσαμε για τον βόρειο Έβρο, δηλαδή μία πρόσθετη οικονομική υποστήριξη σε κάποιον ο οποίος θα πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί στα συγκεκριμένα χωριά των Δήμων που καλύπτονται από το πρόγραμμα, τα βλέπω και ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε αν πραγματικά αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα κάποιος νέος για να ζήσει σε ένα χωριό της ελληνικής περιφέρειας είναι μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ή αν τελικά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο.

Γιατί φαντάζομαι ότι το πρώτο ζήτημα που θέτουν και οι νέοι με τους οποίους συνομιλείς είναι αυτό της επαγγελματικής αποκατάστασης. «Γυρίζω στο χωριό και ποια δουλειά μπορώ να κάνω εκεί; Μπορώ, παραδείγματος χάρη, να ασχοληθώ καινοτόμα με τον πρωτογενή τομέα -κάτι το οποίο ενδιαφέρει πολλούς νέους ανθρώπους- και με αυτόν τον τροπο να έχω μια καλή επαγγελματική προοπτική; Υπάρχουν επιλογές να ζω στο χωριό και να δουλεύω εξ αποστάσεως και να απολαμβάνω την ποιότητα ζωής της ελληνικής περιφέρειας, έχοντας, όμως, ταυτόχρονα και μία επαγγελματική ενασχόληση που μου επιτρέπει να ικανοποιώ τις προσωπικές μου φιλοδοξίες; Μπορεί ενδεχομένως το χωριό να είναι κοντά σε ένα μεγαλύτερο αστικό κέντρο, να επικοινωνώ, να ζω στο χωριό, αλλά να δουλεύω στην πόλη με πολύ περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες;».

(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 εικονίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Φωτεινή Γάλλου από την Πρώτη Σερρών, εκδότρια της τοπικής εφημερίδας "Τα Χωριάτικα", Παραμονή Χριστουγέννων, Αθήνα, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024. AΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Νομίζω ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε είναι αν κάποιο πρόσθετο οικονομικό κίνητρο θα βοηθήσει στο να μπορέσουν να γυρίσουν νέοι άνθρωποι στα χωριά. Και, βέβαια, βλέπω με πολύ ενδιαφέρον και τοπικές πρωτοβουλίες, όπως τη δική σου, γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει το κράτος από πάνω προς το κάτω. Πρέπει να γίνονται πράγματα και από κάτω προς τα πάνω. Είδα, για παράδειγμα, μία πρωτοβουλία στη Φουρνά Ευρυτανίας -φαντάζομαι τη γνωρίζεις καλά. Εκεί η τοπική κοινωνία οργανώθηκε και προσφέρει στέγη και, ενδεχομένως, και άλλες ευκαιρίες σε οικογένειες οι οποίες θα επιλέξουν να ζήσουν στο χωριό.

Μετά πρέπει να δούμε τα άλλα ζητήματα, ειδικά για τα πιο απομονωμένα χωριά. Όσον αφορά στα σχολεία, γενικά είμαστε καλυμμένοι, καθώς ένας από τους λόγους που έχουμε πάρα πολλούς δασκάλους και καθηγητές είναι ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Πρόσβαση σε υγεία, ο κοντινότερος γιατρός στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζωή στην περιφέρεια έχει τις ομορφιές της και τις δυσκολίες της και, τελικά, αν οι ομορφιές είναι περισσότερες από τις δυσκολίες, η επιλογή φαντάζομαι είναι πιο εύκολη.

Φωτεινή Γάλλου: Μπαίνοντας στο 2025, όλη η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της ακρίβειας της καθημερινότητας και τα αυξημένα ενοίκια. Εφόσον πλέον υπάρχει εξ αποστάσεως εργασία σε ένα μεγάλο ποσοστό -και απ’ ό,τι βλέπουμε θέλετε κι εσείς να την προάγετε- θα μπορούσε το χωριό να είναι μία μελλοντική λύση; Η αποκέντρωση να είναι μία απάντηση ακόμα και στην ακρίβεια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι όχι μόνο θα μπορούσε, αλλά σε έναν βαθμό είναι ήδη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζωή στο χωριό είναι πολύ φθηνότερη από τη ζωή σε μία πόλη και ακόμα φθηνότερη από τη ζωή, ενδεχομένως, στην πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι η ελληνική περιφέρεια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μαραζώνει σε κάποιες περιοχές, ακριβώς γιατί δεν πηγαίνει νέος κόσμος να αντικαταστήσει τους ηλικιωμένους που είναι πιο συνδεδεμένοι με το χωριό. Αν, όμως, υποθέταμε ότι θα δούλευες εξ αποστάσεως και θα κέρδιζες τα ίδια χρήματα με αυτά που θα κέρδιζες στην Αθήνα, προφανώς και θα αποταμίευες περισσότερα στο χωριό, γιατί η ζωή θα ήταν φθηνότερη. Αυτό είναι δεδομένο. Η στέγη είναι φθηνότερη, ειδικά αν γυρίσει κανεις, μάλιστα, σ’ ένα χωριό με το οποίο έχει σύνδεση, όπου μπορεί να έχει μία οικογενειακή περιουσία, ένα σπίτι.

Οπότε, εάν αυτό το οικονομικό ισοζύγιο είναι πιο ευνοϊκό και ταυτόχρονα έχεις μία καλύτερη, ποιοτική ζωή, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει προοπτική επιστροφής.

Ειδικά στα χωριά και στα μικρότερα σχολεία και η ποιότητα της εκπαίδευσης μπορεί να είναι καλύτερη, γιατί πολύ απλά υπάρχουν λιγότερα παιδιά, άρα ο δάσκαλος και ο καθηγητής μπορούν να ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά. Σήμερα πια το ψηφιακό χάσμα γεφυρώνεται, παράδειγμα ότι έχουμε ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα σχολεία από την Ε’ Δημοτικού. Έτσι, και ένα παιδί το οποίο μπορεί να είναι σε ένα απομονωμένο χωριό μπορεί να έχει την ίδια τεχνολογική υποδομή με ένα παιδί το οποίο ζει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Η τεχνολογία είναι γέφυρα, η οποία σπάει την απομόνωση, γι’ αυτό και πιστεύω ότι αργά αλλά σταδιακά ολοένα και περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν εξ αποστάσεως και θα σκέφτονται την επιλογή του χωριού.

Φωτεινή Γάλλου: Κάτι που παρατηρείται είναι η ανάγκη των νέων ανθρώπων για έναρξη καινοτόμων επιχειρήσεων. Είναι στα σχέδιά σας κίνητρα ή κάποιες ελαφρύνσεις για τους νέους μικρούς επιχειρηματίες που αποφασίζουν να ανοίξουν κάτι στα χωριά; Γιατί, φυσικά, καταλαβαίνετε ότι τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά και ένα μαγαζί στο χωριό δεν είναι απλά ένας δείκτης οικονομίας αλλά η ζωή του χωριού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σωστό αυτό που λες, για αυτό και στις παρεμβάσεις που κάναμε για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ανεβάσαμε το όριο από τους 500 στους 1.500 κατοίκους, ακριβώς για να αναγνωρίσουμε την ιδιαιτερότητα του τι σημαίνει να επιχειρεί κανείς σε μία πιο μικρή κοινότητα. Και για αυτό, ας πούμε, δίνουμε μία προτεραιότητα στα σχέδια στήριξης των νέων αγροτών. Έχω πει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κοιτάξουμε να καλύψουμε όσο δυνατόν περισσότερους νέους αγρότες, γιατί οι αγρότες στην περιφέρεια στηρίζουν τα χωριά.

Πρέπει να έχουμε μία ρεαλιστική αίσθηση για το ποιες είναι και οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με το χωριό και σίγουρα ο πρωτογενής τομέας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Φωτεινή Γάλλου: Θα μου επιτρέψετε να σας ταξιδέψω στα μέρη μου, στον Δήμο Αμφίπολης και συγκεκριμένα στον Τύμβο Καστά, ένα μνημείο που κάνει περήφανους όχι μόνο εμάς αλλά όλη την Ελλάδα. Ξέρουμε ότι γίνονται εργασίες, αλλά επειδή κλείνουμε 10 χρόνια υπάρχει μια ανησυχία στην τοπική κοινωνία για το τι συμβαίνει, καθώς, όπως καταλαβαίνετε, για εμάς μπορεί να αποτελέσει μια πηγή ανάπτυξης. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποιο μυστικό του Τύμβου Καστά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημερώθηκα λίγο πριν τη συνέντευξη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δαπανώνται πολλοί πόροι στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού μνημείου. Χρειάζεται πάντα πάρα πολύς χρόνος όταν ανακαλύπτουμε κάτι τόσο σημαντικό, για να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να είναι επισκέψιμο. Εκτιμώ όμως ότι το ‘26, το αργότερο το ‘27, όλος ο Τύμβος θα είναι πλήρως επισκέψιμος και νομίζω ότι αυτό θα δώσει μια ακόμη, πολύ σημαντική, συμπληρωματική αναπτυξιακή πνοή στους Δήμους τους οποίους καλύπτεις.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μιας και μιλάμε συνολικά για χωριά, εκτός από τον πρωτογενή τομέα υπάρχει και ο τουρισμός μικρής κλίμακας, ο οποίος μπορεί να συνδέεται με πολιτιστικό, θρησκευτικό, περιπατητικό τουρισμό ή και οινοτουρισμό. Αυτές είναι δραστηριότητες οι οποίες γίνονται κατ’ εξοχήν στην ύπαιθρο. Άρα, επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τουρισμό μικρής κλίμακας προφανώς είναι στο επίκεντρο για εμάς και θέλουμε να τις στηρίξουμε, ειδικά στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Φωτεινή Γάλλου: Θα ήθελα, επίσης, να σας μεταφέρω έναν ακόμα προβληματισμό, ο οποίος αφορά όλα τα χωριά -όχι μόνο την περιοχή μας- και αυτό έχει να κάνει με την πρόσφατη δήλωσή σας σχετικά με το ότι η Ελλάδα θα γίνει «η μπαταρία της Ευρώπης». Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα χωριά θα είναι αυτά που θα επωμιστούν το βάρος των εγκαταστάσεων αυτού του εγχειρήματος. Πρέπει να ανησυχούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, το αντίθετο θα έλεγα. Το μοντέλο στο οποίο προσανατολιζόμαστε είναι το εξής: εάν, παραδείγματος χάρη, σε έναν Δήμο υπάρχουν ανεμογεννήτριες -για τις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου- τότε οι πρώτοι ωφελημένοι με πολύ φθηνή, ενδεχομένως ακόμα και δωρεάν ενέργεια, θα είναι οι κάτοικοι του Δήμου. Άρα, εάν η ενέργεια παράγεται κοντά σε κάποια περιοχή, θα πρέπει να καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι έχουν όφελος πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ενέργειας, αλλά οι πρώτοι ωφελημένοι πρέπει να είναι οι Δήμοι οι οποίοι τις υποδέχονται.

Φωτεινή Γάλλου: Οι προβληματισμοί συνδέονται περισσότερο με τις περιβαλλοντολογικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει όλο αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, κάθε τέτοια κατάσταση έχει και μια ξεχωριστή περιβαλλοντολογική αδειοδότηση. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει ειδικό ζήτημα με την ορνιθοπανίδα σε κάποια περιοχή και να μην μπορεί να εγκαταστήσει κανείς ανεμογεννήτριες εκεί. Άρα, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πάντα ένας σεβασμός στο περιβάλλον. Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι πλούτος συνολικά για τη χώρα.

Όλοι θα ωφεληθούμε τελικά από το να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο, αντί να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβό φυσικό αέριο, πραγμα το οποίο κάνουμε τώρα. Οι πρώτοι ωφελημένοι πρέπει να είναι οι κάτοικοι του Δήμου που υποδέχονται τέτοιες εγκαταστάσεις.

Φωτεινή Γάλλου: Πάμε στις δικές σας εμπειρίες με τα χωριά, είτε ως Πρωθυπουργός είτε ως πολίτης που αγαπά ιδιαίτερα τα βουνά. Ποια είναι η δική σας σχέση με τα χωριά, ποιες αναμνήσεις ξεχωρίζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάμαι μία φορά όταν ήμουν μικρός, πρέπει να ήμουν 11 χρονών και πήγαινα ΣΤ’ δημοτικού, οι γονείς μου είχαν την ιδέα να με στείλουν για μία εβδομάδα στο χωριό του Παύλου Μπακογιάννη, στα Βελωτά Ευρυτανίας. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με το τι θα πει να είσαι σε ένα χωριό. Τότε ήθελες δυο ώρες καρόδρομο για να πας και το χωριό δεν είχε ρεύμα. Θυμάμαι ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, ένας άλλος κόσμος για εμένα και μία εμπειρία που έχει εντυπωθεί πάρα πολύ έντονα στις παιδικές μου αναμνήσεις.

Από τότε θέλω πάντα, όταν κάνω περιοδείες, να προσπαθώ να μην πηγαίνω μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τυχαίνει, μάλιστα, και οι πιο ωραίες αναμνήσεις από την πολιτική μου διαδρομή να είναι οι επισκέψεις που κάνω στις κωμοπόλεις και στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Κατά κανόνα, όταν βλέπει ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός -τον ψηφίζει, δεν τον ψηφίζει- ένα μεγάλο κομμάτι του χωριού θα πάει να τον δει και να τον γνωρίσει. Και αυτό είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ παραπάνω από την Αθήνα ή τις μεγάλες πόλεις.

Φωτεινή Γάλλου: Θα μπορούσε ένας Πρωθυπουργός να μείνει στο χωριό κάποτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, βεβαίως! Εγώ έχω μια πολύ ειδική σχέση με τα χωριά του Ζαγορίου, τα οποία τα αγαπώ από μικρός, από την πρώτη φορά που τα επισκέφτηκα ως κατασκηνωτής με τη ΧΑΝΘ. Θα μπορούσα πολύ εύκολα να φανταστώ τον εαυτό μου να περνάει χρόνο σε ένα τέτοιο χωριό και, ίσως, σε κάποιο από τα πιο απομονωμένα χωριά. Δύσκολο τώρα, γιατί δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά αργότερα ναι, γιατί όχι;

Φωτεινή Γάλλου: Αναφέρατε πως πρέπει να γίνονται κινήσεις και από κάτω προς τα πάνω. Ο προβληματισμός μου πάντα ήταν πώς μπορούμε να έχουμε μία ευρύτερη κοινωνία, όπως την ονειρευόμαστε, όταν δεν μπορούμε να έχουμε ένα μικρό χωριό που ευημερεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κοινωνίες θα πρέπει να μπορούν να ευημερούν είτε σε μεγαλύτερη είτε σε μικρότερη κλίμακα. Και, μερικές φορές, τα προβλήματα που έχουν τα μικρά χωριά μπορεί να είναι και πιο εύκολο να επιλυθούν, αρκεί να ασχοληθεί κάποιος. Γιατί είναι προβλήματα μικρής έκτασης.

Δουλειά μας είναι να ασχολούμαστε με τα προβλήματα όλων των πολιτών της χώρας και να δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα στις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας. Θα μπορούσε κανείς να μπει εύκολα στον πειρασμό να πει «Μα, καλά, είναι λίγοι εκεί», από πλευράς, ας πούμε, πολιτικού ισοζυγίου. «Γιατί να ασχοληθείς με ένα χωριό που έχει 50 κατοίκους όταν μπορείς να ενδιαφερθείς και να ασχοληθείς με έναν αστικό Δήμο που μπορεί να έχει 100.000 κατοίκους;».

Ποτέ δεν το έκανα αυτό. Θυμάμαι, όταν είχαμε τις μεγάλες καταστροφές σε πρώτη φάση στον Ιανό, τότε που απομονώθηκε όλη η ορεινή Αργιθέα και δεν είχε πρόσβαση, δαπανήσαμε ένα πολύ σημαντικό κονδύλι για να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση το συντομότερο δυνατό.

Έχω ένα ειδικό ενδιαφέρον για τους μικρούς ορεινούς Δήμους. Συνομιλώ συχνά με τους Δημάρχους, γιατί αισθάνομαι ότι όσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει κανείς να ζήσει σε έναν απομονωμένο τόπο, τόσο μεγαλύτερη φροντίδα περιμένει και από την πολιτεία. Αλλιώς, πολύ απλά, δεν θα επιλέξει να ζήσει εκεί και θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ίδιας μας της ψυχής.

Η ελληνική ψυχή είναι, νομίζω, ταυτισμένη σε μεγάλο βαθμό με τη ζωή στο χωριό.

Φωτεινή Γάλλου: Εσείς τι θα θέλατε να μάθετε από έναν νέο που έχει μεγαλώσει σε χωριό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι είναι αυτό το οποίο θα σε κάνει να παραμείνεις στο χωριό; Με χαρά θα δεχτώ τις απαντήσεις των αναγνωστών σας.

protothema.gr