Οι νέες συριακές αρχές, που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι επιθυμούν να συμβάλουν «στην περιφερειακή ειρήνη» και να δημιουργήσουν στρατηγικές συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής.
Σε ανακοίνωσή τους μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ του Άχμεντ αλ Σάρα, επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), και διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, ο νέες συριακές αρχές έσπευσαν να «δηλώσουν τον ρόλο της Συρίας στην προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής».
Σύρος αξιωματούχος χαρακτήρισε μιλώντας στο AFP «θετική» τη συνάντηση του αλ Σάρα – γνωστού μέχρι πρότινος με το πολεμικό του όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι—με την αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τη Μπάρμπαρα Λιφ, υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Η συριακή πλευρά (…) επεσήμανε ότι ο συριακός λαός θα τηρήσει ίσες αποστάσεις από όλες τις χώρες και τις πλευρές στην περιοχή και ότι η Συρία αρνείται οποιαδήποτε πόλωση», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι νέες αρχές της χώρας.
Οι ΗΠΑ θεωρούσαν μέχρι πρότινος τον αλ Σάρα «τρομοκράτη», όμως την Παρασκευή το βράδυ, μετά τη συνάντησή του με τη Λιφ στη Δαμασκό, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον ανταμοιβή για τη σύλληψή του.
«Με βάση τη συζήτησή μας του είπα ότι εγκαταλείπουμε την προσφορά αμοιβής» για τη σύλληψή του «που ίσχυε εδώ και κάποια χρόνια», επεσήμανε η Λιφ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής της HTS.
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τόνισε στον νέο ηγέτη της Συρίας «την κρίσιμης σημασίας ανάγκη να φροντίσει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα μπορέσουν να εγείρουν ξανά απειλή για το εσωτερικό ή το εξωτερικό της Συρίας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των εταίρων μας στην περιοχή».
«Δεσμεύθηκε να το πράξει», διαβεβαίωσε η Λιφ, επισημαίνοντας ότι βρήκε τον αλ Σάρα «ρεαλιστή».
Η HTS, πρώην συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα και αιχμή του δόρατος συνασπισμού Σύρων ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό έπειτα από μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, δηλώνει ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με τους ισλαμιστές. Παράλληλα προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ικανότητά της να ανοικοδομήσει τη Συρία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Η Λιφ υπογράμμισε επίσης ότι αναμένει πως το Ιράν, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Άσαντ, δεν θα διαδραματίζει πλέον «κανέναν ρόλο» στη Συρία.
Η αμερικανική πρεσβεία στη Συρία ανέφερε στο Χ ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Λιφ και του αλ Σάρα επικεντρώθηκαν «στην υποστήριξη μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας, της οποίας θα ηγούνται οι Σύροι και η οποία θα καταλήξει σε μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των Σύρων».
«Οι περιφερειακές εξελίξεις, η πρόθεση της Συρίας να υιοθετήσει μια πολιτική καλής γειτονίας και η σημασία των κοινών προσπαθειών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, πρόσθεσε η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και ο ΟΗΕ έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες αντιπροσώπους στη Δαμασκό για να έρθουν σε επαφή με τις νέες αρχές.
Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η φονική επίθεση σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, στη Γερμανία, της οποίας ο δράστης ταυτοποιήθηκε και πρόκειται για έναν Σαουδάραβα γιατρό 50 ετών, τον Talib Al-Abdulmohsen.
Ο δολοφόνος καθιστά την επίθεση ακόμα πιο περίπλοκη υπόθεση καθώς όλα αυτά τα χρόνια επιχείρησε να εμφανίσει το προφίλ ενός «μη ισλαμιστή» και εμφανίζονταν ως… άθεος.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου SUV BMW έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην χριστουγεννιάτικη αγορά.
Ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ, συνελήφθη άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του, τα οποία υποτίθεται, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel ότι «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας.
Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».
Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος.
Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.
Η ραδιοτηλεόραση Δυτικής Γερμανίας WDR ανέφερε ότι ο Ταλέμπ Α. αποκήρυξε το Ισλάμ ήδη στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και πριν από οκτώ χρόνια, μέσω επιστολής του, είχε προτείνει μάλιστα στην AfD να δημιουργήσει ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο υπάρχει και η φωτογραφία αλλά και η στιγμή της σύλληψης του άνδρα που έχει συλληφθεί.
Η χριστουγεννιάτικη αγορά έκλεισε, ενώ ο κόσμος κλήθηκε να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης.
Βίντεο δείχνουν τραυματισμένους πολίτες στο έδαφος και άλλους γύρω τους να προσπαθούν να βοηθήσουν.
Τις επόμενες ώρες αναμένονται στο Μαγδεμβούργο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Στο μεταξύ, την συμπαράστασή τους στα θύματα και στις οικογένειές τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τον «τρόμο που έζησαν χθες οι επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έγραψε στο «Χ» ότι επικοινώνησε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του εκφράσει την συμπαράστασή του και ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ.Ντ. Βανς, ο οποίος έγραψε «τι φρικτή επίθεση τόσο κοντά στα Χριστούγεννα!».
Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση του Αντόνιο Γκουτέρες και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Συγκλονισμένος από την τραγική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Όπως ανέφερε, «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στις οικογένειές τους και σε όλους όσοι επλήγησαν».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή».
«Η βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».