Οι σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ συνδέονται με τις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες του 2020 και του 2016 καθώς έχουν ένα σαφές κοινό σημείο:
Και στις τρεις συμμετείχε και συμμετέχει ο Ν. Τραμπ!
Αυτό σημαίνει πως αφού γίνεται λόγος για τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ κατά πόσο είναι έγκυρες ή όχι ή τέλος πάντων αξιόπιστες, για να έχει κάποιος μία ολοκληρωτική εικόνα θα πρέπει να δει τι έλεγαν και τι έδιναν στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
Και φυσικά θα επικεντρωθούμε στο τι προέβλεπαν ότι θα συμβεί σε πανεθνικό επίπεδο και στα «swing states».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κερδίζει αυτός που έχει περισσότερους εκλέκτορες και όχι περισσότερες ψήφους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικά τα «swing states».
Να σημειωθεί ότι μία νίκη σε πανεθνικό επίπεδο μπορεί να δώσει προεδρική εκλογή εάν αυτή ξεπερνάει τις τέσσερις μονάδες διαφορά.
2024 2020 2016
National Harris +0.1 Biden +7.2 Clinton +3.2
Wisconsin Harris +0.4 Biden +6.7 Clinton +6.5
Pennsylvania Trump +0.4 Biden +1.2 Clinton +2.1
Ohio Trump +8.8 Trump +1.0 Trump +2.2
Michigan Harris +0.5 Biden +4.2 Clinton +3.6
Arizona Trump +2.8 Biden +0.9 Trump +4.0
Nevada Trump +0.6 Biden +2.4 Trump +0.8
North Carolina Trump +1.2 Trump +0.2 Trump +0.8
Georgia Trump +1.3 Trump +1.0 Trump +4.8
Florida Trump +8.0 Biden +0.9 Trump +0.4
Να σημειωθεί βέβαια ότι μπορεί να υπάρξει ένα κύμα ψηφοφόρων προς το τέλος της ψηφοφορίας είτε υπέρ της Χάρις είτε υπέρ του Τραμπ που να μην έχει καταγραφεί σε καμιά δημοσκόπηση.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μεσοσταθμικά σε όλα τα στοιχήματα ο Ν.Τραμπ προηγείται της Κ.Χάρις στις πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία με ποσοστό 59,2%.
Η Χάρις αντίθετα συγκεντρώνει πιθανότητες να εκλεγεί ως πρόεδρος 39.3%.
Υπάρχει μία σαφή διαφορά μεταξύ τους.
Πάντως, μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, της εταιρείας Ipsos δείχνει την Χάρις να προηγείται του Τραμπ με 50% έναντι 48% σε πανεθνικό επίπεδο.
Ανάλυση του ΑΠΕ για τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταδεικνύει τελικά ότι ο Ν.Τραμπ είναι πολύ πιθανό να «προελάσει» και όχι απλά να νικήσει στις σημερινές εκλογές.
Το ΑΠΕ ως κυβερνητικό ΜΜΕ δεν είναι χαρούμενο με την εξέλιξη αυτή αλλά «μαζεύει» τις προσδοκίες γιατί η «ώρα της αλήθειας έφτασε».
Στο άρθρο του ΑΠΕ υπάρχει η παραδοχή ότι πολλές δημοσκοπήσεις «συντονίζονται» με αυτές των «μεγάλων» εταιρειών οι οποίες ανήκουν στους Δημοκρατικούς για να μην… «εκτεθούν»!
Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ απέτυχαν και το 2020 και το 2016 να καταγράψουν τους ψηφοφόρους του Τραμπ και αποδείχτηκαν εν μέρει «φούσκες».
Ακολουθεί το άρθρο του ΑΠΕ:
«Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι σημερινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες αναμετρώνται η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι πάρα πολύ αμφίρροπες.
Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αντιτείνουν πως η διαφορά των δυο αντιπάλων μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν.
Κατά τις δημοσκοπήσεις που θεωρούνται οι σοβαρότερες, η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος έχουν εντελώς οριακή διαφορά σε καθεμιά από τις πολιτείες-κλειδιά, που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.
Έτσι, κατά δημοσκοπήσεις που συγκεντρώνει ο ιστότοπος FiveThirtyEight, η κυρία Χάρις και ο κ. Τραμπ βρίσκονταν χθες το απόγευμα σε απόλυτη ισοπαλία (47,8%) στην Πενσιλβάνια, σχεδόν σε ισοπαλία (47,4-47,7%) στη Νεβάδα και τους χώριζε κάτι σαν μια εκατοστιαία μονάδα στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Βόρεια Καρολίνα.
Δεν είναι πεισμένοι όλοι όμως πως η εικόνα αυτή είναι απόλυτα ακριβής.
«Στην πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις κατά πολιτεία αναγγέλλονται όχι μόνο εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα, αλλά επίσης απίθανα αμφίρροπη», εξηγεί ο Τζόσουα Κλίντον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ.
Σε μελέτη του που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το NBC, ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις εξέφρασε αμφιβολίες ειδικά για το πόσο «παρόμοια» είναι τα ευρήματα —οι διαφορές τους είναι δεκαδικοί αριθμοί— των διαθέσιμων ερευνών, υποδεικνύοντας πως μπορεί να είναι οι δημοσκόποι, όχι οι ψηφοφόροι, αυτοί που ευθύνονται για την φαινομενική ομοφωνία.
Κάποιος δημοσκόπος για παράδειγμα που βλέπει να προκύπτει «διαφορά πέντε μονάδων σε υποτίθεται αμφίρροπη κούρσα μπορεί να επιλέξει να τροποποιήσει τα αποτελέσματά του, ώστε να συμμορφώνονται με αυτά που δείχνουν άλλες δημοσκοπήσεις, λόγω της ανησυχίας πως θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα η φήμη του», υπέθεσε.
Αρκετά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων βρίσκονται σε άμυνα, αντιμέτωπα με τα υψηλά κόστη και τις αυξανόμενες δυσκολίες ως προς την επαφή με τους ψηφοφόρους — την εποχή των smartphones και δυνατοτήτων τους όπως είναι ιδίως η φραγή κλήσεων.
Η εμπειρία πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ δεν σπρώχνει ακριβώς κανέναν να υιοθετήσει ανεπιφύλακτα αυτά που προβλέπουν.
Οι δημοσκόποι αποδείχθηκε πως έπεσαν έξω τόσο το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον, και το 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Την πρώτη φορά, δεν φρόντισαν να καταγραφτεί σε επαρκή βαθμό η άποψη της κατηγορίας των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο — που θεωρείται πως έδωσε τη νίκη στον μεγιστάνα των ακινήτων.
Τη δεύτερη φορά, παρότι έλαβαν υποτίθεται διορθωτικά μέτρα, υποτίμησαν ξανά την ψήφο υπέρ του Τραμπ και υπερτίμησαν αυτήν υπέρ του Μπάιντεν.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπόθεση είτε ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Κάμαλα Χάρις να επικρατήσει καθαρά σε κάποιες ή ακόμη και σε όλες τις κρίσιμες επτά διεκδικούμενες πολιτείες.
Ο Ου. Τζόζεφ Κάμπελ, καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου στην Ουάσιγκτον, επίσης διερωτάται αν δημοσκόποι «αλλοιώνουν λιγάκι παραπάνω από τα δεδομένα τους για να τα ευθυγραμμίσουν με τα αποτελέσματα των άλλων».
Αυτό είναι κάτι «δύσκολο να το αποδείξεις», αλλά το «υποπτεύονται» πολλοί, καθώς ανταποκρίνεται στο «ένστικτο της αγέλης», προσθέτει. Προτού αναφερθεί σε διαβόητο προηγούμενο: αυτό των προεδρικών εκλογών του 1980.
Τότε, «όλες οι δημοσκοπήσεις υπεδείκνυαν πολύ αμφίρροπη κούρσα του (Δημοκρατικού) προέδρου Τζίμι Κάρτερ και του Ρεπουμπλικάνου (διαδόχου του) Ρόναλντ Ρέιγκαν», αλλά τελικά ο δεύτερος τον σάρωσε, «με διαφορά σχεδόν 10%».
Δεν λέω πως θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο το 2024, αλλά πρέπει να το κρατήσουμε στο νου μας».
Τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε επτά πολιτείες – κλειδιά οι δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να αποτυπώσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, δείχνουν οριακή διαφορά μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, με κάθε υποψήφιο να προηγείται σε ορισμένες περιοχές κατά μόλις μια ή δύο μονάδες, ποσοστό εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο τελικός νικητής.
Οι 60ές αμερικανικές εκλογές θα αναδείξουν τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ – που θεωρείται ως η πιο ισχυρή θέση στον κόσμο (αν και δεν έχει το κύρος που είχε την δεκαετία του ’90 και του ’00, όταν οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν κυριολεκτικά χωρίς αντίπαλο) – και περίπου 230 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Το εκλογικό σώμα είναι διχασμένο, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις επτά πολιτείες – κλειδιά που αναμένεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Ακολουθούν πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το αποτέλεσμα:
Νίκη της Χάρις με μικρή διαφορά από τον Τραμπ
Δημοσκοπήσεις και στοιχεία από την εκ των προτέρων καθώς και την επιστολική ψηφοφορία έδειξαν ότι είναι πιθανή έκβαση νίκη με μικρή διαφορά της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.
Έχει μικρό προβάδισμα στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν — πολιτείες κρίσιμες, οι οποίες, μαζί με τη 2η περιφέρεια στη Νεμπράσκα, θα της έδιναν τις 270 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος που απαιτούνται για τη νίκη.
Ενδεχόμενη επικράτησή της στη Νεβάδα, όπου επίσης έχει μικρό προβάδισμα, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το σύνολο των εκλεκτόρων της Χάρις.
Νίκη του Τραμπ με μικρή διαφορά
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη είτε μέσω των ανατολικών πολιτειών —επικρατώντας στην Τζόρτζια, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια— είτε μέσω των πολιτειών του Νότου, κερδίζοντας στην Αριζόνα, στην Τζόρτζια, στη Νεβάδα και στη Βόρεια Καρολίνα.
Η Πενσιλβάνια είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ: Ενώ μοιάζει να προηγείται εκεί ελαφρώς η Χάρις, η δική του επικράτηση θα έδινε στον Τραμπ 270 εκλεκτορικές ψήφους.
Σε αυτό το σενάριο, η επιτυχία του Τραμπ ίσως εξαρτηθεί από την αυξημένη υποστήριξη αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
Δημοσκοπήσεις θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κερδίσει έδαφος στη δημογραφική μερίδα των μαύρων ανδρών, ιδίως στις ανατολικές πολιτείες, και σε αυτήν των ισπανόφωνων στον Νότο, όπου ζητήματα όπως το κόστος της στέγης και η ασφάλεια των συνόρων έχουν μεγάλο βάρος.
Καθαρή νίκη είτε Χάρις, είτε Τραμπ
Αν και οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να βρίσκονται πολύ κοντά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθαρής νίκης της Κάμαλα Χάρις ή του Ντόναλντ Τραμπ.
Για τη Χάρις, η μεγάλη προσέλευση γυναικών στα εκλογικά κέντρα, ειδικά μετά την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα μπορούσε να αποδειχθεί «κλειδί».
Πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει τη Χάρις να προηγείται του Τραμπ κατά 3 μονάδες στην Άιοβα, πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε με οκτώ μονάδες το 2020, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να τα πάει καλά και σε άλλες πολιτείες αν οι γυναίκες ψηφίσουν μαζικά.
Για τον Τραμπ, καθαρή νίκη θα συνεπαγόταν ιστορική υποστήριξη από τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, γεγονός που θα αντικατόπτριζε τη δυσαρέσκεια για την εκστρατεία της Χάρις, και τις πολιτικές της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ειδικά για την υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ σε δυο μέτωπα, στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
Ισοπαλία ή απροσδόκητο αποτέλεσμα
Δεδομένων των δημοσκοπήσεων που έδειχναν μάχη στήθος με στήθος, η πιθανότητα ισοπαλίας στο εκλεκτορικό σώμα (269-269) ή απρόβλεπτων αποτελεσμάτων παραμένει.
Σε περίπτωση ισοπαλίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έκρινε την εκλογή τον Ιανουάριο, με κάθε πολιτειακή αντιπροσωπεία να έχει μία ψήφο.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν κάποιες μεταβολές που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Προετοιμασία για μετεκλογική ένταση
Η Ουάσινγκτον, προετοιμάζεται για πιθανές διαμαρτυρίες ή ταραχές μετά τις εκλογές.
Οι επιχειρήσεις κοντά στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη καλύψει τις εισόδους τους με σανίδες, αντικατοπτρίζοντας την ατμόσφαιρα ανησυχίας για ενδεχόμενες αντιδράσεις και το ξέσπασμα ταραχών, ειδικά με δεδομένο το υψηλό επίπεδο πόλωσης και αμφισβήτησης του αποτελέσματος.
Ενώ οι ΗΠΑ περιμένουν το αποτέλεσμα, οι αρχές προετοιμάζονται για τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να ακολουθήσουν την ανακοίνωσή του, έχοντας κατά νου τις ταραχές μετά τις εκλογές του 2016 αλλά και τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.
Με τις δύο πλευρές έτοιμες να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, οι Αμερικανοί αλλά και ο κόσμος ολόκληρος περιμένουν να δουν τι τους περιμένει.
Ο Έλον Μασκ σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές είπε ότι «έρχεται συντριπτική ήττα για την Καμάλα Χάρις».
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το ένα άτομο μετά το άλλο μου εκμυστηρεύεται ότι ψηφίζουν Τραμπ, αλλά φοβούνται να το πουν δημόσια, γιατί θα επηρεάσει τους φίλους/τη δουλειά/τους πελάτες τους.
Έρχεται συντριπτική ήττα για την Καμάλα Χάρις».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα Έλον Μασκ αντέδρασε με ένα σχόλιο στο δημοσίευμα του Newsweek στο οποίο αναφέρεται πόσο πιθανή είναι μια απέλασή του επειδή φέρεται να είχε παραβιάσει τους όρους παραμονής του στις ΗΠΑ όταν ήταν φοιτητής.
Ο επιχειρηματίας είπε: «Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν με πιστεύουν όταν λέω ότι οι Δημοκρατικοί θα κάνουν τα πάντα για να με καταστρέψουν εάν νικήσουν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου».
Συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα σε περιοχή της Δυτικής Αττικής ως μέλη εγκληματικού δικτύου τα οποία κατείχαν, προμήθευαν και εμπορεύονταν όπλα και πυρομαχικά.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια, περίστροφα κι εκρηκτικά.
Αξίζει να σημειωθεί πώς δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατία αλλά με το οργανωμένο έγκλημα.
Εντοπίστηκαν χώροι στους οποίους ήταν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών υλών, από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Αντικειμένων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος απογευματινές ώρες χθες, 4 Νοεμβρίου 2024, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής
Προηγήθηκε εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε τρεις οικίες και δύο υπόγειους χώρους στη Δυτική Αττική, όπου κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν -5- άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, των νόμου που αφορούν τις εκρηκτικές ύλες, τις φωτοβολίδες, τα Ναρκωτικά καθώς και της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τι βρέθηκαν στις έρευνες
Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε πρόσωπα, οικίες και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-25- τεμάχια στρατιωτικής εκρηκτικής ύλης,
-60- κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα,
-4- τεμάχια εκρηκτικής ύλης,
-7- κουλούρες βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινί,
-2- πυροκροτητές,
-5.925- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων κυρίως πολεμικής χρήσης,
-2- όπλα,
-1- αυτόματο όπλο,
-6- περίστροφα,
-5- πιστόλια,
-1- δίκαννο,
-1- μονόκανη καραμπίνα,
-38- γεμιστήρες διαφόρων διαμετρημάτων,
-3- σιγαστήρες όπλων,
βαλλίστρα, με -21- βέλη,
αλεξίσφαιρο γιλέκο,
σταθερός ασύρματος βάσης,
χειροπέδες,
σπαθί και τρία -3- σουγιάδες,
αεροβόλο τυφέκιο και αεροβόλο περίστροφο
μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων όπλων
-530- δισκία ναρκωτικά δισκία,
ανιχνευτές μετάλλων,
-3- μηχανήματα αναγνώρισης μετάλλων,
καταμετρητής χαρτονομισμάτων
-57- χρυσά νομίσματα,
-510- λίρες Αγγλίας, αξίας περί τις 420.000 ευρώ,
-2- Πεντόλιρα Αγγλίας,
-2- Δίλιρα Αγγλίας,
-35- μισόλιρα Αγγλίας,
-5- ασημένια πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων
-6- αρχαία νομίσματα
-45- αλυσίδες λαιμού και περιδέραια
-32- αλυσίδες, ταυτότητες και βραχιόλια χειρός
-28- μενταγιόν
-37- δαχτυλίδια
-13- σκουλαρίκια
-16- σταυροί
-3- καρφίτσες
-8- ρολόγια και καντράν ρολογιού
-23.320- ευρώ,
μεγάλος αριθμός κερμάτων αξίας έκαστο -2- ευρώ
-11- συσκευές κινητών τηλεφώνων
-2- λαπτοπ,
ειδικό μηχάνημα χάραξης (laser) χαρακτηριστικών σε σκληρά αντικείμενα που χρησιμοποιείτο για χαράξεις επωνυμιών και σειριακών αριθμών όπλων, συνοδευόμενο με υπολογιστή,
GPS TRACKER και
χειρόγραφες σημειώσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Νυχτερινά «πυρά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη εκτόξευσε ο Παύλος Πολάκης, με υπόνοιες για offshore εταιρείες. Μιλώντας στο Kontra Channel, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: «Έπρεπε να τον έχω ψάξει. Μου τον γνώρισε ο Μανώλης Καπνισάκης στον οποίο είχα μεγάλη εμπιστοσύνη».
«Το προκλητικό είναι ότι λέει, πως τους φόρους χρωστάει η offshore, που είναι εκείνος και η μητέρα του Κασσελάκη. Αρχίζω εγώ και πονηρεύομαι…» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Πολάκης με αφορμή τη δικαστική περιπέτεια του πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη.
«Δε λέει ο νόμος ότι απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore; Οι γονείς είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Δηλαδή παραδέχθηκε ο πατέρας του ότι έχουν ενεργή offshore έξω και ζητήστε λέει από εκεί τους φόρους. Να σκεφτώ εγώ ότι στις 26 εταιρείες που έχει φτιάξει ο κύριος Κασσελάκης από το 2014 μέχρι το 2022, έχει φύγει απ΄ όλες;» αναρωτήθηκε ο Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του στο Kontra Channel.
Και συμπλήρωσε: «Που μας είπε ότι έφυγε από την Goldman Sachs γιατί κερδοσκοπούσαν… Δεν έγινε έτσι, τον απολύσανε. Θα έπρεπε να έχω ψάξει και να μην έχω δείξει τόση εμπιστοσύνη τότε. Θεώρησα ότι έπρεπε να μπει ένας άνθρωπος μπροστά. Δυστυχώς διέψευσε τις προσδοκίες. Για αυτό και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει άλλη ηγεσία».
Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη και για την αγορά των F-35, κατηγορώντας τον ότι έκανε πλάτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αποκάλυψε, αυτή ήταν και η πρώτη φορά που είχε έντονη διαφωνία με τον Κασσελάκη.
«Δεν είναι δυνατόν όταν 2 με 3 χρόνια πριν, τα F35 τα πούλαγαν 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ το ένα. Ο Μητσοτάκης να φέρνει συμφωνία 200 εκατομμύρια ευρώ το ένα και να λέμε ναι.
Αυτό δείχνει πλήρη πολιτική ανεπάρκεια», τόνισε ο βουλευτής Χανίων.
Πηγή: proson.gr
Όπως είπε, η σημερινή μέρα των αμερικανικών εκλογών, για εκείνον είναι άλλη μία ημέρα στη δουλειά, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Πιερρακάκη, «θα συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για να φέρουμε περισσότερους Έλληνες φοιτητές στην Αμερική για να σπουδάσουν και περισσότερους Αμερικανούς φοιτητές στην Ελλάδα. Κάνω τη δουλειά που νομίζω πως είναι πολύ σημαντική».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών τονίζοντας ότι δεν θα το ξέρουμε μέχρι το βράδυ και ότι όποιο κι αν είναι αυτό δεν θα υπάρξουν ταραχές, θα έχουμε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας.
Όσον αφορά τη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα δήλωσε ότι με τους τελευταίους τρεις προέδρους των ΗΠΑ, που ήταν και τρεις τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, ο πρόεδρος Ομπάμα, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Μπάιντεν, η σχέση με την Ελλάδα γινόταν όλο και καλύτερη. Το ίδιο γινόταν στην Αθήνα με τον Παπανδρέου που ήταν ΠΑΣΟΚ, με τον Σαμαρά, που ήταν Νέα Δημοκρατία, τον Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ, τον Μητσοτάκη, Νέα Δημοκρατία. «Και αυτοί τρία κόμματα, τέσσερις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και η σχέση με την Αμερική γινόταν πολύ καλύτερη. Και όλοι βοήθησαν να γίνουν τα πράγματα πιο σφιχτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη:
Ο κ. Τσούνης αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής την επόμενη μέρα των εκλογών είπε ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν πολύ και ότι είναι υψηλού ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ (very important US interest). «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έβαλε Eλληνοαμερικανάκι σε αυτή τη θέση, έτσι σκέφτονται στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα. Είναι στρατηγικής σημασίας οι ελλληνοαμερικανικές σχέσεις» υπογράμμισε.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών είπε πως είμαστε κοντά σε μια ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για το αν πρέπει η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει τα σοβαρά θέματα. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, ποια είναι η στάση των ΗΠΑ; «Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι σημαντικός.
Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διπλωματίας. Πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γίνει ουσιαστικά καλύτερη. Υπάρχει διάλογος από τους αρχηγούς των κρατών και του υπουργείου Εξωτερικών και σε όλα τα υπουργεία και αυτό έχει δημιουργήσει χειροπιαστά οφέλη. Θεωρώ ότι όλοι πιστεύουν ότι ο διάλογος χρειάζεται να συνεχιστεί» δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και αν φοβήθηκε κάποια στιγμή και χρειάστηκε να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε ότι η πιο δύσκολη περιόδος για εκείνον ήταν το 2022 όταν οι δυο φρεγάτες συγκρούστηκαν στο Αιγαίο. «Τότε είχαμε τη διπλωματία σε δράση. Η κατάσταση εκτονώθηκε. Πλέον ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις.
Ξέρετε, όταν έχουμε υπερπτήσεις, τόσα πολλά F-16 να πετάνε σε μια απαγορευμένη ζώνη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Έχεις κάποια 25χρονα που ποιος ξέρει τι μπορεί να περνά από το μυαλό τους κάθε στιγμή, σε τόσο περιορισμένο χώρο, υπάρχει ο φόβος του ατυχήματος. Αυτή η κατάσταση κινδύνου δεν υπάρχει πλέον» πρόσθεσε ο κ. Τσούνης.
Παράλληλα, για τον αν υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ μέσω του ίδιου δήλωσε ότι η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έδρασαν τότε σημαντικά και έδωσαν έμφαση στην εκτόνωση της κρίσης και ότι δρουν πιο υπεύθυνα από όσο πολλές φορές τους αναγνωρίζουμε. «Οι ΗΠΑ είναι εδώ αν χρειαστεί, αλλά πάντα είναι καλύτερο όταν η Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται στη διπλωματία και το διάλογο».
Κλείνοντας, σχετικά με το γεγονός ότι τελειώνει η θητεία του στη χώρα μας δήλωσε ότι «θα τελειώσω σαν Πρέσβης και θα γυρίσω σε αυτές τις ημέρες που με ξέρουν στην Ελλάδα σαν αυτό το παιδί από τον Πλάτανο που έπαιζα ποδόσφαιρο όλη την ημέρα με τους φίλους του στο χωριό», ενώ, για το αν θα έκανε κάποια δουλειά στη χώρα μας υπογράμμισε ότι ως Πρέσβης δεν μπορείς να κάνεις πράγματα: «Δεν έχω και δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα. Όταν τελειώσω θέλω, μάλλον, να πάρω διαμέρισμα στην Αθήνα».
Αναφερόμενος στις επενδύσεις στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στα κτηματομεσιτικά και στον τουρισμό και αυτό είναι καλό και ότι θα ήθελε να δει περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα. «Σε δυο εβδομάδες θα φέρω υπουργούς και επιχειρηματίες στο Σίλικον Βάλει. Είναι μια πολύ δυναμική οικονομία που διαθέτουν οι ΗΠΑ.
Υπάρχει η έρευνα στα πανεπιστήμια, μεταφορά τεχνολογίας, υπάρχει ένα οικοσύστημα που χρηματοδοτεί τις νεοφυείς εταιρίες και χρειάζεται αυτή η αρχική έρευνα, έττσι δημιουργήθηκαν η Apple και η Google, σε καλύβες δίπλα στα πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι οι Έλληνες διαθέτουν το ένα και μοναδικό πράγμα που χρειάζονται, αυτό είναι το μορφωτικό κεφάλαιο. Είναι πανέξυπνοι, σπουδαγμένοι άνθρωποι» επισήμανε.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής σχετικά με το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο με τίτλο «αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού».
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Υγείας είπε μεταξύ άλλων το ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εγκαταλείψει τη «στείρα αντιπολίτευση» και να «σοβαρευτεί» για να υπάρξει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
«Αν είναι να επιφυλάσσεστε για να λέτε ότι κάνετε αντιπολίτευση, το έχετε χάσει το τρένο», ανέφερε αρχικά ο υπουργός.
«Σας συμπαθώ, έχουμε συγκυβερνήσει μαζί, αλλά για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε, δεν γίνεται αλλιώς η δουλειά. Κυβέρνηση σημαίνει αναλαμβάνω ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.