Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας μίλησε στο ΣΚΑΙ και στη Σία Κοσσίωνη για το νέο κόμμα αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επεισοδιακό συνέδριο, ενώ μίλησε και για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη.
«Δεν ζητώ από τους βουλευτές να έρθουν αυτή τη στιγμή στο Κίνημα Δημοκρατίας γιατί ξέρω ότι πρέπει να αποδείξω πολλά. Τους ζητώ όμως να αναλογιστούν την ευθύνη τους στη βάση που βρέθηκε αποκλεισμένη στο συνέδριο και ας αποφασίσει ο καθένας μόνος του» είπε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης ενώ για τον Ευάγγελο Αποστολάκη είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω το τι θεωρεί ότι πρέπει να κάνει».
Για το Κίνημα Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε ένα κυβερνητικό κίνημα άρα χτίζουμε βήμα- βήμα στην κοινωνία. Ο πήχης είναι να είμαστε ένα κυβερνητικό κόμμα. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον πήγαμε από 8%, αρχές Γενάρη – Φλεβάρη, έτρεξα δύο μήνες με μία νέα ομάδα και χωρίς πόρους και με μια λευκή απεργία καταφέραμε να φτάσουμε δεύτερο κόμμα, με 15%. Δεν με φοβίζει η ανηφόρα. Αρχίζουμε από ένα καλό σημείο εκκίνησης και θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη ρευστοποίηση στο πολιτικό σκηνικό και είναι απολύτως εφικτό για μας να κάνουμε την έκπληξη».
Για την πορεία του από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ , ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «η κεντροαριστερά δεν είναι παντοπωλείο και η δημοκρατία δεν είναι a la cart». Ένα κόμμα που είναι πιο κεντρώο από τα κόμματα που έχουμε δει είναι θεσμικό και δεν θα συμβιβαστεί με συμφέροντα να συγκυβέρνηση.
Η διαφορά είναι η εσωκομματική δημοκρατία.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει υπόγειους σιδηροδρομικούς σταθμούς και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές ιδιοκτησίες, όπως τα… υπόγεια όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών στη Γερμανία μετά τις αυξανόμενη ένταση με τη Ρωσία.
Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής η οποία θα ενημερώνει τον πολίτη για το πλησιέστερο καταφύγιο με βάση την τοποθεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε νωρίτερα σήμερα (25/11/2024) πως το εν λόγω σχέδιο έρχεται ως απάντηση στην επιδείνωση της διεθνούς γεωπολιτικής κατάστασης.
Πάντως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δεν έκανε αναφορά στη διεθνή κατάσταση ούτε έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 579 δημόσια καταφύγια στη Γερμανία τα οποία προορίζονται για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας με χωρητικότητα περίπου 480.000. Η Γερμανία ενισχύει όλο και περισσότερο την άμυνα της τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις επακόλουθες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi
Είναι τα ίδια διυλιστήρια στην περιοχή Αλίαγα της Σμύρνης που είχε γίνει έκρηξη του 2017 και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.
Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι πρώτες εικόνες στα Social Media, από την ισχυρή έκρηξη…
Επίσης, σε διυλιστήρια της ίδιας εταιρείας, στην Νικομήδεια αυτή τη φορά, είχε σημειωθεί έκρηξη στις 5 Νοεμβρίου…Τότε, είχαν τραυματιστεί 12 άνθρωποι.
Σύμφωνα με την εταιρεία, από τη σημερινή έκρηξη δεν υπήρξε τραυματισμός και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ASSOCIATED PRESS/Ali Unal
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ ακόμη τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε δύο περιοχές της Τύρου στο νότιο Λίβανο.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, το υπουργείο ανέφερε «έξι νεκρούς» και «σορούς ανθρώπων» που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, καθώς και τέσσερις τραυματίες σε πλήγμα σε ένα δρόμο κοντά στην πόλη της Τύρου.
Μια άλλη επιδρομή στην τοποθεσία Μααράκα είχε αποτέλεσμα «έξι νεκρούς και τέσσερις τραυματίες», εκ των οποίων ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Αεροπορική επιδρομή σε διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ
Στο μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (25/11) ότι στοχοθέτησε «διοικητικό κέντρο» της Χεζμπολάχ με πλήγμα που εξαπέλυσε το Σάββατο (23/11) στο κέντρο της Βηρυτού, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.
«Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα διοικητικό κέντρο της Χεζμπολάχ», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) απαντώντας σε ερώτημα του AFP, την ώρα που αντικρουόμενες δηλώσεις από τον Λίβανο ανέφεραν ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.
«Ναι» επί της αρχής σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε επί της αρχής την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χεζμπολάχ που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για λεπτομέρειες τη συμφωνία, οι οποίες αναμένεται να διαβιβαστούν σήμερα στην κυβέρνηση του Λιβάνου.
Τις τελευταίες ημέρες, η Χεζμπολάχ εξέταζε την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για μια 60ήμερη παύση των μαχών, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, να αποτελέσει τη βάση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.
Ο Γάλλος πρόεδρος E.Μακρόν μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κ.Στάρμερ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν από κοινού στρατεύματα στην Ουκρανία!
Έτσι λοιπόν μετά την κυβέρνηση Μπάιντεν της οποίας ο χρόνος λήγει στις 20 Ιανουαρίου και οι δύο ηγέτες των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, τουλάχιστον σε ότι αφορά την στρατιωτική παραμέτρων, θέλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προκαλέσουν έναν Γ’ ΠΠ.
Συγκεκριμένα σχεδιάζουν την αποστολή στρατευμάτων και ιδιωτικών αμυντικών εταιρειών (contractors) στην Ουκρανία όπως αναφέρει η γαλλική Le Monde επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές.
«Πρόκειται για ευαίσθητες συζητήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόρρητες και ξεκινούν εκ νέου υπό το φως μιας πιθανής αμερικανικής απόσυρσης της υποστήριξης προς το Κίεβο μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, την οποία ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνάντηση μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, πολεμήθηκε έντονα από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Ωστόσο, επανακυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στην επίσκεψη στη Γαλλία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, για τους εορτασμούς της 11ης Νοεμβρίου» αναφέρει η εφημερίδα.
Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για την αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια», εκμυστηρεύτηκε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.
«Δεν αποκλείεται καμία επιλογή»
Αυτά είναι σχόλια σύμφωνα με εκείνα που έκανε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο στις 22 Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο BBC στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους «να μην ορίσουν και να μην εκφράσουν κόκκινες γραμμές» στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο πεδίο, δήλωσε: «Δεν απορρίπτουμε καμία επιλογή».
Μία όμως πραγματική βόμβα «εκτόξευσε» και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας ο οποίος σύμφωνα με το Reuters είπε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής».
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ εγγύτερα στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της συμμαχίας.
Το συνολικό ποσοστό είναι πολύ πιο κοντά στο 3% του ΑΕΠ παρά στο 2%, τον υπάρχοντα στόχο της συμμαχίας», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Περιμένω ότι υπό τη νέα κυβέρνηση (του Ντόναλντ) Τραμπ (στις ΗΠΑ), θα υπάρξει μια πολύ πιο έντονη συζήτηση για το πόσα περισσότερα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, και αυτή είναι μια υγιής και έγκυρη συζήτηση που πρέπει να γίνει» σημείωσε.
«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από τον Φεβρουάριο 2022, αλλά η ποιότητα αυτών των δυνάμεων έχει πέσει» τόνισε ακόμα ο Μπάουερ.
Έντονα αντέδρασε το Κρεμλίνο στο δημοσίευμα της Le Monde.
«Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν ομοφωνία σχετικά με την ιδέα της αποστολής στρατευμάτων από τις χώρες τους ή τουλάχιστον μισθοφόρων για να υποστηρίξουν το Κίεβο, αλλά ορισμένοι «θερμοκέφαλοι» σκέφτονται αυτή την επιλογή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.
Φαίνεται πως αρκετές δυτικές ηγεσίες, οι οποίες βρίσκονται στην ίδια «σελίδα» με την κυβέρνηση Μπάιντεν και εφάρμοσαν κι αυτές τις ίδιες πολιτικές απέναντι στην Ρωσία αλλά και επέβαλαν την «Woke» ατζέντα στο εσωτερικό των χωρών τους θέλουν να δημιουργήσουν μία άνευ προηγουμένου κρίση πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα ο Ν. Τραμπ.
Είτε για να εμποδίσουν την ομαλή προεδρική διαδοχή, είτε για να τον φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων.
Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα «πυκνό»…
«Δεν θα στείλουμε στρατιώτες μας να πολεμήσουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, η Ρωσία αναλαμβάνει βαριές ευθύνες ζητώντας από βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν και κατατάσσοντας στις δυνάμεις της, Χούθι και μαχητές που πρόσκεινται στο Ιράν», τόνισε ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα της Le Monde ανέφερε πως η Βρετανία και η Γαλλία εξετάζουν σοβαρά τη δυνατότητα να ηγηθούν μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας στην Ουκρανία, σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από την ενεργή υποστήριξη του Κιέβου.
Μάλιστα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα οι συζητήσεις Γαλλίας και Βρετανίας περιλαμβάνουν και την πιθανή αποστολή στρατευμάτων ή τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών άμυνας (μισθοφόρων) στην περιοχή.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ
Στις 31 Οκτωβρίου 2024, ο Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli Niinistö, παρέδωσε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, έκθεση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της μη στρατιωτικής και αμυντικής ετοιμότητας της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πολύπλευρες προκλήσεις και απειλές του σημερινού ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους.
Στην εν λόγω έκθεση μεταξύ άλλων, γίνεται ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των πολιτών και κατ’ επέκταση της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε σχέση με τους κινδύνους και την ενθάρρυνσή τους να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους επιτρέπουν να κινούνται αυτόνομα και να λαμβάνουν ατομικά μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο κρίσεων ή πολεμικών συγκρούσεων, επιδιώκεται η διασφάλιση της ετοιμότητάς τους τόσο για την πρώτη αντίδραση, όσο και κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης κρίσεων ή τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Η διαδικασία αυτή βασίζεται στην προσέγγιση “Whole of Society”, όπου θέτει τους πολίτες και όλες τις κοινωνικές και εθνικές δυνάμεις στον πυρήνα του εθνικού μηχανισμού για τη διαχείριση κρίσεων ή τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο στα μέσα Νοεμβρίου 2024, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Νορβηγία προχώρησαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες (έκδοση φυλλαδίων, λειτουργία ενημερωτικών ιστοτόπων κ.λπ), για την ψυχολογική και πρακτική προετοιμασία των πολιτών τους σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, δεδομένου ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη Ρωσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Και οι δύο πρωτοβουλίες, εστιάζουν στην αναγκαιότητα προετοιμασίας των πολιτών για την επιβίωσή τους κατά τις πρώτες 72 ώρες (η Νορβηγία μιλά για μεγαλύτερης διάρκειας προετοιμασία και προτείνει τις 7 ημέρες), από το ξέσπασμα μιας κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης και αναδεικνύουν τα οφέλη από την εκδήλωση της αυτόνομης δράσης των πολιτών κατά τη διάρκειά τους, ανεξάρτητα από το αν φτάσουν έγκαιρα ή όχι τα σωστικά συνεργεία ή τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού για να τους προστατεύσουν και εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Ουσιαστικά, μιλούν για έναν οδηγό επιβίωσης των πολιτών για καταστάσεις κρίσεων ή πολέμου και προτρέπουν τους πολίτες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες όπου θα διασφαλίσουν την επιβίωσή τους κατά τις πρώτες 72 ώρες από την εκδήλωση οποιουδήποτε περιστατικού και αν προκύψει (ακόμη και σε εκδήλωση πυρηνικού πλήγματος).
Επιπλέον, ο εν λόγω οδηγός επιβίωσης επιδιώκει να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ατομικής ψυχολογικής ανθεκτικότητας όπου σε καταστάσεις κρίσεων ή πολεμικών επιχειρήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της ψυχραιμίας και της ικανότητας των πολιτών να ενεργούν ορθολογικά για την εξασφάλιση της ασφάλειάς τους και παράλληλα, την υποστήριξη της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης ή πολεμικής επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ενέργειες που καλούνται να ακολουθήσουν οι πολίτες, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπου πρέπει να καλυφθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους.
Επισημαίνεται δηλαδή, ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν διαθέσιμα μη ευπαθή τρόφιμα που θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 72 ώρες καθώς και αποθέματα νερού (3 λίτρα καθαρού νερού ανά άτομο την ημέρα, δεξαμενές νερού για κάλυψη των αναγκών υγιεινής κ.λπ), ροφήματα (καφέ, τσάι, χυμούς κ.λπ), είδη υγιεινής, ζεστά ρούχα (κουβέρτες, γάντια, καπέλα, κασκόλ, υπνόσακους κ.λπ.) και απαραίτητα αντικείμενα (κεριά, αναπτήρες, φακούς, πετρέλαιο κ.λπ), για την περίπτωση διακοπής ρεύματος και τον απαραίτητο εξοπλισμό (ραδιόφωνο, μπαταρίες, γεννήτριες, ασύρματους, φορτιστές κινητών τηλεφώνων, σφυρίχτρες, τηλεφωνικές ατζέντες κ.λπ), που θα τους επιτρέψει να μην χάσουν την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο σε περίπτωση ακραίου περιστατικού, όπου τυχόν να υπάρξει κατάρρευση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα και σε ασφαλές μέρος τα προσωπικά τους έγγραφα (ταυτότητες, τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, συμβόλαια σπιτιών κ.λπ.), τα προσωπικά τους φάρμακα σε περίπτωση ευπαθών ατόμων, ένα κυτίο με ιατρικά αντικείμενα πρώτης βοήθειας και άλλα απαραίτητα είδη που θα πρέπει να έχουν μαζί τους σε περίπτωση εκκένωσης ή αποχώρησης από το σπίτι τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω πρωτοβουλίες των εν λόγω κρατών, αλλά και της Ε.Ε. για την αύξηση της ατομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου, γίνεται κατανοητό το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, όπου οι πολίτες μας θα είναι ικανοί να επιβιώσουν από μόνοι τους σε οποιοδήποτε ακραίο περιστατικό κληθούν να βιώσουν και αντιμετωπίσουν.
Το έλλειμμα κουλτούρας για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κινδύνων είναι υπαρκτό. Τόσο στις πρόσφατες πλημμύρες της Βαλένθια, όσο και κατά τη διάρκεια του Ντάνιελ που έπληξε τη Θεσσαλία, αποδείχτηκε η παντελής έλλειψη προετοιμασίας των πολιτών, αλλά και η απουσία προσωπικού σχεδίου για την επιβίωσή τους.
Δεδομένου ότι οι πόροι των κρατών είναι πεπερασμένοι, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες, ότι κατά την εκδήλωση μιας ακραίας πυρκαγιάς ή πλημμύρας δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένα πυροσβεστικό όχημα ή ένα σωστικό συνεργείο έξω από το σπίτι τους. Επίσης, σε μια χιονόπτωση όπου το πεζοδρόμιο της οικίας τους γεμίζει χιόνι, είναι αδιανόητο να μην παίρνουν ένα φτυάρι να καθαρίσουν μόνοι τους το πεζοδρόμιό τους και να αφήνουν το χιόνι να μετατραπεί σε πάγο (προκαλώντας ένα σωρό κινδύνους ή ατυχήματα), περιμένοντας πότε θα έρθει ένα συνεργείο του Δήμου για να καθαρίσει τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Επίσης, πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση των περιστατικών κρίσεων από πολιτειακούς φορείς και κάθε λογής παράγοντες και ειδικούς του πληκτρολογίου και του καναπέ, για πολιτικούς λόγους. Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο για την εσωτερική δημόσια και εθνική ασφάλεια, κάποιοι να αναφέρουν για παράδειγμα, ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της δεν υπάρχουν και ότι, αποτελούν πολιτικό άλλοθι αυτών που διαχειρίζονται τις κρίσεις για να καλύψουν τα κενά τους και την ανικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων.
Με τα νέα δεδομένα στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, την υιοθέτηση του υβριδικού πολέμου από την πλειοψηφία των διεθνών κρατικών και μη κρατικών δρώντων και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, η αντίληψη του «περιμένω το κράτος να έρθει να με σώσει» και ταυτόχρονα, «ασκώ έντονη κριτική για την απουσία του κράτους» (όπως συνέβη κατά την εκδήλωση του Ντάνιελ στη Θεσσαλία, στις πλημμύρες στη Βαλένθια ή κατά την εκδήλωση πυρκαγιών στην Ελλάδα), δεν οδηγεί πουθενά και δεν εξασφαλίζει την επιβίωση των πολιτών.
Σε καταστάσεις κρίσεων ή πολεμικών επιχειρήσεων όπου διαμορφώνονται κλιμακούμενες σε ένταση καταστάσεις και κυριαρχούν η ένταση, το άγχος, η ανασφάλεια, και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης ή την έκβαση μιας πολεμικής επιχείρησης, ο κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει τις γνώσεις, την εκπαίδευση και την ικανότητα να προστατεύσει τον εαυτό του γιατί πολύ απλά, μπορεί να υπάρξουν περιστατικά όπως ένα πυρηνικό πλήγμα όπου δεν θα υπάρχει κράτος (διότι θα έχει καταρρεύσει), για να του προσφέρει βοήθεια και να τον σώσει.
Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη, ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τη βελτίωση της ετοιμότητας του εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, η χώρα μας όπως και η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε., δεν είναι πλήρως προετοιμασμένη για σοβαρές πολυεπίπεδες κρίσεις. Επίσης, στην Ελλάδα δεν έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, εισβολής ξένου κράτους ή πυρηνικού πλήγματος εναντίον της πατρίδας μας.
Συνεπώς, είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να καταστρώσουν άμεσα ένα σχέδιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για την προστασία τους κατά την εκδήλωση τέτοιων περιστατικών.
Πρώτιστο μέλημα αυτής της πρωτοβουλίας, θα πρέπει να είναι η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με την ατομική τους ευθύνη και το ρόλο τους, τόσο στη λήψη μέτρων για την ατομική τους προστασία, όσο και για τη συμμετοχή τους στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση εθνικών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων.
Με απλά λόγια, πρέπει να περάσουμε από τον πολίτη παρατηρητή της διαδικασίας αντιμετώπισης εθνικών κρίσεων στον ενεργό πολίτη, όπου αποτελεί μέρος του πυρήνα του μηχανισμού διαχείρισης εθνικών κρίσεων. Η λανθασμένη αντίληψη περί κράτους (δηλαδή, το κράτος θα με προστατεύσει, το κράτος είναι υπεύθυνο για την ασφάλειά μου κ.λπ) στο σημερινό περιβάλλον ασφαλείας δεν υφίσταται.
Πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική (Reactive) διαχείριση κρίσεων, όπου ενεργούμε αφού ξεσπάσει η κρίση και μετά, επεμβαίνουμε για να δούμε τι έγινε και το τι θα κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε, στην προληπτική και προδραστική (Proactive) διαχείριση κρίσεων, όπου λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπισής της πριν ξεσπάσει η κρίση.
Το μυστικό σε αυτή τη διαδικασία είναι η προετοιμασία και η ετοιμότητα. Οι πολίτες και η κοινωνία στο σύνολό της συνεπώς, πρέπει να μετατραπούν από παθητικούς παρατηρητές σε ενεργούς δρώντες κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες πρέπει να έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να προσδιορίσουν, εξετάσουν, προβλέψουν πιθανές καταστάσεις κρίσεων και να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα που θα τους βοηθήσουν, είτε να αποφύγουν μια κρίση, είτε να την ξεπεράσουν με όσο το δυνατό ελάχιστες επιπτώσεις.
Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα ατομικό – οικογενειακό σύστημα διαχείρισης κρίσεων που θα βασίζεται στην προληπτική προετοιμασία και οργάνωση, αλλά και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους σε συνθήκες κρίσεων ή πολεμικών συγκρούσεων.
Επιπλέον, στο εν λόγω ατομικό – οικογενειακό σύστημα διαχείρισης κρίσεων, απαραίτητο είναι οι πολίτες να προβούν στη μελέτη πιθανών σεναρίων κρίσης, να εκπονήσουν ατομικά – οικογενειακά σχέδια διαχείρισής τους, ώστε να ξέρουν τι θα πρέπει να κάνουν κατά την εξέλιξη μιας κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διαθέτουν και εναλλακτικά σχέδια, ώστε να μπορούν να λάβουν ορθολογικές αποφάσεις για την προστασία της ζωής τους και για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν, σε περίπτωση απρόσμενων και απρόβλεπτων εξελίξεων που δεν τις είχαν προβλέψει.
Εν κατακλείδι, στο σημερινό ασταθές και ανασφαλές διεθνές περιβάλλον που βιώνουμε, αν οι κρατικοί φορείς ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και το σύνολο της κοινωνίας στην ανάληψη δράσεων πρόληψης και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση εθνικών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων, θα συμβάλλουν τόσο στην ατομική τους ασφάλεια, όσο και στην δημόσια και εθνική ασφάλεια.
Υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να αναπτυχθεί η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία και οι πολίτες σε περίπτωση κρίσεων ή πολεμικών συγκρούσεων, να ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη των γεγονότων και σε συνεργασία με τα στελέχη του εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων και των ενόπλων δυνάμεων, να αντιμετωπίζουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και συνολικά της κοινωνίας, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση εθνικών πόρων και θα ενδυναμώσει την ατομική ανθεκτικότητα των πολιτών όπου αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής ανθεκτικότητας της πατρίδας μας και συνιστά, βασική προϋπόθεση για την επιβίωσή μας σε καταστάσεις εθνικών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων.
Τέλος, αν ενισχυθεί η κοινωνική ανθεκτικότητα της πατρίδας μας, θα ενισχυθεί ο εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων μέσω της ικανότητάς του να αναγνωρίζει τους πιθανούς εθνικούς κινδύνους και απειλές, να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές πιέσεις, να προβλέπει και να μετριάζει το κοινωνικό σοκ από την εκδήλωση των κρίσεων ή των πολεμικών συγκρούσεων και να προσαρμόζει την κοινωνία στις μεταβαλλόμενες συνθήκες τους, ώστε να ανακάμψει τάχιστα επανερχόμενη στο πρότερο φυσιολογικό λειτουργικό της περιβάλλον.
Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τις αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε επί της αρχής στο προσχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ειδικότερα, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) είπαν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια εκεχειρία στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ, όπως αποκάλυψε σήμερα (25.11.2024) στενός συνεργάτης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.
Οι IDF ενημέρωσαν το πρωθυπουργικό γραφείο ότι έχουν επιτευχθεί οι αντικειμενικοί στόχοι που είχαν τεθεί στο Λίβανο, αφού όχι μόνο καταστράφηκε τεράστιο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ αλλά ακόμα οι μαχητές της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης έχουν υποχωρήσει και εκδιωχθεί από τις παραμεθόριες περιοχές στις οποίες εξελίχθηκαν έντονες συγκρούσεις.
Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο ειδήσεων Axios μετέδωσε, επικαλούμενο πληροφορίες Αμερικανού αξιωματούχου, πως το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν καταλήξει σe συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ.
Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν σταδιακά στις κατοικίες τους, ενώ το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη (26.11.2024) με θέμα την έγκριση της συμφωνίας εκεχειρίας.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια συμφωνία. Είμαστε πραγματικά πάρα πολύ κοντά, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ δεν είναι απίθανο να αλλάξει κάτι μέχρι αύριο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios, το οποίο επίσης αναφέρει ότι τέσσερις Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η συμφωνία ήταν σχεδόν οριστική.
Φωτογραφία: REUTERS/Adnan Abidi
Το Ειδικό δημοτικό και το Ειδικό νηπιαγωγείο Βόνιτσας είναι οι μόνες δομές ειδικής αγωγής σε όλη τη βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία και εξυπηρετούν τις ανάγκες εκπαίδευσης όχι μόνο της πόλης, αλλά και των χωριών που βρίσκονται ευρύτερα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Ωστόσο, η υποστελέχωση τους συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε για τις συγκεκριμένες δομές όπως ακριβώς τελείωσε η προηγούμενη: Με προβλήματα και ελλείψεις σε επιστημονικό διδακτικό προσωπικό, απαραίτητο για την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Αποτέλεσμα, τόσο σήμερα όσο και την Παρασκευή, το Ειδικό δημοτικό παρέμεινε εξαιτίας αυτού του λόγου κλειστό.
Στο πλαίσιο αυτό, επικοινώνησα προσωπικά με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όπου με διαβεβαίωσαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καλυφθούν τα κενά των συγκεκριμένων δομών ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας απέναντι στη συνειδητή και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας εκπαίδευσης εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνονται γνωστά τα προβλήματα και να επιλύονται.
Συγκεκριμένα, στο κοινοβούλιο έχει διαβιβαστεί δικογραφία που αφορά σε υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η κυρία Κωνσταντοπούλου με τις κατηγορίες να αφορούν διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων κατ’ εξακολούθηση και αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς. Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πρόσφατης δίκης που εκδικάστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράξεις που αποδίδονται στην κυρία Κωνσταντοπούλου περιλαμβάνουν κλήση στην Αστυνομία από το κινητό της τηλέφωνο εν μέσω συνεδρίασης, με στόχο την παρέμβαση της ΕΛΑΣ κατά του προεδρεύοντος δικαστή και της εισαγγελέως. Επίσης, φέρεται να αφαίρεσε μικρόφωνο από την έδρα και να παρενέβη στον υπολογιστή που χρησιμοποιούσε το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης.
Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας, ώστε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Κατά πληροφορίες, η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας την ερχόμενη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο 15ήμερο η υπόθεση να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία.
Πηγή: protothema.gr