Οι μηχανοδηγοί μετά την παρ’ ολίγον νέα σιδηροδρομική τραγωδία στην Πιερία τη Δευτέρα, έξω από την Κατερίνη, αποκάλυψαν πως είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο στην ίδια περιοχή.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) του ΟΣΕ αναφέρει πως, την Δευτέρα 25/11/2024, η αμαξοστοιχία 2591 είχε ακινητοποιηθεί λόγω τεχνικού προβλήματος στον στάση Κορινός, ενώ ακολουθούσε η αμαξοστοιχία IC 57.
«Σύμφωνα με τις αναφορές των δύο μηχανοδηγών της IC 57, ενώ η αμαξοστοιχία 2591 ήταν σταθμευμένη στον Σ.Σ. Κορινό η ένδειξη εισόδου σε αυτόν ήταν πράσινη, αντί για κόκκινη», υπογραμμίζει.
Και σημειώνει πως «οι μηχανοδηγοί της IC 57 είχαν μειώσει την ταχύτητα τους, γνωρίζοντας ότι η προπορευόμενη αμαξοστοιχία 2591 είχε καθυστέρηση 15 λεπτών και αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα και έτσι απεφεύχθη η σύγκρουση».
Όπως αποκαλύπτουν οι μηχανοδηγοί, όμως, «το περιστατικό αυτό δεν είναι το πρώτο στην περιοχή του Σ.Σ. Κορινός, αλλά το δεύτερο τον τελευταίο χρόνο καθώς, σύμφωνα με αναφορά άλλου μηχανοδηγού, που έχει κατατεθεί στην Hellenic Train, στις 16.12.2023, εκτελώντας την αμαξοστοιχία 11595 ενημερώθηκε από τον σταθμό Πλατέως – τηλεφωνικά, λόγω κακής ποιότητας επικοινωνιών – ότι η αμαξοστοιχία IC 53 έχει ακινητοποιηθεί εντός του Σ.Σ. Κορινού, λόγω τεχνικού προβλήματος, αλλά η ένδειξη κάλυψης του σταθμού ήταν λανθασμένα πράσινη, αντί για κόκκινη!».
Για μία ακόμη φορά, την κατάσταση έσωσε ο μηχανοδηγός, ο οποίος «άμεσα στάθμευσε την αμαξοστοιχία, αναμένοντας νεότερες εντολές του τηλεδιοικητή».
«Όπως αντιλαμβάνεστε», τονίζουν χαρακτηριστικά οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ, «τα δύο αυτά συμβάντα έχουν λάβει χώρα σε περιοχή που υποτίθεται ότι λειτουργούν πλήρως η Τηλεδιοίκηση και τα φωτοσήματα».
Με την επιστολή τους προς τις διοικήσεις του ΟΣΕ, της Hellenic Train, του ΕΟΔΑΣΑΜ και της ΡΑΣ, που εστάλη σήμερα (27/11), οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις, αλλά και κοινοποίηση των εξής εγγράφων:
«Μέχρι την Πέμπτη 28/11/2024 το πόρισμα για το συμβάν με την αμαξοστοιχία 11595 της 16/12/2023 και ιδιαίτερα την έκθεση του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ για αυτό, με την πλήρη καταγραφή των ενδείξεων των φωτοσημάτων (κυρίων και ενδιάμεσων) στην περιοχή».
Παράλληλα, ζητούν «την άμεση διερεύνηση του συμβάντος της 25/11/2024 στην ίδια ακριβώς περιοχή και την κοινοποίηση του αντίστοιχου πορίσματος», ενώ επισημαίνουν πως «η Διοίκηση του ΟΣΕ οφείλει να απαντήσει γραπτώς αν καταγράφονται και είναι ορατές από την Τηλεδιοίκηση Λάρισας οι ενδείξεις των ενδιάμεσων φωτοσημάτων στην περιοχή ελέγχου της».
Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση των μηχανοδηγών «απαιτεί: Την άμεση λήψη κανονιστικών μέτρων για την προστασία της ασφάλειας της κυκλοφορίας στην περιοχή και την κοινοποίηση των εγγράφων στο Σωματείο μας και όλους τους μηχανοδηγούς, καθώς είναι αντιληπτό ότι αυτές οι αστοχίες από την πλευρά του ΟΣΕ μπορεί να οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες».
Ο ΟΣΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι κάνει έρευνα για τυχόν τεχνικό λάθος καθώς, όπως επισημαίνει, στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου λειτουργεί σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.
Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, το σύστημα «έχει λάβει όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά ασφαλείας όπως απαιτούνται από την σχετική νομοθεσία, ενώ διαθέτει και το ανάλογο πιστοποιητικό ασφαλούς λειτουργίας που εκδόθηκε από την ΡΑΣ».
Παράλληλα, σημειώνει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ΕΡΓΟΣΕ και η κατασκευάστρια εταιρεία «άμεσα κάνουν όλους τους απαιτούμενους τεχνικούς ελέγχους, όπως επιβάλλουν τα τεχνικά εγχειρίδια των συστημάτων αυτών, με σκοπό την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων που αναφέρονται στο ανωτέρω περιστατικό».
Να σημειωθεί ότι το περιστατικό στην Πιερία επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου (ΑΝΤ1), τονίζοντας ότι ο ΟΣΕ ερευνά το γεγονός και έχουν παρθεί όλα τα μέτρα.
Το υπέρογκο ποσό των 751.000 ευρώ ετησίως για να πληρωθούν τρεις Υποδιοικητές, έξι διοικητικοί υπάλληλοι και εννέα συνεργάτες «αγγίζει» η δαπάνη για τη διοικητική ανασυγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που εξυπηρετεί είναι η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού, με τους φορολογούμενους να πληρώνουν τον λογαριασμό.
Σε μια περίοδο που οι πολίτες ζορίζονται από την ακρίβεια και τα φορολογικά βάρη, η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύσει σε πολυδάπανες διοικητικές δομές αντί να ελαφρύνει τις πλάτες της κοινωνίας.
Στόχος «βίαιων απειλών», έγιναν κάποιοι από τους υποψηφίους και τους διορισμένους στο υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.
Οι απειλές έγιναν χθες βράδυ και σήμερα το πρωί και οι αρχές ενήργησαν γρήγορα για να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων είχαν δεχθεί απειλές, δήλωσε η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ. Η Κ.Λέβιτ δεν διευκρίνισε ποιος ή ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι και δεν διευκρίνισε τη φύση των απειλών.
Εκπρόσωποι του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια.
Η εκπρόσωπος του Ν.Τραμπ είπε ότι οι φερόμενες απειλές κυμαίνονταν από ορισμένες για τοποθέτηση βόμβας μέχρι και πρακτικές ψευδούς αναφοράς εγκλήματος που γίνεται με στόχο να προκληθεί έντονη ένοπλη αστυνομική ανάπτυξη στο σπίτι κάποιου.
Το «μπλόκο» της Τουρκίας από τους BRICS+ όπου της δόθηκε καθεστώς προνομιακού εταίρου αντί να ενταχθεί στον οργανισμό ως πλήρες μέλος προκάλεσε αιφνιδιασμό στην Άγκυρα που θεωρούσε ότι ήταν κάτι εξασφαλισμένο.
Η θέση του προνομιακού εταίρου είναι τιμητική χωρίς καμία πραγματική ουσία καθώς η Άγκυρα δεν θα ενημερώνεται για τις κινήσεις του οργανισμού, για τις παρασκηνιακές διεργασίες και δεν θα παίζει κανέναν ρόλο στις αποφάσεις του.
Ως αφορμή παρουσιάστηκε η άρνηση της Ινδίας να ενταχθεί η Τουρκία στον οργανισμό λόγω των πολύ στενών σχέσεων της με το Πακιστάν το οποίο είναι ο νούμερο ένα εχθρός και αντιπάλους της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη.
Κάτι το οποίο ισχύει αλλά στην πραγματικότητα η αιτία της άρνησης εντάξεως οφείλονταν σε όλους τους BRICS+ καθώς κανείς δεν ήθελε μία χώρα που είναι πλήρες μέλος του NATO και ιστορικά γνωστή για τα «διπλά» της παιχνίδια, ώστε να αποκομίζει συνεχώς πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη από όλες τις πλευρές.
Ο λόγος λοιπόν είναι ότι δεν εμπιστευόντουσαν την Άγκυρα και θεωρούσαν πως για να κερδίσει ανταλλάγματα από την Δύση θα κατασκόπευε τον οργανισμό και θα έδινε πλήρη ενημέρωση στους Αμερικανούς, στους Γάλλους, στους Βρετανούς, στους Γερμανούς, κ.λ.π.
Έτσι η Τουρκία προσκλήθηκε να γίνει εταίρος της ομάδας των BRICS έχει καμία σχέση με το ειδικό καθεστώς που δίνει η ΕΕ σε όποιον έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαδικασίες.
Το καθεστώς που δίνει η ΕΕ είναι «ύπουλο» και αναγκάζει την χώρα που θέλει να ενταχθεί να παραδοθεί από μόνη της στις Βρυξέλλες και να μετασχηματισθεί πλήρως.
Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.
«Προσφέρθηκε καθεστώς χώρας-εταίρου στην Τουρκία», ανέφερε πριν από 15 ημέρες, ο Ομέρ Μπολάτ, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας.
“Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος στην οργανωτική διαδικασία των BRICS”.
«Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS νωρίτερα φέτος για να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να διαμορφώσει νέους δεσμούς πέρα από τους παλιούς δυτικούς της συμμάχους καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να ενισχύσει τα συμφέροντα της χώρας του εν μέσω μιας γεωπολιτικής στροφής που έχει ενισχύσει τις ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνει το Bloomberg.
“Η ομάδα, η οποία εστιάζει στην αύξηση της πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας, έχει αναδυθεί ως το κέντρο της αντίστασης στην επιθυμία της Δύσης να εξουσιάζει ηγεμονικά τον κόσμο”, ανέφερε ο Μπολάτ ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Ερντογάν στη Σύνοδο της Ομάδας στο Καζάν της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα.
Η ομάδα των BRICS πρόσθεσε το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο στις τάξεις της στο ξεκίνημα του 2024, χωρίς να δώσει σε καμία από αυτές τις χώρες καθεστώς χώρας-εταίρου πριν την πλήρη συμμετοχή και αυτό δείχνει πολλά.
Δεν μπορεί παρά να υπενθυμιστεί το ολέθριο σφάλμα της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015, όταν η χώρα απειλούνταν με οικονομική «ασφυξία» προκειμένου να παραδοθεί στις ορέξεις των δανειστών.
Στην άτυπη σύνοδο των BRICS, που διεξήχθη τον Μάιο του 2015, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχθηκε να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική ότι θα αποδέχονταν την πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης όπως και την αποδοχή της σχετικής πρότασης του τότε υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ να δοθούν στην Ελλάδα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της!
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνονταν άτυπα το έκτο μέλος των BRICS αφού η συγκεκριμένη τράπεζα θα αποτελούσε τον ομόλογο του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο αλλά και κάτι ανάλογο με την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εσωτερική οικονομική ισορροπία της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης του πλανήτη.
Η συνέχεια είναι γνωστή: H κυβέρνηση Τσίπρα δεν δέχτηκε τις προτάσεις των BRICS και κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία για… 115 χρόνια!
Έκτοτε η χώρα και οι πολίτες της πληρώνουν ένα βαρύτατο τίμημα για την παραμονή στο ευρώ και την δική τους προσωπική παραμονή στην φτώχεια και την ανέχεια.
Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στη χώρα να εξελιχθεί και να δει πραγματικά καλύτερες μέρες.
Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έντεχνα καλλιεργήθηκε το αφήγημα της ανάπτυξης είναι λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο εξαρτάται το 6% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αυτό όμως τελειώνει το 2025, αλλά τα πλεονάσματα που θα παράγονται από το «στύψιμο» κάθε οικονομικής δραστηριότητας και από τις περικοπές δημοσίων δαπανών θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Ταμειο ανακαμψης
Το 6% των ελληνικων επιχειρησεων.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την ηλικία για τους στρατιώτες της χώρας στα 18 χρόνια.
Ακόμα τόνισε ότι η Ουκρανία δεν επιστρατεύει ή εκπαιδεύει αρκετούς νέους στρατιώτες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας.
«Η ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι το ανθρώπινο δυναμικό», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.
«Οι Ρώσοι σημειώνουν σταθερή πρόοδο στα ανατολικά και αρχίζουν να απωθούν τις ουκρανικές γραμμές στο Κουρσκ. Η κινητοποίηση και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Το Κρεμλίνο μετά τις προειδοποιήσεις στην Ευρώπη με τον πύραυλο «Oreshnik»ουσιαστικά, στρέφεται και προς τις ΗΠΑ εφιστώντας την προσοχή στις κινήσεις που προτίθεται να κάνει εναντίον των ρωσικών εδαφών μαζί με μια παράλληλη ανακοίνωση για την πορεία στην εξέλιξη προς την μαζική παραγωγή των νέων διηπειρωτικών πυραύλων τύπου Sarmat.
Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το «σπιράλ της κλιμάκωσης» όπως λέει, σχετικά με την Ουκρανία, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος συμπλήρωσε λιτά: «Απλώς πρέπει, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Ριαμπκόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έξι ημέρες μετά την εκτόξευση από τη Ρωσία ενός νέου, όπως τον χαρακτήρισε, βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς με την ονομασία Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που, όπως είπε, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Δύση.
Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε μια περίοδο οξείας έντασης με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι θα κάνει προειδοποίηση πριν την χρήση τόσο ισχυρών όπλων στην Ουκρανία (όχι βέβαια σε χρόνο που θα επιτρέπει την ειδοποίηση των ουκρανικών δυνάμεων) αναφέροντας:
«Ελπίζουμε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν στη μείωση των κινδύνων εσφαλμένων υπολογισμών ή επικίνδυνων λαθών».
Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν την ίδια ημέρα που το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει τις εργασίες για να θέσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat – μέρος του στρατηγικού πυρηνικού της οπλοστασίου – σε μάχιμη υπηρεσία.
Ο πύραυλος Sarmat έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, αλλά η ανάπτυξή του έχει υποστεί καθυστερήσεις λόγω ανεπιτυχών δοκιμών.
Ο Sarmat είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την 1η Μαρτίου 2018.
Ο RS-28 Sarmat πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στις 20 Απριλίου 2022, ενώ στις 16 Αυγούστου του ίδιου έτους , υπογράφηκε η κρατική σύμβαση για την κατασκευή και προμήθεια του στρατηγικού πυραυλικού συστήματος Sarmat.
Ο RS-28 Sarmat θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου, είτε για έως και 10 βαριές είτε για 15 ελαφριές κεφαλές MIRV, απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων υπερηχητικής ολίσθησης Avangard (HGV) ή συνδυασμό κεφαλών και πολλά αντίμετρα κατά των αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων.
“Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ICBM RS-28 Sarmat (SATAN 2) πετάει με ταχύτητα 21 Mach ή 25.930 km/h.
Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του πυραύλου είναι ότι μπορεί να κτυπήσει τις ΗΠΑ προερχόμενος απο το Νότιο Πόλο εκεί που οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκατεστημένο κανένα αμυντικό σύστημα καθώς η προσοχή τους είναι εστιασμένη στις απειλές που προέρχονται από τον Βόρειο Πόλο.
Οι Ρώσοι απαντώντας στο βίντεο που κυκλοφόρησαν οι Δυτικοί περί καταστροφής της Μόσχας από πύραυλο Trident, δημιούργησαν το δικό τους βίντεο στο οποίο απεικονίζουν την καταστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, περίπου σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα μπορούσαν να πληγούν από τον «Oreshnik».
Η πρόσφατη χρήση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Oreshnik», στην Ουκρανία, έδειξε ότι αυτός δεν μπορεί να σταματηθεί και θα κατέστρεφε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 15 και 20 λεπτών.
Για την Μέση Ανατολή υπολογίζοντας απόσταση και χρόνο πτήσης από την νότια Ρωσία:
Αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Κουβέιτ: 2.100 km, 11 λεπτά.
Αρχηγείο 5ου Στόλου των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν: 2.500 km, 12 λεπτά.
Αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ: 2.650 km, 13 λεπτά.
Αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Τζιμπουτί: 4.100 km, 20 λεπτά.
Για τον Ειρηνικό και την Αλάσκα υπολογίζοντας απόσταση και χρόνο πτήσης από Καμτσάτκα:
Αεροπορική βάση στην Αλάσκα: 2.400 χλμ., 12 λεπτά.
Βάση Αεροπορίας και Ναυτικού των ΗΠΑ στο Γκουάμ: 4.500 km, 22 λεπτά.
Βάσεις Αεροπορίας και Ναυτικού των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ: 5.100 χλμ., 25 λεπτά.
Σε ό,τι αφορά κρίσιμα σιλό των πυραύλων Minuteman III υπολογίζοντας την απόσταση και τον χρόνο πτήσης από Τσουκότκα:
Σιλό πυραύλων Minuteman III στην Μοντάνα: 4.700 km, 23 λεπτά.
Σιλό πυραύλων Minuteman III στο Minot..
Βόρεια Ντακότα: 4.900 km, 24 λεπτά.
Φυσικά, αυτή η επίδειξη πυρηνικής ισχύος και από τους μεν και από τους δε μόνο αισιοδοξία δεν φέρνει και αυτή τη στιγμή πολύ λίγοι κατανοούν τι κακό πρόκειται να συμβεί στην Ανθρωπότητα εάν ανοίξει «η πόρτα του φρενοκομείου» όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το ζήτημα είναι να μην ανοίξει αυτή η «πόρτα».
Αυτά που έχουμε δει σε ταινίες τύπου «Μad Max» θα είναι περίπατος σε παιδική χαρά και μάλλον θα αποτελούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια.
Παρατηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο εκατέρωθεν κοινωνίες και ΜΜΕ να μπαίνουν σε πυρηνικό «mode», ένα είδος προετοιμασίας για κάτι που έρχεται…
Ο κόσμος είναι επηρεασμένος από την τηλεόραση και δεν έχει κατανοήσει ότι αν συμβεί μία πυρηνική σύγκρουση το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι επιζώντες και όχι οι νεκροί.
Υπάρχει μια σχετική πρόρρηση του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού για μία περίοδο απόλυτης καταστροφής και λέει χαρακτηριστικά:
«Ο κόσμος από δυστυχία και τρόμο θα φωνάζει : «Βγήτε εσείς οι πεθαμένοι να μπούμε εμείς οι ζωντανοί».
Κατά τη διάρκεια σημερινής (27/11) συνέντευξης τύπου, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την αποστολή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, διότι αυτό θα αποτελούσε «χαρακίρι» για τη Δύση.
Παράλληλα ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους στην Ιαπωνία, αυτό θα αποτελούσε απειλή για τη Ρωσία και η Μόσχα θα πρέπει τότε να απαντήσει αναλόγως.
Επανέλαβε δε ότι είναι προς το συμφέρον των δυτικών κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο (σ.σ. η αποστολή πυρηνικών στην Ουκρανία), το οποίο αποκάλεσε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.
Τέλος, εξήγησε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες με την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Τ.Μπάιντεν που «πνέει τα λοίσθια», θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης, υπονομεύοντας έτσι την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Έλον Μασκ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ μία φωτογραφία του Λεωνίδα από την ταινία «300», το γνωστό και ως «This is Sparta» ο οποίος κρατά ασπίδα με το λογότυπο του Χ.
Με μεγάλα γράμματα αναγράφεται ένα «Free Speech» (Ελευθερία Λόγου) με τον Μασκ να δείχνει ότι ως… άλλος Λεωνίδας θα προτιμήσει να θυσιαστεί υπερασπιζόμενος στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.
Σημειώνεται ότι πιο πλούσιος από ποτέ φαίνεται πως είναι ο Έλον Μασκ μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τη σαρωτική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Η περιουσία του αγγίζει το ρεκόρ των 347,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021, όταν η καθαρή περιουσία του Έλον Μασκ ξεπέρασε τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Η νέα «εκτίναξη» των τιμών ενέργειας προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την Ευρώπη προετοιμάζεται για τον ψυχρότερο χειμώνα από το 2022 και τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου να στραγγίζουν ταχύτατα.
Σε μία περίοδο κατά την οποία οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το κανονικό στη «Γηραιά Ήπειρο», το φυσικό αέριο αποστραγγίζεται ταχύτερα του συνηθισμένου αυτόν τον μήνα, εγείροντας ανησυχίες για το τέλος του χειμώνα και την περίοδο αναπλήρωσης το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τον Νοέμβριο, η Ευρώπη έχει ήδη χρησιμοποιήσει ποσότητα – ρεκόρ 8,5 δισ. κυβικών μέτρων από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση είναι τετραπλάσια.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Ευρώπη προετοιμάζεται για πιθανή διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης, στο τέλος του έτους.
Αυτό απλά σημαίνει ότι ή θα πληρώσουν τις τιμές που θα ανακοινώσει η Μόσχα ή απλά θα παγώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με την Γερμανία που ήδη έχει μεγάλο πρόβλημα στην βιομηχανία της να τρομάζει αν δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα που θα ισοδυναμεί με “πυρηνικό χτύπημα”.
Τα αποθέματα αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα 95,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά η τρέχουσα κατανάλωση και οι καιρικές προβλέψεις κάνουν την αγορά να ανησυχεί ότι η Ευρώπη θα καταλήξει με χαμηλά αποθέματα στο τέλος του χειμώνα, τα οποία θα πρέπει να αντισταθμισθούν από αυξημένες αγορές σε υψηλότερες τιμές.
Την ίδια στιγμή ήδη ανεβασμένες είναι ξανά οι τιμές της χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα… ριμέικ της κρίσης του περασμένου καλοκαιριού.
Και στην κυβέρνηση υπόσχονται πάλι κάποιο επίδομα
Την ερχόμενη Κυριακή (01 Δεκεμβρίου) θα ανακοινωθούν οι τιμές λιανικής στο πράσινο τιμολόγιο από τις εταιρείες ενέργειας και είτε τη Δευτέρα, είτε την Τρίτη, αναμένεται να γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα δοθούν επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τελική τιμή για τους καταναλωτές να μην ξεπεράσει τα 14 – 15 λεπτά / κιλοβατώρα, προκειμένου να μην δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους αλλά πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο.