Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  10:55: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας  κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει με ιατρούς που υπηρετούν στην 6η ΥΠΕ και οι οποίοι αδίκως δεν λαμβάνουν αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης που δικαιούνται.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής στην ερώτηση του: «Με τις διατάξεις τους ν. 3918/2011 το ιατρικό προσωπικό που είχε προσληφθεί και εργαζόταν στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Εν συνεχεία με μεταφέρθηκαν στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ανά την χώρα. Κατά την μεταφορά τους δεν μεταβλήθηκε το εργασιακό τους καθεστώτος και παρέμειναν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σύμφωνα και με το ΠΔ 410/1988 το εν λόγω προσωπικό δικαιούται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης».

Οι ιατροί που μετακινήθηκαν στις ΥΠΕ μετακινήθηκαν με το ίδιο εργασιακό καθεστώτος σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ενώ στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης από τις ΥΠΕ γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα δυστυχώς η 6η ΥΠΕ αρνείται να το πράξει χωρίς καμία δικαιολογία.

Στην συνέχεια ο βουλευτής αναφέρει «Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο το θέμα είχε τεθεί στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας και από άλλους βουλευτές και ο Υπουργός είχε δεσμευθεί σε άμεση επίλυση της αδικίας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες και ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα και οι ενδιαφερόμενοι ακόμα περιμένουν με αγωνία να ικανοποιηθούν τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα τους».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Υγείας, εάν θα προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιατροί ΙΔΑΧ που εργάζονται στην 6η ΥΠΕ και σε ποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θα γίνει η αποκατάσταση της αδικίας ούτως ώστε να υπάρξει μια συγκεκριμένη απάντηση αυτή την φορά.

Στον κατάμεστο πεζόδρομο της Βότση και με «αέρα» νίκης η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού «Μπροστά για όλους»

Στο κατάμεστο από κόσμο πεζόδρομο της οδού Βότση πραγματοποίησε την κεντρική του προεκλογική ομιλία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και εκ νέου υποψήφιος, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκλογική νίκη του συνδυασμού του εκτιμώντας ότι «η Κυριακή θα είναι μια όμορφη μέρα. Και η επόμενη Δευτέρα θα είναι η πρώτη μέρα του νέου κύκλου δημιουργίας που μαζί θα ανοίξουμε και πάλι!»


«Η Αιτωλοακαρνανία βροντοφώναξε «όλα από την αρχή» το 2019 και έγινε πρωταγωνίστρια της μοίρας της και οδηγός για όλη τη Δυτική Ελλάδα. Και είμαι σίγουρος πως αυτή η νέα εποχή που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστεί, χάρη σε σας» ανέφερε αρχικά στην ομιλία του και μιλώντας σε προσωπικό τόνο πρόσθεσε : «Όσα έγιναν μέχρι τώρα, δεν φέρουν μόνο μία υπογραφή. Δεν ανήκουν σε μένα. Ανήκουν σε εσάς! Εγώ δεν είμαι θαυματοποιός. Ούτε τέλειος και αλάνθαστος. Είμαι ένας από εσάς! Γεννήθηκα, μεγάλωσα και στέριωσα το δικό μου σπιτικό και τη δική μου ζωή σε αυτή εδώ την πόλη. Και κοντά στους ανθρώπους αυτής της πόλης έμαθα πως η ζωή κερδίζεται με δουλειά.  Πως τίποτα δεν αλλάζει με λόγια, παρά μόνο με έργα».

Κάνοντας ένα απολογισμό των δράσεων της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία ανέφερε πως από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τώρα στην Αιτωλοακαρνανία έχουν διατεθεί πόροι ύψους 111 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, έχουν διατεθεί 54 εκ. ευρώ για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 47 εκ. ευρώ για ενισχύσεις στους αγρότες μας και 46 εκ. ευρώ για την στήριξη 2.200 νέων επενδύσεων. Συνολικά, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν διατεθεί 258 εκ. ευρώ!

«Μιλάω για πραγματικά χρήματα που έχουν ήδη δοθεί. Όχι για εντάξεις ή για προϋπολογισμού. Χρήματα που δόθηκαν για έργα που έγιναν! Όχι για σχέδια επί χάρτου! Και αυτή είναι μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν» πρόσθεσε με νόημα ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ακολούθως έκανε επιγραμματική αναφορά σε ορισμένα έργα της Περιφέρειας στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αυτό στην είσοδο του Αγρινίου, την αποκατάσταση του θεάτρου της Πλευρώνας. τη λειτουργία του Χρυσογελέϊκού στο Μεσολόγγι, την αποκατάσταση του δρόμου ΑντιρρίουΝαυπάκτου, το καταφύγιο αλιευτικών σκαφών στη Βόνιτσα, στον υπεριδπλασιασμό των πόρων για τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο.

«Όμως, δεν είμαι «πλασιέ έργων». Και κυρίως δεν είμαι «πλασιέ οραμάτων». Είμαι άνθρωπος της δουλειάς. Της δουλειάς, που μέρα – μέρα δημιουργεί αποτέλεσμα, το οποίο όταν είναι πραγματικό, είμαι βέβαιος πως το βλέπει ο πολίτης, γιατί τελικά το καρπώνεται ο πολίτης» πρόσθεσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και εκτίμησε ότι «η Αιτωλοακαρνανία ξαναβρίσκει το «χρώμα» της, ανακαλύπτει και πάλι τη κοιμισμένη δυναμική της».

Στην συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στις δυσκολίες που πρόεκυψαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας.

«Δεν δεχτήκαμε να βρούμε δικαιολογίες πίσω από οποιαδήποτε κρίση. Σηκώσαμε ακόμα πιο ψηλά τα μανίκια και αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας με κάθε τρόπο» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στην ανακατεύθυνση πόρων 50 εκατομμύρια ευρώ «για να προσφέρουμε οξυγόνο επιβίωσης στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας». Υπό αυτό το πρίσμα ο ίδιος εξήγησε και τη μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα. «Το 9,9% της σημερινής ανεργίας σε σχέση με το 25,6% του 2019, έχει μόνο μία εξήγηση: Τη δουλειά και την προσπάθεια!» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η Αιτωλοακαρνανία της επόμενης 5ετίας, σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη πρέπει να είναι τόπος ισχυρής ανάπτυξης σε τρεις πολύ σημαντικούς πυλώνες.Ο πρώτος είναι η πρωτογενής παραγωγή. Ο δεύτερος είναι ο τομέας της εξωστρέφειας και του τουρισμού. Και ο τρίτος πυλώνας πρέπει να είναι το νερό ως πηγή ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα που γενικότερα υπάρχει ώστε ο τόπος μας να γίνει πρωτεύουσα πράσινης ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

«Η κατασκευή των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου εδώ στο Αγρίνιο είναι μόνο το πρώτο βήμα. Όμως, οφείλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο και σε άλλες περιοχές» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι «αναμφίβολα, εμβληματικό έργο σε αυτή την νέα εποχή θα είναι το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που ήδη δρομολογούμε και το οποίο θα ανακουφίσει χιλιάδες αγρότες και πολίτες από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος».

Τέλος το δίλημμα της Κυριακής, σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη, είναι ένα: «Προχωράμε προς τα εμπρός ή ρισκάρουμε να πάμε πίσω; Διασφαλίζουμε όσα ήδη κερδίσαμε και πάμε για τα επόμενα ή αφηνόμαστε στα χαμένα όνειρα και στα χαμένα στοιχήματα;»

«Η Αιτωλοακαρνανία δεν γυρίζει πίσω! Αυτός εδώ ο νομός που το 2019 απέδειξε τη δύναμή του, θα την αποδείξει άλλη μία φορά στις εκλογές της Κυριακής, φωνάζοντας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα «πάμε μπροστά για όλους!». Η νίκη μας θα έρθει και θα είναι μεγάλη! Και θα είναι μία νίκη όλων!» εκτίμησε κλείνοντας ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

sinidisi.grΚατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η επίσκεψη εργασίας ομάδας επαγγελματιών από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την εξοικείωση με τις εξαιρετική ελαιοπαραγωγή της περιοχής.

Η ομάδα επαγγελματιών, η οποία αποτελούνταν από 6 ιδιοκτήτες και managers εστιατορίων και ξενοδοχείων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επισκέφθηκε τη Δυτική Ελλάδα για διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 25-28/09 στο πλαίσιο του έργου Mediterranean Aperitivo.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Π.Ε. Ηλείας, προκειμένου να επισκεφθούν ελαιουργικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς καθώς και ελαιώνες. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν μέσα από τη δράση τη σύγχρονη καλλιέργεια ελιάς και μεταποίησής της στην Ελλάδα, τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά αλλά και την υψηλή γαστρονομική της αξία.

Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τόσο το γαστρονομικό όσο και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, με επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, τον Κήπο των Ηρώων και το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, καθώς και δείπνα γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα και κρασιά.

Το έργο Mediterranean Aperitivo αντλεί έμπνευση από την ιταλική παράδοση του απεριτίφ, κατά το οποίο οι καταναλωτές απολαμβάνουν ελαφριά κοκτέιλ με συνοδεία μικρών, εκλεκτών μεζέδων. Αυτή η τόσο ελκυστική ευρωπαϊκή συνήθεια αναδεικνύεται μέσα από μια δέσμη δράσεων προώθησης στις αγορές-στόχο, με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών και την αύξηση κατανάλωσής τους. Το «καλάθι» του MAP περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό κοκτέιλ βασισμένο σε βερμούτ από Τορίνο (ΠΟΠ Vermouth di Torino) και λεμόνια από την ιταλική ακτή Αμάλφι (ΠΓΕ Costa D’Amalfi Lemon), σερβιρισμένο μαζί με ελληνικές ελιές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς και τυρί πεκορίνο από την Τοσκάνη (ΠΟΠ Pecorino Toscano).

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί το μοναδικό μη ιταλικό φορέα που συμμετέχει στην πρόταση, έχοντας την ιδιαίτερη χαρά να προσθέσει στο premium μίγμα του Mediterranean Aperitivo την εξαιρετική ελληνική ελιά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://www.mediterraneanaperitivo.com/

Το έργο MAP-Mediterranean Aperitivo συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Εταίροι του έργου είναι οι Consorzio Del Vermouth di Torino (επικεφαλής εταίρος), Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Consorzio tutela Pecorino Toscano DOP και Cooperativa Produzione Costieragrumi Societa Cooperativa Agricola και αγορές-στόχοι η Αγγλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η συνολική διάρκειά του ανέρχεται σε 3 χρόνια.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θέλουμε  μία τοπική αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική, περισσότερο ευέλικτη, πιο δίκαιη και διαφανής στην άμεση κρίση του πολίτη» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
 
Και συνέχισε: «Με κεντρικό σύνθημα το «έλεγχος και αξιολόγηση παντού» δε θέλουμε μονάχα ένα κεντρικό κράτος πιο λειτουργικό, αλλά δίνουμε την απαιτούμενη έμφαση στους δήμους και τις περιφέρειες εκεί που υπάρχει η άμεση και καθημερινή επαφή πολιτείας και πολίτη. Επιζητούμε τα αιρετά μας όργανα να έχουν στα χέρια τους εργαλεία και εγγυήσεις από το Κράτος για ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ταχύτερη υλοποίηση έργων και μεγαλύτερο έλεγχο από τους πολίτες. Αναζητούμε και είναι το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου τη χρυσή τομή μεταξύ της εμπέδωσης αισθήματος αποτελεσματικότητας από τη μία και της πλήρωσης της ανάγκης λογοδοσίας της Αρχής προς τον πολίτη από την άλλη. Θέτουμε τους όρους για μία τοπική αυτοδιοίκηση πιο αποτελεσματική, περισσότερο ευέλικτη, πιο δίκαιη και διαφανής στην άμεση κρίση του πολίτη».

 Ολοκληρη η ομιλία του κ. Παπαθανάση

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας διατελέσει Δήμαρχος και επί 19 συναπτά έτη στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοικησης καθώς και σε όλα τα Οργανα Διοίκησης των Δήμων όπως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σε επιτροπές έργου της ΚΕΔΕ και στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο μπορώ να πω με σιγουριά ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο αναδεικνύει τις δυνατότητες των ΟΤΑ, ενώ προσφέρει στην εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμισή τους.

Κατά τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου αναδεικνύεται ο ρόλος της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ. Ορίζονται αναλυτικά ο αριθμός των Αντιδημάρχων ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου αλλά και η καίρια πρόβλεψη ότι Αντιδήμαρχος μπορεί να είναι μόνο Δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την παράταξη της πλειοψηφίας. Προβλέπεται η διαδικασία εκλογής του προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου ενώ εισάγεται η εκλογή με φανερή  ψηφοφορία. Επίσης, προβλέπεται πλήρως η διαδικασία για την εκλογή του Προεδρείου ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να εκλείψει το προεδρείο ενώ παράλληλα ότι πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο σύμβουλος από την πλειοψηφούσα παράταξη με σαφή μνεία της παύσης της ιδιότητας αυτού σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης.

Με τη Σύγκληση ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε δύο μήνες, εισάγεται μια σημαντική καινοτομία που συμβάλλει στην διαφάνεια και την λογοδοσία. Πρόκειται για μία συνεδρίαση μέχρι 10 θεμάτων που θέτουν οι Σύμβουλοι εγκαίρως και απαντάει ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής. Επί της ουσίας αλλαγή συντελείται με την συγκρότηση και εκλογή των Δημοτικών Επιτροπών. Η Δημοτική Επιτροπή, θα αποτελέσει, ως νεοσυσταθέν όργανο, το όχημα της συγκεντρωμένης και ευέλικτης υπό το Δήμο και διοίκησης προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων. Ως το νέο όργανο του Δήμου θα ασκεί τις αρμοδιότητες των καταργούμενων Επιτροπών, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ενισχύεται η λογοδοσία με την αποζημίωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στη διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ενώ ταυτοχρόνως η απόφαση ορισμού αντιπεριφερειαρχών διασφαλίζεται με ανάρτηση στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Επαναφέρεται ως βέλτιστο σύστημα, με δικλείδες ασφάλειας ο ορισμός Αντιπεριφερειαρχών και Επάρχων αποκλειστικά από την παράταξη του Περιφερειάρχη και αίρεται η υποχρέωση αιτιολογημένης απόφασης για την ανάκληση αντιπεριφερειάρχη. Ενισχύεται η αποφασιστικότητα των ΟΤΑ β βαθμού με διαβαθμισμένη ενίσχυσή της δυνατότητας λήψης αποφάσεων των επιτροπών του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφενός με την ευκολότερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτές και αφετέρου με αυστηρότερες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίπλέον, για την αναβάθμιση του ρόλου της μειοψηφίας αλλά και την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων αυτής στο νέο σύστημα διοίκησης, ορίζεται ότι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται μέλος της Μειοψηφίας.

Για την ομαλότερη και με μεγαλύτερη εξασφάλιση στη λήψη αποφάσεων λειτουργία των Περιφερειών εφαρμόζνται αναλογικά οι διατάξεις για την εκλογή προεδρείου του Περιφερεικού Συμβουλίου, για τη σύσταση και τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Επιτροπής αλλά και της ειδικής αποζημίωσης για τη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Το νομοσχέδιο δεν σταματάει εκεί και εισάγει μια καινοτόμα ειδική μα αποφασιστικό χαρακτήρα διμηνιαία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης κατά τον ίδιο τρόπο όπως εξηγήσαμε για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού. Πολλαπλώς όπως καθίσταται σαφές ότι θα ελέγχονται οι διοικήσεις των τοπικών αρχών ενώ διαμορφώνεται ένα δημοκρατικό πλέγμα ελέγχου, διαφάνειας και κυβερνησιμότητας  στους ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης και με μεγαλύτερο έλεγχο διοίκησης των δήμων από τα αιρετά  όργανα διοίκησης προβλέπεται η κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την πλήρη ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των καταργούμενων Νομικών Προσώπων. Ειδικότερα το δημοτικό συμβούλιο δύναται να συγκροτεί επιτροπές για τη βέλτιστη διαχείριση των θεμάτων νομικών προσώπων που καταργούνται στις οποίες συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα που είχαν μέσο όρο προϋπολογισμού άνω των 600.000 ευρώ τα τελευταία πέντε έτη προβλέπεται ότι αυξάνεται κατά έναν ο αριθμός των αντιδημάρχων των δήμων. Όσον αφορά τις σχολικές επιτροπές προβλέπεται η υποχρεωτική σύσταση επιτροπών με συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προς αποφυγή παρερμηνειών και κακόπιστων αλυσιτελών λογισμών από συναδέλφους της αντιπολίτευσης αποσαφηνίζεται ότι οι θέσεις του προσωπικού συστήνονται αυτοδικαίως. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι θέσεις αυτές συστήνονται επιπλέον των υφιστάμενων θέσεων του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι  ενέχει μια σημαντική τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία  θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Συγκεκριμένα προβλέπεται η θέσπιση και λειτουργία ενός διαδικτυακού κόμβου για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την παρακολούθηση των επιδόσεων των ΟΤΑ. Ο κόμβος θα αποτελέσει εργαλείο για τους δημότες  οι οποίοι θα μπορούν να ελέγχουν τις επιδόσεις των δήμων και των περιφερειών σε μεμονωμένο αλλά και σε συνολικό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Επιπλέον προβλέπεται και η δυνατότητα επιβράβευσης των ΟΤΑ που επιδεικνύουν βέλτιστες επιδόσεις. 

Με κεντρικό σύνθημα το «έλεγχος και αξιολόγηση παντού» δε θέλουμε μονάχα ένα κεντρικό κράτος πιο λειτουργικό, αλλά δίνουμε την απαιτούμενη  έμφαση στους δήμους και τις περιφέρειες εκεί που υπάρχει η άμεση και καθημερινή τριβή πολιτείας και πολίτη. Επιζητούμε τα αιρετά μας όργανα να έχουν στα χέρια τους εργαλεία και εγγυήσεις από το Κράτος για ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ταχύτερη υλοποίηση έργων και μεγαλύτερο έλεγχο από τους πολίτες. Αναζητούμε και είναι το πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου τη χρυσή τομή μεταξύ της εμπέδωσης αισθήματος αποτελεσματικότητας από τη μία και της πλήρωσης της ανάγκης λογοδοσίας της Αρχής προς τον πολίτη από την άλλη. Θέτουμε τους όρους για μία τοπική αυτοδιοίκηση πιο απτελεσματική, περισσότερο ευέλικτη, πιο δίκαιη  και διαφανής στην άμεση κρίση του πολίτη.

 Σας ευχαριστώ πολύ!

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Παπαθανάση:

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας, μιλά στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου στην Πάτρα, στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της παράταξης ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Κώστας Καρπέτας, περιόδευσε το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Αχαΐας, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους.

«Ακουγόμαστε δυνατά στις ψυχές των ανθρώπων, έχουμε μαζί μας τη δύναμη τους και αυτή η δύναμη κάθε ημέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Αυτή την Πέμπτη ενώνουμε τις φωνές μας για την Περιφέρεια που θέλουμε. Την Κυριακή με την ψήφο μας σφραγίζουμε την είσοδο της Δυτικής Ελλάδας σε μια νέα εποχή», ήταν το μήνυμα του Κώστα Καρπέτα στις επαφές που είχε με τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών  που επισκέφθηκε, καλώντας τους στην εκδήλωση της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της περιοδείας, η αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»  είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρίου κ. Δ. Μπάκο και με αντιπροσωπείες των Σωματείων των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του «Καραμανδανείου» νοσοκομείου Παίδων.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Σε μια ατυχή συγκυρία για τον κο. Υπουργό και την κυβέρνηση, φέρνει ν/σ για την υγεία, όταν ένα 4χρονο κοριτσάκι από το Καστελόριζο, είχε ένα σοβαρό ατύχημα και κινδύνευε με ακρωτηριασμό του χεριού του. Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να φθάσει στο νησί, και το παιδί μεταφέρθηκε στην Τουρκία με τουριστικό ημερόπλοιο.

Τα νοσοκομεία στην Αθήνα είναι σε άθλια κατάσταση. Στα νοσοκομεία του Κιλκίς, ΑΓ. Όλγα, Μεταξά έχουν ελλείψεις σε γιατρούς. Οι καρκινοπαθείς έρχονται αντιμέτωποι με ελλείψεις στα φάρμακά τους.

Έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Η κα Αγαπηδάκη είπε ότι το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο. Και αναρωτιέμαι, κάποιοι από τους προηγούμενους υπουργούς δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό; Δεν θα έπρεπε κάποιος να πει, εγώ φταίω και να παραιτηθεί;

Επίσης έθεσα στην κα. Αγαπηδάκη χθες το ερώτημα για τις διατριβές, που γίνονται με χορηγία της NOVARTIS. Ισχύει αυτό κα Αγαπηδάκη; Μιλάμε για τη NOVARTIS που έκανε την μεγάλη κομπίνα στην Ελλάδα, αλλά δεν πλήρωσε αποζημιώσεις, ενώ για τον ίδιο λόγο κατέβαλε αποζημιώσεις στις ΗΠΑ, γιατί οι Αμερικανοί τα ζήτησαν τα λεφτά.

Επίσης, κε Πλεύρη, εκείνα τα πρόστιμα των 100 ευρώ που επιβάλατε στους παππούδες και τις γιαγιάδες επειδή είναι ανεμβολίαστοι, θα τα διαγράψετε; Σβήστε τα επιτέλους για να πούμε ότι κάνατε κάτι καλό για τον πολίτη. Κάνατε ένα λάθος. Ωραία! Διορθώστε το! Και εμείς θα είμαστε εδώ για να σας πούμε μπράβο και να σας χειροκροτήσουμε.

Σήμερα ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη να επιβλέψει τα έργα του ΜΕΤΡΟ. Ποιο ΜΕΤΡΟ; Μας έλεγε ότι θα είναι έτοιμο το ’22. Μετά είπε θα είναι έτοιμο το ’23. Τώρα μας λέει θα είναι έτοιμο το ’24! Όταν το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας φθάσει στην Κρήτη, ίσως να δούμε μετρό και στην Θεσ/νίκη. 10 χλμ. είναι όλο – όλο! Και δεν φτάνει ούτε μέχρι το αεροδρόμιο. Η Θεσ/νίκη δεν έχει ένα σοβαρό υπουργό. Ο κος Μητσοτάκης δεν έβαλε ποτέ υπουργό από τη Θεσ/νίκη.  Αν θέλετε να κάνετε κάτι για την Θεσ/νίκη φτιάξτε το παραλιακό μέτωπο. Αλλά, ξέχασα, δεν έχει λεφτά εκεί! Η Θεσ/νίκη δεν έχει γήπεδα. Το Καυτατζόγλειο καταρρέει. Τα παιδιά εκεί αθλούνται.  Η πινακίδα η ηλεκτρική τρίζει.  Θα πέσει και θα κλαίμε ανθρώπους. Στην ομάδα του Άρη δίνετε συνεχώς υποσχέσεις και τις ξεχνάτε. Ο πρωθυπουργός πάσχει, καθώς φαίνεται, από πολιτικό αλτσχάϊμερ. Ο ΠΑΟΚ βάζει τα χρήματα για να γίνει το γήπεδό του αλλά δεν τον αφήνετε εσείς. Πληρώνει ο κος Σαββίδης. Δεν με ενδιαφέρει τι είναι ο άνθρωπος. Η ουσία είναι ότι πληρώνει από την τσέπη του χωρίς να παίρνει χρηματοδότηση από το δημόσιο. Καταλαβαίνω βεβαίως ότι δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα γιατί υπάρχει ο αμερικανικός παράγοντας.

Και πάτε να επισκεφθείτε τις πλημμυροπαθείς περιοχές για να κάνετε σόου στα κανάλια. Σήμερα παγκόσμια ημέρα των ζώων, ακόμα υπάρχουν πτώματα ζώων που σαπίζουν στα νερά.

Οι διάφορες «φιλάνθρωπες» ΜΚΟ άσκησαν πιέσεις και απομακρύνθηκαν οι λαθρομετανάστες -και μπορώ να πια να λέω αυτή τη λέξη, μετά την κατάργηση του ανθελληνικού ΕΣΡ-  που είχατε εγκαταστήσει στο Κουτσόχερο. Οι ΜΚΟ το έκαναν! Οι ΜΚΟ που δεν βοήθησαν ποτέ! Μόνη εξαίρεση ήταν ο Ρουβίκωνας. Και ποιους βάλατε εσείς στο Κουτσόχερο; Τους Έλληνες πλημμυροπαθείς. Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντί να τους πάτε σε ξενοδοχεία και σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης.  

Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη. Και δεν εννοώ αυτή του Αρείου Πάγου, που μέσα σε 8 ημέρες αποφάσισε να παίρνουν τα κοράκια των funds τα σπίτια των Ελλήνων. Δεν αναφέρομαι στη δικαιοσύνη εκείνη, που παιδιά δικαστικών εργάζονται σε ολιγάρχες. Δεν εννοώ τη δικαιοσύνη που τα μέλη της διορίζονται από την κυβέρνηση.

Επίσης, θέλω να πω ότι δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το ΕΣΡ, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κος Κουτρουμάνος του ΕΣΡ πρέπει να φύγει και ο αυτός δεν φεύγει! Δεν σηκώνεται από την καρέκλα. Δεν θέλει βρε αδερφέ να φύγει!

Μα αυτό δεν είναι κράτος. Δεν μπορείτε να επιβάλετε τη νομιμότητα.

Και μια μιλάμε για Υγεία… Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, παραιτήθηκε ή τον αποπέμψατε; Γιατί ο κος Φιλίππου πήγε να υπογράψει κάποια έγγραφα ως πρόεδρος ενημερώθηκε από τη νομική σύμβουλο του Οργανισμού, κα Μακαρούνη ότι «δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό του Οργανισμού, συνεπώς δεν μπορεί να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο», κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το Υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν αποζημιώνεται η κλοπή Ι.Χ. αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια.  Κλάπηκε αυτοκίνητο και το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του αποδίδει στον ιδιοκτήτη του οχήματος βαριά αμέλεια, επειδή στάθμευσε το όχημά του σε μη περιφραγμένο χώρο, χωρίς να φυλάσσεται, χωρίς να φωτίζεται, χωρίς να υπάρχουν κάμερες. Αυτό είναι παραθυράκι για να μην πληρώνει αποζημιώσεις καμμία ασφαλιστική εταιρεία! Αυτό είναι δικαιοσύνη; Εύχομαι όσοι υπέγραψαν να τους κλέψουν τα αυτοκίνητα και να μην αποζημιωθεί κανένας για να δουν τι τραβά ο Έλληνας. Εγώ λοιπόν ποτέ δεν εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Δεν εμπιστεύομαι αυτή τη δικαιοσύνη. Όχι γιατί δεν έχουμε καλούς δικαστές και εισαγγελείς, αλλά γιατί οι καλοί εισαγγελείς δέχονται πιέσεις και είναι παραγκωνισμένοι.  

Σήμερα έμαθα ότι ο εορτασμός της ΝΔ είναι κινητή εορτή! Εσείς γιορτάζετε την ίδρυση του κόμματος στις 4 Οκτωβρίου και ο Κων/νος Καραμανλής ίδρυσε το κόμμα στις 29/9/1974. Ορίστε και τα δημοσιεύματα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. (δείχνει φωτο). Δεν ξέρετε ούτε πότε γιορτάζετε. Γι’ αυτό έχετε ευτελίσει την παράταξη που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής

Από χθες, επίσης, ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ είναι σε υπολειτουργία, γιατί έχει καεί ένα UPS λόγω αυξομείωσης στην τάση, ενώ υπάρχει τρόπος να μην καίγεται. Και βέβαια έπεσε το σύστημα τηλεδιοίκησης. Μπράβο να το χαίρεστε το κράτος που έχετε φτιάξει.

Και για να πάμε στην οικονομία, λόγω της ακρίβειας θα δούμε τραγικές εικόνες. Άγνωστοι εισέβαλαν σε συνεταιρισμό και το έκλεψαν. Οι αγρότες έχασαν το βιός τους. Το ίδιο έγινε και στην Μεσσήνη. Ήδη σε πολλά super market έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά στο γάλα και το λάδι. Στη Χαλκιδική οι αγρότες έχασαν 37 τόνους λάδι. Αυτό είναι μήνυμα για όλους μας. Για να φτάσει ένα super market να βάζει αντικλεπτικά, αυτό σημαίνει ότι πήγε ο πατέρας να κλέψει γάλα για το παιδί του γιατί δεν μπορεί να το αγοράσει. Και αυτό είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Ευθύνεται η κυβέρνηση!  

Η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική και εσείς μας έχετε ζαλίσει με την αναβάθμιση. Το 10ετές ομόλογο έχει πάρει πάλι την ανηφόρα. Έχει ξεπεράσει το 4,5% ενώ ξέφυγε το spread σε σχέση με το Γερμανικό. Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο χθες σημείωσε απώλειες 2 δις! Όμως η επενδυτική βαθμίδα της ασήμαντης DBRS δεν βοήθησε καθόλου!!

Αυτό γίνεται γιατί η πολιτική της ΝΔ βασίζεται στο δανεισμό για να μοιράσει τα παντός είδους PASS.

Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει σωστή πολιτική. Σωστή πολιτική είναι αυτό που έκανε ο Ορμπάν, που κατάφερε το ξεπάγωμα κονδυλίων από την ΕΕ. Ο κακός Ορμπάν. Είναι άλλο πράγμα να είσαι δεδομένος και άλλο (θα το πω άκομψα) να είσαι πολιτικά βλαμμένος. Και για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ αυτόν που βλάπτει τα εθνικά θέματα.

Από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είναι ο Έλον Μασκ, ο οποίος μάλιστα έχει κάνει δηλώσεις για την Ελληνική Ιστορία. Τον Έλον Μασκ τον παρακαλεί ο Ερντογάν για να τον δει για 10 λεπτά, και αυτός για να τον αδειάσει πηγαίνει με το παιδί του και τον κοροϊδεύει. Και ρωτώ, γιατί δεν καλείτε τον Έλον Μασκ να φέρει τις επενδύσεις του στην χώρα μας; Η ΝΔ δεν τον καλεί γιατί είναι συνδεδεμένη στο άρμα του Σόρος. Και ο Σόρος δεν επιτρέπει στον κο Μητσοτάκη να έχει σχέσεις με τον Έλον Μασκ.

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ στην συνέντευξη που έδωσε ο κος Συρίγος, ο οποίος ομολόγησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως είπε, να θυσιάσουμε χωρικά ύδατα χάριν της επαναστρατιωτικοποίησης! Και ξεχνά την σύμβαση του Μοντρέ! Αλλά αφού πήρατε τα ρωσικά οπλικά συστήματα που είχαμε στα νησιά και τα δώσατε στους Ουκρανούς, και αφού ο πρωθυπουργός είπε ψέμματα ότι θα αντικατασταθούν από τα Μάρντερ, προκαλέσατε ανήκεστο βλάβη στα νησιά του Αιγαίου.

Δεν θα πω για τον κο. Φλώρο, ο οποίος δεν παραιτείται. Αντίθετα τώρα θα εκλέξουμε τη γυναίκα του Νομαρχιακή Σύμβουλο!

Το Υπ.Εξ. της Γερμανίας παραδέχεται ότι επίτηδες φέρνει λαθρομετανάστες στην Ευρώπη. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Γερμανίας. Μην σας παραμυθιάζουν, λοιπόν, ότι θέλουν να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση.

Ξέρετε τι κάνουν οι Πακιστανοί; Ο Υπ. Εσ. Του Πακιστάν έδωσε διορία έως την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στο Πακιστάν να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαφορετικά θα απελαθούν με τη βία!

Ξέρετε τι κάνουν οι Τούρκοι; Θα επιστρέψουμε λέει εμείς «μετανάστες» στην Τουρκία και θα πάρουμε «πρόσφυγες»! Η Τουρκία ζητά «μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της υποδοχής που της αναλογεί»! Πού είναι το τείχος; Πού είναι τα push back;

Υπάρχει λύση όμως κύριοι: Δώστε στους Μουσουλμάνους τα ίδια δικαιώματα που δίνουν αυτοί στους Χριστιανούς που ζουν στις Αραβικές χώρες!

Σημείο – σημείο αποδόμησε κυριολεκτικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, στην ομιλία της στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποκαλύπτοντας τη μέγιστη υποκρισία και την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών σχεδιασμών.

«Εν μέσω δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, εν μέσω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε πολλούς Δήμους της χώρας, η Κυβέρνηση φέρνει ένα άκαιρο και άτοπο νομοσχέδιο που συμβολίζει την μεγαλειώδη υποκρισία της Κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τάχα «κόπτεται» για την Αυτοδιοίκηση και πέντε μέρες πριν τις εκλογές φέρνει αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας της η Χριστίνα Σταρακά. Και στη συνέχεια επικέντρωσε τη σφοδρή κριτική της στα εξής, μεταξύ άλλων, σημεία:

1. Στην παντελή απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης για το νομοσχέδιο. Ακόμα και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ζήτησε αναβολή της συζήτησης για μετά τις εκλογές και συνάντησε την άρνηση της κυβέρνησης.

2. Στην απίστευτη προχειρότητα για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, 13.000 εργαζόμενοι που θα ενσωματωθούν στους Δήμους να μη γνωρίζουν τι δουλειά θα κάνουν και πως θα αμείβονται. Ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους 6.500 από αυτούς που είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έχουν υπογράψει συμβάσεις που τους ορίζουν ακριβώς τις υποχρεώσεις τους.

3. Στα σοβαρά προβλήματα που σίγουρα θα δημιουργηθούν από την κατάργηση νομικών προσώπων στο πόδι. «ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, γυμναστήρια, ωδεία, φιλαρμονικές, δομές που ασχολούνται με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλου είδους φιλανθρωπία καθώς και οι παιδικοί σταθμοί θα κληθούν να λειτουργήσουν σε νέο καθεστώς που δεν τους έχετε εξηγήσει αναλυτικά το πώς».

4. Στο τελείως υποκριτικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση των δήμων. «Πώς περιμένετε να λυθεί αυτόματα η υποστελέχωση, εάν απλώς οι αρμοδιότητες μεταφερθούν στον υποστελεχωμένο Δήμο, αντί να ασκούνται από το υποστελεχωμένο Νομικό Πρόσωπο;», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

5. Στην εξίσου υποκριτική θέση ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις για εξοικονόμηση πόρων. «Ούτε η Τρόικα δεν πρότεινε αυτά που πρόχειρα και άτσαλα πάτε να επιβάλετε εσείς. Πολλοί αιρετοί μάλιστα “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” ότι θα έχουμε απώλεια ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στο εξής, ειδικά στην κοινωνική πολιτική», προειδοποίησε η Χριστίνα Σταρακά.

6. Στην αντικατάσταση του τραγικού προηγούμενου καθεστώτος διοίκησης των Δήμων επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με ακόμα λιγότερη δημοκρατία. «Έχουμε μια αποδυνάμωση των δημοτικών παρατάξεων, των συλλογικών οργάνων και των Δημοτικών Συμβουλίων και μια ενδυνάμωση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης των Δήμων», υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Και η Χριστίνα Σταρακά ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ειδικά εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και εγώ προσωπικά που έχω θητεύσει τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης αντιλαμβανόμαστε ότι στρώνετε τις προϋποθέσεις για ένα αλαλούμ. Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει τα μείζονα ζητήματα ουσιαστικής απόδοσης πόρων και διαφάνειας στους Δήμους. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η χειραγώγηση και η επικοινωνία. Αν ήταν γνήσιο, δημοκρατικό και θεσμικό το ενδιαφέρον της θα το έφερνε σε άλλο χρόνο. Με ουσιαστική διαβούλευση. Με σωστή αξιολόγηση και αιτιολογημένες μελέτες. Καταψηφίζοντας το Νομοσχέδιο, καταψηφίζουμε την υποκρισία της Κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης θα πραγματοποιήσει την κεντρική του πολιτική ομιλία  στην πλατεία Δημάδη την  Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ.

Σας περιμένουμε όλους και όλες στην μεγάλη μας συγκέντρωση την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Δημάδη.

ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την μεγάλη αλλαγή στο Δήμο Αγρινίου!!!

«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ – ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

Για το Αγρίνιο του Μελλοντός μας.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, της επόμενης 5ετίας να γίνει μία, πραγματικά ευρωπαϊκή περιφέρεια και στον τομέα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφεται στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών» σημειώνει ο Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Νεκτάριος Φαρμάκης, καταθέτοντας το στίγμα του για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτέλεσαν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που εφάρμοσε η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη. Παράλληλα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαμορφώθηκε ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα που συνδυάζεται με τη φυσιογνωμία της περιοχής (επενδυτικό προφίλ), αλλά και τα σύγχρονα εργαλεία που δημιουργήθηκαν

Στη διάρκεια στης τετραετίας διατέθηκαν συνολικά 190 εκ. ευρώ σε προγράμματα και δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αφορούν σε 7.000 επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν με δύο προγράμματα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η στήριξη των φορέων αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα.

Μεταξύ των δράσεων που υλοποίησε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι:

 • Ολοκλήρωση της μελέτης για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία Ινστιτούτα που θα καλύπτουν τα ερευνητικά πεδία της ιατρικής τεχνολογίας και των φαρμάκων, της αγροδιατροφής και της πολιτικής της τεχνολογίας. Το ερευνητικό κέντρο θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υφιστάμενα.
 • Στελέχωση και λειτουργία του Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με στόχο την δωρεάν παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στήριξης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας. Στις εξατομικευμένες υπηρεσίες του Μηχανισμού ήδη έχουν ενταχθεί περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.
 • Έναρξη του έργου «DIGIWEST. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» με στόχο την υποστήριξη της ενσωμάτωσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη λειτουργία και τις διαδικασίες των ΜμΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 500 επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση, και όλες οι επιχειρήσεις της ΠΔΕ στη συνέχεια, θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εργαλεία και πρακτικό εκπαιδευτικό υλικό στην ελληνική γλώσσα.
 • Αξιολόγηση οργάνωσης της επιχειρηματικότητας σε κατάλληλους χωρικούς υποδοχείς και υποβολή προτάσεων για την χωροθέτηση, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων.
 • Κατάρτιση και διεθνή προβολή του επενδυτικού προφίλ της ΠΔΕ που αποτελεί ένα στρατηγικό «εργαλείο» προσέλκυσης επενδύσεων με πλήρη καταγραφή 66 επενδυτικών ευκαιριών. Διαμορφώνουμε την ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας ως προορισμού επένδυσης.
 • Συνεχή υποστήριξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τμημάτων και εργαστηρίων με έργα εκσυγχρονισμού, παρεμβάσεις και προμήθεια εξοπλισμού.
 • Συμμετοχή σε δεκάδες συμπράξεις και ευρωπαϊκά έργα για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
 • Στοχευεμένες παρεμβάσεις και δημόσιες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών – συγκοινωνιών που συνδέονται ευθέως με την υποστήριξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων του τόπου μας.
 • Εξασφάλιση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών στο χώρο του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Επιταλίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο επίκεντρο ευρωπαϊκού προγράμματος για την γενική αεροπορία και τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones).

Πλέον η Δυτική Ελλάδα είναι μια σύγχρονη, παραγωγική κι εξωστρεφής Περιφέρεια κι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα πρόοδο και ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ειδικότερα προβλέπεται κατανομή 80 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο με το 68% να κατευθύνεται αποκλειστικά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση παραμένει σταθερή συνεργασία με τους φορείς έρευνας και καινοτομίας μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση παρεμβάσεων που στόχο έχουν διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διασύνδεσής της με θέσεις εργασίας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο συνδυασμός «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» έχουν εκπονήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θέτει στον πυρήνα της στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από:

 • Την ενθάρρυνση της νεανικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας μέσα από δράσεις που απαντούν στις ανάγκες του σήμερα. Ο πυρήνας της προσπάθειας μας είναι να μείνουμε, να εργαστούμε και να ζήσουμε στον τόπο που αγαπάμε. Η τοπική αγορά εργασίας ήδη αλλάζει και το μαρτυρούν οι δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (9,9% το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019).
 • Την εξειδίκευση μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας με βάση την φυσιογνωμία και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Εστιάζουμε με μεγεθυντικό φακό στις ανάγκες της παραγωγικής βάσης και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
 • Τις συνέργειες ανάμεσα στα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό δράσεων ενίσχυσης νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
 • Την περαιτέρω ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων και υποστήριξη των φορέων αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας.
 • Την προσαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες της αγοράς.
 • Τον σχεδιασμό Μηχανισμού Ψηφιακής Οικονομίας που θα έχει αποστολή να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει επιχειρήσεις και ομάδες ατόμων που θέλουν να συστήσουν επιχειρήσεις, με στόχο να καθίσταται η λειτουργία τους πλήρως ψηφιακή και, επιπλέον, θα προετοιμάζει δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων όλων των κλάδων της οικονομίας στη βάση του προτύπου DIGIWEST της τρέχουσας περιόδου.
 • Την στήριξη επιχειρήσεων για (α) δράσεις δημιουργίας βιομηχανικών προτύπων και τυποποίησης με ενιαία κριτήρια πιστοποίησης και (β) εφαρμογής τους στην παραγωγική διαδικασία.
 • Τον ενίσχυση του εκσυγχρονισμού της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών και συμμετοχή αυτών των επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας μέσα από συντονισμένες προσπάθειες προβολής, προώθησης και διείσδυσης σε χώρες του εξωτερικού.
 • Την ενίσχυση της νέας/ νεοφυούς επιχειρηματικότητας εμπορικών εφαρμογών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 • Την δημιουργία cluster και συνεργασιών ΜμΕ μεταξύ τους αλλά και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αλυσίδες αξίας.
 • Την ενίσχυση των κλάδων της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης αλλά και της τεχνολογίας των υλικών που αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο.
 • Την παροχή τεχνικής υποστήριξης στις ΜμΕ με στόχο τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για δοκιμές, επενδύσεις, πιλοτικές εφαρμογές, δικτύωση, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτομίας.
 • Την στήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων που συνδέονται με την ταυτότητα του τόπου μας.
 • Τη μελέτη και την προώθηση Στεγασμένων Πρότυπων Σύγχρονων Λαϊκών με πλήθος οικονομικών και άλλων ωφελειών για τις τοπικές κοινότητες.

Παράλληλα  αξιολογώντας τις διεθνείς τάσεις  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στρέφεται στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών, εστιάζει στην Έρευνα και την Καινοτομία μέσα από:

 • Την προώθηση της Πάτρας ως διεθνή ερευνητικό και τεχνολογικό κόμβο μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων θεσμών και επιχειρήσεων αλλά και την ίδρυση νέου ερευνητικού κέντρου με συμπληρωματική δραστηριότητα. Επενδύουμε στις οικονομίες κλίμακας και τα πολλαπλασιαστικά τους οφέλη για την τοπική οικονομία.
 • Την συνέχεια των προσπαθειών μας, πιστοί στη θέση και στάση μας όλα αυτά τα χρόνια, για την αποδοχή της θέσης μας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το αρμόδιο Υπουργείο περί εξακτίνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Ενότητες με Σχολές και Τμήματα η λειτουργία των οποίων αρμόζει στα τοπικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
 • Την προώθηση Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία με στόχο την ενσωμάτωση της καινοτομίας που παράγεται από ερευνητική δραστηριότητα στην παραγωγική λειτουργία και απόδοση της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
 • Την αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού των ερευνητικών φορέων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας. Την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας με δράσεις προβολής και επικοινωνίας και σύζευξης με την παραγωγική διαδικασία.
 • Την στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων και της μεταποίησης με έμφαση στην εξειδίκευση, την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και την διαφοροποίηση των προϊόντων.
 • Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και του αντικτύπου της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της νέας περιόδου.
 • Τη μελέτη λειτουργίας σύγχρονου Τεχνολογικού Πάρκου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δικτύωση με αναγνωρισμένα πάρκα του εξωτερικού (ενδεικτικά: Tel Aviv, Berlin, Silicon Valey, Brooklyn) και τη δημιουργία οργανωμένου γραφείου υποδοχής startups και digital nomads.
 • Τη συνδρομή μας στις προσπάθειες των αρμόδιων φορέων για τη σύσταση οργανωμένου μηχανισμού διεθνούς προβολής της περιφερειακής καινοτομίας, όπως επίσης και την ίδρυση Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
 • Τη σύνταξη ειδικής περιφερειακής πολιτικής για τη Δυτική Ελλάδα με αξιολόγηση ίδρυσης ειδικού Ταμείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Σε αυτούς τους πόρους θα προστεθούν πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα παρέχει ενισχυμένα κίνητρα σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες συμβάλλουν καταλυτικά σε όρους έντασης κεφαλαίου επενδύσεων και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία INVEST EU.

«Μπροστά μας ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η περιφέρεια με τους περισσότερους επιστήμονες και ερευνητές στη χώρα. Πρόκειται για προτέρημα που «κουμπώνει» με το οικοσύστημα των τεχνολογιών έρευνας και καινοτομίας. Ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για hubs, για σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή κι είμαστε έτοιμοι να πάμε τη Δυτική Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά. Η ανάπτυξη της καινοτομίας για την στον σχεδιασμό μας  αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση τη στενή και ανοιχτή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να άρουμε τα εμπόδια και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της καινοτομίας, τα οποία πιστεύουμε ότι θα παράσχουν μια νέα προοπτική για την περιφερειακή οικονομία» σημειώνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπειτα από δύο ενθουσιώδεις και μεγάλες σε όγκο και παλμό συγκεντρώσεις, σε Νεοχώρι και Αιτωλικό, ο  Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημιουργική Ανατροπή» Κώστας Λύρος θα μιλήσει την Τετάρτη, 4/10 στο Ευηνοχώρι  (καφενείο Μουζακίτη).

Την Πέμπτη, 5/10 ο Κώστας Λύρος θα μιλήσει στην Κατοχή  (καφενείο Ζαχαριά θέση ΠΛΑΤΑΝΟΣ) και ολοκληρώνει τον κύκλο των προεκλογικών του ομιλιών την Παρασκευή, 6/10 με μεγάλη συγκέντρωση-ομιλία στο Μεσολόγγι  (Οδός Θυσίας).

Θα είναι χαρά μας να μας τιμήσετε με την παρουσία σας

Συνεχίζουμε το δρόμο της προσφοράς για τον τόπο μας με:

Εμπειρία -Εντιμότητα -Συνέπεια

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ