Το Ιράν και το Ιράκ, που πλέον είναι σύμμαχοι μετά την επικράτηση στον σιιτών στην Βαγδάτη και το αντιδυτικό-αντιισραηλινό μένος των σουνιτών του Ιράκ μνα παραμένει ισχυρό, κινούνται προς απάντηση στις κινήσεις υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ: Μεγάλες δυνάμεις Ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων αναπτύχθηκε στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ μέσω της Συρίας (πάνω από 7.000), ενώ επιπλέον 20.000 Ιρακινοί έχουν συγκεντρωθεί σε κέντρα κατάταξης στο Ιράκ.
Το πιο επικίνδυνο πλέον είναι ότι οι Ιρανοί είναι έτοιμοι μαζί με τους Ιρακινούς να κτυπήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Ιράκ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εμπλακούν ενεργά στην μάχη κατά της Χαμάς.
Ιρακινοί αξιωματικοί ζητούν «Το Ιράκ να απαλλαγεί άμεσα από την αμερικανική επιρροή και να υποχρεωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν τις στρατιωτικές τους βάσεις από τη χώρα».
Ο ιρανικός Στρατός ενίσχυσε μια μία τεθωρακισμένη Ταξιαρχία τα βόρεια σύνορα με το Ιράκ και ο επικεφαλής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στην Προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη και απαντώντας στους Ισραηλινούς που καταγγέλλουν δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων στην επίθεση της Χαμάς του περασμένου Σαββάτου, μίλησε για την σφαγή στη παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα και τη Σατίλα στον Λίβανο το 1982 (τότε που ο Έλληνες πρωθυπουργός Α.Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει «Ναζί» τους Ισραηλινούς διαρρηγνύοντας κάθε σχέση Ελλάδος-Ισραήλ για πολλά χρόνια).
Αυτή την στιγμή το μπλοκ Ιράν-Ιράκ έχει σχηματοποιηθεί και απειλεί το σύνολο των ισορροπιών στην περιοχή σε όλα τα επίπεδα…
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε διαδοχικά σήμερα (13.10.2023) τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρου Αυγουστίδη και της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής Lindiwe Gail Msengana – Ndlela.
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, παρέστησαν η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πρέσβης Αλίκη Χατζή και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.
Πηγή: newsit.gr
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, Han Duck-soo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.Ακολούθησαν συνομιλίες των διευρυμένων αντιπροσωπειών.
Κατά τη διάρκεια των επαφών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ελλάδα και Κορέα είναι δύο ναυτικές χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες, όπως η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συζητήθηκε ακόμα η προοπτική ενίσχυσης και εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Yoon Suk Yeol, της πρόσφατης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στη Σεούλ και της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα αντιπροσωπείας κορεατικών επιχειρήσεων και της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη θέση της Ελλάδας ως γέφυρας της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική και ως πύλης, οικονομικής, εμπορικής και ενεργειακής, προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Νωρίτερα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Εξωτερικών για τη διεξαγωγή τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων ανώτατων αξιωματούχων.
Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρωθυπουργέ, με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την επίσημη επίσκεψη. Άλλωστε, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας πηγαίνουν πολλές δεκαετίες πίσω, όταν οι Έλληνες αγωνίστηκαν στο πλευρό του δικού σας λαού για την ελευθερία της χώρας σας. Ένας δύσκολος πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο.
Πολλά έχουν συμβεί έκτοτε. Τρέφουμε μεγάλο θαυμασμό για την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Κορέα τις τελευταίες δεκαετίες. Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης για να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς μας δεσμούς. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι ίσως οι μεγαλύτεροι πελάτες των ναυπηγείων σας, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμη όσον αφορά στη συνεργασία σε θέματα που αφορούν το εμπόριο, την τεχνολογία, την καθαρή τεχνολογία.
Προσβλέπω στη συνάντησή μας και ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε τις σχέσεις μας σε ακόμη καλύτερες βάσεις. Και πάλι, λοιπόν, καλώς ήρθατε.
Han Duck-soo: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα συγχαρητήριά μας για τη νίκη σας στις εκλογές. Θα θέλαμε επίσης να σας συγχαρούμε για τις ηγετικές σας ικανότητες όσον αφορά στη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη. Σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης σε σύγκριση με το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρώπης. Η οικονομία σας βρίσκεται σε μια πραγματικά καλή πορεία και θαυμάζουμε την ηγετική σας ικανότητα να κάνετε τα πράγματα τόσο καλύτερα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Ελλάδα και η Κορέα έχουν μια πολύ ξεχωριστή σχέση. Το 1950, πριν από πολλές δεκαετίες, όταν η Κορέα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του πολέμου και της επιθετικότητας της Βόρειας Κορέας, η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει, στέλνοντας περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και 186 από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους. Χωρίς αυτές τις θυσίες και τη βοήθεια, η Κορέα μπορεί να μην είχε την εξέλιξη που έχει σήμερα. Επομένως, πάντα θα ευχαριστoύμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα για την προώθηση της ευημερίας και της ελευθερίας μας, αλλά και για τη συμβολή μας στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Πηγή: protothema.gr
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπατρισμού Ελλήνων από το Ισραήλ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, η χώρα μας συγκαταλέχθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς επαναπατρισμό πολιτών
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, επέστρεψαν οι πρώτοι 90 Έλληνες επισκέπτες, ενώ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, άλλοι 68. Τέλος, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, επέστρεψαν 72 Έλληνες κάτοικοι Ισραήλ, οι οποίοι δήλωσαν επιθυμία για επαναπατρισμό.
Επιπλέον, με αυτές τις πτήσεις διευκολύνθηκε και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίσθηκε η επιστροφή πολιτών της Αυστρίας, Γερμανίας και Ισραήλ, Αλβανίας, Βελγίου, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Ουκρανίας και Παναμά.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή».
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε.
Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.
Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» σχόλια του προέδρου της Κολομβίας
Στο μεταξύ η αμερικανική διπλωματία «καταδίκασε» χθες Πέμπτη σχόλια που έκανε ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, συγκρίνοντας δηλώσεις ισραηλινού υπουργού με αυτές που έκαναν οι ναζί, και τον παρότρυνε να καταδικάσει τη Χαμάς.
Ο κ. Πέτρο έχει κάνει δεκάδες αναρτήσεις στο X (το πρώην Twitter) μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, το Σάββατο, από μέλη της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πυροδότησε διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή «απόλυτης πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων των παραδόσεων τροφίμων και καυσίμων για τον πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων του θύλακα, καθώς είπε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με «ανθρώπινα κτήνη».
«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ήταν η αντίδραση του προέδρου Πέτρο, ο οποίος πρόσθεσε πως «ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα».
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις του προέδρου Πέτρο και τον καλούμε να καταδικάσει τη Χαμάς, τρομοκρατική οργάνωση, για τους βάρβαρους φόνους ισραηλινών ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε χθες η Ντέμπορα Λίπστατ, του γραφείου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού (SEAS), επίσης μέσω X.
Αιματοκύλισμα
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς και διέταξε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών, στην οποία έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 6.000 και πλέον.
Κατά την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ο απολογισμός της επίθεσης της Χαμάς ξεπέρασε τους 1.300 νεκρούς.
Ο κ. Πέτρο, απαντώντας σε σχόλιο του πρεσβευτή του Ισραήλ στη χώρα του, συνέκρινε εξάλλου το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς με όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Η κυρία Λίπστατ, που είναι ιστορικός, είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μήνυση του βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Έρβιν για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή τον είχε χαρακτηρίσει αρνητή του ολοκαυτώματος, πάντως είχε βγει νικήτρια στη συγκεκριμένη αντιδικία.