Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  6:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024

Αυγενάκης στη Βουλή: Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της Αντιπολίτευσης η πρόταση δυσπιστίας

Θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη

Δικαιοσύνη αποδίδεται από τα όργανα της Δικαιοσύνης, όχι από τα λαϊκά ή τα τηλεοπτικά δικαστήρια

«Ο διχασμός είναι το ιστορικό όπλο των εχθρών της πατρίδας μας, η πολιτική τυμβωρυχία, είναι το όπλο των ανικάνων να αρθρώσουν ουσιώδη πολιτικό λόγο».

Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης συνολικά, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι πρόκειται για μια πρόταση θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη και απεγνωσμένη και, δυστυχώς, εθνικά ανεύθυνη.

Ο ΥπΑΑΤ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση με τον πιο αναίσχυντο τρόπο του πόνου και της οργής των 57 οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι στο κυνήγι της εξουσίας «επιλέγουν ξανά τα ψέματα, την συνωμοσιολογία, τους ακατανόητους συσχετισμούς και την αναίσχυντη κατασπίλωση, με μόνο στόχο να διχάσουν, να καλλιεργήσουν το μίσος και την υποβάθμιση των θεμελιωδών θεσμών της κοινωνίας μας, ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι».

Έκανε αναφορά στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, επισημαίνοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη διχαστική της πολιτική απέκτησε σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη και ζητεί το λόγο από μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να ρίξει φως στην εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της τελευταίας πενταετίας και στον επιτυχή χειρισμό των αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και στις διεθνείς προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας μέσα από την πολιτική σταθερότητα που προσφέρει η διακυβέρνηση της ΝΔ. Και πρόσθεσε: «αντί η αντιπολίτευση να επιζητά τη σταθερότητα, τη συναίνεση και τη λογική στη χώρα μας, επιλέγει και πάλι, πολιτικούς τακτικισμούς, βιτριολική ρητορική και τον διχασμό. Και εάν ο διχασμός είναι το ιστορικό όπλο των εχθρών της πατρίδας μας, η πολιτική τυμβωρυχία, είναι το όπλο των ανικάνων να αρθρώσουν ουσιώδη πολιτικό λόγο».

Ο υπουργός χαρακτήρισε απόλυτα κατανοητό τον πόνο, την οργή και το πένθος των οικογενειών των θυμάτων καθώς «Χάσανε τα πάντα και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητούν δικαιοσύνη. 

Αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι αν σεβόμαστε τους νεκρούς είναι να ρίξουμε φως στο πολιτικό σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η αντιπολίτευση στην υπόθεση των Τεμπών. 

Δεν ζητούμε να πενθήσουμε βουβοί.

Ζητούμε να πενθήσουμε αποδίδοντας δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη δεν αποδίδεται ούτε με ψέματα ή με δήθεν αποκαλύψεις για συνομωσίες, ούτε με προσπάθεια εκμετάλλευσης του «κοινού περί δικαίου αισθήματος» που έχει δημιουργηθεί και της συναισθηματικής λαϊκής φόρτισης.

Η δικαιοσύνη αποδίδεται από τα όργανα της Δικαιοσύνης.

Όχι από τα λαϊκά ή τα τηλεοπτικά δικαστήρια.

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη θα αποδοθεί και αυτό είναι χρέος και δέσμευση της κυβέρνησης.

Αλλά σε αυτήν την υπόθεση οφείλουμε να αναζητήσουμε λάθη και παραλείψεις, εκεί που υπάρχουν, χωρίς υπερβολές αλλά με σοβαρότητα. Οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα χωρίς επιλεκτική μνήμη, αοριστίες ή με τις συνήθεις πρακτικές παραπληροφόρησης, χειραγώγησης και φανατισμού της κοινωνίας και δημιουργίας τοξικών εντυπώσεων που ακολουθεί με ευλάβεια η αντιπολίτευση. Οφείλουμε επιτέλους να ακολουθήσουμε την τεκμηριωμένη αλήθεια και την ωμή λογική».

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε στην Αντιπολίτευση ότι πριν από περίπου 9 μήνες έλαβε απαντήσεις από τον λαό σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Και κατέληξε:

«Όπως πήραμε και εμείς ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις παθογένειες που έρχονται από το χθες.

Παθογένειες που πρέπει να νικήσουμε ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα πραγματικά στον δρόμο του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του γνήσιου πατριωτισμού.

Και θα το επιτύχουμε. Διότι οι πολίτες δεν θέλουν οπισθοχώρηση, αλλά φυγή προς τα εμπρός χωρίς ποτέ ξανά επιστροφή στο χθες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του ΥΠΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη  στη Βουλή

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ομολογώ ότι απευθύνομαι απόψε στην εθνική αντιπροσωπεία, εξαιρετικά προβληματισμένος και αν μου επιτρέψετε τον όρο, οργισμένος.

Μπροστά σε μία ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο και που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη ως έσχατο σκοτεινό επιστέγασμα διαχρονικών παθογενειών και καταστροφικών αντιλήψεων στη χώρα μας ….

… αντί να ενώσουμε δυνάμεις και να γυρίσουμε μια και καλή σελίδα σε ότι πονάει και πληγώνει την πατρίδα μας ….

… κάποιοι, ελάχιστοι, βυθισμένοι χωρίς σωτηρία από ότι φαίνεται, στις διχαστικές εμμονές τους και στο τυφλό κυνήγι για την εξουσία, εργαλειοποιούν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο την θλίψη, τον πόνο και την οργή 57 οικογενειών που έχασαν τα πάντα, μόνο και μόνο για να βρουν λόγο ύπαρξης και να εξυπηρετήσουν το μένος εναντίον μίας Ελλάδας φωτεινής, δίκαιης, τολμηρής, που αναπτύσσεται χωρίς τα βαρίδια, τις διχαστικές γραμμές και τις ιδεοληψίες του χθες.

Αδιόρθωτοι χωρίς ίχνος ντροπής ή μεταμέλειας για τα τραγικά παθήματα της πατρίδας από τις καθεστωτικές και ιδεοληπτικές εμμονές τους, επιλέγουν ξανά τα ψέματα, την συνωμοσιολογία, τους ακατανόητους συσχετισμούς και την αναίσχυντη κατασπίλωση, με μόνο στόχο να διχάσουν, να καλλιεργήσουν το μίσος και την υποβάθμιση των θεμελιωδών θεσμών της κοινωνίας μας, ώστε να κερδίσουν οι ίδιοι.

Είναι τόσο τυφλωμένοι από την υποκρισία τους που νομίζουν ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν λησμονήσει ότι για τους 104 νεκρούς στο Μάτι, ουδέποτε ζήτησαν συγγνώμη. Ουδέποτε θέλησε να παραιτηθεί κανείς έστω για λόγους ευθιξίας. Αντίθετα στην αρχή επιχείρησαν να κρύψουν τους νεκρούς και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατόν προσπάθησαν να πείσουν ότι όλα τα είχαν καλώς καμωμένα αλλά έφταιγαν, για άλλους η κακή και άτυχη βάρδια και για άλλους η κλιματική αλλαγή.

Αυτοί λοιπόν που δεν πήγαν ποτέ δημόσια - παρά μόνο εν κρυπτώ -  στον τόπο εκείνης της τραγωδίας … αυτοί που διέγραψαν από το λεξιλόγιό τους τη λέξη παραίτηση αλλά και την λέξη συγνώμη … αυτοί που τα έβρισκαν όλα καλώς καμωμένα και δήλωναν υπερήφανοι για όσα έπραξαν … αυτοί που κωλυσιεργούσαν την απόδοση δικαιοσύνης … ή μεθόδευαν με κάθε τρόπο τον έλεγχό της  … αυτοί που έδειξαν τόση ασέβεια προς τους νεκρούς… δεν είναι, πλέον, μόνοι.

Απέκτησαν συμμάχους.

Χέρι – χέρι με το… «νέο» - εντός πολλών εισαγωγικών – ΠΑΣΟΚ, αποφάσισαν να ζητήσουν το λόγο από εκείνους που ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη, που παραιτήθηκαν, που δεν έκρυψαν την οδύνη τους, που από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν έρευνες με εμπειρογνώμονες, που επιτάχυναν με πρωτόγνωρο για την πατρίδα μας τρόπο, την απόδοση δικαιοσύνης, που ζήτησαν συγγνώμη για μια εθνική τραγωδία η οποία βύθισε στο πένθος όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων αλλά μια ολόκληρη χώρα.

Ζητούν το λόγο από εκείνους που έκαναν τα πάντα ακριβώς για μην υπάρξει ούτε κατ’ ελάχιστο όχι συγκάλυψη αλλά ούτε παράλειψη του παραμικρού στοιχείου που θα βοηθήσει στην απόδοση δικαιοσύνης αλλά κυρίως στην διόρθωση όλων των συστημικών λαθών ή διαχρονικών παθογενειών … ζητούν το λόγο από μία Κυβέρνηση που δεν έχει φοβηθεί ούτε τον έλεγχο, ούτε την αυτοκριτική, ούτε την αξιολόγηση των επιλογών της.

Λυπάμαι πραγματικά, που μετά από την τιτάνια προσπάθεια που έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να ξαναχτίσουμε όσα χάσαμε από την δημοσιονομική κατάρρευση, από την αδιανόητη ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδοχικές πολυεπίπεδες διεθνείς κρίσεις …. μετά από όσα όλοι μαζί πετύχαμε, και μπροστά σε όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είμαστε εδώ απόψε να απαντάμε σε ασυνάρτητες θεωρίες συνομωσίας, σε αφορισμούς της δικαιοσύνης, στην καταπάτηση κάθε λογικής και φυσικά σε πλείστους όσους εντυπωσιακούς - απερίγραπτα ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Πρωθυπουργού.

Μα αλήθεια …  έχετε συναίσθηση αυτών που λέτε … πιστεύετε ειλικρινά ότι οι πολίτες που σας ακούνε, δεν γνωρίζουν, δεν θυμούνται, δεν καταλαβαίνουν.

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2019, ξεκινήσαμε ένα δύσκολο ταξίδι να αλλάξουμε όλα όσα πληγώνουν εδώ και δεκαετίες την πατρίδα μας, όλα όσα κόβουν τα φτερά και τις προοπτικές των Ελλήνων και προάγουν μία κοινωνία ήσσονος προσπάθειας.

Να απελευθερώσουμε τον τόπο μας από διχαστικές γραμμές, συνθήματα και ιδεοληψίες του χθες. Να βάλουμε τέλος στην υποβάθμιση του Κράτους δικαίου, να ξαναβάλουμε την ασφάλεια και τα δικαιώματα του πολίτη πάνω από το συμφέρον ειδικών ομάδων, να θωρακίσουμε την ευνομία και να συντρίψουμε παθογένειες και καταστροφικές αντιλήψεις που σαν καρκίνος απλώνονται σε κάθε πτυχή της διοίκησης και της οικονομίας.

Από ουραγός στην ανάπτυξη, σήμερα η πατρίδα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επενδύσεις ρεκόρ που αλλάζουν την οικονομία, ανοίγουν νέα πεδία απασχόλησης και επιχειρηματικής δημιουργίας. Το ποσοστό ανεργίας 17% το 2019, σήμερα είναι κάτω από το 10% και βαίνει μειούμενο.

Βάλαμε τέλος στην δογματική και ιδεοληπτική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές και πετύχαμε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όντας συνεπείς στην στρατηγική μας για μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.

Απαντήσαμε και απαντάμε με αμεσότητα και συνέπεια στις ανάγκες της κοινωνίας από τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης του πληθωρισμού και της γεωπολιτικής αστάθειας, ενώ παράλληλα ξεμπλοκάραμε το μείζον ζήτημα των συντάξεων και αλλάξαμε την καθημερινότητα όλων μας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το gov.gr.

Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε σταματήσει να προχωράμε στην στρατηγική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας αλλά και της πολιτικής προστασίας απέναντι στο σκληρό πρόσωπο της κλιματικής κρίσης.

Και όλα, πάντα με δημοσιονομικό έλεγχο και πειθαρχία ώστε να μην καταστρέψουμε όλα όσα με τόσες θυσίες ξαναχτίσαμε και ούτε φυσικά, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Όσο και να φωνάζουν κάποιοι συνθήματα του χθες, η Ελλάδα σήμερα είναι μια άλλη χώρα. Και είναι μια άλλη χώρα, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ποτέ άλλοτε στην ιστορία της δεν γνώρισε τόσες πολλές κρίσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα , καθώς πέραν όλων των άλλων βιώνουμε και πολεμικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης.

Κι όμως σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα. Έγινε πιο δυνατή και με αυτοπεποίθηση και συνέπεια λόγω και έργων, αποκατέστησε την αξιοπιστία της, ενίσχυσε το κύρος της και την περιφερειακή και διεθνή επιρροή της, αποτελώντας σήμερα ένα διεθνή παράγοντα σταθερότητα και ευημερίας.

Μπροστά σε αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα και τις εξίσου σημαντικές προοπτικές που ανοίγουν για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αντί η αντιπολίτευση να επιζητά τη σταθερότητα, τη συναίνεση και τη λογική στη χώρα μας, επιλέγει και πάλι, πολιτικούς τακτικισμούς, βιτριολική ρητορική και τον διχασμό. Και εάν ο διχασμός είναι το ιστορικό όπλο των εχθρών της πατρίδας μας … η πολιτική τυμβωρυχία, είναι το όπλο των ανικάνων να αρθρώσουν ουσιώδη πολιτικό λόγο.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια αντιπολίτευση που φθάνει στο έσχατο σκαλί της πολιτικής υποκρισίας επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον πόνο και τις πληγές της εθνικής τραγωδίας που βιώσαμε όλοι οι Έλληνες πριν από έναν χρόνο στα Τέμπη.

Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της Αντιπολίτευσης συνολικά … μία πρόταση θεσμικά ακραία, πολιτικά αμήχανη, θα έλεγα απεγνωσμένη και δυστυχώς εθνικά ανεύθυνη.

Κυρίες και Κύριοι,

Απόλυτα κατανοητός και σεβαστός ο πόνος, η οργή και το πένθος των οικογενειών. Χάσανε τα πάντα και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητούν δικαιοσύνη.

Αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι αν σεβόμαστε τους νεκρούς είναι να ρίξουμε φως στο πολιτικό σκοτάδι που επιχειρεί να ρίξει η αντιπολίτευση στην υπόθεση των Τεμπών. 

Δεν ζητούμε να πενθήσουμε βουβοί.

Ζητούμε να πενθήσουμε αποδίδοντας δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη δεν αποδίδεται ούτε με ψέματα ή με δήθεν αποκαλύψεις για συνομωσίες, ούτε με προσπάθεια εκμετάλλευσης του «κοινού περί δικαίου αισθήματος» που έχει δημιουργηθεί και της συναισθηματικής λαϊκής φόρτισης.

Η δικαιοσύνη αποδίδεται από τα όργανα της Δικαιοσύνης.

Όχι από τα λαϊκά ή τα τηλεοπτικά δικαστήρια.

Δικαιοσύνη για τα Τέμπη θα αποδοθεί και αυτό είναι χρέος και δέσμευση της κυβέρνησης.

Αλλά σε αυτήν την υπόθεση οφείλουμε να αναζητήσουμε λάθη και παραλείψεις, εκεί που υπάρχουν, χωρίς υπερβολές αλλά με σοβαρότητα ….

οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα χωρίς επιλεκτική μνήμη, αοριστίες ή με τις συνήθεις πρακτικές παραπληροφόρησης, χειραγώγησης και φανατισμού της κοινωνίας και δημιουργίας τοξικών εντυπώσεων που ακολουθεί με ευλάβεια η αντιπολίτευση …

οφείλουμε επιτέλους να ακολουθήσουμε την τεκμηριωμένη αλήθεια και την ωμή λογική …  

και η λογική προς εκείνους που έχουν αναγάγει σε πανάκεια το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των τρένων, επιβάλλει να θυμίσουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν απέτρεψε τη σύγκρουση τρένων στη Γερμανία το 2016, ούτε στην Ισπανία το 2013, με δεκάδες νεκρούς.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πήρατε τις απαντήσεις σας σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις πριν από 9 περίπου μήνες. Όπως πήραμε και εμείς ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις παθογένειες που έρχονται από το χθες.

Παθογένειες που πρέπει να νικήσουμε ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα πραγματικά στον δρόμο του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του γνήσιου πατριωτισμού.

Και θα το επιτύχουμε. Διότι οι πολίτες δεν θέλουν οπισθοχώρηση, αλλά φυγή προς τα εμπρός χωρίς ποτέ ξανά επιστροφή στο χθες.

Σας ευχαριστώ

Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), που εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΟΣΕ, με το οποίο ζητά να απαντήσει σε πέντε ερωτήματα για τη διαχείριση των ηχητικών από τα καταγραφικά της νύχτας του εγκλήματος των Τεμπών και τις αποκαλύψεις περί αλλοίωσής τους.

«Ανακύπτουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανάληψη από εσάς (δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας, κ. Τερεζάκη) του επίμαχου ηχητικού υλικού, τη στιγμή που τελούσατε υπό τον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, την διατήρησή του στην κατοχή σας επί δύο ολόκληρες ημέρες μέχρι την παράδοσή του στις Αρχές, τη διαρροή του στον Τύπο, καθώς και την ακρίβεια του περιεχομένου των συνομιλιών που διέρρευσαν ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το τραγικό δυστύχημα στη δημοσιότητα και στο οποίο επιστηρίχθηκε η θεωρία του “ανθρώπινου λάθους”».

Οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Με ποιους μεταβήκατε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής και αν η είσοδός σας έγινε παρουσία αστυνομικού υπαλλήλου.
  • Γιατί διατηρήσατε στην κατοχή σας το επίμαχο υλικό επί δύο (2) ολόκληρες ημέρες αντί να μεριμνήσετε για την άμεση παράδοσή του, ως οφείλατε, στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.
  • Σε ποιους αποδέκτες κοινοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών αφότου ανελήφθησαν από εσάς λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και μέχρι την παράδοσή τους στις αρμόδιες αρχές δύο (2) ημέρες αργότερα.
  • Πώς διέρρευσε το σχετικό υλικό στα ΜΜΕ και δη με αλλοιωμένο το περιεχόμενο των συνομιλιών, εάν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα των δύο ημερών βρισκόταν στην αποκλειστική κατοχή σας. Παραδόθηκε το υλικό στο σύνολό του, ακέραιο και ανεπεξέργαστο ή μήπως αφαιρέθηκαν επίμαχες συνομιλίες που θα καταδείκνυαν ότι τελικά ο συνάδελφός μας μηχανοδηγός έκανε σωστή εκφώνηση μετά την αναχώρηση του από την Λάρισα;
  • Αν διενεργήσατε έρευνα για τη διαρροή του υλικού στα ΜΜΕ, ποια αποτελέσματα αυτή απέδωσε και αν αυτά κοινοποιήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές, ως είχατε δεσμευτεί σε συνάντησή σας μαζί μας λίγες μέρες μετά το δυστύχημα.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των θανόντων συναδέλφων μας και όλων των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και για την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαιτίους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλοιώσει βασικά στοιχεία και να προσβάλει τη μνήμη των συναδέλφων μας. Γιατί δεν μετράμε απώλειες κερδών και πολιτικά κόστη ή ποσοστά τηλεθέασης. Μετράμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε λιγότεροι».

Ακολουθεί ολόκληρη η εξώδικη δήλωση προς τη διοίκηση του ΟΣΕ, η οποία κοινοποιείται και προς την «Hellenic Train», τη ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, υπ’ όψιν Ειδικού Εφέτη-Ανακριτή Λάρισας:

«Την 1η Μαρτίου 2023, ήτοι προτού παρέλθουν 24 ώρες από το δυστύχημα, δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο («Πρώτο Θέμα»), καθώς και στο YouTube, ο φερόμενος ως διάλογος των μηχανοδηγών της αμαξοστοιχίας Ιntercity 62 με το σταθμάρχη της Λάρισας. Σημειώνεται ότι γύρω από τον ως άνω διάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα και φερόταν να καταδεικνύει εμφατικά τις διαδοχικά λανθασμένες εντολές του σταθμάρχη άρχισε να εξυφαίνεται η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» ως αποκλειστικής αιτίας του δυστυχήματος.

Επισημαίνουμε ότι ήδη με το από 10.3.2023 Δελτίο Τύπου της Ένωσής μας εκθέταμε σχετικώς:

«δεν έχουν καλά-καλά περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την απώλεια των 5 συναδέλφων μας μηχανοδηγών και ακόμα 52 συνανθρώπων μας στο τραγικό και εγκληματικό -όμως προδιαγεγραμμένο- σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και ήδη εξυφαίνεται από τους υπαίτιους και πραγματικά υπεύθυνους, η θεωρία του “ανθρώπινου λάθους” μέσω διαρροών, όπως και επιλεκτικών και μονταρισμένων συνομιλιών στα ΜΜΕ».

Περαιτέρω, τις αμφιβολίες αναφορικά με την ακρίβεια των συνομιλιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας που εγείρει η διαρροή του σχετικού υλικού, είχε εκθέσει και ο τότε πρόεδρος του Σωματείου μας, κ. Κώστας Γενιδούνιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Mega”, στις 9.3.2023, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Εδώ έχουμε κανονική ‘κοπτοραπτική’ στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών, είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ. […] Είναι δυνατόν 8 με 10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού, που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής έρευνας, στο Youtube;[…] Αυτό που λέμε εμείς οι μηχανοδηγοί είναι να περιμένουμε να ακούσουμε όλο το ηχητικό.

Πώς είναι δυνατόν η συνομιλία που υπάρχει σε VHF (ασύρματος) το οποίο είναι κλειστό, δεν το ακούει ο κόσμος, να διέρρευσε και να κόπηκε; […] Και γιατί βλέπουμε ένα βίντεο να κυκλοφορεί; Γιατί προφανώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτό που καταγράφεται. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη γιατί ακούμε ένα κομμένο ηχητικό 10 ώρες μετά το δυστύχημα».

Ένα χρόνο μετά, το από 24.3.2024, ώρα 10.40, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι εμφιλοχώρησε πιθανώς πρόωρη παράνομη αφαίρεση του ηχητικού υλικού των συνομιλιών του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα και αλλοίωσή του δια της συρραφής επιλεκτικών αποσπασμάτων δύο συνομιλιών που έλαβαν χώρα τη νύχτα του δυστυχήματος, αλλά αφορούσαν σε δύο διαφορετικά τρένα, εκ των οποίων το ένα δεν ήταν το επιβατικό τρένο IC62.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ως άνω δημοσίευμα «από έγγραφο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκύπτει ότι αυτές οι τέσσερις φράσεις είναι συρραφή δύο διαδοχικών συζητήσεων του σταθμάρχη (ηχητικά αρχεία «CH103e3» και «Ch103e4») με δύο μηχανοδηγούς και όχι έναν. Η πρώτη πράγματι με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας αλλά η δεύτερη με σιδηροδρομικό που δεν είχε σχέση με το συμβάν».

Δηλαδή, το ηχητικό που δόθηκε στη δημοσιότητα «α) «ενώνει» δύο διαφορετικές συζητήσεις του σταθμάρχη με μηχανοδηγούς, ενώ β) εξαφανίζει το αμέσως προηγούμενο σημείο του διαλόγου, όπου ο σταθμάρχης της Λάρισας αποκαλεί τον μηχανοδηγό που συνομιλεί «Σωτήρη» (πρόκειται για τον μηχανοδηγό τοπικού τρένου, κ. Σωτήρη Αδάμου).

Η αναφορά αυτή αποδείκνυε ότι δεν πρόκειται για τον οδηγό του Intercity, Γιώργο Κουτσούμπα, που σκοτώθηκε κι αυτός στα Τέμπη», πράγμα που σημαίνει ότι «η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά!».

Στη βάση όλων των παραπάνω, το ως άνω δημοσίευμα καταλήγει στην παραδοχή που από τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος είχαμε διαβλέψει ότι «Η μονταζιέρα που φαίνεται ότι λειτούργησε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν και αποτελεί δείγμα της σπουδής να προβληθεί μόνο η θεωρία του υπαρκτού ανθρώπινου λάθους».

Το ανωτέρω πολύκροτο δημοσίευμα ακολούθησε η από 24.3.2024 ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που γνωστοποίησε ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, από το οποίο προκύπτει ότι ουδέποτε υπήρξε παρουσία αστυνομικού στην απομάστευση των ηχητικών και τα αρχεία παραδόθηκαν ηλεκτρονικά δύο (2) ημέρες μετά, ήτοι στις 2.3.2023, προσκομίστηκαν στις 3.3.2023 και τελικώς κατασχέθηκαν στις 4.3.2023.

Είναι πρόδηλη η αντίφαση των ανωτέρω διαλαμβανόμενων στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. προς τα όσα κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας σας, κ. Παναγιώτης Τερεζάκης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Ειδικότερα, ο κ. Τερεζάκης ανέφερε ότι λίγες ώρες μετά το δυστύχημα μετέβη ο ίδιος παρουσία αστυνομικού στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής του ΟΣΕ (ήτοι στο χώρο που τηρούνται τα αρχεία των ηχητικών καταγραφών των συνομιλιών μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών) και «εκείνος έδωσε εκείνη την ώρα στην ΕΛΑΣ το στικάκι με τις συνομιλίες».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ήμουν εγώ αυτός που λίγες ώρες μετά το δυστύχημα φώναξα την Αστυνομία και πήγα με εξουσιοδοτημένο άτομο, γιατί, ξέρετε, τις καταγραφές δεν μπορεί να τις πάρει όποιος να ‘ναι», προσθέτοντας ότι «αυτός που μπαίνει έχει εξουσιοδότηση από τον Οργανισμό, μπαίνει με κωδικό, τα καταγράφει με στικάκια και φαίνεται ποιος μπήκε και τι κατέγραψε».

Επειδή από όλα τα παραπάνω, ανακύπτουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την ανάληψη από εσάς (δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας σας, κ. Τερεζάκη) του επίμαχου ηχητικού υλικού, τη στιγμή που τελούσατε υπό τον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, την διατήρησή του στην κατοχή σας επί δύο (2) ολόκληρες ημέρες μέχρι την παράδοσή του στις Αρχές, τη διαρροή του στον Τύπο, καθώς και την ακρίβεια του περιεχομένου των συνομιλιών που διέρρευσαν ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά το τραγικό δυστύχημα στη δημοσιότητα και στο οποίο επιστηρίχθηκε η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους».

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Με την παρούσα μας σας απευθύνουμε τα κάτωθι ερωτήματα, τα οποία ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας πάραυτα να απαντήσετε:

  • Με ποιους μετέβητε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφής και αν η είσοδός σας έγινε παρουσία αστυνομικού υπαλλήλου.
  • Γιατί διατηρήσατε στην κατοχή σας το επίμαχο υλικό επί δύο (2) ολόκληρες ημέρες αντί να μεριμνήσετε για την άμεση παράδοσή του, ως οφείλατε, στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.
  • Σε ποιους αποδέκτες κοινοποιήθηκαν τα ηχητικά αρχεία των συνομιλιών αφότου ανελήφθησαν από εσάς λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και μέχρι την παράδοσή τους στις αρμόδιες αρχές δύο (2) ημέρες αργότερα.
  • Πώς διέρρευσε το σχετικό υλικό στα ΜΜΕ και δη με αλλοιωμένο το περιεχόμενο των συνομιλιών, εάν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα των δύο ημερών βρισκόταν στην αποκλειστική κατοχή σας. Παραδόθηκε το υλικό στο σύνολό του, ακέραιο και ανεπεξέργαστο ή μήπως αφαιρέθηκαν επίμαχες συνομιλίες που θα καταδείκνυαν ότι τελικά ο συνάδελφός μας μηχανοδηγός έκανε σωστή εκφώνηση μετά την αναχώρηση του από την Λάρισα;
  • Αν διενεργήσατε έρευνα για τη διαρροή του υλικού στα ΜΜΕ, ποια αποτελέσματα αυτή απέδωσε και αν αυτά κοινοποιήθηκαν στις Εισαγγελικές Αρχές, ως είχατε δεσμευτεί σε συνάντησή σας μαζί μας λίγες μέρες μετά το δυστύχημα.

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των θανόντων συναδέλφων μας και όλων των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και για την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαιτίους.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αλλοιώσει βασικά στοιχεία και να προσβάλει τη μνήμη των συναδέλφων μας. Γιατί δεν μετράμε απώλειες κερδών και πολιτικά κόστη ή ποσοστά τηλεθέασης. Μετράμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, μετρηθήκαμε και βρεθήκαμε λιγότεροι».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, στο πλαίσιο της συζήτησης της τριήμερης πρότασης δυσπιστίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις για το δυστύχημα των Τεμπών.

Ξεκινώντας την ομιλία της η Χριστίνα Σταρακά στηλίτευσε την κυνική προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει το προφίλ του Πρωθυπουργού καθώς και τον μοιραίο Καραμανλή, την ώρα που η κοινωνία βράζει από θυμό και αγανάκτηση για την επιχειρούμενη ατιμωρησία και συγκάλυψη. «Θέλει πολύ θράσος να βάζετε τον κύριο Βορίδη να αποκαλεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ‘’όργανο οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων”, επειδή τόλμησε να ασκήσει ένα κοινοβουλευτικό μέσο βασιζόμενο σε συγκεκριμένες κατηγορίες, την ώρα που επί των ημερών σας οργιάζουν οι διευθετήσεις υπέρ των πολυεθνικών και των ημετέρων με τις ευλογίες του Μαξίμου ΑE». Και συμπλήρωσε: «Εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση αυτό τον θεσμικό κατήφορο της χώρας να τον φέρουμε στη Βουλή και εσείς να λογοδοτήσετε στις χαροκαμένες μάνες, στους συγγενείς των 57 συνανθρώπων μας και σε όλη την κοινωνία που περιμένει δικαίωση.»

Συνεχίζοντας η Χριστίνα Σταρακά έθεσε τα αμείλικτα ερωτήματα της υπόθεσης που παραμένουν αναπάντητα και αφορούν την παράνομη πρόσβαση σε κρίσιμες εγκαταστάσεις και σε αποδεικτικό υλικό λίγες ώρες μετά από μια τραγωδία εθνικού μεγέθους και στα πρόσωπα που παραποίησαν το αποδεικτικό υλικό και το διοχέτευσαν σε ΜΜΕ για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. «Η  οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους, ως αποκλειστικής αιτίας για το έγκλημα των Τεμπών για να αποκρυφτεί η αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και την τραγωδία, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ακολουθεί το μοτίβο της διαφθοράς, της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας σε όλα τα σκάνδαλα που τη βαραίνουν. «Είχαν προηγηθεί οι υποκλοπές, η Πύλος, οι παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και τη Δικαιοσύνη, τα pushbacks μεταναστών, η επίθεση στους δημοσιογράφους, η διαρροή των emails των αποδήμων» υπογράμμισε. «Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αγκομαχάει κάτω από την ακρίβεια, την εργασιακή ανασφάλεια, τις αβίωτες πόλεις, την ενεργειακή φτώχεια, τη διάλυση του πρωτογενή τομέα και τη συνολική επιδείνωση της ποιότητας ζωής. Και η οργή της, θα εκδηλωθεί σύντομα» συμπλήρωσε με νόημα.

Κλείνοντας, η βουλευτής χαρακτήρισε Εφιάλτη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διακυβέρνηση του καθεστώς Υπαρκτού Παρακρατικού Παρεο-κρατισμού. «Το τελικό ερώτημα είναι ένα: Πόση φθορά θα έχετε προκαλέσει στη Δημοκρατία μας φεύγοντας και τι καμένη γη θα αφήσετε πίσω σας. Κι’ αυτή τη φορά, να είστε σίγουροι ότι κανένα μπάζωμα και καμία μονταζιέρα δεν θα μπορέσει να σας σώσει» κατέληξε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ.

Την Τρίτη 26/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, με τον πρόεδρο της Β´ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαγγέλη Τσούκα, για το ζήτημα της σχολικής στέγης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου.

Ο βουλευτής δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και οι δυο πλευρές κατέληξαν ότι είναι αναγκαία μια σύσκεψη φορέων για το ζήτημα αυτό (Δημοτική Αρχή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Β΄ ΕΛΜΕ, Σύλλογος Διδασκόντων Σχολείου και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ομιλία του Βουλευτού Αιτωλ/νίας Θανάση Παπαθανάση στην Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας απο την αντιπολίτευση

“Η πραγματικότητα είναι ότι ένα χρόνο τώρα ελλείψει πραγματικής αντιπολιτευτικής πολιτικής και αυτό σας το καταλογίζουν οι πολίτες, όχι εμείς, κάποιοι κάνετε καριέρα πάνω στα θύματα του δυστυχήματος.” δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Σε μια ηχηρή απάντηση προς την αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα προέβη σήμερα ο κ. Παπαθανάσης, αναλύοντας αποκαλυπτικά ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια στην δικαιοσύνη, την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και την διαδικασία διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: “Από αυτή την διαδικασία θα βγούμε ισχυρότεροι, διότι μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαριστούν όλα και κυρίως να ειπωθούν αλήθειες”.

Επίσης, ανέδειξε την προσήλωσή της Κυβέρνησης στους θεσμούς του Κράτους Δικαίου και την προαγωγή της διαφάνειας. Επικρίνοντας την ανεπαρκή στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολλαπλή χρήση του άρθρου 86 Σ, περί ευθύνης Υπουργών από Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προτάσεις που έχουν εισαχθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας όπως η αλλαγή της βραχείας αποσβεστικής προθεσμίας του Νόμου του α. 86 και την αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη στον Ανώτατο βαθμό (Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) που είναι και η μόνη αρμόδια για να αποδώσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Το Δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται εκτός από χρόνιες συστημικές παθογένειες και σε ομολογημένα διαδοχικά Ανθρώπινα Λάθη. Μέσα σε 5 λεπτά είχαμε 7 παραβιάσεις του Κανονισμού.

Σημείωσε δε ότι η υπόθεση σύμφωνα με την πορεία που έχει πάρει θα εισαχθεί το επόμενο διάστημα στην ακροαματική διαδικασία γεγονός που αποδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης για αναζήτηση των Πραγματικών Αιτιών και Ευθυνών, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση στο “Μάτι” που η τότε κυβέρνηση την είχε αφήσει να σέρνεται χωρίς αίθουσα με κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων ενώ η Δίκη συνεχίζεται ακόμη, μετά από 6 χρόνια.

 Για τον κ. Ανδρουλάκη ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θεώρησε «τυχαία» σκόπιμο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα, το οποίο ανέσυρε ένα δημοσιογραφικό “μη θέμα”, παραμονή της Εθνικής μας εορτής που επαναλαμβάνει γεγονότα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνέβησαν ένα χρόνο πριν σαν να ανακάλυψε κάτι νέο. Το «Τυχαίο» αφήνεται στην Κρίση της Κοινωνίας όπως και το Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαθανάσης επισφράγισε με την τοποθέτηση του την δέσμευσή της Κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη, την δικαίωση των θυμάτων και των συγγενών τους, καθώς και την αποκάλυψη της αλήθειας.

Το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή: Θανάσης Παπαθανάσης - ΒΟΥΛΗ - Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

 

Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ. Νικόλαος Ανδρουλάκης, «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Σωκράτης Φάμελλος, «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» κ. Αλέξανδρος [Αλέξης] Χαρίτσης, «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι Βουλευτές των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη μου. Γλυκειά γιατί επιτέλους ο αγώνας που κάνουμε από τον Μάρτιο του 2023 επιτέλους δικαιώνεται. Πικρή γιατί περίμενα κάποιοι να μετανοήσουν. Όμως δυστυχώς είστε αμετανόητοι. Όλοι στη ΝΔ αποδέχονται ότι εμείς στην Ελληνική Λύση ξεκινήσαμε την αποκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Λύση θα ειχε θαφτεί αυτή η ιστορία. Πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να καπελώσουν τις αποκαλύψεις αυτές. Εμείς τους αφήνουμε στη χλεύη της μικροπολιτικής τους.

Κύριοι έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Γίνατε δικαστές, γίνατε εισαγγελείς, βγάζετε ετυμηγορίες. Να σας πούμε εμείς ποιος είναι ο ρόλος της κυβέρνησης: η κυβέρνηση είναι απλώς ένας υπηρέτης. Ένας προσωρινός υπηρέτης. Δεν είναι στα καθήκοντά της να ορίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος και να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος δεν είναι. Η δουλειά της είναι να υπακούει στις εντολές του λαού. Όχι να δίνει εντολές στο λαό. Όχι να συγκαλύπτει τα εγκλήματα με τα ΜΜΕ που ελέγχει.

Κάποιοι μιλούν (και αναφέρομαι στον κο Ανδρουλάκη) για δημοκρατικό τόξο. Μα εσείς ψηφίζετε ό,τι φέρνει η ΝΔ. Τι είναι δημοκρατικό τόξο; Δημοκρατικό τόξο είναι η τυραννία του λαού με ακρίβεια, παρόχους ενέργειας, funds, πλούσιους πολιτικούς και φτωχούς πολίτες;  Δημοκρατικό τόξο σημαίνει ψηφίζω αντιλαΪκά, αντεθνικά, αντιχριστιανικά μέτρα; Όχι κύριοι; Δημοκρατικό τόξο είναι να μπορείς να λες : η Ελλάδα ανηκει στους Έλληνες! Δημοκρατικό τόξο είναι η λογοδοσία για το πώς έγινες πλούσιος, είναι να μην ζητάς ασυλία υπουργών, να αγωνίζεσαι για τους πολίτες και όχι για τους ολιγάρχες, να μην συναντάς κρυφά ολιγάρχες.

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται με στόχο την πτώση της κυβέρνησης; Γιατί στον νόμο για τον γαμο των ομοφυλοφίλων δεν είπατε όχι; Δεν θέλετε όντως την πτώση της ΝΔ. η πρόταση που κάνει τώρα (και θα την ψηφίσουμε στην Ελληνική Λύση) είναι πρόταση συσπείρωσης και όχι ανατροπής της ΝΔ!

ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφετε και μιμείστε την Ελληνική Λύση. Πόσο δημοκρατικό είναι να αντιγράφει και να μιμείσαι; σας λέμε λοιπόν: καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας, παρά να επιτύχεις μιμούμενος. Σας λέμε ό,τι έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ: «μην μιμείσαι κανένα και τίποτα. Το λιοντάρι που μιμείται ένα άλλο λιοντάρι γίνεται πίθηκος».

Τι κερδίζει η ΝΔ από την πρόταση δυσπιστίας; Κερδίζει 6 μήνες ανενόχλητης παραμονής στην εξουσία, για να μην μπορεί να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας για τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Και βγαίνει ο κος Μαρινάκης και λέει: «καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής – θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα». Ποια συμφέροντα; Αυτά που δραστηριοποιούνται σε καύσιμα, ενέργεια,  τρόφιμα, ΑΠΕ κλπ; μα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είστε μαζί τους!

Αλλά, ως άλλη Σαλώμη θέλετε το κεφάλι του Καραμανλή. ΄Όχι. Εμείς θελουμε να πληρώσουν όλοι όσοι ευθύνονται για το έγκλημα.

Και να ρωτήσω τα εξής:

-ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν; Έχω τρια ονόματα. Θα τα καταθέσω αύριο. Μήπως μεταξύ αυτών ήταν και ο Χρυσάγης που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Βουλιαγμένης;

-ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή και παραποίησή τους;

Και επειδή ο κος Κασσελάκης ζητάει εκλογές μεσα από το στρατό, να πω ότι το θέμα το κάνατε γραφικό. Και μάλιστα ζητει και διεθνείς παρατηρητές. Όταν εγώ πριν μηνες έλεγα για τη νοθεία στις εκλογές εσείς δεν ακούγατε, αλλά τώρα ζητάτε και παρατηρητές.

Ας ζητήσει ο κος Κασσελάκης να βγει από τις εκλογές η singular logic, ο κολλητός του κου Μητσοτάκη. Ας αναλάβει ένας διεθνής οργανισμός. Τόσο καιρό το φωνάζω.

Πείτε μας γιατί οι εταιρείες ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ και ΓΟΥΛΙΩΝΗΣ ανέλαβαν τη μεταφορά των 300 κυβικών σε άλλο χώρο. Εχω εδώ τα τιμολόγια! Ο εισαγγελέας δεν το γνώριζε! Τι είναι αυτοί οι κύριοι;

Ορίστε εδώ τα έχω:΅

-ΥΠΟΕΡΓΟ 1: κατασκευή προσβάσεων στον χώρο του ατυχήματος από την ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

-ΥΠΟΕΡΓΟ 2: κατασκευή περιφράξεων στον χώρο του ατυχήματος και σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι , από την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΓΟΥΛΙΩΝΗ ΙΚΕ – ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΟ

-ΥΠΟΕΡΓΟ 3: χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου για τον απεγκλωβισμό ατόμων στον χώρο του ατυχήματος από την ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΔΡΕΜΕΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Έχουμε και το μπάζωμα. Εν τω μεταξύ, του μπαζώματος προηγήθηκε ξεμπάζωμα. Και το ξεμπάζωμα είναι χειρότερο από το μπάζωμα, διότι απομακρύντοα όλα τα ευρήματα του εγκλήματος! Αυτό λέγεται συγκάλυψη!

Ορίστε εδώ (δείχνει φωτο), ειδήσεις: Θρήνος στο Βόλο -  Σκοτώθηκε ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Κώστας Πρασσάς σε φριχτό τροχαίο δυστύχημα.

Νεκρός σε τροχαίο ο διευθυντής κυκλοφορίας του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Χρυσάγης!

Επίσης, έχω εδώ τα συμπεράσματα από τις έρευνες με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που κάνουν λόγο για ύπαρξη ανθρωπίνων μελών, για προσωπικά αντικείμενα που εντοπίστηκαν μετά από καιρό. Αν είχαν κληθεί ως συνεργείο από την πρώτη στιγμή, όπως είχε ζητήσει η εταιρεία με mail, τα ευρήματα θα ήταν πιο πλούσια. Λόγω του μεγάλου χρόνου έκθεσης των ευρημάτων σε συνθήκες καύσωνα, σε συνθήκες πλημμύρας, σε ιπτάμενους θηρευτές, στην φυσικη αποδόμηση οργανικών υλικών, τα δείγματα ενδέχεται να μην είναι αξιοποιήσιμα.

Και ενώ ασχολείστε δήθεν με τη χώρα, ο Ερντογάν βγήκε και χαρακτήρισε συμμορίες και τρομοκρατική οργάνωση του Ποντίους!

Ενώ ασχολείστε δήθεν με τη χώρα, ο ελληνικός λαός πεινάει, η ακρίβεια τον χτυπάει και οι δήθεν άριστοι μιλούν για επιτυχίες. Ορίστε (δείχνει φωτο), η Ελλάδα είναι προ-τελευταία στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2023. Βρίσκεται 33% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ!! Η δήθεν επιτυχία οδηγεί τον Έλληνα στην δυστυχία και τον ολιγάρχη στην ευτυχία.

Εμείς λέμε στους Έλληνες: για να πολεμήσεις το βρώμικο σύστημα πρέπει να φτιάξεις πρώτα ένα καθαρό σύστημα . Ελάτε μαζί μας, για να ξεβρωμίσουμε το σύστημα και να φτιάξουμε με καθαρά χέρια, καθαρές ιδέες, μια Ελλάδα μεγάλη.

Ξέρετε κύριοι της αντιπολίτευσης τι σημαίνει επιτυχημένη αντιπολίτευση; Επιτυχημένη αντιπολίτευση είναι αυτή που μπορεί να πείσει τον λαό ότι έχει λύσεις για όσα δεν μπορεί η κυβέρνηση. Όποιο δεν το έχει καταλάβει αυτό και αναλώνεται στο να προσπαθεί να αποδείξει πόσο κακή είναι η κυβέρνηση, είναι καταδικασμένος να παραμείνει για πάντα στην αντιπολίτευση.

Μπορεί το φιλότιμο κύριοι να είναι λέξη ελληνική. Εσείς όμως, αν και Έλληνες, απέχετε μακρά από το να το διαθέτετε. Ο καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία παραιτήθηκε για χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων. Ο Κόστα στην Πορτογαλία για μια και μονο αναφορά ενός πιθανού σκανδάλου. Ο Τζόνσον στην Βρετανία για ένα ποτό εν μέσω covid. Υπουργός στη Νορβηγία επειδή χρησιμοποίησε το υπουργικό αυτοκίνητο για να πάει στον παιδικό σταθμό το παιδί του. Εσείς ελέγχετε τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, μοιράζετε χρήματα στα ΜΜΕ, είστε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα, ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροσκάφος και πηγαίνει βόλτες, έχουμε στα Τέμπη νεκρούς αλλά δεν παραιτείται κανείς!

Οι ευρωεκλογές του 2024 είναι ίσως οι πιο κρίσιμες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το δημοκρατικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, το κλίμα, το μέλλον των νέων, τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, την οικονομία, την επιβίωση όλων. Το σύστημα κλονίζεται, όχι όμως για να αντικατασταθεί από ένα καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο συμπεριληπτικό, πιο οικολογικό αλλά για να γίνει πιο κυνικό και άδικο. Έχουμε  δυο νέους πολέμους στη γειτονιά μας, με άλλους να μαίνονται ακόμα εξωθώντας 130.000.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή προς την επιβίωση (είτε στην ξηρά και την έρημο είτε στη θάλασσα), την άγρια βία να συναντάει το σαρωτικό πέρασμα των ακραίων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης κλιματικής κατάρρευσης.

 

Η ακροδεξιά, σε αγαστή συνεργασία με ένα μεγάλο τμήμα της συντηρητικής δεξιάς, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιδιώκει να γκρεμίσει ό,τι θετικό χτίστηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:
·         Βασίζονται στον λαϊκισμό και επιδιώκουν να φοβίσουν, απλώς περιγράφοντας τα όσα σε μεγάλο βαθμό επικρατούν λόγω των πολιτικών τους ή της αδιαφορίας τους να προωθήσουν δίκαιες πολιτικές.
·         Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση είτε ότι λαμβάνονται πολύ γρήγορα μέτρα, σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων, ότι οδηγούμαστε προς το κλιματικό χάος.
·         Αφήνουν τις πετρελαϊκές και τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να καθορίζουν το κόστος της ενέργειας και να αποκομίζουν εκατοντάδες δις ευρώ ενώ οι πολλοί δεν αντέχουν πλέον την ενεργειακή ακρίβεια και τη γενικότερη ακρίβεια και ψεύδονται ότι φταίει η πράσινη μετάβαση, την οποία μπλοκάρουν ή την κατευθύνουν μόνο προς όφελος των λίγων. Σπαταλούν τεράστια ποσά δημόσιων πόρων για να ενισχύουν τις πετρελαϊκές άμεσα ή έμμεσα αλλά έχουν πολύ γραφειοκρατική ή εντελώς κλειστή τη ροή πόρων για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι οι πολλοί, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
·         Στραγγαλίζουν τη δημοκρατία, ενισχύουν τον έλεγχο της κοινωνίας ακόμα και με παράνομα λογισμικά και εντείνουν την αντιγραφή αντιδημοκρατικών πρακτικών που εφαρμόζουν δικτάτορες ή αυταρχικοί ηγέτες, τους οποίους υποτίθεται πως επικρίνουν.
·         Ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες, τη συγκέντρωση πλούτου στους λίγους, φοβίζοντας τους πολλούς ή αφήνοντάς τους στο περιθώριο, ώστε να συνεχίζουν στις πολιτικές χειραγώγησης, καταστολής, καταπίεσης, ανασφάλειας και αδικίας.
·         Αντί να προωθήσουν μια γεωργία προς όφελος των γεωργών, του περιβάλλοντος, των καταναλωτών και του κλίματος, βάζουν εμπόδια στην πράσινη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μετά ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα των αγροτών και της ακρίβειας οφείλονται δήθεν στη γρήγορη στροφή προς περιβαλλοντικές πρακτικές. Αποκρύπτουν ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι δεν είναι προς όφελος κανενός η μεγάλη εξάρτηση των αγροτών από τις αγροβιομηχανίες, τις πετρελαϊκές και τα ισχυρά λόμπι, η καταστροφή του εδάφους και των οικοσυστημάτων, η παρουσία χημικών υπολειμμάτων στα τρόφιμα και η μεγάλη οικονομική εξάρτησή τους από τους μεγαλομεσάζοντες και τις μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.
·         Επιτίθενται ενάντια στους Πράσινους και τις πράσινες πολιτικές, για να δημιουργήσουν έναν εύκολο εχθρό και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, με fake news και επικοινωνιακή παραπληροφόρηση, αναπαράγοντας ό,τι χειρότερο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Στην Ελλάδα, η πολιτική κυριαρχείται από την νεοφιλελεύθερη και νεοαυταρχική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την αυτοαναφορική και ανεπαρκή  αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.   
Πράγματι, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) συχνά ισχυρίζονται ότι εκφράζουν και πράσινες θέσεις, προσπαθώντας να εξωραΐσουν τις μη βιώσιμες πολιτικές που εφάρμοσαν. Δεν δίνουν έμφαση στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό μοντέλο αλλά στηρίζουν το μεταπολεμικό μοντέλο της «ανάπτυξης» και γι’ αυτό κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά, μόνο σε τεχνολογικούς και οικονομικούς τομείς όπου υπάρχει σαφές όφελος για επιχειρήσεις και κλάδους που επεκτείνουν τις δικές τους δραστηριότητες και σε νέες επενδύσεις, καταπατώντας δάση, παραλίες, ρέματα και δημόσιες εκτάσεις. Το αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι να παραμένει ο έλεγχος και της καθαρής ενέργειας στους ολιγάρχες της ενέργειας, να επικρατεί ευνοϊκό κλίμα μόνο για τους λίγους, και να γίνεται προκλητική κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε τομείς και δραστηριότητες που είναι μέρος του προβλήματος. Το πλαίσιο αυτό εκμεταλλεύονται πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές ομάδες που αρνούνται την κλιματική κρίση. Στο μπλοκ των αρνητών της κλιματικής κρίσης έχουν ενταχθεί και πρωτοστατούν στην Ευρώπη οι ακροδεξιοί αλλά και τμήμα των συντηρητικών, που θεωρούν ως κύριο αντίπαλό τους τους Πράσινους, επηρεάζοντας ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής συνείδησης. Δυνάμεις που ισχυρίζονται ότι η κλιματική κρίση δεν είναι παρά αποτέλεσμα του καπιταλισμού και ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν παρά να λυθούν μόνο στον σοσιαλισμό, χαρακτηρίζοντας τις πράσινες πολιτικές ως καπιταλιστικό εξωραϊσμό. 
Οι «Πράσινοι-Οικολογία» ιδρυθήκαμε με στόχο να απευθύνουμε πρόσκληση σε όσες και όσους συμμερίζονται τις αξίες μας, τις πολιτικές μας αρχές και θέσεις, για να συμπορευτούμε οι αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις είναι ανάγκη να βγουν επειγόντως στο προσκήνιο, αυτόνομα, διακριτά, δυνατά, σε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα για τη φύση και την κοινωνία. Ο πράσινος χώρος, έχει μακρά ιστορία και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές συνεχώς από το 1989 και μετά και έχει εξασφαλίσει το 2009 και την εκλογή του πρώτου Πράσινου ευρωβουλευτή. 
Σήμερα το κόμμα μας, μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, ιδιοτέλειες και τυχοδιωκτισμούς έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συνεχίσει τη μακρά παράδοση αξιοπρεπούς συμμετοχής στην κορυφαία στιγμή των ευρωεκλογών, προσδοκώντας την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που δημιουργήθηκε στις εθνικές εκλογές.
Σήμερα, που όλοι μιλάνε για κλιματική κρίση και κατάρρευση της βιοποικιλότητας, οι πράσινες προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν τη συγκολλητική ουσία των δυνάμεων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της φύσης και του πλανήτη, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. 
Σήμερα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στο κλίμα αδιαφορίας για τις ευρωεκλογές, των πολυδάπανων αποπροσανατολιστικών επικοινωνιακών τεχνικών και στην ελκυστικότητα των λαϊκίστικων και ακροδεξιών ρητορικών.

Τώρα καλούμε για τη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου στις προσεχείς εκλογές.  Αντιλαμβανόμενοι ότι οι εποχές είναι κρίσιμες και απαιτούν συγκλίσεις μεταξύ εκείνων των δυνάμεων της οικολογίας, των κινημάτων και της αριστεράς που μπορούν να συγκροτήσουν έναν πόλο που εμπνέεται από αξίες όπως η συμμετοχή, η αλληλεγγύη και η βιωσιμότητα.
Απευθύνουμε κάλεσμα την ύστατη στιγμή στα κόμματα Νέα ΑριστεράΚόσμος και σε άλλες δυνάμεις που έχουν πρόγραμμα για μια δίκαιη και πραγματική πράσινη μετάβαση ενάντια στην αναπαραγωγή των μη- βιώσιμων πρακτικών. Περιμένουμε δημόσια τοποθέτηση τους ως τις 31 Μαρτίου για τη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου με στόχο την ισχυρή παρουσίαμιας ελκυστικής πρότασης για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στην επόμενη ευρωβουλή.

 

Πληροφορίες 
Γραμματικογιάννη Βασιλική, 6978330032, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιαννίρης Ηλίας, 6974185330, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
 
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



Όταν η Αθήνα έχει θέσει εκτός του ελληνοτουρκικού διαλόγου το Κυπριακό και όταν η Λευκωσία παρακαλάει τον εγκάθετο Ταλάτ (όχι την Άγκυρα) να προσέλθει σε διάλογο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του συνολικού Ελληνισμού. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για την εθνική ομιλία του Αρχιεπισκόπου, στην εφετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου, μήπως και ακούσουν κάποιοι έλληνες και κύπριοι πολιτικοί που υποστηρίζουν την όποια λύση, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (συντ. ΕΛ.ΑΝΤ).

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου τελέστηκε Πανηγυρική Δοξολογία, τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας και επεσήμανε πως η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού. Δε θα πρέπει να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις με τουρκικούς όρους όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος.

Είπε ακόμη πως δεν μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία «καλής γειτονίας» και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Σημείωσε πως αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος δε θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη και «Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης πως η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει «να δώσει σημασία και να στηρίξει όλες τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα μας».

«Χωρίς τη δέουσα αμυντική θωράκιση, την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς, την αντιμετώπιση της καθημερινής εισόδου των λαθρομεταναστών και τη μέγιστη αξιοποίηση των παρατηρούμενων γύρω μας μεταβολών, δε θα πρέπει να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις, με τουρκικούς ουσιαστικά όρους, όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις», πρόσθεσε.

Κι όλοι εμείς, συνέχισε, ο λαός, ενωμένοι ως ένας άνθρωπος «να στηρίζουμε εμπράκτως τις προσπάθειες που είναι ανάγκη να αναληφθούν από κοινού από τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας για μια λύση που θα επιτρέπει την παραμονή μας στη γη των πατέρων μας και θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια της κατοχικής δύναμης για την επίτευξη των ανόσιων στόχων της».

Η φετινή μεγάλη επέτειος των 203 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της παλιγγενεσίας, σημείωσε, πρέπει να αποτελεί για μας κι ένα μάθημα αυτογνωσίας. «Οφείλουμε πρωτίστως εμείς, οι αγωνιζόμενοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της παλιγγενεσίας».

Όπως είπε, μόνο με τη βίωση των εθνικών ιδεωδών και τον παραδειγματισμό από το παρελθόν, είναι δυνατόν να ματαιωθούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και να επιτευχθεί η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Με αναφορές στον Ισοκράτη και τον Θουκυδίδη, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη σημασία του αγώνα για την ελευθερία και υπογράμμισε τον «πρωτοπόρο ρόλο» της Εκκλησίας. «Το ράσο στάθηκε, σε πολλές κρίσιμες ώρες, εθνική σημαία της Ελλάδας. Χωρίς την Εκκλησία και την αδιάκοπη λειτουργική ζωή, χωρίς το κρυφό Σχολειό και τον παπά-δάσκαλο, δεν θα υπήρχε το ’21», ανέφερε.

Η πιο μεγάλη συνεισφορά της Ελληνικής Επανάστασης στην πολιτική ζωή της Ευρώπης, σημείωσε, ήταν η κατάρριψη των αρχών της Ιεράς Συμμαχίας και η δημιουργία νέων πολιτικών ηθών, κυρίως δε της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών, έστω κι αν αυτή καθιερώθηκε ως επακόλουθο ενός σκληρού και αιματηρού αγώνα.

Το μεγάλο μήνυμα που πέρασε την άνοιξη του 1821 πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, δεν άφησε ασυγκίνητη την Κύπρο, επεσήμανε, σημειώνοντας ότι ήταν πολλοί οι Κύπριοι που βοήθησαν στην ετοιμασία του αγώνα, συνεργάτες και του ίδιου του Ρήγα Φεραίου, αλλά και άλλοι που έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ελλάδα.

Η Κύπρος, είπε, πλήρωσε πολύ ακριβά, τότε, τη συμμετοχή της στον εθνικό αγώνα. «Την 9η Ιουλίου 1821, από την πλατεία Σεραγίου στη Λευκωσία, ανάμεσα στις αγχόνες και τις λαιμητόμους που είχαν στηθεί, πέρασε για μια ακόμα φορά, όχι δυστυχώς τελευταία, η αδάμαστη ελληνική ψυχή της Κύπρου, ντυμένη τον πορφυρό χιτώνα του μαρτυρίου και φορώντας τον ακάνθινο στέφανο, για να διαλαλήσει ότι οι ρίζες του δένδρου της ελευθερίας είναι βαθιές και τίποτε δεν μπορεί να τις αφανίσει. Και να διαμηνύσει παντού ότι στην Κύπρο η ελληνική ψυχή δεν έσβησε ούτε ποτέ θα σβήσει».

Και σήμερα, συνέχισε, «παρά το ότι «μέγα πένθος Κύπριδα γαίαν ικάνει», για μισό αιώνα, παρόλο που το 37% της γης μας κατέχεται και μολύνεται από τον Τούρκο, μολονότι οι ναοί μας βεβηλώνονται και κρατούμαστε με τη βία των όπλων μακριά από τις εστίες μας και παρά το ότι η Τουρκία δεν αποκρύβει τον στόχο της για πλήρη κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου, γιορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας».

Ο επετειακός εορτασμός της εξέγερσης του έθνους, θα πρέπει να μας υπενθυμίσει και τις άμεσες υποχρεώσεις μας, μέσα στη δίνη των καιρών και στις συνεχείς παγίδες των άσπονδων εχθρών και φίλων μας, πρόσθεσε. «Να μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της ραθυμίας και τον εθνικό εφησυχασμό», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μίλησε για την κοινή συστράτευση ολόκληρου του Έθνους που, όπως επεσήμανε, είναι αυτονόητη για μας.

«Γι’ αυτό και μας προκαλεί άφατη θλίψη κάθε αποστασιοποίηση του εθνικού κέντρου από το εθνικό θέμα της Κύπρου. Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι, ούτε και νεοφερμένοι στη γη τούτη των πατέρων μας οι Έλληνες. Μετρούμε τόσες χιλιετίες ζωής εδώ όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα και οι Λακεδαιμόνιοι στην Πελοπόννησο.

Ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει τον έσχατο των κινδύνων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία «καλής γειτονίας» και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο, του Ελληνισμού. Αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη. Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά», ανέφερε.

«Είναι, όντως, δύσκολος και ανάντης ο δρόμος μας προς την εθνική δικαίωση, δεν έχουμε, όμως, άλλη επιλογή», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ