Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024

Ενα ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε το 1963 και, 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να χτυπάει στο ρυθμό αυτής της πόλης.
Το πιο ωραίο πρωινό, αχνιστός espresso που ρέει σε όλες τις cute γωνιές του lobby και ο ελληνικός αμπελώνας στην πιο ωραία παράταξη πλάι στα ζουμερά πιάτα της homey κουζίνας μας.



ESPERIA BOUTIQUE HOTEL
Χαριλάου Τρικούπη 31, Αγρίνιο
Για κρατήσεις, ποτό ή φαγητό: 26410 55253
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 23033-34

 

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στον χώρο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως - Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος - Στο κτήριο ξέσπασε και φωτιά - Πάνω από 30 τραυματίες

Συναγερμός σήμανε στη Μόσχα το απόγευμα της Παρασκευής καθώς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε συναυλιακό χώρο ένοπλοι εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει συνεχώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίθεση έλαβε χώρα στο κέντρο Crocus City Hall με τους ενόπλους κατά τα ρωσικά ΜΜΕ να είναι τρεις. Από την επίθεση μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 12 ενώ οι τραυματίες 35.

‼️ There is preliminary information that three people in camouflage opened fire in the "Crocus City Hall"

At the moment it is known about 12 dead, 35 wounded. pic.twitter.com/TFSzyhTCLI

— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2024

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Ανοίγει και πάλι ο ασκός του Αιόλου για την εκτροπή του Αχελώου».

Ο Βουλευτής ανέλυσε το ιστορικό της προσπάθειας εκτροπής του Αχελώου που ξεκίνησε από το 1925 και επισήμανε, ότι το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε εκτροπή 1.2 δις κυβικά μέτρα νερού, προσαρμόστηκε στα 600 εκ κυβικά νερού και κατέληξε στα 250 εκ. Μετά από συνεχόμενες αιτήσεις ακυρώσεων των εκάστοτε σχεδιασμών των κυβερνήσεων για την εκτροπή, υπήρξαν έξι ακυρώσεις του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το 2017 ο τότε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας απέκλεισε οριστικά τα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου, τονίζοντας τον σχεδιασμό για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, μέσα από την μείωση των απωλειών και τον εξορθολογισμό των μεθόδων άρδευσης. Η κυβέρνηση λοιπόν έρχεται σήμερα και μετά από όλες τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, επανέρχεται στην εκτροπής του Αχελώου μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με το masterplan για την Θεσσαλία και τα προσχέδια της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Μετά απ΄ αυτές τις εξελίξεις όπως γίνεται αντιληπτό η τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολύ ανάστατη και οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όσον αφορά την Ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει το περιβόητο masterplan, o Μίλτος Ζαμπάρας κατέθεσε στη Βουλή δημοσιεύσεις που αφορούν τις κακές οικολογικές πρακτικές και τις καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες, για φυλετικές συγκρούσεις και σοβαρά θέματα υγείας των κατοίκων στις χώρες που είχαν δραστηριοποιηθεί.

Κλείνοντας ο Βουλευτής τόνισε: «Αντί λοιπόν να προχωρήσετε σε μια σωστή και έγκαιρη επικαιροποίηση αυτών των σχεδίων, για να μην βρεθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα και να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με θλιβερά περιστατικά, όπως ήταν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και άλλα αντίστοιχα ακραία φαινόμενα αλλά και να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας νερού στην Θεσσαλία με τρόπο επιστημονικό, ολιστικό, σύγχρονο έγκυρο και έγκυρο, επιλέγετε την λύση της εκτροπής. Θα αναλάβει η κυβέρνηση σας την ευθύνη να συγκρουστεί με όλο το επιστημονικό, περιβαλλοντικό και νομικό προσωπικό της χώρας, καθώς και με τους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας, με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ, που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα να μην προχωρήσει η εκτροπή;».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης για τα σχέδια της εκτροπής, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την απροθυμία τους να μελετήσουν άλλους τρόπους αντιμετώπισης, των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή από τη Μόσχα «της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την προστασία των ρωσόφωνων της Ουκρανίας, σε «κήρυξη πολέμου» κατά των δυτικών χωρών που εμπλέκονται στην ουκρανική σύγκρουση.

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε:

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.

Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε, κηρύσσοντας στην συνέχεια την ενσωμάτωση τους.

Αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα βρίσκεται επίσημα σε πόλεμο με την Ρωσία και όχι πλέον μονομερώς κατόπιν των δηλώσεων που είχε κάνει ο Κ.Μητσοτάκης

Αυτό βέβαια αφορά όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία με έμφαση στις τρεις χώρες που ήδη έχουν αναπτύξει στρατεύματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας δηλαδή την Γαλλία, την Γερμανία και την Πολωνία.

Η φράση «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου» του Πεσκόφ σημαίνει ότι είναι ενδεχόμενη ακόμα και η χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας.

Κάτι που μέχρι στιγμής δεν μπορούσε τυπικά να συμβεί δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθεί ανακοίνωση κήρυξης πολέμου για να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις του NATO στο Τσερκάζι της Ουκρανίας και από εκεί εγκαταστάθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Οι Ρώσοι προχώρησαν σε σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των δυνάμεων αυτών σε δεκάδες ουκρανικές πόλεις.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 14:30

Οι «Πράσινοι Οικολογία» στον Έβρο

Από τον Έβρο, με τετραήμερη περιοδεία, ξεκίνησαν οι περιοδείες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος «Πράσινοι Οικολογία» και με κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Συμπροέδρους Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλία Γιαννίρη, 
Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 21/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ενημέρωση από τον Δασάρχη Αλεξανδρούπολης κ. Γεώργιο Πιστόλα και τον Διευθυντή Δασών Έβρου κ. Πέτρο Ανθόπουλο, όπου συζητήθηκαν κρίσιμες δράσεις και πόροι που πρέπει να υπάρξουν για την αποτελεσματική αποκατάσταση του ευαίσθητου αγρο-δασικο-γεωργικού περιβάλλοντος μετά την πυρκαγιά του Έβρου, την μεγαλύτερη της Ευρώπης την τελευταία εικοσαετία. 
Όπως ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές, ο αγώνας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης πρέπει να γίνει συντονισμένα μέσα στην επόμενη διετία, και με τη συμμετοχή των ίδιων των παραγωγικών δυνάμεων (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασεργάτες, δασικοί συνεταιρισμοί κλπ) προκειμένου οι παραγωγοί να μην εγκαταλείψουν την περιοχή. 
Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να απαιτήσει έως και 20 χρόνια ώστε το οικοσύστημα να επανέλθει στην προ των πυρκαγιών κατάσταση. Κοινή εκτίμηση είναι ότι αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο δάσος όπως πριν από 30-40 χρόνια, η φωτιά θα είχε σβηστεί και ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από την κεντρική διοίκηση ότι σε πολλά ζητήματα θα πρέπει να αποφασίζουν η ίδια η τοπική διοίκηση, υπηρεσίες και τοπικοί φορείς, καθώς η πρόληψη κοστίζει τουλάχιστον το 1/4 με 1/5 λιγότερο από την καταστολή και την εκ των υστέρων αντιμετώπιση. 
Ενημερωτική επίσκεψη και ξενάγηση στο Κέντρο Ενημέρωσης του Δέλτα του Έβρου 
Στους δύο Συμπροέδρους του κόμματος «Πράσινοι – Οικολογία» έγινε και ενημερωτική ξενάγηση για το εθνολογικό και ιστορικό παρελθόν του Έβρου από την Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγέλα Γιαννακίδου, όπου αναδείχθηκε και ο σημερινός σημαντικός ρόλος του μουσείου για την τοπική κοινωνία.    
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο Συμπρόεδροι  για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και για την περιοδεία στη Θράκη στον τηλεοπτικό σταθμό Thrakinet TV
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/03/2024

Του:               Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη οδικής σύνδεσης Αγρινίου - Καρπενησίου»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του Αγρινίου, έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης από το αρμόδιο Υπουργείο, ότι καμία εξέλιξη δε θα υπάρξει για το δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι για τα επόμενα χρόνια. Όπως μας μετέφεραν υπάρχουν εδώ και χρόνια κατατεθειμένες σχετικές προμελέτες για κομμάτια της συγκεκριμένης οδικής σύνδεσης, υπάρχουν κομμάτια του δρόμου που προχώρησαν, καθώς και νέες μελέτες- προτάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο ακόμα και για καινούρια χάραξη. Θεωρούν οι ως άνω ότι η σύνδεση της πόλης τους με την έδρα γειτονικού νομού, θα βοηθήσει όπως είναι προφανές, την πολλαπλή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής τους. Ζητούν οι κάτοικοι να μην μπει «ταφόπλακα» στην οδική σύνδεση Αγρίνιου-Καρπενησίου, καθώς είναι αμοιβαίο το συμφέρον των γειτονικών περιοχών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προχωρήσει η οδική σύνδεση Αγρινίου - Καρπενησίου προς όφελος της Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Μεϊμαράκης, Βόζενμπεργκ, Κυμπουρόπουλος και Σπυράκη διεκδικούν μία νέα θητεία - Στη λίστα Τσιόδρας, Δούνια, Καρανικόλας, Δήμας, Φλέσσα, Πατουλίδου αλλά και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης

Ως προς τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, μια νέα θητεία θα διεκδικήσουν ο επικεφαλής της Κ.Ο. της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από τη «φουρνιά» του 2019, εκτός μένουν η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση με τα e-mails της, ο Θεόδωρος Ζαγοράκης που οδεύει προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιώργος Κύρτσος που έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Στα «φρέσκα» ονόματα περιλαμβάνονται αυτά του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, του ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, της πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Α' Πειραιώς και συμπαρουσιάστριας εκπομπής του Mega Νόνης Δούνια,και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα που ήταν και στο ευρωψηφοδέλτιο του 2019. Στη λίστα περιλαμβάνεται ακόμα το στέλεχος της ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας, αλλά και η γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ Πίστη Κρυσταλλίδου.

Ως προς τα ονόματα που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης.

Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Σάμου

Βανέσα Αρχοντίδου, Επικοινωνιολόγος, Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής

Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών

Νόνη Δούνια, πρώην Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, παρουσιάστρια

Θανάσης Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Πλαστικός Χειρουργός

Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου

Δημήτρης Κατσαούνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Καναδά

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Όλγα Κουρή-Καλέργη, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών

Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Εθελοντισμού Νέας Δημοκρατίας, Δημόσια Υπάλληλος, Αττικό Νοσοκομείο

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής, τ. Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Γιώργος Μπλιούμης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος εα

Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας

Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος από Βρυξέλλες

Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Ολυμπιονίκης

Βασίλειος Σακελλάρης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Απόδημος από Ηνωμένο Βασίλειο

Σωτήρης Σέρμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής

Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας

Δημήτρης Τσιόδρας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού

Άρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος από Αυστραλία, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Αυστραλίας

Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος, Κλασσική Φιλόλογος

Νιόβη Χριστοπούλου, Ομογενής Νέας Υόρκης, Δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης

Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, πρώην Βουλευτής Αττικής, πρώην Υφυπουργός Παιδείας, πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

protothema.gr

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απ’ ότι φαίνεται έχει ανοίξει πόλεμο ακόμα και τους δημάρχους που πρόσκεινται στην ΝΔ, αφού είχε την φαεινή ιδέα να δώσει μπόνους δόμησης σε ύψος και σε ορόφους, στην κατασκευή κτιρίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους, όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Η κυβέρνηση φρόντισε και εξαίρεσε το καλοκαίρι λίγο πριν κλείσει η Βουλή τις περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού αλλά αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερη αγανάκτηση σε δήμους που δεν εισακούστηκαν οι αντιδράσεις τους αλλά και στην ΚΕΔΕ. Το αποτέλεσμα ήταν δήμοι της Αττικής όπως ο Άλιμος, να προσφύγουν στο ΣΤΕ για να ακυρωθεί η απόφαση και άλλοι δήμοι όπως της Γλυφάδας, να αναστέλλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να βγει η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Και ενώ το ΥΠΕΝ συγκρότησε ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τα πολεοδομικά κίνητρα, ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση καθυστερώντας αδικαιολόγητα, αφού από τότε που συγκροτήθηκε έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά! Και βέβαια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αντί να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους, με ανακοίνωση τους «τραβάνε το αυτί» επειδή δεν συμμορφώνονται με τις διαταγές τους.

Η αύξηση των κατασκευών σε ύψος και σε ορόφους θα δημιουργήσει μια αυθαίρετη και άναρχη κατάσταση σε ήδη επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές και θα καταλήξει να χρησιμοποιείται ως ο κανόνας και όχι ως η εξαίρεση. Η λογική ότι για να αυξηθούν οι εφαρμογές περιβαλλοντικών μεθόδων στα κτίρια θα πρέπει να αυξηθούν και τα ύψη τους, είναι δώρο άδωρο, αλλά δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πράσινη ανάπτυξη.

Πυκνώνουν τα σύννεφα για την κυβέρνηση με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να καταγράφεται ολοένα και περισσότερο στις έρευνες κοινής γνώμης τσαλακώνοντας ακόμα και το προφίλ του πρωθυπουργού. Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν απειλείται όμως τα σημάδια φθοράς είναι εμφανή και η πτώση σε σημαντικούς δείκτες σημαντική.

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, δύο δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας με την κυβέρνηση να παίρνει χαμηλό βαθμό στη διαχείριση της ακρίβειας, να αποδοκιμάζεται για την (μη) διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση.


Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA τα «καμπανάκια» για το Μαξίμου είναι πολλά και αποτυπώνουν με έντονο τρόπο την αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα
Πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» η αύξηση του ποσοστού όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που από το 60% που βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2024 έχει φτάσει το 66% τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ιεραρχούν τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας με την ακρίβεια να κερδίζει με διαφορά. Ακολουθεί η οικονομία και με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά η κρίση θεσμών, η εγκληματικότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνηση/ανασφάλεια.

Οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις η κυβέρνηση είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στους τομείς που ο βαθμός είναι χαμηλός το ποσοστά όσων εκφράζουν αρνητική γνώμη είναι συντριπτικό με πάνω από 7 στους δέκα πολίτες να κοκκινίζουν το συγκεκριμένο γράφημα.

Πέμπτος μήνας σερί που υποχωρεί η θετική αξιολόγηση στην κυβέρνηση
Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε μια συνολικά αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση. Οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%. Οι αρνητικές γνώμες εκτινάσσονται στο 66% ενώ ακόμα χειρότερος είναι ο δείκτης για την αξιωματική αντιπολίτευσης που όμως αρχίζει να μαζεύει τη δυσαρέσκεια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η υποχώρηση επεκτείνεται και στην υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων για τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει 6% και από το 40% υποχωρεί στο 34% με την αρνητική αξιολόγηση να φθάνει στο 61%.

Η δημοσκόπηση βγάζει «κόκκινη κάρτα» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με το 53 % να τοποθετείται αρνητικά και το 42% θετικά.

Όσων αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων με τις αρνητικές γνώμες να είναι εξαιρετικά υψηλές και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί» και «κεντροδεξιοί».

Στην «πυρά» για ακρίβεια και Τέμπη η κυβέρνηση
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 το κυβερνών κόμμα κρατά σε απόσταση ασφαλείας τους υπόλοιπους διεκδικητές της πρωτιάς αλλά με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά η δυσαρέσκεια των πολιτών υπάρχει και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 82% των ερωτηθέντων απαντούν «λίγο/καθόλου» ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα διαλεύκανση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών εφτά στους δέκα απαντούν «καθόλου».

⇒ Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές οι δύο εταιρείες δίνουν:

in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ