Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  6:20: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 22:35

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει τη δημοκρατία – Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση

Στην εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του, αφού πρώτα έδειξε ένα βίντεο με πολίτες, οι οποίοι απαντούσαν «τί είναι Ευρώπη» για εκείνους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μια δημοκρατική, πράσινη, κοινωνική Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπονομεύει συστηματικά το κράτους δικαίου, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης, τελικά λοιπόν υπονομεύει και την ίδια τη δημοκρατία και αυτό δεν είναι μόνο κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί, ντροπιάζει την χώρα μας, ντροπιάζει την χώρα μας στην Ευρώπη το λέει και ο κόσμος», είπε και πέρσασε στο επόμενο βίντεο.

«Είναι ντροπή η συγκάλυψη των Τεμπών, οι υποκλοπές, όλα αυτά έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες αλλά ακόμη και η συνολική αίσθηση των πολιτών ότι η δικαιοσύνη δεν είναι δίκαιη, από τον Καραμανλή μέχρι τον Λιγνάδη από τον Γεωργιάδη και τώρα τον Μίχο», τόνισε.

Εξήγησε πως «η κυβέρνηση ξεπουλά δημόσια αγαθά δείχνει, ότι έχει επιλέξει μία άλλη πλευρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη των προνομίων για λίγους και ισχυρούς της αδιαφάνειας, της διαπλοκής, της έλλειψης λογοδοσίας, του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας».

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση»

Εβαλε στόχους, λέγοντας πως: «Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς και συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τις τεράστιες απώλειες αμάχων και στις δύο περιπτώσεις, θέτουν την ευρωπαΐκή ένωση μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική και αμυντική αυτονομία, μία πραγματικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητη πολιτική άμυνας και ενέργειας και χειραφέτηση από τρίτης δυνάμεις».

Στήριξε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης καθώς και την 25η Απριλίου ως ευρωπαΐκή μέρα πάλης κατά του φασισμού. «Για όσους δεν ξέρετε η 25η Απριλίου είναι η επέτειος της νίκης της ιταλικής αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των ιταλών φασιστών το 1945. Είναι και η επέτειος των γαρυφάλλων στην Πορτογαλία που τερμάτισε μία στρατιωτική δικτατορία 41 ετών το 1974», είπε.

Ο κ. Κασσελάκης πρόσθεσε πως: «Τρίτος στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πολλαπλές κλήσεις των τελευταίων 15 χρονών φέρνουν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες και η εμμονή της νεοφιλελεύθερης δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία έχει μεγαλώσει αυτές τις ανισότητες. Χρειάζεται μία άλλη στρατηγική, μία ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Διεκδικούμε μία Ευρώπη που η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με το περιβάλλον, μία Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία, δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις».

Πηγή: ertnews.gr