Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  12:08: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 18:21

Ανακοίνωση του ΕΣΣ του ΕΠΑΜ: Αδήριτη ανάγκη για αντιπολεμικό κίνημα, χωρίς αποπροσανατολισμούς και μονόδρομους

Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και δράσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι  πλέον εμφανέστατη σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Στο Μέτωπο της Ρωσο-ΝΑΤΟϊκής σύγκρουσης στην Ουκρανία

Το πρόσφατο γεγονός της αιφνιδιαστικής αλλά έξωθεν προγραμματισμένης επίσκεψης αστραπής του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, προκειμένου, να δηλωθεί εμπράκτως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο καθεστώς του Κιέβου όπως επίσημα αναφέρθηκε, πείθει και τον πλέον δύσπιστο για το πασιφανές: ότι η χώρα μας, ερήμην της λαϊκής βούλησης και της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας, συνεχίζει να βαθαίνει την εμπλοκή της σε έναν πόλεμο που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία κλιμάκωσης μιας παγκόσμιας σύγκρουσης, με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, για όλες τις «πλευρές της ιστορίας.»

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Οδησσό προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζελένσκυ, κρατήθηκε μυστική από τον ελληνικό λαό, ενώ δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο οι κανόνες διπλωματίας  όπως προβλέπονται  σε επίπεδο ηγετών κρατών. Ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από την κατευθυνόμενη «ειδησεογραφία» της κρατικής τηλεόρασης,  ότι οι δύο ηγέτες κινδύνεψαν αλλά κατάφεραν να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν και χωρίς την παρουσία κανενός άλλου για σαράντα πέντε λεπτά.

Χάριν της αντιδημοκρατικής πρακτικής της μυστικής διπλωματίας, που έχει γίνει δεύτερη φύση  δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών και ειδικά της χώρας μας,  κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιά ήταν ακριβώς η φύση και το αντικείμενο της συνάντησης, τι ακριβώς συζητήθηκε, αν δεσμεύτηκαν σε συμφωνίες οικονομικές και στρατιωτικές και ποιές, ή αν, τελικά, ο  κ. Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό ως εντεταλμένος αγγελιoφόρος της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Πέραν του ότι η επιλογή της φερόμενης ως κυβέρνησης της Ελλάδας να υποστηρίξει ένα καθαρά ναζιστικό καθεστώς, δεν χαίρει καμιάς νομιμοποίησης από τον ελληνικό λαό και προσβάλλει κατάφωρα τους δημοκρατικούς αγώνες και καταβολές του ενάντια στο ναζισμό.

Πέραν της συστηματικής αποστολής πολεμικού εξοπλισμού και υλικού με κόστος την απογύμνωση της άμυνας των ελληνικών νησιών και σε βάρος των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, για την υπεράσπιση της χώρας.

Πέραν της εμμονής στο υποτελές δόγμα του «Ανήκομεν εις την Δύση» των αφεντικών, που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό σε οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και φυσική εξόντωση, ο ίδιος κ. Μητσοτάκης αποφάσισε και διακήρυξε ότι η Ρωσία είναι εχθρός της Ελλάδας!

Έκτοτε, πρωταγωνιστεί στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, που εξυφαίνονται  στα επιτελεία των υπερεθνικών και ευρωατλαντικών οργανισμών και που σπεκουλάρονται από τις πρωτοφανείς  πολεμικές ιαχές, δηλώσεις και πράξεις ολίγιστων πολιτικών εξουσιών στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εντονότερες όλων, οι πολεμοχαρείς δηλώσεις του Μακρόν και του Τσέχου προέδρου Πάβελ για την αποστολή δυτικών-νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία,  του υπ. Άμυνας της Γερμανίας Πιστόριους για πόλεμο με την Ρωσία τα επόμενα χρόνια, του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι νατοϊκές δυνάμεις πρέπει να πολεμήσουν την Ρωσία.

Κυρίως όμως:

  • Η απόφαση της ΕΕ για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, τα κίνητρα και η ένταση των δεσμεύσεων των κρατών για την κάλυψη των αναγκών των στρατών.
  • Η συγκρότηση και ανάπτυξη πέραν των 300.000 στρατιωτών σε ευρωπαϊκό - νατοϊκό έδαφος, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο του 2023.
  • Οι δύο μεγάλες πολεμικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Σκανδιναβία («Nordic Response 2024») και Πολωνία («Dragon 24») και εντάσσονται υπό την ομπρέλα της «Steadfast Defender 2024», της μεγαλύτερης κινητοποίησης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη έπειτα από τον «Ψυχρό Πόλεμο», με τη συμμετοχή συνολικά 90.000 στρατιωτών και από τα 32 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποκτήσει επιθετική διάταξη στο ευρωπαϊκό έδαφος έναντι της Ρωσίας, αλλά και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή, καθιστώντας ευρωκεντρικό τον έλεγχο στις αποφάσεις του, πάντα υπό εποπτεία και καθοδήγηση των ΗΠΑ και μετατρέποντας την καταρρέουσα οικονομία της ΕΕ σε πολεμική.

Στον μιλιταριστικό μετασχηματισμό της ΕΕ, το αποτύπωμα, η συμμετοχή και η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, δεν αποκαλύπτονται, ούτε εξαντλούνται μόνο δια της ρητορικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και στην πράξη, με συγκεκριμένες κινήσεις, συμφωνίες και δράσεις όπως:

  • Τα μνημόνια ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που κατατέθηκαν στη Βουλή, όπου προβλέπεται ότι τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μπορούν να τεθούν υπό τις διαταγές των ΗΠΑ, οπουδήποτε, για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ και η παραίτηση όλων των αξιώσεων σε περίπτωση απωλειών!
  • Οι ανακοινώσεις της επίσημης ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για την υιοθέτηση του φινλανδικού μοντέλου στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - με άλλα λόγια της μετάλλαξης και της μετατροπής τους σε μισθοφορικό σώμα - πέραν και έξω από τον θεμελιώδη ρόλο και σκοπό της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας.
  • Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Ασπίδες ((EUNAVFOR ASPIDES) στην Ερυθρά Θάλασσα, τα στενά του Baab al-Mandab, τον κόλπο του Άντεν και ευρύτερα.

Στο Μέτωπο της Μέσης Ανατολής Ισραήλ-Παλαιστίνης και κατά των Χούθι

Ειδικά για την επιχείρηση Ασπίδες, όπου η φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση και ο «υπερπατριώτης» υπ. Άμυνας κ. Δένδιας, έσπευσαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο προσφέροντας το στρατηγείο της Λάρισας ως επιχειρησιακό κέντρο, υπό Έλληνα αντιπλοίαρχο διοικητή, την φρεγάτα ΥΔΡΑ και τις προετοιμασίες για επόμενο πολεμικό πλοίο, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι της Υεμένης είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου,  αλλά και ως προς την απόφαση 2722/2024 του Συμβουλίου Ασφαλείας  (ΣΑ) του ΟΗΕ, η οποία δεν εξουσιοδοτεί την πρωτοβουλία δράσεων και συγκρότηση επιχειρήσεων περιφερειακών οργανισμών, όπως η ΕΕ, αλλά είναι αποκλειστικά στην δικαιοδοσία  των κρατών μελών του ΟΗΕ για τα δικά τους συμφέροντα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Επιπρόσθετα, η ζώνη δράσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», όπως αυτή δημοσιεύθηκε από την ΕΕ, εκτείνεται πέραν της ζώνης δράσης που δημοσιεύθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των Χούθι.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αφού κανείς και βέβαια, ούτε οι Χούθι, στράφηκαν ή κήρυξαν κάποιον  πόλεμο εναντίον της χώρας μας, αλλά αντίθετα, προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα ιμπεριαλιστικά και υπερεθνικά συμφέροντα των επικυρίαρχων αφεντικών, «εταίρων και συμμάχων» μας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ως απάντηση στην προσωπική προπαγάνδα του κ. Δένδια και του υπουργείου Άμυνας, το ΕΠΑΜ επισημαίνει και καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας σε αυτήν:

  • Υποβαθμίζει περαιτέρω τον διεθνή ρόλο της χώρας ως δεδομένης και αναλώσιμης.
  • Αποδομεί την εθνική άμυνα της χώρας απέναντι στην Νατοϊκή «σύμμαχο» Τουρκία, για την ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα στην περιοχή.
  • Ενισχύει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνείδησης σε βάρος του εθνικού σκοπού και του αμυντικού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και καθιστά την Ελλάδα «νόμιμο στόχο».
  • Συμβάλλει στη συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, με την απρόσκοπτη υποστήριξη τροφοδοσία του ισραηλινού απαρτχάιντ.
  • Επιτρέπει την απρόσκοπτη κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών της ξένης σημαίας, των πολυεθνικών και των ισραηλινών αγορών.
  • Ενισχύει τις επιπτώσεις της μείωσης της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου.

Συνοψίζοντας:

Ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία, η Ελλάδα δεν επιζητούσε και δεν εμπλεκόταν τόσο ενεργά στα επιθετικά πολεμικά μέτωπα που ανοίγει, συντηρεί και κλιμακώνει ο μοναδικός δρών σήμερα δυτικός ιμπεριαλισμός. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν διέρρηξε τόσο βαθιά, τόσο καταλυτικά και επικίνδυνα, τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις της με την Ρωσία και τον αραβικό κόσμο, καθιστώντας τους με τον πλέον επίσημο τρόπο εχθρούς, προς όφελος ξένων και αλλότριων συμφερόντων και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, της εσωτερικής και διεθνούς υπόστασης της χώρας.

Το ΕΠΑΜ αν και από θέση αρχών, σύμφωνα με τις ιδρυτικές διακηρύξεις και κείμενά του, τίθεται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οφείλει να σταθεί και απέναντι στον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν όσοι κόπτονται να καπηλευθούν τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού και να εγκλωβίσουν, με τη λογική του μονόδρομου και των δήθεν δεσμεύσεων της χώρας ως προς την συμμετοχή και εμπλοκή της, στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι υπερεθνικοί και ευρωατλαντικοί οργανισμοί που είναι μέλος.

Μπορεί η χώρα μας να αρνηθεί, ακόμα και χωρίς να προτάξει την έξοδό της από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, την ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις;

Σαφέστατα και μπορεί.

Αρκεί  μία δημοκρατική και πατριωτική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να έχει την πολιτική βούληση και το σθένος να υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα. Χρησιμοποιώντας τις συνθήκες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτές προβλέπονται τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από την Συνθήκη της ΕΕ.

Θα είναι μόνη; Κάθε άλλο.

Μέσα στους ίδιους αυτούς οργανισμούς, υπάρχουν Χώρες που στέκονται ανένδοτες, σηκώνοντας κεφάλι στην πολεμική παράνοια που διακατέχει τους ισχυρούς. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία ακόμα και η Ισπανία,  δευτερευόντως, αρνούνται να παραδώσουν πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, αρνούνται να συμμετέχουν με έμψυχο δυναμικό στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αρνούνται να συμμετέχουν στις εκατοντάδες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσσία. Κυρώσεις, που καταδικάζουν  τους λαούς της ΕΕ σε οικονομική ανέχεια, υπερπληθωρισμό, ενεργειακή φτώχεια και επισιτιστική κρίση.

Κανένα πολιτικό κόμμα σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, δεν αναδεικνύει και δεν προτείνει άμεσες πατριωτικές λύσεις έστω και εντός του υπάρχοντος ευρωατλαντικού πλαισίου.

Μη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ , ΝΑΤΟ, ΕΕ, σημαίνει πρωτίστως:

  • Καμιά συμμετοχή και πλήρης απεμπλοκή - κατάργηση για την χώρα μας με ταυτόχρονη καταγγελία, των εκατοντάδων κυρώσεων προς χώρες που δεν μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Στηρίζονται σε κανόνες που γράφονται κατά το δοκούν και εφαρμόζονται αυθαίρετα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
  • Ταυτόχρονο άνοιγμα στις διεθνείς και παραγωγικές σχέσεις της Ελλάδας προς όλους, και αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και εμπορικών συνεργασιών με παραδοσιακές φίλιες και σύμμαχες δυνάμεις.
  • Κανένας Έλληνας στρατιώτης και πολεμικός εξοπλισμός έξω από την χώρα, προς όφελος της κλιμάκωσης των πολεμικών επιχειρήσεων του ιμπεριαλισμού που διακινδυνεύουν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο πόλεμο.

Το ΕΠΑΜ καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, να εντάξει τα παραπάνω αιτήματα στις αντιπολεμικές διεκδικήσεις και να μην επιτρέψει στον δωσιλογισμό της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να οδηγήσουν την Ελλάδα μέσω της πολεμικής εμπλοκής σε ανείπωτες τραγωδίες.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2024
Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΠΑΜ