Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  12:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 18:05

«Πράσινοι - Οικολογία»: Η νέα πολιτική δύναμη ξεκινά καμπάνια για τις ευρωεκλογές

  • Διεκδικούν τη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου ενότητας της πολιτικής οικολογίας, ως εγγυητή δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης.
  • Διεκδικούν μια ισχυρή παρουσία στις ευρωεκλογές
  • Ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία την Τετάρτη 20/3/2024

Το νέο κόμμα «Πράσινοι - Οικολογία» συσπειρώνει δυνάμεις από το νήμα των Οικολόγων Εναλλακτικών του 1992, των Οικολόγων Πράσινων του 2002, τους ευρωβουλευτές του 2009, τους αιρετούς σε Περιφέρειες και Δήμους, μέχρι τους πρωτοπόρους στα τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, τους πολίτες και τη νεολαία που θέλουν λύσεις. 
Σήμερα, σε εποχή πολιτικών διαλύσεων και ανακατατάξεων, ενωνόμαστε και επιδιώκουμε να εκφράσουμε τις πιο ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, κόμματα, προσωπικότητες, ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικά κινήματα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και με περισσότερη ωριμότητα. Εγγύηση αποτελεί το προγραμματικό μας πλαίσιο. 
Σήμερα απαιτείται η διακριτή αυτονομία της πολιτικής οικολογίας και  ένα σημαντικό άνοιγμα προς τη νεολαία και τις ενεργές οικολογικές δυνάμεις που σήμερα δεν έχουν πολιτική έκφραση. Όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να αναδιαταχθεί το πολιτικό τοπίο σε μια πράσινη προοπτική. 
Θέλουμε την κοινωνία, τους πολίτες και τη νεολαία ενεργούς, συμμετέχοντες σε ένα σχέδιο που συχνά μπορεί να είναι «win-win», αμοιβαίου οφέλους και για τους πολίτες και για το περιβάλλον. Που μπορεί να εξοικονομεί, να μιμείται τη φύση στην κυκλικότητα, να προβάλει τη φροντίδα και την αλληλεγγύη ως αρετές, να αναδιανέμει τον πλούτο. Θέλουμε πολίτες, ενεργούς και ανοιχτόμυαλους και όχι απλούς παθητικούς πελάτες και θεατές.
 
Στο άμεσο μέλλον, προς τις ευρωεκλογές οι «Πράσινοι-Οικολογία» επιδιώκουν:
●           Την επεξεργασία συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων, κατάλληλα προσαρμοσμένων, ως μέρος του συνολικότερου αγώνα για βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Το πολιτικό μας πλαίσιο είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εκστρατείας του EGP κατάλληλα προσαρμοσμένο και μια διακήρυξη για μια πράσινη, δημοκρατική Ελλάδα σε μια πράσινη, ομοσπονδιακή, κοινωνική, δίκαιη Ευρώπη. 
●           Τη σύνθεση μιας συνεκτικής πρότασης που ενδυναμώνει όλες και όλους, ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό - παραγωγικό μοντέλο, που διατηρεί τις υλικές βάσεις της ζωής, Η πολιτική οικολογία πρέπει να είναι διακριτή, να φέρνει λύσεις με τους πολίτες παρόντες, να αυξάνει καθημερινά το οικολογικό αποτύπωμα, να εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, έλεγχο της ενέργειας από τους πολίτες, φορολόγηση του πλούτου και διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον για τις επόμενες γενιές. Κοστολογούμε τις νέες πολιτικές  που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, κοστολογούμε την εξοικονόμηση που μπορεί να κάνει η ίδια η κοινωνία, τη θετική συμβολή της συνεργατικότητας και της φροντίδας, την ωριμότητα της μη βίας. 
●           Την απεύθυνση σε οικολογικά σχήματα, εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς που στρέφονται προς πράσινες πολιτικές και σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναδιαταχθεί το πολιτικό τοπίο για μια πράσινη προοπτική. 
 
Οι ευρωεκλογές του 2024 είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να μην πισωγυρίσουμε σε θέματα δημοκρατίας, Ευρώπης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, κοινωνικών δικαιωμάτων, αξιοπρεπούς ζωής για όλες και όλους. 
Στο πλαίσιο αυτό  διερευνούμε τις δυνατότητες για μια ευρύτερη συνεργασία που θα βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Μέτωπο για το κλίμα” που αναδεικνύει την κλιματική κρίση ως το κέντρο μιας αναδιάταξης και συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων και βαθιών αλλαγών στο μοντέλο με τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας αλλά και κοινωνικής - κλιματικής δικαιοσύνης. 
  2. Μια φιλόδοξη στρατηγική μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών συνθηκών προς μια δημοκρατική ομοσπονδία με στόχους: 

-  Τη συγκράτηση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης και προώθηση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, τον συνυπολογισμό των δικαιωμάτων όλων των ζώων. 
-  Τη στροφή προς μια πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία και οικοδόμηση βιώσιμης ευημερίας για όλους και όλες, με ισχυρές πολιτικές και κατάλληλα οικονομικά και θεσμικά εργαλεία (ανεργία, φτώχεια, εργασιακά, πολιτική φύλου - ισότητα, εξάλειψη διακρίσεων και αποκλεισμού) στον αντίποδα των επιδομάτων κάθε είδους «pass» και ελεημοσύνης. 
-  Τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ειρήνης, και εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, που παρεμβαίνει ενεργά με όλα τα μέσα που διαθέτει για την επίλυση των κρίσεων και το σταμάτημα των πολέμων, με απώτερο στόχο ευρύτερες συνεργασίες και απελευθέρωση πόρων για τη διάθεσή τους στην βιώσιμη ευημερία.  
-  Την υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν, 

  1. Μια φιλόδοξη παρέμβαση για μια Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία Ειρήνης και Βιώσιμης Ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο
  2. Μέτωπο εναντίον της ακροδεξιάς και μεγάλου τμήματος της δεξιάς που επιδιώκουν ξήλωμα των επιτευγμάτων μέχρι σήμερα σε θέματα δημοκρατίας, περιβάλλοντος, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέτωπο κατάμονιμότερων μετα-COVID περιορισμών δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών, για παράκαμψη της λειτουργίας δημοκρατικών οργάνων, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, αλλά και κατά εκτεταμένων παρακολουθήσεων με κακόβουλα λογισμικά και άλλους μηχανισμούς για πολιτική χειραγώγηση, κατευθυνόμενες διαφημίσεις και επηρεασμό επιλογών.

 
Επιδιώκουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω και με κέντρο μια πράσινη δίκαιη κοινωνική πρόταση. Για αυτή τη συσπείρωση απευθυνόμαστε και σε πολιτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως πράσινες αλλά και σε δυνάμεις που απελευθερώνονται μέσα από την κρίση του πολιτικού συστήματος - αλλά δεν προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πράσινοι αν και κατανοούν πλέον την σημασία της κλιματικής και πράσινης πολιτικής. Οι «Πράσινοι Οικολογία» είμαστε ανοιχτοί στην δημιουργία μιας ευρύτερης εκλογικής λίστας με διακριτή παρουσία όλων των χώρων, στη βάση των δεσμεύσεων που προαναφέρθηκαν. 
 
Ιδιαίτερα όμως απευθυνόμαστε σε νέους και νέες που αντιμετωπίζουν πλέον την πρόκληση της μεταφοράς στις πλάτες τους των βαρών της πολλαπλής κρίσης.  
 
Οι «Πράσινοι -Οικολογία» ξεκινάμε επισήμως την προεκλογική μας καμπάνια με 

  • Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 20/3/2024, όπου θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου μας. 
  • Έναρξη της προεκλογικής μας εκστρατείας με πρώτο συμβολικό σταθμό τη Θράκη, όπου εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά της τελευταίας 20ετίας στην Ευρώπη, και όπου συγκεντρώνονται τεράστια γεωπολιτικά ενεργειακά συμφέροντα, χωρίς τους κατάλληλους σχεδιασμούς, με στρυμωγμένους τους ίδιους τους πολίτες και το ίδιο το περιβάλλον στο περιθώριο.

Ενημερώνουμε ότι για τις ευρωεκλογές ο πολιτικός μας χώρος έχει ήδη απευθύνει επίσημα και δημόσια πρόσκληση και για συνεργασία, προτείνοντας ενιαία λίστα, πράσινο πρόγραμμα και διακριτότητα των συμμετεχόντων. Έχει κάνει συναντήσεις και με τον Πέτρο Κόκκαλη, Γραμματέα του κόμματος “ΚΟΣΜΟΣ”, πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συμμετέχοντα στην ομάδα Greens/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο. Συναντήσεις  έχουν γίνει και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως με τη Νέα Αριστερά. Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώνονται και την Τρίτη θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Συμβούλιο του κόμματος.
 
Για την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος «Πράσινοι - Οικολογία»
Οι δυο συμπρόεδροι του κόμματος Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γιαννίρης
 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.