«Κενές θέσεις – κλονισμένη Δικαιοσύνη: Στη Βουλή το πρόβλημα υποστελέχωσης στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας»
Παρέμβαση Μίλτου Ζαμπάρα για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών στην Αιτωλοακαρνανία
Την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου λόγω σοβαρών ελλείψεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, αναδεικνύει με αναφορά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας.
Η παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια επιστολής του Διοικητικού Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αγρινίου, η οποία περιγράφει με μελανά χρώματα τη δραματική υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν οι βασικές δικαστικές δομές της περιοχής. Σύμφωνα με την επιστολή, πλήθος οργανικών θέσεων παραμένουν κενές στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στην Εισαγγελία Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, εξαιτίας των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων.
Η εικόνα είναι ανησυχητική:
– Οι εναπομείναντες υπάλληλοι εργάζονται υπό συνθήκες υπέρμετρης επιβάρυνσης
– Οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αυξάνονται
– Η ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης τίθεται υπό αμφισβήτηση
– Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς διαβρώνεται
Ο Μίλτος Ζαμπάρας επισημαίνει πως σε μια εποχή που ο πολίτης ζητά από το κράτος Δικαιοσύνη γρήγορη, αποτελεσματική και αξιοπρεπή, το να αφήνονται τα δικαστήρια της περιφέρειας με ελλιπή στελέχωση συνιστά υπονόμευση του ίδιου του κράτους δικαίου.
«Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί με το φιλότιμο των υπαλλήλων της. Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και στήριξη, όχι αδιαφορία και αναβολές. Η Αιτωλοακαρνανία δεν αντέχει άλλη εγκατάλειψη.»
Ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, διασφαλίζοντας τη στοιχειώδη λειτουργικότητα του δικαστικού μηχανισμού σε έναν νομό που, εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζεται ως «περιφερειακή υποσημείωση» στον χάρτη της κρατικής μέριμνας.
Μαχητική απάντηση στις εξελίξεις με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, δόθηκε από τη συγκέντρωση της ΚΟΒ Τριχωνίδας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία του Καινούργιου, το απόγευμα της Πέμπτης.
Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Μπλέτσα, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας και γραμματέας της ΚΟΒ Τριχωνίδας του ΚΚΕ.
Ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, τονίζοντας αρχικά για την επίθεση του Ισραήλ έναντι του Ιράν, ότι «Είναι μια επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όμως πραγματικός στόχος είναι η επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Σ’ αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση και για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί καλύπτουν τον εγκληματικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας του διαχρονικά όλοι τους, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στηρίζοντας τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με ένα κράτος-τρομοκράτη».
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει: «αναλάβει ρόλο πρωτοπαλίκαρου, στους σχεδιασμούς και στις συγκρούσεις στις οποίες συμμετέχουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Αδειάζουν τις αποθήκες όπλων του ελληνικού στρατού για να τα στέλνουν στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι της Ουκρανίας.
Βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση της
ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που οδηγεί τον λαό της
Γάζας στον αφανισμό».
Κάλεσε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα που έχει πλέον στα χέρια του, που αποτελεί το μεγάλο του όπλο, λέγοντας ότι: «Βλέπει πλέον με τα μάτια του πόσο ψεύτικα ήταν τα λόγια για τα δήθεν «απάνεμα λιμάνια» και τις «εγγυήσεις» που θα του προσέφεραν οι «ισχυρές συμμαχίες», το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Και ο λαός και η νεολαία της περιοχής, όχι απλά πρέπει να τα αποφεύγουν αυτές τις πεπονόφλουδες, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να τα αντιπαλεύουν αποφασιστικά και να βάζουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, ο λαός μας χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του, ιδιαίτερα τώρα που πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές περιπέτειες».
Κλείνοντας έδωσε τη διέξοδο που καταθέτει καθημερινά στο λαό το ΚΚΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα. Η διέξοδος βρίσκεται μόνο στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που μας πνίγει σήμερα από παντού. Για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την πραγματική εξουσία, όπου μόνον ο λαός θα είναι κυρίαρχος, με ειρήνη, ευημερία, δουλειά, αξιοπρέπεια, έναν ανώτερο πολιτισμό, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».
sinidisi.gr
Ως αποτέλεσμα, η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών, μετέβη στις 10 Ιουνίου 2025 στην Αστυνομία προκειμένου να καταγγείλει το συμβάν για τις απειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν ενεργεία δικαστικός – υπήρξε αθλητικός δικαστής-, συνοδευόμενος από μια δικηγόρο συναντήθηκαν με την Καρυστιανού και έναν φίλο της, σε καφετέρια στο Πεδίον του Άρεως και την είχαν «συμβουλέψει» πως κινδυνεύει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο δικαστικός λειτουργός της μετέφερε πως: «έχω έναν αστυνομικό φίλο και μου είπε να προσέχεις εσύ και το παιδί σου».
Οι αστυνομικοί, μέσω βιντεοληπτικού υλικού από τη συγκεκριμένη συνάντηση, ταυτοποίησαν τον άνδρα και τη γυναίκα και έχουν κληθεί για κατάθεση στην υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.
Η Μαρία Καρυστιανού, σε συνέντευξη στο in.gr είχε αποκαλύψει ότι δέχθηκε απειλή κατά της ζωής της ίδιας και της οικογένειάς της, μετά την κατάθεση της πρότασης για την Προανακριτική για τα Τέμπη, στην οποία κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «εσχάτη προδοσία».